ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 2016-2017

Στις 14 Οκτωβρίου ξεκινά για 9η συνεχή χρονιά το Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας, στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

……………

Οι συναντήσεις γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Παρασκευή, 7.15 μ.μ. – 9 μ.μ.«Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.

 

DSC06631-2

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 2016-2017

Επιμέλεια-συντονισμός: Βλάσης Αγτζίδης

Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία 
 .
 
-14 Οκτωβρίου: Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, καθηγητής, «Εκατό χρόνια από τον μοιραίο εθνικό Διχασμό», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «1915». Θα μιλήσουν οι Βλ. Αγτζίδης και Ίρις Τζαχίλη
 
-11 Νοεμβρίου: «Τάγματα ασφαλείας και δωσίλογοι στην υπηρεσία του κατακτητή (1941-1944). Η περίπτωση της Μακεδονίας«, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ανδρέα Βενιανάκη: «Δάγκουλας, ο «δράκος» της Θεσσαλονίκης» Με τον Νίκο Παπαναστασίου, Λέκτορα στον Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και τον συγγραφέα Ανδρέα Βενιανάκη.   
 
16 Δεκεμβρίου: Μανώλης Κασιμάτης, μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκδότης του περιοδικού «Φωτογραφίζοντας»: «Φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας τον Δεκέμβρη του ’44 στην Αθήνα και τον Πειραιά»
 
—————————————————–
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ 6ΜΗΝΟΥ
——————————————————————————–

27 Ιανουαρίου 2017
Οντέτ Βαρόν, ιστορικός, «Στα Ναζιστικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης και Εξόντωσης: Μνήμη και λόγος στο έργο του Πρίμο Λέβι και του Όμηρου Πέλλα»

24 ΦεβρουαριουΒασιλική Λάζου, ιστορικός, «Μετά την Κατοχή-Πριν τον Εμφύλιο» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της «Η επιβολή του κράτους. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949»

 Βασίλη Μούτσογλου. πρέσβης επί τιμή: «Από που έρχεται και που πηγαίνει η Τουρκία«

17 Μαρτίου

Δημήτρης Καραμπερόπουλος, διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα: «Ο Ρήγας Βελεστινλής και η σχέση του με τους Γιακωβίνους της Γαλλικής Επανάστασης»

28 Απριλίου

Γιάννης Χρονόπουλος ιστορικός, Νίκος Γιαννόπουλος, ιστορικός, «Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα»

19 Μαίου

Ίρις Τζαχίλη, ιστορικός, Βασίλης Μεϊχανετσίδης, ιστορικός, «Αφιέρωμα στη Γενοκτονία στην οθωμανική Ανατολή και στην προσφυγική Μνήμη»

9 Ιουνίου

Στρογγυλό Τραπέζι για το φαινόμενο του σταλινισμού και της μειονοτικής του πολιτικής. Συμμετέχουν: Χρήστος Κεφαλής, εκδ. του περ. ‘Μαρξιστική Σκέψη»Σωτήρης Γκουντουβάς, μαθηματικός, ερευνητής, συνεργάτης της WikiPaideia, Bασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός.

seminario

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες πρόγραμμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου:

http://enypografa.gr/wp-content/uploads/2016/09/elefthero-panepistimio-kifisias-prgramma-okt-dek2016.pdf

Πληροφ. Δευτ- Παρ. 9π.μ -3 μ.μ. Τηλ: 213 2007204-205-207 e-mail culture@kifissia.gr site: kifissia.gr & vikelaskifissia.gr


Advertisement

23 Σχόλια

 1. Eδώ θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου

  Click to access elefthero-panepistimio-kifisias-prgramma-okt-dek2016.pdf

 2. […] μας έχει απασχολήσει σε πολλές συναντήσεις στο Σεμινάριο Ιστορίας.  Είχαμε την τύχη να μας το παρουσιάσει ο κορυφαίος […]

 3. […] τον Δεκέμβρη του ’44 στην Αθήνα και τον Πειραιά» https://kars1918.wordpress.com/2016/10/05/seminario-de-la-historia-moderna-2016-2017/ H παρουσίαση θα γίνει στην «Έπαυλη […]

 4. […] τον Δεκέμβρη του ’44 στην Αθήνα και τον Πειραιά» https://kars1918.wordpress.com/2016/10/05/seminario-de-la-historia-moderna-2016-2017/ H παρουσίαση θα γίνει στην «Έπαυλη Δροσίνη» – […]

 5. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ 6ΜΗΝΟΥ
  ——————————————————————————–

  27 Ιανουαρίου 2017

  Οντέτ Βαρόν, ιστορικός, «Στα Ναζιστικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης και Εξόντωσης: Μνήμη και λόγος στο έργο του Πρίμο Λέβι και του Όμηρου Πέλλα»

  24 Φεβρουαριου

  Βασιλική Λάζου, ιστορικός, «Μετά την Κατοχή-Πριν τον Εμφύλιο» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της «Η επιβολή του κράτους. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949»

  17 Μαρτίου

  Δημήτρης Καραμπερόπουλος, διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα: «Ο Ρήγας Φερραίος και η σχέση του με τους Γιακωβίνους της Γαλλικής Επανάστασης»

  28 Απριλίου

  Γιάννης Χρονόπουλος ιστορικός, Νίκος Γιαννόπουλος, ιστορικός, «Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα»

  19 Μαίου

  Ίρις Τζαχίλη, ιστορικός, Βασίλης Μεϊχανετσίδης, ιστορικός, «Αφιέρωμα στη Γενοκτονία στην οθωμανική Ανατολή και στην προσφυγική Μνήμη»

  9 Ιουνίου

  Στρογγυλό Τραπέζι για το φαινόμενο του σταλινισμού και της μειονοτικής του πολιτικής. Συμμετέχουν: Χρήστος Κεφαλής, εκδ. του περ. ‘Μαρξιστική Σκέψη», Γιώργος Γκουντουβάς, ερευνητής, συνεργάτης της WikiPaideia, Bασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός.

 6. […] Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού] στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του δήμου Κηφισιάς, θα […]

 7. […] Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού] στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του δήμου Κηφισιάς, θα […]

 8. […] Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 7.15 μ.μ. – 9 μ.μ. στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του δήμου Κηφισιάς, […]

 9. […] Με αφορμή την επέτειο της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα και της έναρξης της μακράς οδυνηρής Κατοχής, θα παρουσιάσουμε ένα σχετικό αφιέρωμα στο Σεμινάριο Ιστορίας που επιμελούμαι στο  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του δήμου Κηφισιάς. https://kars1918.wordpress.com/2016/10/05/seminario-de-la-historia-moderna-2016-2017/ […]

 10. […] Σεμινάριο Ιστορίας που συντονίζω και  γίνεται στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: