Ελληνόφωνες ομάδες στην Τουρκία

Mε αφορμή μια πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν, όπου μεταξύ άλλων τα εδάφη της  Ελλάδας τα ανάφερε ως  «εδάφη γκιαούρηδων«, ας θυμηθούμε ένα παλιό άρθρο του Vahit Tursun. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι μια από τις καταγωγές του Ερντογάν είναι ρωμαίικη και ότι ουδεμία φυλετική προέλευση έχει από τις τουρκικές εθνοτικές ομάδες. Αυτή ακριβώς είναι και η εξήγηση της ακραίας ισλαμικής του καθήλωσης. Το Ισλάμ για τον Ερντογάν λειτουργεί ως ένα σημείο αναπλήρωσης της ταυτότητας. Μιας ανάγκης για αναπλήρωση που προκύπτει από τη γνώση της δικιάς του εθνοτικής προέλευσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» το 2007 με δικό μου εισαγωγικό σημείωμα.

24.11.2007

Τον περασμένο Φεβρουάριο (του 2007) η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» δημοσίευσε ολοσέλιδο άρθρο του Vahit Tursun, ελληνόφωνου από την περιοχή Οφη Τραπεζούντας, με τίτλο «Τα Ρωμαίικα της Ανατολής πεθαίνουν». Το άρθρο Αποτέλεσμα εικόνας για Βαχίτ Τουρσούναναφερόταν στο χωριό Οτσενα της Τραπεζούντας, όπου ένας πανάρχαιος πολιτισμός -ο ελληνικός- ψυχορραγεί και μία γλώσσα -η ελληνική- αργοσβήνει (αναδημοσιεύθηκε στην «Κ» της 4ης Μαρτίου 2007). Στις 11 Νοεμβρίου η εφημερίδα φιλοξένησε νέο άρθρο του Tursun, με τίτλο «Το τίμημα της γλώσσας», στο οποίο ο αρθρογράφος μιλάει για τα αισθήματα που προκαλεί το γεγονός, ότι έπρεπε από μικρός να καταπνίγει τη γλώσσα, που έμαθε, όπως και τα συναισθήματά του.

Στην ουσία θίγει το θέμα των ελληνόφωνων μουσουλμάνων στην Τουρκία.Για το θέμα ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης τονίζει: Η μετάβαση ελληνόφωνων ομάδων από το χριστιανικό θρησκευτικό σύστημα στο ισλαμικό, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατάκτησης, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα θέμα άγνωστο για τη νεοελληνική επιστήμη. Το φαινόμενο αυτό είχε εμφανιστεί σ΄ ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Από την Κύπρο και την Πελοπόννησο έως την Ηπειρο και τον Πόντο. Σήμερα, όμως, η δημόσια εμφάνιση όσων από τις ομάδες αυτές επιβιώνουν, διευρύνει το ερευνητικό ενδιαφέρον.

Η βιβλιογραφική και αρθρογραφική παρουσία των ελληνόφωνων ομάδων της Τουρκίας είναι πλέον γεγονός. Η αρχή έγινε πριν μερικά χρόνια με την Tanju Izbek, η οποία έλαβε το Βραβείο Ιπεκτσί για μια νουβέλα της στο κρητικό ιδίωμα, όπως αυτό μιλιέται σήμερα στην περιοχή της Gunda (τα παλιά Μοσχονήσια). Πιθανότατα, σύμφωνα με το τουρκικό περιοδικό Actuel, να υπήρχαν πολιτικές ομάδες στη βόρεια Τουρκία που δραστηριοποιούνταν, πριν από το πραξικόπημα του ’80, γύρω από τον πολιτισμό του Πόντου. Το 1996 εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη, από τον εκδοτικό οίκο Belge, το κλασικό πλέον βιβλίο του Omer Asan, με τίτλο «Pontos Kulturu», δηλαδή «Ο πολιτισμός του Πόντου».

Σήμερα υπάρχουν τέσσερις ελληνόφωνες ομάδες στην Τουρκία: κρητική, ποντιακή, μακεδονική και κυπριακή. Κάθε μία απ’ αυτές έχει εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον. Η έκφραση των ομάδων αυτών είναι γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, εφόσον αναδεικνύει μια άγνωστη πλευρά της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας που ολοένα γίνεται και περισσότερο σημαντική. Η δημόσια εμφάνιση των ομάδων αυτών δεν αφορά μόνο την τουρκική κοινωνία, η οποία συνειδητοποιεί αργά τον πολυεθνοτικό της χαρακτήρα, καθώς και τους εθνογενετικούς της μύθους. Αφορά παράλληλα και την ελληνική, γιατί της αποκαλύπτει τον τρόπο συγκρότησης των σύγχρονων εθνικών κρατών στην περιοχή μας και το αδιέξοδο των ενδιάμεσων ομάδων -γέννημα της ιστορίας- οι οποίες υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στο κράτος που είχε ως ιδεολογικό υπόβαθρο, το δικό τους θρησκευτικό δόγμα….

http://www.kathimerini.gr/305636/article/epikairothta/ellada/oi-ellhnofwnoi-pontioi-sthn-toyrkia

 ——————————–
————–
—-

 Οι ελληνόφωνοι Πόντιοι στην Τουρκία

Αποτέλεσμα εικόνας για Βαχίτ ΤουρσούνΤου Vahit Tursun*

Το τίμημα της γλώσσας άρχιζε από το σχολείο

Ελευθερία… Μια αίσθηση που είναι αδύνατο να την εξηγήσει κανείς. Ομως ο καθένας προσπαθεί να την περιγράψει χωρίς να την έχει κατανοήσει καλά. Είναι σαν τη φωτιά, που σε ζεσταίνει και σε καίει ανάλογα με τη χρήση της. Είναι σαν το ριπίδιο, που στη μία άκρη του βρίσκεται η στέρηση που δημιουργεί αγανάκτηση και στην άλλη η κατάχρηση που την υποδαυλίζει ολέθρια.

Ο Πλάτωνας λέει ότι: «Η πολύ ελευθερία στον άνθρωπο και το κράτος μετατρέπεται σε σκλαβιά». Ενώ ο Επίκτητος επαναστατεί κατά του ίδιου του θεού του, λέγοντας: «Μπορείτε να μου περάσετε δεσμά στα πόδια, αλλά όχι στην πίστη μου. Ούτε ο Δίας μπορεί να με νικήσει». Ετσι, επί χιλιάδες χρόνια συναντάμε το αίτημα της ελευθερίας στο γραπτό και προφορικό λόγο, στην ιστορία, στην ποίηση, στη φιλοσοφία, στις παροιμίες, στην κλαγγή των όπλων.

Για μένα η ελευθερία είναι δώρο της Φύσης, που όσο το μοιράζεσαι με τους άλλους, τόσο το χαίρεσαι και ο ίδιος. Οσο το στερείς από τους άλλους, τόσο το στερείσαι και εσύ. Η ανθρωπιά, η φιλία και η αδελφοσύνη μόνο κάτω από συνθήκες ελευθερίας μπορούν να επικρατήσουν. Αν και η ελευθερία πιάνεται και δεσμεύεται, πάλι ελεύθερο θα έρθει στον κόσμο, το κάθε παιδί που γεννιέται. Ετσι και εμείς, όπως όλα τα παιδιά, ελεύθεροι γεννηθήκαμε στο χωριό μας. Σε έναν πανέμορφο οικισμό πάνω στα βουνά. Ενας οικισμός που ανήκει στην κωμόπολη Κατωχώρι της Τραπεζούντας και λέγεται Οτσενα. Η μητρική μας γλώσσα δεν ήταν τουρκική. Τα ποντιακά είχαμε ως μητρική. Ρωμαίικα την ονομάζαμε εμείς.

Τα Ρωμαίικα ήταν για μας μέσον έκφρασης του φλερταρίσματος της αλληλεγγύης και βοήθειας, του χαμόγελου και της ευτυχίας. Ηταν δρόμος που μας οδηγούσε στην αγάπη και στον έρωτα. Για πρώτη φορά, στο δημοτικό σχολείο βιώσαμε το πρόβλημα με τη γλώσσα μας. Ο κάθε δάσκαλος που διοριζόταν στο σχολείο μας, απαγόρευε την ομιλία στη μητρική μας. Κάποτε μας εκφόβιζε και κάποτε μας έδερνε για να μη την μιλάμε. Ζητούσε να καταγγείλουμε αυτόν που μιλούσε Ρωμαίικα, αλλά δεν τον ακούγαμε. Συνεχίζαμε να αστειευόμαστε και να παίζουμε, να μαλώνουμε και να τα βρίσκουμε με τη μητρική μας γλώσσα. Με τον καιρό, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε για τη μητρική μας γλώσσα. Ρωτούσαμε τους μεγάλους, τι γλώσσα μαθαίναμε και τι μιλούσαμε. Μάθαμε πως λεγόταν «Τούρκτσε» αυτή που μαθαίναμε και «Ρούμτζε» αυτή που μιλούσαμε. Ομως, στο ερώτημα γιατί μαθαίναμε ενώ μιλούσαμε άλλη γλώσσα, ποτέ δεν υπήρξε ικανοποιητική απάντηση. Αυτό που συχνά επαναφερόταν σαν απάντηση ήταν «με τα Ρωμαίικα άνθρωπος δεν γίνεσαι». Είναι άγνωστο αν μορφωθήκαμε και γίναμε άνθρωποι ή όχι, όμως τελειώνοντας το δημοτικό, γνωριστήκαμε με τα Τουρκικά.

Υποκρινόμενοι σαν χαμαιλέοντες

Μεγαλώνοντας αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε για τη μητρική μας γλώσσα και γενικά για την καταγωγή μας πιο επίμονα. Γιατί μιλούσαμε Ρωμαίικα, σε μία χώρα που μιλάνε Τουρκικά; Ολοένα ξεφύτρωναν στο νου μας διάφορες ερωτήσεις γύρω από το τι ήμασταν, ποιοι ήμασταν και ποιοι ήταν οι πρόγονοί μας. Ο καθένας προσπαθούσε να πει κάτι. Κάποιοι λέγανε αυτά που είχαν ακούσει από τους γονείς και τους παππούδες τους και κάποιοι βγάζανε τα δικά τους συμπεράσματα. Ομως, κάθε φορά που άνοιγε και έκλεινε το κεφάλαιο αυτό, καταλήγαμε σε μία εκτίμηση, πως πρέπει να έχουμε σχέση με τους Ρωμιούς και φυσικά με την Ελλάδα. Η πιο αναπάντητη ερώτηση που μας τυραννούσε ήταν: είμαστε τα εγγόνια των Ελλήνων, που εξισλαμίσθηκαν ή τα εγγόνια των Τούρκων που μάθανε τα Ρωμαίικα από Ελληνες. Τα παιδικά μας χρόνια πέρασαν με αυτές τις ερωτήσεις και με τις ανικανοποίητες απαντήσεις.

Πικρία

Με τη μητρική μας γλώσσα ζήσαμε προβλήματα και στην ξενιτιά που πήγαμε. Κάθε φορά που μαζευόμασταν και μιλούσαμε Ρωμαίικα με τους χωριανούς μας, η πρώτη ερώτηση αυτών που καταλάβαιναν ότι μιλάμε μία ξένη γλώσσα ήταν «τι γλώσσα μιλάτε;». Οταν τους απαντούσαμε «μιλάμε Ρωμαίικα», δεχόμασταν άλλες ερωτήσεις και διάφορες αντιδράσεις. Ετσι για πρώτη φορά, με τους ανθρώπους που συναντήσαμε στην ξενιτιά, αρχίσαμε πραγματικά να αισθανόμαστε την πικρία της μειονεκτικότητας. Κάθε φορά που γινότανε λόγος για τους Ελληνες, ο ισχυρισμός ότι «οι Ελληνες είναι λαός άναντρος και εχτρός» μας τραυμάτιζε ψυχολογικά.

Πληγωνόμασταν με τη σκέψη ότι ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να ισχύει και για μας, εφόσον μιλάμε, αν όχι την ίδια, μία άλλη διάλεκτο της ίδιας γλώσσας που μιλάνε και οι Ελληνες. Γι’ αυτό και με τον καιρό, αρχίσαμε να κρύβουμε την αλήθεια και κάθε φορά που μας ρωτούσανε για τη γλώσσα μας, λέγαμε ότι είναι Λαζικά. Γιατί, όταν τους λέγαμε πως είμαστε από τη Μαύρη Θάλασσα, νομίζοντας ότι είμαστε Λαζοί, χαιρόντουσαν.

Τα προβλήματα που ζούσαμε με τη μητρική μας γλώσσα, συμπληρώνονταν με τα έργα που παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση. Οταν βλέπαμε έργα με θέμα πολέμους μεταξύ Βυζαντινών και Τούρκων, ή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, εμείς πληγωνόμασταν. Διότι, όταν βλέπαμε την τραγικοκωμική κατάσταση των Ελλήνων στη σκηνή, ο νους μας μάς έφερνε στο δίλημμα να πάρουμε θέση: με σωστούς, τίμιους, ήρωες Τούρκους, ή με ανίκανους πολεμιστές, δολοπλόκους, ψεύτες και το χειρότερο, με «γκιαούρηδες» τους Ελληνες, όπως παρουσιάζονταν στο έργο. Ελα που η μητρική μας γλώσσα, δεν μας άφηνε. Ηταν εμπόδιο στο να διαλέξουμε μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων. Μέσα σε αυτό το δίλημμα, ζούσαμε ψυχικές καταστάσεις που ίσως δεν έχει ζήσει η ανθρωπότητα στην ιστορία της. Παρακολουθώντας το έργο, από τη μία υποστηρίζαμε τους ήρωες Τούρκους, από την άλλη μας βασάνιζε μια αίσθηση ανεξήγητης ενοχής. Για να κρύβουμε την κατάσταση μας αυτή, προσπαθούσαμε να δείξουμε περισσότερη χαρά στον ηρωισμό των Τούρκων, διαμορφώνοντας τους μυς του προσώπου μας διαφορετικά από αυτό που σηματοδοτούσε ο εγκέφαλός μας. Σε αυτή την επίδοσή μας, μπορούσαν να μας ζηλέψουν και οι χαμαιλέοντες.

Σήμερα

Στο σήμερα που φτάσαμε, ο Ελληνόφωνος πληθυσμός του Πόντου, που πιάστηκε στη μέγκενη ανάμεσα στην αγάπη προς τη μητρική του γλώσσα και σε μια καταραμένη ταυτότητα, αδυνατεί πια να αντεπεξέλθει. Ηδη αρκετοί συμπολίτες μας άρχισαν να μαθαίνουν Τουρκικά στα παιδιά τους από τη γέννησή τους. Ακόμη και τα ρατσιστικά λόγια, συνθήματα και οι εθνικιστικές προπαγάνδες που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κοντεύουν να σβήσουν από την ιστορία έναν ολόκληρο λαό, με έναν πανάρχαιο πολιτισμό. Το να εξαφανίζεται ένας πολιτισμός, ισούται με το να εξαφανίζεται ένας λαός. Ποιος θα πληρώσει μπροστά στην ιστορία γι’ αυτό το έγκλημα δεν ξέρω.

* Ο Vahit Tursu είναι ελληνόφωνος από την περιοχή Οφη Τραπεζούντας. Αυτό το άρθρο του δημοσιεύθηκε στη μεγάλης κυκλοφορίας κεντροαριστερή εφημερίδα της Τουρκίας Radikal, στις 11 Νοεμβρίου.

 

ΕΝΘΕΤΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ

Για τις περιοχές των εξισλαμισμένων Ελλήνων του Πόντου ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος γράφει:

“Οι περί των Ψυχρόν ποταμόν (Μπαλτατζή Ντερέ) οικούντες Οφίται ή Οφλήδες, διετήρησαν την ελληνικήν γλώσσαν και τα ελληνικά ήθη και έθιμα, ενθυμούνται ακόμη την εξ Ελλήνων καταγωγήν αυτών. Είναι ημερώτεροι των Λαζών και κατά την κληροδοτηθείσαν αυτοίς παρά των Ελλήνων προγόνων αυτών παράδοσιν ασχολούνται με τα γράμματα και την θεολογίαν. Αι μουσουλμανικαί ιερατικαί και θεολογικαί σχολαί του Οφεως ήσαν αι τελειότεραι εν των Οθωμανικώ κράτει. Οι άνδρες εν Οφει γιγνώσκουσιν και την τουρκικήν γλώσσαν, αλλ’ αι γυναίκες ηγνόουν αυτήν, και δια τούτο μέχρι των ημερών ημών εις την κατ οίκον ομιλία εγίνετο χρήσις του Ελληνικού Ποντικού ιδιώματος του Οφεως. Τα χωρία αυτών μέχρι των ημερών ημών διετήρουν τα Ελληνικά αυτών ονόματα, Παλαιοχώριν, Μεσοχώριν, Υψηλή ή Υψηλάντων, όθεν προήλθεν η οικογένεια των Υψηλαντών, Ξένος, Αληθινός, Φωτεινός, Χαλάεσσα, Γοργορά, Κοντού, Χωλός, Οκελος, σώζονται δε εν αυτοίς πολλοί ναοί και χειρόγραφα ελληνικά… Ελληνόφωνοι, αλλ ουχί ήμεροι ως οι Οφίται παρέμειναν και οι εξισλαμισθέντες χριστιανοί της Θοανίας (Τόνγιας), τα δε χωρία αυτών διετήρησαν κατά το πλείστον ομοίως τα ελληνικά ονόματα, οίον Κατωχώριν, Μεσοπλάγιν, Μεσοπαίδιν.”

Επίσης δείτε:

http://www.hri.org/forum/diaspora/turkey/krypto1.html

10 Σχόλια

  1. […] συγκεκριμένης ιστορικής διεργασίας αποτελούν σήμερα τέσσερις ελληνόφωνες μουσουλμανικές ομάδες: κρητική, ποντιακή, μακεδονική και κυπριακή. Οι ομάδες […]

  2. «Παράνομο κράτος η Τουρκία, κτίστηκε πάνω στο αίμα των Ελλήνων»
    Συγκλονιστική συνέντευξη από τον Ταμέρ Τσιλιγκίρ, Τούρκο συγγραφέα που έγραψε βιβλίο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

    Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2017,

    του Χρήστου Κωνσταντινίδη

    Επιμέλεια μετάφρασης Σύλβια Μουφτούογλου

    Με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου τιμούμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821, από την οποία προήλθε η αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και στη συνέχεια η δημιουργία του ελληνικού κράτος. Και αν η ελευθερία της Ελλάδας ήταν «από τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά», όπως γράφει ο Διονύσιος Σολωμός στον εθνικό ύμνο, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκε το αίμα των Ελλήνων, για την ανοικοδόμηση του τούρκικου κράτους.

    Αυτήν την άποψη, η οποία ακούγεται όλο και πιο συχνά, τελευταία, στη χώρα μας, μοιράζεται στο Newpost.gr ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ (Tamer Çilingir). Πρόκειται για Τούρκο συγγραφέα, που βίωσε το απάνθρωπο πρόσωπο του τούρκικού κράτους, φυλακίστηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, έκανε απεργία πείνας 91 ημέρες για τις άθλιες συνθηκες κράτησης, παρέμεινε έγκλειστος 10 χρόνια και μετά την προσωρινή αποφυλάκισή του φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό! Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε βιβλίο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και παράλληλα διαχειρίζεται ιστοσελίδα με την οποία προσπαθεί να ενημερώσει τους κατοίκους της Μαύρης Θάλασσας για αυτό το τεράστιο ζήτημα, για την αναγνώριση του οποίου παλεύει με όλες του τις δυνάμεις.

    Η συμβολή του είναι τεράστια και θα αποδειχτεί αυτό με την πάροδο των χρόνων! Το θέμα της Γενοκτονίας στην Ελλάδα, εκτός από τις μαρτυρίες βασίστηκε στην πολύτιμη συμβολή και έρευνα του αείμνηστου καθηγητή βυζαντινολογίας, Πολυχρόνη Ενεπεκίδη που έφερε στο φως τα γερμανοαυστριακά αρχεία που αφορούσαν την περίοδο 1908-1918 όπου αποκαλύπτονταν αβίαστα μέσα από αυτά ο γενοκτονικός σχεδιασμός των Νεότουρκων εθνικιστών (Αγτζίδης, Kars1918). Ο Τσιλιγκίρ στέκεται στην περίοδο 1914-1923 όπου κορυφώθηκαν οι εκκαθαρίσεις, χρησιμοποιώντας οθωμανικές και τούρκικες πηγές, οι οποίες αποτελούν τρανταχτή απόδειξη όσων πράχθηκαν, πριν έναν αιώνα. Γι’αυτό, σύμφωνα με τον Θεοφάνη Μαλκίδη, ο Τσιλιγκίρ «…πρωταγωνιστεί στον ιστορικό αγώνα για την αλήθεια, την ιστορία, την αποκατάσταση και την αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων και των άλλων λαών στην Τουρκία, για την αποκαθήλωση του Κεμαλικού Φασισμού, για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».

    Συγκλονιστική συνέντευξη από τον Ταμέρ Τσιλιγκίρ, Τούρκο συγγραφέα που έγραψε βιβλίο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

    Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, Τούρκος συγγραφέας που έγραψε βιβλίο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

    Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ μίλησε στο Newpost.gr για την έρευνά του πάνω στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και έστειλε ένα μήνυμα που συμπορεύεται με το κλίμα των ημερών και της εθνικής εορτής. «Πρέπει να γίνει επανάσταση για να αποκατασταθεί η αδικία της ιστορίας», λέει με πάθος και αναλύει την απολυταρχικότητα του τούρκικου πολιτεύματος από τους τελευταίους σουλτάνους και τον Κεμάλ Ατατούρκ μέχρι τον Ερντογάν. Συγκινεί δε με την περιγραφή της συνειδητοποίησης της ελληνικής του καταγωγής. «Δεν αισθάνθηκα ποτέ Τούρκος, είμαι Έλληνας Πόντιος», απάντησε με θάρρος, αυτός, ο αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε σχετική ερώτηση που του έγινε σε μία συνέντευξη που αποκαλύπτει πολλά και ενδιαφέροντα, τα οποία δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους.

    Από τα Λιβερά στην Κωνσταντινούπολη και στο λύκειο «εκπαίδευσης» εθνικιστών και μετά στις φυλακές για τον αγώνα του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Που γεννηθήκατε;

    «Γεννήθηκα το 1965 στο χωριό Λιβερά της επαρχίας Ματσούκας που βρίσκεται στην Τραπεζούντα (περιοχή που παρέμειναν ελληνόφωνοι πληθυσμοί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών)».

    Σχολείο, που πήγατε;

    «Οι γονείς μου πήραν την απόφαση να εγκατασταθούμε στην Κωνσταντινούπολη. Οπότε, δημοτικό και Γυμνάσιο πήγα στην Πόλη.

    Ποιο ήταν το αντικείμενο των σπουδών σας;

    «Το 1978 μπήκα στη Σχολή Αξιωματικών, στο στρατιωτικό Λύκειο Kuleli. Αυτό είναι ένα ίδρυμα παραγωγής Τούρκων εθνικιστών. Εγώ όμως δεν άντεχα αυτό το περιβάλλον και τον τρίτο χρόνο φοίτησής μου με διώξανε από το Λύκειο. Ύστερα αποφάσισα να σπουδάσω κεραμική τέχνη όμως δεν μπόρεσα να αποφοιτήσω από το Πανεπιστήμιο, διότι ενδιαφερόμουν για την πολιτική και αρνήθηκα να σπουδάσω στα Πανεπιστήμια αυτού του κράτους».

    Καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη – 91 ημέρες απεργία πείνας στη φυλακή!

    Ποια ήταν η δουλειά σας στην Τουρκία και που ζείτε σήμερα;

    «Ασχολήθηκα με την ανατολίτικη κεραμική τέχνη. Ενώ άρχιζα να ερευνώ για το λαϊκό πολιτισμό, έλαβα θέση εναντίον της κυβέρνησης, στον αγώνα για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Λόγω αυτού του θέματος πολλές φορές φυλακίστηκα, δύο φορές, από 6 μήνες, μία το 1986 και την άλλη το 1993. Το 1994 συνελήφθηκα ξανά και καταδικάστηκα σε ισόβια κάθειρξη. Ήμουν 10 χρόνια φυλακισμένος. Οι συνθήκες της φυλάκισης ήταν απάνθρωπες, άθλιες. Γι’αυτό διαμαρτυρήθηκα με απεργία πείνας για 91 ημέρες! Το 2004 αποφυλακίστηκα προσωρινά εξαιτίας προβλημάτων απώλειας μνήμης που βίωνα και δεν ήμουν σε θέση να καλύψω τις ανάγκες μου. Έξι μήνες αργότερα βγήκε ξανά απόφαση φυλάκισής μου. Με τη βοήθεια των γονιών μου βγήκα στο εξωτερικό και τώρα συνεχίζω τη ζωή μου, μακριά από την Τουρκία, στην Ελβετία».

    Ποια ήταν η επαφή σας με τα ρωμαίικα, τη διάλεκτο των Ελλήνων του Πόντου στη γενέτειρά σας;

    «Από την ημέρα που μετακομίσαμε στην Πόλη οι γονείς μου αρνήθηκαν να επικοινωνούν στην ποντιακή. Τα μιλούσαν μόνο όταν θέλανε να πούνε κάτι κρυφό από εμάς, τα παιδιά. Μας φόβιζαν και αρνήθηκαν να μας την μάθουν. Μεγαλώναμε με την επιβολή μίας νοοτροπίας, στην οποία η λέξη “πόντιος” θεωρούταν βρισιά. Οι γονείς μου νόμιζαν πως μας φοβιζαν μ’αυτόν τον τρόπο. Έτσι εγώ δεν κατάφερα να επικοινωνώ σε αυτήν την ελληνική διάλεκτο».

    Πότε συνειδητοποιήσατε, ότι η διάλεκτος που ωμιλούταν στο χωριό σας δεν είχε καμία σχέση με την τούρκικη κουλτούρα και τί αντιμετώπιση είχε από τους γηγενείς;

    «Κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε στο χωριό μου, στη Ματσούκα και μέναμε το λιγότερο ένα μήνα. Στο χωριό μου όλοι γνώριζαν και μίλαγαν τα ρωμαίικα (ρωμαίικα ή rumca αποκαλούνται τα ποντιακά στην Τουρκία). Όταν ρώταγα τον πατέρα μου για τη συγκεκριμένη γλώσσα που μιλούσαν, μου έλεγε ότι απλά είναι μια παλιά γλώσσα. Μια περίοδο θεώρησα, ότι μιλούσαν οθωμανικά, που είναι μια παλιά γλώσσα (για όσους δεν το γνωρίζουν, τα τούρκικα είναι διαφορετική γλώσσα από την καθομιλουμένη της οθωμανικής αυτοκρατορίας). Μεγαλώνοντας όμως κατάλαβα, πως η γλώσσα που μιλούσαν είναι καθαρά ελληνικά και ρώτησα την οικογένειά μου, γιατί τη μιλούν. Μου απάντησαν, ότι την έμαθαν από τους γείτονες. Η γιαγιά μου ελάχιστα μιλούσε τα τουρκικά. Η μητρική της γλώσσα ήταν τα ρωμαίικα (όπως πολλών κατοίκων των ελληνόφωνων χωριών της Μαύρης Θάλασσας). Αυτή δεν ήταν μια γλώσσα που θα μάθαιναν από τους γείτονες. Επίσης οι χωριανοί δεν υπερασπίζονταν, ότι είναι Πόντιοι. Λέγανε ότι οι Πόντιοι έφυγαν με την ανταλλαγή. Δηλαδή, οι ντόπιοι φύγανε αλλά μιλούσαν ακόμη την γλώσσα των γειτόνων τους; Αυτό δεν μου φάνηκε και πολύ πειστικό».

    Σήμερα σε ποιες περιοχές του Πόντου μιλούν ρωμαίικα;

    «Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200 χωριά που μιλούν τη ρωμαίικη γλώσσα στην Τραπεζούντα. Ποντιακά επίσης μιλούν και σε μέρη που μετανάστευσαν εσωτερικά ελληνόφωνοι από τη Μαύρη Θάλασσα, στην Erzincan, στη Bursa και στο Van. Αυτή η γλώσσα όλο και περισσότερο εξαφανίζεται».

    «Είναι ανάγκη να επαναστατήσουμε για τις αδικίες της ιστορίας»

    Μπορεί στο μέλλον να υπάρξει ενίσχυση του ρωμαίικου στοιχείου στην περιοχή;

    «Κατά τη γνώμη μου η συγκεκριμένη γλώσσα δε μπορεί να σωθεί από μόνη της. Πρώτα από όλα η Τουρκία δημιουργήθηκε με μια ψεύτικη ιστορία. Εάν δε πολεμήσουμε για να βγάλουμε στη φορά την αληθινή ιστορία δεν μπορούμε να κερδίσουμε τίποτα. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν είναι νόμιμη. 100 χρόνια πριν, ιδρύθηκε μέσω ενος καταχρηστικού παιχνιδιού. Αυτή η τούρκικη δημοκρατία ιδρύθηκε με αρχή τη σφαγή των Ελλήνων Ρωμιών. Έχυσαν το αίμα των Ελλήνων Μικρασιατών, και απέσπασαν τα πλούτη τους. Στην Τουρκία δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί πριν 100 χρόνια. Είναι ανάγκη να επαναστατήσουμε για τις αδικίες της ιστορίας».

    «Η λέξη Έλληνας είναι βρισιά στην Τουρκία»

    Τί μαθαίνουν στην Τουρκία (σχολεία, οικογένεια) για τους Έλληνες;

    «Το πρώτο πράγμα, που μαθαίναμε στα σχολεία, ήταν, ότι οι Έλληνες είναι εχθροί μας και πως ο Μουσταφά Κεμάλ τους έριξε στην θάλασσα (9 Σεπτεμβρίου 1922). Οι λέξεις Έλληνας, απόγονοι Ελλήνων, ελληνόπουλο ακόμα και ο επιθετικός προσδιορισμός “ελληνικός” θεωρείται βρισιά στην τούρκικη γλώσσα. 19 Μαΐου είναι μια εθνική γιορτή για την Τουρκία, η ημέρα του πολέμου της ανεξαρτησίας. Είναι η ημέρα που ο Κεμάλ έκανε απόβαση στη Σαμψούντα και ξεκίνησε το σχέδιο της γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών. Στο βιβλίο μου «Pontus gerçeği» (προφέρεται Πόντους κερτσεγί και σημαίνει η αλήθεια του Πόντου) εξηγώ με έγγραφα το πως ο Μουσταφά Κεμάλ πήγε με οργάνωση στη Σαμψούντα και ποιός ήταν ο ρόλος των Άγγλων. Δείχνω πως έχυσαν αίμα ο Τοπάλ Οσμάν μαζί με τον διοικητή του κεντρικού στρατού τον Νουρετίν πασά.

    «Δεν αισθάνθηκα ποτέ Τούρκος, είμαι Έλληνας Πόντιος»

    Εσείς ποια γνώμη είχατε για την Ελλάδα και πότε συνειδητοποιήσατε, ότι η ρίζα σας είναι ελληνική;

    «Εγώ από μικρός ήξερα ότι έχουμε ελληνική ρίζα, δυστυχώς όμως δεν είχα γνώση της ιστορίας. Όταν ασχολήθηκα με αυτό το κομμάτι της ιστορίας, τότε απέκτησα πλήρη γνώση για το ποιος είμαι. Με τις αδικίες που είχαν γίνει πριν 100 χρόνια με εκνεύριζε ακόμη περισσότερο και υπερασπίστηκα ακόμη πιο θαρραλέα την ταυτότητά μου. Δεν αισθανόμουν πότε ως Τούρκος. Εγώ είμαι Έλληνας Πόντιος».

    Οι σχέσεις σας με τους Έλληνες, πως είναι;

    «Η σχέση μου με τους Έλληνες είναι πολύ καλές. Ωστόσο, λόγω της γλώσσας δεν μπορώ να συνεννοηθώ… με εξαίρεση τους Έλληνες που ξέρουν τουρκικά και γερμανικά. Με αυτούς συνεννοούμαι ακόμα καλύτερα».

    Ακόμα και στην Τουρκία σήμερα, οι κάτοικοι του Πόντου αντιμετωπίζονται με ρατσισμό

    Φυλακιστήκατε για τις πολιτικές πεποιθήσεις. Πως ήταν οι συνθήκες διαβίωσης εκεί;

    «Στη φυλακή ήμουν εκτεθειμένος σε όλα τα είδη των ανθρωπίνων βασανιστηρίων. Βασανίστηκα ιδιαίτερα επειδή κατάγομαι από την Τραπεζούντα. Οι Τραπεζουνταίοι δεν πάνε κόντρα στο κράτος! Υπάρχει η κυριαρχία του τουρκικού εθνικισμού εκεί. Είναι γεγονός, ότι έχουν χάσει την ταυτότητα τους οι άνθρωποι του Πόντου εδώ και 100 χρόνια. Αυτό συνέβη γιατί οι ελληνικοί πληθυσμοί, είτε γενοκτονήθηκαν, είτε απελάθηκαν κατά την ανταλλαγή. Δεν έμεινε κανείς τους πίσω. Όσοι απέμειναν στη πατρίδα ήταν μουσουλμάνοι ελληνόφωνοι, γι’αυτό και δεν συμπεριλήφθησαν στη λίστα των… ανταλλάξιμων της συνθήκης της Λωζάνης. Οι ελληνόφωνοι που βίωσαν τη σφαγή, προσπάθησαν να γίνουν… καλύτεροι Τούρκοι, καλύτεροι μουσουλμάνοι, προκειμένου να επιζήσουν. Εδώ και 100 χρόνια προσπαθούν να αποδείξουν στον εαυτό τους και στο κράτος αυτό το πράγμα. Λένε «Εμείς δεν είμαστε Έλληνες Πόντιοι «. Αλλά αυτό δε φτάνει στο κράτος. Ακόμη διαχωρίζονται οι άνθρωποι του Πόντου. Στα ανέκδοτα οι άνθρωποι της Μαύρης Θάλασσας αποκαλούνται ανόητοι και χαζοί. Είναι γνωστό μάλιστα, ότι τους κοροϊδεύουν για τη μύτη τους (όλως τυχαίως και στην Ελλάδα οι Πόντιοι δέχτηκαν τον ίδιο ρατσισμό). Θα σας δώσω και ένα ποδοσφαιρικό παράδειγμα, επειδή μου είπατε, ότι ασχολείστε με το αθλητικό ρεπορτάζ. Ανάμεσα στα συνθήματα των φιλάθλων των αντιπάλων ομάδων της Trabzonspor υπάρχει και ένα που αναφέρει: «Οι μπάσταρδοι των Ποντίων δεν μπορούν να μας εκφοβίσουν»».

    «Με αντιμετωπίζουν ως προδότη στην Τουρκία»

    Σήμερα, είστε ευπρόσδεκτος στην Τουρκία;

    «Εδώ και 13 χρόνια δε μπορώ να πηγαινοέρχομαι στην Τουρκία. Ειδικά με το βιβλίο που εξέδωσα με αντιμετωπίζουν ως προδότη της χώρας. Ακόμη και στην Ελβετία δέχομαι απειλές! Αν είχαν την δυνατότητα θα έκαναν τα πάντα για να με καταστρέψουν ακόμη κι εδώ που ζω.

    Σε ποια φάση της ζωής σας πληροφορηθήκατε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου;

    «Για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου άκουσα για πρώτη φορά το 1991 (3 χρόνια πριν την αναγνώρισή της από το ελληνικό κοινοβουλιο), όταν προσπάθησα να πάρω πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Πίστευα εκείνα τα χρόνια, πως κυριαρχούσε η ταξική πάλη και πως είναι σημαντική η πάλη για τον σοσιαλισμό. Έλεγα πως θα λύνονταν τα προβλήματα μετά την εγκατάσταση του σοσιαλισμού. Το 2007 πήρα πλήρη γνώση σχετικά με αυτό το θέμα».

    Τί λένε στην Τουρκία για την Γενοκτονία;

    «Αυτό το θέμα άρχισε να συζητείται πρόσφατα στην Τουρκία. Οι λεγόμενοι αριστεροί και διανοούμενοι, δεν μιλούν πολύ για αυτό. Μετά τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ (ήταν διακεκριμένος Τούρκος, αρμενικής καταγωγής, δημοσιογράφος και συγγραφέας που δολοφονήθηκε το 2007), οι Αρμένιοι άνοιξαν τη συζήτηση για την Γενοκτονία ( των Αρμένιων). Αλλά κάνεις δεν ανέφερε τίποτα για την Γενοκτονία των Ελλήνων. Οι Αρμένιοι των οποίων οι πρόγονοι είχαν σφαγιαστεί το 1915, από τους Οθωμανούς βγήκαν μπροστά και μίλησαν ανοικτά. Διανοούμενοι, αριστεροί και σοσιαλιστές άρχισαν να βγάζουν στην επιφάνεια το ζήτημα. Η συζήτηση για την Γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών όμως ήταν διαφορετική. Για τους Τούρκους σημαίνει, ότι αυτό το ζήτημα πάει ενάντια στην τούρκικη δημοκρατία και τους Κεμαλιστες, από τους οποίους δεν μπορούν να ξεφύγουν εδώ και 100 χρόνια οι σοσιαλιστές, οι διανοούμενοι και οι αριστεροί».

    Τούρκοι κάνουν τεστ DNA και ανακαλύπτουν τις πραγματικές ρίζες τους

    Είστε ένθερμος υποστηρικτής της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και γνωρίζουμε, ότι διατηρείτε μία ιστοσελίδα που ενημερώνετε τον κόσμο για αυτήν! Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επαφή με τους ανθρώπους της Μαύρης Θάλασσας;

    «Δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα η οποία ονομάζεται “Devrimci Karadeniz” (που σημαίνει “Επαναστατική Μαύρη Θάλασσα”). Σε αυτό το σάιτ δημοσιεύουμε άρθρα σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με μερικούς φίλους από την Τραπεζούντα. Έφερε μεγάλη επιτυχία και συζητήθηκε πολύ. Τα άρθρα μου διαβάστηκαν και μεταφέρθηκαν σε χιλιάδες ανθρώπους, Έλαβα γράμματα από ελληνόφωνους της Τραπεζούντας, κατοίκους της Κερασούντας, της Σαμψούντας και από πολλές άλλες πόλεις με την ερώτηση “ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΝΤΙΟΙ;”. Αυτήν την ερώτηση κάνουν μεταξύ τους εδώ και εκατό χρόνια οι οικογένειες της Μαύρης Θάλασσας. Θέλω να σας πω και κάτι, το οποίο πραγματικά είναι σημαντικό. Μεγάλη μερίδα ανθρώπων εξετάστηκε με DNA (ειδικό τεστ που σου δείχνει τις φυλετικές ρίζες). Όλοι ήταν περίεργοι και θέλανε να μάθουν την ιστορία των προγόνων τους, των γιαγιάδων και των παππούδων τους. Με τα άρθρα που έγραψα, οι ίδιοι με τις ερωτήσεις που ρώταγαν βρέθηκαν σε άλλες απαντήσεις. Εγώ τους εξηγούσα με έγγραφα τις αδικίες που μας έκαναν πριν εκατό χρόνια».

    Η ιστοσελίδα Devrimci Karadeniz, η οποία ενημερώνει τους Μαυροθαλασσίτες πάνω σε θέματα που αφορούν την γενοκτονία και όχι μόνο

    Η ιστοσελίδα Devrimci Karadeniz, η οποία ενημερώνει τους Μαυροθαλασσίτες πάνω σε θέματα που αφορούν την γενοκτονία και όχι μόνο

    «Δεν με αμφισβήτησε κανείς στην Τουρκία, γιατί θεμελίωσα την ύπαρξη της Γενοκτονίας με δικά τους έγγραφα»

    Πότε και υπό ποιες συνθήκες αποφασίσατε να γράψετε βιβλίο για την Γενοκτονία;

    «Μετά από κάποιες προσπάθειες που έκανα για όλο αυτό το θέμα αποφάσισα το 2010 να το κάνω βιβλίο. Άρχισα να διαβάζω τις οθωμανικές πηγές αλλά και αυτές της τουρκικής δημοκρατίας. Το βιβλίο μου δίνει μεγάλο βάρος σε αυτές τις πηγές. Ο κάθε ιστορικός που σκέφτεται λογικά και τις ερευνεί σωστά, ανακαλύπτει, ότι μιλούν ξεκάθαρα για αυτήν τη σφαγή. Είναι ορατό, ότι παραδέχονται την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Υπάρχουν μυστικές (κρυφές) συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο κοινοβούλιο την τριετία 1920-1923 και οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο το 1985. Εκεί υπάρχει ομολογία για την Γενοκτονία των Ποντίων. Αυτά που έπαθαν οι Πόντιοι από τον Τοπάλ Οσμάν, τον Ιπσίζ Ρετζέπ, τον Τζεμίλ Τζαχίτ και πολλούς άλλους, μπορείτε να τα δείτε με έγγραφα στο βιβλίο. Τον Απρίλη του 2016 οργανώσαμε μία εκδήλωση στην Άγκυρα για την Γενοκτονία. Πολλοί ιστορικοί και ερευνητές συμμετείχαν σ’αυτήν την οργάνωση, κι εγώ συμμετείχα μέσω Skype. Μετά από 100 χρόνια και ειδικά στην πρωτεύουσα μια τέτοια δραστηριότητα αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός».

    Μαρτυρίες Γενοκτονίας στις Σέρρες το 2016 από τις υπεραιωνόβιες πρόσφυγες πρώτης γενιάς, Όλγα Συμεωνίδου (103 ετών) και Σοφία Αδαμίδου (105 ετών)

    Μαρτυρίες Γενοκτονίας στις Σέρρες το 2016 από τις υπεραιωνόβιες πρόσφυγες πρώτης γενιάς, Όλγα Συμεωνίδου (103 ετών) και Σοφία Αδαμίδου (105 ετών)

    Τί απήχηση είχε το “Pontus Gerçeği” στην Τουρκία; Θα υπάρξει ελληνική έκδοση;

    «Η πρώτη έκδοση του βιβλίου μου βγήκε στην τούρκικη αγορά τον Δεκέμβρη του 2016 και εξαντλήθηκε σύντομα. Οι διαφωνούντες ιστορικοί διάβασαν το βιβλίο μου, όμως μέχρι στιγμής δεν έδειξαν το θάρρος να με επικρίνουν. Διότι με τα δικά τους έγγραφα ανακάλυψα και θεμελίωσα την ύπαρξη Γενοκτονίας. Σε πολλά μέρη υπήρξαν απειλές από φασίστες, ενώ στις εφημερίδες γράφτηκε πως καθοδηγούμαι από την Ελλάδα. Υποστήριξαν επίσης ότι πληρώνομαι γι’αυτό, κάτι που προφανώς είναι γελοίο. Επιστημονικά κάνεις δεν μπορεί να με αμφισβητήσει, ούτε ιστορικοί, ούτε ακαδημαϊκοί. Οι Έλληνες φίλοι μου δεν έχουν διαβάσει ακόμη το βιβλίο μου. Υπάρχει συνεννόηση με εκδοτικό οίκο, προκειμένου να μεταφραστεί το βιβλίο (τη μετάφραση επιμελείται ο δικηγόρος Θεόδωρος Παυλίδης) και να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα δημοσιευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στα ελληνικά».

    Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου του Ταμέρ Τσιλιγκίρ, «Η Αλήθεια του Πόντου»

    Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου του Ταμέρ Τσιλιγκίρ, «Η Αλήθεια του Πόντου»

    «Όλοι ίδιοι είναι, από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ, τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ινονού μέχρι τον Ερντογάν»

    Έχετε βιώσει πολλές κακουχίες λόγω των πεποιθήσεών σας. Οι αναγνώστες του Newpost.gr θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τις πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία. Μπορείτε να μας κάνετε μία ανάλυση του πολιστικού συστήματός της;

    «Σ’αυτή τη γη, όπου έζησαν Έλληνες και Αρμένιοι, σήμερα κυριαρχεί η τουρκική δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε συχρόνως με την καταστροφή των Ασσυρίων. Η διαδικασία εφαρμογής του πολυεθνικού προγράμματος (η Τουρκία αποτελείται από πολλές φυλές, άσχετες με το τούρκικο φύλο) είχε αρχίσει από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’, το 1876. Ο Αμπτούλ Χαμίτ είχε ανοίξει το πρώτο κοινοβούλιο, όμως άντεξε μόνο για ένα μήνα. Τότε 300 χιλιάδες Αρμένιοι σκοτώθηκαν και το Σύνταγμα Hamidiye αποτέλεσε το εφαλτήριο της Νέας Τουρκίας. Για 33 χρόνια οι αντιφρονούντες είτε σκοτώνονταν είτε φυλακίζονταν. Το 1908 που ήταν στην εξουσία το τουρκικό εθνικιστικό κόμμα «Ένωση και Πρόοδος», δηλαδή οι Νεότουρκοι , το συγκεκριμένο σχέδιο εξόντωσης πέρασε στη δεύτερη φάση του, με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Η σφαγή των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας ήταν το τελευταίο σχέδιο, το οποίο ολοκλήρωσε ο Μουσταφά Κεμάλ. Μία λεπτή εννοιολογική γραμμή χωρίζει τον Αμπντούλ Χαμίτ, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές. Όλοι είναι ίδιοι».

    Ποια είναι η γνώμη σας για τον Ερντογάν;

    «Σήμερα που κυριαρχεί ο Ερντογάν, μπορώ να πω, ότι είναι τόσο οθωμανός ισλαμιστής όσο και Κεμαλιστής, να μην αμφιβάλλει κάνεις γι’αυτό. Η Τουρκία επειδή είναι παράνομο κράτος εδώ και 100 χρόνια, στέκεται με βάση την επιβολή της βίας. Γι’αυτό είναι αντιδημοκρατικό κράτος.

    Δημοκρατία σημαίνει το τέλος της κυβέρνησης της Τουρκίας. Στα πρώτα χρόνια της εξουσίας του Ερντογάν, αυτοί που τον έλεγαν «δημοκράτη » και «αντικεμαλιστή » συνειδητοποίησαν σύντομα, ότι είχαν λάθος αντίληψη. Και αυτός όπως οι προηγούμενοι κυβερνήτες, προσπαθεί να επεκτείνει τη διάρκεια της θητείας του, χρησιμοποιώντας τη βία. Η διαφορά του, μεταξύ των εθνικιστών Κεμαλιστών είναι, πως είναι και Ισλαμιστής Κεμαλιστής. Ο Μουσταφά Κεμάλ, πολλά χρόνια πριν πάρει την εξουσία έκανε ισλαμιστική προπαγάνα.

    Η επιβολή της εξουσίας στην τούρκικη δημοκρατία έχει βάση το Ισλάμ και τον Τουρκισμό. Το 1990 σε διάφορες κούρδικες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν και χάθηκαν (πέθαναν). Εκατοντάδες αντίπαλοι (αντιφρονούντες) δολοφονήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Ο Ερντογάν δεν ήταν στην εξουσία εκείνη την εποχή. Τώρα όμως κάνει το ίδιο που έκανε τότε ο Αμπντούλ Χαμίτ, ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Ισμέτ Ινονού. Σήμερα στην τουρκική χώρα όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, δεν ευαισθητοποιείται κανείς για να μαθευτεί η ιστορία και να λάμψει η αλήθεια. Πολλοί άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν πάνω σε μια ψευδή ιστορία, δεν γνωρίζουν την αλήθεια. Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που βγήκε τώρα στη φόρα.

    Όπως έχω αναφέρει παραπάνω, 100 χρόνια πριν έβαλαν στο μάτι τα πλούτη των Ελλήνων. Υποστήριξαν τους καταπιεστές, έγιναν συνέταιροι με τους Μουσουλμάνους στις δολοφονίες και τις γενοκτονίες. Εδώ και εκατό χρόνια ο στόχος του κράτους ήταν να λιντσάρει τον καθένα. Σε αυτό δεν είχε συμμετοχή μόνο το κράτος, αλλά οι μυστικές οργανώσεις και οι φασίστες. Τους τελευταίους υπάρχουν κάποιοι που τους υποστηρίζουν μαζικά, όπως τον Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία.

    Σήμερα, θέλουν να πατάξουν τον κουρδικό απελευθερωτικό αγώνα, όπως έκαναν στους Έλληνες πριν 100 χρόνια και εξαπολύουν στρατιωτική και αστυνομική επίθεση, καλώντας εθνικιστικές μουσουλμανικές μάζες, για την ενεργοποίηση της καταστροφής τους. Η κυβέρνηση του Ερντογάν όπως και οι υπόλοιποι παράγουν προκλήσεις. Γίνονται εκρήξεις από βόμβες, οι αντιφρονούντες φυλακίζονται και εξαπλώνεται ο φόβος για δολοφόνους (σ.σ. Τρομοκράτες)».

    «Δεν αισθάνθηκα ποτέ Τούρκος, είμαι Έλληνας», δηλώνει με φόντο τον χάρτη του Εύξεινου Πόντου και το λάβαρο της συμπαθούς Τραμπζονσπόρ

    «Δεν αισθάνθηκα ποτέ Τούρκος, είμαι Έλληνας», δηλώνει με φόντο τον χάρτη του Εύξεινου Πόντου και το λάβαρο της συμπαθούς Τραμπζονσπόρ

    «Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι αφέντες τους θέλουν πόλεμο με την Ελλάδα»

    Θεωρείτε ότι το πραξικόπημα του προηγούμενου καλοκαιριού ήταν σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, για να καταλύσει ελευθερίες και να πάρει εξουσία επάνω του;

    «Το πραξικόπημα που έγινε στις 15 Ιουλίου του 2016, βοήθησε τον Ερντογάν να εδραιώσει με τη βία την εξουσίας του. Με την εφαρμογή OHAL (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) εξολόθρευσε τα νόμιμα δικαιώματα που υπήρχαν στη χώρα».

    Τί σημαίνουν οι τελευταίες τούρκικες προκλήσεις γύρω από τα ελληνικά νησιά; Λένε κάποιοι, ότι αν μπει η Τουρκία σε μεγάλο πόλεμο, θα διαλυθεί από μέσα, λόγω των πολλών εθνικοτήτων που την αποτελούν. Ισχύει αυτό;

    «Η κρίση της Τουρκίας με την Ελλάδα αποτελείται από ένα σενάριο. Μέσα από αυτό ο Ερντογάν θελει να δείξει, ότι η χώρα είναι δυνατή και να προσελκύσει τους πολίτες και τους Τούρκους εθνικιστές (MHP) στο πλευρό του. Ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν έχουν πρόθεση για τέτοιο πόλεμο, αλλά ούτε οι αφέντες τους δεν θα το επιτρέψουν, δηλαδή η Αμερική, η Ε.Ε. Και η Ρωσία».

    http://newpost.gr/ellada/597413/mono-sto-newpost-paranomo-kratos-h-toyrkia-ktisthke-panw-sto-aima-twn-ellhnwn

  3. Ρ12 on

    Η τουρκική άποψη για την καταγωγή του Ερντογάν:
    ————————————————————————–

    Ο Ρετζέπ Ταϊγίπ – και όχι Ταγίπ – Ερντογάν κατάγεται από τη τουρκική φυλή/ομάδα των Bağatlιoğlu ή Bakatoğlu, τους οποίους εγκατέστησε στην περιοχή του Πόντου ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φάτιχ (Μωάμεθ ο Πορθητής) όταν κατέκτησε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Ο παππούς του Ερντογάν λεγόταν Κεμάλ Τεγιούπ (Ταϊγίπ) Μεμίς Μπακάτογλου (και το Μπακάτογλου ήταν περισσότερο ένα εθνονύμιο/παρατσούκλι και όχι επίσημο επώνυμο). Ο Τεγιούπ – τουρκικής και λαζικής καταγωγής – είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όταν είχαν καταλάβει τον ανατολικό Πόντο (μέχρι την Τραπεζούντα) και τραυματίστηκε στην περιοχή του Αρνταχάν. Γεωργιανής καταγωγής ήταν η Χαβουλί, η πρώτη σύζυγος του πατέρα του Ερντογάν. Η μητέρα του Ερντογάν και 2η σύζυγος του πατέρα του, ήταν Τουρκάλα και λεγόταν Τενζιλέ. Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε δημόσια ότι ρώτησε τον πατέρα του: «Είμαι Τούρκος ή Λαζός;» Οι Λαζοί όπως ξέρεται είναι καυκάσιο και όχι ελληνικό φύλο.
    Ali al-Yunani

  4. Kοstikaς on

    Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018
    Αλβανίδα Ιστορικός: «Ο Τσίπρας είναι Τσάμης. Οι Αλβανοί αν θέλουν, έχουν στο χέρι το ελληνικό κράτος»

    Σεπτέμβριος 10, 2018. 17:35

    Τίρανα.

    «Πριν από λίγες ημέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι το ζήτημα των τσάμηδων δεν υπάρχει, αναφερόμενος στις συζητήσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να υλοποιήσει ορισμένες προϋποθέσεις για να έχει την ελληνική κρατική στήριξη στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει αλβανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

    Ο Τσίπρας δήλωσε ότι η Αλβανία πρέπει να αλλάξει τα κείμενά της, έχοντας υπόψη την κατάργηση του όρου «Τσάμης» και «Τσαμουριά» από τα σχολικά βιβλία.

    Η Αλβανίδα ιστορικός Ελένα Κοτσάκι, αντέδρασε στη δήλωση του Τσίπρα, τον οποίο περιγράφει ως «Τσάμης που έγινε ένας σύγχρονος Έλληνας».

    Σύμφωνα με αυτήν, οι Αλβανοί, αναφερόμενη στους Αρβανίτες, έχουν το ελληνικό κράτος στα χέρια τους, αν το θέλουν.

    «Αλαζονική δήλωση ενός τσάμη που έγινε σύγχρονος Έλληνας», είπε αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    «Η Ελλάδα έχει τον δικό της αυτόχθονα πληθυσμό αρβανιτών, Αλβανών, Σλάβων και τσάμηδων.
    Οι Αλβανοί αν θέλουν έχουν στα χέρια τους το ελληνικό κράτος.
    Η Ελλάδα απειλεί, αλλά ξεχνά ότι υφίσταται, όσο οι Αλβανοί βρίσκονται εν υπνώσει. Όταν ξυπνήσουν, θα ξεχάσουν τις αλαζονικές απειλές κατά των Αλβανών», γράφει η ιστορικός.

    newsbomb.al

  5. Διαμαντής Λαζαρίδης

    Ποντιακό ανέκδοτο…

    Είνας Ρωμαίος,Γιάννε έλεγαν ατόν,ετούρκ’σεν.Οι Τούρκ’ για να τιμούν ατον εποίκαν ατον έναν τρανόν τραπέζ’.Ο Γιάννες,π’ εγέντον Μεχμέτ’ς,εκάτσεν σο τραπέζ’ και πριν σκαλών’ νά τρώειεποίκεν το σταυρόν ατ’.Οι Τούρκ’ εχολέσταν και είπαν ατον:
    -Εσύ ατώρα Μεχμέτ’ς είσαι,γιάτι ευτάς το σταυρό σ’;
    Και ο Μεχμέτ’ς είπεν ατσε:
    -Σεράντα χρόνε Γιάννες,σο μίαν επορώ να γίνουμε Μεχμέτ’ς;

    (=Ενας Ρωμιός,Γιάννη τον έλεγαν,τούρκευσε.Οι Τούρκοι για να τον τιμήσουν του έκαναν ένα πλούσιο τραπέζι.Ο Γιάννης,που μετονομάστηκε σε Μεχμέτη,κάθισε στο τραπέζι και προτού αρχίσει να τρώει έκανε το σταυρό του.Οι Τούρκοι θύμωσαν και του είπαν:
    -Εσύ από τώρα είσαι Μεχμέτης,γιατί κάνεις το σταυρό σου;
    Και ο Μεχμέτης τους είπε:
    -Σαράντα χρόνια Γιάννης,μπορώ μεμιάς να γίνω Μεχμέτης; )

  6. Ο Έλληνας που κέρδισε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη!

    19 Μάιος. 2019

    Ραγκίπ Ντουράν

    Για τη δημόσια δήλωση του δημάρχου του Έσελνερ, περιοχής της Κωνσταντινούπολης, Τεβφίκ Γκοκσού, γράφτηκαν πολλά: “Το διαβάσατε αυτό; Είδατε τι έγραψαν τα ελληνικά ΜΜΕ; Έγραψαν ότι ένας Έλληνας κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της μητρόπολης της Κωνσταντινούπολης. Για μισό λεπτό.. Από που κατάγεται αυτός ο δήμαρχος; Από ποια πόλη είναι ο υποψήφιος του CHP;”

    Του ήταν σαφώς άγνωστο ότι ο κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, εκλεγμένος δήμαρχος που αποκλείστηκε από την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν ελληνικής καταγωγής. «Το να είσαι Έλληνας» (Ρωμιός στα τουρκικά) θεωρείται σχεδόν προσβλητικό τόσο από τους εθνικιστές όσο και από την επίσημη ιδεολογία.

    Ο κ. Ιμάμογλου (49 ετών) γεννήθηκε στην Τραπέζουντα. Ο Τεβφίκ Γκοκσού είναι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης. Διάφοροι επιφανείς πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αυτή τη ρατσιστική δήλωση. Όμως, και από την πλευρά τους, όλες αυτές οι καταδίκες δεν ήταν αρκετά αντιρατσιστικές. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μέχμετ Μπεκαρόγλου από τη Ριζούντα στην Μαύρη Θάλασσα, έγραψε: «Ο Τεβφίκ Γκοκσού πρέπει να ντρέπεται, πρέπει να κοκκινίζει. Πρέπει να φοβάσαι τον Αλλάχ. Τι εννοείς όταν λες ότι ένας Έλληνας κέρδισε τις εκλογές; Δεν έχετε καμία τύψη, καμία αιδώ, καμία ανθρωπιά. Κρίμα!»

    Ο τοπικός υπεύθυνος του Καλού Κόμματος (που προέρχεται από την άκρα δεξιά) αντέδρασε έντονα: «Βρωμερό πλάσμα… Αυτός ο άνθρωπος δεν ξέρει τι λέει. Οι ψηφοφόροι της Τραπεζούντας δεν θα ψηφίσουν τέτοιους ανθρώπους. Και ο Υπουργός Εσωτερικών, που κατάγεται επίσης από την Τραπεζούντα, πρέπει να ανακαλέσει αμέσως αυτόν τον δήμαρχο. Δεν μπορούμε να λέμε Έλληνες τους κατοίκους της Τραπεζούντας!»

    Ο Εντζίν Οτζκόκ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος. «Υπονοείτε ότι οι κάτοικοι της Τραπεζούντας είναι Έλληνες, κάτοικοι του Πόντου. Αυτός ο δήμαρχος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Προηγουμένως χαρακτηρίζατε ως τρομοκράτες όσους δεν σας ψήφισαν. Τώρα τους κατηγορείτε ότι είναι Πόντιοι. Τους λέτε Ρωμιούς. Υπάρχει κάτι πιο παράλογο από αυτό;» Πολλοί τοπικοί πολιτευτές στην Τραπεζούντα διαμαρτυρήθηκαν για τις δηλώσεις του Γκοκσού.

    Η αντίδραση του κ. Ιμάμογλου ήταν πιο μετριοπαθής: «Δεν την είδα αυτή την δήλωση. Αλλά δεν αξίζει να ασχοληθούμε. Το επίπεδο είναι πραγματικά πολύ χαμηλό. Δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν οι φουκαράδες! Όμως είμαι και λυπημένος. Για να αποκτήσουν φωνή είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα. Οι συντοπίτες μου στην Τραπεζούντα δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτού του είδους τα κουτσομπολιά. Αυτός ο δήμαρχος καλύτερα να ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιοχής του».

    Δύο καλλιτέχνες από την Τραπεζούντα επίσης διαμαρτυρήθηκαν για τις δηλώσεις του δημάρχου του ΑΚΡ. Ο δημοφιλής τραγουδιστής Βόλκαν Κονάκ δήλωσε: «Δεν είναι ντροπή να είσαι Έλληνας. Ούτε το να είσαι Πόντιος. Όμως το να είσαι ρατσιστής και ασυνείδητος, υποστηρίζοντας ότι τάχα οι κάτοικοι της Τραπεζούντας είναι Έλληνες, για να πάρεις λίγες παραπάνω ψήφους είναι μεγάλο θράσσος. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη μας για την πατρίδα. Αυτός ο δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιοχής του. Δεν πρέπει να λέει βαριά λόγια, γιατί θα συνθλιβεί υπό το βάρος των λέξεων αυτών».

    Ένας άλλος μουσικός από την Τραπεζούντα, ο Άπολας Λερμί, αντέδρασε εξίσου: «Εάν ένας κάτοικος της Τραπεζούντας τα κατάφερε παρά την καταστολή των φανατικών, τον αντιμετωπίζουμε ως Έλληνα, ως Πόντιο, ως δεν ξέρω και γω τι. Είναι οι ίδιοι φανατικοί που λένε ότι ήμουν “ο τραγουδιστής των Ποντίων”. Παρόλα αυτά όλοι αυτοί οι φανατικοί ήταν παρόντες στην κηδεία εκείνου (*), που έλεγε ότι θα προτιμούσε μια ελληνική νική αντί για την νίκη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».

    Πρέπει να σημειωθεί ότι μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, κάτοικοι της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας είναι συντηρητικοί, αν όχι εθνικιστές. Επίσης αρνούνται κάθε συζήτηση για την καταγωγή τους και η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί πλέον να αποδυναμώσει με κάθε τρόπο τον ικανότατο υποψήφιο της αντιπολίτευσης ενόψει των επαναλληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

    (*) Πρόκειται για τον ψευτο-ιστορικό ισλαμιστή οπαδό του Ερντογάν, Καντίρ Μισιρόγλου, φανατικό εχθρό του Ατατούρκ, που γεννήθηκε το 1933 επίσης στην Τραπεζούντα, και πέθανε στις 5 Μαΐου.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

    https://tvxs.gr/news/kosmos/o-ellinas-poy-kerdise-tis-ekloges-stin-konstantinoypoli

  7. Ορχάν Κεμάλ Τζενγκίζ

    27 Δεκέμβριος 2022

    Εξισλαμισμένοι Χριστιανοί της Τουρκίας (1)

    https://www.gerceknews.com/article/islamized-christians-of-turkey-1-218084
    ————————————-
    Εξισλαμισμένοι Χριστιανοί της Τουρκίας (2)

    https://www.gerceknews.com/article/islamized-christians-of-turkey-2-218118

  8. Agtzidis Vlassis on

Σχολιάστε