Οι εθελοντές Κωνσταντινουπολίτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σεμινάριο Ιστορίας: Οι εθελοντές Κωνσταντινουπολίτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ellinoitalikos polemos...Η συμμετοχή της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης στην αντιφασιστική ελληνική προσπάθεια των ετών 1940-1945, παραμένει ένα από τα πλέον άγνωστα θέματα στη μελέτη εκείνης της περιόδου. 

Η συμμετοχή των Κωνσταντινουπολιτών εντοπίζεται τόσο στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40-’41 και τη γερμανική εισβολή (1941), όσο και στην αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο λαό κατά την περίοδο της Κατοχής.

Το ζήτημα αυτό θα επιχειρήσει να φωτίσει στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας («Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς, «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού) ο ερευνητής Βασίλης Στεφανάκης, με την εισήγησή του που έχει τον τίτλο: «Οι Κωνσταντινουπολίτες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»  την Παρασκευή  20-2-2015 6-8 μ.μ.
KURTULUS VAPURU BELGESEL OLDU

Παράδειγμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόσφεραν οι Κωνσταντινουπολίτες μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό της κατεχόμενης Ελλάδας, ήταν η αποστολή τροφίμων μέσω του τουρκικού πλοίου «Κουρτουλούς». Για την αντιμετώπιση της πείνας στη χώρα βοήθησαν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία το 1941 νοίκιασε το «Κουρτουλούς» για την μεταφορά τροφίμων στην κατεχόμενη Ελλάδα. Η κύρια προσπάθεια πάντως χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνοαμερικανική Πρωτοβουλία Αποκατάστασης Θυμάτων Πολέμου και την Ελληνική Ένωση Κωνσταντινοπολιτών (Kevin Featherstone … [et (2010). The last Ottomans : the Muslim minority of Greece, 1940-1949 , Houndmills, Basingstoke, Hampshire: Palgrave Macmillan. σελ. 63). Οι Βρετανοί, αν και αρχικά δεν ήταν πρόθυμοι να άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό της χώρας, τελικά επέτρεψαν την μεταφορά τροφίμων από την Κωνσταντινούπολη στον Πειραιά. Το πρώτο ταξίδι του Κουρτουλούς, που έφερε στις δύο πλευρές του τα σύμβολα της Ερυθράς Ημισελήνου, ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου του 1941. Στο διάστημα 1941-42 έκανε άλλα τέσσερα ταξίδια στην Ελλάδα μεταφέροντας συνολικά 7.100 τόνους τρόφιμα για τον ελληνικό λαό.Στις 20 Φεβρουαρίου του 1942, λόγω ισχυρής καταιγίδας στη θάλασσα του Μαρμαρά, έπεσε στα βράχια και βυθίστηκε. Και τα τριαντατέσσερα μέλη του πληρώματος σώθηκαν. Η περιοχή όπου βυθίστηκε το τουρκικό πλοίο ονομάστηκε Κουρτουλούς Μπουρνού(Ακρωτήριο Κουρτουλούς). Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία στην Ελλάδα συνεχίστηκε με άλλα πλοία μέχρι το 1946.

Advertisement

1 comment so far


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: