Τα έκτακτα Στρατοδικεία του Εμφυλίου

cf83ceaccf81cf89cf83ceb70005-1

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στις σελίδες Ιστορίας της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας υπήρχε ένα αφιέρωμα στα έκτακτα Στρατοδικεία του Εμφυλίου, συμμετείχε η Φωτεινή Γεωργαντά και δημοσιεύτηκε η τελευταία επιστολή του Μήτσου Γεωργαντά, που γράφτηκε λίγο πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα.

σάρωση0029

 • Τα έκτακτα Στρατοδικεία του Εμφυλίου Πολέμου

  Του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ *

 • Η αδιαμφισβήτητη ένταξη της Ελλάδας -με τις ευλογίες της Σοβιετικής Ενωσης- στο δυτικό στρατόπεδο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προϋπόθετε την πλήρη συντριβή του μεγάλου λαϊκού αντιστασιακού κινήματος που είχε δημιουργηθεί την περίοδο της τριπλής
  γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής
 • ———————-
 • Τα 25 Έκτακτα Στρατοδικεία και τα 6 Μεραρχιακά  συστάθηκαν με βασιλικό διάταγμα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1946 βάσει του Γ’ Ψηφίσματος της Δ’ Αναθεωρητικής  Βουλής «Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων στην δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν». Το Ψήφισμα αυτό στρεφόταν ευθέως κατά της Αριστεράς και ειδικότερα κατά των συμμετεχόντων στις οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και επιχειρούσε με νομικά μέσα να εξαλείψει κάθε  μορφής αντιπαράθεση με το κράτος που προέκυψε μετά την ένοπλη βρετανική επέμβαση το Δεκέμβριο του ’44.

 • Η αδιαμφισβήτητη  ένταξη της Ελλάδας –με τις ευλογίες της Σοβιετικής Ένωσης-  στο δυτικό στρατόπεδο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προϋπόθετε την πλήρη συντριβή του μεγάλου λαϊκού αντιστασιακού κινήματος που είχε δημιουργηθεί την περίοδο της τριπλής γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής Κατοχής. Το Γ’ Ψήφισμα ήρθε να συμπληρώσει o νόμος 509/47  «περί μέτρων ασφαλείας του κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» και ο νόμος 511/47 για  δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης (αναφέρονται ως «στρατόπεδα πειθαρχημένης διαβίωσης»).

  • Mihiotis2
  • Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα
   (αρχείο Ν. Μιχιώτη)
 • Η Λευκή Τρομοκρατία

  Η πρώτη πράξη της προσπάθειας περιθωριοποίησης του λαϊκού κινήματος συνέβη το Δεκέμβρη του ΄44. Η νίκη των Βρετανών και των Ελλήνων συνεργατών τους θα επισφραγιστεί με τη Συμφωνία της Βάρκιζας (Φεβρουάριος του ’45) και τις υπογραφές της κυβέρνησης Πλαστήρα και του ΕΑΜ, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Κ.Κ.Ε. Στη συμφωνία αυτή δεν συμπεριελήφθη η ρήτρα της πλήρους αμνηστίας για όσα είχαν συμβεί έως εκείνη την εποχή. Αυτή η παράλειψη –και η αδιαφορία από την πλευρά της αριστερής ηγεσίας για τη μοίρα των αγωνιστών- θα επιτρέψει τους νικητές να   εξαπολύσουν εκστρατεία αντεκδικήσεων και τρομοκρατίας  εις βάρος όσων συμμετείχαν στην εαμική Αντίσταση. Οι πλέον σκληροί εκφραστές της Λευκής Τρομοκρατίας, όπως ονομάστηκε η πολιτική των μεταδεκεμβριανών κυβερνήσεων, θα είναι οι παλιοί δωσίλογοι συνεργάτες των κατακτητών, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στις δομές του νέου κράτους με πρόσχημα την «καταπολέμηση του κομμουνισμού.» 

    Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει και πάλι στο Βουνό χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Οι συνθήκες που θα δημιουργήσει η τρομοκρατία, η ξενοκρατία και η υποταγή των διεφθαρμένων κυρίαρχων ελίτ στους βρετανικούς σχεδιασμούς, θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης. Αντίθετα, θα ευνοήσουν την πολιτική της σύγκρουσης του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, ο οποίος ήταν και ο εκφραστής των σοβιετικών συμφερόντων στον ελλαδικό χώρο. Ο Λαός θα βρεθεί παγιδευμένος μεταξύ ενός σκληρού κράτους-προτεκτοράτου και ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού που ήλεγχε ένα εξαρτημένο Κόμμα. Έτσι θα ξεκινήσει ο Εμφύλιος Πόλεμος, θα συγκροτηθεί ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας και τον Δεκέμβριο του ’47 θα δημιουργηθεί η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Μάρκο Βαφειάδη.

 • Mihiotis
 • Ο στρατιώτης δίνει τη χαριστική βολή στους εκτελεσμένους 
  (αρχείο Ν. Μιχιώτη)
 • Τα στρατοδικεία θερίζουν

  Εργαλείο νομιμοποίησης  της ανελέητης κρατικής καταστολής υπήρξαν τα Έκτακτα Στρατοδικεία. Υπολογίζεται ότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους (1946) καταδικάστηκαν σε θάνατο 116 πολίτες, το 1947 καταδικάστηκαν σε θάνατο 688 ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 1948 οι καταδικασμένοι ήταν 1547. Καταδικαστικές αποφάσεις έβγαζαν επίσης και τα κακουργιοδικεία, τα οποία εκδίκαζαν υπαρκτά ή ανύπαρκτα «εγκλήματα» που έγιναν την περίοδο της κατοχής και των Δεκεμβριανών. Την ίδια χρονική περίοδο που καλύπτουν τα παραπάνω στοιχεία, τα κακουργιοδικεία εξέδωσαν 310 θανατικές καταδίκες. Κατά το χρονικό διάστημα 1946-1951 εκδόθηκαν 4.851 θανατικές καταδίκες, ενώ 198 καταδικάστηκα σε ισόβια κάθειρξη και 916 σε ποινές άνω των 10 ετών. 

  (*) Διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός, https://kars1918.wordpress.com/. Βασικές πηγές είναι η διδακτορική διατριβή της ιστορικού Βασιλικής Λάζου για την απονομή της δικαιοσύνης στην πόλη της Λαμίας την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και η δημοσιευμένη μελέτη του Νίκου Μιχιώτη με τίτλο «Τα Εκτακτα Στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960. Εν ονόματι του βασιλέως».

LAZARETO MNHMEIO-O Toixos tis ektelesis

Μπροστά σ’ αυτόν τον τοίχο γίνονταν οι εκτελέσεις στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας

 • cf83ceaccf81cf89cf83ceb70005-1
 • «Αυτή τη στιγμή φεύγω για εκτέλεση…»

   Ωρα 3 τα μεσάνυχτα. Στη Β’ αχτίνα οι φύλακες απόψε έχουν πολλή «δουλειά». Ανοίγουν πρώτα το κελί του Μήτσου Γεωργαντά του Αχιλλέα. Ενα τριαντάχρονο παλικάρι από το Σχηματάρι Θηβών. Τελειόφοιτος Γυμνασίου, γραμματέας της αχτίνας του.

  «Αγαπημένα μου αδέλφια σας φιλώ. Αυτή τη στιγμή φεύγω για εκτέλεση...». Η τελευταία επιστολή του Γεωργαντά προς τους γονείς του γραμμένη λίγο πριν από την εκτέλεση

  «Αγαπημένα μου αδέλφια σας φιλώ. Αυτή τη στιγμή φεύγω για εκτέλεση...». Η τελευταία επιστολή του Γεωργαντά γραμμένη λίγο πριν από την εκτέλεση

  * Ποιον θέλετε; ρωτάει ένας κρατούμενος. Δείχνουν τον Μήτσο.

  * Ετοιμος είμαι… σας περίμενα.

  Πράγματι, τους περίμενε. Γιατί το ‘ξερε ο ίδιος από πριν. Ο Μήτσος γνώρισε και την ιδιαίτερη δοκιμασία της επικείμενης εκτέλεσης. Αυτή η δοκιμασία έδειξε και το χαρακτήρα του, τη γενναιότητά του. Στην ίδια αχτίνα μέναν και οι δύο συγκατηγορούμενοι και χωριανοί του, ο Ταξιάρχης Κουρουτός και ο Λεωνίδας Λάμπρου…

  Πριν από μερικές μέρες ο ισοβίτης Παντελής Κουρτίδης είχε καταφέρει να πάρει κρυφά από την υπηρεσία σημείωμα με τα ονόματα της νέας εκτέλεσης. Μέσα σ’ αυτούς ήταν και το όνομα του γραμματέα της αχτίνας Μ. Γεωργαντά. Το σημείωμα έπρεπε να δοθεί στον Μήτσο. Ο συναγωνιστής Κουρτίδης βρέθηκε σ’ ένα τρομερό δίλημμα. Να το δώσει το χαρτί στον ίδιο που αναφέρει και το όνομά του ή να κάνει άλλο, δικό του, που να αφαιρέσει τον Μήτσο; Αλλά τότε πώς θα ξέρει το κεντρικό γραφείο ότι είναι και ο Μήτσος; Υστερα ο Μήτσος θα το καταλάβει αφού στο νέο χαρτί-σημείωμα θα είναι τα ονόματα των συγκατηγορουμένων του, πώς θα λείπει το δικό του; Επειτα θα δημιουργηθεί και ηθικό θέμα για τον Μήτσο. Θα του γεννηθεί ίσως η εντύπωση πως δεν εκτιμάμε σωστά τη γενναία του ψυχή. Οχι, δεν θα του το κρύψει. Μόνο που προτού του το δώσει θα του πει τι λέει. Εσφιξε την καρδιά του και τράβηξε.

  Οπως έβγαλε το μοιραίο χαρτάκι, τον ρωτάει ο Μήτσος.

  * Ποιους είναι για να πάρουν;

  Τότε, ένας κόμπος τού στάθηκε στο λαιμό. Εσκυψε το κεφάλι, προσπαθώντας να συγκρατήσει τον εσωτερικό κλονισμό του. Ετσι, δεν έδωσε απάντηση.

  Ο Μήτσος διάβασε το σημείωμα. Μια σκληράδα πέτρωσε το πρόσωπό του. Απευθυνόμενος στον Κουρτίδη, του λέει:

  Συναγωνιστή, εμείς είμαστε οι άνθρωποι της αχτίνας -ήταν και εκείνος μέλος του γραφείου- σ’αυτές τις στιγμές της υπέρτατης δοκιμασίας, μας έχουν εμπιστευθεί ένα ιερό καθήκον. Επομένως, συναισθηματισμοί δεν χωράνε.

  Κανένας από τους άλλους δεν κατάλαβε ούτε ήταν δυνατόν να καταλάβει ότι ο Μήτσος περνάει τις τελευταίες του μέρες, γιατί στάθηκε ο ίδιος πηγή θάρρους και εμψυχωτικών προτροπών και εκδηλώσεων… (Από το βιβλίο του Λ. Β. Κασσελούρη, «Της Λευτεριάς οι αθάνατοι», εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 1982)

  Mitsos Georgantas

  cf83ceaccf81cf89cf83ceb70005-1

Πεθαίνοντας στο Λαζαρέτο


Της Φωτεινής Γεωργαντά (*)

Το Λαζαρέτο, ένα μικρό νησάκι κοντά στην πόλη της Κέρκυρας που παλιά ήταν γνωστό ως νησί του Αγίου Δημητρίου, έμελε να γίνει τόπος θυσίας για δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους του μεταδεκεμβριανού εκδικητικού κράτους.  

Το Λαζαρέτο βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το άλλο νησάκι του κόλπου, το Βίδο, όπου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή είχε χρησιμοποιηθεί ως λοιμοκαθαρτήριο για τους άτυχους πρόσφυγες της Προδοσίας του 1922. Τα δύο νησάκια βρέθηκαν συνδεδεμένα με τις πλέον σημαντικές σελίδες αυτού του τόπου, με πλήθος θυμάτων και με τον ίδιο θύτη. Την εκδικητική Δεξιά που είτε στο πρόσωπο των προσφύγων του ’22 είτε στο πρόσωπο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης έβλεπε τον δικό της «εσωτερικό εχθρό».

Ως ιταλικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Από το Μεσοπόλεμο το Λαζαρέτο υπήρξε χώρος φυλάκισης αγωνιστών και κομμουνιστών. Στην περίοδο της ιταλικής Κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τους μελανοχίτωνες του Μουσολίνι ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους  αντιφασίστες αντιστασιακούς. Την περίοδο αυτή περιγράφει ο Αλέξανδρος Τσουρουνάκης σε κείμενο που βρέθηκε στο αρχείο της Βαγγελιώς Γεωργαντά-Φραντζεσκάκη, πολιτικής κρατούμενης για 11 χρόνια (αφέθηκε ελεύθερη το 1959). Ο Τσουρουνάκης γράφει: «Το Λαζαρέτο ήτανε στρατόπεδο συγκέντρωσης του μουσολινικού φασισμού στα ελληνικά Επτάνησα, έως το 1943, όπου η κατάρρευση της Ιταλίας, με τη συνθηκολόγηση του Μπαντόλιο. Στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου φιλοξενήθηκαν από τις φασιστικές ιταλικές αρχές κατοχής, πατριώτες και κομμουνιστές αγωνιστές της αντίστασης από την ιταλική Καραμπινιερία Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης, Λευκάδας  κι εκρίθηκαν επικίνδυνοι για τα στρατεύματα κατοχής π.χ. μαθητές Κεφαλληνίας μέσης εκπαίδευσης, εξόριστοι κομμουνιστές Παξών κ.λπ. ερημονήσων Επτανήσου, των κομμουνιστών από τη Λάρισα. Σημαντικός αριθμός Κερκυραίων πατριωτών και αγωνιστών. Και τελευταία ένα μεγάλο τμήμα της κολεχτίβας  Ακροναυπλίας (200 άτομα)…. Κάποιοι αγωνιστές από το Λαζαρέτο βρέθηκαν σε στρατόπεδα της Ιταλίας, και από κει, όσοι σώθηκαν, με την κατάρρευση της Ιταλίας πήγαν στην Αίγυπτο, στον ΕΑΣ (Εθνικό Απελευθερωτικό Σύνδεσμο). Από το Λαζαρέτο ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη του 1943 ελεύθεροι πια, βγαίνοντας στην Κέρκυρα (όπου μαζί με τις τοπικές οργανώσεις και τους   Ιταλούς αντιφασίστες εκδίωξαν  τους Γερμανούς και οργάνωσαν  την άμυνα του νησιού). Με την κατάρρευση του μετώπου των αντιφασιστών της Κέρκυρας, οι κομμουνιστές περνούν στην Ελεύθερη Ελλάδα μέσω Αλβανίας.… »      

Η πιο τραγική σελίδα της ιστορίας του Λαζαρέτο γράφτηκε μέσα στον εμφύλιο σπαραγμό, όταν το εκδικητικό κράτος αποφάσισε να στήσει εκτελεστικά αποσπάσματα για εκατοντάδες και χιλιάδες αγωνιστές που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο κατά την περίοδο της τρομοκρατίας που ακολούθησε τον Δεκέμβριο του ’44.   

 

Εκδηλώσεις Μνήμης

Το νησάκι ανακηρύχθηκε σε προστατευμένο ιστορικό τόπο το 1992 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Α. Ψαρούδα-Μπενάκη. Τη μνήμη των γεγονότων συντηρεί το Σωματείo «Λαζαρέτο» (http://www.somatio-lazareto.gr/) που ιδρύθηκε από επιβιώσαντες κρατούμενους. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: «Από το 1949 που σταμάτησαν οι εκτελέσεις, για όλους εμάς ακολούθησαν πολλές δυσκολίες. Παραμείναμε φυλακισμένοι για μεγάλη χρονική περίοδο ακόμη. Κι όταν μετά από 12, 15 και 18 χρόνια ελευθερωθήκαμε, σκορπίσαμε εδώ και κει προσπαθώντας να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας. Έτσι, δεν ήταν εύκολο να ανταμώσουμε, να μετρήσουμε τις αναμνήσεις και τις υποσχέσεις μας. Αυτό το κατορθώσαμε το 1978, όταν ξεκινήσαμε από την Αθήνα και τον Πειραιά για μία πρώτη επίσκεψη-προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης των συντρόφων μας στο Λαζαρέτο.»

Από τότε και κάθε χρόνο το Σωματείο διοργανώνει επίσκεψη-μνημόσυνο σ’ εκείνο τον τόπο της Λύπης.  Χαρακτηριστική υπήρξε η ομιλία που εκφωνήθηκε στη νησίδα κατά το μνημόσυνο που έγινε στις 8 Οκτωβρίου 1995: «Στο Λαζαρέτο εκτελέσθηκαν, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Η θυσία τους έχει σήμερα καταγραφεί στην κιβωτό της Εθνικής Μνήμης σαν μία πράξη υπεράσπισης ανθρώπινων ιδανικών απέναντι σε ένα κράτος που τιμωρούσε τις ιδέες. Η ανεξαρτησία της ψυχής και του πνεύματος έδωσε στον τόπο αυτόν τη νικηφόρα μάχη της.

Το μεταπολεμικό κράτος οργανώθηκε στην ιδεολογική βάση του αντικομουνισμού. Η κοινωνία διαιρέθηκε σε δύο κατηγορίες, των κομμουνιστών και των αντικομουνιστών. Στους πρώτους καταλογίσθηκε η επιβουλή της ακεραιότητας της πατρίδας τους και εξαπολύθηκε ένας πρωτοφανής διωγμός. Οι δεύτεροι απέκτησαν την αποκλειστική ιδιότητα του εθνικόφρονα.

Στο πλαίσιο αυτής της διάκρισης διαμορφώθηκε και το νομικό οπλοστάσιο του κράτους. Αρχικά καταδικάσθηκαν από τα Δικαστήρια Συνέδρων και εκτελέστηκαν χιλιάδες αγωνιστές για πράξεις αντίστασης που είχαν διαπράξει στη διάρκεια της Κατοχής και οι οποίες θεωρήθηκαν κοινά ποινικά αδικήματα. Δηλαδή, η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων θεωρήθηκε αντιποίηση εξουσίας, οι δε κατοχικές κυβερνήσεις εθνική εξουσία της Ελλάδας. Στη συνέχεια λειτούργησαν τα Έκτακτα Στρατοδικεία, τα οποία τιμωρούσαν ιδέες και όχι πράξεις. Η άρνηση της αποκήρυξης των ιδεών αποτελούσε τεκμήριο ενοχής, και οδηγούσε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Με βάση τις παραπάνω κατηγορίες εκτελέσθηκαν στο Λαζαρέτο και τάφηκαν πρόχειρα 112 πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών της Κέρκυρας. Ο αριθμός αυτός δεν είναι τελικός. Υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά και γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν. Οι αγωνιστές αυτοί υπήρξαν θύματα της κατάστασης ομηρίας που χαρακτήριζε το σύνολο των δικασμένων σε θάνατο πολιτικών κρατουμένων. Η απόφαση για την εκτέλεσή τους ήταν αποτέλεσμα της ιδεολογικής συγκρότησης του κράτους, ο δε χρόνος της καθοριζόταν από την εξέλιξη του Εμφυλίου πολέμου…

Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 το κράτος οργανώθηκε σε νέες βάσεις. Κατανοώντας το μέγεθος της καταστροφής που είχε δημιουργήσει ο εθνικός διχασμός, απέβαλε τον αντικομουνιστικό χαρακτήρα του. Η εθνική ενότητα αποκαταστάθηκε με πράξεις της πολιτείας…»

——————————

(*) Το κείμενο αυτό συντάχθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής για όσους εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο και για τα τρία αδέλφια από το Σχηματάρι που χάθηκαν εκείνη τη φοβερή δεκαετία του ’40: τον Βαγγέλη Γεωργαντά που σκοτώθηκε το Σεπτέμβριο του 1944 σε μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς, τον Μήτσο Γεωργαντά που εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο τον Απρίλιο του 1948 και τον  Βασίλη Γεωργαντά που σκοτώθηκε στον Ελικώνα το Μάιο 1948 ως μαχητής του ΔΣΕ. 

Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί και η Μικρασιατική Καταστροφή τον «έστειλε» μαζί με την οικογένεια του πρώτα στην Μυτιλήνη, μετά στην Κρήτη και τελικά στην Κοκκινιά. Εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο στις 19 Νοεμβρίου 1948.

«Το πρώτο προσκύνημα το 1978»
Ο τοίχος των εκτελεσθέντων όπως ήταν στο πρώτο προσκύνημα του Σωματείου το 1978


—————————————
——————————
—————-

Oι διαφημίσεις που βλέπετε στο τέλος των αναρτήσεων και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τη θεματολογία του μπλογκ μας, προέρχονται από τη WordPress  και δεν αποφέρουν κανένα οικονομικό όφελος στο ιστολόγιο μας.

28 Σχόλια

 1. Πρώην on

  Mια πρόταση που τα λέει όλα:

  » Ο Λαός θα βρεθεί παγιδευμένος μεταξύ ενός σκληρού κράτους-προτεκτοράτου και ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού που ήλεγχε ένα εξαρτημένο Κόμμα.»

  ————————————————-

  Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

  Κομμουνιστές: Οι άνθρωποι που πιστεύουν κάτι που δεν υπάρχει

  Μπόλικη «επαναστατική γυμναστική» επιφυλάσσσει στους νεοέλληνες αυτή την εβδομάδα το ΚΚΕ.
  Πορείες, διαδηλώσεις, σφυροδρέπανα, υψωμένες γροθιές, κλείσιμο δρόμων, φωνές, κι αντάρα….
  Είναι βέβαιο ότι όσοι συμμετέχουν θα έχουν την πίστη στα μάτια τους για την επανάσταση που έρχεται και θ’ αλλάξει τον κόσμο.
  Όπως γίνεται χρόνια και χρόνια τώρα.
  Ακόμη και μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού!

  Είμαι βέβαιος ότι τα συναισθήματά μου θα είναι ανάμικτα.
  Από τη μια θα είναι η οργή επειδή εμποδίζουν ακόμη και στοιχειώδη ατομικά μου δικαιώματα. Επειδή υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν σε κάτι που δεν υπάρχει. Επειδή αγνοούν ότι ο κομμουνισμός έπεσε εκ των έσω στις χώρες που εφαρμόστηκε.
  Κι από την άλλη θα είναι ο θαυμασμός.
  Ο θαυμασμός προς εκείνους που έχουν στην καρδιά και την ψυχή τους μια ουτοπία, έναν νεκρό και τον θωπεύουν στοργικά.

  Όμως, επιτέλους.
  Το ΚΚΕ, δεν μπορεί πλέον να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τόπο μας.
  Πλέον των καταστατικών του διακηρύξεων με τα οποία επιθυμεί να καταλύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι και ζήτημα νοημοσύνης και αισθητικής.
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να αγνοεί τα εγκλήματα του σταλινισμού, τα εκατομμύρια αντιστασιακούς που έχασαν τις ζωές τους, τα συρματοδεμένα σύνορα, το τείχος του αίσχους, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να υποκλίνεται σε μια ιδεολογία που στραγγάλισε την ελευθερία;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να θαυμάζει ένα καθεστώς το οποίο απαγόρευε στους πολίτες του να πάνε από τον έναν τόπο στον άλλο, να ταξιδεύουν, να γνωρίζουν άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να αποδέχεται έναν δολοφόνο όπως ο Στάλιν και τους δικτάτορες συνοδοιπόρους του, όπως ο Μπρέζνιεφ, ο Γιαρουζέλκι, ο Τσαουσέσκου, ο Χόνεκερ, ο Ζίβκοφ, ακόμη κι ο πιο μεταρρυθμιστής Ούγγρος Κάνταρ;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να υποκλίνεται στην κομματική συσκότιση;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να αποδέχεται ότι ο ιμπεριαλισμός έβαλε τον Γκορμπατσόφ να διαλύσει την Σοβιετική Ένωση;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να ισχυρίζεται ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες αποδυνάμωσαν τον καθοδηγητικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες Ανατολικές χώρες που υπέστησαν τον βαρβαρισμό του συστήματος;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να μιλάει για κολχόζ, όταν η νανοτεχνολογία αναπτύσσεται με αλματώδη βήματα;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να αγνοεί ότι με την κοινωνική κινητικότητα που δημιούργησε ο …επάρατος φιλελευθερισμός, δημιουργήθηκε πλούτος σε μικρά και μεσαία νοικοκυριά κι ότι οι πρώην μπολσεβίκοι μεταλλάχτηκαν σε αστούς, εμπόρους, βιοτέχνες, επιχειρηματίες και δημιούργησαν πλούτο που τους εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο ζωής;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να αγνοεί την πρόοδο που σημειώνουν χώρες που ήταν κάτω από την κομμουνιστική μπότα, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, το Αζερμπαϊτζάν ή οι Βαλτικές χώρες, μόλις αυτές αποσχίσθηκαν από τον «παράδεισο» των εργατών;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να επιθυμεί την επιστροφή από τη δημοκρατία –με όλες τις αδυναμίες της- σ’ ένα καθεστώς ψεύτικης ισότητας που θα σιτίζει με κουπόνια και θα δημιουργεί ατέλειωτες ουρές για προμήθεια οιονδήποτε προϊόντων;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να ακούει υποσχέσεις για …εξάλειψη της ανεργίας από την επικράτηση του κομμουνισμού, όταν κι ένα παιδί γνωρίζει ότι οι κομμουνιστικές κοινωνίες, ούτε την ανεργία κατάφεραν ν’ αντιμετωπίσουν, ούτε ανέπτυξαν πολιτισμό; Όταν ακόμη κι ο πιο άσχετος γνωρίζει ότι ο εργαζόμενος στον σοσιαλιστικό παράδεισο δούλευε ατέλειωτες ώρες αλλά δεν απολάμβανε όσα ο συνάνθρωπός του που δούλευε τις ίδιες ώρες στην Δυτική κοινωνία;
  Πώς μπορεί κάποιος νοήμων σήμερα, να μην κατανοεί ότι η ελεύθερη έκφραση της δημοκρατίας, ο συνδικαλισμός, η ελευθεροτυπία, ακόμη κι η ελευθερία του θρησκεύειν κι εν γένει οι αυτονόητες κατακτήσεις της Δύσης, αποτελούσαν άγνωστα αγαθά στα κομμουνιστικά καθεστώτα;

  Κι όμως! Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν.
  Κι όπως δείχνουν κι οι δημοσκοπήσεις, αυξάνονται όλο και περισσότερο εκείνοι που πιστεύουν σε κάτι που άλλοι λαοί εξοβέλισαν και σήμερα δεν υπάρχει…..
  http://grpost.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html

 2. Β on

  Ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο κάπου στο διαδίκτυο:
  ——————————————————

  64. IN είπε

  29 Απριλίου, 2014 στις 17:48
  46, 49: Αυτή την ιστορία του Νίκου Γόδα την είχα ξαναπετύχει κάπου, όχι αναγκαστικά εδώ, και το είχα ψάξει λίγο το θέμα. Το άρθρο της Βικιπαίδειας, στο οποίο παραπέμπει ο Νίκος, αναφέρει “καταδικάζεται στη δίκη που έμεινε στην ιστορία ως ‘δίκη του ασύλου της Κοκκινιάς’”, χωρίς να δίνει περισσότερες εξηγήσεις. Η δίκη αυτή αφορά εκτελέσεις “εθνικοφρόνων” να τους πούμε με την ορολογία της εποχής; αντιδραστικών; αντιπάλων του ΚΚΕ; ό,τι θέλετε, που φέρονται να έγιναν στο “Άσυλο Αλητοπαίδων” της Κοκκινίας την περίοδο των Δεκεμβριανών. Στις ψηφιοποιημένες εφημερίδες της εθνικής βιβλιοθήκης αναφορές στη δίκη αυτή βρήκα στο (δεξιότατο) “Εμπρός”, όχι στην κεντρώα “Ελευθερία”. Το φ. της 24/6/1945 αναφέρεται στην έναρξη της δίκης με τον εύγλωττο τίτλο “Η δίκη των εκτελεστών των τετρακοσίων του Πειραιώς”. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκουμε: “Ν. Γόδας, ετών 28, λοχαγός του 2ου τάγματος του ΕΛΑΣ, εκτελεστής”. Δυστυχώς η κάλυψη είναι ελλιπέστατη, γιατί τότε οι εφημερίδες είχαν πολύ λίγες σελίδες (λόγω έλλειψης χαρτιού) και πολλές ειδήσεις να γράψουν. Επόμενη αναφορά βρίσκω στην ίδια εφημερίδα, στις 29/6/1945, σ. 2. Αφού προηγείται ρεπορτάζ για την κατάθεση ενός αρχιφύλακος Μητράκου που καταθέτει ότι οι κατηγορούμενοι (χωρίς να ξέρουμε ποιοι ακριβώς) βασάνισαν και σκότωσαν τις δύο θυγατέρες του και τη γυναίκα του, διαβάζουμε: “Κατά την έξοδον οι συγγενείς των θυμάτων απεδοκίμασαν τους συνηγόρους της υπερασπίσεως, ιδιαιτέρως τον καθηγητήν του Ποινικού Δικαίου κ. Τσουκαλάν. Οι ίδιοι εξερεθισθέντες εκ της στάσεως κατά την δίκην του παρισταμένου εις το ακροατήριον αδελφού του εκτελεστού Γούδα (σικ), ηθέλησαν να τον λιντσάρουν. Όργανα της αστυνομίας απέσπασαν τον Γούδαν εκ των χειρών των, ρίψαντες προς εκφοβισμόν μερικούς πυροβολισμούς εις τον αέρα”. Την επομένη διαβάζουμε κάτι που δεν προκαλεί καμία έκπληξη, ότι ο Τσουκαλάς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Για την απόφαση του δικαστηρίου διαβάζουμε στις 14/7, σε. 2, και είναι θάνατος για 11, μεταξύ αυτών και ο Γόδας. Στο Ριζοσπάστη βρίσκω μόνον μία αναφορά, 7/7, όπου αναφέρεται ότι ο μάρτυρας Θεοφανίδης κατέθεσε υπέρ του Γόδα, χωρίς να δίδονται λεπτομέρειες της καταθέσεως.

  Φυσικά, ενόψει των συνθηκών της εποχής και του άσβεστου μίσους “εθνικοφρόνων” – κομμουνιστών κάθε άλλο παρά εχέγγυα αντικειμενικής κρίσης μπορούσε να παράσχει τότε μία δίκη, και μάλιστα σε κακουργιοδικείο με ενόρκους, όπως ήταν τότε το σύστημα. Να σημειωθεί ότι για έναν κατηγορούμενο, τον Μουτάφη, που οι ένορκοι αθώωσαν, το δικαστήριο των συνέδρων, δηλαδή οι επαγγελματίες δικαστές, κήρυξε, όπως είχε το δικαίωμα, “πεπλανημένη” την κρίση τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξαναδικαστεί ο Μουτάφης (αγνοώ τι απέγινε). Εξάλλου, και ο Ριζοσπάστης της 11/7/1945, στις σ. 1 και 4 κάνει δριμύτατη κριτική στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε αυτή η δίκη γράφοντας ότι: “Δεν υπάρχει περίπτωση δίκης που να χαντακώσει τόσο τη σημερινή δικαιοσύνη όσο η δίκη αυτή”. Αναφορά σε ψευδομάρτυρες κάνει και σε άλλο άρθρο, νωρίτερα (1/7/1945, σ. 4. Καμία ειδική αναφορά στο Γόδα).

  Ωστόσο, με όλες τις επιφυλάξεις που δικαιολογούν τα παραπάνω, είναι χρήσιμο να ξέρουμε για ποια ακριβώς κατηγορία καταδικάστηκε και στάλθηκε, τελικώς, στο εκτελεστικό απόσπασμα ο Γόδας.

  http://sarantakos.wordpress.com/2014/04/29/pao/

 3. Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς της κατοχής στο Νοσοκομείο «η Σωτηρία»

  03 Ιουν. 2014

  Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στον χώρο του μνημείου για τους εκτελεσμένους αγωνιστές κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα στον περίβολο του Νοσοκομείου «η Σωτηρία».

  Παραβρέθηκαν πολλοί συγγενείς τόσο των νεκρών όσο και των συγκρατούμενων αυτών. Στεφάνια κατέθεσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Αθανασίου και Τσουκαλάς, από την ΔΗΜΑΡ η κ.Καλλιπολίτη, από την ΚΕΔΑ ο κ.Θεωνάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καισαριανής, κ.Κοντόσταυλος, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου «η Σωτηρία», κ.Γκογκοζώτου και η πρώην δήμαρχος Ζωγράφου, κ.Σακελλαρίδη. Επίσης, από τον Όμιλο Μνήμης «ο Αττικός Τύμβος», από το Σωματείο Εκτελεσμένων Αγωνιστών στην Κέρκυρα «ΛΑΖΑΡΕΤΟ», από την Κίνηση «η Γυναίκα στην Αντίσταση», από το Σωματείο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών, από την Βιβλιοθήκη «η Εθνική Αντίσταση», από το Σωματείο Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ, την Π.Σ.Α.Ε.Ε.Α, την Π.Ο.Α.Ε.Α, και από το Μουσείο Αη Στράτη.

  «H τελετή γίνεται με γνώμονα την ηθική της μετάδοσης της μνήμης, όπως αναφέρει ο Jacques hassoun. H ηθική αυτή εγγράφεται στη βαθύτερη πτυχή της ύπαρξή μας και της υποκειμενικότητας μας και απαιτεί από τον καθένα να προσφέρει στις επόμενες γενιές εκείνο που θα τους επιτρέψει να δεσμευτούν απέναντι στην ιστορία τους, δηλαδή απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η ιστορία επινοεί τη ζωή τους, το θάνατό τους. Απλοί άνθρωποι με μεγάλη ψυχή και θάρρος ήταν όλοι τους που δώσανε το πολυτιμότερο αγαθό τους, τη ζωή τους για να υπερασπιστούνε την τιμή τους και την ακεραιότητα της πατρίδας τους», δήλωσε η Ξανθίππη Παπαναστασίου – Πατμανίδου, πρόεδρος του «Αττικού Τύμβου».

  Στην συνέχεια διαβάστηκαν κάποιες από τις επιστολές που έστειλαν στους δικούς τους λίγο πριν εκτελεστούν κάποιοι από τους αγωνιστές. Μια από αυτές ήταν και η τελευταία επιστολή του Γεώργιου Παντόπουλου:

  Στην αδελφούλα μου Λαμπρινή 4-3-48

  Αγαπημένι μου Λαμπρινή γιά χαρά.

  Αβριο το πρωί πεθένο και πεθένο σαν λαικός αγονιστής της εθνικής αντίστασης. Να μην σε λιγίση ο θανατός μου

  Τραγουδάμε και χορεβομε μέχρι τον τάφο.

  Λαμπρινή θα πάρης τον Κωστάκη και θα πάτε στη φυλακή. Θα ζιτίσετε κάπιον κατάδικο λέγετε Χάρις. Να ζιτίσετε τα πράγματά μου όλα. Εκίνος θα σας τα δόση όλα.

  Λαμπρινή το κεφάλι πάντα ψηλά η αγωνιστές ξέρουν να ζουν μα ξέρουν και να πεθένουν.

  Δόσε τους τελεφτέους μου χερετισμούς στον θανάση κιρία του γιόργι Κρισταλία Μαρία Κώστα μιτέρα θία Κατίνα και όλους τους δικούς μας.

  Σε φιλό για πάντα

  Ο αδελφός σου Γεώργιος Παντόπουλος

 4. Πετσόπουλος on

  Γιάννης Πετσόπουλος – Τα πραγματικά αίτια της διαγραφής μου από το ΚΚΕ
  PDF | Εκτύπωση | E-mail
  Τα πραγματικά αίτια της διαγραφής μου από το ΚΚΕ

  του Γιάννη Πετσόπουλου*

  Άρης Βελουχιώτης
  Ο Άρης ανέπτυξε θαυμαστά προσόντα οργανωτή, αρχηγού παρτιζάνων και στρατιωτικού. Αυτός ήταν το λαϊκό στρατιωτικό ταλέντο που έβγαλε ο αγώνας μας. Το ξεκαθάρισμα μέσα σε λίγες μέρες της Πελοποννήσου απ’ τους Γερμανούς, δικαίωσε τη γνώμη για τις στρατιωτικές του ικανότητες. Δεν είναι αλήθεια πως ο Άρης στάλθηκε από το Κόμμα έξω, για να εξιλεώσει το σφάλμα της δήλωσής του… Ο Άρης βγήκε μόνος του, όπως και ο Ορέστης, όταν η ηγεσία απέκρουε το αντάρτικο, και όταν το αντάρτικο φούντωσε, η ηγεσία έσπευσε να το θέσει κάτω από την κομματική πειθαρχία…
  Ο Άρης δε βγήκε τώρα ενάντια στη Βάρκιζα. Βγήκε αμέσως την επομένη της Βάρκιζας. Ήταν αυτό η διαμαρτυρία ολόκληρου του αντάρτικου ενάντια σ’ αυτή τη συνθηκολόγηση, που παράδινε το κίνημα της αντίστασης ολόκληρο στα χέρια των προδοτών. Βγήκε με λίγους διαλεχτούς και γενναίους συντρόφους του, ενώ μπορούσε να παρασύρει, αν ήθελε, πολλές χιλιάδες, αποφασισμένους να πεθάνουν μαζί του με το τουφέκι στο χέρι, συμβολίζοντας τη θέληση του ελεύθερου ελληνικού λαού, που πολέμησε τέσσερα χρόνια τον κατακτητή, να μη δεχθεί μια νέα κατοχή. Βγήκε να πληρώσει με τη ζωή του το χρέος που είχε προς το κίνημα της εθνικής αντίστασης, σαν δημιουργός και ο πρώτος αρχηγός του, να μην το αφήσει να διαπομπευθεί στο πρόσωπό του. Έτσι έπρεπε να γίνει…
  Το κεφάλι του Άρη του Βελουχιώτη, του αρχηγού της εθνικής αντίστασης, του ήρωα του Γοργοπόταμου, πριν κρεμαστεί από τους χθεσινούς συνεργάτες των Γερμανών στους φανοστάτες της πλατείας των Τρικάλων (της ίδιας πλατείας, όπου ο Παρτσαλίδης κι ο Σιάντος ανήγγειλαν τη συνθηκολόγηση της Βάρκιζας και τη διάλυση του ΕΛΑΣ) κυλίστηκε, μαζί με ολόκληρο το κίνημα της αντίστασης που συμβόλιζε, στο βόρβορο από την ίδια την ηγεσία του Κόμματος, που δε δίστασε να τον σπιλώσει με την κατηγορία της δειλίας. Πριν τον σκοτώσει φυσικά η αντίδραση, τον σκότωσε ηθικά το κόμμα.
  Η αντίδραση έκανε τη δουλειά της. Κόβοντας το κεφάλι του Άρη και διαπομπεύοντάς το σαν κεφάλι ληστή, επιβεβαίωσε πανηγυρικά το πραγματικό πνεύμα της Βάρκιζας. Το πνεύμα της άρνησης του κινήματος της εθνικής αντίστασης, της εξόντωσής του, της διαπόμπευσης και του εξευτελισμού του στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
  Δέχθηκε με ευγνωμοσύνη την κατασπίλωση από μέρους μας του κινήματος στο πρόσωπο του Άρη, σαν μια ομολογία που της έδινε το δικαίωμα να μας αφαιρέσει τον κυριότερο τίτλο τιμής που διεκδικούσαμε, χαρακτηρίζοντάς μας όλους «τυχοδιώκτες». Ύστερα απ’ αυτή την ομολογία μας, που επιβεβαιώνει τις άτιμες κατηγορίες του Παπανδρέου στο Λίβανο και του Τσόρτσιλ στη Βουλή, για ένα «δήθεν κίνημα αντίστασης» που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά επιχείρηση μιας συμμορίας «εγκληματιών» και «τυχοδιωκτών», δεν υπάρχει πια κανένα εμπόδιο για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Βάρκιζας, που τόσο επίμονα ζητούμε, ως προς τα κατά σύρραξη «εγκλήματά μας», και της συμφωνίας του Λιβάνου που προβλέπει για την τιμωρία των εγκλημάτων του ΕΑΜ κατά τον εθνικό αγώνα. Το πέσιμο μερικών εκατοντάδων κεφαλιών, που θα ακολουθήσει τις ομαδικές και συνεχείς θανατικές καταδίκες στα κακουργιοδικεία των Αθηνών, αρχίζοντας από του Μονέδα, θα το αποδείξει. Δε θα γλιτώσουν ούτε οι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, οποιουδήποτε βαθμού (σελ. 225-27).

  Η Βάρκιζα
  Τι επιτύχατε με τη Βάρκιζα; Την αμνηστία του πολιτικού αδικήματος. Αυτή μας την έδωσε ο Τσόρτσιλ με τις σχετικές κατηγορηματικές δηλώσεις του στην Αγγλική Βουλή, πως κανένας δεν θα διωχθεί για την απλή συμμετοχή του στο κίνημα, πως έτσι συμφώνησε με την κυβέρνηση Πλαστήρα… Για να πάρουμε λοιπόν κάτι που το είχαμε, παραδεχθήκαμε με την υπογραφή μας, πως η αντίσταση κατά της ξένης επέμβασης ήταν αδίκημα πολιτικό που είχε ανάγκη αμνηστίας, και, το φοβερότερο, πως η εκτέλεση δοσιλόγων και προδοτών έγκλημα κοινό. Προσπαθώντας να βρείτε τη διάκριση μεταξύ του πολιτικού και του κοινού αδικήματος, βρήκατε μια διατύπωση, χάρις στην οποία κανένας φόνος δεν ξεφεύγει απ’ το χαρακτηρισμό του κοινού αδικήματος, εφόσον ένα συμβούλιο θ’ αποφαίνεται πως δεν ήταν αναγκαίος για να επιτύχει η στάση. Παραδώσατε έτσι όλους εκείνους που επάνω σε λανθασμένα συνθήματά σας έκαναν εκτελέσεις στο δήμιο, και, το χειρότερο, στην ατίμωση, που αυτή τη φορά κινδυνεύει να κολλήσει σαν ρετσινιά πάνω σ’ όλο μας το κίνημα.
  Δεχθήκατε ακόμη να νομιμοποιήσετε τη διατήρηση του στρατιωτικού νόμου, συγκατανεύοντας στην άρση όλων των άρθρων του Συντάγματος που προστατεύουν και εγγυώνται τις στοιχειώδεις λαϊκές ελευθερίες, βάζοντας την υπογραφή σας, την υπογραφή του λαού, κάτω από μια συμφωνία που ξαναφέρνει στη ζωή την περίφημη ΚΔ΄ πράξη της 4ης Αυγούστου, με την οποία και τότε καταργήθηκε το Σύνταγμα και για την οποία κατηγορούμε σήμερα το Γλύξμπουργκ. Την πράξη βάσει της οποίας πήγατε όλοι σας στη φυλακή και στην εξορία. Και δεχθήκατε με την υπογραφή σας να σιγοντάρετε τους ισχυρισμούς του κ. Σοφιανόπουλου περί της δήθεν άρσης του στρατιωτικού νόμου, ενώ τους δώσατε το δικαίωμα να άρουν ακόμη και την ελευθεροτυπία και οποιοδήποτε άλλο άρθρο θελήσουν.
  Εξασφαλίσατε την παύση των δημόσιων υπαλλήλων που σαμποτάρισαν τον κρατικό μηχανισμό κατά την κατοχή, σαν ανίκανων, κι εκείνων που πήγαν με το μέρος του λαού στη σύρραξη σαν στασιαστών. Δεχθήκατε ν’ αποτελέσουν τη βάση του εθνικού δημοκρατικού στρατού οι χαφιέδες και οι δολοφόνοι του Σίμανα, που στρατολογήθηκαν και απολύθηκαν από τις φυλακές κατά τη σύρραξη, αλλά ταυτόχρονα δεχθήκατε σιωπηλά να μείνουν έξω αξιωματικοί και καπεταναίοι του ΕΛΑΣ. Δεχθήκατε τον αποκλεισμό ολόκληρης της αριστερής δημοκρατικής παράταξης από την κυβέρνηση της χώρας…
  Δεχθήκατε να κάμουν εκλογές όποτε θέλουν ως το τέλος του 1945 και να σηκώσουν το στρατιωτικό νόμο όποτε θέλουν.
  Τέλος φτάσατε ν’ αναλάβετε την ανήκουστη υποχρέωση να παραδώσετε εσείς τα ονόματα εκείνων από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, που δεν θα παρέδιδαν τα όπλα τους.
  Πρέπει να καταλάβετε, Σύντροφοι, πως μ’ αυτήν τη συμφωνία προδόθηκε, δίχως να το θέλετε, ο αγώνας μας, περάσαμε, χωρίς να το καταλάβουμε, στην υπηρεσία της αντίδρασης, της ντόπιας και ξένης.
  Δώσατε στον Τσόρτσιλ το πιστοποιητικό που χρειάζουνταν για να δικαιωθεί στη Γιάλτα και να ματαιώσει την εφαρμογή των αποφάσεων αυτής της διάσκεψης και στην Ελλάδα…
  Δώσατε στην αντίδραση το δικαίωμα να σηκώσει κεφάλι και να μετατραπεί από κατηγορούμενη σε κατήγορό μας. Δώσατε το δικαίωμα στους δοσίλογους, τους δολοφόνους και τους προδότες, να δικάζουν τους ήρωές μας σαν κοινούς εγκληματίες…
  Θα θελήσετε ίσως να πείτε, πως ήταν μια συμφωνία ανάγκης, μια που δεν μπορούσε να αντισταθεί άλλο ο στρατός μας. Δεν το ξέρω αν το τελευταίο είναι αλήθεια. Πιστεύω πως ο στρατός μας μπορούσε να κρατήσει ανοιχτούς τους λογαριασμούς ως το τέλος της διάσκεψης της Γιάλτας και ένα μήνα ακόμη ωσότου να προκληθεί η επέμβαση των συμμάχων. Μα και αν δεν μπορούσε άλλο ο στρατός μας να κρατήσει, ποια ανάγκη είχατε να υπογράψετε μια συμφωνία που δίχως να μας δίνει τίποτε, επικυρώνει με την υπογραφή μας, όλα τα φασιστικά και τρομοκρατικά εναντίον μας μέτρα και υιοθετεί μια φασιστική δικτατορία; Να διαλύατε απλώς τον ΕΛΑΣ μέσα στην προθεσμία που πήρατε, υπό τον όρο να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις, που θα ’παιρναν οι σύμμαχοι στη Γιάλτα. Και αν τολμούσαν οι Εγγλέζοι και η αντίδραση ας δήλωναν πως δεν δέχονται αυτό τον όρο… Η Βάρκιζα παραμένει και θα παραμείνει αιώνια, για όλους τους κομμουνιστές και για όλους τους Ελασίτες, αυτό που μου είπε ο δώδεκα χρονών πιτσιρίκος και αρχηγός των αετόπουλων της γειτονιάς μου (που κατάλαβαν τη Νομαρχία Τρικάλων και έκαψαν τα αρχεία της κατά την κατοχή), όταν γύριζα, μετά την αναγγελία της υπογραφής και τη διαταγή της παράδοσης των όπλων βουρκωμένος, στο σπίτι μου:
  – Μας προδώσατε» (σελ. 115-117, 379).

  Η αποχή
  Δε θα σας κάνω κριτική εκ των υστέρων. Μέρες πριν τις εκλογές έσπευσα να δηλώσω σε μετρημένους εκλεκτούς συντρόφους, πως καταδικάζω απόλυτα την αποχή σα μέτρο που εξυπηρετεί μονάχα την αντίδραση και τους Εγγλέζους… Το θλιβερό είναι πως όλοι οι σύντροφοι ήταν σύμφωνοι πως η αποχή ήταν βλακεία ίση με έγκλημα, μα κανείς δεν τολμούσε να σας το πει. Γιατί όλοι φοβούνται τη ρετσινιά που θα τους κολλήσετε για πράχτορες των Εγγλέζων.
  «Πώς τα καταφέρνετε, βρε παιδιά, κάθε φορά να κάνετε την πολιτική της Αγγλίας;» Αυτό το ερώτημα μου έκαμε σεβαστός φίλος μας την επομένη των εκλογών, υπονοώντας τη Βάρκιζα και την αποχή…
  Για να χαρακτηρισθεί αυτό σαν προδοσία δεν είναι ανάγκη να παίρνετε λίρες από τους Εγγλέζους. Αρκούν οι συμφορές που στάθηκαν για το λαό μας και για το κίνημά μας τα μοναδικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σας. Αν είχατε σεις να κρίνετε μια ηγεσία που θα ’χε διαπράξει ό,τι εσείς, θα είχατε βγάλει αδίσταχτα όλα τα μέλη της πληρωμένους χαφιέδες. Αφού τολμάτε να το κάμετε για κείνους που επικρίνουν αυτή σας την προδοτική πολιτική!
  Εδώ θ’ ασχοληθώ ειδικά με την αποχή.
  Είναι και η αποχή ένας τρόπος εκλογικής πάλης. Ένα κόμμα κατεβαίνει στην αποχή όταν πεισθεί πως είναι η μόνη ενδεδειγμένη για την περίσταση μορφή εκλογικής πάλης. Και τότε αγωνίζεται με πίστη για την αποχή, αφού φανατίσει τους οπαδούς του, πείθοντάς τους ότι δε χωρεί άλλη λύση.
  Εσείς κηρύττατε την αποχή πιστεύοντας όχι στην ωφελιμότητα της αποχής, παρά… στην αναβολή των εκλογών! Το κάθε μέλος του Κόμματος ήξερε πως η αποχή είναι κόλπο που οδηγεί στην… αναβολή των εκλογών. Και βέβαια ήτανε κόλπο και μπλόφα, όπως όλες σας οι «πολιτικέ . πράξεις», μα που οδηγούσε όχι στην αναβολή των εκλογών, μα στην… απομόνωση της αριστεράς και στην άνοδο των Λαϊκών στην εξουσία… Που οδηγούσε στην παλινόρθωση της μοναρχίας και της δικτατορίας, στη διαιώνιση της παραμονής των αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στην παράδοση των αγωνιστών μας στα νύχια των δημίων, στην οπισθοδρόμηση του κινήματός μας κατά πολλά χρόνια, την παράδοση της Ελλάδας, οικονομικά και πολιτικά, στα χέρια του αγγλοσαξονικού ιμπεριαλισμού σαν οργάνου αντισοβιετικής πολιτικής στη Βαλκανική.
  Του κάκου ο γέρο Σοφούλης σας διαβεβαίωνε πως δεν μπορούσε και δε θ’ ανέβαλε τις εκλογές. Εσείς πιστεύατε στην αναβολή και στην ανάγκη που είχε ο Μπέβιν να συμμετάσχουμε, όταν εκείνος άναβε κεριά για να μη μετανιώσουμε και μετάσχουμε!… Και όχι μονάχα μπλοφάρατε με την αποχή. Μα δεν ήσασταν καν στοιχειωδώς πληροφορημένοι για τις διαθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης, που αποδείχθηκε διακείμενη εχθρικά προς την αποχή μας, ούτε των Άγγλων Εργατικών βουλευτών, που 6 μονάχα από 400 καταψήφισαν τον Μπέβιν, ούτε της αμερικάνικης κυβέρνησης, που καλούσε απευθείας το λαό να ψηφίσει παρά την αποχή μας…
  Έτσι, την τελευταία στιγμή, όταν είδατε πως η μπλόφα σας δεν έπιασε, χωρίς να ντραπείτε το λαό, στείλατε το συν. Χατζήμπεη και άλλους να ζητήσουν από τον κ. Σοφούλη αναβολή των εκλογών ως το τέλος Απριλίου και παράταση της προθεσμίας εγγραφής στους καταλόγους για μια εβδομάδα. Μα όπως ήταν φυσικό, οι Εγγλέζοι δε σας έκαμαν το κέφι.
  Μ’ άλλα λόγια, σαν οι πιο ριψοκίνδυνοι χαρτοπαίκτες, παίξατε τα ρέστα του κινήματός μας μπλοφάροντας πάνω στο πιο απίθανο χαρτί, στην αδικαιολόγητη ελπίδα αναβολής των εκλογών, με αποτέλεσμα το θρίαμβο του Μπέβιν, την «διαπίστωση» με τη σφραγίδα των Γάλλων και Αμερικανών παρατηρητών, πως είμαστε μια μειοψηφία από 9,75% και την απομόνωσή μας από την πολιτική ζωή…
  Στις πρώτες στιγμές μετά, που η αποχή εμφανίζονταν σαν θρίαμβος, σπεύδατε να πληροφορήσετε τη βάση, πως μονάχα ο Πετσόπουλος ήταν ενάντια στην αποχή. Όταν αργότερα η αποχή αποδείχθηκε μια εγκληματική πράξη από τις συνέπειές της, τότε σπεύδατε να διαδώσετε, ενώ ήταν ψέμα, πως σας παρέσυραν τα συνεργαζόμενα Κόμματα, στων οποίων τη «δημοκρατικήπλειοψηφία» υποταχθήκατε.
  Τώρα ο κόσμος όλος ξέρει, πως αν παίρναμε μέρος στις εκλογές, μονάχα στην Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Βόλο Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, δηλ. μονάχα στις μεγάλες πολιτείες και τίποτα αν δεν μας έδινε εξαιτίας της τρομοκρατίας η ύπαιθρος, θα είχαμε 100-120 βουλευτές, που θ’ αποτελούσαν και μόνοι τους και σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κέντρο, ένα τεράστιο δημοκρατικό μέτωπο που θα εξασφάλιζε μια πολύ διαφορετική εξέλιξη της πολιτικής μας ζωής, ένα μπαράζ ενάντια στις εκτροπές των Λαϊκών κι ενάντια στην παλινόρθωση της μοναρχίας.
  Αντί τούτου αφήσαμε ελεύθερο το πεδίο στην αντίδραση που μπορεί πια ανενόχλητα να κινητοποιήσει όλα τα «νόμιμα μέσα» για την εξόντωση της αριστεράς, να φέρει τη χώρα πίσω στο φασισμό, να θέσει την Ελλάδα, δίχως κανένα πλέον έλεγχο, στην υπηρεσία του ξένου ιμπεριαλισμού. Για να παρηγορήσουμε το λαό για τη φοβερή αυτή κατάληξη της πολιτικής μας, διαδώσαμε πως τώρα με την τετραμερή θα λυθεί το ελληνικό ζήτημα και θ’ αναγκασθεί σε δυο μήνες η αντίδραση να κάνει νέες εκλογές. Και η μεν τετραμερής ξέρουμε πως δε θα λύσει το Ελληνικό ζήτημα… Η δε κυβέρνηση δε θα κάνει σε δυο μήνες εκλογές. Η κυβέρνηση, με σύμφωνη την αγγλική κυβέρνηση και τις αγγλικές στρατιωτικές αρχές, θα ενισχύσει την ιδιωτική τρομοκρατία της δεξιάς, που οργανώνουν τα ίδια τα σώματα ασφαλείας, με σκοπό την εξόντωση της αριστεράς, θα καταργήσει το νόμο 424, θ’ απολύσει τους εργάτες, θα κατεβάσει τα μεροκάματα, θα επαναφέρει τον αστικό κώδικα της 4ης Αυγούστου, θα καταργήσει το νόμο της αποσυμφόρησης και θα ξαναβάλει στη φυλακή όλους όσους αποφυλακίστηκαν μ’ αυτό το νόμο, κυνηγώντας να συλλάβει κι εκείνους που εξαιτίας αυτού του νόμου καταργήθηκαν τα εντάλματά τους, και θα ξαναεφαρμόσει το ιδιώνυμο και τις εκτοπίσεις στα νησιά για τα πολιτικά φρονήματα. Θα καταργήσει το σύνταγμα και θα εγκαταστήσει στρατοδικεία. Θα τα κάνει όλα αυτά εξ ονόματος της νόμιμης πλειοψηφίας, στ’ όνομα της οποίας ασκεί την εξουσία, πλειοψηφίας, της οποίας τη νόμιμη απόκτηση της αναγνωρίζουν και της πιστοποιούν οι εκθέσεις των παρατηρητών της Αμερικής, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Κι αν με την καινούργια απελπισμένη πάλη του ο λαός δεν κατορθώσει να ματαιώσει τα σχέδιά της, θα ξαναφέρει τη μοναρχία, θα αναθεωρήσει με τη Βουλή της το σύνταγμα πάνω σε βάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μονιμότητα του φασισμού στη χώρα μας, μετά 2 ή 4 χρόνια, ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών γεγονότων και του συμφέροντος του δικού της και της Αγγλίας, θα ξανακάνει εκλογές με πλειοψηφικό, που θα μας εξασφαλίσει 10 ή και κανέναν βουλευτή στη νέα Βουλή. Στ’ αναμεταξύ τα 5 εκατομμύρια λαού που σύνδεσαν την τύχη τους μ’ εμάς θα περάσουν στην ολοκληρωτική εξαθλίωση.
  Αυτά κατόρθωσε η σοφή σας καθοδήγηση, που έχετε την αξίωση να μη βρίσκει αντίρρηση. Κατόρθωσε ν’ απομονώσει την αριστερά και να ρίξει δέκα χρόνια πίσω το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα προς ζημιά της υπόθεσης της δημοκρατίας όχι μόνο στη χώρα μας μα και στη Βαλκανική και την Ευρώπη.
  Τώρα ετοιμάζεστε να πάμε στο δημοψήφισμα δίχως να εξηγείτε στο λαό, γιατί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει το δημοψήφισμα είναι καλύτερες από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι εκλογές. Τώρα που οι βασιλικοί έχουν στα χέρια τους και την κυβέρνηση και μπορούν να εμφανίσουν ό,τι αποτέλεσμα θέλουν, όπως έγινε και το 1935, γιατί τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ό,τι ήταν στις εκλογές, όπου κυβέρνηση ήταν το Δημοκρατικό Κέντρο; Αν λέτε, ότι στις εκλογές μας εμπόδισε να πάμε η τρομοκρατία της δεξιάς, η ανεπίσημη, πώς είναι καλύτερα τώρα, που η τρομοκρατία είναι επίσημη και ασκείται από την ίδια την κυβέρνηση, βάσει του τελευταίου ψηφίσματος της Βουλής και το Σύνταγμα καταργημένο; Ποιος αμφιβάλλει ότι οι Εγγλέζοι, που έχασαν το παιχνίδι της επαναφοράς της Μοναρχίας στην Ιταλία, θα κάνουν τα πάντα για να το κερδίσουν στην Ελλάδα; Και αν κάτω απ’ αυτές τις τόσο χειρότερες συνθήκες πρέπει να πάμε στο δημοψήφισμα (και πρέπει να πάμε, εκτός να απόσχει ολόκληρη η δημοκρατική παράταξη), τότε γιατί δεν έπρεπε να πάμε στις εκλογές; (σελ. 420-24).

  * Ο Γιάννης Πετσόπουλος (1891-1965) ήταν ο πρώτος εκδότης του Ριζοσπάστη το 1916 και ηγετική μορφή του ΣΕΚΕ στα 1919-1922. Μεγαλέμπορος χάρτου αργότερα συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, από όπου διαγράφηκε με συκοφαντικές κατηγορίες για την εναντίωση στη συμφωνία της Βάρκιζας και την κριτική που είχε ασκήσει με πολυσέλιδα σημειώματά του τα οποία έστελνε στο τότε Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ. Το παρόν είναι αποσπάσματα από το βιβλίο του Τα Πραγματικά Αίτια της Διαγραφής μου από το ΚΚΕ (Αθήνα 1946) όπου περιέχεται η κριτική του στην πολιτική της ηγεσίας Σιάντου – Ζαχαριάδη.{jcomments on}

  http://marxistikiskepsi.gr/index.php/el/14volume-marxistiki-skepsi/188-petsopoylos

 5. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

  «… Οι περισσότεροι στρατεύσιμοι δεν ένιωθαν καμιά επιθυμία να πολεμήσουν τους συμπατριώτες τους. (…) πολλοί από τους άντρες του εθνικού στρατού έβλεπαν τους αντάρτες σαν θύματα διωγμών, και θαύμαζαν το παρελθόν τους στην αντίσταση κατά των Γερμανών (…) το ηθικό του στρατού βρισκόταν σε καταστρεπτικά χαμηλό επίπεδο, όπως αναφέρει ο στρατηγός Θωμάς Πεντζόπουλος…».1

  …., «η στρατολόγηση όμως (του ΔΣΕ) μειώθηκε σημαντικά, εξαιτίας της κυβερνητικής τακτικής μεταφοράς του πληθυσμού από την ύπαιθρο, όπου δρούσαν οι αντάρτες».2

  Το άρθρο 3 του Νόμου αρ. 7 (9 Φλεβάρη 1948) ανέφερε:
  «Ο υπουργός των Στρατιωτικών μπορεί να καλέσει με διάταγμα και ορισμένες ηλικίες γυναικών. Η κάθε επιστρατευμένη γυναίκα μπορεί να κάνει μάχιμη υπηρεσία μόνο αν το ζητήσει η ίδια».3

  ……«Ωστόσο, πολλοί από τους επίστρατους προέρχονταν από κοινότητες που πρόσκεινταν φιλικά στο Κόμμα, και μπορούσαν να γίνουν αξιόπιστοι στρατιώτες με την πειθαρχία και την πολιτική καθοδήγηση. Γι’ αυτό, πολλές αναφορές εθνικών πηγών καταδεικνύουν ότι το ηθικό του ΔΣΕ ήταν για ορισμένο διάστημα υψηλό. Το ηθικό αυτό, φαίνεται ότι γενικά κρατιόταν ψηλά από την πίστη στη νίκη μέχρι και τη μάχη του Γράμμου, και τη ρήξη Τίτο – Στάλιν τον Ιούνιο – Ιούλιο 1948».4

  ……«στην Πελοπόννησο και τα νησιά οι ανταρτικές ομάδες αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα και προφανώς απαρτίζονταν από εθελοντές».5

  …σημειώνει ο Αρίστος Καμαρινός, στέλεχος του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο: «Δίναμε την εντύπωση ότι κάναμε βίαιη επιστράτευση (…) για να αποφύγουν οι γονείς των «επιστρατευόμενων» διώξεις από το «επίσημο» κράτος».6

  Αυτή ήταν η πραγματικότητα, την οποία δεν αλλοιώνουν οι εξαιρέσεις «βιαίως στρατολογηθέντων» που υπήρξαν.

  Έγραψε ο Σόλων Ν. Γρηγοριάδης: «… οι στρατολογούμενοι αφομοιώνονταν ιδεολογικά σε μεγάλο βαθμό και ταχύτατα με το ανταρτικό περιβάλλον τους. Η αφομοίωση εκείνη αποτελεί ένα από τα φαινόμενα του ελληνικού ανταρτοπόλεμου και σύντομα οι νέοι μαχητές ευθυγραμμίζονταν σχεδόν σε αγωνιστικότητα με τους παλιούς. Η αντίληψη που επικρατούσε στην άλλη πλευρά, ότι οι καινούργιοι αντάρτες υποχρεωτικής στρατολογίας ζούσαν και μάχονταν κάτω από το πιστόλι των πολιτικών επιτρόπων, ήταν ανακριβής και οδηγούσε στην υποτίμηση του αντιπάλου».7

  ………………….

  1. David H. Close και Θάνος Βερέμης, Ο στρατιωτικός αγώνας 1945-9, στο συλλογικό: Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος 1943-1950, εκδ. Φιλίστωρ, Αθήνα, 1996, σελ. 141.

  2. Ole L. Smith, Το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα 1945-9, στο συλλογικό: Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος 1943-1950, εκδ. Φιλίστωρ, Αθήνα, 1996, σελ. 190.

  3. Νίκος Κυρίτσης, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2012, σελ. 397.

  4. David H. Close και Θάνος Βερέμης, Ο στρατιωτικός αγώνας 1945-9, στο συλλογικό: Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος 1943-1950, εκδ. Φιλίστωρ, Αθήνα, 1996, σελ. 138.

  5. Ο. π.

  6. Αρίστος Καμαρινός, Ο εμφύλιος πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946 – 1949, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2000, σελ. 211.

  7. Σόλων Ν. Γρηγοριάδης, Ο εμφύλιος 1946-1949, τόμος Α΄, σελ. 152, Τα φοβερά ντοκουμέντα, εκδ. Φυτράκη.

 6. Η ηρωίδα δασκάλα Ειρήνη Γκίνη, η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε από «ελληνικό» στρατοδικείο, στις 26 Ιούλη του 1944…

  Γεννήθηκε στο Ρουσσιλόβο Εδεσσας. Το 1943, είκοσι χρονώ κορίτσι κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ και πολέμησε, τους χιτλερικούς ως την απελευθέρωση. Οταν άρχισαν να κυνηγιούνται οι ΕΑΜίτες, η Ειρήνη με άλλους έξι εγκατέλειψε το χωριό της και τράβηξε προς το δάσος της Εδεσσας. Εκεί τους κύκλωσαν 200 χωροφύλακες και μαυροσκούφηδες – παρακρατική οργάνωση, που δρούσε παράλληλα με τους χωροφύλακες, με κρατική εξουσιοδότηση – και ύστερα από απεγνωσμένη άμυνα η Ειρήνη έπεσε στα χέρια των χωροφυλάκων που τη βασάνισαν απάνθρωπα.

  Το Στρατοδικείο Γιαννιτσών την καταδίκασε σε θάνατο και κει εκτελέστηκε στις 26-7-1946. Διηγούνται πως την παραμονή του θανάτου της στη φυλακή τραγουδούσε όλη τη νύχτα. Το ίδιο τραγουδούσε και στο αυτοκίνητο, καθώς τη μετέφεραν στον τόπο της εκτέλεσης. Το απόσπασμα το αντίκρισε με ψυχραιμία και παλικαριά.

  Στην έκθεση που στάλθηκε στο υπουργείο για τα καθέκαστα της εκτέλεσης, αναφερότανε ανάμεσα στ’ άλλα. «… Οι επτά εκτελεσθέντες αντίκρισαν ψυχραίμως το εκτελεστικόν απόσπασμα. Και δεν εδέχθησαν να δεθούν οι οφθαλμοί των… Περισσοτέραν ψυχραιμία επέδειξαν η δασκάλα Ειρήνη Γκίνη, η οποία έψαλλε τον ύμνον της Διεθνούς και εκραύγαζεν υπέρ του ΚΚΕ».

  Και αν όλα αυτά δεν είναι ακριβή και μόνο αληθινό είναι πως τραγουδούσε και πως δε δέχτηκε να της δέσουν τα μάτια, και μόνο αυτά βροντοφωνάζουν τη λεβεντιά της, έγραψε η Έλλη Αλεξίου.

  Αξίζει να διαβάσετε:
  Ιούλης 1946: Οι πρώτες εκτελέσεις με το Γ` Ψήφισμα – Η ηρωίδα δασκάλα Ειρήνη Γκίνη, η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε από στρατοδικείο
  http://e-oikodomos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_58.html

 7. Εμφύλια βία και Ιστορία Του ΣΤ. ΚΑΛΥΒΑ | Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010, Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. Στάθης Καλύβας απαντά στο σχόλιο του καθηγητήκ. Χάγκεν Φλάισερ, το οποίο είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα της Κυριακής»στις 10 Ιανουαρίου 2010 με τίτλο: « Η “κόκκινη” και η “μαύρη” βία». Το κείμενο του κ. Φλάισερ ήταν απάντηση στο σχόλιο του κ. Καλύβα το οποίο είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα της Κυριακής» (20 Δεκεμβρίου 2009) με τίτλο «Η Ιστορία ως τυμβωρυχία». Το κείμενο του κ. Καλύβα αφορούσε βιβλιοκριτική του κ. Φλάισερ σχετικά με την έκθεση που συνέθεσε το 1943 ο βρετανός ταγματάρχης Ντέιβιντ Γουάλας για τις ελληνικές ντιστασιακές οργανώσεις και η οποία είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» (28.11.2009). Με τον Χάγκεν Φλάισερ έχουμε ένα κοινό στοιχείο: και οι δύο φύγαμε από τη χώρα μας και σταδιοδρομήσαμε επιστημονικά στο εξωτερικό, εκείνος στην Ελλάδα, εγώ στην Αμερική. Θα πίστευα λοιπόν πως γνώριζε ότι, ως ξένοι, έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε τα καλύτερα στοιχεία της περιρρέουσας κουλτούρας. Κι όμως, όπως φαίνεται από το κείμενό του στο «Βήμα», από τα πολλά και καλά που διαθέτει η Ελλάδα εκείνος διάλεξε να κρατήσει την εμπάθεια. Η επίθεσή του μάλιστα εναντίον του Πέτρου Μακρή Στάικου με εντελώς ασύστατες κατηγορίες περί λογοκρισίας είναι πραγματικά θλιβερή. Εγώ αντίθετα επιλέγω να δω την απάντησή του ως αφορμή προβληματισμού σχετικά με τη μελέτη της εμφύλιας βίας. Οπως είναι γνωστό, το στοιχείο που διαφοροποιεί τους εμφυλίους από τους υπόλοιπους πολέμους είναι ότι η βία ασκείται συχνά ανάμεσα σε ομοεθνείς και γείτονες, πράγμα που τους καθιστά αδελφοκτόνους, διάσταση που απέδωσε με ευαισθησία ο Παντελής Βούλγαρης στην ταινία «Ψυχή βαθιά». Η διάσταση αυτή ακριβώς καθιστά την εμφύλια βία ένα ιδιαίτερα δύσκολο αντικείμενο μελέτης, αφού οι περισσότεροι μελετητές το αποφεύγουν αντιδρώντας στην ιδεολογικοποίηση και εργαλειοποίησή του από τις πολιτικές παρατάξεις. Στην περίπτωση του δικού μας Εμφυλίου, ως το 1974 έμεινε ουσιαστικά χωρίς αντίλογο η αντίληψη της τότε κυρίαρχης κουλτούρας, ότι για όλα τα δεινά του Εμφυλίου μας έφταιγε η Αριστερά. Τα πρώτα κυρίως χρόνια μετά τη λήξη του η βία μιας αποκλειστικά «ξενοκίνητης» Αριστεράς υπήρξε κεντρικό θέμα της επίσημης προπαγάνδας. Η άποψη αυτή ήταν τόσο ισχυρή ώστε η απριλιανή δικτατορία αναγκάστηκε να αναζητήσει σε αυτήν τη νομιμοποίηση που χρειαζόταν. Οπως ήταν φυσικό, το εκκρεμές αντιστράφηκε μετά το 1974 και οι ευθύνες μετατοπίστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά προς τη «Δεξιά», όπως βαφτίστηκε από την Αριστερά η νικήτρια παράταξη, που περιλάμβανε στην πραγματικότητα όχι μόνο τη Δεξιά αλλά και το πολιτικό Κέντρο. Καθώς η Αριστερά επένδυσε ετεροχρονισμένα στη θυματοποίησή της, τώρα η ρητορική στράφηκε αποκλειστικά στη βία της νικήτριας πλευράς, με έναν λόγο όμως που παρέμεινε, όπως και ο προηγούμενος, βαθύτατα παραταξιακός και συχνά προπαγανδιστικός. Αυτά βέβαια δεν είναι αποκλειστικά ελληνικά χαρακτηριστικά. Τα συναντούμε σε πολλές χώρες με αντίστοιχο παρελθόν. Πρώτα οι νικητές γράφουν την Ιστορία (για παράδειγμα, οι φασίστες στην Ισπανία ή οι κομμουνιστές στις Βαλτικές χώρες), για να επανέλθουν αργότερα οι ηττημένοι και να την ξαναγράψουν από την ανάποδη. Ο ικανός ερευνητής, όμως, κατέχοντας σε βάθος την εμπειρία περισσότερων χωρών από μία, έχει τη δυνατότητα να αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά και ιδεολογικά από το παρελθόν και να το δει απαλλαγμένος από τα βαρίδια που κληροδότησαν τα πάθη της εποχής. Αυτό τον οδηγεί αναγκαστικά στον δύσκολο δρόμο της επιστημονικής έρευνας, δηλαδή της συστηματικής παρατήρησης, της επίπονης μέτρησης και της επεξεργασίας των στοιχείων καθώς αποζητά να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της εμφύλιας σύγκρουσης με ακρίβεια και σαφήνεια. Εναν τέτοιο δρόμο ακολουθώ κι εγώ προσπαθώντας να ερμηνεύσω βάσει στοιχείων το πώς διαπλέκονται οι πολιτικές επιλογές, οι ιδεολογικές επιταγές, οι τοπικές ή και προσωπικές έριδες, καθώς και η πανταχού παρούσα συγκυρία. Ομως ο κ. Φλάισερ και όσοι συντάσσονται με τις απόψεις του με κατηγορούν τα τελευταία χρόνια με απελπιστική μονοτονία για «πτωματομετρία», λες και αυτή είναι η μόνη διάσταση των μελετών μου. Το αυτονόητο δυστυχώς τους διαφεύγει: πως η μελέτη της εμφύλιας βίας περιλαμβάνει αναγκαστικά και την καταμέτρηση των νεκρών, στην καλύτερη δυνατή προσέγγιση που επιτρέπουν τα εκάστοτε υπάρχοντα στοιχεία. Η μελέτη του Εμφυλίου που θα αδιαφορούσε για τους αριθμούς των νεκρών θα ήταν σαν μελέτη εκλογών που αδιαφορεί για τα ποσοστά των ψήφων. Τον παράγοντα αυτόν, φυσικά, συνυπολογίζω κι εγώ στις μελέτες μου. Ο κ. Φλάισερ όμως και κάποιοι άλλοι ενοχλούνται. Τι κι αν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κοινωνιολογίας και η Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, έχουν βραβεύσει τις μελέτες αυτές, τι κι αν τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά τις δημοσιεύουν, τι κι αν οι συνάδελφοι από όλον τον κόσμο έχουν παραπέμψει σ΄ αυτές πάνω από χίλιες φορές; Για τον κ. Φλάισερ αυτά είναι ψιλά γράμματα! Εκτός κι αν πιστεύει ότι υπάρχει κάποια διεθνής συνωμοσία των εγκυρότερων διεθνών επιστημονικών θεσμών κατά της Μεγάλης Αλήθειας, που την κατέχει μόνο αυτός και η μικρή αθηναϊκή παρεούλα του. Στις μελέτες μου, καθώς και πολλών άλλων σοβαρών ελλήνων και ξένων ερευνητών, εξετάζεται η βία και των δύο πλευρών, αυτή που υπάρχει σε κάθε εμφύλιο. Αντίθετα, οι ιστορικοί της περιόδου σαν τον κ. Φλάισερ, που εξακολουθούν να επιμένουν ιδεολογικά στις συζητήσεις του Εμφυλίου, συστηματικά αγνοούν ή υποβαθμίζουν τη βία της αγαπημένης τους πλευράς. Αν διαβάσει κανείς τα κείμενά τους, για τη βία της Αριστεράς υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές: ή δεν υπήρξε ποτέ ή δεν αξίζει να ασχολείται κανείς με αυτήν γιατί εντάσσεται στη λογική τού «πόλεμος είναι και πεθαίνει κόσμος» ή ήταν περιθωριακό φαινόμενο, μια εξαίρεση που μπορεί να φορτωθεί στις πλάτες ορισμένων παρανοϊκών που ξέφυγαν από τον έλεγχο του κόμματος είτε, τέλος, ήταν αμυντική, άρα «καλά κάνανε στους φασίστες και στους δωσίλογους». Η μεγάλη ειρωνεία είναι πως, αν στα κείμενα αυτά αντικαταστήσει ο αναγνώστης το «Δεξιά» με το «Αριστερά» και το «δωσίλογοι» με το «κομμουνιστοσυμμορίτες», θα παραγάγει τέλεια δείγματα εθνικόφρονης προπαγάνδας του 1950! Δεν μπαίνω στον κόπο να εξετάσω το υπόστρωμα αυτής της επιστημονικής παθολογίας και της αδιέξοδης εμμονής μιας παρέας στην ιδεολογική παραμόρφωση της πραγματικότητας. Αν μη τι άλλο, τα μεγάλα γεγονότα του 1989 θα έπρεπε να έχουν προβληματίσει όσους συνεχίζουν να αναπολούν με νοσταλγία «τη νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε» πίνοντας το καφεδάκι τους στο Κολωνάκι και απολαμβάνοντας στο έπακρο τα αγαθά του καπιταλισμού. Αναστήματα της Αριστεράς του μεγέθους ενός Γρηγόρη Φαράκου ή ενός Λεωνίδα Κύρκου, άνθρωποι μπαρουτοκαπνισμένοι και βασανισμένοι, ωρίμασαν βαθιά μέσα στα χρόνια δίνοντας με τις αναγνώσεις τους του παρελθόντος μαθήματα σοφίας σε όλους μας. Αντίθετα, λιγοστοί εκ του ασφαλούς μελετητές, αντί να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρονική απόσταση, έχουν πάθει παράκρουση με τον νέο μπαμπούλα που πρέπει να ξορκίσουν: τους «αναθεωρητές» της ιστορίας, όπως ονόμασαν τους ερευνητές, όπως εγώ, που εννοούμε να επιμένουμε στην επιστημονική μέθοδο και όχι σε βολικές, μυθολογικές αναγνώσεις. Ξεχνούν όμως ότι οι σταλινικές πρακτικές επιβάλλονται μόνο σε σταλινικό περιβάλλον. Σήμερα, όσο και να φωνάζουν, όσο και να ασχημονούν, δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα: η εποχή των μονολόγων παρήλθε αμετάκλητα. ——————————————————————————- Η «κόκκινη» και η «μαύρη» βία ΧΑΓΚΕΝ ΦΛΑΙΣΕΡ | Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010 Ο καθηγητής κ. Χάγκεν Φλάισερ απαντά στο σχόλιο του καθηγητή κ. Στάθη Ν. Καλύβα, το οποίο είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα της Κυριακής», στις 20 Δεκεμβρίου 2009 με τίτλο «Ιστορία ως τυμβωρυχία». Ο κ. Καλύβας με το κείμενό του απαντούσε τότε σε παλαιότερη κριτική του κ. Φλάισερ. «Εκτός έδρας» καθώς ο Δήμος Καλαβρύτων μου έκανε την τιμή να εντάξει την παρουσίαση των Πολέμων της μνήμης, του τελευταίου βιβλίου μου, στις εκδηλώσεις μνήμης της μεγάλης σφαγής- πληροφορήθηκα για δημοσίευμα του Στάθη Καλύβα με τον κραυγαλέο τίτλο «Η Ιστορία ως τυμβωρυχία»(«Το Βήμα», 20.12.2009). Μολονότι η συγκεκριμένη μομφή έχει αποδοθεί ενίοτε στον Καλύβα- λόγω της ερευνητικής εμμονής του με τις ανθρωποκτονίες («Ι focus on homicides»), τη μελέτη, καταμέτρηση και (ανα)κατανομή των θυμάτων της εμφύλιας βίας κυρίως με παραταξιακά κριτήρια-, δεν περίμενα να έχει περάσει κρίση αυτοκριτικής. Με την ανάγνωση του άρθρου λύθηκε η απορία, τέθηκε όμως άλλο ζήτημα: Πολλοί συνάδελφοι έκριναν ότι ένα τέτοιο λιβελογράφημα δεν αξίζει σχολιασμό, εντούτοις κατέληξα ότι επιβαλλόταν μια τελειωτική απάντηση. Για να δικαιολογήσει ο Καλύβας τον μακάβριο τίτλο του, τον συνέδεσε με το ερώτημά μου γιατί «ξέθαψε», μαζί με τον δικηγόρο Π. Μακρή-Στάικο, την ήδη γνωστή κατοχική έκθεση του Βρετανού ταγματάρχη Ουάλας, χωρίς να αναφερθεί καν στις ευθύνες του για το ξέσπασμα του κατοχικού Εμφυλίου. Ασφαλώς γνωρίζει τη μεταφορική έννοια του ρήματος «ξεθάβω». Με την αστεία κατηγορία ότι «αποδοκιμάζω» τη «δημοσίευση ενός ιστορικού τεκμηρίου» , αποκρύπτει ότι, επισημαίνοντας περίεργα λάθη και κενά στο σχολιασμό, έθετα ερωτήματα που έμειναν όμως αναπάντητα. Επιπλέον ο Καλύβας ή/και οι συν αυτώ- όλοι αυτοανακηρυχθέντες θεματοφύλακες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ έρευνας ΛΟΓΟΚΡΙΝΑΝ την από το 2002 δημοσιευμένη έκθεση: αφαιρώντας λαθραία από τη μετάφραση (τα «άβολα»;) κεφάλαια! Στη συζήτηση για τον Εμφύλιο, ο Καλύβας πρωτοεμφανίστηκε το 2000 σε συλλογικό τόμο του Μαρκ Μαζάουερ, ισχυριζόμενος πως μετά την «κατάρρευση της ιδεολογικής ηγεμονίας της Δεξιάς»- την οποία τοποθετεί πρόωρα το 1974- έπαψαν οι αναφορές στην «κόκκινη βία» (που αποτελούσε τον τίτλο του άρθρου του). Μετά τη μεταπολίτευση, πράγματι, τα ψυχροπολεμικά «δεδομένα» της δεκαετίας του ΄40 αναπόφευκτα «αναθεωρήθηκαν» και σταδιακά ανατράπηκαν, καθώς ελευθερώθηκε το σταματημένο εκκρεμές της «πολιτικής ορθότητας». Αυτή η διαδικασία ενοχλούσε τους «νικητές του Εμφυλίου», που αντλούσαν επιχειρήματα από υπερβολές και απλουστεύσεις της (ετερογενούς!) ηττηθείσας παράταξης, δεν βρήκαν όμως συγκροτημένη έκφραση ώσπου εμφανίστηκε το αυτοαποκαλούμενο «νέο κύμα». Αυτό προσέφερε ορισμένες αξιόλογες μελέτες τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος, χωρίς το «νέο» να ξεφεύγει κατ΄ ανάγκη από το νεοτερικό «διεπιστημονικό» περιτύλιγμα παλαιάς συνθηματολογίας. Οι άτυποι ηγέτες του, Καλύβας και Ν. Μαραντζίδης, εκδηλώνουν επίμονα τάσεις μονοπώλησης της «(νέας) ιστορικής ορθότητας» και πληθωρική οίηση, που εκφράζονται ήδη στον περίφημο Δεκάλογο της «φρέσκιας ματιάς» («Τα Νέα», 20.3.2004) με οδηγίες προς ναυτιλλομένους (ερευνητές). Η εμφανής έπαρση θυμίζει τους νεαρούς οικονομολόγους που κόμιζαν και εφάρμοζαν νέες συνταγές στην οικονομία: με τα γνωστά αποτελέσματα… Ανάμεσα σε άλλα παράδοξα, ο Καλύβας ψέγει τον γράφοντα και για όσα υποστήριξε ο Ηλίας Νικολακόπουλος («Τα Νέα», 28.11.2009), συγχέοντας τις δύο ανεξάρτητες και τυπωμένες με διαφορετικό χρώμα κριτικές. Επιβεβαιώνεται έτσι η προβληματική τεκμηρίωση βίαια στρογγυλεμένων ισχυρισμών που είχα ήδη επισημάνει στο πρώτο άρθρο του. Απόδειξη και η νέα «ποσοτική προσέγγιση» στην κατοχική βία σε συλλογικό τόμο του 2009: Ο ισχυρισμός του ότι οι σχεδόν 2.000 βίαιοι θάνατοι στη Μεσσηνία οφείλονταν κατά 66,63% στην «κόκκινη βία», και μόνο 33,37% στη «μαύρη βία» (κατακτητών και δωσίλογων), στηρίζεται στις λίστες ανθρωποκτονιών του Κοσμά Αντωνόπουλου. Ο Καλύβας παραδέχεται ότι «δεν είναι δίχως προβλήματα» τα στοιχεία του νομάρχη της ΕΡΕ Αντωνόπουλου, τα οποία όμως παρουσιάζει σαν «μοναδικά» και ελεγμένα! Αγνοεί ότι άλλα μαρτυρολόγια αποδεικνύουν τη μεροληψία του Αντωνόπουλου και των στοιχείων του; Αγνοεί ότι εκείνος είχε «προηγούμενα», ως στέλεχος τοπικής αντι-εαμικής ανταρτικής οργάνωσης που διαλύθηκε από τον ΕΛΑΣ και έπειτα τροφοδότησε τα Τάγματα Ασφαλείας, ενώ ο πατέρας του εκτελέστηκε από το ΕΑΜ; Ετσι, ο γιοςσυγγραφέας-νομάρχης εκδικείται με τη γραφίδα «τον κόκκινο φασισμό», αλλά συχνά και την ιστορική αλήθεια! Κατανοητό, αλλά τότε κρίμα στον κόπο του πολιτικού επιστήμονα Καλύβα να καταρτίζει φανταχτερές γραφικές απεικονίσεις και στατιστικές με σαθρή βάση «δεδομένων». Αλλωστε, ακόμη και ο Αντωνόπουλος αποδίδει το 53,7% των «εκτελεσθέντων» της Αργολίδας στους κατακτητές, ενώ ο Καλύβας αντιστρέφει την αναλογία, χρεώνοντας μόνο 45% στη μαύρη βία και «περίπου 55%» στην κόκκινη. Πρόκειται για βαρύνουσα τοποθέτηση, αφού η Αργολίδα είναι ο χώρος που εξετάζει στο «άρθρο-σταθμό» του 2000, όπου γενικεύει επαγωγικά τα εκεί ευρήματά του «πιθανότατα [για] ολόκληρη τη χώρα». Στο άρθρο της 20.12.2009, ο Καλύβας αναφέρει ότι η διεθνής έρευνα δεν αποσκοπεί στην «ανάδειξη πρωταθλητών και μειοδοτών [ εννοεί:“δευτεραγωνιστών” ;] της βίας». Οντως, αλλά δυστυχώς αυτό αναδεικνύει στον δημόσιο διάλογο εντός Ελλάδας- ενώ στο βιβλίο του «Logic of Violence» αυτοαναιρείται: απευθυνόμενος κυρίως σε αναγνώστες εκτός Ελλάδας, αντιπαραθέτει 40.000 θύματα της φασιστικής βίας σε «μόνο» 15.000 θύματα του ΕΑΜ, χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση! Δεν αφορά λοιπόν εμένα ο αφορισμός του Καλύβα, όταν με εντάσσει στους ιστορικούς «που ρέπουν προς την επιλεκτική χρήση» των πηγών. Αρμοδιότεροι έχουν ήδη κρίνει επ΄ αυτού. Ούτε εξαρτώμαι από κομματικές δεσμεύσεις, ούτε θα εξέδιδα βιβλίο υπό την αιγίδα κομματικού ινστιτούτου, όπως έκανε ο Καλύβας. Αστοχη και η βολή εναντίον μου, για δήθεν «απόλυτη ταύτιση με το ΚΚΕ», ύστερα μάλιστα από τις πρόσφατες επιθέσεις του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου σε δημοσιεύματά μου. Αλλωστε αντιτίθεμαι στο σφράγισμα ( των όποιων ) αρχείων. Ως προς άλλα ιστορικά δεδομένα συμβαίνει να συμφωνώ με το ΚΚΕ: λ.χ. ότι το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ υπήρξε σαφώς η μεγαλύτερη και δυναμικότερη αντιστασιακή οργάνωση- αλλά σε αυτό συμφωνούσε εκ πείραςκαι η Βέρμαχτ! Κλείνω παραφράζοντας τον Καλύβα: Είναι θλιβερό ένας επιστήμονας με υποσχόμενο ξεκίνημα να εκτροχιάζεται τόσο άσχημα ήδη στο μέσο της καριέρας του… Ο κ. Χάγκεν Φλάισερ είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. ———————————————————– Η Ιστορία ως τυμβωρυχία ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ | Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 Σε πρόσφατο άρθρο μου («Μία δεκαετία ερευνητικής ανανέωσης», «Το Βήμα» 18.10.09) αναφερόμουν στην οξεία αλλεργία που έχει προκαλέσει στους εγχώριους θεματοφύλακες της πολιτικά ορθής ιστοριογραφίας η ανανέωση της ιστορικής έρευνας για τη δεκαετία του ΄40. Τη δημοσίευση του άρθρου αυτού συνόδευσαν οι συνηθισμένες αντιδράσεις που ανακυκλώνονται εδώ και κάμποσα χρόνια με περισσότερο ή λιγότερο κόσμιο τρόπο. Ετσι, κάποιος ισχυρίστηκε ότι η ιστορική έρευνα αποτελεί μονοπώλιο των ιστορικών, απαιτώντας να αποκλειστούν απ΄ αυτήν οι υπόλοιπες κοινωνικές επιστήμες («Τα Νέα», 19.11.09), άλλος ξιφούλκησε εναντίον των «μισθοφόρων της Νέας Δεξιάς» («Ελευθεροτυπία», 5.12.09), ενώ ένας τρίτος θεώρησε καλό να δημοσιοποιήσει τις φαντασιώσεις του για τα «γαλάζια άτια του ανορθολογισμού» («Αthens Review of Βooks», Δεκέμβριος 2009). Τείνω να αντιμετωπίζω τέτοιους είδους σχόλια με επιείκεια, ιδίως στον βαθμό που μπορούν να θεωρηθούν ατυχή αλλά αναπόφευκτα επακόλουθα προκεχωρημένης ηλικίας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για πρόσφατη βιβλιοκρισία του Χάγκεν Φλάισερ («Τα Νέα», 28.11.09), ο οποίος μέμφεται τον Πέτρο Μακρή-Στάικο για τη δημοσίευση της έκθεσης του βρετανού ταγματάρχη Ντέιβιντ Ουάλας και επικρίνει τον γράφοντα για το εισαγωγικό του σημείωμα στο ίδιο βιβλίο. Και αυτό γιατί πρόκειται για έναν κατά τεκμήριον σοβαρό ιστορικό, ο οποίος άλλωστε επαναλαμβάνει παρόμοιες αιτιάσεις με αξιοσημείωτη τακτικότητα. Σύμφωνα με τον Φλάισερ, η δημοσίευση της έκθεσης Ουάλας είναι ιστορικά και πολιτικά ύποπτη: Πεζοπόρο τμήμα του τακτικού στρατού, σε πορεία στην περιοχή της Κόνιτσας, κατά την περίοδο του Εμφυλίου «ξεθάβεται», όπως γράφει, για να εξυπηρετήσει τους στόχους των μελών του «νέου κύματος» τα οποία ασχολούνται με «πραγματικές ή μη αυθαιρεσίες του ΕΑΜ εις βάρος ελλήνων αντιφρονούντων» για να στηρίξουν την «πάγια θέση τους ότι η “κόκκινη” τρομοκρατία επεσκίαζε τη “μαύρη” (των κατακτητών και δωσιλόγων)». Ο Φλάισερ ελέγχει ως εσφαλμένο τον ισχυρισμό που διατυπώνω στο εισαγωγικό μου σημείωμα, ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ψυχρός Πόλεμος συγχωνεύονται σταδιακά στην Ελλάδα του 1943-44, ισχυρισμό που ο ίδιος ταυτίζει με την άποψη ότι «ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμοςμόνο εκ παραδρομής και μόλις για δύο χρόνια (1941-43) πήρε τη μορφή αντιφασιστικού πολέμου». Τέλος, με ψέγει για το συμπέρασμά μου ότι το ιστοριογραφικό μήνυμα του Ουάλας παραμένει επίκαιρο και σήμερα. Δέχθηκα με χαρά την πρόταση του Μακρή-Στάικου να προλογίσω την έκθεση Ουάλας, ένα ιστορικό τεκμήριο αναμφισβήτητης σημασίας που φωτίζει τις ενδοβρετανικές συγκρούσεις σε σχέση με το ΕΑΜ και τη διαμόρφωση της βρετανικής πολιτικής στην Ελλάδα και που παρέχει στον έλληνα αναγνώστη τη δυνατότητα να δει την ορεινή Ελλάδα του 1943 μέσα από τα μάτια ενός οξυδερκούς βρετανού παρατηρητή. Στο εισαγωγικό μου σημείωμα υπογράμμιζα τη διπλή ιστοριογραφική αξία της έκθεσης. Η ανάλυση του Ουάλας μάς υπενθυμίζει την ανάγκη να προσεγγίσουμε το πολυσυζητημένο θέμα των «πραγματικών προθέσεων» του ΚΚΕ και του ΕΑΜ όχι ως ασπρόμαυρη επιλογή ανάμεσα στη βίαιη κατάληψη και μονοπώληση της εξουσίας από τη μία ή την απλή πολιτική συμμετοχή σε μια δημοκρατική πολιτεία από την άλλη, αλλά ως μια πολύ πιο σύνθετη στρατηγική στην οποία ο ρόλος των ελιγμών έπαιζε κεντρικό ρόλο. Στην ανάγκη της σύνθετης ανάγνωσης αναφέρεται εξάλλου και το σχόλιό μου για την ιστοριογραφική επικαιρότητα της έκθεσης. Επιπλέον, πρόκειται για ένα κείμενο που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο η αντιφασιστική διάσταση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διαπλέκεται με τη σύγκρουση καπιταλιστικής Δύσης και κομμουνιστικής Ανατολής- τον Ψυχρό Πόλεμο δηλαδή. Ο ίδιος ο Ουάλας είναι πολλαπλά μοιραίος άνθρωπος, καθώς ενσαρκώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη διττή αυτή διάσταση του πολέμου: εργάστηκε για την αποτροπή των σχεδίων του ΚΚΕ συμμετέχοντας συγχρόνως στον αντιφασιστικό αγώνα, στον οποίο θυσίασε την ίδια του τη ζωή όταν τον χτύπησε γερμανικό βόλι στη Μενίνα της Ηπείρου το 1944. Με άλλα λόγια, είναι τελείως προφανές ότι οι πολιτικές συγκρούσεις στην ορεινή Ελλάδα του 1943-44, που θα κορυφωθούν στη μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1944, καθόλου δεν αναιρούν τον αντιφασιστικό χαρακτήρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά συνυπάρχουν με αυτόν. Ολα αυτά είναι εντελώς αυτονόητα και θα περίμενε κανείς ότι δύσκολα θα προσέφεραν πεδίο παρανοήσεων. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο. Για τον Φλάισερ η δημοσίευση της έκθεσης Ουάλας αποτελεί αφορμή για μία ακόμα δίκη προθέσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά: παλαιότερα είχε αποφανθεί ότι απεργάζομαι την επιστροφή της Ελλάδας στα «πέτρινα χρόνια»! Οσο για την απαξιωτική αναφορά του σε έρευνες που ασχολούνται με «πραγματικές ή μη αυθαιρεσίες του ΕΑΜ εις βάρος ελλήνων αντιφρονούντων», δεν αποτελεί εμφανή κακοήθεια η εκτόξευση υπονοουμένων αντί της αναφοράς σε συγκεκριμένες«φανταστικές αυθαιρεσίες»; Αντίστοιχης ποιότητας είναι ο ισχυρισμός περί της δήθεν «πάγιας θέσης» των «εκπροσώπων» του «νέου κύματος» ότι η «κόκκινη» τρομοκρατία επεσκίαζε τη «μαύρη» (των κατακτητών και δωσιλόγων). Πρόκειται για ισχυρισμό που υπονοεί και αναπαράγει τη γνωστή καραμέλα περί νομιμοποίησης των δωσιλόγων και των ταγματασφαλιτών. Από τον Φλάισερ θα περίμενε κανείς μια πιο εκλεπτυσμένη ανάλυση. Προφανώς αγνοεί τις σχετικές δημοσιεύσεις, ειδάλλως θα είχε αντιληφθεί ότι η προσεγγιστική εκτίμησή μου για τα θύματα της Κατοχής πανελλαδικά διαφέρει από τη δική του: αναφέρω 40.000 θύματα των κατακτητών και των συνεργατών τους και 15.000 θύματα του ΕΑΜ (βλ. Stathis Ν. Κalyvas, Τhe Logic of Violence in Civil War, Cambridge University Ρress 2006, 249). Αν, τέλος, ήταν ένας ελάχιστα καλόπιστος αναγνώστης, ο Φλάισερ θα είχε προ πολλού αντιληφθεί ότι αντικείμενο της μελέτης της εμφύλιας βίας, για την οποία υπάρχει εκτεταμένη διεθνής βιβλιογραφία που επίσης αγνοεί, καθόλου δεν είναι η ανάδειξη πρωταθλητών ή μειοδοτών της βίας, λες και προσδίδει ηθικό προβάδισμα το ποιος σκότωσε τους λιγότερους… Εκεί όμως όπου η κακοπιστία συναντά το πιο ακραίο αντιεπιστημονικό ένστικτο είναι όταν αποδοκιμάζεται η ίδια η δημοσίευση ενός ιστορικού τεκμηρίου. Η λέξη μάλιστα που χρησιμοποιεί ο Φλάισερ είναι καθ΄ όλα ενδεικτική: «ξεθάβεται», μας λέει, η έκθεση Ουάλας, ορολογία που εξισώνει την ιστορική έρευνα με την… τυμβωρυχία. Προφανώς, θεωρεί ότι ορισμένα ιστορικά τεκμήρια θα ήταν καλύτερο να παραμένουν «θαμμένα», μια θέση που τον οδηγεί στην απόλυτη ταύτιση με το ΚΚΕ, το οποίο ως γνωστόν απαγορεύει την πρόσβαση των ερευνητών στο αρχείο του. Η αντίληψη αυτή, σε συνδυασμό με αντίστοιχες που ξέσπασαν όταν δημοσιεύθηκε το ημερολόγιο Βλαντά, δείχνει ότι δυστυχώς στην Ελλάδα ευδοκιμεί ένα είδος ιστορικών που ρέπουν προς την επιλεκτική χρήση των ιστορικών τεκμηρίων. Είναι θλιβερό ένας ιστορικός με αξιόλογη συμβολή κατά το παρελθόν να εκτροχιάζεται τόσο άσχημα στη δύση της καριέρας του. Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Υale. —————————————————————————– Προς τι η προβολή ενός μοιραίου ανθρώπου; Γράφει ο Χάγκεν Φλάισερ Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ ήσαν, σύμφωνα με τον Ουάλας, «αγύμναστοι και απείθαρχοι (…) μασκαράδες που διοικούνται από δασκάλους». Όσο για τον διοικητή τους Στέφανο Σαράφη ήταν «χαζός», «αντιπαθής», «κακότροπος», «ένα μηδενικό». Εδώ εκπαίδευση αντάρτισσας σε φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΟΥΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Το να ξεθαφτεί, στο σωτήριο έτος 2009, η απόρρητη έκθεση του ταγματάρχη Ουάλας, θα μπορούσε να το περιμένει κανείς από δύο ενδιαφερόμενες πλευρές: πρώτον, από ιστορικούς προσκείμενους στο ΚΚΕ για να τεκμηριώσουν τη «μακιαβελική» πρόθεση της αγγλικής πολιτικής να επιβάλει την παλινόρθωση ενός ανεπιθύμητου μονάρχη στον «δύστροπο» ελληνικό λαό. Δεύτερον, από εκπροσώπους του αυτοαποκαλούμενου «Νέου Κύματος» στην ιστοριογραφία που εντρυφούν σε πραγματικές ή μη αυθαιρεσίες του ΕΑΜ εις βάρος Ελλήνων αντιφρονούντων, στηρίζοντας έτσι την πάγια θέση τους ότι η «κόκκινη» τρομοκρατία επισκίαζε τη «μαύρη» (των κατακτητών και δωσιλόγων). Τελικά πρόλαβαν οι δεύτεροι (Καλύβας, Μακρής-Στάικος), και δεν φείδονται επαίνων για το «υπόδειγμα πολιτικής ανάλυσης» του μορφωμένου ταγματάρχη. Ως επιλήψιμο επισημαίνουν κυρίως την (κατανοητή) αδυναμία του Ουάλας να ανακαλύψει βασιλόφρονες αντιστασιακούς, ενώ αγνοούν πραγματολογικά λάθη όπως την αναφορά στην εκτέλεση 106 αριστερών στο Κούρνοβο (6-6-1943), υποτίθεται, από τους Γερμανούς (σ. 65). Ως γνωστόν, εκτελεστές αυτήν τη φορά ήταν οι Ιταλοί… Τέλος, οι επιμελητές επικρίνουν τον γράφοντα (ΧΦ), επειδή είχε αναφερθεί στην άποψη του Ουάλας, ότι « οι Έλληνες… ε ίναι ένας βασικά αδιόρθωτος και άχρηστος λαός χωρίς μέλλον ». Στην υπερασπιστική τους προσπάθεια για τον Ουάλας, προβάλλουν το καταπληκτικό επιχείρημα ότι εκείνος «ουδέποτε αποκάλεσε τους Έλληνες «Ασιάτες» όπως ο Μάγερς». Τι είναι άραγε χειρότερο; Με ανάμεικτα αισθήματα διάβασα την πλήρη έκθεση. Ήδη το 1972, τη χρονιά που το Φόρεϊν Όφις άνοιξε τα αρχεία του, είχα βρει ως νεαρός υποψήφιος διδάκτωρ παραπομπές σε κρίσιμα αποσπάσματά της. Αυτά, όπως και άλλες αναφορές από ή για τον Ουάλας δεν μου άφηναν αμφιβολίες για τη μοιραία συμβολή του στον καθορισμό της βρετανικής πολιτικής στην κατοχική Ελλάδα. Στη διατριβή μου και, μια δεκαετία αργότερα, στην επαυξημένη ελληνική έκδοσή της ( Στέμμα και Σβάστικα , 1988), απέρριψα την επικρατούσα άποψη σχετικά με τον ρόλο του Ουάλας, ότι δηλαδή, παρά τους αρχικούς δισταγμούς, τελικά συμπαρατάχθηκε με τον Έντυ Μάγερς. Ο «Έντυ» είχε καταλήξει πως για την αποφυγή εμφύλιας (ή εαμοβρετανικής) σύγκρουσης, έπρεπε να αφαιρεθεί από την εαμική προπαγάνδα η εκμετάλλευση του πολιτειακού ζητήματος. Αυτό προϋπέθετε δέσμευση του Βασιλιά πως δεν θα επέστρεφε μεταπολεμικά στην Ελλάδα πριν από ένα ελεύθερο δημοψήφισμα. Στη βάση αυτή θα αποφεύγονταν η μονοπώληση του αγώνα από το ΕΑΜ, αλλά και η υποβόσκουσα ενδοσυμμαχική σύγκρουση. Η ως άνω άποψη για τον Ουάλας προωθήθηκε κυρίως από τον Κομνηνό Πυρομάγλου. Εκείνος, άλλοτε υπαρχηγός του Ζέρβα, μεταπολεμικά συνεργαζόμενος με την Αριστερά, μοχθούσε με σωρεία δημοσιευμάτων να «αποδείξει» ότι δεν υφίστατο ιδεολογικό χάσμα μεταξύ κατοχικής και μεταγενέστερης στάσης του. Ως εκφραστής μιας συγκροτημένης «δημοκρατικής»- σοσιαλίζουσας τάσης στον ΕΔΕΣ, υποτίθεται, πως συνέβαλλε τα μέγιστα για τη σύσφιγξη ενός ενιαίου μετώπου κατά την κάθοδο της αντιστασιακής αντιπροσωπείας στο Κάιρο (ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ), με τους «δημοκρατικούς» πολιτικούς της Μέσης Ανατολής και την πλειοψηφία των Βρετανών παραγόντων. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, το σχέδιο ναυάγησε μόνο όταν ο Γεώργιος επιστράτευσε τα ανώτατα κλιμάκια του ξένου παράγοντα (Τσώρτσιλ κ.λπ.), και η παρέμβασή τους άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Διαβουλεύσεις Ωστόσο, τα πράματα ήταν πιο περίπλοκα. Η ανατροπή της βρετανικής πολιτικής στα τέλη του ΄43 έδειξε ότι ακόμη και ο Τσώρτσιλ δεν κατάφερε να επιβάλει τη φιλοβασιλική γραμμή όταν οι βρετανικές υπηρεσίες του Καΐρου, κατ΄ εξαίρεση, τα είχαν βρει μεταξύ τους. Αυτό συνέβη μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας στο Κάιρο, όταν ο σκληροτράχηλος πρέσβης Λίπερ, ξεπέρασε πρόσκαιρα τα αντιεαμικά (και αντιSΟΕ) συμπλέγματά του: γοητευμένος από τη «δροσιστική και αναζωογονητική επίδραση» της «νέας δύναμης από τα ελληνικά βουνά» και ιδίως από τον εκπρόσωπο του ΕΑΜ Ανδρέα Τζήμα, ξαφνικά «συναινεί απεριόριστα» με τα επιχειρήματά του. Οι- ιδεολογικά ασταθείςυπουργοί της εξόριστης κυβέρνησης προσαρμόζονται ασθμαίνοντας στο νέο κλίμα και ευθυγραμμίζονται με την προτροπή στον Βασιλιά να μη γυρίσει στην Ελλάδα απρόσκλητος «προς αποφυγήν ταραχών και ενδεχομένως αιματοχυσίας». Μολαταύτα, το νεόδμητο βρετανοελληνικό «πολιτειακό μέτωπο» δεν είναι τόσο αρραγές όσο φαινόταν. Αυτό οφειλόταν κυρίως στους Ουάλας- Πυρομάγλου που, έπειτα από κατ΄ ιδίαν διαβουλεύσεις, διαφοροποιούνται απέναντι στον Λήπερ. Ο Ουάλας, απαλλαγμένος πια από την επίβλεψη του Μάγερς, διατυπώνει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του και στην εν λόγω έκθεση, ενώ οι κινήσεις του Πυρομάγλου επιβεβαιώνουν την έλλειψη, για εκείνη την περίοδο, ουσιαστικής διαφοροποίησης με τον Ζέρβα. Ο Πυρομάγλου διασπά τη φαινομενική ενότητα του αντάρτικου, όταν προβάλλει τον ΕΔΕΣ ως υποδειγματικό εταίρο για τους Αγγλοαμερικανούς, ενημερώνοντας τους πρέσβεις ότι θεωρεί «πολύ σημαντικότερο» να μειωθεί η επιρροή του ΕΑΜ, παρά να αναβληθεί η επιστροφή του Βασιλιά. Τότε, ο Λίπερ κάνει νέα μεταστροφή, ξαναβρίσκοντας τον παλαιό εαυτό του: η σκαιότατη αποπομπή της αντιστασιακής αντιπροσωπείας πείθει την Αριστερά ότι οι Βρετανοί ήταν αποφασισμένοι να επιβάλουν τον επίορκο μονάρχη στον λαό «Του». Ο Χάγκεν Φλάισερ είναι καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών —————————————————————————————— Και μερικές ακόμη απόψεις Ο τρίτος κατοχικός πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης επιθεωρεί απόσπασμα των Ταγμάτων Ευζώνων («γερμανοτσολιάδων») στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, 1944. Απέναντί του ο στρατηγός Ντερτιλής, απότακτος του κινήματος του 1935, ο οποίος το 1944 ηγήθηκε του σχηματισμού Ταγμάτων Ασφαλείας στην Αθήνα (Βundesarchiv, Κoblenz) Το «νέο κύμα» και η τριλογία της σύγχυσης Γράφει ο Ηλίας Νικολακόπουλος Πριν από πέντε χρόνια, ο Στάθης Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης δημοσίευσαν στα ΝΕΑ (20-3-2004) ένα άρθρο με δέκα σημεία, με το οποίο διεκδίκησαν να γίνουν εκφραστές ενός «νέου κύματος» στην ιστοριογραφία της δεκαετίας του ΄40. Το άρθρο αυτό προκάλεσε εκτεταμένη συζήτηση (αλλά και αντιπαραθέσεις συχνά σε οξείς τόνους), η οποία έμεινε γνωστή ως «Διάλογος για την Ιστορία» (κυκλοφόρησε και ως αυτοτελές τομίδιο από το Βιβλιοδρόμιο ). Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, εκτός από τον αρχικό δεκάλογο, οι πρωταγωνιστές του «νέου κύματος» έχουν πλέον καταθέσει και ένα σαφές δείγμα γραφής, που εξειδικεύει τις επιλογές τους. Πρόκειται κυρίως για τρία βιβλία στις Εκδόσεις της Εστίας με επιμέλεια του Νίκου Μαραντζίδη (και συνεπιμέλεια στα δύο τελευταία του Γιώργου Αντωνίου). Ερμηνευτική επιλογή Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, ο συλλογικός τόμος Οι άλλοι Καπετάνιοι, είχε κυρίως επικοινωνιακή στόχευση, ως απάντηση στο δημοφιλές κατά τη δεκαετία του ΄70, βιβλίο του D. Εudes, Οι Καπετάνιοι, ένα έργο ιστορικής μυθοπλασίας έντονα χρωματισμένο από το ιδεολογικό κλίμα της εποχής που γράφτηκε. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την απαίτηση για «αξιολογική ουδετερότητα», ο Ν. Μαραντζίδης συγκροτεί ένα πλασματικό σύνολο, τους «άλλους καπετάνιους», με πρόσωπα που, στη μεγάλη τους πλειονότητα, υπήρξαν ένοπλοι συνεργάτες των αρχών Κατοχής, όπως ο «γλυκομίλητος» Μιχάλ Αγάς με τα «ρωμαλέα ουμανιστικά αισθήματα» (σελ. 233 και 238). Είναι επομένως τουλάχιστον παραπλανητική η επιλογή μιας φωτογραφίας με αντάρτες του ΕΔΕΣ για το εξώφυλλο ενός βιβλίου το οποίο, περίπου κατά 80%, αναφέρεται σε δωσίλογους. Βέβαια στην εισαγωγή επισημαίνεται, έστω και φευγαλέα, ότι «η περίπτωση του ΕΔΕΣ (…) δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν του Πούλου». Διαπίστωση που αναιρείται όμως στην αμέσως επόμενη φράση: «Οι καπετάνιοι αυτοί παρουσιάζουν ένα βασικό κοινό γνώρισμα: την αντιεαμική τους στάση» (σ. 20). Πρόκειται για μία κρίσιμη ερμηνευτική επιλογή που διατρέχει όλες τις επεξεργασίες του «νέου» (και στο σημείο αυτό εξαιρετικά παλιού) «κύματος»: ότι, δηλαδή, από τα μέσα του 1943 η κύρια αντίθεση στην Ελλάδα δεν αφορούσε την αντιπαράθεση Αντίσταση- Κατοχή, αλλά τη σύγκρουση κομμουνισμός- αντικομμουνισμός. Επιστημονικές εκπτώσεις Σημαντικότερα είναι τα προβλήματα που ανακύπτουν από το δεύτερο, εξίσου επικοινωνιακού τύπου, βιβλίο της τριλογίας, το Ημερολόγιο 1947-1949 του Δ. Βλαντά. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ενστάσεις, εκτός από ζητήματα ερμηνείας, θίγουν και θέματα επιστημονικής δεοντολογίας. Πράγματι, όποιος έχει στοιχειώδη γνώση της κομματικής διαδρομής του Δ. Βλαντά, αντιλαμβάνεται ότι το δημοσιευόμενο Ημερολόγιο έχει προκύψει από μεταγενέστερη μεταγραφή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο βασικός κορμός δεν αναπαράγει το αρχικό κείμενο. Την επισήμανση αυτή, με αναλυτική και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, παρουσίασε η Ιωάννα Παπαθανασίου στο περιοδικό Ιστορικά (τχ. 47, Δεκέμβριος 2007, σελ. 457-473). Οι επιμελητές του Ημερολογίου προτίμησαν να δημοσιεύσουν την απάντησή τους στο περιοδικό Νέα Εστία (τεύχος 1811, Μάιος 2008, σελ. 965-983), επιλέγοντας έναν διάλογο εκ του μακρόθεν αφού, αναγκαστικά, η ανταπάντηση της Ι. Παπαθανασίου δημοσιεύεται μόλις τώρα στο τεύχος 49 (Ιανουάριος 2009, σελ. 472-480) των Ιστορικών. Από την πληθώρα των στοιχείων που παραθέτει η Ι. Παπαθανασίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα ευρύτερο κοινό έχουν όσα σχετίζονται με το τραγικό τέλος του Γ. Γεωργιάδη, αξιωματικού του ελληνικού στρατού που προσχώρησε στον ΕΛΑΣ και στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΔΣΕ. Τη διαταγή για την εκτέλεσή του στις 24-2-1949 υπογράφει ο ίδιος ο Βλαντάς, ο οποίος συμμετείχε ενεργά και στη σύνταξη του κατηγορητηρίου. Όμως στο δημοσιευόμενο Ημερολόγιο η τελευταία αναφορά στην υπόθεση Γεωργιάδη εντοπίζεται στην εγγραφή με ημερομηνία 24-12-1948. Και μετά σιωπή. Μια σιωπή που κράτησε 32 χρόνια, μέχρι τη δημοσίευση, το 1981, του βιβλίου του Δ. Βλαντά Εμφύλιος πόλεμος 1945-1949, στο οποίο σημειώνει: «Έστω για αποκατάσταση της μνήμης του Γεωργιάδη, τονίζω ότι αυτός δεν ήταν ο υπεύθυνος της ήττας μας στην Έδεσσα». Καμιά αναφορά φυσικά στο γεγονός ότι ο ίδιος επέβλεψε την «ανάκριση» και διέταξε την εκτέλεσή του. Η σιωπή για την υπόθεση Γεωργιάδη θα αρκούσε για να φωτίσει την προσωπικότητα του Δ. Βλαντά, τον οποίο ο Ν. Μαραντζίδης αναγορεύει σε «μία από τις αυθεντικότερες όψεις του κομμουνιστικού φαινομένου στην ελληνική του έκδοση» (σ. 20). Ένας εύκολος τρόπος ώστε να ταυτιστεί συνολικά ο ελληνικός κομμουνισμός με μία από τις αποκρουστικότερες εκδοχές ηγετικών στελεχών του, τα οποία αναδείχτηκαν κατά την ύστερη ζαχαριαδική περίοδο, λειτούργησαν ως κυνηγοί κεφαλών (ο Δ. Βλαντάς ήταν π.χ. υπεύθυνος των ανακρίσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο Κ. Καραγιώργης μέχρι τον τραγικό θάνατό του), για να καταλήξουν, ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς, θύματα της μισαλλοδοξίας που είχαν υπηρετήσει. Απαντώντας στην Ι. Παπαθανασίου, οι επιμελητές του βιβλίου αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι « Το Ημερολόγιο Βλαντά (…) στη χειρότερη περίπτωση μερικώς μόνον έχει αλλοιωθεί» (σελ. 983). Αν αυτή την απλή παραδοχή την είχαν εξ αρχής εντάξει στην εισαγωγή του βιβλίου κανείς δεν θα αμφισβητούσε την αυτονόητη αξία του συγκεκριμένου αρχειακού τεκμηρίου (ανεξάρτητα από τον μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανακατασκευής του). Και δεν θα χρειάζονταν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις ότι συνιστά «ένα συναρπαστικό αφήγημα της τραγικής μοίρας πολλών ανθρώπινων υπάρξεων» (σ. 965)- όταν στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελεί ένα πλαδαρό αφήγημα, με άφθονο ναρκισσισμό, που όπως και οι ίδιοι παραδέχονται «δεν αλλάζει την εικόνα μας για τον Εμφύλιο, για τον ΔΣΕ ή για τη λειτουργία του κόμματος» (σ. 981). Κακοπιστία και ιδεολογικές αγκυλώσεις Το πιο αξιόλογο έργο της τριλογίας αποτελεί πάντως ο πρόσφατος συλλογικός τόμος για την ιστοριογραφία της δεκαετίας του ΄40, με τίτλο Η εποχή της Σύγχυσης. Τίτλος εξαιρετικά αμφίσημος, αφού η σύγχυση σίγουρα δεν αφορά τη δεκαετία του ΄40 ούτε τη σχετική ιστοριογραφία αλλά αντανακλά τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί το «νέο κύμα». Τον αρχικό σχεδιασμό του βιβλίου οι επιμελητές τον αποδίδουν στον Γιάννη Ιατρίδη, τον οποίο αναγορεύουν σε μέντορά τους, αισθανόμενοι πλέον την ανάγκη να αναζητήσουν προπάτορες και κυρίως να διαμορφώσουν συμμαχίες. Η συνεχής ενασχόλησή τους με τον κομμουνισμό φαίνεται να τους έχει διδάξει τη σημασία των μετωπικών οργανώσεων, χωρίς όμως να υποτιμούν και τον ρόλο του κομματικού ινστρούχτορα, ο οποίος κατακεραυνώνει τους ιδεολογικούς αντιπάλους. Ρόλο που, αυτάρεσκα, έχει αναλάβει στον συγκεκριμένο τόμο ο Στάθης Καλύβας (σελ. 199-254). Έτσι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα άρθρα του τόμου που επιχειρούν μια κριτική επισκόπηση της βιβλιογραφίας σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, ο Στ. Καλύβας θέτει στο στόχαστρό του τρία συλλογικά και συνθετικά έργα, τα οποία ψευδώς χαρακτηρίζει ως «εγκυκλοπαίδειες». Πρόκειται για την Ιστορία του Νέου Ελληνισμού που κυκλοφόρησε από « ΤΑ ΝΕΑ», την Ιστορία των Ελλήνων που κυκλοφόρησε από την Ελευθεροτυπία και την Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Βιβλιόραμα. Η συνοπτική καταδικαστική απόφαση την οποία απαγγέλλει είναι ότι πρόκειται για έργα που χαρακτηρίζονται από «έντονη ιδεολογικοποίηση και μονομέρεια», προωθούν μία «εθνικο-λαϊκή μυθοποιητική σύνθεση» και ταυτίζουν «την Αριστερά με το έθνος». Η επιχειρηματολογία με την οποία ο Στ. Καλύβας προσπαθεί να υποστηρίξει την κριτική του αποδεικνύεται ωστόσο ακραίο μείγμα άκρατης κακοπιστίας και ιδεολογικών αγκυλώσεων. Ταυτίζει τα τρία έργα, κάτι που με κανέναν τρόπο δεν ισχύει. Συγχέει ηθελημένα το περιεχόμενο των έργων με τη δημοσιογραφική τους παρουσίαση. Μία έλλειψη που εντοπίζει σε ένα κείμενο (π.χ. σχετικά με τη δολοφονία της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη) αφήνεται να εννοηθεί ότι αφορά και τα τρία έργα, ενώ το συμβάν ρητά π.χ. μνημονεύεται στην Ιστορία των « ΝΕΩΝ». Σχολιάζοντας την περιγραφή του ένοπλου δωσιλογισμού από τον Π. Πιζάνια στην Ιστορία των « ΝΕΩΝ», τον κατηγορεί ότι «ενοποιεί πλασματικά ένα πολύμορφο φαινόμενο και του προσδίδει μια κοινή κοινωνιολογική βάση που ποτέ του δεν είχε» (σ. 222). Τουλάχιστον ο Πιζάνιας αναφέρεται αποκλειστικά στον ένοπλο δωσιλογισμό και δεν τον ενοποιεί με τον ΕΔΕΣ, όπως κάνει ο Ν. Μαραντζίδης. Επιχειρηματολογεί, τέλος, για ελλιπή πραγματολογική τεκμηρίωση, υποκρινόμενος πως αγνοεί ότι τα περισσότερα κείμενα των συνθετικών αυτών έργων βασίζονται σε προγενέστερη δημοσιευμένη έρευνα των συγγραφέων τους. Μια τέτοια μομφή, διατυπωμένη από τον Καλύβα, είναι μάλιστα ιδιαίτερα προκλητική, όταν δέκα χρόνια μετά την πρώτη του σχετική δημοσίευση για την «κόκκινη βία» στην Αργολίδα, ακόμη περιμένουμε τη στατιστικά ελέγξιμη εκδοχή της που είχε υποσχεθεί. Να εξοβελιστούν Εκτός από την κακοπιστία, η κριτική του Καλύβα χαρακτηρίζεται όμως και από μια ακραία ιδεολογική αγκύλωση στο ζήτημα του δωσιλογισμού και της «κόκκινης βίας». Αυτό που φαίνεται να τον ενοχλεί ιδιαίτερα είναι η άποψη (συνοπτικά διατυπωμένη από τον Χρ. Χατζηιωσήφ) ότι στη διάρκεια της Κατοχής, οι άνθρωποι παρ΄ όλο που «είχαν στις πράξε
 8. […] Περιστερίου (1944), ο οποίος καταδικάστηκε από τα Έκτακτα Στρατοδικεία και εκτελέστηκε το 1948. Τίτλος ομιλίας μου:  «Από την […]

 9. […] Περιστερίου (1944), ο οποίος καταδικάστηκε από τα Έκτακτα Στρατοδικεία και εκτελέστηκε το 1948. […]

 10. Εκδήλωση μνήμης στη Κοκκινιά

  Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, 2015 ·

  Στο χωριό Κοκκινιά του Κιλκίς έγινε χθες 15 Νοεμβρίου η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 12 αντιστασιακούς του χωριού που στις 18 – 11 – 1946 σφαγιάστηκαν από παρακρατικό απόσπασμα πρώην συνεργατών του κατακτητή.

  Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς και συγχωριανοί των θυμάτων, καθώς και μέλη του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κιλκίς και αντιστασιακών της Θεσσαλονίκης που ήρθαν με πούλμαν.

  Εκφωνήθηκαν τα ονόματα των νεκρών, κατατέθηκαν στεφάνια και ακολούθησαν ομιλίες από τον Μενέλαο Γαβριηλίδη εκ μέρους των συγγενών και συγχωριανών και από τον Κώστα Σαπρανίδη, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
  Στη συνέχεια έγινε εκδήλωση τιμής και μνήμης στην προτομή του Κώστα Γαβριηλίδη, όπου μίλησε ο Κώστας Σαπρανίδης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κ. Μακεδονίας και κατατέθηκαν στεφάνια.
  Παραθέτουμε ορισμένα σημεία τις δύο ομιλίες του Κώστα Σαπρανίδη

  Για τα θύματα

  Τιμάμε σήμερα τους 12 ήρωες αγωνιστές της Κοκκινιάς , που στις 18 Νοέμβρη 1946, σφαγιάστηκαν από τους συνεργάτες του κατακτητή.
  Οι οποίοι συνεργάτες του κατακτητή και στο νομό Κιλκίς επανεξοπλίστηκαν από το αγγλοστήρικτο νέοκατοχικό και νεοφασιστικό κράτος και αποτέλεσαν ένα από τα 300 παραστρατιωτικά αποσπάσματα που ξαπολήθηκαν σ’ όλη τη χώρα για να βασανίζουν και να δολοφονούν τους πρώην αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης.

  Αυτούς, που με ιδανικά και οράματα, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για μια Ελλάδα λεύτερη, απαλλαγμένη από τον κατοχικό φασιστικό ζυγό και από την άρχουσα αστική τάξη της πλουτοκρατίας, η οποία, προπολεμικά, είχε στήσει την βασιλομεταξική δικτατορία, χιτλερικού τύπου, ενώ με την κατάληψη της χώρας από τους κατακτητές ένα μέρος τους έφυγε στο Κάιρο συναποκομίζοντας και τον κρατικό χρυσό, ένα μέρος αδράνησε και ένα μέρος συνεργάστηκε με τον κατακτητή πρωτοστατώντας στα πιο στυγερά εγκλήματά .

  Το έγκλημα στην Κοκκινιά δεν ήταν μια συνηθισμένη πράξη αντεκδίκησης.

  Ήταν κι αυτό, όπως και της Ξηρόβρυσης, μια πράξη τρομοκράτησης, σχεδιασμένη από ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια και γι αυτό άλλωστε δεν ασχολήθηκε ούτε η αστυνομία ούτε η δικαιοσύνη. Και για μηνύσεις και καταγγελίες ούτε λόγος. Όποιος θα το έκανε το ίδιο βράδυ θα είχε την ίδια τύχη.
  – Ήταν μια πράξη προληπτικής τρομοκράτησης, ενόψει του εμφυλίου πολέμου που οι ίδιοι προσχεδιασμένα ξεκινούσαν , για να τσακίσουν το ΕΑΜικό κίνημα , που με τους αγώνες και τις θυσίες του είχε κατακτήσει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ήταν βέβαιο ότι θα κέρδιζε τι όποιες εκλογές γινότανε.
  – Ήταν, μια πράξη ανάλογη με των τριών χωριών Μούζγαλη Μούρσαλη και Κοτσαλάρ, που έκαψαν οι γερμανοί για τρομοκράτηση, στο ξεκίνημα της αντίστασης, μόνο που αυτό το έγκλημα, της αγγλικής κοπής, ήταν ακόμη ποιο αποτρόπαιο, γιατί σφάγιασαν και γυναικόπαιδα. Άρα ακόμη πιο φασιστικό κι από τους ναζί.

  Οι ήρωες αυτοί της Κοκκινιάς, όπως και της Ξηρόβρυσης παραμένουν αδικαίωτοι (όπως άλλωστε και όλοι δολοφονημένοι από αυτά τα παρακρατικά αποβράσματα, τόσο κατά την περίοδο της κατοχής, όσο και κατά το μεταβαρκεζιανό μοναρχοφασιστικό κράτος(

  Ούτε η αστυνομία, ούτε η δικαιοσύνη ασχολήθηκε με αυτό αποτρόπαιο έγκλημα.

  Για το επίσημο κράτος δεν υπήρξαν καν αυτοί οι έλληνες
  Το οποίο επίσημο κράτος βέβαια τίμησε και άμειψε όλο τον εσμό των δολοφόνων
  Π. χ. :
  – Αναγνώρισε σαν αντιστασιακό τον οπλαρχηγό της ΠΑΟ του Κιλκίς Κ. Παπαδόπουλο,
  – Ακόμη και τον αρχηγό της σφαγής Κοκκινιάς και της Ξηρόβρυσης Μπουντουβάκη – όπως έμαθα πρόσφατα – εκτός του ότι δεν διώχθηκε για τα ατέλειωτα εγκλήματά του, του είχαν παραχωρήσει, μετα το πέρας της μακελλάρικης αποστολής του, έναν αριθμό πάγκων στην αγορά Καπάνι Θεσσαλονίκης, από όπου εισέπραττε ενοίκια

  Μόνο με πρωτοβουλία ορισμένων κατοίκων του χωριού και κύρια από συγγενείς των θυμάτων οργανώνεται αυτή η ετήσια εκδήλωση – μνημόσυνο για τους δολοφονημένους ,στην οποία παίρνουμε πάντα μέρος ανταποκρινόμενοι στη τιμητική πρόσκληση του χωριού.

  Συμμετέχουμε σ’ αυτήν την εκδήλωση τιμής και μνήμης (και όχι μόνο μνημόσυνου) , μαζί με την ΠΕΑΕΑ Κιλκίς και εμείς οι θεσσαλονικείς από τις αντιστασιακές οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, που μας συνδέει η μεγαλύτερη, ανώτερη και πανανθρώπινη συγγένεια με τους ήρωες αγωνιστές της αντίστασης και του λαϊκού κινήματος και αυτού του χωριού.
  Η συγγένεια της ένταξής μας μαζί τους, ορισμένων από εμάς, καθώς και γονιών , συγγενών, συντρόφων και φίλων μας (πολλοί από τους οποίους έδωσαν τη ζωή τους) στην αντίσταση για την απελευθέρωση του λαού μας από τον κατακτητή, καθώς και για την απαλλαγή μας βέβαια από την άρχουσα τάξη, που μας καταδυναστεύει και σήμερα.

  Φίλες και φίλοι

  Οι ιμπεριαλιστές, διαδοχικά, πρώτα οι γερμανοί με την κατοχή και στη συνέχεια οι άγγλοαμερικάνοι με το στήσιμο του στυγνού μεταβαρκζιανού κράτους και τον με τον προσχεδιασμένο εμφύλιο, δημιούργησαν τραγικές και εξοντωτικές συνθήκες για το λαό μας, ιδιαίτερα των οικογενειών των αντιστασιακών με τη δύναμη των όπλων.
  Τώρα με την δύναμη των οικονομικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ένωσης των Ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, καθώς και των αμερικανών, μας οδηγούν σε ανάλογες συνθήκες τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και της ειρήνης, με την αξεπέραστη νομοτελειακή οικονομική κρίση του κατασαπισμένου καπιταλιστικού συστήματος και με τις πολεμικές φωτιές που ανάβουν γύρω μας.

  Είναι τραγικό για μας να βλέπουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, που με άπειρες θυσίες και στερήσεις, δικές μας και δικές τους, τα σπουδάζουμε, να μαραζώνουν στη ανεργία και να ξενιτεύονται για μια φυτοζωή στις ευρωπαϊκές χώρες.
  Να μην διανοούνται καν να κάνουν οικογένεια.
  Για ένα τέτοιο μέλλον αγωνίστηκαν και οι μάρτυρες και αυτού του χωριού ; Όχι βέβαια.

  Γι’ αυτό, Η καλλίτερη τιμή για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους είναι να μην αρκούμαστε μόνο στην επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης, αλλά να τους τιμάμε καθημερινά με αγώνες για τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν. Το οφείλουμε για το μέλλον των παιδιών μας.
  Τιμή και δόξα στου αθάνατους αντιστασιακούς μάρτυρες της ηρωικής Κοκκινιάς

  Για τον Κ. Γαβριηλίδη

  Από μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ (Της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον θρυλικό αγωνιστή του ηρωικού χωριού της Κοκκινιάς και όλης της Ελλάδας, τον Κώστα Γαβριηλίδη.

  Τον Κώστα Γαβριηλίδη , τον πιο γνήσιο εκπρόσωπο της αγροτιάς και της εργατιάς της Ελλάδας , ο οποίος από μπροστάρης για τα προβλήματα του χωριού και της Περιφέρειας Κιλκίς , εξελίχθηκε σε ηγέτη της αγροτιάς όλης της χώρας.

  Ο Κ. Γαβριηλίδης , απόφοιτος του διδασκαλείου του Καρς του Καυκάσου, ήρθε στην Ελλάδα το 1920, σε ηλικία 22 ετών, μαζί με τους συγχωριανούς του και εγκαταστάθηκε μαζί τους στο ορεινό χωριό Κοκκινιά, έχοντας εμπεδώσει τα ιδανικά και τα οράματα της αγροτιάς και της εργατιάς της Οκτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης.

  Δεν επεδίωξε να μετεκπαιδευτεί και να ενταχθεί στην οικογένεια των δασκάλων, όπως έγινε σχεδόν με το σύνολο των δασκάλων , που ήρθαν από τον Καύκασο.

  Προτίμησε να μείνει αγρότης στην Κοκκινιά, όπου καταπιάστηκε άμεσα με τα προβλήματα του χωριού από τη θέση του προέδρου της προσφυγικής επιτροπής.

  Δεν αρκέστηκε στη απλή διαχείριση των πάμπολλων προβλημάτων των αγροτών του χωριού, αλλά πρωτοστατώντας σ’ όλους τους αγροτικούς διεκδικητικούς αγώνες των αγροτών του νομού, απέκτησε την εμπιστοσύνη και την αγάπη του αγροτικού κόσμου και εκλέχτηκε πρόεδρος των Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιλκίς.
  Αναδεικνύεται σε διακεκριμένο στέλεχος του αγροτικού Κόμματος και το 1933 εκλέγεται βουλευτής.

  Στις 26 Ιουλίου 1936 εκλέγεται δήμαρχος Κιλκίς με συνεργασία Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και ΚΚΕ.

  Ακολουθεί η βασιλομεταξική δικτατορία – ύστερα από 9 μέρες – στις 4 Αυγούστου 1936 και αρχίζει η ατέρμονη περίοδος διώξεων , φυλακίσεων και εξοριών, με μικρά διαλειμματα, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους αγωνιστές του αγροτικού και όλου του προοδευτικού κινήματος.

  Ήταν από τους πρώτους που συνέβαλε στην δημιουργία του ΕΑΜ και παρέμεινε μέχρι τελευταία δίπλα στο ΚΚΕ, που ήταν ο νους και η ραχοκοκαλιά του απελευθερωτικού αγώνα. γιατί πίστευε ότι μόνο από ένα τέτοιο δρόμο θα έβρισκαν λύση τα προβλήματα της αγροτιάς και όλου του εργαζόμενου λαού.
  Υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα από διάφορες θέσεις και από τη θέση του υπουργού Γεωργίας στην κυβέρνηση του βουνού, την ΠΕΕΑ (την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης).

  Το ΕΑΜ αγκάλιασε το 80% του ελληνικού λαού και με τον ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη χώρα.

  Η άρχουσα τάξη της χώρας μαζί με τον βασιλιά τους, με τις συμφωνίες του Λιβάνου, τις Καζέρτας και της Βάρκιζας, τις οποίες την άλλη μέρα τις έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια, καθώς και με την επέμβαση των αγγλικών στρατευμάτων, κατάφερε να αφοπλίσει τον ΕΛΑΣ.
  Και μετά τον αφοπλισμό ξεκίνησε και επίσημα τον εμφύλιο πόλεμο, που άλλωστε καμουφλαρισμένα τον είχε ξεκινήσει από την κατοχή, γιατί αποδείχτηκε ότι η ίδρυση των οργανώσεων της ΠΑΟ και των ταγματασφαλιτών είχαν όχι μόνο την αγγλική συναίνεση αλλά και την προτροπή.

  Να θυμίσουμε και το ότι όταν με το διώξιμο των κατακτητών οι συνεργάτες τους, που μαζεύτηκαν στο Κιλκίς , είχαν κρεμάσει πανό στην είσοδο της πόλης, όπου έγραφαν «Καλωσορίζουμε τους Άγγλους» και είχαν αντικαταστήσει και στα δίκοχά τους το σήμα της ΠΑΟ με το σήμα του ΕΔΕΣ, το οποίο ΕΔΣΣ υπήρξε μόνο στη Ήπειρο.

  Για τον Κώστα Γαβριηλίδη, όπως και για όλους τους αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα, άρχισαν και πάλι οι διώξεις και εξορίες, για να ζήσει 32 χρόνια υπό διωγμό.

  Προτελευταίος τόπος εξορίας του ήταν η Μακρόνησος , από όπου βαριά άρρωστος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, από το οποίο , με διαταγή του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, που είχε αναλάβει και το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πετάχτηκε έξω και μεταφέρθηκε πίσω στο θανατονήσι της Μακρονήσου. Του Γ. Παπανδρέου βέβαια, του επονομαζόμενου – τρομάρα μας – και «γέρου της δημοκρατίας». Αυτού του σφαγέα του λαού της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 1944 , με τη δύναμη των όπλων των ταγματασφαλιτών και των άγγλων.

  Με κλονισμένη σοβαρά την υγεία του στις 20 Ιούλη 1950 ο Κ. Γαβριηλίδης μεταφέρθηκε, από την Μακρόνησο στο Στρατόπεδο εξορίστων του Αϊ Στράτη
  Εκεί μέσα σε μια σκηνή του Αϊ Στράτη άφησε την τελευταία του πνοή.
  Εκεί έπαψε να χτυπάει αυτή η μεγάλη καρδιά ενός κορυφαίου γνήσιου αγωνιστή του αγροτικού κινήματος και όλου του ελληνικού λαού.

  Τρανό παράδειγμα και οι της σημερινής κυβέρνησης της «Πρώτη φορά αριστερά», οι οποίοι επιλέχθηκαν από την πραγματική εξουσία, την άρχουσα τάξη των τραπεζιτών, εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, με την κίβδηλη αριστερή τους ταμπέλα, να συνεχίσουν το καταστροφικό για το λαό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων από κει που δεν μπορούσαν να το προχωρήσουν.
  Έφτασαν στο σημείο , με εκβιαστικά διλλήματα (Π.χ. αν δεν ψηφίσεις και το τρίτο πιο σκληρό μνημόνιο, με δεδομένη και την εφαρμογή των 2 προηγούμενων, κόβεται η σύνταξη, ο μισθός και η δουλειά σου) να πειθαναγκάσουν το λαό να ψηφίσει ακόμη και τη σφαγή του.

  Γι αυτό δεν αρκεί να τους τιμάμε στα μνημεία.

  Οφείλουμε και εμείς και όλος ο λαός, ιδιαίτερα η νεολαία, που της κλείσανε το μέλλον, παραδειγματισμένοι από τους αγώνες και τις θυσίες τους, να αδράξουμε τη σκυτάλη και να συνεχίζουμε τους αγώνες για τα ιδανικά και τα οράματα για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους.

  http://www.kilkis24.gr/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%AC/

 11. […] κατηγορίες. Δικάστηκε από τα απαράδεκτα τρομοκρατικά Έκτακτα Στρατοδικεία. Μάρτυρες κατηγορίας ήταν δύο αδέλφια -Μανιάτες, […]

 12. […] κατηγορίες. Δικάστηκε από τα απαράδεκτα τρομοκρατικά Έκτακτα Στρατοδικεία. Μάρτυρες κατηγορίας ήταν δύο αδέλφια -Μανιάτες, […]

 13. Από τον Ριζοσπάστη
  ————————————

  ΙΟΥΝΗΣ 1947 – ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

  Οι πρώτες εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων αγωνιστών μετά την απελευθέρωση

  Ιούνης 1947. Ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έριξαν το λαό μας το αντιδραστικό αστικό καθεστώς που εγκαθιδρύεται στην Ελλάδα με τη στρατιωτική αγγλική ιμπεριαλιστική επέμβαση του Δεκέμβρη του 1944 και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, από κοινού με τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του, προσπαθεί να θεμελιώσει την αστική εξουσία στη χώρα. Ο ελληνικός λαός με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη, συσπειρωμένος, στη συντριπτική του πλειοψηφία, στο ΕΑΜ και με καθοδηγητή το ΚΚΕ, δεν πρόλαβε να χαρεί την απελευθέρωση από τη γερμανοϊμπεριαλιστική κατοχή, δεν τον άφησαν να προχωρήσει στο δρόμο της λαϊκής δημοκρατίας, προκειμένου να οικοδομήσει το δικό του μέλλον.
  Ο πόλεμος των αστών κατά του λαϊκού κινήματος
  Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, άρχισε ένας αγώνας εξόντωσης του λαϊκοεπαναστατικού κινήματος, με αιχμή το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Επιδίωξη του καθεστώτος, προκειμένου να θεμελιωθεί, ήταν το τσάκισμά τους και η αποκοπή κάθε σχέσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών δυνάμεων με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Ο συσχετισμός δυνάμεων είχε αλλάξει, αλλά δεν είχε ανατραπεί ολοκληρωτικά σε βάρος των λαϊκών δυνάμεων. Και εδώ μπήκαν τα μεγάλα μέσα, κρατικά και παρακρατικά, με τους μηχανισμούς καταστολής και τα όπλα κυρίως των παρακρατικών.
  Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες κλείστηκαν στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους τόπους εξορίας. Χιλιάδες άλλοι έπεσαν θύματα των συμμοριών και των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών.

  Παρά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, αυτόν τον απαράδεκτο συμβιβασμό σε βάρος του ΕΑΜικού κινήματος, η αστική τάξη δεν είχε μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία του λαού. Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση είχε αφήσει μεγάλη αγωνιστική παρακαταθήκη στη συνείδηση του λαού, στις μορφές οργάνωσης και στις μορφές πάλης. Μετά την απελευθέρωση, το ΚΚΕ και άλλες ΕΑΜικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν στην πάλη κατά της αντίδρασης και των συμμάχων της. Η αστική τάξη ήθελε κυριολεκτικά να τσακίσει κάθε πνεύμα αντίστασης, κάθε προσπάθεια δικαίωσης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Οι αστικές δυνάμεις για να αντιστρέψουν πλήρως και προς όφελός τους το συσχετισμό των δυνάμεων και για να σταθεροποιήσουν την εξουσία τους, κατέφυγαν στη δολοφονική βία και στην πιο ωμή τρομοκρατία, επέλεξαν το αιματοκύλισμα, στηριγμένες στην αμερικανική οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ενίσχυση, μετά την εκφρασμένη φανερή αδυναμία της Μεγάλης Βρετανίας να συνεχίσει αυτόν το ρόλο.

  Τα δύο περιστέρια, μήνυμα των φυλακισμένων, αποκαλύφθηκαν στην απομόνωση, στη διάρκεια των εργασιών της Διεύθυνσης Συντήρησης
  Τα δύο περιστέρια, μήνυμα των φυλακισμένων, αποκαλύφθηκαν στην απομόνωση, στη διάρκεια των εργασιών της Διεύθυνσης Συντήρησης
  Οσοι, συνειδητά ή όχι, παραγνωρίζουν τη σκληρότητα της ταξικής πάλης, τις συνθήκες της εποχής, τα σχέδια των αστών, που είχαν ξεκινήσει από τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ με την υποστήριξη των Αγγλων ιμπεριαλιστών, συγκαλύπτουν την πραγματικότητα και τους πραγματικούς υπεύθυνους.

  Δεκατρείς μήνες μετά τη «Συμφωνία της Βάρκιζας» η κατάσταση είχε διαμορφωθεί ως εξής, σε βάρος του ΕΑΜικού κινήματος: 1.289 δολοφονίες, 6.671 τραυματισμοί, 31.632 βασανισμοί, 18.767 λεηλασίες και φυλακίσεις, 84.931 συλλήψεις, 509 απόπειρες φόνου, 265 βιασμοί γυναικών. Καταστροφές γραφείων: 667 (Στοιχεία απο την «Τρίχρονη Εποποιία του ΔΣΕ», έκδοση «Σύγχρονη Εποχή»).

  Ο Β. Μπαρτζιώτας προσθέτει στα παραπάνω: «Καταδιωκόμενοι: 100.000. Στη χώρα δρούσαν συμμορίες: 166. Παράνομα οπλοφορούντες συμμορίτες: 20.000» (Β. Μπαρτζιώτα: «Ο αγώνας του ΔΣΕ», σελ. 20).
  Την ίδια περίοδο είχαν επίσης εκδοθεί μια σειρά αντιδραστικά νομοθετήματα ενίσχυσης της κρατικής κατασταλτικής δράσης, όπως: Ο Αναγκαστικός Νόμος 509, του 1947, που προέβλεπε την ποινή του θανάτου «διά την διάδοσιν ιδεών εχουσών σκοπόν την ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος», το διαβόητο Γ΄ Ψήφισμα, του Ιούνη 1946, που τιμωρούσε με ισόβια κάθειρξη την «απόπειραν συνωμοσίας» και με θάνατο την «εφαρμογήν συνωμοσίας», και ο μεταξικός Αναγκαστικός Νόμος 375, της 18ης του Δεκέμβρη 1936, αλλά και άλλα νομικά κατασκευάσματα, που καταδίκαζαν τη σκέψη, παρέτειναν επ’ αόριστο το χρόνο εκτόπισης των «υπόπτων» και επεξέτειναν τις διώξεις σε συγγενείς των εν λόγω «υπόπτων» πρώτου, δευτέρου, αλλά και τρίτου βαθμού.

  1945. Στις φυλακές της Αίγινας ΕΠΟΝίτες στη Β’ ακτίνα των μελλοθανάτων
  1945. Στις φυλακές της Αίγινας ΕΠΟΝίτες στη Β’ ακτίνα των μελλοθανάτων

  Τις έννοιες της «συνωμοσίας» και του «υπόπτου» τις έδιναν οι μακελάρηδες των είκοσι πέντε στρατοδικείων, που λειτουργούσαν στη χώρα τα χρόνια εκείνα, σε κάθε ενέργεια αντίστασης και πάλης εναντίον της βίας και της τρομοκρατίας.

  Ο μονόπλευρος εμφύλιος είχε, λοιπόν, αρχίσει, αν υποτεθεί ότι σταμάτησε ποτέ. Οι ένοπλες συμμορίες των Σούρλα, Μαγγανά, Τσαντούλα, Βουρλάκη, Κατσαρέα, Καμαρινέα κ.ά., σε συνεργασία με τη Χωροφυλακή και το Στρατό, οργίαζαν στην ύπαιθρο, ενώ οι περιβόητες «επιτροπές ασφάλειας» έστελναν κατά χιλιάδες στους τόπους εξορίας κομμουνιστές και άλλους ΕΑΜίτες. Χιλιάδες καταδιωκόμενοι υποχρεώθηκαν να πάρουν τα βουνά και να υπερασπιστούν τη ζωή τους με το όπλο στο χέρι.

  Η συνύπαρξη του ταξικού περιεχομένου της λαϊκής πάλης με το εθνικοαπελευθερωτικό

  Η ιστορική περίοδος 1941 – 1944 είχε, από την άποψη των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων, ως ένα βασικό χαρακτηριστικό της την απελευθερωτική πάλη του λαού μας από τη γερμανική κατοχή. Αλλά μόνο μ’ αυτό το χαρακτηριστικό δεν αποτυπώνεται ολόκληρη η ιστορική αλήθεια της εξελισσόμενης στη συγκεκριμένη περίοδο πραγματικότητας.
  Την άρχουσα τάξη της Ελλάδας, ακόμη πριν την απελευθέρωση και έχοντας επίγνωση των συνθηκών που δημιουργούνται παγκόσμια, ιδιαίτερα μετά τη νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ, που ήταν η αρχή του τέλους του πολέμου, αυτό που την απασχολούσε ήταν το μεταπελευθερωτικό καθεστώς. Γιατί την απασχολούσε; Μα, γιατί στην Ελλάδα άρχισε να οργανώνεται μια νέα λαϊκή εξουσία. Το έπος του ΕΑΜ δεν ήταν μόνο η εθνική απελευθέρωση, αλλά και η δημιουργία των φύτρων της λαϊκής εξουσίας στην Ελλάδα με τα όργανα Λαϊκής Αυτοδιοίκησης, τα Λαϊκά Δικαστήρια, τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή, αλλά και κυβέρνηση, την ΠΕΕΑ. Είχε, ακόμη, το δικό της λαϊκό στρατό, τον ΕΛΑΣ, το ΕΛΑΝ (ναυτικό) και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού συσπειρωμένη στο ΕΑΜ.

  14 Νοέμβρη 1945. Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη»για τα εγκλήματα της δεξιάς, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
  14 Νοέμβρη 1945. Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη»για τα εγκλήματα της δεξιάς, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
  Ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν υπέρ του λαού και σε βάρος της άρχουσας τάξης. Το ΕΑΜ συσπείρωνε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αγωνιζόταν κατά της κατοχής, αλλά και προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες μετά την απελευθέρωση. Οι απλοί άνθρωποι του μόχθου δεν έδιναν τη ζωή τους για να επανέλθει ο τόπος σε χρόνια σαν της 4ης Αυγούστου (1936 – 1941, δικτατορία Μεταξά), ούτε και στα χρόνια πριν απ’ αυτή, που ο λαός γνώρισε απίστευτες στερήσεις, περιπέτειες, εξαθλίωση.

  Επειδή το ΕΑΜ καλούσε σε δράση για καλύτερες μέρες, και όχι μόνο για την απελευθέρωση, ακριβώς γι’ αυτό μπορούσε και η πάλη του κατά των Γερμανοϊταλών και Βουλγάρων κατακτητών να είναι πιο αποφασιστική, πιο μαζική, πιο ουσιαστική, να συνεπαίρνει χιλιάδες εργάτες και αγρότες, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τη νεολαία. Το ΕΑΜ ήταν δημιούργημα του λαού. Στάθηκε δίπλα του στις πιο δύσκολες συνθήκες. Οργάνωσε τη μαζική ένοπλη πάλη του, τον έσωσε από την πείνα, έβγαλε πλατιές μάζες από την πολιτική καθυστέρηση, δημιούργησε φύτρα λαϊκής εξουσίας στα εδάφη της ελεύθερης Ελλάδας. Αυτό φοβόταν και η ντόπια πλουτοκρατία.
  Στον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο ηγήθηκε η εργατική τάξη με καθοδηγητή το Κόμμα της, το ΚΚΕ, με τους συμμάχους της. Και στη μεταπελευθερωτική πορεία της Ελλάδας αυτό το γεγονός έβαζε τη σφραγίδα του. Είχαν δημιουργηθεί προϋποθέσεις να χάσει τη στρατηγική μάχη για την εξουσία η άρχουσα τάξη.

  Ουσιαστικά, σε όλη την πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δε βρισκόταν σε πρωτεύουσα θέση των εξελίξεων, αντικειμενικά κρινόταν το «ΠΟΙΟΣ – ΠΟΙΟΝ», στο ζήτημα της εξουσίας. Και απασχολούσε το ίδιο την άρχουσα τάξη και τα πολιτικά της κόμματα, αλλά και την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, βεβαίως και το ΚΚΕ και τος συμμάχους του. Αλλωστε, η ταξική πάλη στις ταξικές κοινωνίες ποτέ δε σταματά. Η εργατική τάξη της Ελλάδας, όλος ο λαός της δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει τον ξένο ιμπεριαλιστή κατακτητή. Μα είχε αντίπαλο και το καθεστώς της ντόπιας πλουτοκρατίας, αλλά και τις δυνάμεις της που σε όλη τη διάρκεια της κατοχής βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή. Η πάλη ανάμεσα στην άρχουσα τάξη της Ελλάδας, από τη μια πλευρά, και στην εργατική τάξη και τ’ άλλα λαϊκά στρώματα, από την άλλη, διεξαγόταν ασίγαστα, σε όλη την περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Η συνύπαρξη του ταξικού περιεχομένου της λαϊκής πάλης με το εθνικοαπελευθερωτικό, πέραν των άλλων πολιτικών και πολεμικών συγκρούσεων με τις στρατιωτικές οργανώσεις του «δωσιλογισμού», που, έτσι κι αλλιώς, περιείχαν και το ταξικό στοιχείο, επιβεβαιώνεται και από τις ένοπλες συγκρούσεις του ΕΛΑΣ με τις αντιχιτλερικές και τις αγγλόφιλες οργανώσεις, όπως ο ΕΔΕΣ. Οπως επίσης και την ένοπλη αντίδραση με τις δικές της οργανώσεις, από τη «Χ» του Γρίβα, την ΠΑΟ, τη ΜΑΥ, ως τα διαβόητα Τάγματα Ασφαλείας και άλλες που στήριζαν το ντόπιο κατοχικό καθεστώς.

  Φυλακισμένοι δάσκαλοι στις φυλακές της Αίγινας
  Φυλακισμένοι δάσκαλοι στις φυλακές της Αίγινας

  Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και οι συνεχείς προστριβές του ΕΛΑΣ με τους Εγγλέζους, η αμείωτη ιδεολογική και πολιτική πάλη των αστικών ελληνικών κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής κατά της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, καθώς και η αιματηρή καταστολή, από τους Εγγλέζους και την ελληνική κυβέρνηση, στο Κάιρο, της ηρωικής «Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης» (ΑΣΟ) τον Απρίλη του 1944.

  Μετά την απελευθέρωση, τον Οκτώβρη του 1944, έφτανε και η κρίσιμη ώρα για να ξεκαθαρίσει το ανοιχτό, άλυτο ζήτημα της εξουσίας. Ποια τάξη θα κυριαρχούσε; Οι κεφαλαιοκράτες, ή η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, ο λαός, που απελευθέρωσε την Ελλάδα από την ξένη ιμπεριαλιστική – ναζιστική κατοχή; Θα άφηναν το λαό να ανοίξει το δρόμο για τη λαοκρατούμενη Ελλάδα, να γίνει αφέντης στον τόπο του, οικοδομώντας τη δική του κοινωνία ή θα τσάκιζαν με κάθε μορφή και με την ένοπλη βία το κίνημά του;

  Το ζήτημα της εξουσίας δεν μπορούσε να λυθεί διαφορετικά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ήθελε δική του εξουσία, αλλά και η άρχουσα τάξη τη δική της. Ετσι, κάλεσε τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και με το δικό του στρατό, για να καταλάβει αυτήν την εξουσία.
  Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση;

  Το λαϊκό κίνημα εκείνων των μεταπελευθερωτικών χρόνων βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση; Αν και με καθυστέρηση, επέλεξε το δεύτερο δρόμο, όπως κάθε λαός που αρνείται να δεχτεί την ταπείνωση και τον εξανδραποδισμό. Δεν ταίριαζαν αυτά σε εκείνους και σε εκείνες που μόλις είχαν αφήσει πίσω τους το σηκωμό του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης και τον αγώνα του ΕΛΑΣ κατά των Εγγλέζων και των εγχώριων αστικών δυνάμεων το Δεκέμβρη του 1944.

  Αθλητές κρατούμενοι στις φυλακές της Αίγινας

  Αθλητές κρατούμενοι στις φυλακές της Αίγινας

  Μετά, λοιπόν, το ένοπλο χτύπημα του λαϊκού κινήματος το Δεκέμβρη του 1944 συνεχίζεται το όργιο εξόντωσης των κομμουνιστών και των άλλων λαϊκών αγωνιστών. Εχει ξεκινήσει ο μονόπλευρος πόλεμος κατά του λαού, από το ντόπιο αντιδραστικό αστικό καθεστώς σε συμμαχία με τους Αγγλους ιμπεριαλιστές, αφού δεν μπορούσε διαφορετικά να εδραιωθεί η αστική εξουσία. Μονόπλευρος πόλεμος που άνοιξε το δρόμο στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα.

  Ετσι, λοιπόν, οι απελευθερωτές της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατακτητές, με επικεφαλής το ΚΚΕ και μαχητική ένοπλη δύναμη το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας δίνουν μια δεύτερη μάχη, άνιση από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων, αλλά έχοντας το δίκιο με το μέρος τους, προκειμένου να απαλλαγούν από το καθεστώς της νέας σκλαβιάς. Αντιστέκονται με τ’ όπλο στο χέρι, αλλά και με όποιο μέσο μπορούν οι ευρισκόμενοι στις φυλακές και τις εξορίες, ως πολιτικοί κρατούμενοι. Καταδικασμένοι ακόμη και σε θάνατο, προκειμένου να καμφθεί το αδάμαστο λαϊκό φρόνημα και να υποταχτεί ο λαός στο αντιδραστικό καθεστώς, δεν καταθέτουν τα «όπλα». Ετσι είναι οι ανυπότακτοι στην ταξική σκλαβιά.

  Αλλά τα μέσα υποταγής του λαού που χρησιμοποιεί το αδίστακτο αστικό καθεστώς, ένοπλη αντίδραση, φυλακές, εξορίες, δεν αρκούν. Χρειάζεται αίμα. Οχι μόνο με τις μάχες του εμφυλίου, αλλά με τις δολοφονίες πολιτικών κρατουμένων. Οι εκτελέσεις δε θα αργήσουν.
  Η ληστοσυμμορία του Σούρλα κι ανάμεσά τους ανώτερος Αγγλος αξιωματικός

  Η ληστοσυμμορία του Σούρλα κι ανάμεσά τους ανώτερος Αγγλος αξιωματικός

  Ετσι, στις 19 Ιούνη 1947, το μοναρχοφασιστικό καθεστώς προχωράει στην πρώτη εκτέλεση αγωνιστών από τις φυλακές της Αίγινας, στο λιμάνι Τούρλος του νησιού. Το θέμα αναδημοσιεύουμε από το βιβλίο του Δημήτρη Στολίδη, «Οι καταβολές μας – σελίδες του αγώνα» (Εκδόσεις «Τυποεκδοτική»), ο οποίος έζησε το συγκεκριμένο γεγονός, όντας κρατούμενος εκείνη την περίοδο στις φυλακές της Αίγινας και μάλιστα καταδικασμένος σε θάνατο. Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε το έγκλημα δείχνει το φόβο του καθεστώτος, μπροστά στη διάπραξή του.
  Εκτελέστηκαν οι: Αποστολάκης Νίκος, Αυγέρης Μήτσος, Βουτσινάς Κώστας, Γκινανιώτης Θανάσης, Γκίνης Δημήτρης, Δημητρακόπουλος Παναγιώτης, Καλογιάννης Κυριάκος, Κόλλιας Αλέκος, Κωτούλιας Κώστας, Λάτσος Συνοδινός, Μονέδας Μιχάλης, Μπουρδής Αντώνης, Ντάλιος Δημήτρης, Σιδέρης Θόδωρος, Τόλιας Παναγιώτης Τριαντάφυλλου Θόδωρος, Χατζόπουλος Βαγγέλης. Ο τίτλος και οι υπότιτλοι είναι του «Ρ».

  Γιατί κρύβεται η κυβέρνηση

  «Την επόμενη μέρα της εκτέλεσης των 17 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οι δημοσιογράφοι πήγαν στην Αίγινα να μάθουν συγκεκριμένα. Το απόγιομα είδαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Αλεξανδρή. Αυτός, σε δηλώσεις του, είπε: «Προσωπικώς, ούτε εγώ ούτε η κυβέρνησις είχομεν ιδέαν διά τις 17 εκτελέσεις της Αίγινας μέχρι της 10ης πρωινής σήμερον. Τούτο είναι φυσικόν, διότι ο αρμόδιος να αποφασίζει την εκτέλεσιν αποφάσεων καταδικών εις θάνατον είναι ο εισαγγελέας Εφετών». Σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν θα ακολουθήσουν και άλλες εκτελέσεις, απάντησε: «Και διά τούτο αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο εισαγγελέας Εφετών. Εκείνο που εγώ γνωρίζω είναι ότι από τις 5 Μαΐου έδωσα εντολήν να επιστραφούν και επεστράφησαν εις την Εισαγγελίαν όλαι αι δικογραφίαι θανατικών αποφάσεων κατά στασιαστών του δεκεμβριανού κινήματος και δοσιλόγων».

  Δήμος Πρεκεζής από τις Καρυές Λακωνίας. Δολοφονήθηκε στο χωριό Κολλίνες Τρίπολης και το κεφάλι του εκτέθηκε στην πλατεία του χωριού
  Δήμος Πρεκεζής από τις Καρυές Λακωνίας. Δολοφονήθηκε στο χωριό Κολλίνες Τρίπολης και το κεφάλι του εκτέθηκε στην πλατεία του χωριού
  Ο υπουργός προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την υπογραφή του εισαγγελέα. Εστειλε όλες τις δικογραφίες καταδικασμένων αντιστασιακών σε θάνατο στην Εισαγγελία για εκτέλεση και θεωρεί ότι είναι απαλλαγμένος από τις ευθύνες, προφασιζόμενος ότι δεν ήξερε τίποτα.

  Οι θανατικές καταδίκες των αγωνιστών της Αντίστασης άρχισαν από το Μάρτη του 1945. Για δύο και πάνω χρόνια, ως τον Ιούνη του 1947, κρατάνε στο υπουργείο τις αποφάσεις. Η πράξη είναι πολιτική και η ευθύνη των κυβερνήσεων. Ποιος αποφάσισε τις εκτελέσεις, πότε και για ποιο λόγο;
  Η απόφαση να εκτελεστούν όσοι αγωνιστές είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, δεν είναι απόφαση της τελευταίας στιγμής. Εχει παρθεί πριν από ένα χρόνο από την κυβέρνηση Σοφούλη. Στα στενογραφημένα πρακτικά της Βουλής της 5.7.46 διαβάζουμε την απάντηση που έδωσε ο Γ. Μαύρος σε ερώτηση βουλευτών για τις εκτελέσεις: «Ο τότε πρόεδρος της κυβερνήσεως Σοφούλης είχε δηλώσει ότι θα εκτελεστούν όλαι αι καταδικαστικαί εις θάνατον αποφάσεις που ανήρχοντο εις 160». Τόσες ήταν τότε…

  Στις 6 Ιούνη 1947, έναν περίπου χρόνο ύστερα από την απόφαση Σοφούλη και μέσα στις συνθήκες που περιγράψαμε, συναντιούνται ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Δ. Μάξιμου, Κ. Τσαλδάρης, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Μακ Βι. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Τσαλδάρης υπογράμμισε «τον δυσάρεστον αντίκτυπον που θα είχε διά το μαχόμενον έθνος η αναβολή των μέτρων». Και ο Μακ Βι είπε γι’ αυτό ότι «η Ουάσινγκτον δε θα είχε αντίρρησιν προκειμένου περί της πιστής και ακριβοδικαίας λειτουργίας των κειμένων νόμων». Από τις εφημερίδες έγινε γνωστό πως, όταν ο Τσαλδάρης είπε στον Μακ Βι ότι εκκρεμούν εκατοντάδες θανατικών αποφάσεων, αυτός απάντησε με νόημα, «εάν και εφόσον αι δικαστικαί αυταί αποφάσεις έχουν εκδοθεί νομίμως και έχουν τηρηθεί όλοι οι προβλεπόμενοι εν Ελλάδι δικονομικοί κανόνες, δε δύναμαι να εμποδίσω την εκτέλεσιν αυτών»…

  Δεκατρείς μέρες ύστερα από τη συνάντηση Τσαλδάρη – Μακ Βι, και μια μέρα πριν υπογραφεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία, θα γίνει η εκτέλεση. Η «άγνοια» του υπουργού Δικαιοσύνης είναι η δειλία που χαρακτηρίζει πάντοτε τους υποτακτικούς και τους δολοφόνους. Ο τρόπος που θα γίνει η εκτέλεση επιβεβαιώνει την αλήθεια αυτή. Κάτι περισσότερο. Το φόβο τους μπροστά σ’ ένα έγκλημα. Μετράνε τις συνέπειες, όχι για τον αντίκτυπο στις εξελίξεις, μα για τις ευθύνες, όσο ακόμα η έκβαση του Εμφυλίου δεν έχει κριθεί. Μπροστά τους ο εφιάλτης της ήττας πλανιέται στα σαλόνια τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που είχαν ετοιμάσει τις βαλίτσες τους. Και ποιος ξέρει τι άλλο…».

  Λίγο πριν την εκτέλεση

  «Νωρίς το απόγιομα της 18ης Ιούνη 1947 καλείται στη Διεύθυνση ο αντιπρόσωπος της ομάδας πολιτικών κρατουμένων Αίγινας, Θανάσης Γκινανιώτης. Ο Θανάσης ήταν ηλεκτρομηχανικός στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Στην Κατοχή δούλεψε στην ίδια δουλειά στο Περιστέρι. Διαμορφωμένο στέλεχος, ζυμωμένο κοντά στην εργατιά, είχε ακονισμένο κριτήριο και βαθιά επίγνωση της θέσης του στη δουλειά που ήταν χρεωμένος. Μια δουλειά που απαιτούσε πολλά προσόντα και ικανότητες. Σταθερότητα και αποφασιστικότητα, επιχειρήματα και ευλυγισία, γνώσεις και πείρα. Σ’ όλα του διακρίνονταν. Η παρουσία του, ο τρόπος που χειρίζονταν τα ζητήματα, ο δυναμισμός του τον είχαν επιβάλει και στη Διεύθυνση. Ηταν μέλος του Γραφείου της Ομάδας και οι κρίσεις του για πολλά προβλήματα της ζωής μας ήταν καθοριστικές.

  …Μόλις ο Θανάσης γύρισε από τη Διεύθυνση, έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Γραφείου. Ηταν διάχυτη η ανησυχία του. Δε μας είχε συνηθίσει σε βιαστικές ενέργειες. Το κάθε βήμα του ήταν μετρημένο, σωστά υπολογισμένο. Και το αναπτυγμένο του πολιτικό αισθητήριο φαίνεται να τον είχε προετοιμάσει γι’ αυτό που αντιμετώπισε στη Διεύθυνση τέτοια ώρα.
  …Ολοι κρεμαστήκαμε στο χαρτί που έβγαλε να μας διαβάσει. Ηταν εντολή του εισαγγελέα Πειραιά για μεταγωγή 22 αγωνιστών στη Ρόδο. Απ’ αυτούς, οι 17 ήταν μελλοθάνατοι και οι 5 ισοβίτες. Η απάτη του εγγράφου ήταν φανερή. Ποια Ρόδο και για ποιο σκοπό! Ούτε το δόλωμα των 5 ισοβιτών μπορούσε να ξεγελάσει τον Γκινανιώτη. Ζήτησε, πήρε και είδε την κατάσταση που είχε προετοιμαστεί. Διάβασε πρώτα τα ονόματα των Μονέδα, Αυγέρη και Μπουρδή. Ηταν οι πρώτοι που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από τις 23 του Μάρτη 1945. Είχαν γίνει πανελλήνια σύμβολα τα τρία αυτά παλικάρια. Πάντοτε μπροστά τα ονόματά τους φάνταζαν στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, στον Τύπο γενικότερα, για την αντιστασιακή τους δράση στον Πειραιά, για τη στάση τους στο δικαστήριο και τη φυλακή…

  Ο Θανάσης είχε καταλήξει ότι «πρόκειται για εκτέλεση». Στον κατάλογο που είδε ήταν και τ’ όνομά του. Εκεί, στο Γραφείο, τον ρώτησε ο Αποστολίδης, γραμματέας της Ομάδας, «αν είχε κάνει αίτηση χάριτος». Απάντησε ξερά, κοφτά «όχι», για να δείξει μια απέχθεια που είχε στις «βασιλικές χάριτες»…
  Παρ’ όλες τις ενδείξεις, δεν ήταν εύκολο να καταλήξεις ότι «ναι» πρόκειται για εκτέλεση. Πολύ περισσότερο, δεν μπορείς να βγεις ανοιχτά και να το πεις. Δεν είχαμε κιόλας συνειδητοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο ακόμα. Ηταν δύσκολο να πιστέψεις ότι ύστερα από δύο και πάνω χρόνια, θα έφταναν μέχρις εκεί, να εκτελέσουν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ομως, η μισαλλόδοξη πολιτική – όπως έδειξε η ζωή – θα πάει πολύ πιο πέρα, όσο ο χρόνος θα μετράει προς όφελος του Εμφυλίου και των δυνάμεων που επωφελούνται απ’ αυτόν, θα σκοπεύσει τα πάντα…

  Ο Γκινανιώτης ξαναπήγε στη Διεύθυνση να ζητήσει επαφή με το υπουργείο. Να επιβεβαιώσουν από κει την εισαγγελική εντολή για μεταγωγή και το νόημά της. Οι χαμηλοί τόνοι της Διεύθυνσης για να μην προκαλέσει προφανώς αντιδράσεις, η απογευματινή παρουσία αξιωματικού στα γραφεία της, το ξαφνικό πέρασμα του γιατρού και, κυρίως, η άρνηση να του επιτρέψουν να επικοινωνήσει με το υπουργείο σαν εκπρόσωπος των κρατουμένων, ενίσχυσαν την πεποίθησή του ότι πρόκειται για εκτέλεση, θα αποδειχθεί πως, όσο προσεκτικά προετοιμάζονταν, όσο αθόρυβα και σιωπηρά έκανε τα βήματά της μπροστά στην πόρτα μας, τόσο πιο άγριο θα ξεσπάσει αύριο στον Τούρλο της Αίγινας το μίσος…

  Ο Θανάσης Γκινανιώτης, που εκτελέστηκε, ζούσε από πολύ κοντά το κλίμα στη Διεύθυνση, έπιανε γρήγορα τις αντιδράσεις της και είχε σίγουρα την πιο έγκυρη γνώμη γι’ αυτό που θα συνέβαινε. Αλλά ο ίδιος σύστησε την προσοχή του Γραφείου και την ευθύνη που είχε, μήπως όλα αυτά, έτσι όπως ξετυλίγονταν μπροστά του, ήταν μια παγίδα…

  Τρεις μήνες πιο μπροστά, παρ’ ολίγο και θα το πλήρωνε η Αίγινα. Πήραν για εκτέλεση από μια ακτίνα μας έναν θανατοποινίτη. Νομίζω ότι λεγότανε Σεφέρης. Μόλις έγινε γνωστή η απομόνωσή του, σηκώσαμε τα χωνιά και την καταγγελία. Η εκτέλεση πρέπει να ήταν προβοκατόρικη. Γιατί, πώς βρέθηκαν στημένα τα οπλοπολυβόλα στις ταράτσες και την ίδια στιγμή να ρίχνουν στους θαλάμους, στο ψαχνό; Το αδίκημα του εκτελεσμένου δεν ήταν πολιτικό. Δεν ξέρω πώς είχε βρεθεί στις γραμμές της ομάδας μας. Η εκτέλεση μπορεί να ήταν και δοκιμή για τις αντιδράσεις μας, μπορεί να ήταν και παγίδα για τον καθησυχασμό μας γι’ αυτή που ετοίμαζαν με κάθε μυστικότητα.

  Οταν είσαι δεσμώτης στα χέρια ενός τέτοιου αντίπαλου και εκείνος έχει το απάνω χέρι, σε τέτοιες κιόλας στιγμές, όλα μπορεί να συμβούν, αν δεν επαγρυπνείς, αν δεν ενεργείς με σύνεση, χωρίς να τρομάζεις απ’ τον ίσκιο σου. Τα δεδομένα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν οριοθετήσει το χαρακτήρα της «μεταγωγής ή της εκτέλεσης» στη συνείδηση των αγωνιστών. Ανάλογη ήταν και η απόφαση του Γραφείου για τον τρόπο αντίδρασής μας…

  …Κατά τις 5 το απόγευμα, ο Αντώνης Μπουρδής που ήταν «κράχτης» της ακτίνας μας, φώναξε τα ονόματα μαζί και το δικό του. Οι «μεταγόμενοι» βγαίνουν με επικεφαλής τον Γκινανιώτη. Σαν μια «προφυλακή» μπαίνουν μπροστά οι ισοβίτες. Ο Θόδωρος Ξηροτάγαρος, ο Βαγγέλης Κοτοπούλης, ο Φάκος ο Βασίλης, ο Παναγιώτης Αλεξανδρής και τελευταίος ο Μαγνήσαλης. Κάπου εκεί, στο κέντρο, ο Μονέδας, ο Αυγέρης κι ο Μπουρδής. Αυτή η παράταξη είναι συμφωνημένη με τον Θανάση. Να κρατάει αυτός τα «σία» της και να είναι περισσότερο ασφαλισμένοι οι τρεις, μήπως και τους αρπάξουν στο δρόμο. Αν μετά το μακρύ διάδρομο που περνάει μπροστά από τις ακτίνες και καταλήγει στο αρχιφυλακείο, τους «σπρώξουν» δεξιά, σημαίνει πειθαρχεία, απομόνωση και άρα εκτέλεση. Στο σημείο αυτό θα κάνουν «κράτει», θα βάλουν τις φωνές, θα διαμαρτυρηθούν για να πάρουμε «είδηση» μέσα στις ακτίνες. Η φυλακή ήταν έτοιμη να ξεσηκωθεί, να καταγγείλει το έγκλημα… Αν προχωρήσουν, όπως βγαίνουν, αριστερά, σημαίνει ότι τους πάνε στην έξοδο, τους φεύγουν. Μια αχτίδα ελπίδας…

  Αλλά όχι, το έγκλημα είναι καλά σχεδιασμένο και θα εκτελεστεί έτσι όπως έχει προετοιμαστεί. Ο δόλος της δήθεν μεταγωγής στη Ρόδο και η απάτη των 5 ισοβιτών που μπήκαν στη λίστα των «μεταγόμενων» για κάλυψη, θα πάνε μαζί με την ανανδρία που χαρακτηρίζει τους θρασύδειλους…».

  Η αφήγηση του Θ. Ξηροτάγαρου

  «…Καθώς βγαίνουμε όλοι μαζί από την ακτίνα, έπιασα το χέρι του Μαγνήσαλη. Ηταν 5 και κάτι λεπτά. Ο ήλιος είναι ψηλά ακόμα. Είναι νωρίς, σκέφτηκα. Η ατμόσφαιρα δε μύριζε μεταγωγή. Αλλά, πώς μας μπέρδεψαν μελλοθάνατους και ισοβίτες μαζί! Δεν μπορεί, ή λάθος ή κάτι φοβερό έχει συμβεί ή δεν είναι εκτέλεση. Μ’ αυτές τις σκέψεις σταθήκαμε μπροστά στο αρχιφυλακείο. Κοιτάζω τον Γκινανιώτη κατάματα. Μου κάνει νεύμα για τους τρεις.
  Είμαι ψηλός και προσέχω. Οι διαδικασίες στο αρχιφυλακείο αργούν. «Λες να το κάνουν για να σουρουπώσει;», ψιθύρισα στον Κούλη τον Καλογιάννη. Το «σφίξιμο» το διαδέχεται η χαλάρωση. Μας προχωρούν προς την εξώπορτα της φυλακής. Κάτι είναι αυτό, αλλά για λίγο. Ο επικεφαλής της συνοδείας έδωσε εντολή να μας βάλουν τις χειροπέδες. Πάντα έτσι γίνεται στη μεταγωγή. Ομως, μας δένουν έναν έναν χωριστά. Κάτι ψιθύρισαν. Είπαν ένα ψέμα, που δεν πιστέψαμε. Και όταν βγήκαμε έξω από τη φυλακή, οι υπόνοιες μεγάλωσαν. Ηταν εννιά παρά είκοσι. Η Αίγινα ήταν έρημη. Ο δρόμος ως το λιμάνι είναι πιασμένος από στρατό. Νοτιοανατολικά απ’ το λιμάνι, όχι πιο μακριά από πεντακόσια μέτρα, βλέπουμε το αντιτορπιλικό ΚΡΗΤΗ. Οι φαντάροι σε πυκνή γραμμή στέκουν με εφ’ όπλου λόγχη. Η Αίγινα φαίνεται να στρατοκρατείται. Συνοδεία είναι χωροφύλακες. Περπατάνε φουριόζοι, βιάζονται για την ακταιωρό που περίμενε με αναμμένες τις μηχανές. Η διαδρομή δεν κράτησε περισσότερο από πέντε λεπτά. Στις εννιά παρά τέταρτο, μας έχουν κιόλας στριμώξει στο αμπάρι της ακταιωρού όλους μαζί. Τρία επί τρία μέτρα, τρία μέτρα βάθος, ανοιχτό από πάνω, φωτισμένο, για να παρακολουθούν και να προκαλούν. Συνεννοούμαστε με νοήματα για ψυχραιμία, αποφυγή προκλήσεων. Η ακταιωρός μένει ακίνητη δυο ώρες περίπου. Κοντά στα μεσάνυχτα έβαλε μπροστά τις προπέλες…
  …Το «ταξίδι» είναι ατελείωτο εκείνη τη νύχτα, καθώς το μικρό πλοίο κινείται αργά, πολύ αργά στο Σαρωνικό. Κι από πάνω, μας πετάνε φακούς να μας τυφλώνουν, βρίζουν, προκαλούν και απειλούν ονομαστικά τον Μονέδα, τον Μπουρδή, τον Αυγέρη… Με τη στάση μας, τους κρατάμε σε απόσταση. Τίποτα δεν μπορούσες να φανταστείς απ’ ό,τι θα συνέβαινε εκείνο το ξημέρωμα, καθώς σβήσανε τα φώτα του πλοίου, έκοψε ταχύτητα και άρχισε να μανουβράρει. Είχε φέξει…
  …Ο επικεφαλής της συνοδείας διαβάζει τα ονόματά μας, των 5 ισοβιτών. Μας καλούν στο κατάστρωμα. Τότε είδαμε πού έχουμε αράξει. Το λιμανάκι του Τούρλου το ‘χουμε διαβεί πολλές φορές στις μεταγωγές μας. Αυτός είναι ο τόπος του μαρτυρίου.
  Το σκηνικό είναι αυτό: Πίσω μας, πολύ κοντά τώρα, χάσκουν οι μπούκες του αντιτορπιλικού ΚΡΗΤΗ, που φαίνεται ήταν κι αυτό στη συνοδεία μας. Τώρα θα ελέγχει και την «απόβαση» των μελλοθανάτων. Μπροστά μας, στην αποβάθρα (που δεν υπήρχε τότε), στριμώχνονται, φωνάζουν, σηκώνουν ντουφέκια οι χωροφυλάκοι του αποσπάσματος, μερικοί δεσμοφύλακες, ο παπάς και η πιο μαύρη ψυχή που έχω συναντήσει στη ζωή μου, ο Μανωλάκος, ο γραμματέας της φυλακής. Σε μια ακτίνα διακοσίων μέτρων, ο τόπος έχει κλείσει από λεφούσια στρατού. Ανάμεσα στο απόσπασμα και τη φρουρά είναι κρυμμένοι οι οπλοπολυβολητές σε «φωλιές» φκιαγμένες πρόχειρα από πέτρες. Τα βλέπαμε όλα καθαρά. Είμαστε 50 ως 80 μέτρα κοντά, τίποτα δε θα μας διαφύγει…
  Αλλά η «μάχη» θ’ αρχίσει απ’ την ακταιωρό. Θα πηδήξουν γρήγορα πάνω στο μικρό πλοίο αλαλάζοντες χωροφύλακες. Τους βγάζουν έναν έναν απ’ το αμπάρι δεμένους όπως είναι. Τους χτυπάνε με τα όπλα, τους ρίχνουν κάτω ματωμένους. «Αίσχος φασίστες», η φωνή των μελλοθανάτων. Πιο λυσσασμένα τους ρίχνονται σαν τα τσακάλια να τους ξεσκίσουν τα κορμιά. Τρικλίζουν, πέφτουν, σηκώνονται με ψηλά τις δεμένες τους γροθιές οι αθάνατοι. Το μακελειό συνεχίζεται μέχρι που τους σέρνουν στο λάκκο που είχαν ανοίξει… Εκεί, θα στηθούν όρθιοι. Ο παπάς δεν πλησίασε σχεδόν. Ενας με πολιτικά, κάτι σαν να είπε, κάτι σαν να διάβασε βιαστικά και απομακρύνθηκε γρήγορα. Μια φωνή σαν να απαγγέλλει ξεσπάει απότομα…
  Ποίημα, τραγούδι, γροθιές και συνθήματα, πνίγονται απ’ το κροτάλισμα των οπλοπολυβόλων που ξερνάνε φωτιά. Τα αίμα χύνεται άλικο μπροστά στην τάφρο του Εμφυλίου. Ο παροξυσμός του θ’ ανοίξει εκατοντάδες τάφους απ’ αυτήν την ώρα. Μα, η Αντίσταση δε θα θαφτεί, θα μείνουν, όμως, το έγκλημα, η απάτη και η δειλία…».

  Επιμέλεια:
  Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5715268

 14. κοστας on

  για την πηγαδα του μελιγαλά τουμπεκι,αλλά ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ πολέμησε και κατετρόπωσε και τον ναζισμο και τον κομμουνισμο,για να τα λέμε ολα

 15. «Το χρονικό των κομμένων κεφαλών»

  http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2010/12/blog-post_23.html

 16. Η παράδοση της εξουσίας από το ΕΑΜ μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας

  (δημοσιεύτηκε στον τόμο Η Συμφωνία της Βάρκιζας, στα Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας, στις 13 Φεβρουαρίου 2010)

  Γιάννη Σκαλιδάκη

  Μια από τις πιο σημαντικές και συνάμα εντυπωσιακές επιπτώσεις της Αντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα ήταν η απελευθέρωση μεγάλου μέρους της χώρας πολύ πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στο τέλος του πολέμου. Από τις αρχές του 1943 και με την ραγδαία ανάπτυξη της ένοπλης αντιστασιακής δράσης, τα ορεινά της χώρας άρχισαν να απαλλάσσονται από την παρουσία τόσο του κατακτητή όσο και των σωμάτων ασφαλείας της κυβέρνησης των Αθηνών. Μέχρι το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η Ελεύθερη Ελλάδα ήταν μια αδιάψευστη πραγματικότητα, μια ενιαία επικράτεια με ραχοκοκαλιά την οροσειρά της Πίνδου από την εξεγερμένη Δυτική Μακεδονία μέχρι τη Ρούμελη ενώ και σε άλλες περιοχές της χώρας η ένοπλη Αντίσταση δημιουργούσε απελευθερωμένους θύλακες. Ελεύθερα ήταν και σημαντικά αστικά κέντρα της εποχής όπως τα Γρεβενά, η Καρδίτσα και το Καρπενήσι.
  Τον Αύγουστο του 1943 ο βρετανός ταγματάρχης J. M. Stevens, που για τρεις μήνες είχε επισκεφτεί ολόκληρη την ελεύθερη περιοχή από δυτική Μακεδονία ως τη Ρούμελη, σημείωνε πως:
  «Αν και τα σύνορα των δύο ζωνών κυμαίνονται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της στρατιωτικής δράσης, η κεντρική ορεινή ραχοκοκαλιά της Πίνδου είναι ένα ενιαίο σύνολο το οποίο είναι απίθανο να χωριστεί ή να κρατηθεί μόνιμα από τις παρούσες δυνάμεις του Άξονα στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περιοχή οι Έλληνες έχουν στήσει τη δική τους πολιτική διοίκηση. Το «μέτωπο» που χωρίζει τις δύο ζώνες ισχύει μόνο για άτομα με στολή. Οι πολίτες περνούν από τη μια στην άλλη χωρίς ενόχληση αν τα χαρτιά τους είναι εντάξει. Σαν παράδειγμα, ένα εβδομαδιαίο λεωφορείο ξεκινά από τη Σιάτιστα, μια αντάρτικη πόλη των 4.000 κατοίκων, στη Θεσσαλονίκη. Το μέτωπο είναι πολύ μακρύ για να φυλάγεται μόνιμα από όποια μεριά και μοιάζει περισσότερο με ένα σύνορο μεταξύ δύο αμοιβαία καχύποπτων χωρών που πυροβολούν τους στρατιώτες η μια της άλλης όποτε περνούν τα σύνορα, παρά ένα μέτωπο δύο αντιτιθέμενων στρατών. Ακόμα και στην κατεχόμενη ζώνη, η κατοχή περιορίζεται σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, στρατηγικά σημαντικά σημεία και στη φύλαξη ζωτικών γραμμών επικοινωνίας αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι δυνάμεις του Άξονα να επισκεφτούν μερικά απομακρυσμένα χωριά: οι αντάρτες μπορούν να παρεμποδίσουν τέτοιες εκστρατείες αλλά δεν μπορούν να προλάβουν την επανεμφάνισή τους. Στην κατεχόμενη ζώνη η ζωή είναι αβέβαιη και τα απελευθερωτικά κινήματα είναι παράνομα. Στη μη κατεχόμενη Ελλάδα η ζωή είναι ελεύθερη».[1]
  «Δεν είχα αντιληφθεί προτού πάω εκεί ο ίδιος πόσο μεγάλη είναι ή πόσο ελεύθερη», υπερθεματίζει στην δική του έκθεση ο ταγματάρχης D. Wallace επίσης τον Αύγουστο του 1943:
  «Όλος ο κεντρικός όγκος που σχηματίζει τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας είναι εντελώς και εξ ολοκλήρου ανεξάρτητος από την επιρροή ή την επαφή με τις δυνάμεις κατοχής ή τη διοίκηση των Κουίσλινγκ στην Αθήνα. Τα σύνορα ανατολικά και δυτικά είναι αόριστα και διαφέρουν από καιρό εις καιρό με τη δραστηριότητα των δυνάμεων του Άξονα. Αλλά σε κανονικές συνθήκες διατρέχουν σχεδόν παράλληλα τα σύνορα της θεσσαλικής πεδιάδας από τη μια πλευρά και των κύριων κοιλάδων της Ηπείρου από την άλλη. Υπάρχουν, φυσικά, απομονωμένα κομμάτια απελευθερωμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο συνεχές κομμάτι και ξεκινά αδιάσπαστο από τη νότια Σερβία μέχρι κάτω τα βουνά της Γκιώνας και του Παρνασσού. Μέσα σε αυτό είσαι σε πλήρη ασφάλεια. Μπορείς να ταξιδέψεις από τη Φλώρινα μέχρι τις παρυφές της Αθήνας με τίποτα άλλο από μια άδεια από το ΕΑΜ».[2]
  Η μεγάλη αυτή περιοχή ήταν φανερό ότι έπρεπε να διοικηθεί. Ήδη από τις αρχές της Κατοχής ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός ήταν υπό διάλυση και δεν είχε ως προτεραιότητα να ασχοληθεί με τις ανάγκες των κατοίκων της χώρας. Αντιθέτως λειτουργούσε λίγο-πολύ ως παράρτημα των κατοχικών δυνάμεων. Η πολιτική για την ύπαιθρο συνοψίζονταν στην προσπάθεια υποχρεωτικής συγκέντρωσης και απόσπασης μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής χωρίς ουσιαστικά κανένα αντάλλαγμα. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την τέλεια ανικανότητα προστασίας του αγροτικού κόσμου που γινόταν έρμαιο λήσταρχων, «λεγεωνάριων», ιταλών πλιατσικολόγων και εκβιαστών συνεργατών τους ήταν που ώθησαν κιόλας τον αγροτικό κόσμο προς την εξέγερση και την υποστήριξη του αντάρτικου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ο ΕΛΑΣ, με τη σωστή στρατηγική του Άρη Βελουχιώτη, έδωσε μορφή και περιεχόμενο στη συσσωρευμένη απελπισία και οργή αυτού του κόσμου, που πλαισίωσε μαζικά την ένοπλη Αντίσταση.

  Η λαϊκή αυτοδιοίκηση

  Με την κατάργηση των οργάνων του παλιού κράτους, αναδύθηκαν νέες μορφές αυτοδιοίκησης της υπαίθρου. Δραστήριες τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ, όπως στο Φουρνά Ευρυτανίας με την εμβληματική μορφή του νεαρού Γεωργούλα Μπέικου, ανέλαβαν με πνεύμα πρωτοβουλίας την κωδικοποίηση των νέων θεσμών. Παλιές πρακτικές αυτοδιοίκησης αναβίωσαν. Οι κοινότητες εξέλεξαν επιτροπές λαϊκής αυτοδιοίκησης και ακόμα συγκρότησαν λαϊκά δικαστήρια για την επίλυση των διαφορών τους με την ενθάρρυνση του ΕΛΑΣ. Παράλληλα πλαισιώνονταν και ισχυροποιούνταν οι τοπικές επιτροπές του ΕΑΜ.
  Καθώς όμως η ελεύθερη επικράτεια μεγάλωνε και ο ΕΛΑΣ μετατρεπόταν σε κανονικό και ευμεγέθη στρατό, μεγάλωναν και οι απαιτήσεις διοίκησης. Μέσα από διάφορες εμπειρίες και διαφορετικές αντιμετωπίσεις τοπικά των προβλημάτων που ανέκυπταν, συγκροτήθηκε σταδιακά ένα σώμα θεσμών, ένας κώδικας αυτοδιοίκησης και λαϊκής δικαιοσύνης που αποκρυσταλλώθηκε από το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ το Δεκέμβριο του 1943 και επικυρώθηκε σε γενικές γραμμές από την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) που συγκροτήθηκε το Μάρτιο του 1944 και ανέλαβε τη διοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας και τον έλεγχο του ΕΛΑΣ.
  Δημιουργήθηκε η Επιμελητεία του Αντάρτη (ΕΤΑ) που είχε ως κύριο μέλημά της τον ανεφοδιασμό του ΕΛΑΣ αλλά και του διοικητικού μηχανισμού της ΠΕΕΑ και μετατράπηκε σε οικονομική υπηρεσία της Ελεύθερης Ελλάδας, συγκεντρώνοντας πόρους μέσω υποχρεωτικής εισφοράς για τις παραπάνω ανάγκες αλλά και ενισχύοντας σημαντικά τα χιλιάδες θύματα των καμένων χωριών από τις γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Συγκροτήθηκε η Εθνική Πολιτοφυλακή για να απαλλάξει τις μάχιμες μονάδες του ΕΛΑΣ από τα καθήκοντα διατήρησης της τάξης με τη φιλοδοξία να αντικαταστήσει την παλιά Χωροφυλακή με ένα νέο, πιο δημοκρατικό σώμα.

  Η αυτοδιοίκηση αναπτύχθηκε συγκροτώντας όχι μόνο κοινοτικά αλλά και δημοτικά και επαρχιακά συμβούλια με αποφασιστικές αρμοδιότητες για τις υποθέσεις της περιοχής τους. Η λαϊκή δικαιοσύνη ενισχύθηκε με τη δημιουργία αναθεωρητικών δικαστηρίων και ακυρωτικών στις έδρες των νομών. Η ΠΕΕΑ διόρισε για την καθοδήγηση και τη σύνδεσή της με την τοπική αυτοδιοίκηση, διοικητικούς αντιπροσώπους για κάθε επαρχία χρησιμοποιώντας κυρίως τους εθνοσύμβουλους, τους αντιπροσώπους δηλαδή του Εθνικού Συμβουλίου που είχε συγκληθεί το Μάιο του 1944 στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, ένα είδος Βουλής της Ελεύθερης Ελλάδας.
  Τα προβλήματα ήταν τεράστια τον τελευταίο αυτό χρόνο της Κατοχής και ο αγώνας ενάντια στον κατακτητή και τους ένοπλους συνεργάτες του ιδιαίτερα σκληρός. Μέσα σε πολύ μικρό όμως διάστημα συντελέστηκαν ιστορικές αλλαγές που συνέδεσαν τον κόσμο της υπαίθρου με το ΕΑΜ. Μέσα στην Κατοχή έγιναν συστηματικές και αποτελεσματικές προσπάθειες προστασίας και ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου και του ηθικού του λαού. Δημιουργήθηκαν συνεταιρισμοί που διεκδικούσαν και αποσπούσαν εφόδια από τον κρατικό μηχανισμό και ειδικά από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, παρά τις απαγορεύσεις των αρχών Κατοχής. Οι συνεταιρισμοί επίσης εμπορεύονταν τα αγροτικά προϊόντα και προμήθευαν την ύπαιθρο με τα αναγκαία «βιομηχανικά» προϊόντα, ρούχα, εργαλεία και οικοδομικά υλικά κυρίως, μέσω λαϊκών πρατηρίων που έσπαγαν την αισχροκέρδεια της «μαύρης», δηλαδή της ελεύθερης αγοράς. Στην Ελεύθερη Ελλάδα δημιουργήθηκαν γεωργικές σχολές για την ενημέρωση των αγροτών και έγιναν και βελτιωτικά έργα. Δόθηκαν μάχες για την προστασία της αγροτικής παραγωγής από την αρπακτική διάθεση του κράτους και των κατακτητών.
  Υπήρξε μέριμνα για τη συντήρηση των εκπαιδευτικών και το άνοιγμα των σχολείων. Δημιουργήθηκαν παιδαγωγικά φροντιστήρια για τη μετατροπή των τελειόφοιτων γυμνασίου σε δασκάλους και οργανώθηκαν συσσίτια για τους μαθητές. Ιδρύθηκαν λαϊκά φαρμακεία, ιατρεία και νοσοκομεία με μέριμνα για την καταπολέμηση των ενδημικών ασθενειών όπως η ελονοσία και για την δωρεάν φροντίδα των άπορων. Κατασκευάστηκαν νέοι οικισμοί για τη στέγαση των πυρόπληκτων, επισκευάστηκαν δρόμοι και γεφύρια. Και στον τομέα του πολιτισμού, κυρίως με τη δράση της ΕΠΟΝ, η ύπαιθρος αναζωογονήθηκε όπως ποτέ στο παρελθόν. Αναπτύχθηκε το θέατρο με παραστάσεις στα χωριά ενώ και ο αντιστασιακός Τύπος κατέκλυσε τα πιο απόμακρα σημεία της ορεινής ενδοχώρας.

  Τα διακυβεύματα της κεντρικής πολιτικής

  Από τον πρώτο χρόνο της Κατοχής το ΕΑΜ συγκροτήθηκε για να οργανώσει την πάλη ενάντια στον κατακτητή. Είχε δε ως σημαία του την εθνική ενότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτήν την πολιτική δεν την άλλαξε σε κανένα σημείο της Κατοχής. Τα κόμματα που συναποτελούσαν το ΕΑΜ και ιδίως το μεγαλύτερο από αυτά, το ΚΚΕ, έκαναν συνεχείς εκκλήσεις στα υπόλοιπα κόμματα και σε προσωπικότητες για συμμετοχή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα χωρίς σπουδαία αποτελέσματα. Προσπάθησε το ΚΚΕ να βρει σημείο σύμπλευσης με τα δημοκρατικά αστικά κόμματα πάνω στο θέμα της μοναρχίας και το καυτό ζήτημα της επιστροφής του Γεωργίου Β΄ στη χώρα μετά την απελευθέρωση. Οι προσπάθειες αυτές βρέθηκαν κοντά στην πολιτική επιτυχία κατά την αποστολή της αντιπροσωπείας «των βουνών» στο Κάιρο τον Αύγουστο του 1943 αλλά προσέκρουσαν στην αντίδραση του μονάρχη που υποστηρίχτηκε από τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε εσωτερικές διαφοροποιήσεις που διέσπασαν το δημοκρατικό μέτωπο.

  Στο μεταξύ, είχε δημιουργηθεί η Ελεύθερη Ελλάδα όπως προσπαθήσαμε να την περιγράψουμε πιο πάνω, αποκτώντας διαστάσεις που δεν βρίσκονταν στους αρχικούς σχεδιασμούς κανενός επιτελείου. Με την κατάρρευση της Ιταλίας και τη συνθηκολόγηση των ιταλικών δυνάμεων που κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το οιονεί κράτος της Αντίστασης εδραιώθηκε και ανέπτυξε μια δυναμική που το έκανε ικανό να αντέξει στις οργανωμένες προσπάθειες των Γερμανών που έσπευσαν να καλύψουν το κενό στα νώτα τους. Ενόψει όμως και της διαφαινόμενης ήττας των τελευταίων στον πόλεμο άνοιγαν επιτακτικά τα ζητήματα της μεταπολεμικής κατάστασης της χώρας. Και σε αυτό το επίπεδο όλα ήταν ανοιχτά.

  Το ΕΑΜ έχοντας το κύρος της ένοπλης Αντίστασης, μεγάλη υποστήριξη μέσα στη χώρα και ουσιαστικά τη διοίκηση μεγάλου μέρους της έβλεπε με έκδηλη ανησυχία το αίτημα για αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας να απωθείται από τη βρετανική πολιτική που εργαζόταν για την επαναφορά στο προπολεμικό status quo με την επιστροφή του Γεωργίου Β΄ στο θρόνο του. Οι προσπάθειες του ΕΑΜ στράφηκαν στον ανασχηματισμό της εξόριστης κυβέρνησης με την αποφασιστική συμμετοχή των δυνάμεων της Αντίστασης σε αυτήν και στην παράλληλη δέσμευση του μονάρχη για μη επιστροφή του πριν να αποφασίσει γι’ αυτό το ζήτημα ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση του Τσουδερού προσπάθησε να απαντήσει στο πιεστικό αίτημα για πολιτική έκφραση της εθνικής ενότητας στρεφόμενη προς τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, τις κατεστημένες αλλά και νεότερες στα πρόσωπα των Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Γεωργίου Παπανδρέου και άλλων, που με τη σειρά τους ανησυχούσαν για την αυξανόμενη δύναμη του ΕΑΜ. Οι πολιτικές διεργασίες στην Αθήνα και το Κάιρο άφηναν σταδιακά στην άκρη το πολιτειακό ζήτημα και επικεντρώνονταν στην αντιμετώπιση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Αυτές οι διεργασίες ενσωμάτωναν τμήμα και του δωσιλογικού μηχανισμού, που με τη σειρά του αντιπροσώπευε πολιτικά τις κοινωνικές μερίδες που είχαν επωφεληθεί, εις βάρος της πλειοψηφίας βέβαια, από τις κατοχικές συνθήκες και αγωνιούσαν να διασφαλίσουν την αναβαθμισμένη οικονομική και κοινωνική τους θέση μέσω της ενσωμάτωσής τους στη μεταπολεμική πολιτική νομιμότητα.

  Το ΚΚΕ από τη μεριά του επέμεινε στην πολιτική της εθνικής ενότητας εξαντλώντας κάθε προσπάθεια για συνεννόηση με πολιτικά κόμματα αλλά και με τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ παρά τις συγκρούσεις του ΕΛΑΣ κυρίως με τον πρώτο. Στις αρχές του 1944 και με την αίσθηση ότι το τέλος του πολέμου και της κατοχής πλησιάζει γοργά, το ΚΚΕ στην 10η Ολομέλειά του προσανατολίζεται προς τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελεύθερη Ελλάδα, διεκδικώντας την εκπροσώπηση του έθνους στην κρίσιμη αυτή καμπή του πολέμου, προσβλέποντας στις διακηρύξεις της Τεχεράνης και εμπνεόμενο από το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας. Άλλωστε το ζήτημα της πολιτικής διοίκησης της μεγάλης απελευθερωμένης περιοχής της χώρας ήταν έτσι κι αλλιώς επιτακτικό· η ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της εθνικής ενότητας με μια και μόνη κυβέρνηση έπρεπε να πέσει στην κυβέρνηση Τσουδερού και στον Γεώργιο Β΄.

  Το ΚΚΕ, σύμφωνα με την απόφαση της 10ης Ολομέλειας «θεωρεί μοναδικό κατάλληλο πολίτευμα για τη μεταπολεμική αναδημιουργία της Ελλάδας, τη λαϊκή δημοκρατία και θ’ αγωνιστεί να κατακτήσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές της συντακτικής εθνοσυνέλευσης. […] Η εθνική ενότητα και πάλη στο πλευρό των συμμάχων ως τη συντριβή του φασισμού, για την επιβίωση του λαού, για την εθνική απελευθέρωση, για τη λαοκρατική λύση του εσωτερικού προβλήματος, για τη λαϊκή δημοκρατία, είνε ο δρόμος της νίκης, της λευτεριάς, της προόδου. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και απελευθέρωσης, καταρτιζόμενη άμεσα στην ελεύθερη Ελλάδα, θα εξασφαλίσει, με τις λιγότερες θυσίες, αυτές τις λύσεις προς το συμφέρο του έθνους».[3] Μετά και τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία του Τσουδερού στο ζήτημα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης στο Κάιρο και του Ζέρβα στις διαπραγματεύσεις στο Μυρόφυλλο και στην Πλάκα μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων αλλά και της βρετανικής πλευράς και της κυβέρνησης του Καΐρου που αντιπροσωπεύονταν από κοινού στο πρόσωπο του Chris Woodhouse, το Μάρτιο του 1944 συγκροτείται η ΠΕΕΑ που συσπειρώνει, εκτός από τις δυνάμεις του ΕΑΜ και λίγες ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται κυρίως από τον Αλέξανδρο Σβώλο ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της ΠΕΕΑ τον Απρίλιο. Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Εθνικής Ενώσεως υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου όπως συγκροτείται από το Συνέδριο του Λιβάνου θα συνεχιστούν μέσα σε συγκρουσιακό κλίμα όλο το καλοκαίρι του 1944 μέχρι την τελική συμμετοχή τους λίγο πριν την απελευθέρωση, το Σεπτέμβριο του 1944.

  Με ημερομηνία 3 Αυγούστου δημοσιεύτηκε η Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, το πρόβλημα της ενότητας και τα καθήκοντα του ΚΚΕ, με τίτλο «Όλοι επί ποδός πολέμου!».[4] Σε αυτήν, αφού γινόταν μια επισκόπηση της γενικής κατάστασης του πολέμου και της προέλασης των Συμμάχων τόσο δυτικά όσο και ανατολικά, αναφέρεται ο αγώνας του ελληνικού λαού τόσο στις πόλεις όσο και ο ανταρτοπόλεμος. Δηλώνει το Κόμμα, «την ακλόνητη προσήλωσή του στην πολιτική της εθνικής ενότητας», με σκοπό το ομαλό δημοκρατικό πέρασμα στην απελευθέρωση. Θέτει απέναντι στα συμφέροντα του έθνους «την πιο μαύρη αντίδραση», που συμμαχεί με τους κατακτητές, και τους «πιο αντιδραστικούς κύκλους», που «εμπνεόμενοι από την πολιτική του Γλύξμπουργκ» και με πολιτικό εκφραστή τον Γεώργιο Παπανδρέου, προσπαθούν να «τορπιλίσουν την πραχτική επίτευξη της ενότητας, που έγινε κατ’ αρχήν δεχτή στο Λίβανο».

  Οι εξελίξεις των προηγούμενων μηνών, μετά το Λίβανο, έχουν φέρει τις σχέσεις των δύο μερών σε κρίσιμο σημείο. Οι υπεκφυγές Παπανδρέου ως προς την καταδίκη των Ταγμάτων Ασφαλείας που οργιάζουν το καλοκαίρι του 1944 αλλά και ως προς τη στάση του ΕΔΕΣ, οι καταδίκες ελλήνων στρατιωτικών για τη στάση στη Μέση Ανατολή, δείχνουν περισσότερο μια επικείμενη σύγκρουση παρά βήματα προς την επίτευξη μιας πολιτικής ενότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένης της άποψης των συμμάχων του στην ΠΕΕΑ για συμμετοχή στην κυβέρνηση, το ΚΚΕ εκτίμησε ότι δεν είχε άλλο δρόμο από το να εφαρμόσει μέχρι τέλους τη γραμμή της πανεθνικής ενότητας, την οποία και θεωρούσε δικό του επίτευγμα και να δεχτεί τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Εθνικής Ενώσεως. Άρχιζε ένας αγώνας δρόμου για την κατάκτηση των περισσότερων δυνατόν επίκαιρων θέσεων μέσα στη χώρα, ώστε η επικείμενη απελευθέρωση να έρθει με τέτοιους συσχετισμούς που να αντέξουν και να υπερκεράσουν τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων και άσπονδων συμμάχων του.
  Η πολιτική της τελευταίας αυτής περιόδου χαρακτηρίζεται από την ένταση στην εφαρμογή μιας ήδη προδιαγεγραμμένης πολιτικής ώστε να δημιουργήσει πολιτικά γεγονότα πριν την απελευθέρωση στους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της διοίκησης και του ρόλου των συνεταιρισμών, στην τακτοποίηση του ζητήματος των αξιωματικών του ΕΛΑΣ ενώ ετοιμάζεται η έντονη προπαγάνδιση και κατοχύρωση του έργου της Εθνικής Αντίστασης και ιδιαίτερα αυτού της αυτοδιοίκησης.

  Η κυριαρχία του ΕΑΜ την περίοδο της Απελευθέρωσης

  Μέσα στις συνθήκες της απελευθέρωσης, το ΕΑΜ κυριαρχεί σε ολοένα μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η επικράτειά του απλώνεται καθώς αποχωρούν οι γερμανικές δυνάμεις και συντρίβονται οι θύλακες των ένοπλων συνεργατών τους. Ο ΕΛΑΣ μπαίνει στις πόλεις με κάθε επισημότητα και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα εγκαθίστανται αυτοδιοικητικές αρχές και οι πολιτικές οργανώσεις. Γύρω από τις διοικητικές επιτροπές της ΠΕΕΑ εγκαθίστανται όλοι οι κρατικοί θεσμοί της ένοπλης Αντίστασης – ο «εθνικός στρατός» ΕΛΑΣ αντί του προπολεμικού στρατού, η Εθνική Πολιτοφυλακή αντί της Χωροφυλακής, η ΕΤΑ ως οικονομικός μηχανισμός, δικαστήρια όπου χρειαζόταν. Αυτό το πλέγμα έπρεπε να εμφανιστεί ως ανασύσταση της εθνικής κυριαρχίας και να αναγνωριστεί de facto από την κυβέρνηση Εθνικής Ένωσης. Το δύσκολο στοίχημα πολιτικά είναι να διαχωριστούν από το πιο «πολιτικό» ΕΑΜ και φυσικά από τους κομματικούς μηχανισμούς, την ΟΠΛΑ, κ.λπ. Είναι πράγματι μια γραμμή που επιβάλει με σθένος η καθοδήγηση του ΚΚΕ αλλά που περιπλέκεται και δημιουργεί προβλήματα στην πραγματικότητα της βάσης, στις κατά τόπους περιοχές και την πραγματικότητά τους.

  Γενικά δίνονται σαφείς οδηγίες στις περιφερειακές οργανώσεις του ΚΚΕ να εγκαθίστανται διοικητικές αρχές στις απελευθερωμένες περιοχές εν ονόματι της Εθνικής Κυβέρνησης και όχι του ΕΑΜ, να τηρηθεί η τάξη και η ασφάλεια και να μην γίνουν αντεκδικήσεις, εκτελέσεις ούτε και συλλήψεις για αμιγώς πολιτικούς λόγους.[5]

  Οι διοικητικές αρχές θα ήταν προσωρινές αναγκαστικά μέσα στο εμπόλεμο ακόμη περιβάλλον αλλά θα ήταν οπωσδήποτε παρακαταθήκη για την πολιτική κατοχύρωση του εαμικού στρατοπέδου στις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις, με πρώτο ορόσημο τις δημοτικές εκλογές που είχε μονομερώς αναγγείλει η ΠΕΕΑ για τις 28 Οκτωβρίου και που πλέον όλα έδειχναν ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε μια απελευθερωμένη Ελλάδα. Προς το παρόν, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Γιώργης Σιάντος, τηλεγραφούσε τόσο στις κομματικές οργανώσεις όσο και ως γραμματέας Εσωτερικών στις διοικητικές επιτροπές της ΠΕΕΑ, μέσω του κομματικού μηχανισμού, για να υποδείξει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δικαστήρια, όπου αυτά υπάρχουν, «αφού απομακρυνθούν προδότες» ενώ στην αντίθετη περίπτωση να διορίσουν προσωρινά λαϊκά δικαστήρια «οι Πρόεδροι Λαϊκής Επιτροπής και Αναθεωρητικού της Περιφερείας». Όσο για την αυτοδιοίκηση, υποδείκνυε να εκλέγονται προσωρινά κοινοτικά συμβούλια δια βοής για χωριά μέχρι 500 εκλογέων, ενώ για μεγαλύτερα και πόλεις να διορίζονται προσωρινά Κοινοτικά και Δημοτικά Συμβούλια από τα Επαρχιακά Συμβούλια της περιφέρειας.[6]

  Τα πρόσωπα που θα πλαισίωναν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, έπρεπε να συμβολίζουν μια πέραν του ΕΑΜ κοινωνική και πολιτική συμμαχία προς την ολοκλήρωση της εθνικής ενότητας, που συμβολιζόταν από την ύπαρξη της Εθνικής Κυβέρνησης. Από την άλλη, έπρεπε να είναι της πολιτικής εμπιστοσύνης του ΕΑΜ· ήταν οπωσδήποτε μια δύσκολη κατάσταση καθώς η κοινωνική πραγματικότητα και οι κατοχικές διαιρέσεις δεν μπορούσαν τόσο εύκολα να ξορκιστούν με την επίκληση μιας εκ των άνω πολιτικής πανεθνικής ενότητας. Φαίνεται πως το ΚΚΕ υποτίμησε τόσο την κοινωνική δυναμική του αντίπαλου στρατοπέδου όσο και την αποφασιστικότητα των πολιτικών του αντιπάλων και των Βρετανών να αποτρέψουν με κάθε μέσο την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

  Αυτό φάνηκε στη σύγκρουση του Δεκέμβρη στην Αθήνα. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ μετά από μια σφοδρή μάχη τριάντα τριών ημερών αποσύρθηκαν από την πρωτεύουσα και γρήγορα ζήτησαν ανακωχή και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας που, μεταξύ όλων των άλλων, προέβλεπε και την εγκατάσταση «Διοικητικών, Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών καθ’ άπασαν την Χώραν».

  Το τέλος της κυριαρχίας του ΕΑΜ και οι συμφωνίες

  Τον Φεβρουάριο του 1945 το ΕΑΜ έλεγχε μεγάλο μέρος της χώρας, μεγαλύτερο από την περίοδο της Ελεύθερης Ελλάδας της Κατοχής αλλά και από την πρώτη μεταπελευθερωτική περίοδο. Το Δεκέμβριο του 1944 ο ΕΛΑΣ μπορεί να ηττήθηκε στην Αθήνα από τις βρετανικές δυνάμεις αλλά στην άλλη άκρη της χώρας διέλυσε τον ΕΔΕΣ παίρνοντας τον έλεγχο της Ηπείρου.

  Στην Ήπειρο είχε διοριστεί το 1944 με την Πράξη 21 της ΠΕΕΑ Γενικός Διοικητής ο φιλελεύθερος πολιτικός Αλκιβιάδης Λούλης. Με την κατάληψη της πόλης των Ιωαννίνων από τον ΕΛΑΣ, άλλαξε και η διοίκηση της πόλης. Εκλέχτηκε προσωρινό δημοτικό συμβούλιο από σύσκεψη αντιπροσώπων οργανώσεων και σωματείων της πόλης.[7] Δήμαρχος Ιωαννίνων εκλέχτηκε από τα εργατικά και επαγγελματικά σωματεία της πόλης, ο γιατρός Πέτρος Αποστολίδης, συμπαθών του εαμικού κινήματος και προοδευτική προσωπικότητα της πόλης. Η Γενική Διοίκηση Ηπείρου αποφάσισε το διορισμό επαρχιακών συμβουλίων και αναθεωρητικών δικαστηρίων, όπου δεν υπήρχαν, για την «ολοκλήρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της λαϊκής δικαιοσύνης» καθώς και συνοικιακά συμβούλια και προσωρινά λαϊκά δικαστήρια μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων.[8] Επίσης προκηρύσσονται εκλογές αυτοδιοίκησης στις 28 Ιανουαρίου για τις κοινότητες της «τέως εδεσοκρατούμενης Ηπείρου». Μέχρι τις εκλογές, τη διοίκηση θα ασκούσαν προσωρινές επιτροπές εκλεγόμενες δια βοής από το λαό.[9] Μερικές μέρες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου, η Συμφωνία της Βάρκιζας θα έβαζε τέλος στην «εαμοκρατία» ξηλώνοντας τις αρχές που είχαν εγκατασταθεί από τις πολιτικές οργανώσεις ή και εκλεγεί από το λαό και εγκαθιστώντας νέες, πιστές στη νέα κυβέρνηση.

  Πρώτο μέλημα ήταν η εγκατάσταση της νεοσύστατης Εθνοφυλακής. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συμφωνίας για Στρατιωτικά Ζητήματα της Συμφωνίας της Βάρκιζας, «Ο Έλεγχος εκάστης περιοχής κατεχόμενης ήδη υπό του ΕΛΑΣ και η ασφάλεια ταύτης θα περιέρχεται διαδοχικώς εις τα Τμήματα Εθνοφυλακής συμπαρισταμένων και Βρεταννικών Δυνάμεων συμφώνως τω ειδικώ σχεδίω αποστρατεύσεως και κατόπιν λεπτομερειακών διαταγών έκδοθησομένων υπό του Βρεττανικού Στρατηγείου και Γενικού Επιτελείου Στρατού. Οι υπό του ΕΛΑΣ και της Ε.Π. κρατούμενοι υπόδικοι στρατιωτικοί και ιδιώται θα παραδίδωνται εις τας Μονάδας Εθνοφυλακής άμα τη έγκαταστάσει των μετά των σχετικών δικογραφιών». Σύμφωνα δε με το Πρωτόκολλο για την αποστράτευση του ΕΛΑΣ, η κυβέρνηση θα αναλάμβανε τον έλεγχο της χώρας «ακολούθως ή ταυτοχρόνως ή διαδοχικώς» στις παρακάτω περιοχές:
  1) Στη Νότια Πελοπόννησο και στο νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας
  2) Στο τμήμα της επαρχίας Φθιώτιδας-Φωκίδας που βρισκόταν πέρα των ορίων της ανακωχής και στις επαρχίες Λάρισας και Τρικάλων
  3) Στους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πέλλας
  4) Στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου
  5) Στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης
  6) Στη Γενική Διοίκηση Ηπείρου
  7) Στα Ιόνια Νησιά
  8) Στα νησιά του Αιγαίου
  ……………………

 17. ……………………
  Ο ΕΛΑΣ της Κρήτης δεν αφοπλιζόταν λόγω της συνέχισης της παρουσίας των Γερμανών στο νησί αλλά συγκροτούνταν η Εθνοφυλακή και οι αντάρτες θα αφοπλίζονταν σε συμφωνημένη ημερομηνία μεταξύ των Βρετανών και της κυβέρνησης. Στις παραπάνω περιοχές η Εθνοφυλακή θα αναλάμβανε τον έλεγχο συνεπικουρούμενη από βρετανικές δυνάμεις και θα «απάλλασσαν» τις φρουρές του ΕΛΑΣ «από τις ευθύνες τους». Σύμφωνα με συμφωνημένες ημερομηνίες, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάμβανε την ευθύνη της πολιτικής διοίκησης.
  Στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη βρετανική πρεσβεία, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός των άλλων οι A. Eden, H. MacMillan, R. Leeper, H. Alexander, A. Cadogan και R. Scobbie, για τη πολιτική της Βρετανίας στην Ελλάδα και την οργανωτική της πλευρά. Αυτή η σύσκεψη βασίστηκε σε μια έκθεση του MacMillan στην οποία ανέφερε την επιτυχία της βρετανικής πολιτικής στις διαπραγματεύσεις της Βάρκιζας και στη νέα περίοδο που έπρεπε να στηριχτεί η ελληνική κυβέρνηση. Κρινόταν απαραίτητη η παραμονή των βρετανικών στρατευμάτων στη χώρα κατά την περίοδο εγκατάστασης της νέας διοίκησης στις περιοχές που έλεγχε το ΕΑΜ, της αναδιοργάνωσης της διοίκησης και των σωμάτων ασφάλειας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Με τη σειρά του ο Scobbie εξέθεσε τα προβλήματα ανάληψης της εξουσίας από την ελληνική κυβέρνηση και πρότεινε να ακολουθηθεί μια διαδικασία ανακατάληψης της χώρας σε δύο στάδια με βήματα την προώθηση της Εθνοφυλακής μαζί με βρετανικά στρατεύματα, την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ και την εγκατάσταση των αρχών ώστε να γίνει πρόσκληση στρατεύσιμων στην Εθνοφυλακή. Στο πρώτο στάδιο αυτή η διαδικασία θα λάμβανε χώρα στη νότια Πελοπόννησο, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, τη Χαλκίδα, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα και την Αιτωλοακαρνανία. Στο δεύτερο στάδιο την υπόλοιπη χώρα.[10]

  Η παράδοση της εξουσίας

  «Ύστερα ήρθε η Βάρκιζα. Η εξουσία. Ήρθαν οι αρχές οι «νόμιμες». Μάλιστα. Ένας διευθυντής νομαρχίας που έκανε χρέη νομάρχη, ένας Πρόεδρος Πρωτοδικών (Γαλάνης λεγόταν) που έβγαλε την Κατοχή στην Άμφισσα, σοβαρός, αμίλητος, προσέχοντας να μην εκτίθεται ούτε υπέρ ούτε κατά κανενός. Ένα μικρό στρατιωτικό τμήμα»[11]
  Όπως είναι αναμφισβήτητα γνωστό, η εφαρμογή της Συμφωνίας της Βάρκιζας άρχισε να παραβιάζεται αμέσως. Ενώ το ΕΑΜ τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, η αντίπαλη πλευρά εξαπέλυσε μια άμεση επίθεση με σκοπό τη συντριβή του εαμικού κινήματος, συντριβή όχι μόνο πολιτική αλλά που έφτανε στη μαζική φυσική εξουδετέρωση και εξόντωση των στελεχών του. Οι παραβιάσεις αυτές δεν αφορούσαν μόνο το κεντρικό ζήτημα της αμνηστίας αλλά όπως έχει δείξει ο ιστορικός Heinz Richter, επεκτάθηκαν σε όλα τα σημεία της Συμφωνίας. Παλιοί νόμοι, μέχρι και το ιδιώνυμο, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται για πολιτικές διώξεις, οι εφημερίδες της Αριστεράς απαγορεύτηκαν ουσιαστικά εκτός Αθηνών και τα γραφεία τους καταστράφηκαν, στο συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τη συντριπτική νίκη των εαμικών δυνάμεων με την παράταξη ΕΡΓΑΣ στις εκλογικές αναμετρήσεις, κρατικές παρεμβάσεις τις εμπόδισαν να αναλάβουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, οι δίκες των δωσιλόγων εξελίχτηκαν σε παρωδία και σε δικαιολόγηση της δράσης των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Κατοχή, οι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ αποκλείστηκαν από το νέο στρατό και τα υπόλοιπα στελέχη αλλά και συνεργαζόμενοι με το ΕΑΜ «εκκαθαρίζονταν» από τον κρατικό μηχανισμό, τα πανεπιστήμια, την Εκκλησία ακόμα. Η επαρχία, μετά την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, περνούσε στον έλεγχο του παρακράτους, της οργάνωσης Χ και κάθε είδους συμμορίας και βίωνε το πρώτο κύμα λευκής τρομοκρατίας.[12]
  Η παράδοση της εξουσίας από το ΕΑΜ γινόταν στις μονάδες της Εθνοφυλακής που προωθούνταν με τη συνοδεία βρετανικών στρατευμάτων και στις νέες αρχές που ακολουθούσαν τις στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τα πρωτόκολλα που τη συνόδευαν. Οι νέες αρχές ξήλωναν τους εαμικούς θεσμούς και σύντομα περνούσαν στο στάδιο καταδίωξης των μελών και οπαδών του ΕΑΜ και στη συντριβή της υποδομής των οργανώσεων. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του William Hardy McNeil, βοηθού στρατιωτικού ακολούθου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα: «Παρά τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονταν από τη στιγμή που κατέφθανε η εθνοφυλακή, οι ΕΑΜικές και οι κομμουνιστικές εφημερίδες, γενικά, εξακολουθούσαν να εκδίδονται όπως και πριν. Ένας προσφιλής τρόπος για να περνούν τον καιρό τους μερικοί εθνοφρουροί, ήταν η καταστροφή των αριστερών τυπογραφείων. Σε πολλές περιπτώσεις ομάδες στρατιωτών εκτός υπηρεσίας εισέβαλλαν στις εγκαταστάσεις όπου εκτυπώνονταν, σκόρπιζαν τα τυπογραφικά στοιχεία και έσπαζαν όσα μπορούσαν από τα πιεστήρια. Αν έπιαναν τους συντάκτες, τους ξυλοκοπούσαν».[13]
  Η παράδοση της εξουσίας ενώ έγινε ομαλά από την πλευρά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τηρώντας τους όρους της Συμφωνίας, μετατράπηκε αμέσως σε αναμέτρηση από τους νέους κρατούντες. Στα τέλη Φεβρουαρίου έφτασε η Εθνοφυλακή στην πόλη της Λαμίας και τέθηκε υπό τις διαταγές της βρετανικής διοίκησης. Μαζί με την Εθνοφυλακή εγκαταστάθηκαν ο νέος νομάρχης, πρωτοδίκης και άλλες διοικητικές αρχές. Ο νομάρχης έπαυσε τα επαρχιακά συμβούλια του ΕΑΜ και στο δήμο Λαμιέων επανέφερε το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο που είχε διοριστεί από την κατοχική κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη. Επίσης Ανώτερος Διοικητής Στερεάς ορίστηκε ο υποστράτηγος Α. Σπανόπουλος, στρατιωτικός διοικητής Θεσσαλονίκης επίσης επί πρωθυπουργίας Ράλλη.[14]
  Στο Αγρίνιο, είχαν προκηρυχτεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 1944 εκλογές και εκλέχτηκε δεκαπενταμελές δημοτικό συμβούλιο με την συμμετοχή και τεσσάρων μελών της προσωρινής δημοτικής αρχής, μεταξύ των οποίων και ο εθνοσύμβουλος Θανάσης Κακογιάννης, ο οποίος εκλέχτηκε πάλι δήμαρχος της πόλης.[15] Το πρωί της 31ης Μαρτίου 1945, ένα τμήμα της αγγλικής στρατιωτικής δύναμης, που είχε εγκατασταθεί στην πόλη, ανέβηκε στο δημαρχείο και υπό την απειλή των όπλων ανάγκασε τον δήμαρχο και τον γενικό γραμματέα να εγκαταλείψουν το κτίριο.[16]
  Τον Μάρτιο έφτασε η Εθνοφυλακή και στη Θεσσαλία, που ήταν ως τότε το κέντρο της επικράτειας του ΕΑΜ και ίσως η περιοχή όπου αυτό είχε τη μεγαλύτερη απήχηση. Η είσοδος της Εθνοφυλακής στη Λάρισα σημαδεύτηκε από τη δολοφονία ενός επονίτη από ριπή αυτόματου που έριξε ο επικεφαλής της φάλαγγας προς το μέρος των συγκεντρωμένων επονιτών. Έπειτα η Εθνοφυλακή έφτασε στα Τρίκαλα, κέντρο των καθοδηγητικών οργάνων του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών. Η εγκατάσταση της Εθνοφυλακής συνοδεύτηκε από την εγκατάσταση της νέας κρατικής εξουσίας. Δεν άργησαν οι διώξεις όσων είχαν συνδεθεί με το εαμικό κίνημα και η εκκαθάριση των υπηρεσιών από αυτούς ενώ από την άλλη απελευθερώθηκαν όσοι κρατούνταν από την Εθνική Πολιτοφυλακή κατηγορούμενοι για δωσιλογισμό, όπως ο κατοχικός νομάρχης Τρικάλων Πιπιλιάγκας. [17]
  Η αλλαγή του κλίματος ήταν εμφανής. Στη Λάρισα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις οκτώ το βράδι ως τις έξι το πρωί, παρά τις διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Λάζαρου Αρσενίου, «οι εκπρόσωποι των νέων αρχών αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε περιβάλλον ξένο, εχθρικό γι’ αυτούς. Νομάρχες κι άλλοι ανώτεροι υπάλληλοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, αποφεύγουν συναναστροφές, ακόμα και απλές γνωριμίες, με πρόσωπα με αντιστασιακή δράση στην κατοχή, άσχετα αν αυτά τα πρόσωπα διαθέτουν κύρος στην θεσσαλική κοινωνία και αν θεωρούνται από τα πλέον έντιμα κι αξιοπρεπή. Αστυνομικοί κι άλλοι υπάλληλοι εμφανίζονται σε λίγο, απροκάλυπτα, με μαυραγορίτες, με πρώην λεγεωνάριους και εασαδίτες και με άλλους, που είχαν επιδείξει συμπεριφορά όχι απλώς εχθρική στην κατοχή, αλλά προδοτική και που ορισμένοι απ’ αυτούς, βαρύνονται και με δολοφονίες πατριωτών».[18]
  Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή της άφιξης της Εθνοφυλακής στην πόλη της Σπάρτης στις 4 Μαρτίου 1945 και των γεγονότων που ακολούθησαν, όπως τη βρίσκουμε αποτυπωμένη στα Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου, που εξέδωσε η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ. Θα παραθέσουμε αποσπάσματα από την περιγραφή των ίδιων γεγονότων και από τις δύο πλευρές πιστεύοντας πως είναι χαρακτηριστικά τόσο των εξελίξεων όσο του κλίματος των ημερών της παράδοσης της εξουσίας από το ΕΑΜ.
  Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας κατέφθασε στην πόλη της Σπάρτης διλοχία του 164 Τάγματος Εθνοφυλακής με επικεφαλής τον ταγματάρχη Πυροβολικού Γεώργιο Κουρουκλή.
  «Μετά την υπογραφήν της Συνθήκης Βαρκίζης διετάχθην όπως κινηθώ προς Σπάρτην επί κεφαλής διλοχίας του 164 Τάγματος Εθνοφυλακής. Σκοπός ήτο η ανάληψις της Στρατιωτικής εξουσίας εις τον Νομόν Λακωνίας και η εγκατάστασις των υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως διορισθέντων Πολιτικών αρχών.
  Το τμήμα μου εκινήθη δι’ αυτοκινήτων εξ Αθηνών προς Σπάρτην τεθέν υπό τας Δ/γας Αγγλικής Ταξιαρχίας. Εις Σπάρτην εισήλθομεν τας μεσημβρινάς ώρας όπου μας ανέμενον οι στρατολογηθέντες άνδρες της Πολιτοφυλακής του ΕΑΜ ως και η δύναμις του εκεί εδρεύοντος Συντ/τος του ΕΛΑΣ. Η πόλις έπλεεν εις το ερυθρόν χρώμα και ο στρατολογηθείς εκείνος κόσμος μας υπεδέχετο κραυγάζων τα γνωστά εαμικά συνθήματα μεταξύ των οποίων επεκράτει το «Βάρκιζα-Κριμαία».
  «Τέλος η φάλαγξ έφθασεν εις το άλλον άκρον της πόλεως, το Γυμνάσιον, όπου η οχλοβοή με τα κομμουνιστικά συνθήματα μας παρηκολούθει. Εκεί κατέφθασαν και οι αρχηγοί της Πολιτοφυλακής του ΕΛΑΣ του ΕΑΜ ως και διάφοραι αντιπροσωπείαι των κομμουνιστικών οργανώσεων (ΕΑΜ-ΑΚΕ-ΕΛΔ-ΚΚΕ-ΕΠΟΝ). Ούτοι αφού φιλικώς μου ηυχήθησαν το «καλώς όρισα» μου παρεπονέθησαν ότι απέφυγα την υποδοχήν του «λαού» και με προσεκάλεσαν καθώς και τους αξ/κούς μου εις λαϊκόν δείπνον που είχον προετοιμάσει προς τιμή μας. Ηρνήθην προφασισθείς κόπωσιν […]. Απέστειλα μετά την αναχώρησιν των αντιπροσωπειών του ΕΑΜ αναγνωρίσεις εις την πόλιν με σκοπόν την εξακρίβωσιν που ευρίσκωνται και τι δυνάμεις φυλάσσουν:
  1) Πολιτοφυλακήν
  2) Τηλεγραφεία-Ταχυδρομεία
  3) Νομαρχία-Δημαρχία
  4) Φυλακάς και
  5) Ποία άλλη στρατιωτική δύναμις του ΕΛΑΣ ευρίσκεται εις την πόλιν.
  Κατόπιν των πληροφοριών ας περισυνέλεξα διέταξα την 11ην νυκτερινήν, οπότε το κομμουνιστικόν όργιον ευρίσκετο εις το ζενίθ, την κατάληψιν των ανωτέρω κτιρίων υπό του Τάγματος μου».[19]
  «Την ίδια μέρα 4/3/45 της άφιξης εδώ του Τάγματος εξεδιώχθησαν βιαίως από τα γραφεία τους οι οργανώσεις του ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΑ, Αγροτικό κόμμα, Σύλλογος Θυμάτων, ενώ παράλληλα όργανα της Εθνοφυλακής επιδειχτικά παραβίασαν τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος και με λύσσα θρυμμάτισαν τις ταμπέλες τους. Έκτοτε όλα τα πιο πάνω γραφεία βρίσκονται στα χέρια της Εθνοφυλακής, η οποία αρνήθηκε να επιστρέψη και τα διάφορα υλικά και έγγραφα που βρέθηκαν στα γραφεία».[20]
  «Μετά την επικράτησίν μου εις όλα τα σημεία εδέχθηκα τον Δ/ντήν της Πολιτοφυλακής Ι. Κότσιρα όστις μου παρεπονέθη δια την βιαίαν κατάληψιν της πόλεως καθόσον ούτος ήτο διατεθειμένος να εφαρμόση την συμφωνία της Βαρκίζης. Του απήντησα ότι τούτο το έπραξα επειδή εκ πείρας γνωρίζω ότι οι κομμουνισταί δεν είναι ποτέ συνεπείς εις τας συμφωνίας ειμή μόνον όταν αύται επιβάλλονται βιαίως. Του εζήτησα εν συνεχεία όπως η παράδοσις των όπλων των γίνη μέχρι της πρωίας. Κατόπν εξέδωκα τας εξής προκηρύξεις: 1) Απαγόρευσις «χρήσις χωνίων». 2) Απαγόρευσις βαφής τοίχων διά συνθημάτων και 3) Όπως οι εισελθόντες εις Σπάρτην κατά την περίοδον της Κατοχής και ανήκοντες εις ξένους Νομούς να ετοιμασθούν να απέλθουν της πόλεως […].»
  «Κατά τον χρόνον της ερεύνης και την διαδικασίαν των συλλαμβανομένων οπλοφορούντων, ήρχισεν να συρρέη ολόκληρος ο πληθυσμός της Σπάρτης εις τα απέναντι πεζοδρόμια και τους πέριξ χώρους της πολιτοφυλακής και παρηκολούθει μετ’ εκπλήξεως τα γενόμενα ότε δε εδόθη το σύνθημα της εκκινήσεως της φάλαγγος εκείνο το σιωπών μέχρι της στιγμής εκείνης πλήθος εξέσπασεν εις διάτορας κραυγάς με κυριαρχούσαν φράσιν «Έξω χολέρα». Έδιναν δε τοιαύτην εντύπωσιν με τας εκδηλώσεις των ώστε ενόμιζε τις ότι οι άνθρωποι αυτοί εξήλθον εκ των τάφων, δεν εγνώριζον τι έπραττον, έτρεχον ενηγκαλίζοντο, εκραύγαζον … και ως δια μαγείας ενεφανίσθη πλήρης μουσική εκ πνευστών οργάνων παιανίζουσα το εμβατήριον «Του αητού ο γυιός».[21]
  «Ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής κ. Κουρουκλής ομιλώντας από εξώστη σε συλλαλητήριο, το οποίο ωργάνωσαν φασιστικά και δοσίλογα στοιχεία, έκλεισε το λόγο του καλώντας το Λαό να ζητωκραυγάση υπέρ του Βασιλέως, ενώ σε Επιτροπές που παρουσιάστηκαν σ’ αυτόν για να διαμαρτυρηθούν για την τρομοκρατία που ασκούν τα όργανα της Εθνοφυλακής και που θυμίζουν τετάρτη Αυγούστου, απάντησε ότι η τετάρτη Αυγούστου εξασφάλισε τάξη και ησυχία».[22]
  «Εθνοφύλακες χωρίς εντάλματα συλλήψεως, συνέλαβαν μερικούς αντάρτες και τους κρατούν στις φυλακές. Επίσης κάνουν δημόσια στα κεντρικώτερα μέρη της πόλης έρευνες σε κοπέλες που τραγουδάνε πατριωτικά τραγούδια.»[23]
  «Επεσκέφθην τότε τον εγκατασταθέντα Νομάρχην, ονόματι Μπιστογιάννην, και του εζήτησα την βοήθειάν του δια την αποφυλάκισιν των κρατουμένων. Εκείνος ηρνήθη κατηγορηματικώς λέγων ότι η συνθήκη της Βάρκιζας όριζε ρητώς ότι οι κρατούμενοι παρά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ θεωρούνται ως δοσίλογοι και θα παραμείνουν όπως δικασθούν κανονικώς εφ’ όσον κατ’ αυτών είχε σχηματισθεί δικογραφία και είχεν απαγγελθή κατηγορία. […] Την επομένην εις μεγαλειώδη συγκέντρωσιν του Λαού της Λακωνίας ωμίλησεν από του εξώστου της Δημαρχίας ο Άγγλος Ταξίαρχος και ο υποφαινόμενος και αντελήφθην ότι ουδόλως ωχλήθη εκ των λόγων μου εις τον οποίον ωμίλησα περί του απουσιάζοντος τότε Βασιλέως Γεωργίου και υπεσχέθην ότι συντόμως θα απεφυλακίζοντο οι κρατούμενοι. Εν συνεχεία με εκάλεσε και μου είπε ότι συνεκάλεσε συμβούλιον εις το οποίον θα συμμετείχε αυτός, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος και ο υποφαινόμενος προς εξέτασιν του ζητήματος των φυλακισμένων. […] Άφησα τότε την αίθουσαν και εξελθών αντίκρυσα ένα πλήθος το οποίον ανέμενεν και μόλις με αντελήφθη με ήρπασε εις τα χείρας και με ηρώτησε που κατευθυνόμην. Εις τα φυλακάς απήντησα. Και τότε όλο εκείνο το πλήθος έχον τον υποφαινόμενον εις τας χείρας και προπορευομένης της μουσικής με θούρια κατηυθύνθη εις τας φυλακάς. Εκεί ανοίξας τας πύλας των φυλακών απηλευθέρωσα πάντας τους κρατουμένους».[24]
  «Στις 5.3.45, τη δεύτερη μέρα της άφιξής τους απέλυσαν 250 περίπου εγκληματίες, που είχαν συγκεντρωθή από ολόκληρη τη Λακωνία στις φυλακές της Σπάρτης και κατηγορούνται για συνεργασία με τον εχθρό και σωρεία άλλων εγκλημάτων στο διάστημα της κατοχής. Σε διαμαρτυρία Επιτροπών του Λαού ο Ταγ/χης Κουρουκλής απάντησε ότι τούτο είναι αξίωση των Άγγλων».[25]
  «Και ενώ εξηκολούθουν αι πανηγυρικαί εορταί δια την απελευθέρωσιν του Νομού Λακωνίας οι κομμουνισταί δεν έπαυσαν να διαμαρτύρωνται δια δήθεν κακομεταχείρισίν των υπό της Εθνοφρουράς, φθάσαντες να θίγωνται διότι εις πατριωτικά άσματα υβρίζετο η βρωμερά φυλή των Βουλγάρων!!».[26]
  «Σε χθεσινό συλλαλητήριο ολόκληρου του Νομού, που έγινε στη Σπάρτη, κυριαρχούσαν τα διασπαστικά του συμμαχικού αγώνα συνθήματα: «Κάτω η Σοβιετική Ένωση», «Κάτω ο Κόκκινός Στρατός» «Θάνατος στους Κουκουέδες κλπ.».[27]
  «Έγιναν συλλαλητήρια των Βασιλοφρόνων στα οποία τη ανοχή του κ. Δ/του και του κ. Νομάρχου ρίχτηκαν συνθήματα αντίθετα προς τις διακηρύξεις και συμφωνίες των Συμμάχων «Κάτω η Δημοκρατία» «Θάνατος στους Εαμοκουκουέδες» «Σόφια» κλπ., αυτός δε ο ίδιος ο κ. Δ/της της Εθνοφυλακής ζητωκραύγασε υπέρ του “Βασιλέως”».[28]
  Τα παραπάνω αποσπάσματα μας δίνουν μια εικόνα του κλίματος που ακολούθησε την άφιξη των κυβερνητικών αρχών στην επαρχία και την εγκαθίδρυση της νέας εξουσίας. Δεν θα επεκταθούμε εδώ στην τρομοκρατία που ακολούθησε και που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες που οδήγησαν στον εμφύλιο. Μπορούμε πάντως να θεωρήσουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκαθίδρυση των νέων αρχών συνοδευόταν από ένα πνεύμα αναμέτρησης με τον «εαμοκομμουνισμό» και, όπως είδαμε και στα παραπάνω αποσπάσματα, μέσα από αυτό το πρίσμα αντιμετωπιζόταν κάθε ζήτημα. Οι εύλογες δε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των εαμικών οργανώσεων και όχι μόνο αντιμετωπίζονταν με ακόμη μεγαλύτερη εχθρότητα. Ήδη από το Μάρτιο του 1945, στις εκθέσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού που προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν παραβάσεις της Συμφωνίας της Βάρκιζας εκ μέρους του ΕΑΜ, ο εαμικός Τύπος αλλά και οι οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη θεωρούνταν παράνομες. Προτεινόταν δε για την αντιμετώπιση του ζητήματος η ενίσχυση της Εθνοφυλακής, η γρήγορη εγκατάσταση δικαστικών αρχών και η αυστηρή εφαρμογή των νόμων, η εκκαθάριση του εκπαιδευτικού προσωπικού που θεωρούνταν φορέας της κομμουνιστικής προπαγάνδας, η γενικότερη άμεση εγκατάσταση πολιτικών αρχών, Χωροφυλακής και Αγροφυλακής και η επίσημη διάλυση του ΕΑΜ και των συναφών οργανώσεων «αίτινες τόσον εις τας Αθήνας ιδίως όμως εις τας επαρχίας εξακολουθούν να υφίστανται και να παρουσιάζωνται ως επίσημοι οργανώσεις».[29]
  Γύρω από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ είχαν συνασπιστεί πολλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά στις περιοχές που βρίσκονταν στην επικράτεια της πρώην Ελεύθερης Ελλάδας της Κατοχής. Η συσπείρωση αυτή γιγάντωσε το ΕΑΜ αλλά και το ΚΚΕ που μετεξελίχτηκε, βίαια θα λέγαμε, σε κόμμα εκατοντάδων χιλιάδων. Η πολιτική δύναμη που αντλούνταν από αυτή τη βάση θεωρήθηκε ικανή για να εδραιώσει την εαμική παράταξη στην πολιτική σκηνή της χώρας μέσα από το δημοκρατικό δρόμο που υποσχόταν ο Χάρτης του Ατλαντικού και η Συμφωνία της Τεχεράνης. Αποδεχόμενο όμως το ΕΑΜ, με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, να παραδώσει την εξουσία του ταυτόχρονα έχανε σε μεγάλο βαθμό τα ερείσματα του στον κόσμο που είχε πλαισιώσει και είχε επενδύσει κοινωνικά και πολιτικά στην εξουσία αυτή. Του απέμειναν τα συνδικάτα και οι συνεταιρισμοί, που θα έχανε επίσης βίαια στη σφοδρή επίθεση που ακολούθησε.

  [1] PRO HS 5/636: Report of Major J. M. Stevens on Present Conditions in Central Greece.
  [2] PRO HS 5/636: BRITISH POLICY & RESISTANCE MOVEMENTS IN GREECE, by Major Wallace.
  [3] Δέκα χρόνια αγώνες 1935-1945, Αθήνα, Πορεία, 1977, σ. 213-221 (Πολιτική απόφαση).
  [4] Στο ίδιο, σ. 225-228.
  [5] ΑΣΚΙ, Αρχείο ΚΚΕ, φ. 23/1/78: ΚΚΕ, ΚΟΠΜ προς όλες τις περιφερειακές οργανώσεις, αρ. πρωτ. 31, 10.10.44.
  [6] ΑΣΚΙ, Αρχείο ΚΚΕ, φ. 23/1/63: ΚΚΕ, ΚΟΠΜ προς όλες τις περιφερειακές οργανώσεις, αρ. πρωτ. 25, 27.9.44 – Τηλεγραφήματα Σιάντου προς Προς Κομ. Επιτροπές Ηπείρου, Μακεδονίας, Αθηνών, Πειραιώς, Πελοποννήσου, αρ. 330, 23.9.44 και προς Δ.Ε. Ηπείρου και Μακεδονίας, αρ. 591, 24.9.44.
  [7] Φωνή της Ηπείρου, καθημερινό όργανο της κομματικής οργάνωσης περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ, Χρόνος Β΄, φ. 28, 28 Δεκεμβρίου 1944.
  [8] Φωνή της Ηπείρου, φ. 33, 3 Ιανουαρίου 1945. Σύμφωνα με τον Αλκ. Λούλη, στα χωριά της Ηπείρου που απελευθερώνονταν από τον κατακτητή και δεν είχαν αιρετή αυτοδιοίκηση, διορίζονταν προσωρινά κοινοτικά συμβούλια (Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης, τόμος 2ος, Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 1981, σ. 429).
  [9] Φωνή της Ηπείρου, φ. 34, 4 Ιανουαρίου 1945.
  [10] Heinz Richter, Η επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα, Αθήνα, Εστία, 2003, σ. 103-105.
  [11] Γεώργιος Γ. Κουτρούκης, «Εν Ψυχρώ» Κατοχή-Βάρκιζα-Εμφύλιος, Αθήνα, Καπόπουλος, 1996, σ. 51.
  [12] Heinz Richter, Η επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα, Αθήνα, Εστία, 2003: κεφάλαιο «Η εφαρμογή της Συμφωνίας της Βάρκιζας», σ. 155-214. Επίσης του ίδιου, «Η Συμφωνία της Βάρκιζας και τα αίτια του Εμφυλίου Πολέμου», στο Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950. Ένα έθνος σε κρίση, Αθήνα, Θεμέλιο, 1984, σ. 285-306.
  [13] Heinz Richter, Η επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα, Αθήνα, Εστία, 2003, σ. 157.
  [14] Βασιλική Λάζου, «Η συγκρότηση και η δράση της Εθνοφυλακής. Νοέμβριος 1944-Σεπτέμβριος 1945: Η περίπτωση της Λαμίας», Κλειώ, τεύχος 3, καλοκαίρι 2006, σ. 77-79.
  [15] Θανάσης Κακογιάννης, Μνήμες και σελίδες της Εθνικής Αντίστασης, Αγρίνιο-Δυτική Στερεά Ελλάδα, Αθήνα, εκδ. Κωσταράκη, 1997, σ. 455-456.
  [16] Θανάσης Κακογιάννης, ό.π., σ. 467.
  [17] Χρήστος Βραχνιάρης, Πορεία μέσα στη νύχτα, Αθήνα, Αλφειός, 1990, σ. 28-30. Επίσης ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 507-508, «Έκθεσις επί της καταστάσεως εις την περιοχήν Τρικάλων», 13.3.1945.
  [18] Χρήστος Βραχνιάρης, ό.π., σ. 36-37 – μαρτυρία Λάζαρου Αρσενίου.
  [19] ΓΕΣ/ΔΙΣ, Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου (1944-1949), τόμος 1ος, Αθήνα, 1998, σ. 427-428: «Έκθεσις γεγονότων κατά την περίοδον της απελευθερώσεως του Νομού Λακωνίας από τον Εαμοκομμουνισμόν (1945)», του ταγματάρχη Γ. Κουρουκλή. Για να είμαστε ακριβείς, ο ταγματάρχης Κουρκουκλής αναφέρει στο τέλος της έκθεσης ότι για τη στάση του, του επιβλήθηκαν «κυρώσεις αδικαιολόγητοι» που όμως αργότερα άρθηκαν.
  [20] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 434: Υπόμνημα διαμαρτυρίας των εαμικών οργανώσεων Σπάρτης προς την κυβέρνηση, τις πρεσβείες, την ΚΕ του ΕΑΜ, το νομάρχη Λακωνίας, τον διοικητή των βρετανικών στρατευμάτων στη Λακωνία και τον διοικητή του 164 Τάγματος Εθνοφυλακής.
  [21] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 429: «Έκθεσις γεγονότων».
  [22] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 435: Υπόμνημα διαμαρτυρίας των εαμικών οργανώσεων Σπάρτης προς την κυβέρνηση […].
  [23] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 438: Υπόμνημα των εαμικών οργανώσεων προς τη διοίκηση της 8ης Ταξιαρχίας Εθνοφυλακής στην Τρίπολη.
  [24] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 430-431: «Έκθεσις γεγονότων».
  [25] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 434: Υπόμνημα διαμαρτυρίας των εαμικών οργανώσεων Σπάρτης προς την κυβέρνηση […].
  [26] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 431: «Έκθεσις γεγονότων».
  [27] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 435: Υπόμνημα διαμαρτυρίας των εαμικών οργανώσεων Σπάρτης προς την κυβέρνηση […].
  [28] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 438: Υπόμνημα των εαμικών οργανώσεων προς τη διοίκηση της 8ης Ταξιαρχίας Εθνοφυλακής στην Τρίπολη.
  [29] ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΕΠ (1944-1949), σ. 515-520: «Έκθεσις περιληπτική της εσωτερικής καταστάσεως μηνός Μαρτίου 1945 (βάσει επισήμων εκθέσεων των Ανωτέρων Στρατ. Δ/σεων Ελλάδος)» της Διεύθυνσης Πληροφοριών του ΓΕΣ.

  http://istoriologio.blogspot.gr/2010/02/blog-post.html

 18. ……………………………

  «Στις 6 Απριλίου 1950 – λίγους µήνες µετά το τέλος του Εµφυλίου Πολέµου – δηµοσιεύθηκε στο «Βήµα» ανταπόκριση από την Αθήνα του απεσταλµένου της έγκυρης αµερικανικής εφηµερίδας «Κρίστιαν Σάιανς Μόνιτορ», από την οποία και το ακόλουθο απόσπασµα:

  «Το πρώτον µέτρον που πρέπει να ληφθή είναι να ευρεθούν µέσα όπως καµφθή ο αληθώς αρπακτικός εγωϊσµός των ανθρώπων των Αθηνών… Ούτοι αποτελούνται από 5.000 περίπου πολιτικούς, βιοµηχάνους και εισαγωγείς οι οποίοι κυβερνούν την χώραν και οι οποίοι εκ συστήµατος και µε αναισθησίαν αποµυζούν τον πλούτον της χώρας, είτε αυτός παράγεται εντός αυτής, είτε στέλλεται από τας ΗΠΑ (Σχέδιο Μάρσαλ). Αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υπονόµευαν την προσπάθειαν της κυβερνήσεως χρησιµοποιούντες εις τα αυτοκίνητά τους την βενζίνην την προοριζοµένην δια τα τρακτέρ που χρειάζονταν δια την παραγωγήν των τροφίµων. Αυτοί είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι εκραύγαζαν πατριωτικά συνθήµατα, ενώ ηρνούντο να πληρώσουν φόρους ή να συµµετάσχουν εις τα απωλείας που απαιτούσε η νίκη και οι οποίοι είχαν καταθέσει τα χρήµατά των εις τραπέζας της Ν. Υόρκης, της Αιγύπτου και της Ελβετίας».
  ……………

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=425487

 19. Στη μνήμη Ευαγγέλου Μαντή του Παναγιώτη
  “Αριθμός Ληξιαρχικής Πράξης 106. 9/6/1949 στο Δημοτικό Νεκροταφείο Χαλκίδος εξετελέσθη την 23/5/49 ο Ευάγγελος Μαντής του Παναγιώτη, κάτοικος Φιλοθέης, δυνάμει της υπ’ αριθμόν 51/1949 απόφασης του Εκτάκτου Στρατοδικείου Θηβών, Β’ τμήμα Χαλκίδας”

  Σήμερα συνειδητοποίησα ότι ο Βαγγέλης Μαντής του Παναγιώτη, είναι θαμμένος στο νεκροταφείο του Σχηματαρίου. Γράφει επάνω «απεβίωσε 23-5-1949 ετών 48». Έτσι γράφανε τότε στα μνημεία και στα χαρτιά. Σαν να αρρώστησε και να πέθανε ήσυχα στο κρεβάτι του. Άλλους τους σκότωναν στα μουλωχτά και τους θεωρούσαν έκτοτε αγνοούμενους.
  Τον Βαγγέλη, τον φέρανε από τη Χαλκίδα που έγινε η εκτέλεση – στο νεκροταφείο του Αη Γιάννη άφησε τους εκτελεσμένους συντρόφους του της Κατοχής και του Εμφυλίου – και τον κηδέψανε στον τάφο των δικών του. Το παιδί του διέφυγε κακήν κακώς με τη μάνα του. Στη Νότιο Αφρική, λένε. Όταν μετά από χρόνια γύρισε να βρει και να μάθει κάτι για τον πατέρα του ακούστηκε ότι έψαχνε στο…Μπράτσι(σήμερα Τανάγρα).
  Είναι ο έκτος και τελευταίος εκτελεσμένος από το Σχηματάρι στην περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. (Για τις εκτελέσεις των Σχηματαραίων του Εμφύλιου βλέπε εδώ)

  Ο Βαγγέλης ήταν το μοναδικό αγόρι από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, με πλούσια δράση στα χρόνια της Κατοχής. Η έρευνά μας τον βρίσκει σε μια κρίσιμη στιγμή του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία να παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο λίγο πριν τον ατυχή αφοπλισμό του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στη μάντρα του Αμερικανικού Κολλεγίου, στο Ψυχικό.

  Πρόκειται για μέρος της αφήγηση του Ορέστη για το περιστατικό αυτό, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» τον Νοέμβριο του 1958.

  Ο Βαγγέλης φέρεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις κινήσεις των Άγγλων γύρω από το άρτι αφηχθέν σύνταγμα του ΕΛΑΣ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην περιοχή του Ψυχικού και μάλιστα προειδοποιεί τον στρατιωτικό διοικητή του συντάγματος, Παπαζήση. Του υποδεικνύει, επιπλέον, θέση που θα μπορούσε να αμυνθεί καλύτερα, αν χρειαστεί, και όταν πια τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο, με τους Άγγλους και τους Ελασίτες έτοιμους να εμπλακούν, πρωτοστατεί στην κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής και στη διαμαρτυρία κατά των νέων κατακτητών.

  https://geosalemis.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html?spref=fb

 20. «….Τα μέλη παρακρατικών οργανώσεων, άνθρωποι που είτε συνεργάστηκαν με τους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Κατοχής είτε θεώρησαν την επίδειξη εθνικοφροσύνης ως μέσο εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων, είχαν γίνει ο «φόβος και ο τρόμος» ιδίως στις κλειστές κοινωνίες της υπαίθρου. Αυτοί υποδέχονταν στα χωριά τις τοπικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, συμμετείχαν μαζί τους σε διάφορες εκδηλώσεις και γενικά αποτελούσαν «το μάτι» της εξουσίας. Και οι άλλοι που είχαν αγωνιστεί για την ελευθερία της πατρίδας τόσο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο όσο και κατά την Εθνική Αντίσταση αναγκάζονταν να σιωπούν, φοβούμενοι το χαφιεδισμό των παρακρατικών. Ασφαλώς αποτελεί στίγμα για το κόμματα του Ελληνικού Συναγερμού και αργότερα της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (Ε.Ρ.Ε.) το γεγονός ότι για τα κομματικά τους συμφέροντα επέτρεψαν τη συγκρότηση τέτοιων οργανώσεων…..»

  https://chronontoulapo.wordpress.com/2013/10/01/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE/

 21. Ανδρέας on

  Η μελλοθάνατη, πανώρια κόρη μου

  Τέλη του 1947, στο Κιλκίς. Η Μαρίτσα, 19 χρονών, σύνδεσμος και αρραβωνιασμένη με αντάρτη, καταδικάζεται «πεντάκις»
  σε θάνατο με τουφεκισμό.
  Είχαν προηγηθεί φρικτά βασανιστήρια.
  Οι μακελάρηδες δεν ανακοινώνουν την ημερομηνία της εκτέλεσης, για να σπάσουν το ηθικό όχι μόνο της οικογενείας της, αλλά και του αγωνιζομένου λαού του Κιλκίς.
  Υστερα από χρόνια, η μητέρα της εκτελεσμένης – γιαγιά πια – δίνει τη μαρτυρία της στην εγγονή που την καταγράφει:
  «Επεφτα να κοιμηθώ το βράδυ» συνεχίζει η γιαγιά «και το πρωί μ’ έβρισκε με τα ματιά ορθάνοιχτα, την καρδιά βουτηγμένη στον
  πόνο, το μυαλό γεμάτο σκέψεις και κακά ενδεχόμενα.
  Τέσσερα μερόνυχτα κράτησε το μαρτύριο .
  Κάποιο απ’ αυτά τα ατελείωτα βράδια ο ήχος της μηχανής και σε συνέχεια το φρενάρισμα ενός αυτοκίνητου έσκισε στα δυο
  τη σιγαλιά της νύχτας.
  Το τεντωμένο μου αυτί αφουγκράστηκε: Μάναααα! η φωνή του λατρεμένου μου παιδιού μού τρύπησε την καρδιά.
  Σαν τρελή πετάχτηκα έξω, αναμαλλιασμένη και ξυπόλυτη. Αγάντα, καρδιά μου.
  Στην καρότσα του στρατιωτικού αυτοκίνητου, που ήταν σταματημένο μπροστά στην πόρτα της αυλής μας, ήταν το κοριτσάκι μου ή τουλάχιστον ό,τι είχε απομείνει απ’ αυτήν την πανώρια κοπέλα.
  Με ματιά γεμάτα λαχτάρα, άπλωνε τα χέρια της προς τα μένα, φωνάζοντας «Μάνααα»!
  Με δυο δρασκελιές έφτασα κοντά της και άπλωσα με την ίδια λαχτάρα τα χέρια να την αγγίξω, να τη σφίξω στην αγκαλιά μου,
  να την προστατέψω, να την κρατήσω, μη μου την πάρουν, μη μου ξεριζώσουν τα σπλάχνα. Δεν πρόλαβα.
  Με ένα απότομο γκάζι το αυτοκίνητο έφυγε σαν βολίδα. Δε μ’ άφησαν ούτε καν να την αποχαιρετήσω, να τη φιλήσω για τελευταία φορά.
  Δεν επέτρεψαν ούτε μια τελευταία αγκαλιά στη μάνα και στη μελλοθάνατη κόρη.
  Εμεινα εκεί, καταμεσής του δρόμου, βουβή, να βλέπω το αυτοκίνητο – νεκροκρέβατο να παίρνει μακριά μου το παιδί μου, το αίμα μου, το σπλάχνο μου, τη ζωή μου.
  Κόρη μου! Λατρεμένη μου κόρη!
  Πήρα να κυνηγώ το αυτοκίνητο από πίσω. Δεν το προλάβαινα, τα χαλίκια μάτωναν τα γυμνά μου πόδια, μα εγώ συνέχιζα να τρέχω ξοπίσω του.
  Τριακόσια μέτρα μακριά, στο νεκροταφείο, σταμάτησε και έσβησε τη μηχανή του.
  Το σκοτάδι αραιό, μόλις που άρχιζε να αχνοφέγγει και η ησυχία νεκρική!
  Και τότε, μέσα στη σιγαλιά, βρόντηξε ο πρώτος πυροβολισμός. Και ύστερα και δεύτερος και τρίτος.
  11 Νοεμβρίου 1947! Τα βόλια των άνανδρων φονιάδων καρφώθηκαν στο κορμάκι του παιδιού μου.
  Μαρμάρωσα! Αγάντα, καρδιά μου! Πώς και δε σταματάς τους χτύπους σου.
  Πώς και αντέχεις ακόμα και τρέχεις προς το νεκρό σου παιδί;».
  ΟΧΙ δεν ξεχασαμε ουτε θα ξεχασουμε
  Οσα αναχωματα να βαλετε στο δρομο μας !!!

 22. Ανδρέας on

  Για την Κούλα Ελευθεριάδου….

  https://farosthermaikou.blogspot.com/2019/03/blog-post_93.html?m=1

 23. Ανδρέας on

  Γράφει η Ξανθή Παπαναστασίου:

  Στις 18 Ιουνίου 1947, όπως προκύπτει από τα ποινολόγια καταδίκων ο επικεφαλής αποσπάσματος του τμήματος μεταγωγών Πειραιά, ταγματάρχης χωροφυλακής Ηλίας Πολίτης παρέλαβε από τις φυλακές της Αίγινας 18 θανατοποινίτες και 5 ισοβίτες για μεταγωγή στις φυλακές Αβέρωφ. Οι ισοβίτες προστέθηκαν για να πιστέψουν όλοι πως θα γινόταν πράγματι μεταγωγή και για τους 23, όπως δηλώθηκε από τη διεύθυνση των φυλακών. Στη συμπαιγνία συμμετείχε και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά που διέταξε την παράδοση των 18 στο εκτελεστικό απόσπασμα (παραγγελία 34-45/47.

  Το σκάφος που τους επιβίβασαν αντί να πάει προς Πειραιά έκανε κύκλους γύρω από το νησί και πριν ξημερώσει η 19/6/47 έφτασε στον ερημικό όρμο του Τούρλου.

  Ο ισοβίτης Θ.Ξηροτάγαρος, ένας εκ των 5 ισοβιτών περιγράφοντας αρκετά χρόνια μετά την εικόνα που είδαν εκείνο το ξημέρωμα είπε:
  «Τις τελευταίες στιγμές που περάσαμε μια ολόκληρη νύχτα στοιβαγμένοι στο αμπάρι της ακταιωρού τεντώνουν τα νεύρα μου, σφίγγεται η καρδιά μου και δοκιμάζω τις αντοχές μου, όταν τα ξαναθυμάμαι.
  Την στάση που κράτησαν ολόρθοι, όταν τους έβγαζαν στο κατάστρωμα και έπεφταν σαν σφυριά στα κεφάλια τους οι υποκόπανοι.
  Πώς ούρλιαζαν τα κρυμμένα οπλοπολυβόλα πίσω από τα βράχια.
  Το σκάμα όπου τους πέταγαν σέρνοντας τα πτώματα από τα πόδια χοροπηδώντας γύρω σαν κανίβαλοι
  Τον παπά που έτρεχε αλαφιασμένος να κρυφτεί πίσω απο τις ξερολιθιές της ακροθαλασσιάς κρατώντας το καλυμμαύχι στο χέρι του

 24. Ανδρέας on

  Τσίγκας Φώτης. Βλ. Παύλος Δελαπόρτας, Το σημειωματάριο ενός Πιλάτου, σελ. 188, «Ανάμεσα στους αριστερούς κρατούμενους, που έμειναν πολύ καιρό υπόδικοι στις φυλακές Ζακύνθου, ήταν ο Γεώργιος Τσίγκας, Πρωτόδικης, από την Ευρυτανία και ο Νικ. Γιαπέλης, δικηγόρος από την ΄Αμφισσα. Ο Τσίγκας ήταν ένας λεβεντόκορμος άντρας με απολλώνια ομορφιά. Αυτός επί κατοχής είχε εκπονήσει τον ποινικό κώδικα της Π.Ε.Ε.Α. για τα ανταρτοδικεία. Και οι δυο αυτοί ήταν προφυλακισμένοι με την κατηγορία παράνομης κατοχής πολεμικού όπλου (περιστρόφου), που με τις αυστηρότατες διατάξεις της 19ης Συντακτικής Πράξεως ετιμωρείτο ακόμη και με θάνατο. Ὀταν έγινε η δίκη τους στο Στρατοδικείο της Λαμίας κατά το 1948, ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος ήταν ακόμη στη μεγάλη του ένταση. Σε ερώτηση των Στρατοδικών αν αποκηρύσσουν τον Μάρκο Βαφειάδη (αρχηγό του αντάρτικου) απαντήσανε αρνητικά. Αύτη η άρνηση στάθηκε η μόνη αιτία να καταδικαστούν σε θάνατο και να εκτελεστούν. Για μια απλή κατοχή περιστρόφου μόνο!».
  Βλ. Κ. Θεοδοσόπουλος, Εκείνα τα χρόνια 1940-1950, σελ. 116.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: