Ερντογάν: απατεωνιές και ψέματα….

Οι απατεωνιές και τα ψέματα του κ. Ερντογάν

.

Του Βλάση Αγτζίδη (*)

Ο Ταγίπ Ερντογάν –καταγόμενος από την Ποταμιά της Ριζούντας του ανατολικού Πόντου- αποτελεί ένα πραγματικό δείγμα-δώρο σε ιστορικούς, ψυχολόγους, θρησκειολόγους, οικονομολόγους. Όπως βεβαίως και όλη η ακραία εθνικιστική τουρκική ηγεσία.

Και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τη μοναδική και παρα φύσιν σύνθεση του ισλάμ με τον εθνικισμό. Oύτε μόνο από το μουσολινικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει. Aλλά και από τις συνεχείς προσπάθειες εφεύρεσης επιχειρημάτων για να αιτιολογηθούν ανορθολογικές πολιτικές αποφάσεις που οδηγούν σε εξτρεμιστικές συμπεριφορές και αναπόφευκτα προκαλούν ήττες.

Το τελευταίο παράδειγμα καταφυγής σε επιχειρήματα που ουδεμία σχέση έχουν με την ιστορική πραγματικότητα είναι τα όσα είπε πρόσφατα, απευθυνόμενος στους βουλευτές του Κόμματός του, του AKP.

 

Σκίτσο του 1942 με μολύβι του λοχαγού Σταυρουλακη από τις φυλακές της Νίγδης, όπου έκλεισαν οι τουρκικές αρχές τους φυγάδες από την κατεχόμενη Ελλάδα (αρχείο Λάμπρου Βαζαίου)

Προσπαθώντας να δώσει μαθήματα ανθρωπιάς στην Ελλάδα, γιατί δεν επέτρεψε την δουλεμπορική πολιτική του και την χρήση των απελπισμένων μεταναστών εν είδει διαπραγματευτικού επιχειρήματος,  κατέφυγε στην ιστορία. Και δη στην περίοδο της Κατοχής. Όταν η Τουρκία ως Επιτήδειος Ουδέτερος διαπραγματευόταν και με τους δύο εμπολέμους την απόκτηση ελληνικών εδαφών ως αντάλλαγμα. Και όταν «επίλυε» με το γνωστό και δοκιμασμένο τρόπο της εξορίας και της κλοπής με το νόμο του Varlık Vergisi (Νοέμβρης του 1942), την «ενοχλητική» παρουσία των εναπομεινάντων Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων στα εδάφη που παραχώρησαν στους κεμαλιστές  οι σύμμαχοι με την απέραντη αβελτηρία τους, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συρία 1942 και το «Κουρτουλούς»

Σχολιάζοντας μια φωτογραφία που δημοσίευσε η φιλοκυβερνητική Sabah και έδειχνε  Έλληνες που έφυγαν από την κατεχόμενη από τους ναζί πατρίδα τους και αναζήτησαν καταφύγιο στη Συρία το 1942 είπε: «Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα δημοσίευμα εφημερίδας του 1942 για τη βοήθεια που έλαβαν Έλληνες που κατέφυγαν στη Συρία για να γλιτώσουν από τις ναζιστικές επιθέσεις. Ίσως ένα από τα παιδιά που τους μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα σε αυτή τη φωτογραφία να είναι ένας από τους παππούδες του κ. Μητσοτάκη»…

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία στήριξε την κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής με την αποστολή πλοίων με τρόφιμα. Επίσης είπε ότι τότε: «πολλοί Έλληνες ήλθαν στη χώρα μας κι έζησαν ειρηνικά και με ασφάλεια μέχρι τη λήξη του πολέμου».

Μόνο που ο κ. Ερντογάν –για πολλοστή φορά- είπε τη μισή αλήθεια  

Κατ’ αρχάς ας δούμε την  ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι διεθνείς οργανισμοί που διατηρούσαν την ουδετερότητά τους νοίκιασαν το τουρκικό πλοίο «Κουρτουλούς» για την μεταφορά τροφίμων στην Ελλάδα. Τα τρόφιμα αυτά, αγοράστηκαν από τους Έλληνες των ΗΠΑ και τους Κωνστντινουπολίτες. Οι δύο ελληνικές οργανώσεις του εξωτερικού που χρηματοδότησαν το όλο εγχείρημα ήταν η Ελληνοαμερικανική Πρωτοβουλία Αποκατάστασης Θυμάτων Πολέμου και η Ελληνική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών.

Το ταξίδι μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου του 1941 υπό την κάλυψη της Ερυθράς Ημισελήνου. Σε τέσσερα διαδοχικά ταξίδια μετέφερε συνολικά 7.100 τόνους τρόφιμα για τον ελληνικό λαό. Τον Φεβρουάριο του 1942 το «Κουρτουλούς» βυθίστηκε λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής. Η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίστηκε με άλλα πλοία.

Οι φυγάδες από την κατεχόμενη Ελλάδα

Με την έναρξη της Κατοχής της Ελλάδας από τον Άξονα πολλοί Έλληνες, κυρίως αξιωματικοί αλλά και οικογένειες, διέφυγαν στην Τουρκία με σκοπό να καταφύγουν στη Μέση Ανατολή και να πολεμήσουν από εκεί τους κατακτητές. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι τα πρώτα κύματα φυγάδων συνάντησαν σκληρή μεταχείριση. Σημειώθηκαν βιασμοί και δολοφονίες. Στη συνέχεια όμως και την μεσολάβηση των Βρετανών η Τουρκία ακολούθησε μια πολιτική που κυμαινόταν μεταξύ της κράτησης των φυγάδων και της διευκόλυνσης για τη μετάβασή τους στη Μέση Ανατολή. Η αρχική εγκληματική αντιμετώπιση των φυγάδων τεκμηριώνεται από αποκαλυπτικά έγγραφα της τότε ελληνικής πρεσβείας της Άγκυρας.

Ο γιατρός και ερευνητής Λάμπρος Βαζαίος καταθέτει ένα σημαντικό ντοκουμέντο του στρατηγού Βαρδουλάκη και γράφει με αφορμή τις δηλώσεις του Ερντογάν:

«Είπε πως την εποχή του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου η Τουρκία δέχθηκε και φιλοξένησε τους Έλληνες που το έσκαγαν από τους Γερμανούς! Ξεπεράστηκαν όλα τα όρια του ψεύδους και της κακοπιστίας. Αν προσθέσουμε και την ληστεία, την εγκληματική ληστεία με τον νόμο του Βαρλικ για τους Έλληνες και τους Αρμένηδες, έχουμε την πλήρη εικόνα.

 Ο Στρατηγός Ανδρέας Βαρδουλάκης είχε απαντήσει σε ανύποπτο χρόνο (με το κάτωθι σκίτσο). Το σκίτσο αυτό μου το έδωσε το 1984. (στην φυλακή της Νίγδης δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές!) Το μολύβι του Λοχαγού Σταυρουλακη, το 1942,  απαθανάτησε την στιγμή!  Είναι μοναδικό ενθύμιο και τεκμήριο της διαφυγής στην Μ.Ανατολή των Αξιωματικών που μετά από μύριες δυσκολίες και δοκιμασίες στο ταξείδι και στην χώρα του «επιτήδειου ουδέτερου» συνέχισαν τον πόλεμο.»

1942 erdogan-fake-news-prosfyges 4-3-2020

6 Σχόλια

 1. Ένα ενδιαφέρον κείμενο για την πρόσφατη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση..

  Βέβαια ο συντάκτης δεν λαμβάνει υπόψη του ότι:
  – η Τουρκία είναι ένας από τους βασικοΰς παίκτες και συνενόχους του συριακού δράματος και
  -εκδιώκει χρησιμοποιώντας εργαλειακα μουσουλμάνους σουνίτες πρόσφυγες, τη στιγμή που υποδύεται τον ηγέτη και προστάτη του σουνιτικού κόσμου

  https://thepressproject.gr/pio-akrivos-ine-to-provlima-me-ton-erntogan/

  Eπίσης, πολύ ενδιαφέρουσα κριτική στο άρθρο ασκείται στο παρακάτω σχόλιο:

  G7_Scientist • 20 ώρες πριν • edited
  Ο συντάκτης φαίνεται να γράφει ολο το κατεβατό μόνο και μόνο γιατί δεν του αρέσει η ΕΕ, ο καπιταλισμός και οι «Ελληναράδες». Καταλήγει να ξεπλένει τον Ερντογάν ως εναν ρεαλιστή που φορτώθηκε ενα πρόβλημα εναντι παχυλής αμοιβής και τώρα απελευθερώνει τους πρόσφυγες. Μόνο που ξεχνάει μερικά βασικά:
  1. Η Τουρκία είχε ενεργό ρόλο στον πόλεμο της Συρίας από την αρχή του, στηριζοντας αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές, οι οποίοι εκτόπισαν με τις αγριότητές τους μεγάλο αριθμό μετριοπαθών ή/και κυβερνητικών Σύρων στην Τουρκία και κυνήγησαν τους Κούρδους
  2. Τους Σύρους πρόσφυγες η Τουρκία τους κρατά ώστε να τους επιστρέψει στη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουγήσει στη Βόρεια Συρία, εκδιώχνοντας τους Κούρδους που ζουν εκεί παλαιόθεν
  3. Πέραν των Σύρων, η Τουρκία έχει στήσει εναν ολόκληρο μηχανισμό διακίνησης μεταναστών από τα ανατολικά της κράτη, που τον χρησιμοποιεί κατα το δοκούν.
  4. Τα πράγματα πάνε άσχημα για την Τουρκία στη Συρία (και στη Λιβύη) και το καθεστως χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες για να εκβιάσει στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ ώστε να πάει κόντρα και στις επιδιώξεις της Ρωσίας που στηρίζει τον Ασαντ – με τις πλάτες του ΝΑΤΟ δλδ η Τουρκία θέλει να παίζει σε διπλό ταμπλό
  5. Η πολιτική αυτή θα φθείρει αφάνταστα την ξεθεωμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα, που (πέραν της αβελτηρίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού τόσα χρόνια) πρέπει να αποδυθεί σε ενα μεγάλο έργο φύλαξης των συνόρων και φροντίδας των μεταναστών που θα περάσουν στη χώρα αλλά θα εγκλωβιστούν γιατί τα βόρεια σύνορά μας είναι κλειστά.
  6. Θα έχει η Τουρκία ενα ισχυρότατο μοχλό πίεσης επάνω μας. Είναι ενας υβριδικός πόλεμος φθοράς, μιας και η απευθείας εμπλοκή της είναι πάρα πολύ δύσκολη για διάφορους λόγους (πόροι, ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ.)

  Είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα από την απλοϊκή θεώρηση του άρθρου το οποίο θέλει να αυτομαστιγωνόμαστε εμείς για τα παγκόσμια προβλήματα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού και την υποκριτική πολιτική της ΕΕ. Το πρόβλημα μας χτυπάει την πόρτα κι εμείς θα θεωρητικολογούμε για τα ιδεώδη του διεθνισμού και της αριστεράς; Αυτά αφότου το επιλύσουμε
  —————–

  Εδώ θα διαβάστε για τις πρακτικές λογοκρισίας του τουρκικού καθεστώτος σε σχέση με την προκατασκευασμένη κρίση:

  https://thepressproject.gr/apolyti-logokrisia-epivalli-i-tourkia/

 2. Αλή αλ-Γιουνάνι on

  «Ο Ταγίπ Ερντογάν –καταγόμενος από την Ποταμιά της Ριζούντας του ανατολικού Πόντου-…»

  Ο Ρετζέπ Ταϊγίπ – και όχι Ταγίπ – Ερντογάν κατάγεται από τη φυλή/ομάδα των Bağatlιoğlu ή Bakatoğlu (Μπαγατλίογλου ή Μπακάτογλου), ημιστρατιωτικό σώμα Τουρκμένων, τους οποίους εγκατέστησε στην περιοχή του ανατολικού Πόντου ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φάτιχ (Μωάμεθ ο Πορθητής) όταν κατέκτησε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Ο παππούς του Ερντογάν λεγόταν Κεμάλ Τεγιούπ (Ταϊγίπ) Μεμίς Μπακάτογλου (και το Μπακάτογλου ήταν περισσότερο ένα εθνονύμιο/παρατσούκλι και όχι επίσημο επώνυμο). Ο Τεγιούπ – τουρκικής και λαζικής καταγωγής – είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όταν είχαν καταλάβει τον ανατολικό Πόντο (μέχρι την Τραπεζούντα) και τραυματίστηκε στην περιοχή του Αρνταχάν. Γεωργιανής καταγωγής ήταν η Χαβουλί, η πρώτη σύζυγος του πατέρα του Ερντογάν. Η μητέρα του Ερντογάν και 2η σύζυγος του πατέρα του, ήταν Τουρκάλα και λεγόταν Τενζιλέ.

  Υ.Γ.
  Οι Λαζοί φυλετικά τουλάχιστον έχουν Καυκάσιες ρίζες, όχι ελληνικές.

 3. Τσενγκίζ Ακτάρ: Το βίαιο παρελθόν της Τουρκίας εξηγεί το παρόν και το μέλλον της

  [Ένας διακεκριμένος Τούρκος μιλά για τον ολοκληρωτισμό της Τουρκίας και πώς αυτός συνδέεται με την άρνηση να αναγνωρίσει τις θηριωδίες που έχει διαπράξει].

  «Μια κοινωνία που αποδέχεται τις θηριωδίες του παρελθόντος, με μεγάλη άνεση μπορεί να αποδεχθεί και τις όποιες θηριωδίες διαπράττονται σήμερα. Οι θηριωδίες που διεπράχθησαν εναντίον των μη μουσουλμάνων στην Τουρκία μένουν ατιμώρητες εδώ και 100 χρόνια. Όμως, τα έθνη τα οποία προσπαθούν να ξεχάσουν, αναπόφευκτα ζουν με τα φαντάσματά τους. Η ατιμωρησία αυτών των εγκλημάτων, η βία που δεν καταδικάστηκε, διαπέρασε την κοινωνία και κατέστη η κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα στην Τουρκία σήμερα». Αυτό υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, πρώην διευθυντής του ΟΗΕ στη Σλοβενία, δημοσιογράφος και συγγραφέας Cengiz Aktar (Τζενγκίζ Ακτάρ).

  Η HuffPost τον συνάντησε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα τηςΓενοκτονίας που διεξήχθη στην Αθήνα στις 6-9 Δεκεμβρίου από την Παμποντιακή Ομοσπονδία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία του Πόντου.

  Ο κ. Ακτάρ στη συνέντευξή του ασκεί δριμεία κριτική στον Ερντογάν αλλά και στην τουρκική κοινωνία κάνοντας λόγο για κλασική περίπτωση ολοκληρωτισμού αιτιολογώντας την τοποθέτησή του βασιζόμενος στη σκέψη της Χάνα Άρεντ.

  Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες πριν την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας.

  Κύριε Ακτάρ ζείτε πλέον στην Ελλάδα. Πόσο εύκολο είναι για εσάς να επιστρέψετε στην Τουρκία;

  Πλέον δεν είναι και τόσο ασφαλές. Επίσης, να σας πω την αλήθεια δεν ενδιαφέρομαι να επιστρέψω στην Τουρκία.

  Έχετε χαρακτηρίσει τον εαυτό σας ως αρχαιολόγο της μνήμης. Τι εννοείτε με αυτό τον όρο;

  Η μνήμη στην Τουρκία είναι θαμμένη και είναι θαμμένη πολύ βαθιά. Όπως λοιπόν οι αρχαιολόγοι σκάβουν μ΄ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο προσπαθώντας να φέρουν στο φως τα διάφορα ευρήματα, έτσι και εγώ, όπως και μερικοί άλλοι φίλοι μου κάνουμε το ίδιο, σε άλλο επίπεδο φυσικά.

  Βάσει αυτού που λέτε θα υποθέσω πως υπονοείτε ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα να διαχειριστεί το παρελθόν της.

  Μα η Τουρκία δεν σκαλίζει το παρελθόν της. Φυσικά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις, όμως η πλειονότητα είναι ικανοποιημένη με το κυρίαρχο αφήγημα. Θα έλεγα πως έχει επικρατήσει μια συλλογική αμνησία. Για ορισμένους αυτό είναι σκόπιμο, όπως για παράδειγμα αυτοί οι οποίοι έχουν αρπάξει, έχουν κλέψει τις περιουσίες όσων σκότωσαν ή εκδίωξαν από τη χώρα. Αρα, αντιλαμβάνεστε πως είναι προτιμότερο να μη συζητούν για αυτά τα ζητήματα και πιστέψτε με είναι πάρα πολλοί. Επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα άσχημη και ο κόσμος έχει άλλα προβλήματα να ασχοληθεί από το να σκαλίζει το παρελθόν.

  Πώς εξηγείτε τον εθνικισμό που όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ κυριαρχεί στην Τουρκία;

  Ο τουρκικός εθνικισμός έχει αλλάξει μορφή με την πάροδο των χρόνων. Όταν αρχικά εφευρέθηκε, να μου επιτρέψετε να πω, όλα τα έθνη τον υιοθέτησαν, το ίδιο συνέβη όταν “ανακαλύφθηκε” και το τουρκικό έθνος. Ομως στην Τουρκία ο κοινός παρανομαστής, η βάση, το θεμέλιο, ήταν το σουνιτικό Ισλάμ. Στη συνέχεια ήταν απαγορευμένο να μιλάς γι΄αυτό καθώς οι Κεμαλιστές ήταν αυστηρά υπέρ του κοσμικού κράτους (σεκιουλαριστές). Σήμερα με το AKP αυτός ο ζουρλομανδύας χάθηκε και εμφανίσθηκε η πραγματικότητα με αποτέλεσμα ο σημερινός τούρκικος εθνικισμός να έχει επιστρέψει στη θεμελιώδη αρχή του που δεν είναι άλλο από του σουνιτικό Ισλάμ. Από μια άποψη θα έλεγα πως πρόκειται για κάτι καλό καθώς για χρόνια το κρύβαμε και τώρα ήρθε στην επιφάνεια, είναι πλέον ξεκάθαρο.

  Ο κ. Ακτάρ σε κείμενό του στο βιβλίο η «Η Νέα Τουρκία εκ των Έσω» από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης εξηγεί ενδελεχώς την πορεία της τουρκικής κοινωνίας, ηεκδυτικοποίηση της οποίας έγινε με βίαιο και αυταρχικό τρόπο.

  “Η κοσμική Δημοκρατία και το πολιτικό Ισλάμ συνέχιζαν επί πολλά χρόνια να υπάρχουν χωρίς να αγγίζουν το ένα το άλλο. Με την άνοδο στην εξουσία του Δημοκρατικού Κόμματος, το 1950, το πολιτικό Ισλάμ συνδέθηκε με το κράτος για να μην το εγκαταλείψει ποτέ στη συνέχεια”

  Μιλώντας για μνήμη και φαντάσματα του παρελθόντος. Εσείς σαν Τούρκος αποδέχεστε ότι διαπράχθηκε γενοκτονία;

  Τη γενοκτονία των Αρμενίων εννοείτε;

  Ας αρχίσουμε από αυτή…

  Ναι, φυσικά και διαπράχθηκε γενοκτονία, δεν χωρά καμία αμφιβολία και δεν σηκώνει και συζήτηση. Ο,τιδήποτε άλλο είναι προσβολή. Προσωπικά αρνούμαι να μπω σε οποιαδήποτε συζήτηση με ανθρώπους που την αμφισβητούν. Οι στόχοι του Ενβερ Τζεμάλ (Ισμαήλ Εμβέρ ένας από τους ηγέτες του κινήματος των νεότουρκων) και του Ταλαάτ ( Ήταν ο κύριος υποκινητής και πρωταγωνιστής της διπλής γενοκτονίας αρχικά των Αρμενίων και στη συνέχεια των Χριστιανών Ελληνογενών), ήταν αυτό που σήμερα αποκαλούμε εθνοθρησκευτική εκκαθάριση. Είχαν την αντίληψη ότι με μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς δεν θα μπορούσαν να ιδρύσουν ομογενοποιημένο έθνος. Έτσι έκαναν τα πάντα για να φτιάξουν αυτό το ομογενοποιημένο έθνος και κοινός παρανομαστής ήταν το Ισλάμ. Να σας επισημάνω ότι σήμερα η Τουρκία σε σύγκριση με τα γειτονικά κράτη στην ευρύτερη περιοχή είναι η πιο ομοιόμορφη μουσουλμανική χώρα στην περιοχή.

  Το Ποντιακό ζήτημα πως θα το χαρακτηρίζατε σφαγή ή γενοκτονία;

  Θα το χαρακτήριζα γενοκτονία. Θα σας πω το εξής, κάνοντας αναφορά στον αείμνηστο φίλο μου τον Χραντ Ντινκ (ήταν διακεκριμένος Τούρκος, αρμενικής καταγωγής, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου 2007). Ο Ντινκ, λοιπόν μου είπε μια φορά “δεν με νοιάζει πως το αποκαλούν αλλά σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μια πολιτιστική γενοκτονία”. Αυτό σημαίνει ότι η Αρμενική κουλτούρα και πολιτισμός δεν υπάρχουν πλέον στην Ανατολία, στην Μικρά Ασία. Το ίδιο ισχύει και για τον Πόντο. Δεν υπάρχει πλέον η κουλτούρα και ο πολιτισμός αυτού του λαού. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την κουλτούρα και τον πολιτισμό του Πόντου πλέον στην Τουρκία. Εξαφανίσθηκε, για πάντα και αυτή είναι μια τεράστια απώλεια, όχι μόνο για τους Πόντιους, ή για τους Αρμένιους ή για όλους αυτούς που δεν ήταν μουσουλμάνοι, αλλά είναι μια τεράστια απώλεια για την Τουρκία και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να το συνειδητοποιήσουν.

  Υποστηρίζετε ότι η ατιμωρησία αυτών των εγκλημάτων και η άρνηση της Τουρκίας να ζητήσει συγγνώμη και μάλιστα εμπράκτως στοιχειώνει την κοινωνία;

  Φυσικά, όσο προσπαθώ να καταλάβω την Τουρκία, και επιχειρώ να αναλύσω την τουρκική κοινωνία, τόσο καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η τουρκική κοινωνία είναι μια κοινωνία που νοσεί. Αυτό ισχύει για όλες τις κοινωνίες που δεν είπαν το δικό τους mea culpa. Θα μπορούσα για παράδειγμα να πω το ίδιο πράγμα για την Πολωνία. Οι Πολωνοί ποτέ μα ποτέ δεν αντιμετώπισαν το αντιεβραϊκό, αντισημιτικό παρελθόν τους και τώρα βλέπουμε αυτούς τους παλαιούς δαίμονες του απολυταρχισμού να επανέρχονται. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουν τώρα.

  Πιστεύετε ότι η Τουρκία κάποια μέρα θα αποδεχθεί το ζοφερό παρελθόν της και θα ζητήσει συγγνώμη;

  Κανείς δεν πρόκειται να το κάνει. Παραλίγο να συμβεί αυτό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., όμως δυστυχώς η Τουρκία την έχασε αυτή την ευκαιρία. Αυτή διαδικασία έχει τελειώσει.

  Το λέτε με τόση βεβαιότητα…

  Μα φυσικά, αυτή είναι η ειδικότητά μου. Και πρέπει να υπογραμμίσω πως κανείς δεν πρέπει να έχει και την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση. Δυστυχώς είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα, για την Τουρκία, την Ε.Ε. και τους γείτονες της Τουρκίας, αλλά έτσι έχει η κατάσταση.

  Σχετικά με τον Ερντογάν, του προσδίδουν σκληρούς χαρακτηρισμούς…

  Μα ναι, είναι κανονικός ισλαμοφασίστας. Είναι φασίστας και το λέω βασιζόμενος στον ορισμό της Χάνα Άρεντ. Πολλοί μιλάνε για αυταρχικότητα, απολυταρχία, αυτοί οι όροι είναι αδύναμοι και δεν περιγράφουν τη σημερινή πραγματικότητα στην Τουρκία. Γιατί είναι απολυταρχική η Τουρκία σήμερα; Εξαιτίας των μαζών, του συνόλου του πληθυσμού, που υποστηρίζει τον Ερντογάν και τις πράξεις του, με αποτέλεσμα να αποκτά τη νομιμοποίηση που θέλει. Η πλειονότητα του Τούρκων στην Τουρκία είναι μαζί του. Δείτε τα παιδιά που χαιρετούν στρατιωτικά, δείτε τα πλήθη που τον επευφημούν. Η εισβολή στη Συρία, υποστηρίχθηκε απ΄όλους και το ίδιο θα γίνει εάν συμβεί κάτι αύριο με την Κύπρο ή την Ελλάδα. Σήμερα που μιλάμε, τουλάχιστον το 76% του πληθυσμού τον υποστηρίζει και σύντομα αυτό το ποσοστό θα ανέβει ακόμη περισσότερο. Κανείς δεν θέτει το ερώτημα “μα τι στο διάολο συμβαίνει ”, δεν τους νοιάζει, είναι χαρούμενοι με την κατάστασή τους. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός.

  Πώς εξηγείτε την ανεκτικότητα της Ευρώπης, αλλά και της Δύσης γενικότερα, απέναντι στην Τουρκία, δεδομένου ότι θα έπρεπε να έχουν μάθει από το παρελθόν τους;

  Πρώτα απ΄όλα θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα παραμείνει εντός του ΝΑΤΟ, δεύτερον είναι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ελπίζουν ότι ο Ερντογάν θα τους κρατήσει στην Τουρκία, τρίτον υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 22.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αυτοί θα λέγαμε πως είναι οι αντικειμενικοί λόγοι. Όμως, νομίζω ότι υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, μια κρυφή σκέψη για την οποία κανείς δεν μιλάει.Φοβούνται, ειδικά οι δυτικοευρωπαίοι, ότι η Τουρκία θα διαλυθεί. Και εάν η Τουρκία καταρρεύσει η κατάσταση δεν θα είναι όπως με τη Συρία ή το Ιράκ. Εάν συμβεί αυτό οι διαστάσεις των συνεπειών θα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, θα καταστραφεί η υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και πολύ καιρό και αυτό είναι που τους τρομάζει περισσότερο. Αρα όλα αυτά κάνουν τη Δύση να είναι ανεχτική και κατευναστική απέναντι στην Τουρκία και τον Ερντογάν. Όμως μπορεί ο κατευνασμός να έχει επιτυχία; Αμφιβάλλω. Πρόκειται για τεράστιο λάθος. Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με τον Χίτλερ. Είδατε να λειτουργεί η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στον Χίτλερ; Όσο η Δύση λειτουργεί κατευναστικά απέναντι στον Ερντογάν τόσο θα καταχράται αυτή τη συμπεριφορά.

  Άρα θα μπορούσαν να θυσιάσουν την Ελλάδα εάν χρειαστεί;

  Μα φυσικά, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση. Δείτε και τον τρόπο που η Δύση αντιδρά στις εκκλήσεις της Ελλάδας. Η αντίδραση είναι πολλή ήπια, μόνο λόγια. Προσέξτε, δεν λέω να κηρύξουμε πόλεμο στην Τουρκία, αλλά ο κατευνασμός δεν λειτουργεί.

  Και εάν άλλαζε η εξουσία στην Τουρκία και αναλάμβανε ένας πιο μετριοπαθής;

  Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η εναλλακτική για την Τουρκία. Κατά τη γνώμη μου η μόνη σοβαρή εναλλακτική στην Τουρκία είναι το κουρδικό κόμμα, όλα τα υπόλοιπα κόμματα λίγο πολύ πρεσβεύουν τα ίδια, τουλάχιστον όσον αφορά την εξωτερική πολιτική όπου δεν αποκλίνουν από αυτή που εφαρμόζει ο Ερντογάν. Δεν είμαι αισιόδοξος.

  Μιλήσατε πριν για ομογενοποίηση του πληθυσμού στην Τουρκία η οποία επιτεύχθηκε μέσω της εξάλειψης του χριστιανικού στοιχείου. Χρησιμοποίησε μέχρι και δημογραφική μηχανική. Έχετε μιλήσει στο παρελθόν για παρόμοιους μηχανισμούς αντικατάστασης πληθυσμών στη Συρία και στις κουρδικές επαρχίες, θα μπορούσαμε να πούμε πως γίνεται το ίδιο και στην κατεχόμενη Κύπρο με τον διαρκή εποικισμό;

  Αυτό που γίνεται στη Βόρεια Κύπρο είναι μια εθνοθρησκευτική εκκαθάριση. Οι Τουρκοκύπριοι πλέον είναι μειονότητα, πιθανότατα ο Ακιντζι θα επανεκλέγει και η Τουρκία έπειτα από 45 χρόνια θα πραγματοποιήσει τη ντε φάκτο προσάρτηση του βορρά.

  Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα;

  Δυστυχώς όχι πολλά. Βλέπετε το όλο ζήτημα πλέον έχει να κάνει με το ανέφικτο διεξαγωγής διαλόγου που ισχύει μεταξύ δημοκρατικών και μη δημοκρατικών κρατών, δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Στα μη δημοκρατικά κράτη δεν υπάρχει το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών (checks and balances) όπου το κάθε κέντρο εξουσίας ελέγχει το άλλο και έτσι αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες. Δηλαδή το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίδραση στον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία στη Συρία σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινωνικό σύστημα ελέγχου στην Τουρκία. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν αυτά τα εργαλεία, η εξουσία, τα καθεστώτα έχουν λυμένα τα χέρια τους και κάνουν ό,τι θέλουν.

  Σήμερα λοιπόν ότι και εάν κάνει ο Ερντογάν γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία και αυτό διότι, το επαναλαμβάνω, μια κοινωνία που αποδέχεται τις ακρότητες του παρελθόντος με μεγάλη άνεση μπορεί να αποδεχθεί τις ακρότητες που διαπράττονται σήμερα, άλλωστε αυτές είναι πιο ήπιες σε σχέση με αυτές που διεπράχθησαν πριν από 100 χρόνια. Έτσι η κοινωνία αργά αλλά σταθερά σαπίζει, επιτρέψτε μου να πω, εκ των έσω. Δεν υπάρχει η έννοια της ευθύνης, δεν υπάρχει λογοδοσία, δεν υπάρχει μνήμη και ο λαός αγαπάει τους ηγέτες του, είναι χαρούμενος με το υφιστάμενο στάτους κβο.

  —————–

  Ο Τσενγκίζ Ακτάρ το 2018 ξεκίνησε μια διαδικτυακή απολογητική καμπάνια απευθυνόμενη στους Αρμένιους, «Ζητώ συγγνώμη από τους Αρμενίους», η οποία υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό Τούρκων λόγιων καθώς επίσης και από 32.000 πολίτες. Το 2019 κείμενό του μαζί με αυτά ακόμη 13 Τούρκων συγγραφέων συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο του κ. Ηρακλή Μήλα «Η Νέα Τουρκία εκ των Εσω». Αρθρογραφεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις αρχές του 2020 θα κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο “La ame de la Turquie” (Η Ψυχή της Τουρκίας) από τις εκδόσεις Nevicata.

  https://www.huffingtonpost.gr/entry/tsenykiz-aktar-to-viaio-parelthon-tes-toerkias-exeyei-to-paron-kai-to-mellon-tes_gr_5ded7d65e4b07f6835b4c456

 4. Ανδρέας on

  Μια πολύ καλή ανάλυση για τα ισλαμική τάγματα και την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία

  https://jaj.gr/simantikes-erevnes/to-vathi-antiditiko-afigima-tis-tourkias/

  • Αλή Αλ-Γιουνάνι on

   «είναι για τους Σούφι το αρχέτυπο του εσωτερικού κόσμου και της αναζήτησης του δρόμου προς την ένωση με τον Αλλάχ/Θεό»

   Λάθος. Ο Θεός είναι ο Δημιουργός, οι άνθρωποι είναι δημιουργήματα. Ο Δημιουργός ως τέλειος ΔΕΝ ενώνεται με τα ατελή δημιουργήματα Του. Η ουσία του Θεού είναι Μοναδική!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: