Σεμινάριο Ιστορίας: Για τον λιμό της Κατοχής

limos katoxi-11Μια από τις άμεσες συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής Κατοχής της Ελλάδας ήταν ο μεγάλος λιμός του χειμώνα του ’41. Η επίταξη των τροφίμων της χώρας από τους Γερμανούς, η απόλυτη εκμετάλλευση της Ελλάδας από τους κατακτητές συνδυασμένη με τον πολεμικό αποκλεισμό της χώρας που επέβαλαν οι Βρετανοί, οδήγησε σε μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή. Μια από τις κύριες ομάδες θυμάτων του λιμού ήταν οι αστοί πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, που μόλις 18 χρόνια πριν είχαν εγκατασταθεί στον ελλαδικό χώρο και ήταν αποστερημένοι από κάθε πόρο...

Το θέμα αυτό παρουσιάζει στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας («Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού) την Παρασκευή  6-2-2015 6-8 μ.μ., η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη. Ο τίτλος  της εισήγησης είναι «Η ναζιστική πολιτική στο ζήτημα του επισιτισμού, ο βρετανικός αποκλεισμός και η πείνα της Κατοχής»…

Δυό λόγια για το ζήτημα αυτό:

Η πείνα

H οικειοποίηση των φυσικών πόρων και η επίταξη των αγαθών της χώρας, η λεηλάτηση των αποθεμάτων, εμπορικών και βιομηχανικών, από τους Γερμανούς για την αποστολή τους στη Γερμανία, η διακοπή κάθε βιομηχανικής παραγωγής -πλην όσων μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την προμήθεια στρατιωτικού υλικού στη Γερμανία- η προκλητικά ολοκληρωτική επιβάρυνση της χώρας για τη συντήρηση των δυνάμεων κατοχής παρέλυσαν απολύτως την οικονομία και έκαναν άκρως προβληματική την τροφοδότηση του ελληνικού λαού. O limos 1941ιλλιγγιώδης πληθωρισμός μηδένισε τα εισοδήματα και τις αποδοχές των κατακτημένων, ενώ η κυκλοφορία αγαθών στη μαύρη αγορά, τα οποία μπορούσε κανείς να αποκτήσει πληρώνοντας σε χρυσές λίρες ή ανταλλάσσοντας τα υπάρχοντά του, συμπλήρωσαν την αδιέξοδη κατάσταση. H εξεύρεση τροφής, ειδικά στα αστικά κέντρα, αποτέλεσε μια οδυνηρή περιπέτεια και η πείνα κόστισε τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης οργανώθηκαν συσσίτια τόσο από την Εθνική Αλληλεγγύη όσο και από τον Εκκλησιαστικό Οργανισμό Χριστιανικής Αλληλεγγύης (Ε.Ο.Χ.Α.).

Το θέαμα εξαντλημένων ανθρώπων που σωριάζονταν στους δρόμους της Αθήνας, τα κάρα με τους σωρούς των πτωμάτων και οι ομαδικοί τάφοι είναι από τις σκληρότερες εικόνες για όσους τις αντίκρυσαν και για όσους τις γνώρισαν καταγραμμένες σε φωτογραφίες της περιόδου. Tο «σκληρό χειμώνα του ’41», όπως κωδικοποιήθηκε στην ελληνική μνήμη ο χειμώνας ’41-42, υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το λιμό και το ψύχος στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σε ολόκληρη την τετράχρονη Kατοχή πέθαναν περίπου 300.000 Έλληνες από πείνα, αβιταμίνωση και επιδημίες. Εξάλλου, ο κατοχικός λιμός και οι συνακόλουθες ασθένειες ενοχοποιούνται για την παιδική θνησιμότητα και την καχεξία των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. (Από το Ί.Μ.Ε..) Η τελευταία φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του ποντιακού συλλόγου Αργοναύτες-Κομνηνοί που βρίσκεται στην Καλλιθέα της Αττικής. Έχει τραβηχτεί το 1942 εις ανάμνηση των συσσιτίων αλληλεγγύης που διοργάνωνε ο σύλλογος.

