Εκλογές της ΠΟΕ: ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ!!!

Η ενασχόληση με τα του οργανωμένου ποντιακού χώρου υπήρξε από χρόνια κομμάτι των δραστηριοτήτων μου. Αιτίες γι αυτή την ενασχόληση ήταν  η αντίληψη ότι,  ίσως, ο ποντιακός ελληνισμός μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή πολλών εμπεδωμένων αντιλήψεων στην Ελλάδα. Να την οδηγήσει στην υπέρβαση των «παλαιοελλαδικών» της καθηλώσεων για τις ιστορικές εξελίξεις, να κατανοήσει βαθύτερα τις διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία των εθνών-κρατών, στον τρόπο που διαμορφώθηκαν οι σημερινές γεωπολιτικές σταθερές. Να εντάξει στη συλλογική μνήμη τον ελληνισμό της Ανατολής και της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και ιστορικά γεγονότα όπως η Γενοκτονία ή οι σταλινικές διώξεις.

Ίσως να ήταν η αυταπάτη ότι θα μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα  η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος που προκλήθηκε με την έλευση των των δεκάδων χιλιάδων νέων ομογενών προσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ. Ίσως πάλι, ότι ο ελλαδικός ποντιακός χώρος θα μπορούσε να κατανοήσει τις νέες διεθνείς προκλήσεις και να αναδειχθεί ως σύνδεσμος μεταξύ της ευρωπαϊκής Ελλάδας και των νέων χωρών που προέκυψαν από τη σοβιετική κατάρρευση, όπου κατοικούσε μια σημαντική ελληνική διασπορά παραγνωρισμένη απ’ όλους. Ίσως η ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε, με ένα πιο συγκροτημένο τρόπο, να έχει το ρόλο της γέφυρας με τους ελληνόφωνους της Τουρκίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο και στον απόηχο των πλέον αλλοτριωμένων εκλογικών διαδικασιών που έχω γνωρίσει, έγραψα το παρακάτω σχόλιο:

———————————————————————-————————–
Εκλογές της ΠΟΕ: ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ!!!
———————————————————————-————————–

Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές της ΠΟΕ, θα μπορούσαμε εν κατακλείδι να συμπεράνουμε : Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!!!

Η μεγαλύτερη ελλαδική Ομοσπονδία των Ποντίων δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη νεοελληνική κακοδαιμονία της παραταξιοποίησης, του φανατισμού, του αποκλεισμού των μη “κολλητών” και της αδυναμίας σύνθεσης των διαφορετικών αντιλήψεων. Είναι γεγονός πλέον η αρνητική πορεία ως αποτέλεσμα της κομματικής εμπάθειας, της ημιμάθειας και της αναζήτησης φανταστικών εχθρών εντός του ποντιακού χώρου.

Στη θέση της σύνθεσης επελέγη η αντίθεση.

Στη θέση του διαλόγου η απόρριψη.

Αντί της συναδελφικής αλληλεγγύης καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια περιθωριοποίησης συμπατριωτών.

Αντί της εξωστρέφειας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η εσωστρέφεια.

Στη θέση της γνώσης και της αξιοπρεπούς διεκδίκησης της ιστορικής μνήμης, η υποταγή σε αλλότρια συμφέροντα, η συγκάλυψη των ευθυνών των ενόχων…

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ένα φιλόδοξο εγχείρημα ναυάγησε στα χέρια ανεπαρκών “ηγετών”. Δυστυχώς… οι “Λακεδαιμόνιοι”, ευρίσκονται πλέον κυρίαρχοι εντός των τοιχών

Επειδή όμως «Ουδέν κακόν αμιγές καλού«, η διάψευση των προσδοκιών και η συνειδητοποίηση ότι αντί να μεταβάλλει  ο οργανωμένος χώρος την καθεστηκυία νοοτροπία, κυριαρχήθηκε απ’ αυτήν -καθώς και από άδηλα συμφέροντα-  οδηγεί σε μια επανατοπικοποίηση των δράσεων με μικρότερο κόστος και σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα.

Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα στοιχεία, ας επισκεφτεί το blog Π&Α:

Περί Ποντίων…Πιλάτων

Ενδιαφέρουσα συζήτηση γίνεται στο:
Ένα ποντιακό κουίζ!

O πίνακας είναι του Δημήτρη Γέρου.
Φωτογραφήθηκε από μένα στην έκθεση
«Συνομιλία» Γέρου – Καραβούζη στην Άνδρο,
που επιμελήθηκε η Αθηνά Σχινά.

14 Σχόλια

 1. ΓΙΩΡΓΟΣ on

  Ντο έσετεν να χωρίζετεν εσείς που ασχολείστε με τον «οργανωμένο ποντιακό χώρο» όπως λέτε, μεταξύ σας;;;;;; Εναν πράγμαν ελέπω και εξέρω, 100 χρόνια ζείτεν σην Ελλάδαν εσείν οι Ρωμέοι ντο έρθετεν ασον Πόντον σα 22, και την Ελλάδαν ακόμαν κυβερνούν’ατο οι ΕΒΡΑΙΟΙ! (Και μπράβο σα τουνούς,αφου είμες πρόγατα)Εντροπής πράματα!2.5 εκατομμύρια τεμετέρ σην Ελλάδαν κι εσείν κρούτε κι παίρετεν με τα τα τα συλλόγους και ομοσπονδίας.ΖΙΡΙ ΖΙΡΙ παίζ η λύρα, κι’αρ ατό έτονε.Εφτάτεν συλλογους και πληρώντς σας το κράτος μηνέον.Τερέστεν οι Εβραίοι ντο εφτάγνε και μαθέστεν. Γιάτι κι ενούζνεν ούλ εντάμαν και εφτάτεν έναν κόμμαν;

 2. Αμάν βρε Γιώργο με τον εβραιοφοβία σου. Καλά σου τα είπε ο ιστορικός στο άλλο που τον ρώτησες, αλλά φαίνεται ότι δεν τα διάβασες.

  Δε μου λες;

  Οι Εβραίοι έβγαλαν το ποντιακό ζήτημα από την ελληνική εξωτερική πολιτική το Νοέμβριο του 1920;

  Οι Εβραίοι δεν έστειλαν όπλα στους Πόντιους αντάρτες;

  Οι Εβραίοι ψήφισαν νόμο που απαγόρευε την εκκένωση της Μικρά Ασίας απ’ τους χριστιανούς;

  Οι Εβραίοι κυνηγούσαν τους πρόσφυγες μετά την Καταστροφή και έκαιγαν τους καταυλισμούς τους;

  Οι Εβραίοι έκλεψαν την Ανταλλάξιμη Περιουσία;

  Οι Εβραίοι μετονόμασαν την Οδό Αποστόλου Παύλου σε Οδό Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και πρότειναν τον Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης;

  Οι Εβραίοι απαγόρευσαν τους Πόντιους της ΕΣΣΔ να έρθουν στην Ελλάδα και τους κατακρεούργησε μετά ο Στάλιν;

  Οι Εβραίοι φταίνε που δεν διδάχτηκε ποτέ η ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής στα σχολεία μετά το 1922;

  Οι Εβραίοι φταίνε που έπρεπε να περάσουν 70 ολόκληρα χρονια για να αναγνωριστούν οι γενοκτονίες;

 3. ΣΤΥΛΙΔΗΣ on

  Πάντως συμπατριώτη , από ότι καταλαβαίνεις , το σχόλειο του Γερίκα έχει να κάνει με την απογοήτευση των πολλών , ανεξάρτητων , εξωοργανωσιακών ποντίων , με την κατάσταση στον οργανωμένο ποντιακό χώρο . Το πείραμα ΠΟΕ απέτυχε γιατί είχε εγγενείς αδυναμίες από τη φύση της , το ζήτημα ήταν πότε .

  Πάντως αντί να ομφαλοσκοπούμε θα πρέπει επιτέλους να βγάλουμε από το παρασκήνιο την πλειοψηφία εκείνων των Ποντίων που έχει σιχαθεί την κατάσταση και να τους βάλουμε στο προσκήνιο. Φτάνει επιτέλους η κριτική και η μιζέρια , νομίζω έρχεται πια ο καιρός της δράσης , μέσα από έναν ΄΄τρίτο΄΄ δρόμο , που θα ενώνει , θα συνθέτει και δε θα διασπά ούτε θα διαιρεί τη φωνή του μεγάλου ποντιακού ρεύματος. Φτάνουν πια οι γραφικοί και οι ημιμαθείς , που επαληθεύουν τη γνωστή παροιμία ΄΄ ο αχουλής ως να νουνίζιατο , ο παλαλόν πάει και έρται΄΄

 4. Βλάσης Αγτζίδης on

  Οι πρόσφατες εκλογές της ΠΟΕ ανέδειξαν στο μέγιστο βαθμό τις παθογένειες, που έρχονται βεβαια από παλιά. Η συζήτηση στον Π&Α φωτίζει κάποιες πλευρές του ζητήματος. Μια από τις παρεμβάσεις που έγιναν (σχόλιο με τον συμβολικό αριθμό 69) με εκφράζει γι αυτό και την παραθέτω στη συνέχεια:

  «Δυστυχώς η εξέλιξη με τις πρόσφατες εκλογές της ΠΟΕ είναι θλιβερή και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί με κάθε θυσία. Ειδικά, γιατί ανακηρύχθηκαν “εχθροί” που θα έπρεπε να εξολοθρευτούν όχι συνδικαλιστές, αλλά ένας ερευνητής λαογράφος και ένας ιστορικός.
  Στην πραγματικότητα η θλιβερή εξέλιξη συνέβη χωρίς να υπάρχει καμμιά απολύτως απειλή στην ηγετική ομάδα της ΠΟΕ. Να φταίει άραγε η μνησικακία που είναι έμφυτη σε αρκετούς που ασχολούνται με τα κοινά; Γιατί στην πραγματικότητα, οι δύο αυτοί συμπατριώτες μας δε συνιστούσαν απειλή για κανένα.

  Τα έξη αυτά χρόνια δεν υπήρξαν σοβαροί λόγοι που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ισοροπίες μεταξύ ενός σημαντικού τμήματος της Αθήνας που σήμερα πικράθηκε αφάνταστα, με την ηγεσία της ΠΟΕ. Οι προερχόμενοι από την Αθήνα πρόσφεραν στη νέα Ομοσπονδία και το Νόστο και το Ψωμιάδειο. Η άρνηση αποδοχής βαραίνει την ηγετική ομάδα.

  Νομίζω ότι το σημερινό πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν όταν ο κ. Παρχαρίδης κατέφυγε σε νέους “φίλους”, οι οποίοι είχαν τα δικά τους συμφέροντα και όπως φαίνεται καθοδήγησαν τον πρόεδρο σε μια ανορθολογική στρατηγική ρήξης. Εάν δεν υπήρχε αυτή η εξάρτηση, είναι πολύ πιθανόν να είχαν ξεπεραστεί οι όποιες παρεξηγήσεις. Εάν φυσικά υπήρχε ειλικρίνεια και διάθεση επικοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή προσπάθησαν πολύ τα χρόνια που πέρασαν αυτοί που χαρακτήρισα στην αρχή “σοβαρότατοι υποστηρικτές του”.

  Στη δημιουργία αυτού του αδιέξοδου, ο πρόεδρος της ΠΟΕ έχει δυστυχώς πολύ μεγάλη ευθύνη. Γιατί είναι αλήθεια αυτό που γραφτηκε κάπου παραπάνω, ότι η ρήξη συνέβη σε μια στιγμή που τα παλιά κέντρα της Αθήνας είχαν αποδυναμωθεί πλήρως και οι συνθήκες ήταν ιδανικές για μια νέα σύνθεση. ..»

  Όσον αφορά το τι μέλει γενέσθαι και πως θα αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατικοποίηση του δευτεροβάθμιου οργάνου, το συγκεντρωτικό πνεύμα που επικρατεί, η κυριαρχία μέτριων και εμπαθών στελεχών, η συνειδητή προσπάθεια αποστέρησης των περιφερειακών οργάνων από αρμοδιότητες κ.λπ. αυτό θα πρέπει να απασχολήσει βαθύτατα τους σκεπτόμενους.

  Ο χώρος της Αθήνας, που πριν από μερικά χρόνια έδωσε την αναμφισβήτητη πανελλαδική εμβέλεια στην ΠΟΕ, και «εκδιώχθηκε» σήμερα με έναν πρωτοφανώς προσβλητικό τρόπο, θα πρέπει να στραφεί στον εαυτό του, να κάνει την αυτοκριτική του, να ξεπεράσει οριστικά τις αρνητικές πλευρές που υπήρξαν και να εξυγιάνει συλλογικούς θεσμούς που έχουν μεγάλες δυνατότητες δράσεων και κοινωνικής παρέμβασης.

  Προσωπικά νομίζω ότι θα πρέπει πλέον σε επιστημονικά ζητήματα να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, στην οποία θα προστρέχουν οι ενδιαφερόμενοι για να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν κι η οποία -δεδομένου ότι είναι εγγεγραμμένοι σ’ αυτήν το σύνολο των ιστορικών μας και γενικά των εχόντων μια εξειδίκευση σε επιμέρους ζητήματα- θα αναλάβει να διαχειριστεί τα σχετικά θέματα. Σε επίπεδο καθημερινής δραστηριοποίησης θα πρέπει να καταφύγουμε και πάλι στο βασικό κύταρο που είναι το πρωτοβάθμιο σωματείο. Παράλληλα η ανάπτυξη οριζόντιων, αυτόνομων και ακηδεμόνευτων δικτύων προσώπων και συλλόγων θα δώσει νέα πνοή και μεγάλη ώθηση. Kαι πάνω απ’ όλα ζωντάνια και εξωστρέφεια..Πιθανόν η εκδήλωση που διοργανώνεται την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με τον Omer Asan, να δείχνει τον αναγκαίο δρόμο…

 5. ΓΙΩΡΓΟΣ on

  Πόντος και Αριστερά: Ρε παιδιά αφου λέτε πως είστε αριστεροί σταματήστε να διαβάζετε τα άπαντα του ΛΈΝΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Στάλιν και ανοίξτε και κανένα άλλο βιβλίο.Δηλαδή πράγματα που είναι πλέον ευρέως ))))))))))γνωστα εσείς τα αρνείστε.Επιμένω στην πρόταση μου ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ.
  2ΟΟ ЛЕТ ВМЕСТЕ(1 И 2 ЧАСТЬ)-
  ΑΓΟΡΑΣΤΕ Η ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΡΩΣΙΚΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΟ,ΑΞΙΖΕΙ.
  ΕΜΕΙΣ ΑΤΑ ΕΖΗΣΑΜ’ΑΤΑ, ΑΠ’ΕΣΑΣ ΚΙ’ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΙΖΕΤΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΝ.
  ΥΓ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΒΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ МΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΙ.

 6. Βλάσης Αγτζίδης on

  Γιώργο, για ζητήματα του «Πόντος και Αριστερά», μπορείς να τα θέτεις στο μπλογκ τους: http://pontosandaristera.wordpress.com/

  Εξάλλου δε νομίζω ότι διακατέχονται από οποιαδήποτε σοβιετολαγνεία. Μάλλον το αντίθετο! Εάν δεις τις αναρτήσεις για τις σταλινικές διώξεις θα το αντιληφθείς.

  Επειδή όμως και εγώ ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με το σοβιετικό Μεσοπόλεμο γνωρίζω ότι η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.

  Σου προτείνω να διαβάσεις:

  α) για την εφημερίδα «Κόκινος Καπνας» που εκδιδόταν το Μεσοπόλεμο στο Σοχούμι:

  https://kars1918.wordpress.com/2010/03/30/kokinos-kapnas/

  β) για τις σταλινικές διώξεις:

  https://kars1918.wordpress.com/2009/02/10/10-2-2009/

 7. […] το παρακάτω κείμενο…. τρία περίπου χρόνια μετά το αρκετά κριτικό κείμενο που είχα γράψει τότε (2010), στηλιτεύοντας την κατάπτωση […]

 8. […] το παρακάτω κείμενο…. τρία περίπου χρόνια μετά το αρκετά κριτικό κείμενο που είχα γράψει τότε (2010), στηλιτεύοντας την κατάπτωση […]

 9. Γιωρίκας on

  Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

  Προς: Πρόεδρο της ПОЕ

  Κον Φαχαντίδη Επαμεινώνδα

  Από: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ
  Ζελίλωφ Ιωάννη

  Αίτηση

  Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ПОЕ όλα τα θέματα επιλύονται ομαδικά. Αν κάποιος δεν ανήκει στην ομάδα πλειοψηφίας, που δημιουργήθηκε από τον κ. Γ. Παρχαρίδη, τότε οι προτάσεις του δεν λαμβάνονται υπόψη από την πλειοψηφία, και σύμφωνα με την «δημοκρατική αρχή», απλώς αγνοούνται.

  Εκλέχθηκα στο Δ.Σ. στη Γενική Συνέλευση ως μοναδικός εκπρόσωπος των ομογενών στις 24.11.2013.

  Στην ΠΟΕ υπήρχαν ξεχωριστές Επιτροπές ανά κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής για ζητήματα νεοπροσφύγων. Για να μην μπορώ ως εκπρόσωπος αυτών των ομογενών, να εκλεγώ επικεφαλής αυτής της Επιτροπής, την είχαν συγχωνέψει με μια άλλη, εξίσου σημαντική Επιτροπή για την «Ανταλλάξιμη Περιουσία». Ταυτόχρονα στο Δ.Σ. υπάρχουν τρεις ξεχωριστές Επιτροπές με το ίδιο αντικείμενο, τον πολιτισμό. Είναι οι Επιτροπές χορού, μουσικής και θεάτρου. Μετά από την κατηγορηματική μου αντίδραση σχετικά με τη συγχώνευση των δύο Επιτροπών, τις ξαναχώρισαν, αλλά η υποψηφιότητά μου για τη θέση του υπευθύνου αυτής της κατεύθυνσης απορρίφθηκε με πλειοψηφία ψήφων, διότι ο εκπρόσωπος της Αθήνας (Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ και εκπρόσωπος της ομάδας πλειοψηφίας) εξέφρασε την επιθυμία να συμπληρώσει τις πολυάριθμες ασχολίες του με μια ακόμα, την ενασχόληση με τα ζητήματα των ομογενών.

  Εγώ δήλωσα εξαρχής ότι δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι χοροί, ούτε τα τραγούδια ούτε η ίδια η θέση μέλους του Δ.Σ., και θέλω και θα ασχολούμαι μόνο με τα προβλήματα των ομογενών, τα οποία γνωρίζω καλά και για την επίλυση των οποίων συμμετείχα στις εκλογές του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

  Η Διοίκηση (Δ.Σ.) της παραπάνω Ομοσπονδίας θέλει να έχει δίπλα της τους ομογενείς, αλλά μόνο ως υφιστάμενους, ως κατώτερους, και σε καμία περίπτωση ως ίσους προς αυτούς. Πιθανόν αυτό το γεγονός μπορεί να προσβάλλει αρκετά κάποια άτομα…

  Σε μια από τις πρώτες συνελεύσεις του Δ.Σ. υπέβαλα γραπτή πρόταση για την οργάνωση των εκδηλώσεων της επόμενης Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία ΠΟΠΣ, διότι ο απλός λαός δεν καταλαβαίνει, γιατί μια συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνεται από διαφορετικές Ομοσπονδίες και σε διαφορετικό χρόνο. Και αυτή η εκδήλωση θα μπορούσε να ενώσει όλους τους Ποντίους της Ελλάδος. Όπως ήταν αναμενόμενο και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε.

  Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά σε αυτήν την επιστολή μου όλα τα μέλη του Δ.Σ. (εκπροσώπους της ομάδας μειοψηφίας), οι οποίοι με στήριξαν, και όλους οι οποίοι ψήφισαν εμένα στις εκλογές, και να ζητήσω συγνώμη από αυτούς για την απόφαση μου.

  Αλλά ζούμε στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια. Έχουμε και την κατάλληλη μόρφωση, και την εμπειρία δουλειάς με τον κόσμο. Προσωπικά κατείχα πολύ υπεύθυνες θέσεις στην πρώην ΕΣΣΔ και πουθενά δεν ήμουν κομπάρσος. Δεν θέλω να είμαι κομπάρσος ούτε εδώ, στο Δ.Σ. της ΠΟΕ, και γι’ αυτό ζητώ να γίνει δεκτή η παραίτησή μου από μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕ.

  Δηλώνω επίσης ότι θα συνιστώ στους εκπροσώπους όλων των Συλλόγων των ομογενών να μην συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., διότι η ηγεσία της ΠΟΕ θέλει να μας έχει μόνο ως άβουλους ψηφοφόρους.

  Με εκτίμηση
  Ζελίλωφ Ιωάννης

  Θεσσαλονίκη, 25.06.2014

 10. […] μέσα στο περιφρουρημένο γκέτο, αναπαράγοντας μικροεξουσίες ανταγωνιστικών ομάδων, αναμασώντας θεωρίες και ιδεολογήματα που αξίζουν […]

 11. Σωματεία Νεοπροσφύγων προς Παμποντιακή: «Πείτε μας που πήγαν τα λεφτά» Σωματεία Νεοπροσφύγων προς Παμποντιακή: «Πείτε μας που πήγαν τα λεφτά» Δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου, 2014 16:01

  Της Χρύσας Κυριακού

  Φαίνεται πως δεν έχει τέλος η… «κόντρα» που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας εδώ και λίγους μήνες. Η παραίτηση του πρώην προέδρου της ΠΟΕ, Επαμεινώνδα Φαχαντίδη και όσα ακολούθησαν αυτής, όπως όλα δείχνουν, ήταν μόνο η αρχή.

  Το δημοσίευμα της Κarfitsa στις 11 Οκτωβρίου, που ακολούθησε το δημοσίευμα της εφημερίδας Kontra news σχετικά με την επιχορήγηση που αφορούσε ευρωπαϊκό πρόγραμμα 250.000 ευρώ για την υποστήριξη των Παλλινοστούντων Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ στον τομέα του πολιτισμού και το οποίο έλαβε πριν 7 περίπου χρόνια, συγκεκριμένα το 2007, επί προεδρίας Γιώργου Παρχαρίδη η Παμποντιακή Ομοσπονδία, απασχόλησε τους εκπροσώπους νεοπροσφυγικών σωματείων.

  Το περασμένο Σάββατο και μόλις μια εβδομάδα μετά τη διοργάνωση του Πανελληνίου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Λάρισα, εκπρόσωποι των νεοπροσφυγικών σωματείων απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, όπου αναφέρονται τόσο στο εν λόγω ρεπορτάζ της Karfitsa, όσο και σε αυτό που προηγήθηκε τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Το ανωτέρω δημοσίευμα έδωσε τροφή για διάφορα σχόλια και προκάλεσε μεγάλα ερωτηματικά για τη διαχείριση του ανωτέρω ποσού, καθώς συνέπεσε χρονικά και με την παραίτηση από το ΔΣ της ΠΟΕ του μοναδικού εκπροσώπου των νεοπροσφύγων κ. Ιωάννη Ζελίλωφ, λόγω της άρνησης του ΔΣ της ΠΟΕ να αναλάβει ο τελευταίος τον συντονισμό της Επιτροπής που θα ασχολούνταν με τα θέματα των Νεοπροσφύγων. Όταν μάλιστα το ανωτέρω δημοσίευμα κατατέθηκε προς σχολιασμό στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ από μέλος του, αντί άμεσων απαντήσεων, το θέμα αναβλήθηκε με παρέμβαση προέδρου για επόμενη συνεδρίαση».

  Και η επιστολή συνεχίζει: «Την 11η Οκτωβρίου 2014 ακολούθησε νέο δημοσίευμα για το θέμα της δημοσιογράφου, Χρύσας Κυριακού στην εφημερίδα «Karfitsa», σε ερώτηση της οποίας ο νέος Πρόεδρος της ΠΟΕ κ. Γιάννης Αντωνιάδης επιβεβαίωσε την είσπραξη της ανωτέρω επιχορήγησης δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι όλα έγιναν νόμιμα και δηλώνοντας ότι «Όλα τα παραστατικά και τα τιμολόγια υπάρχουν ταξινομημένα σε φακέλους και μπορεί να τα δει οποιοσδήποτε». Ερωτηθείς και ο κ. Ιωάννης Ζελίλωφ από τη δημοσιογράφο δήλωσε ότι «δεν είδε ούτε ένα ευρώ από αυτό το πρόγραμμα» και δεν γνωρίζει κανέναν από τους νεοπρόσφυγες, ο οποίος να γνώριζε κάτι για αυτό το θέμα. Ο δε κ. Γρηγόρης Ηλιάδης, νεοπρόσφυγας, μέλος του τότε Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., δήλωσε «…κανείς δε μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα»».

  Με την επιστολή τους τα Σωματεία, που την υπογράφουν, απευθύνουν στην ηγεσία της ΠΟΕ το ερώτημα: «Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Πώς γίνεται να δόθηκαν 250.000 ευρώ στους νεοπρόσφυγες, και τα Σωματεία μας να μην γνωρίζουν τίποτα;» και καταλήγουν: «Προκειμένου να μην αιωρούνται ερωτήματα που δημιουργούν «άσχημους» συνειρμούς, τόσο για την πρώην όσο και για την τωρινή διοίκηση της ΠΟΕ, ζητούμε άμεσα να δημοσιοποιήσετε -ή έστω να μας αποστέλλετε- έγγραφο λεπτομερή οικονομικό απολογισμό για τη διάθεση της επιχορήγησης των 250.000 ευρώ».

  Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

  ΠΡΟΣ:

  ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ

  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Kontra news”

  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Karfitsa”

  ΚΟΙΝ: ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΟΕ

  Σύμφωνα με δημοσίευμα στις 30 Ιουνίου 2014 της εφημερίδας Kontra News η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος -επί προεδρίας του κ. Γιώργου Παρχαρίδη- σε εκτέλεση της απόφασης Ε 0143 τροπ. 0/29/5/2007 του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, έλαβε ως επιχορήγηση το ποσό των 250.000 ευρώ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός», για την υποστήριξη των Παλιννοστούντων Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ στον τομέα του πολιτισμού και τη δημιουργία μεταξύ άλλων 20 πολιτιστικών εργαστηρίων για τους Παλιννοστούντες Ομογενείς.

  Το ανωτέρω δημοσίευμα έδωσε τροφή για διάφορα σχόλια και προκάλεσε μεγάλα ερωτηματικά για τη διαχείριση του ανωτέρω ποσού, καθώς συνέπεσε χρονικά και με την παραίτηση από το ΔΣ της ΠΟΕ του μοναδικού εκπροσώπου των νεοπροσφύγων κ. Ιωάννη Ζελίλωφ, λόγω της άρνησης του ΔΣ της ΠΟΕ να αναλάβει ο τελευταίος τον συντονισμό της Επιτροπής που θα ασχολούνταν με τα θέματα των Νεοπροσφύγων.

  Όταν μάλιστα το ανωτέρω δημοσίευμα κατατέθηκε προς σχολιασμό στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ από μέλος του, αντί άμεσων απαντήσεων, το θέμα αναβλήθηκε με παρέμβαση προέδρου για επόμενη συνεδρίαση.

  Την 11 Οκτωβρίου 2014 ακολούθησε νέο δημοσίευμα για το θέμα της δημοσιογράφου Χρύσας Κυριακού στην εφημερίδα «Karfitsa», σε ερώτηση της οποίας ο νέος Πρόεδρος της ΠΟΕ κ. Γιάννης Αντωνιάδης επιβεβαίωσε την είσπραξη της ανωτέρω επιχορήγησης δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι όλα έγιναν νόμιμα και δηλώνοντας ότι «Όλα τα παραστατικά και τα τιμολόγια υπάρχουν ταξινομημένα σε φακέλους και μπορεί να τα δει οποιοσδήποτε». Ερωτηθείς και ο κ. Ιωάννης Ζελίλωφ από τη δημοσιογράφο δήλωσε ότι «δεν είδε ούτε ένα ευρώ από αυτό το πρόγραμμα» και δεν γνωρίζει κανέναν από τους νεοπρόσφυγες, ο οποίος να γνώριζε κάτι για αυτό το θέμα. Ο δε κ. Γρηγόρης Ηλιάδης, νεοπρόσφυγας, μέλος του τότε Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., δήλωσε «…κανείς δε μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα».

  Τα Σωματεία που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την ίδια απορία και σας απευθύνουμε το ερώτημα:

  Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Πώς γίνετε να δόθηκαν 250.000 ευρώ στους νεοπρόσφυγες, και τα Σωματεία μας να μην γνωρίζουν τίποτα;

  Προκειμένου να μην αιωρούνται ερωτήματα που δημιουργούν «άσχημους» συνειρμούς, τόσο για την πρώην όσο και για την τωρινή διοίκηση της ΠΟΕ, ζητούμε άμεσα να δημοσιοποιήσετε -ή έστω να μας αποστέλλετε- έγγραφο λεπτομερή οικονομικό απολογισμό για τη διάθεση της επιχορήγησης των 250.000 ευρώ.

  Με τιμή,

  Ζελίλωφ Ιωάννης – Σύλλογος παλιννοστούντων «Η Επιστροφή»

  Ηλιάδης Γρηγόρης- Αθλητικός και πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Πόντος»

  Μπαλαμπανίδης Κλημέντιος- Σύλλογος Ελλήνων ποντίων «Ο Καύκασος»

  Θεοφανίδης Εδουάρδος- Σύλλογος ελληνοποντίων «Παναγιά»

  Αβραμίδης Παναγιώτης – Σύλλογος παλιννοστούντων «Βατούμ»

  Προκοπίδου Σοφία – Σύλλογος παλιννοστούντων «Φυλιριώτης»

  Παναγιωτίδου Ελένη – Σύλλογος γυναικών «Η Ελπίδα»

  Σόνους Ηρακλής – Σύλλογος ποντίων Ν. Κορινθίας

  Κεσσίδου Κέτο – Σύλλογος ποντίων «Φλόγα» Ν. Ξάνθης

  Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2014

  http://www.karfitsa.gr/2014/11/10/somateia-neoprosfygon-pros-pamponti/

 12. […] συλλόγου «Αργοναύτες-Κομνηνοί». Τότε συνέβησαν και οι απαράδεκτες εκλογές εκείνης της χρονιάς που σηματοδότησαν την οριστική καθοδική πορεία. Μια […]

 13. Κ. Κυριλλίδης on

  Κρίμα-κρίμα-κρίμα.Η ιστορία κάποια στιγμή θα καταδικάσει αυτούς που ευθύνονται για την διάσπαση του ποντιακού χώρου και το συνεχιζόμενο χάλι και τέλμα που βρίσκεται σήμερα.Όμως δεν θα
  αφήσει και όλους εμάς που ανεχόμαστε και συντηρούμε αυτήν την
  απαράδεκτη κατάσταση .

 14. […] Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στον κάποτε ελπιδοφόρο αυτό χώρο, με την κυριαρχία μιας παράδοξης και ετερόδοξης ομάδας που πήγε τον χώρο δεκαετίες πίσω και τον εξαθλίωσε ιδεολογικά. Θαυμαστό παράδειγμα αποτελούν οι ομηρικοί καυγάδες για το φέσι που ξεκίνησαν από το 201ο και οδήγησαν στην κατάπτωση αυτή με την κυριαρχία ενός φαινομένου που αποκαλείται πλέον «παρχαριδισμός«. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: