Η Νάντια Βαλαβάνη, το ΤΑΙΠΕΔ και η Ανταλλάξιμη Περιουσία

«Επιπλέον, πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας (σχεδόν 50 δισ. ευρώ) θα μεταφερθούν σε ένα υπάρχον εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο, όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, για να ιδιωτικοποιηθούν σε βάθος χρόνου και να μειωθεί το χρέος»

Αυτό υπήρξε ένα σημείο της πρόσφατης τελικής και δραματικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, που την τελευταία στιγμή άλλαξε και αποφασίστηκε το νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί να ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση και να εδρεύει στην Αθήνα. Αποφασίστηκε επίσης, από τα έσοδα, που θα προέλθουν από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, το 50% να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους και ένα ποσοστό στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από το υπόλοιπο 50%, το 25% στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το 25% στην ανάπτυξη.

 

cf80cebfceb9cebfcf82 cf85cf80ceadceb3cf81ceb1cf88ceb5 ceb3ceb9ceb1 cf84cebf cf84ceb1cebcceb5ceafcebf cf84cebfcf85 cf83cf8cceb9cebccf80Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν είναι βέβαια κάτι το καινούργιο. ‘Ηδη από την εποχή του Α΄Μνημονίου ο στόχος της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας ήταν παρών. Η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανάφερε από το 2011 ότι προγραμματίζεται «ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012».

Τελικά, τον Ιούνιο του 2014 υπογράφτηκε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, όταν στο τιμόνι του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών βρισκόταν ο Γ. Στουρνάρας. Στο υπό ίδρυση Επενδυτικό Ταμείο συμμετείχε και η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW. Ο ρόλος του Ταμείου ήταν ξεκάθαρος:  Η Ελλάδα θα μεταφέρει τα περιουσιακά της στοιχεία της Ελλάδας που θα έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο, θα εκποιηθούν  και με τα έσοδα θα αποπληρωθεί το χρέους.  Η έδρα του Ταμείου θα ήταν το Λουξεμβούργο (Ε.τ.Κ. 3234 2/12/2014), ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωνε ότι  Ελληνική Δημοκρατία θα συμμετέχει σε αυτό «ως χρηματοδότης και δε θα διαθέτει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο ή την άσκηση της διαχείρισης»

Οι εκλογές σταμάτησαν την διαδικασία, η οποία φαίνεται να ολοκληρώνεται τώρα με την ψήφιση του Γ’ Μνημονίου

Στο ζήτημα αυτό υπάρχει ένα ουσιαστικό εμπόδιο που φέρει το όνομα «Ανταλλάξιμη Περιουσία» και αφορά την περιουσία των προσφύγων του 1922 που αυθαιρέτως προσπαθεί να οικειοποιηθεί το ελληνικό δημόσιο. Συμμέτοχος σ’ αυτήν την προσπάθεια οικειοποίησης υπήρξε δυστυχώς ο οργανωμένος προσφυγικός χώρος που εγκληματικά αδιαφόρησε για το μεγάλο αυτό ζήτημα. Οι κάποιες επουσιώδεις προσπάθειες της ΟΠΣΕ δεν ήταν αρκετές, ενώ οι οργανώσεις των Ποντίων και των Ανατολικο-Θρακών υπήρξαν παντελώς αδιάφορες. Οπότε, αυτή τη στιγμή  συνεχίζει να ισχύει η «Επιστολή-έκκληση προς τις προσφυγικές Ομοσπονδίες ΟΠΣΕ-ΠΟΕ-ΠΟΠΣ-ΠΟΘΣ«, που τους είχα απευθύνει παλιότερα. 

Η προσωπική προσπάθεια

Η ανάληψη της θέσης της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών από την Νάντια Βαλαβάνη αναπτέρωσε τις ελπίδες  μου ότι επιτέλους κάτι θα μπορούσε να γίνει. Και αυτό γιατί πίστευα ότι η Βαλαβάνη ως αριστερή και  μικρασιατικής καταγωγής, διέθετε όλο το απόθεμα κοινωνικής ευαισθησίας και ιστορικής γνώσης, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας. και αυτό θα μπορούσε να γίνει πάρα πολύ απλά με την επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ (Ταμείο Αποκατάστασης Αστών Προσφύγων) που κατάργησε επί κυβερνήσεως Σημίτης ο Γιάννος Παπαντωνίου, καταδικασμένος για οικονομικά εγκλήματα...

Δυστυχώς η Βαλαβάνη ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα, παρότι προσπάθησα από πολλές πλευρές να την προσεγγίσω. Επιπλέον της έστειλα μια επίσημη επιστολή την οποία παραθέτω, και για την οποία δεν έλαβα καμιά επίσημη απάντηση, πλην της ανεπίσημης ότι το θέμα δεν την ενδιαφέρει εφόσον δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της.

Επίσης, αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία της ΟΠΣΕ, την οποία τελικά δέχτηκε μία σύμβουλός της.  Δυστυχώς στο θέμα αυτό ακολούθησε την πολιτική των προκατόχων της, δηλαδή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ…. παρότι παλαιότερα είχε συνυπογράψει Επερώτηση (δες στα σχόλια) με την οποία διεκδικούσε την επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ.

Παραθέτω στη συνέχεια την επιστολή που της απέστειλα….. 

Αθήνα 5 Απριλίου 2015

Προς την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών
κ. Νάντια Βαλαβάνη

Θέμα: «Το ΤΑΙΠΕΔ, η Ανταλλάξιμη Περιουσία και  κάποιες ιδέες»

…………….

-το ζήτημα αυτό το συζητήσαμε σε ανύποπτο χρόνο πέρσι το Σεπτέμβρη, κατά την κεντρική εκδήλωση που είχε διοργανώσει η Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδας,
-υπάρχει μια ιστορική αδικία κατά του προσφυγικού ελληνισμού που κορυφώθηκε το 1998 από τον τότε υπ. Οικονομικών Παπαντωνίου και αφορά την κατάργηση του ΤΑΠΑΠ,
-ο χαρακτηρισμός ενός μέρους της Δημόσιας Περιουσίας ως «Ανταλλάξιμη» (από τη Συνθήκη της Λωζάννης) επιτρέπει τη διασφάλισή της.

Δεδομένου ότι έχω μελετήσει το σύνθετο φαινόμενο που σχετίζεται με την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς και το ζήτημα της προσφυγικής αποκατάστασης, θα ήθελα να συνδράμω στο έργο σας. ……….

Επισυνάπτω το σημείωμα που έχω αποστείλει στη συνεργάτη σας ……….., με την οποία έχω μια άριστη επικοινωνία

  

 

Σημείωμα για την Ανταλλάξιμη περιουσία

  1. Ορισμός

Ανταλλάξιμη Περιουσία ονομάσθηκε η περιουσία των μουσουλμάνων που εκδιώχτηκαν από την Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Στο άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης -μιας από τις ισχυρότερες διεθνείς συνθήκες,-  δηλωνόταν ξεκάθαρα ο στόχος: πλήρης αποκατάσταση όλων των προσφύγων και πλήρη αποζημίωση για τις περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν. Η ακίνητη περιουσία των 350.000 ανταλλάξιμων μουσουλμάνων εξισώθηκε και αντιστοιχίσθηκε με την ακίνητη περιουσία των αποδεδειγμένα περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Ελλήνων που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν την έναρξη (1914) των μεγάλων διωγμών… Σε τιμές του 1924 υπολογίστηκε ότι η ελληνική περιουσία που εγκαταλείφθηκε ανερχόταν σε 100 δις δραχμές, ενώ η αντίστοιχη μουσουλμανική –που συγκρότησε και την κατηγορία της «Ανταλλάξιμης Περιουσίας»- σε 12,5 δις δραχμές.

  1. Η διαχείριση

Η διαχείριση της Περιουσίας αυτής όπως και της προσφυγικής αποκατάστασης υπήρξε εξ αρχής προβληματική, κάτι που καθορίστηκε από την πρόθεση των πολιτικών ελίτ να διαχωρίσουν εν μέρει την αποκατάσταση των προσφύγων από την αξιοποίηση της Ανταλλάξιμης Περιουσίας και να θέσουν την Περιουσία αυτή υπό τον απόλυτη έλεγχό της. Κάποιοι υπολογισμοί ερευνητών εκτιμούν ότι για την προσφυγική αποκατάσταση χρησιμοποιήθηκε μόλις το 20% της Ανταλλάξιμης Περιουσίας. Όμως δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να υπολογίζει τα ακριβή μεγέθη.

Εξ αιτίας αυτής της διαχείρισης κληρονομήθηκε το κοινωνικό ζήτημα της αποκατάστασης των αστών προσφύγων, μεγάλο μέρος των οποίων δεν αποζημιώθηκε, όπως πρόβλεπε η Συνθήκη της Λωζάννης.  Ακριβώς γι αυτό το λόγο συστάθηκε ως ΝΠΔΔ το 1957 το ΤΑΠΑΠ (Ταμείο Αποκατάστασης Αστών Προσφύγων).

Το Ταμείο αυτό καταργήθηκε το 1998 επί υπουργείας Γιάννου Παπαντωνίου (κυβέρνησης Σημίτη) παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των προσφυγικών οργανώσεων. Η διαχείριση πλέον πέρασε  στην Κτηματική  Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) και στη συνέχεια στο ΤΑΙΠΕΔ.  Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) διαχειριζόταν περίπου το 90% αυτών των δημόσιων  ακινήτων, ενώ το 8% ανήκε στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, σε διάφορα υπουργεία και σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Τη στιγμή της διάλυσης του ΤΑΠΑΠ (Νοέμβριος 1998) στον ειδικό του λογαριασμό υπήρχαν 7,5 δις δραχμές. Έκτοτε τα έσοδα από τη εκποίηση της Ανταλλάξιμης περιουσίας εισπράττονται υπέρ του δημοσίου στον κωδικό αριθμό εσόδων 3827.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η συνολική αξία των ακινήτων του Δημοσίου, από κτίρια μέχρι παραλίες, ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Έχουν καταγραφεί περίπου 72.000 δημόσια ακίνητα, με την αντικειμενική αξία τους να εκτιμάται στα 272 δισ. ευρώ, ενώ σε 41.000 υπολογίζονται τα ανταλλάξιμα κτήματα, η αξία των οποίων δεν είναι σαφώς υπολογισμένη. Κατ΄ άλλους τα Ανταλλάξιμα Κτήματα, αστικά και αγροτικά, ανέρχονται σε 20.000 διασπαρμένα σε 28 νομούς της χώρας και κατέχονται αυθαιρέτους από τρίτους.

Σήμερα και ειδικά στις Νέες Χώρες (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), στην Κρήτη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας ανήκει στην κατηγορία των Ανταλλαξίμων.

  1. Τι μέλλει γενέσθαι

Η διάλυση του ΤΑΠΑΠ και η εν συνεχεία παραχώρηση μεγάλου μέρους  στο ΤΑΙΠΕΔ, έγινε για να παρακαμφθούν νομικά προβλήματα και να εξυπηρετηθεί ο στόχος της  ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Η ανασύσταση του ΤΑΠΑΠ με τη μορφή που προϋπήρχε του ’98 θα ήταν ένα πρώτο βήμα να συγκεντρωθεί το σύνολο της Ανταλλάξιμης Περιουσίας.  Το επόμενο βήμα θα ήταν η αναλογιστική μελέτη για την περιουσία αυτή, η νομική μελέτη για την κατανόηση του πλήρους νομικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί από το 1930 και εφεξής και η πολιτική απόφαση για τους τρόπους αξιοποίησής της.

Με την ανασύσταση ικανοποιούνται οι εξής στόχοι:

Γίνεται αποδεκτό ένα χρόνιο αίτημα των μικρασιατικών, ποντιακών και ανατολικοθρακικών προσφυγικών οργανώσεων (οι οποίες ανά την επικράτεια ξεπερνούν τις 1000).

Επιλύεται μια ηθική εκκρεμότητα που είχε το ελληνικό κράτος προς τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Αναδεικνύεται η ευαισθησία της  κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού  ως των μόνων που έλαβαν υπόψη τις ευαισθησίες του λαού   

Διαφυλάσσεται  ο κοινωνικός χαρακτήρας της δημόσιας περιουσίας (κρατικής και ανταλλάξιμης)

κ.λπ.

pont1

—————————————————————————
ΔΕΙΤΕ:

 H Aνταλλάξιμη Περιουσία στο δρόμο της τελικής εκποίησης; 

https://kars1918.wordpress.com/2011/03/31/refugee-property/

Υπουργείο Οικονομικών: Λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο

https://kars1918.wordpress.com/2011/06/26/antallaximi-periousia/

—————————————————————————-

Επιστολή-έκκληση προς τις προσφυγικές Ομοσπονδίες
ΟΠΣΕ-ΠΟΕ-ΠΟΠΣ-ΠΟΘΣ
(https://kars1918.wordpress.com/2015/02/14/opse-poe-pops-poths/)

Του Βλάση Αγτζίδη, δρ. σύγχρονης Ιστορίας

Η πολιτική αλλαγή που συνέβη στον τόπο μας και η άνοδος στην εξουσία νέων πολιτικών δυνάμεων που δεν φέρουν τα βάρη του παλαιού καθεστώτος, δίνει στον προσφυγικό ελληνισμό τη δυνατότητα να διεκδικήσει αυτά που του στέρησαν οι προηγούμενοι κυβερνώντες. Πολλά είναι τα εκκρεμή ζητήματα που εκκινούν από τα της διεκδίκησης της προσφυγικής περιουσίας και την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους Έλληνες της Μαριούπολης και φτάνουν έως την ένταξη της ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολής στην εθνική συλλογική Μνήμη μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Ανταλλάξιμη Περιουσία

Ένα από τα σημαντικότερα και επείγοντα θέματα είναι το ζήτημα της προσφυγικής περιουσίας, της λεγόμενης Ανταλλάξιμης. Δηλαδή της περιουσίας που προέκυψε από τα μουσουλμανικής ιδιοκτησίας ακίνητα που υπήρχαν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της Ανταλλαγής των Πληθυσμών, ως απόρροια της Συνθήκης της Λωζάννης. Μιας περιουσίας που υποχρεωτικά, με βάση το νομικό πλαίσιο που ορίζει τη χρήση της, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των προσφύγων του ’22.

Είναι γνωστό ότι η αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 υπήρξε ελλιπής, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης. Τόσο όσον αφορά το ζήτημα της λεγόμενης αστικής αποκατάστασης σημαντικού μέρους των προσφύγων του ’22, όσο και την αποκατάσταση εκείνων των προσφύγων που περιλαμβάνονται στις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης και  κατέφυγαν τότε στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η ιστορία της προσφυγικής αυτής περιουσίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο οι κυρίαρχες ελίτ αυτής της χώρας λεηλάτησαν τον πλούτο της. Η διαχείριση της περιουσίας αυτής  ανατέθηκε το 1957 στο Ταμείο Ανταλλαξίμου Περιουσίας Αστων Προσφύγων (ΤΑΠΑΠ) το οποίο ήταν ΝΠΔΔ.  Το ΤΑΠΑΠ καταργήθηκε τη δεκαετία του ’90 από την κυβέρνηση Σημίτη και η «ανταλλάξιμη περιουσία» πέρασε στις ευθύνες της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ). Η κατάργηση έγινε με ευθύνη του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, νυν υπόδικου για ποινικά αδικήματα και διαφθορά. Οι προθέσεις της κυβέρνησης Σημίτη ήταν προφανείς: το ξεπούλημα σε «επενδυτές» των τελευταίων υπολοίπων της προσφυγικής περιουσίας.

Αυτήν ακριβώς την ιστορική στιγμή, μετά τις εκλογές και ενώ έχει αναλάβει στο σχετικό χαρτοφυλάκιο η Μικρασιατικής καταγωγής Νάντια Βαλαβάνη,  το σύνολο των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Κωσταντινουπολίτες, Ανατολικοθρακιώτες) θα πρέπει να συνεννοηθούν, να υπερβούν τους τοπικισμούς και τις συντηρητικές καθηλώσεις και να απαιτήσουν συλλογικά τη διασφάλιση της Ανταλλάξιμης Περιουσίας, όπως και τη δημιουργία συγκεκριμένου φορέα διαχείρισης ή την επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ.  Όπως είχε γραφτεί και παλιότερα: « …Να δημιουργηθεί ένας μικτός φορέας δημοσίου και προσφυγικών οργανώσεων, που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα ζητήματα αυτά. Να ζητηθεί επίσης η αλλαγή του πλαισίου ώστε να επιτραπεί στους εκπροσώπους των προσφυγικών οργανώσεων να συνδιαμορφώνουν τις σχετικές πολιτικές. Να ζητηθεί επίσης η εκπόνηση μιας αναλογιστικής μελέτης, ώστε να αποκτηθεί πλήρης εικόνα για την παρούσα κατάσταση αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης. Τέλος, να απαιτηθεί η διαμόρφωση ενός νέου νόμου, με τον οποίο θα επιλύονται οι αδικίες του παρελθόντος και θα αποκαθίστανται οι αναποκατάστατοι πρόσφυγες.»

16-4-2014  6

15 Σχόλια

  1. Κακουργηματικές διώξεις για το σκάνδαλο των 28 ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ

    της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο -η ζημιά φέρεται να υπερβαίνει τα 580 εκατ.ευρώ- είναι η αξιοποίηση από τις μνημονιακές κυβερνήσεις 28 ακινήτων του Δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η έρευνα που διενήργησαν οι οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον μελών και εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα:

    -Για απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

    -Για υπεξαίρεση με βάση το νόμο περί καταχραστών σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησαν, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, να προσφέρουν ποινική ασυλία στα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ , αφού με βάση τον κασταστικό του νόμο , δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γι αυτον ακριβώς τον λόγο δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για υπεξαίρεση.

    Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδιδαν τόκους!

    Καταπέλτης είναι το πόρισμα ως προς τις ποινικές ευθύνες των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Οπως προέκυψε ενω όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

    Με βάση το δεύτερο μνημόνιο ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάστηκαν σε αυτό 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια.

    Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμισθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενο μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους ( Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκαν μεταξύ άλλων στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Παιδείας (κεντρική φώτο), Πολιτισμού, σε ΔΟΥ, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τη ΓΑΔΑ (κάτω φώτο) και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Τί λέει το πόρισμα

    Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρ’ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το πόρισμα:

    -Περιγράφεται ως χαρακτηριστική περίπτωση, το ποσό των 6,6 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρη κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Γραπτού Τύπου).

    -Γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττεται μικρότερο τίμημα.

    -Δεν εκτιμήθηκε η αξία γης στις περιπτώσεις που απέμενε συντελεστής δόμησης σε κάποια ακίνητα ( Υπ. Δικαιοσύνης και Γενικό Χημείο του Κράτους).

    -Δεν εκτιμήθηκε η μελλοντική υπεραξία των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης (υπ. Παιδείας)

    -Συνομολογήθηκαν επαχθής μισθωτικοί όροι που επάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

    Και δεύτερη δικογραφία για το GOLDEN HALL

    Στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς έχει σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου που αφορά το GOLDEN HALL. Τα τρία μέλη του ΤΑΙΠΕΔ σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση, κατηγορούνται διότι δεν απέδωσαν στο Δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ.

    Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα από τον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπράττει απιστία σε βάρος του δημοσίου.

    Το κουβάρι της σκανδαλώδους υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά απο μηνύτρια αναφορά που υπέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά. Με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και ακολούθησαν σήμερα οι διώξεις.

    http://www.presspublica.gr/kakourgimatikes-dioxeisgia-to-skandalo-ton-28-akiniton-tou-taiped/

  2. Catalinas Sixoneeight on

    Κύριε Αγτζίδη, παρακολουθώ εσάς και και τον Κ. Ανδρουλάκη και απορώ πώς είναι δυνατόν δύο λογικοί πατριώτες με καλή αντίληψη της πραγματικότητας να έχουν μπλέξει να προσπαθούν να νουθετήσουν και να αρνούνται να αποκηρύξουν αυτό το «τσούρμο» με τα σούργελα που ακουει στον προσδιορισμό «συγχρονη ελληνική αριστερά». Και μιλάμε για όλο το εύρος. Από ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ΚΚΕ.

    Η ηλίθίος, ή κηφήνας, ή κάπου στην διαδρομή μεταξύ των δύο πόλων, βρίσκεται το βασικό υλικό των συνηδητοποιημένων του χώρου.

    Εάν θελετε να ασχολήστε, φτιάξτε κάτι από την αρχή. Και πάρτε το απόφαση ότι τα υλικά για το καινούργιο βρίσκονται εκτός του χώρου αυτού (και του ευρύτερου εθνιλαικιστικού τόξου).

    Οποιος ιστορικός του μέλλοντος ασχοληθεί με την βαλαβάνη και τους ομοίους της δεν θα μπορεί να γράψει ιστορία από τα γέλια.

    • Γεώργιος Παπαδόπουλος on

      Ενώ οι έξυπνοι και οι εργατικοί (μη ηλίθιοι και μη κηφήνες) εντοπίζονται από το νεοναζισμό έως τη λαϊκή Δεξιά, ή μεταξύ των υπεύθυνων για το χάλι της χώρας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή στο ««τσούρμο» με τα σούργελα που ακουει στον προσδιορισμό» «νεο-φιλελεύθερος χώρος» με τους διάφορους Τζίμερους να ηγούνται αυτού

      • 0six1eight on

        Φίλτατε μιλώ για το ευρύτερο τόξο του εθνολαικισμού (με ΑΝΕΛ και ΧΑ) του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ηγήτε απλά, αλλά του έχει δώσει και το στρατηγικό προβάδισμα. Υπήρξε ποτέ ποιοτικότερη συνεργασία ετερώνυμων συγκυβερνώντων κομμάτων από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ? (ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη για την θεωρία των δύο άκρων που με τόσο μένος πολέμησατε).

        Οσον αφορά τις ακόμα υγιείς δυνάμεις, υπάρχουν αυτοί που για χρόνια έλεγαν πάντα την αλήθεια και ο μέσος έλληνας εξαφάνισε από τον πολιτικό χάρτη. Σ. Μάνος, Α. Παπαδόπουλος, Τ. Γιανίτσης, Μ. Ανδρουλάκης (δεν νουθετούνται οι γκασμάδες Κ. Ανδρουλάκη) και πολλοί άλλοι. Και ΝΑΙ ο δις-τρισάθλιος βενιζέλος (είχα αναπτύξει αλεργία στην εικόνα του) μπρός τον αλέξη την ζωή, τον λαφαζάνη και τον καμένο είναι πλέον όαση ορθολογισμού και εγγραμματοσύνης.

        Οι δυνάμεις που ακόμα έχουν τα λογικά τους και θέλουν να εμπλακούν και να βοηθήσουν είναι πλέον μικρή μειοψηφία. Μεχρι το μεγαλύτερο τέστ νοημοσύνης (και όχι δημοψηφισμα) είμουν αισιόδοξος. Πλέον με το 80% των φοιτητών να ψηφίζουν ΟΧΙ, θυμάμαι ένα απόφθεγμα καταγεγραμμένο στη συλλογική μνήμη των Εβραίων σύμφωνα με το οποίο «οι απαισιόδοξοι Εβραίοι που ζούσαν στην Ευρώπη στα χρόνια του Μεσοπολέμου κατέληξαν στη Νέα Υόρκη και οι αισιόδοξοι στο Αουσβιτς».

        Απαισιόδοξος.

      • Γεώργιος Παπαδόπουλος on

        Μα το ΟΧΙ σήμαινε καταδίκη του παλιού πολιτικού συστήματος και τίποτα περισσότερο. ‘Ετσι τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι ψηφοφόροι κρατώντας την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να περιμένουν ηπιότερο μνημόνιο. Είχε κατά τη γνώμη μου μια χρήση μόνο στο εσωτερικό μέτωπο και υπήρξε άλλο ένα λάθος του Σύριζα που κινήθηκε με πανικό κατά την προσγείωση στην πραγματικότητα

  3. TI SHMAINEI ARISTERA
    ——————————————

    @Catalinas Sixoneeight Νομίζω ότι η παραπάνω αντίληψη είναι υπέρ του δέοντος απλουστευτική. «τα υλικά για το καινούργιο» βρίσκονται παντού όπου υπάρχουν νοήμονες που μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Τέλος πάντων, αυτό το περί καινούργιου εκ παρθενογενέσεως απαιτεί μεγάλη συζήτηση.

    Προς το παρόν ας παραθέσω ένα τμήμα από ένα ευρύτερο κείμενο που είχα γράψει, όπου περιγράφω αυτό που εγώ θεωρώ ότι σημαίνει-εμπεριέχει ο όρος «Αριστερά»:

    «..…Συνήθως, σήμερα, ο όρος αυτός αντιμετωπίζεται περισσότερο ως καθοριζόμενος από περιοριστικά πολιτικά χαρακτηριστικά και από την υποκειμενικότητα του φορέα. Πολλές φορές υποτιμάται η αντικειμενική σύνδεση του όρου με κοινωνικά φαινόμενα και την υλική πλευρά της ζωής. Ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-49) και η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που χαρακτήρισε τη μεταπολεμική Ελλάδα, καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις έννοιες «Αριστερά» και «Δεξιά».

    Αν πρέπει να εντοπιστεί το ιστορικό βάθος του όρου και να καθαρθεί από την αλλοτρίωση που υπέστη και την υπερβολική χρήση από ποικίλους φορείς, θα πρέπει να περιγραφεί η πραγματική ιστορική του διαδρομή.

    Από την απαρχή της εμφάνισης του ανθρώπου και ειδικότερα από τη στιγμή που εμφανίζεται η κοινωνική διάκριση, η υποταγή του ανθρώπου σε άλλον άνθρωπο, η σκλαβιά και η εκμετάλλευση, εμφανίζεται αυτόματα και η ανάγκη για εξάλειψη των αρνητικών φαινομένων. Η ανάγκη αυτή θα πάρει κατά καιρούς πολλές μορφές, από φιλοσοφικά εξισωτικά και θρησκευτικά σωτηριολογικά κινήματα έως βίαιες εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Αυτή ακριβώς η πανάρχαια αντίδραση του ανθρώπου στην καταπίεση και την εκμετάλλευση είναι η απαρχή του φαινομένου που στην εποχή της νεωτερικότητας θα πάρει την ονομασία «Αριστερά». Ο όρος αυτός, όπως και ο αντίστοιχός του «Δεξιά» θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της Γαλλικής Επανάστασης (1789–1799) και θα προέλθουν από τον τρόπο που είχαν τοποθετηθεί οι διάφορες παρατάξεις στο επαναστατικό κοινοβούλιο (Γενική Συνέλευση-états généraux). Αριστερά κάθονταν όσοι ήταν αντίθετοι στην φεουδαρχία, την αριστοκρατία, τη Μοναρχία, ενώ στη δεξιά πλευρά κάθονταν οι υποστηρικτές του Παλαιού Καθεστώτος και της κυριαρχίας των αριστοκρατών επί του λαού.

    Η «Αριστερά» της Γαλλικής Επανάστασης επηρέασε καθοριστικά τον νεοελληνικό διαφωτισμό. Ο πλέον εμβληματικός ηγέτης και μάρτυρας Ρήγας Φεραίος, υπήρξε συνειδητός Γιακωβίνος, δηλαδή οπαδός της πλέον ακραίας εκδοχής της «Αριστεράς» εκείνης της εποχής (Jacobins, «Club des Jacobins», υπό τους Ροβεσπιέρο, Σαιν Ζυστ και Κουτόν). Από τους Γιακωβίνους προήλθε και η πρώτη εμφάνιση του σοσιαλιστικού κινήματος, με τη δημιουργία της επαναστατικής οργάνωσης «Ένωσης των Δικαίων» του Μπαμπέφ.

    Υπό τον όρο «Αριστερά» περιγράφηκαν διάφορα κινήματα, όπως ο Ρεπουμπλικανισμός κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ο Σοσιαλισμός και η Σοσιαλδημοκρατία, ο Κομμουνισμός και ο Αναρχισμός. Η επικρατέστερη αυτών, υπήρξε μια καλά επεξεργασμένη θεωρία από τον Καρλ Μαρξ και τον Φρειδερίκο Ένγκελς και έλαβε το όνομα «μαρξισμός». Ο μαρξισμός επιχείρησε να εξηγήσει τα ιστορικά φαινόμενα μέσα από το κριτήριο της πάλης των τάξεων. Οι μαρξιστές υποστηρίζουν ότι η κοινωνία αποτελείται από διάφορες κοινωνικές τάξεις, η υπόσταση των οποίων εξαρτάται από τη σχέση που διατηρούν με τα μέσα παραγωγής..…»

  4. KOINΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ on

    ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ: ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Εμείς στη “κοινωνία αξιών”, με δημιουργική αντιπολίτευση, από την 31 Ιανουαρίου ακόμη, μιλούσαμε και προειδοποιούσαμε τη κυβέρνηση για τα λάθη που έκανε στη πορεία των διαπραγματεύσεων. Πάντα, στο τέλος κάθε ανάλυσης, προτείναμε συγκεκριμένους τρόπους ενέργειας για την καλύτερη διαχείριση των λαθών.

    Δυστυχώς, η αλαζονεία της κυβέρνησης και ο αντιδημοκρατικός αποκλεισμός μας από τα ΜΜΕ (αν και οφείλουν να μας δίνουν βήμα ως πολιτικό κόμμα), δεν επέτρεψε να ακουσθεί η φωνή της λογικής, αν και όσα λέγαμε τα στέλναμε ως προτάσεις εγγράφως και στα ΜΜΕ και στη κυβέρνηση.

    Τώρα όμως δεν είναι ώρα για να διεκδικήσουμε ρόλο δήμιου κατά της ερασιτεχνικής κυβέρνησης ούτε κατά του γραφικού και ρίψασπι Βαρουφάκη.

    Εμείς στη “κοινωνία αξιών”, θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστηρίξουμε ότι τώρα δεν υπάρχει χρόνος για επικρίσεις, διχόνοια και αυτοχειρίες.
    Τώρα υπάρχει απαίτηση για εθνική ομοψυχία στη νέα περιπέτεια που οδήγησαν τη χώρα μας.
    Τώρα είναι ώρα για συναίνεση για στήριξη της κυβέρνησης της χώρας και για ομοψυχία του Ελληνικού λαού.

    Θα πρέπει όμως ο πρωθυπουργός να δείξει τόλμη, να απαγκιστρωθεί αποφασιστικά από τα αναχρονιστικά, ιδεοληπτικά στελέχη και να στραφεί στους καλύτερους Έλληνες σε κάθε τομέα, που να μπορούν να κρατήσουν το τιμόνι στα υπουργεία και τα δημόσια λειτουργήματα με σταθερότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα.

    Δεν πιστεύουμε σε ευκαιριακές συγκυβερνήσεις πολιτικής σκοπιμότητας από τα ίδια παλιά υλικά, που τελικά λειτουργούν ως σωσίβια για όλους τους παλαιοκομματικούς υπεύθυνους που συνέβαλαν στη δεινή κατάσταση της χώρας.

    Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός θα πρέπει να γίνει ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, να αφήσει πίσω του τα διχαστικά Ναι και Όχι των καταστροφικών δημοψηφισμάτων και να οδηγήσει με αποφασιστικότητα, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, εξωστρέφεια και υπευθυνότητα τη χώρα για να ξεπεράσει τη φουρτούνα στην οποία έχει πέσει.

    Πρωθυπουργέ, Συστράτευσε τους καλύτερους Έλληνες από κάθε τομέα σε μία και μόνο αποστολή: Το σωτηρία της χώρας!!!

    Μόνο με καλό καπετάνιο, καλό πλήρωμα και με ομοψυχία μπορεί το καράβι, η χώρα μας, να ορθοπρωρήσει και σιγά σιγά, με σιγουριά να ξεπεράσει αλώβητη τη καταιγίδα σε μια καλύτερη πορεία, προς ένα καλύτερο αύριο!!!.

  5. Press Publica on

    Δικαίωση του κινήματος κατά της υφαρπαγής δημόσιας περιουσίας

    Ελένη Πορτάλιου

    Ύστερα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, με εντολή της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, από τους επίκουρους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελική Τριανταφύλλου, ασκήθηκε για τα 28 ακίνητα ποινική δίωξη για:

    Α. Απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Β. Υπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ γι’ αυτή την υπόθεση ξεκίνησε με εξώδικη πρόσκληση στις 22/12/2013 της τότε επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ελένης Πορτάλιου και άλλων 4 μελών προς το ΤΑΙΠΕΔ με τίτλο : Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανής και επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ των 28 δημοσίων ιδιοχρήστων κτιρίων στις εταιρίες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

    Στη συνέχεια οι δικηγόροι Ιωάννης Καρδαράς, Ιωάννης Βρέλλος και Ευάγγελος Τσουρούλης, μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο επαναφέροντας τις σχετικές αιτιάσεις.

    Με τα δεδομένα αυτά ασκήθηκε δίωξη και την προκαταρκτική έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννης Σέβης, στους οποίους κατέθεσαν οι δικηγόροι της μηνυτήριας αναφοράς και η Ελένη Πορτάλιου σε συνεργασία με τη Μαριλένα Ιατρίδου, προσκομίζοντας νέα στοιχεία συμπληρωματικά στα αναφερόμενα στην εξώδικη πρόσκληση.

    Το κίνημα κατά της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας και υπέρ της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ δικαιώνεται με τη δικαστική παρέμβαση για τη συγκεκριμένη υπόθεση στη βασική θέση του ότι το ΤΑΙΠΕΔ – πολύ περισσότερο το Ταμείο που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές – αποτελεί, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του έγκριτου συνταγματολόγου, κ. Κασιμάτη, «εγκληματική οργάνωση».

    «Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κανένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να στερηθεί την περιουσία του. Εδώ δεν είναι μόνο ότι γίνεται υπέρβαση της δημοκρατίας, αλλά απορρίπτεται ο ίδιος ο ορισμός του κυρίαρχου κράτους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Αυτά δηλώνει ο Μαϊκλ Χάντσον, καθηγητής Οικονομικών, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών (18-19/7/2015), κάνοντας κριτική στη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, μελετώντας από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ την πρακτική του ταμείου, γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του είναι αυτός της υφαρπαγής, κατά παράβαση κάθε κείμενης νομοθεσίας και έναντι πινακίου φακής, των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Η αποστέρηση αυτή, που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και την Εθνική/Λαϊκή Κυριαρχία, αφαιρεί κάθε δυνατότητα από το κράτος να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Απ’ αυτή την άποψη τα κινήματα αντίστασης έχουμε σημαντικούς αγώνες μπροστά μας.

    Ελένη Πορτάλιου, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ

  6. Επιστολή Λαζάρου Κυρίζογλου προς Τσίπρα: Να μην περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ τα στρατόπεδα

    Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, απέστειλε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

    Με την επιστολή του, ο δήμαρχος ζητά τη μη μεταφορά των στρατοπέδων «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και «Παπακυριαζή» στο ΤΑΙΠΕΔ, πράξη που αποφασίστηκε από τη Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ως προς το Ανταλλάξιμο Κτήμα.

    «Επανερχόμενοι στο ζήτημα που διαλαμβάνεται στο θέμα και αναφερόμενοι στο συνημμένο σχετικό έγγραφό μας, ζητάμε την ανάκληση της (…) απόφασης (…), με την οποία μεταβιβάσθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Α.Ε. το Α.Κ. (Ανταλλάξιμο Κτήμα) 5749 (Στρατόπεδα «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και «Παπακυριαζή», που βρίσκονται στους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Κορδελιού-Ευόσμου αντίστοιχα)», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κυρίζογλου.

    Και συνεχίζει:

    «Ιδιαίτερα επισημαίνουμε μάλιστα, ότι δεν πρέπει το ανωτέρω Α.Κ. 5749 να μεταφερθεί-μεταβιβασθεί ως περιουσιακό στοιχείο στο ταμείο, που «θα συσταθεί στην Ελλάδα υπό την διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών», σύμφωνα με την από 12.7.15 γενομένη στις Βρυξέλλες συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας».

    «Τα Στρατόπεδα, που βρίσκονται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ), πρέπει να αποδοθούν στους οικείους δήμους, για δημιουργία αστικού πρασίνου, χρήσεων κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών», καταλήγει ο κ. Κυρίζογλου.

    http://sirma.info/wp/epistoli-lazarou-kirizoglou-pros-tsipra/

  7. Απαράδεκτη συμπερίληψη ανταλλάξιμων ακινήτων στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ

    Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

    ΘΕΜΑ: Για την απαράδεκτη συμπερίληψη ανταλλάξιμων ακινήτων στον κατάλογο προς πώληση του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

    Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποτελούμενη από τους Υπουργούς: Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Κλιματική ς Αλλαγής, Υποδομών-Μεταφορών & Δικτύων, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Τουρισμού, εξέδωσε απόφαση (αρ. απόφασης 234/2013) με την οποία μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στο ταμείο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, (ΤΑΙΠΕΔ), κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή πέντε ανταλλάξιμα ακίνητα μετα των επι αυτών κτισμάτων και εγκαταστάσεων.

    Η μεταβίβαση αυτή έγινε με απώτερο σκοπό, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ, 17 και 18 του ν. 3986/2011, τα ακίνητα να πωληθούν και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι «ανταλλάξιμη περιουσία» ονομάστηκε η περιουσία των μουσουλμάνων που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα με την απόφαση της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών όπως όριζε η συνθήκη της Λωζάννης (1923), με στόχο την πλήρη αποκατάσταση όλων των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη κα την Καππαδοκία και την πλήρη αποζημίωση για τις περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταλλάξιμη περιουσία, αποτελούμενη από αστικά αλλά και μη αστικά ακίνητα, αντιστοιχούσε μόλις στο ένα δέκατα των περιουσιών που εγκατέλειψαν υποχρεωτικά οι εκδιωγμένοι ‘Ελληνες.

    Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ ) κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (29/09/2013) αίτηση ακύρωσης της προαναφερθείσας απόφασης, όπου αναλύονται λεπτομερώς οι λόγοι που έχουν σχέση με παράβαση διατάξεων διεθνών συμβάσεων και με παράβαση της ειδικής εξαιρετικής νομοθεσίας εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων. Τονίζεται ότι τα ανταλλάξιμα ακίνητα αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία δημοσίων κτημάτων, σαφώς διακεκριμένη των υπολοίπων δημοσίων κτημάτων και καταλήγει ότι δεν είναι νόμιμη η μεταβίβαση στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. της ανταλλάξιμης περιουσίας προκειμένου να αξιοποιηθεί για σκοπό αντίθετο των ειδικών διατάξεων και των διεθνών συνθηκών.

    Τα πέντε ανταλλάξιμα ακίνητα που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των προς πώληση ακινήτων, είναι:

    1. Οικόπεδο 153.125 μ2 στη θέση Πολύδροσο του δήμου Αρταίων του νομού Άρτας.

    2. Οικόπεδο 451.735,5 μ2 στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης

    3. Οικόπεδο 9.107 μ2 στη θέση Γιασεμιών και Πασχαλιάς, στον οικισμό τοπογράφων, στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.

    4. Οικόπεδο 3.777,44 μ2 στη θέση Λαχανόκηποι του δήμου Θεσσαλονίκης.

    5. Οικόπεδο 2000 μ2, επίσης στους Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα οικόπεδα των Αμπελοκήπων λειτουργούσαν δύο στρατόπεδα, τα οποία, όταν καταργήθηκαν πριν λίγα χρόνια, οι αρμόδιοι δεσμεύτηκαν στις τοπικές κοινωνίες ότι στη θέση τους θα γίνουν πάρκα και άλλα κοινωφελή έργα. Η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αλλά αντίθετα, τα οικόπεδα περιελήφθησαν σε καταλόγους προς πώληση. Μάλιστα, ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, έχει ήδη κινηθεί νομικά και έχει εκδώσει σχετική διαμαρτυρία.

    Επειδή αποκλειστικός σκοπός των ρυθμίσεων που διέπουν την ανταλλάξιμη περιουσία είναι η κοινωνική προστασία των προσφύγων, οι οποίοι είναι υποκείμενα όλων των σχετικών ρυθμίσεων,

    Επειδή η χρήση των εσόδων από την «ανταλλάξιμη περιουσία» δε μπορεί σε καμία περίπτωση να διασπαθιστεί και να διοχετευτεί σε αλλότριους σκοπούς από αυτούς που ορίζονται τόσο στη Συνθήκη της Λωζάννης, όσο και αυτή της Άγκυρας που τη συμπλήρωσε,

    Επειδή η συγκυβέρνηση, στο όνομα της επίτευξης των μνημανιακών στόχων, ξεπουλάει έναντι πινακίου φακής την περιουσία του ελληνικού λαού, χωρίς καμία ευαισθησία για τις κοινωνικές ανάγκες, κανένα σεβασμό στην ιδιαίτερη ιστορία του τόπου, αλλά και παρακάμπτοντας νόμους και διεθνείς συνθήκες,

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1. Σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων σε ό,τι αφορά τα προαναφερθέντα πέντε ανταλλάξιμα ακίνητα;

    2. Σκοπεύει να λάβει πρωτοβουλία για νομοθετική παρέμβαση που θα εξαιρεί την ανταλλάξιμη περιουσία από τη μεταβίβαση στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.;

    3. Σκοπεύει να προβεί στην επανασύσταση του καταργηθέντος Ταμείου Ανταλλάξιμης Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων (ΤΑΠΑΠ);

    ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ:

    Με βάση τα προαναφερθέντα παρακαλούμε όπως κατατεθεί στο σώμα:

    Ο πλήρης κατάλογος με καταγεγραμμένα τα ανταλλάξιμα αστικά και μη αστικά ακίνητα.

    Οι ερωτώντες βουλευτές

    Γιάννης Αμανατίδης

    Νάντια Βαλαβάνη

    Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου

    Ιωάννα Γαϊτάνη

    Όλγα Γεροβασίλη

    Δέσποινα Χαραλαμπίδου

    http://www.xaralampidou.gr/index.php/news/186-aparadekti-symperilipsi-antallaksimon-akiniton-ston-katalogo-tou-taiped

  8. Syriza on

    Eπιστολή της βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη προς το Διευθυντή της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»

    ————————————————————————

    «Κύριε Διευθυντά

    Η στοχευμένη επίθεση στο πρόσωπό μου συνεχίζεται από την εφημερίδα σας. Με αφορμή και τα ψευδέστατα, συκοφαντικά και δυσφημιστικά σημερινά δημοσιεύματα της, δηλώνω κατηγορηματικά:

    α) Είναι το λιγότερο γελοία και βέβαια απαράδεκτη η προσπάθεια σύνδεσης μου με τραπεζικές κινήσεις ή ενέργειες συγγενών μου επιχειρηματιών, με τους οποίους έχω χρόνια να επικοινωνήσω. Οι ίδιοι άλλωστε δηλώνουν στην εφημερίδα σας ότι δεν είχαν σχέση μαζί μου, δεν έλαβαν καμία πληροφόρηση από μένα και οι δοσοληψίες με τις τράπεζες τους αποτελούσαν την δική τους συνήθη επαγγελματική πρακτική. Ο τίτλος ωστόσο του σημερινού κειμένου στην εφημερίδα σας, συμπεριλαμβανομένου και του εξωφύλλου, υπονοεί τα αντίθετα.

    β) Είναι απολύτως ανακριβή όσα γράφτηκαν στο ηλεκτρονικό «Π.Θ.» την Τρίτη 21.7.2015 με αφορμή τηλεοπτική συνέντευξη μου, περί δήθεν επιβεβαίωσης εκ μέρους μου ότι η μητέρα μου επικαλέστηκε τ’ όνομα μου κατά τη διάρκεια τραπεζικής της συναλλαγής. Υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή της συνέντευξης και αυτό που γράφτηκε στην εφημερίδα σας, δεν προκύπτει από πουθενά.

    γ) Είναι εξίσου αναληθής ο ισχυρισμός στη σημερινή έντυπη έκδοση ότι στην εν λόγω συνέντευξη επιβεβαίωσα (!) το ρεπορτάζ του «Π.Θ». Αντιθέτως, στην τηλεοπτική συνέντευξη επανέλαβα όσα δήλωσα την προηγούμενη Κυριακή για την τερατώδη, σε σχέση με την πραγματικότητα, παραποίηση των γεγονότων στην οποία προβήκατε:
    1.Η μητέρα μου, που διαχειρίζεται ανέκαθεν η ίδια τα περιουσιακά της στοιχεία, έσπασε προθεσμιακή κατάθεση της 100.000 ευρώ, όπως τη διαβεβαίωναν στην τράπεζα ότι μπορούσε να κάνει ανά πάσα στιγμή. Κι αυτό το έκανε στις 18/6/2015, δηλαδή 10 ημέρες πριν από τα capital controls και όταν διαφαινόταν θετική εξέλιξη για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές – κι όχι μια βδομάδα αργότερα, στις 25.7.2015, όπως διατεινόταν η εφημερίδα σας.
    2. Η ίδια παρέλαβε από την τράπεζα αυτοπροσώπως το συγκεκριμένο ποσόν, αντί να …της τα στείλουν σπίτι με τραπεζικό υπάλληλο, όπως ισχυρίστηκε η εφημερίδα σας. Ο λογιστής της ενημέρωσε το διευθυντή του υποκαταστήματος της «Εθνικής» για την ανάληψη του συγκεκριμένου ποσού μια μέρα πριν, όπως είναι η συνήθης πρακτική.
    3. Και βέβαια εγώ, που ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση με τη διαχείριση των χρημάτων της, δεν είχα ιδέα ούτε οποιαδήποτε σχέση με τα παραπάνω, γιατί δεν υπήρχε λόγος να το πληροφορηθώ: Έτσι διαχειριζόταν η μητέρα μου ανέκαθεν ό,τι της ανήκει. Γι αυτό και δεν είχα, βέβαια, επικοινωνία με οποιονδήποτε τρόπο με οποιονδήποτε τραπεζικό σχετικά με τα οικονομικά της μητέρας μου. Εσείς εξακολουθείτε να αρνείστε να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα και συνεχίζετε να ισχυρίζεστε ψευδώς ακόμα και για το ύψος του ποσού, ότι ήταν 200.000.

    δ) Τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της μεθοδευμένης στόχευσης της εφημερίδας σας για τη σπίλωση της τιμής και της υπόληψης μου, μακράν και πέραν ενός ελάχιστου αντικειμενικού στοιχείου. Σ΄ αυτή την προσπάθεια στοιχίζεται και το επιεικώς κατάπτυστο άρθρο του συνεργάτη σας Δ. Δανίκα, μια επίθεση μίσους όσον αφορά στο πρόσωπο μου. Και αυτό επειδή η υποτιθέμενη «καταλυτική» κριτική του δεν συνάπτεται με οποιοδήποτε συγκεκριμένο, υπαρκτό ή πάντως καταγεγραμμένο γεγονός, αλλά κινείται στη βάση υποθέσεων και αυθαίρετων εκτιμήσεων, στο έδαφος παραποίησης της πραγματικότητας, στην οποία έχει πρωταγωνιστήσει η εφημερίδα σας.
    ε) Έχετε κατ΄ επανάληψη παραβιάσει, όσον αφορά το πρόσωπο μου, τόσο τις αρχές του Κώδικα Επαγγελματικής, Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων, μελών της ΕΣΗΕΑ, όσο και της Διακήρυξης του Μπορντώ του 1954 και της Διακήρυξης των Υποχρεώσεων και Δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων στο Συνέδριο του Μονάχου το 1971.
    στ) Έχετε παραβιάσει την απορρέουσα από το καθήκον αληθείας αρχή του «αναγκαίου προ-ελέγχου» – όπου ως έλεγχος νοείται η, αναγκαία, προσπάθεια του δημοσιογράφου να εξακριβώσει, να διασταυρώσει, να επαληθεύσει ή να διαψεύσει, το περιεχόμενο μιας είδησης -, πράγμα το οποίο δεν έχετε πράξει όσον αφορά τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα σας.
    ζ) Έχετε παραβιάσει την αρχή της «αναγκαίας αντιστοιχίας μεταξύ τίτλου και περιεχομένου» τόσο στην έντυπη έκδοση της προηγούμενης Κυριακής, 19.7.2015 όσο και στην αντίστοιχη σημερινή (26.7.2015). Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Κώδικα Επαγγελματικής, Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων, μελών της ΕΣΗΕΑ, «ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων».
    Θα πρέπει δηλ., σύμφωνα και με την παρ. 5 του άρθρου 5 του ΠΔ 77/2003, που αφορά την κύρωση του «Κώδικα Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών και άλλων Δημοσιογραφικών και Πολιτικών Εκπομπών», που καταρτίστηκε από το ΕΣΡ, τα εισαγωγικά στοιχεία του δημοσιεύματος να βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το περιεχόμενο του κειμένου που ακολουθεί, έτσι ώστε να αποδίδει με ακρίβεια την αλήθεια και να μην παραπλανάται ο αναγνώστης, εφόσον στόχος του δικαιολογημένου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος είναι η έγκυρη πληροφόρηση του κοινού. Ο τίτλος δεν είναι τίποτε άλλο από την ουσία του, η οποία δίδεται επιγραμματικά.
    Με τον τίτλο της προηγούμενης Κυριακής, εμφανίζεται η μητέρα μου να δηλώνει κάτι το οποίο είναι αδύνατον να έχει κάνει, αφού πήρε 100.000 και όχι τις 200.000 που τη βάζετε να δηλώνει μέσα σε εισαγωγικά. Με τον τίτλο του σημερινού σας δημοσιεύματος επιχειρείται η σπίλωση του ονόματος μου στη βάση και μόνον του κοινού επιθέτου μου με συγγενείς μου, χωρίς να συντρέχει οποιοσδήποτε άλλος σχετικός σύνδεσμος, ούτε φυσικά πράξη άδικη ή ανήθικη.
    η) Έχετε παραβιάσει την αρχή του «audiatur et altera pars», δηλ. την υποχρέωση του δημοσιογράφου να προβάλει, να παραθέσει με τα ίδια στοιχεία, στην ίδια θέση, στην ίδια έκταση με το κύριο δημοσίευμα, την άποψη μου, την οποία θα έπρεπε να έχω κληθεί έγκαιρα να διατυπώσω.
    Ήδη έχω ζητήσει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου και άμεση παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
    Μετά απ’ όλα αυτά και διατηρώντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα μου ν’ απαντήσω και με άλλα μέσα στην εκστρατεία ευρύτερων κύκλων σπίλωσης της τιμής και της υπόληψης μου, την οποία συντονίζει η εφημερίδα σας, επιφυλασσόμενη γενικότερα παντός νομίμου δικαιώματος μου, σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή, την οποία ζητώ να καταχωρίσετε με τα ίδια στοιχεία στον ίδιο χώρο, συμπεριλαμβανομένης και της αναγγελίας της στο εξώφυλλο, με τίτλο που να αντιστοιχεί στο περιεχόμενο της, τόσο στο φύλλο της επόμενης Κυριακής όσο και στον ηλεκτρονικό χώρο ανάρτησης της εφημερίδας σας.

    Αθήνα, 26.7.2015

    Νάντια Βαλαβάνη

    Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ»

  9. Melina..... on

    «Το κράτος ονομάζει ΔΗΜΟΣΙΑ την ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΗ περιουσία των προσφύγων και την ξεπουλά!»

    Δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου, 2015

    Της Γιώτας Ρουμελιώτη

    «Το ελληνικό κράτος είναι καταπατητής. Για να καλυφθούν τα τεράστια οικονομικά κενά ξεπωλούν τα «ασημικά» του ελληνικού κράτους και παράλληλα εκποιούν -μέσω ΤΑΙΠΕΔ- και την ανταλλάξιμη περιουσία των προσφύγων η οποία δεν είναι δημόσια! Την οικειοποιούνται ενώ είναι ακίνητα που δεν ανήκουν στο κράτος!», τονίζει στο Κarfitsa.gr, ο διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ και υπόψηφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βλάσης Αγτζίδης, θίγοντας ένα ζήτημα το οποίο έχει ιστορία ενός αιώνα, από τότε που υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης το 1923!Παράλληλα, ο κ. Αγτζίδης καταλογίζει στην τέως αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη «παντελή αδιαφορία» για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς αν και η ίδια, το 2013, ως βουλευτής, είχε αντιδράσει έντονα στην προσπάθεια να εκχωρηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ πέντε ακίνητα της ανταλλάξιμης περιουσίας, ως υπουργός «έβαλε το θέμα στο συρτάρι» και δεν ασχολήθηκε καθόλου, ενώ παράλληλα «χρεώνει» στους προσφυγικούς συλλόγους «άγνοια και χαμηλό επίπεδο».

    1 προς… 10

    «Ανταλλάξιμη περιουσία ονομάστηκε η περιουσία των μουσουλμάνων που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα με την συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η οποία αντιστοιχεί μόλις στο ένα δέκατο των περιουσιών που άφησαν πίσω τους οι Έλληνες σε Μ.Ασία», λέει ο κ. Αγζτίδης και συνεχίζει σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα: «Εκείνη την εποχή οι μουσουλμάνοι κατοικούσαν σε Μακεδονία, Θράκη -πλην Ροδόπης και Ξάνθης-, Ήπειρο, νησιά Ανατ. Αιγαίου και Κρήτη. Από αυτές τις περιοχές εκδιώχθηκαν μέσω της βίαιης ανταλλαγής των πληθυσμών. Ήδη είχαν έρθει ως πρόσφυγες οι Έλληνες από Μ. Ασία, Πόντο και Ανατ. Θράκη. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500.000 εκατομμύρια Έλληνες φτάνουν στην Ελλάδα και περίπου 350.000 μουσουλμάνοι πηγαίνουν στην Τουρκία». Όπως επισημαίνει ο ίδιος η περιουσία Ελλήνων-μουσουμάνων εξισώθηκε αν και ήταν ένα…προς δέκα. «Η περιουσία που άφησαν πίσω τους οι μουσουλμάνοι ήταν υποδεκαπλάσια των περιουσιών που άφησαν οι Έλληνες στην οθωμανική αυτοκρατορία. Οι ελληνικές περιουσίες ήταν τεράστιες όμως με τη συνθήκη της Άγκυρας του 1930 εξισώθηκαν αυτές οι δυο περιουσίες. Η Τουρκία ανέλαβε ως διαχειριστής των ελληνικών περιουσιών και η Ελλάδα ως διαχειριστής των μουσουλμανικών, οι οποίες θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής», τονίζει.

    «Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κατάχρηση»

    Όπως αναφέρει ο κ. Αγτζίδης η χρόνια οικειοποίηση -εκ μέρους του ελληνικού κράτους- της ανταλλάξιμης περιουσίας είναι η μεγαλύτερη οικονομική κατάχρηση μετά το 1922. «Μόνο ένα μέρος της ανταλλάξιμης περιουσίας χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση των προσφύγων. Ένα μεγάλο μέρος παρέμεινε υπό την εποπτεία του κράτους που βαθμιαία με εσωτερικές μεταρρυθμίσεις προσπάθησε να οικειοποιηθεί μια περιουσία η οποία δεν του ανήκε», λέει και προσθέτει σχετικά με τις «ελίτ» που εκμεταλεύτηκαν την περιουσία: «Η μεγαλύτερη οικονομική κατάχρηση που συνέβη μετά το 1922 είναι η μεταχείριση της ανταλλάξιμης περιουσίας από τις «ελίτ» των ελληνικού κράτους εις βάρος των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής». Παράλληλα, προχωρά και στον ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ των… περιουσιών. «Σήμερα υπάρχουν πολλά ακίνητα σε Μακεδονία, Έβρο, Ήπειρο, νησιά Ανατ. Αιγαίου και Κρήτη. Αυτή η περιουσία είναι χαρακτηρισμένη ως ανταλλάξιμη περιουσία. Δεν είναι κρατική. Στη δημόσια περιουσία τα ακίνητα χαρακτηρίζονται είτε ως κρατική περιουσία είτε ως ανταλλάξιμα. Είναι απόλυτος ο χαρακτηρισμός των ανταλλαξίμων ως σήμερα», τονίζει.

    Η διάλυση του ΤΑΠΑΠ

    Οι εναπομείνασες προσφυγικές περιουσίες ήταν ενταγμένες στο ΤΑΠΑΠ (Ταμείο Αποκατάστασης Αστών Προσφύγων) το οποίο καταργήθηκε το 1998 από τον Γιάννο Παπαντωνίου. «Το ΤΑΠΑΠ ήταν ένα ειδικό ταμείο αποκατάστασης αστών προσφύγων. Οι περιουσίες που είχαν απομείνει εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο ταμείο, το οποίο όμως κατήργησε το 1998 ο τότε υπουργός Οικονομικών -επί Σημίτη- Γ. Παπαντωνίου. Τονίζω ότι ο ίδιος κατηγορείται για οικονομικά εγκλήματα. Όλη εκείνη η διάλυση του ΤΑΠΑΠ και η ένταξη σε ένα ειδικό λογαριασμό του ταμείου Οικονομικών ουσιαστικά είχε στόχο την «αξιοποίηση» των υπολοίπων της ανταλλάξιμης περιουσίας, χωρίς να εμπλακούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες που δεν είναι άλλοι από τους πρόσφυγες του 1922. Από τότε, όλες οι επόμενες κυβερνήσεις, της ΝΔ, της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν την ίδια πολιτική», αναφέρει.

    Η «πόρτα» και η «αδιαφορία» της Βαλαβάνη

    Συμφωνα με τον κ. Αγτζίδη, η Νάντια Βαλαβάνη, ούσα στο υπουργείο Οικονομικών, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το συγκεκριμένο ζήτημα με το οποίο είχε ασχοληθεί ενεργά ως βουλευτής. «Όταν ανέλαβε η κ. Βαλαβάνη αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για την επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ. Ως αριστερή θα έπρεπε να είναι ευαίσθητη πάνω στα αιτήματα του λαού και ήταν απολύτως ενημερωμένη, καθώς όταν το 2013 έγινε προσπάθεια να εκχωρηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ πέντε ανταλλάξιμα ακίνητα, είχε αντιδράσει, με επερώτηση μαζί με βουλευτές της Θεσσαλονίκης και ζητούσε να εξαιρεθούν τα ανταλλάξιμα από την εκποίηση και να ξανασυσταθεί το ΤΑΠΑΠ. Είχε όλα τα εχέγγυα να κλείσει αυτήν την ανοιχτή εκκρεμότητα που όλοι προσπαθούν να την απωθήσουν γιατί υπάρχουν τα οικονομικά συμφέροντα»,τονίζει και συνεχίζει: «Έκανα πάρα πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσω προσωπικά με την υπουργό, ενώ και η ΟΣΠΕ (Οργάνωση Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας) έκανε αλλεπάλληλες κρούσεις. Όταν όμως της ζήτησαν συνάντηση, τελικά συναντήθηκαν με μια σύμβουλό της. Θα μπορούσε η κ. Βαλαβάνη έχοντας τόσο την εξουσία, όσο και τη γνώση πάνω στο θέμα αυτό, να το λύσει. Φαίνεται όμως ότι αδιαφόρησε, δεν είχε τις ικανότητες και δεν τις το επέτρεψαν οι επικακτικές συνθήκες. Ιεράρχησαν το θέμα πολύ χαμηλά και το έκαναν 4ης κατηγορίας. Ήταν η χρυσή ευκαιρία να λυθεί λόγω της Βαλαβάνη αλλά δυστυχώς χάθηκε».

    «Πηγαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να είναι κρατικές»

    «Το σημερινό πρόβλημα είναι ότι τα υπόλοιπα αυτή της ανταλλάξιμης περιουσίας έχουν αποδοθεί στον ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν προς εκποίηση για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά μας», δηλώνει και προσθέτει σχετικά με μια κατάχρηση που κρατά έναν ολόκληρο αιώνα: «Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ ανταλλάξιμων και κρατικής περιουσίας. Το ελληνικό κράτος έχει δικαίωμα να εκποιήσει ΜΟΝΟ την κρατική περιουσία. Η ανταλλάξιμη ανήκει στους πρόσφυγες. Στην ουσία μιλάμε για μια παραβίαση της συνθήκης που συμβαίνει εδώ και 100 χρόνια. Η κατάχρηση αφορά πλέον τους ιστορικούς γιατί είναι μια διαδικασία που ακολουθήθηκε από το 1924 και μετά. Έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει από αυτόν τον τόπο. Το ζήτημα όμως είναι ότι το κράτος συνεχίζει να απαγορεύει να αποζημιωθούν οι Έλληνες πρόσφυγες κι πλέον οι νεότερες γενιές τους, από την ανταλλάξιμη περιουσία που επέβαλλε η συνθήκη!».

    «Ενδιαφέρονται μόνο για τα πανηγύρια»

    Ο ιστορικός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λογο για «ημιμαθείς» προσφυγικές αλλά και ποντιακές οργανώσεις που δεν έκαναν κάποια κίνηση για το ζήτημα. «Οι προσφυγικές οργανώσεις- με εξαίρεση την ΟΠΣΕ- δεν ενδιαφέρονται καθόλου και το έχουν εγκαταλείψει λόγω ημιμάθειας, άγνοιας αλλά και ενός χαμηλού επιπέδου. Επίσης, ούτε οι Ποντιακές Ομοσπονδίες και οι Οργανώσεις των ανατολικοθρακών έκαναν κάτι. Απόλυτη αδιαφορία και παραγνώριση. Ασχολούνται μόνο με χορούς και πανηγύρια. Μονάχα η ΟΠΣΕ έκανε κινήσεις καταθέτοντας υπομνήματα για να επαναφερθεί το ζήτημα», υποστηρίζει.

    «Μείζον θέμα για τη Θεσσαλονίκη»

    Οι ανταλλάξιμες προσφυγικές περιουσίες και η εκποίησή τους -όπως λέει ο ίδιος- αποτελεί μείζον θέμα για τη Θεσσαλονίκη καθώς «σε ένα μεγάλο μέρος η Θεσσαλονίκη είχε μουσουλμανικές περιουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση των ημετέρων, των συντεχνιών, των πολιτικών φίλων. Η εκμετάλλευση και το «φάγωμα» της ανταλλάξιμης περιουσίας είναι ένα από τα μεγάλα κρυμμένα μυστικά ακόμα και της ίδιας της Θεσσαλονίκης. Φυσικά αφορά και όλη τη Μακεδονία», δηλώνει. Επίσης, ο κ.Αγτζίδης αναφέρεται και στη…μη ύπαρξη ειδικών τμημάτων που θα μπορούσαν να μελετούν τα προσφυγικά θέματα. «Είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη που είναι η πόλη των προσφύγων να μην υπάρχει στο πανεπιστήμιο ένα τμήμα που να μελετά τα ζητήματα των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Είναι αλλοτρίωση για την πόλη. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι αλλά δεν υπάρχουν θεσμοί για να μελετούν όλη αυτή την εποχή και τον πολιτισμό για τη διατήρηση της μνήμης», καταλήγει.

    http://www.karfitsa.gr/2015/08/08/to-kratosonomazei-dimosia-tin-antal/

  10. […] στην τέως αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη «παντελή αδιαφορία» για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς […]


Σχολιάστε