2 Σχόλια

 1. 15/02/15 – 23:40
  Ανοιξε ο δρόμος να αποζημιωθούν τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα
  Εκτύπωση E-mail
  Ανοιξε ο δρόμος να αποζημιωθούν τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα

  Mε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας. Άνοιξε από την Ιταλία ο δρόμος για να αποζημιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, στο Δίστομο, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που επιβάλλει την εφαρμογή της σχετικής δικαστικής απόφασης.

  Οι Ιταλοί δικαστές δείχνουν το δρόμο, για τη δικαίωση του αγώνα που δίνει η χώρα μας, καλύπτοντας και την «αδράνεια» των ελληνικών αρχών που, πιστές στη δουλοπρεπή στάση τους, απέναντι στο Βερολίνο, αρνούνταν να εκτελέσουν ακόμη και αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων.
  Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρώμης, με μια γενναία απόφαση του, δικαίωσε τον αγώνα των κατοίκων του Διστόμου και του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο, για την εκτέλεση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς, που υποχρέωνε το σημερινό γερμανικό κράτος, σε γενναίες αποζημιώσεις προς τους απογόνους των θυμάτων, των ναζιστικών αντιποίνων στο Δίστομο.

  Με την απόφαση τους, οι Ιταλοί δικαστές, δεν ακύρωσαν μόνο προηγούμενο διάταγμα της δικής τους κυβέρνησης (Μπερλουσκόνι), αλλά, στην ουσία, εκθέτουν και τις αντίστοιχες ελληνικές κυβερνήσεις, που αρνούνταν πεισματικά να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση, προχωρώντας, επί παραδείγματι, στην κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε, επί ελληνικού εδάφους και αναγκάζοντας τον αξέχαστο Γιάννη Σταμούλη, ν` αναζητήσει διέξοδο στην ιταλική δικαιοσύνη.

  Οι Ιταλοί δικαστές, είπαν ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που, ως Πόντιος Πιλάτος, παρέπεμψε την επίλυση του ζητήματος, σε διακρατικές συμφωνίες!

  Στα δικαστήρια της χώρας είχε προσφύγει το 2004 ο αείμνηστος ευρωβουλευτής , δικηγόρος και Νομάρχης Βοιωτίας Γ. Σταμούλης (που ξεκίνησε μόνος του των αγώνα των γερμανικών επανορθώσεων ) βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η υπόθεση και αντιλαμβανόμενος ότι ουδείς Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης θα υπέγραφε την εκτέλεση της απόφασης κατά της Γερμανίας σε ελληνικό έδαφος. Ετσι με την επίκληση κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησε την αναγνώριση της αμετάκλητης απόφασης των Διστομιτών στην Ιταλία, όπου δεν υπάρχει ο σκόπελος της άδειας του Υπουργού. Οπερ και εγένετο.

  Ακολούθησε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία στις (3 Φεβρουαρίου 2012) η οποία έκρινε κατά πλειοψηφία ς προς το θέμα της οφειλόμενης αποζημίωσης- ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διέπραξε το Γ’ Ράιχ θα έπρεπε να αποζημιωθούν, αλλά το περιεχόμενο και το ύψος της αποζημίωσης θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διακρατικής συμφωνίας και όχι δικαστικής διεκδίκησης. Αμέσως μετά ο Μπερλουσκόνι εξέδωσε διάταγμα με το οποίο πάγωνε όλες τις διαδικασίες που αφορούν σε εκτέλεση κατά ξένου κράτους επί ιταλικού εδάφους!

  Το διάταγμα που έφτιαξε η Ιταλική Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να υπακούσει στις οδηγίες της Χάγης αρνήθηκαν ουσιαστικά να δεχτούν οι Ιταλοί Δικαστές .Το Εφετείο της Φλωρεντίας, θεώρησε ότι τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας (της εφαρμογής της αποφάσεως της Χάγης) και έκανε ερώτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο (Ρώμη). Το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο στις 23 Οκτωβρίου 2014 έκρινε πως «ο περιορισμός αυτός, εφόσον αφορά σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

  Κατά συνέπεια η πόρτα που φάνηκε να κλείνει με την απόφαση της Χάγης παραμένει ανοικτή (και επικυρωμένη από το Συνταγματικό Δικαστήριο) και το θέμα των ατομικών αποζημιώσεων μπορεί να κρίνεται από τα εθνικά δικαστήρια. Είναι προφανές πως με την εκπεφρασμένη βούληση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Νίκ. Παρασκευόπουλου κατα τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα πλέον τίθεται ως συγκεκριμένος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και όχι πια ως απλή ευχή με τη μόνιμη επωδό ότι «δεν παραιτούμεθα», χωρίς όμως εκ παραλλήλου να γίνεται και κάποια συγκεκριμένη κίνηση διεκδίκησης.

  Οι επόμενές κινήσεις θα πρέπει να είναι α) να επιδοθεί ρημματική διακοίνωση, η οποία θα υποστηριχθεί θα παρακολουθείται ανελλιπώς και β) να δοθεί (σαν μέσο πίεσης) η άδεια εκτέλεσης της αποφάσεως του Διστόμου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την οποία εξήγγειλε ήδη ο Υπουργός κ. Παρασκευόπουλος! Κανένας άλλος Υπουργός Δικαιοσύνης από το 2000 έως και χθές δεν είχε δεχθεί να δώσει την συγκεκριμένη άδεια.

  http://www.kontranews.gr/koinonia/item/43293-apozimiosi-nazismoy-ellada

 2. Π on

  IΣΠΑΝΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

  (Τρ. 17/2/15 – )

  Η Γερμανία χρωστά χρήματα στην Ελλάδα και, σύμφωνα με αρκετούς υπολογισμούς, το ποσόν αυτό ανέρχεται σχεδόν στα διπλά χρήματα από αυτά που έχει λάβει η Αθήνα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αποφαίνεται σε σημερινό της δημοσίευμα η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.

  Επικαλούμενη στοιχεία από μελέτες γνωστών και καθ’ όλα έγκριτων Ισπανών ιστορικών κι οικονομολόγων, η ισπανική εφημερίδα δημοσιεύει, υπό τον τίτλο «Το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας ξεπερνά όσα ζητούν οι Μέρκελ και ΕΕ από την Αθήνα» έναν εκτενή απολογισμό των γεγονότων από την επιβολή από το χιτλερικό καθεστώς του αναγκαστικού δανείου, ισοδύναμου με 3 δισ. ευρώ, τη συνδιάσκεψη του 1953 για τη διαγραφή του 63% του συνολικού εξωτερικού χρέους της Γερμανίας, έως τη συμφωνία των «Δύο συν Τέσσερις» του 1990 για τη μη πληρωμή των επανορθωτικών υποχρεώσεων του Βερολίνου, ενόψει της ενοποίησης των δύο Γερμανιών.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας Εδμούνδο Φαγιάνας Εσκουέρ, εάν για το κατοχικό δάνειο «ισοδύναμο με 3 δισεκ. ευρώ», «εφαρμοσθεί ως σημείο αναφοράς το μέσο επιτόκιο των αμερικανικών ομολόγων, το ποσόν που θα έπρεπε σήμερα να καταβάλει η Γερμανία θα ήταν 163,800 δισ. ευρώ».

  Ποσό που ουδέποτε καταβλήθηκε, υπενθυμίζει από την πλευρά του κι ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Παν/μιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης Κάρλος Σάνθ Ντίαθ, «μολονότι η Κατοχή στην Ελλάδα ήταν μία από τις ωμότερες στην Ευρώπη» επισημαίνοντας τις μεγάλες απώλειες, από πείνα και κακουχίες, μεταξύ του πληθυσμού τις χώρας και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας.

  «Ο υπολογισμός της καταστροφής» εκτιμά ο Φαγιάνας Εσκουέρ «ποικίλει ανάλογα με τις διάφορες εκτιμήσεις, που την ανάγουν σε έως και 300 δισ. ευρώ. Ποσό που ο Γάλλος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Ντεπλά, ανεβάζει ακόμη και στα 575 δισ. ευρώ» υπογραμμίζεται στο ίδιο άρθρο. «Είναι σαφές πως με αυτά τα ποσά, η Ελλάδα όχι απλώς θα είχε λύσει το πρόβλημα του χρέους, αλλά θα της περίσσευαν και χρήματα» προσθέτει ο ίδιος καθηγητής.

  Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει ιδιαίτερα, πως οι αποζημιώσεις, που αξιώνουν οι Έλληνες, δεν φθάνουν ούτε καν στα πραγματικά χρηματικά ύψη που πρέπει να τους δοθούν: «162 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογισθούν τα επιτόκια από την εποχή της Κατοχής (….) τα 108 δισ. αντιστοιχούν στις καταστροφές των υποδομών, ενώ τα υπόλοιπα στο καταναγκαστικό δάνειο της δοσίλογης κυβέρνησης».

  Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης για τη μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο θέμα των επανορθώσεων, αλλά και στον παραλληλισμό που «τόλμησε» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Βερολίνο με την κατάσταση που οδηγεί στην άνοδο των νεοναζί στην Ελλάδα, ο καθηγητής στο UCM Κάρλος Σανθ Ντίαθ δηλώνει πως «δεν ήταν μία αναιδής στάση. Κανένα άλλο έθνος δεν μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ευρώπη οφείλει να διδαχθεί το μάθημα πως, όταν φέρνουν έναν λαό στην απογοήτευση και την ταπείνωση, ο δρόμος προς τον εξτρεμισμό ανοίγει διάπλατα».

  Ο Σανθ Ντίαθ επιπλέον υπενθυμίζει πως η «Γερμανία πέτυχε από την Ευρώπη συμφωνία ότι πάνω απ’ όλα δεν πρόκειται να αποζημιώσει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης», για τις «βοήθειες» εν είδει άλλου «Σχεδίου Μάρσαλ» που τις εξανάγκασε να της δώσουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφωνία που, όπως υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος του London School of Economics Άλμπρεχτ Ριτσλ (σε συνέντευξή του στο Der Spiegel το 2011), καθιστά τη Γερμανία στον μεγαλύτερο χρεώστη του 20ου αιώνα, αλλά ακόμη και σε όλη την σύγχρονη χρηματοοικονομική ιστορία, καθώς ήταν πρωταγωνιστής στις πιο βαριές εθνικές χρεοκοπίες».

  Κατά τον Σανθ Ντίαθ, η Ελλάδα έχει όλους τους καλούς λόγους και τα ιστορικά δεδικασμένα για να αξιώσει μία επίλυση του χρέους της… à la Γερμανικά, υπογραμμίζοντας πως χάρις σ’ αυτές τις χαριστικές συμφωνίες μπόρεσε να επανεκκινήσει το σημερινό γερμανικό οικονομικό θαύμα, να τεθούν οι βάσεις για τη σημερινή ανάπτυξή της. Καταλήγοντας σχολιάζει: «Η Γερμανία ήταν η χώρα που επωφελήθηκε όσο καμία άλλη από την ΕΕ, συνεπώς είναι εκείνη που περισσότερο απ’οποιονδήποτε άλλο οφείλει να φροντίσει γι αυτήν». Το άρθρο ολοκληρώνεται με την παρατήρηση του ίδιου καθηγητή, πως ψίχουλα που έδωσε η Γερμανία οιονεί επανορθώσεων στην Ελλάδα μεταπολεμικά, «ήταν μία αρχική δόση εν αναμονή της διαπραγμάτευσης για την καταβολή των αποζημιώσεων μετά τη (γερμανική) ενοποίηση. Όμως, τα πάντα παρέμειναν σ’ αυτό το σημείο και μάλλον θα παραμείνουν εκεί, εάν ο Τσίπρας δεν βγάλει την Μέρκελ από την οικονομική της αμνησία».

  http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19580:ispanoi-akadhmaikoi-xreos&catid=37:di-evropi&Itemid=172


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: