-Δυο εκδηλώσεις: Απ’ τους Μανιάτες στους Καππαδόκες

Στο διάστημα που πέρασε συμμετείχα ως κεντρικός ομιλητής σε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις: στους Μανιάτες και τους καταγόμενους απ΄ τη Σινασό της Καππαδοκίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται κανονικά το σεμινάριο Ιστορίας στο, όπως ονομάζεται,  ”Ανοιχτό Πανεπιστήμιο” του Δήμου Κηφισιάς.  Στις 17 Νοεμβρίου καλεσμένη  ήταν η Χαρά Γαλανού, (μάστερ στην νομική για το έγκλημα Γενοκτονίας), η οποία ανάπτυξε το θέμα “Η Γενοκτονία στη Μικρά Ασία και το διεθνές νομικό πλαίσιο”. Την 1η Δεκεμβρίου είχαμε μια πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα συνάντηση με τίτλο “Αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού Δεκέμβρη του ‘44″. Την βασική εισήγηση έκανε ο  Γιώργος Πολυχρονίδης. Συμμετείχε και μίλησε ο Μανώλης Γλέζος, που έζησε τα γεγονότα εκείνα απ’ την πλευρά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ο Θεόδωρος Σάρος τότε ΕΔΕΣίτης.

Το σεμινάριο θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου με ένα λαογραφικό θέμα. Η φιλόλογος-συγγραφέας Έλσα Γαλανίδου, θα παρουσιάσει τα “Χριστούγεννα στον Πόντο των Ελλήνων πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή”

Στους Μανιάτες

Στις 16 Νοεμβρίου οργανώθηκε μια εξαιρετική βραδιά για τον Πόντο απ΄το σύλλογο Φίλοι του Μουσείου Μάνης “Μιχάλη Κάσση”. Η εκδήλωση έγινε στο Χώρο Ελεύθερης Έκφρασης Πολιτισμού στο Νέο Φάληρο, [ www.mouseiomichalikassi.gr ]που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ατελιέ του γλύπτη Μιχ. Κάσση. Περιττόν να ειπωθεί το πόσο ατμοσφαιρικός ήταν ο χώρος του ερργαστηρίου γλυπτικής! Ο τίτλος της εισήγησης ήταν «Αναζητώντας τις λευκές σελίδες της ενοελληνικής Ιστορίας. Η περίπτωση του Πόντου».

Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από ζητήματα ιστορίας αλλά και ζητήματα πολιτικής και ιδεολογίας, που προκύπτουν αναγκαστικά, απ’ τη στιγμή που το υπό διαπραγμάτευση θέμα αφορούσε τις μορφές ένταξης  του Πόντου στη νεοελληνική συγκρότηση. Ένα θέμα που αναγκαστικά αναδεικνύει τόσο τα ζητήματα της πολυμορφίας του ελληνισμού και των εναλλακτικών στρατηγικών κατά την εποχή της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την αντικατάστασή της από έθνη-κράτη, όσο και τις αντιθέσεις αλλά και τις μορφές ομογενοποίησης της ελλαδικής κοινωνίας  μετά το ‘22. Εμπεριέχει και τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σοβιετική Ένωση του μεσοπολέμου, με την εμφάνιση μιας ελληνικής σοβιετικής  πραγματικότητας και τη συντριβή της από τις ρατσιστικές επιλογές του σταλινισμού.

 

(Ο γλύπτης Μιχάλης Κάσσης παρακολουθεί προσεκτικά την εισήγηση)

Στους Σινασιώτες

Μ’ αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου που ήταν ο πολιούχος Άγιος της Σινασού στην Καππαδοκία, οι εν Ελλαδι απόγονοι των προσφύγων διοργανώνουν τη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή τους. Φέτος, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η εκδήλωση έγινε στον Πολυχώρο «Απόλλων» στο Ρέντη και η κεντρική ομιλία  από μένα. Είχε ως τίτλο: “Αλήθειες και Μύθοι γύρω απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή”.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους αυτούς που παρακολούθησαν την ομιλία. Στη συνέχεια ακολούθησε  συζήτηση, όπου τέθηκαν καίρια  ερωτήματα. Σημαντική θέση στη συζήτηση είχε το ζήτημα του αντιπροσφυγικού αναθεωρητισμού και ο τρόπος που εκφράζεται στις μέρες, ειδικά με την απόπειρα αναψηλάφησης της Δίκης  των Εξ.

«ΑΝΑΜΟΝΗ»  (Μαύρη πέτρα Μάνης) έργο Μιχάλη Κάσση

 

 

 

No comments yet

Σχολιάστε