Κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο

Mikra Asia-Exofylo 2015Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της διαδικασίας μετασχηματισμού της (1908-1923) προκαλούσαν πάντα μια αμφιθυμία. Η συνειδητή άρνηση και η επιλεγμένη σιωπή καθόρισαν τις προτεραιότητες της ιστορικής επιστήμης, ακόμα και της τέχνης. Ο ελληνισμός της Ανατολής και η καταστροφή του δεν αποτέλεσαν μέρος των νεοελληνικών επιστημονικών προτεραιοτήτων.

Το βιβλίο αυτό εκφράζει την ανάγκη να παρουσιαστεί η διαδικασία μετάβασης από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του έθνους-κράτους και να αποσαφηνιστούν αδιερεύνητα στοιχεία της ιστορίας όπως είναι – μεταξύ άλλων – οι λόγοι που το μιλιταριστικό κίνημα των Νεότουρκων αποφάσισε και πραγματοποίησε τη Γενοκτονία των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, καθώς και οι ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των μεγάλων δυνάμεων της εποχής για την ελληνική ήττα.

……………..

Τα κείμενα που έχουν επιλεγεί για τον παρόντα τόμο, παρότι εντάσσονται στις επί μέρους θεματικές ενότητες, εν τούτοις διατηρούν την αυτοτέλειά τους, διευκολύνοντας έτσι τον αναγνώστη.

Στο 1ο Μέρος παρουσιάζεται το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου έγινε ο μετασχηματισμός και κορυφώθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αναζητούνται οι κοινωνικές αιτίες και αντιθέσεις εντός τη οθωμανικής κοινωνίες, οι οποίες επιλύθηκαν με έναν ιδιαιτέρως αιματηρό τρόπο, καθώς και οι αντιθέσεις εντός του ελληνικού κόσμου που οδήγησαν στη διαμόρφωση ανορθολογικών πολιτικών και στην εν τέλει υπονόμευση των δικαιωμάτων των μη μουσουλμανικών λαών της Ανατολής.

Στο 2ο Μέρος παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα που εκκινούν με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την εκστρατεία της Καλλίπολης και τη ελλαδική στάση. Παρουσιάζονται επίσης κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τις  Γενοκτονίες, που άρχισε να πραγματοποιεί συστηματικά ο τουρκικός εθνικισμός, καθώς και η Μικρασιατική Εκστρατεία και καταστροφή.

Το 3ο Μέρος αναφέρεται στις ευθύνες όλων των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής, που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης, είτε από θέση εξουσίας είτε αντιπολίτευσης.

Το 4ο Μέρος ασχολείται με το Προσφυγικό Ζήτημα, όσον αφορά την διεθνή νομική του υπόσταση με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και τις επιμέρους επιρροές στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής κοινωνικής πραγματικότητας.

Και τέλος, στο 5ο Μέρος παρουσιάζονται οι σύγχρονες ιδεολογικές συγκρούσεις για την ιστορική Μνήμη, οι προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας όπως αποτυπώθηκαν τόσο με την ακύρωση της Δίκης των Εξ, όσο και με το φαινόμενο της Άρνησης της Γενοκτονίας…

4selido MIKRA ASIA-1

http://www.epbooks.gr/product/101331/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1Μέρος 1

Από την Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1908-1923)

Προσεγγίζοντας την ιστορία  με μια νέα ματιάΜέρος 2

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Διχασμός, Γενοκτονίες στην Ανατολή,  Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή

Η εκστρατεία της Καλλίπολης. Η έναρξη του Διχασμού

13 Ιουνίου 1914: Η καταστροφή της Φώκαιας στην Ιωνία

Τα γεγονότα στον Πόντο

Η κατάληψη της Σμύρνης το Μάιο του 1919. Διεθνές πλαίσιο και αντικειμενικές συνθήκες

Τα γεγονότα της Νικομήδειας

Ο Ιερός Πόλεμος (Jihad) του Gazi Μουσταφά Κεμάλ

Smyrna delenda est

Smyrna ablaze• Stories of massacre

Και πάλι η Φώκαια: Μια μαρτυρία για το ‘22

Μπάλια: Η άγνωστη σφαγή των μεταλλωρύχων από τον Κεμάλ

Πώς σώθηκαν οι Ελληνες της Ιωνίας

Η Έξοδος από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας

Η ελληνική έξοδος από την Ανατολική Θράκη

Εμπόριο οστών. ‘Οταν οι κεμαλιστές θησαύριζαν από  λείψανα θυμάτων
Μέρος 3ο

Οι πολιτικές ευθύνες

Οι ευθύνες του Ιωάννη Μεταξά

Ο  Βενιζέλος της ήττας

Η πολιτική του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ στο  Μικρασιατικό  Ζήτημα

Δίκη των Εξ: Κάθαρση σε ΤραγωδίαΜΕΡΟΣ 4

Το Προσφυγικό Ζήτημα και η διαχείριση της ιστορικής Μνήμης

Συνθήκη της Λωζάννης και η Ανταλλαγή των Πληθυσμών

Η Μακρόνησος των προσφύγων

Πρόσφυγες στην Κέρκυρα

Πρόσφυγες στην Πιερία

Πρόσφυγες στο Κιλκίς

Πρόσφυγες στη Λέσβο

Πρόσφυγες στην Κύπρο

Πρόσφυγες και νέα οικονομία

Η ριζοσπαστικοποίηση των προσφύγων

Οι προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας κατά την Κατοχή

Η τέχνη της επιβίωσης στην προσφυγιά

Ανταλλάξιμη Περιουσία

Τα  ελληνικά  μνημεία στην Τουρκία ΜΕΡΟΣ 5

Ιδεολογικές συγκρούσεις για την ιστορική Μνήμη

Σύγχρονες ερμηνευτικές αντιφωνίες και ιδεολογικές συγκρούσεις

Γιασασίν (ζήτω ο) Γούναρης. Μια κριτική στην απόφαση του Άρειου Πάγου

Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων». Στοχαζόμενοι το «συνωστισμό»

Οι θεωρίες συνωμοσίας και το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού.  Με αφορμή μια διατριβή

Ποιος φοβάται την προσφυγική Μνήμη;30-7-2014 5

 

Advertisement

15 Σχόλια

 1. Εύξεινος on

  ————————–
  http://tvxs.gr/news/biblio/mikra-asia-enas-odyniros-metasximatismos-1908-1923
  ————————-
  http://www.postlife.gr/2015/11/1908-1923.html

  http://www.inewsgr.com/29/mikra-asia—enas-odyniros-metaschimatismos-1908-1923.htm

  http://www.newspulse.gr/article/1870357-mikra-asia-enas-odyniros-metasximatismos-1908-1923-.html

  http://www.karfitsa.gr/2015/12/10/mikra-asia-enas-odyniros-metasximati/

  http://mikrasiatis.gr/mikrasia-enas-odiniros-metasximatismos-1908-1923-parousiasi-vivliou-polis-art-cafe/

  http://www.presspublica.gr/%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B7/

  http://cyprusnews.eu/tvxs-politismos/3810195-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-(1908-1923).html

  http://www.public.gr/product/books/greek-books/anthropology-social-sciences/history/mikra-asia/prod7852473pp/

  Διαβάστε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, στο efxinospontos.gr για την παρουσίαση του βιβλίου «Μικρά Ασία, ένας οδυνηρός μετασχηματισμός 1908 – 1923»» του Βλάση Αγτζίδη στο ακόλουθο Link

  http://efxinospontos.gr/vivlio/572-parousiasi-tou-vivliou-tou-vlasi-agtzidi-mikra-asia-enas-odyniros-metasximatismos-1908-1923

  ————–

  http://www.pontos-news.gr/event/144252/mikra-asia-enas-odyniros-metashimatismos-neo-vivlio-apo-ton-vlasi-agtzidi

  ——————–

  http://vivlikesdiafores.blogspot.gr/2015/12/1908-1923_85.html

  ———————–

  http://www.euro2day.gr/ekivolos/article-blog-ekivolos/1384282/hreos-mnhmhs.html

  ————————–

 2. […] του. Το κείμενο αυτό συμπεριελήφθη στο νέο μου βιβλίο «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός», στο 5ο Μέρος, όπου παρουσιάζονται οι σύγχρονες […]

 3. […] του. Το κείμενο αυτό συμπεριελήφθη στο νέο μου βιβλίο «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός«, στο 5ο Μέρος, όπου παρουσιάζονται οι σύγχρονες […]

 4. […] Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)« […]

 5. Βλ2 on

  Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

  Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Πιερίας παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Β. Αγτζίδη

  Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του νομού Πιερίας σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας, το Βιβλιοπωλείο ΝΕΣΤΩΡ και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στην Κατερίνη στην αίθουσα διαλέξεων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη: Μικρά Ασία – Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923).

  Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Πιερίας παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Β. Αγτζίδη

  Στην εκδήλωση προσήλθε πολύς κόσμος ο οποίος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις της κας Δώρας Σπυριδοπούλου, Έφορου Δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Μιρασιατών Πιερίας, του κ. Νικόλαου Γραίκου, Διδάκτορα Ιστορίας της Τέχνης, Σχολικού Σύμβουλου, του κ. Άρη Κασιμίδη, εκπαιδευτικού, Προέδρου του Ποντιακού Συλλόγου Παναγίας Σουμελά Κατερίνης ο οποίος μίλησε εκ μέρους των Ποντιακών Συλλόγων του νομού Πιερίας και ο κ. Αντώνης Κάλφας, Ποιητής, Φιλόλογος.

  Ακολούθησε η τοποθέτηση του ιστορικού κ. Βλάσης Αγτζίδη, συγγραφέα, του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, Διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον οποίο παρακολούθησε το κοινό με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον.

  Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Πιερίας παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Β. Αγτζίδη

  Την συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Προκοπίδης, Ιατρός, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

  Στη συζήτηση τονίστηκαν οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των κομμάτων μέχρι σήμερα καθώς και οι λόγοι αποσιώπησης της ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολής και η φιλοκεμαλική στάση τους με την άρνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Θρακών και των Μικρασιατικού ελληνισμού γενικότερα, καθώς και η γενναία στάση των Τούρκων Ακαδημαϊκών και διανοούμενων οι οποίοι σε αντίθεση με Έλληνες ιστορικούς φιλοκεμαλικούς αρνητές της γενοκτονίας, μιλούν για την γενοκτονία τεκμηριώνοντας τον λόγο τους βασισμένοι σε ιστορικά γεγονότα.

  Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Πιερίας παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Β. Αγτζίδη

  Συγκινητική ήταν η στιγμή της σύνδεσής μας, την ίδια ώρα, μέσω skype με τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη στην Άγκυρα, που για πρώτη φορά διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και η εφημερίδα «Newroz» με θέμα «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα Στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

  http://epontos.blogspot.gr/2016/05/Pontos-Pieria.html

  http://olympiobima.gr/paroysiasi-toy-vivlioy-toy-vlasi-agtzidi

  http://e-pieria.gr/news-2/culturenews/9206-agtzidispmnt

 6. […] Ας θυμηθούμε σε αυτή την πρώτη ανάρτηση κάποια στοιχεία του μεγάλου ηττημένου, του τουρκικού εθνικισμού, γνωρίζοντας παράλληλα ότι σημαντικά στοιχεία του έχουν ενσωματωθεί πλέον και στην κοσμοαντίληψη των ισλαμιστών, που φαίνεται να κυριαρχούν πλήρως στην Τουρκία. Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο μου που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος υπό τον τίτλο «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923»: […]

 7. […] «Μικρά Ασία: Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)» στις 25 Νοεμβρίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στην Εστία Ν. Σμύρνης (Κων. Παλαιολόγου 1) Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: –Χρήστος Γαλανίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών –Χάρης Αθανασιάδης, Ιστορικός, αν. καθηγητής στο παν/μιο Ιωαννίνων και –Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου […]

 8. […] «Μικρά Ασία: Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)» στις 25 Νοεμβρίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στην Εστία Ν. Σμύρνης (Κων. Παλαιολόγου 1) Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: -Χρήστος Γαλανίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών -Χάρης Αθανασιάδης, Ιστορικός, αν. καθηγητής στο παν/μιο Ιωαννίνων και -Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου […]

 9. […] και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, παρουσιάζει το βιβλίο:«Μικρά Ασία: Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)» στις 25 Νοεμβρίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στην Εστία Ν. Σμύρνης […]

 10. G.D. on

  Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ
  Μια προσέγγιση του βιβλίου «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908 – 1923)» του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη, από την κα Πέπη Ρηγοπούλου.
  Ο κ. Αγτζίδης στο βιβλίο του καταγράφει μια εποχή που «μετασχηματίστηκε» η ευρύτερη περιοχή μας με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της Μικράς Ασίας.

  http://anatoliblog.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html

  ————————–

  Η «Μικρά Ασία» του Βλ. Αγτζίδη
  Αναρτήθηκε από Kilkis24 on Τρίτη, 5 Σεπτέμβριος, 2017 · Σχολιάστε
  Της Πέπης Ρηγοπούλου.

  http://www.kilkis24.gr/%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BB-%CE%B1%CE%B3%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%B7-2/

  ————————–

  Παρεμβάσεις
  Η «Μικρά Ασία» του Βλ. Αγτζίδη
  Από Πέπη Ρηγοπούλου – Σεπτέμβριος 6, 2017

  http://www.presspublica.gr/mikra-asia-tou-vl-agtzidi/

  ——————————–

  ΕκδόσειςΒιβλιοπαρουσίασηΝέα – Ειδήσεις
  Η «Μικρά Ασία» του Βλ. Αγτζίδη
  Από Mikrasiatis – 5 Σεπτεμβρίου 2017

  http://mikrasiatis.gr/i-mikra-asia-tou-vlasi-agtzidi/

  ———————————–

  EFXINOS PONTOS

  Διαβάστε στο site της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, στο efxinospontos.gr την άποψη της Πέπης Ρηγοπούλου, για το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη «Μικρά Ασία», στο ακόλουθο Link
  http://efxinospontos.gr/vivlio/2560-i-mikra-asia-tou-vlasi-agtzidi

  ———————————-

 11. Yannis Apo KILKIS on

  Σ ευχαριστώ Βλάση πες και σε ποιο σημείο Βιβλιοπωλείο μπορώ να τα βρω? ελπίζω, ω να μην χρειαστεί να καταφύγω στον γνωστό τηλε_βιβλιοπωλη και σου ζητώ συγγνώμη για τη ζωή αστοχία μου, περιμένω!!! 😀 😀 😀

  • Μπορείς να το ζητήσεις από τα βιβλιοπωλεία. Θα το παραγγείλουν. Νομίζω ότι δεν τηλε-πωλείται 🙂

 12. […] για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Tο δικό μου με τίτλο «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1922)» και της Μάρτζορι Χουσεπιάν «Σμύρνη, […]

 13. […] των Ελλήνων του παρευξείνιου χώρου (1995). Το βιβλίο του «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός» πήρε το Ά βραβείο της Εστίας Νέας Σμύρνης το […]

 14. […] οίκος «Παπαδόπουλος» μετά την έκδοση του βιβλίου μου «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1922«, που έλαβε το 1ο βραβείο της Εστίας Ν. Σμύρνης, […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: