Και πάλι για τον νόμο 2870/1922

Ιούλιος 1922: Ένα έγκλημα των μοναρχικών κατά του μικρασιατικού ελληνισμού

 

Του Βλάση Αγτζίδη (*)

Το καλοκαίρι του 1922 ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμο για την εξέλιξη των γεγονότων στη Μικρά Ασία. Οι μοναρχικές κυβερνήσεις που είχαν ανέβει στην εξουσία μετά τις μοιραίες εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 λειτούργησαν με ένα εντελώς ανορθολογικό τρόπο. Μη έχοντας αρχικά καμιά πολιτική για το Μικρασιατικό Ζήτημα –που σχετιζόταν με τη διαμόρφωση του μεταοθωμανικού κόσμου- διέπρατταν το ένα λάθος μετά το άλλο. Από την μειοδοτική πολιτική της «Μικράς πλην Εντίμου Ελλάδος» έφτασαν στο άλλο άκρο της εκστρατείας για την κατάληψη της Άγκυρας. Και όλα αυτά μη λαμβάνοντας την παραμικρή μέριμνα για την οχύρωση και προστασία της περιοχής της Σμύρνης…

Μπροστά στα αδιέξοδα που γέννησε η πολιτική της,  η μοναρχική ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αποχώρηση από τη Μικρά Ασία. Όμως δεν είχε καμιά επιθυμία να δει να πλημυρίζουν την Ελλάδα οι εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιάτες, αλλάζοντας τα ιδεολογικά και πολιτικα δεδομένα. Έτσι, αποφασίζει να απαγορεύσει στον ελληνικό πληθυσμό να εγκαταλείψει τη Μικρά Ασία. Η απόφαση αυτή πήρε τη μορφή του νόμου 2870/1922, ο οποίος προέβλεπε αυστηρές πειθαρχικές και χρηματικές ποινές, στην περίπτωση σύλληψης πλοίων που θα μετέφεραν πληθυσμό.

Ο Νόμος 2870/1922 ψηφίστηκε τον Ιούλιο, λίγο πριν την κατάρρευση του μετώπου. Και αυτό, ενώ είχαν απορρίψει την Άνοιξη του 1922 τις προτάσεις της οργάνωσης Μικρασιατική Άμυνα (επικεφαλής ο μητροπολίτης Χρυσόστομος) για ανακήρυξη Ιωνικού Κράτους, απεμπλοκή από τις συμμαχικές υποχρεώσεις, δημιουργία μιας ντε φάκτο νέας πραγματικότητας, δημιουργία ντόπιου στρατού που με την ελλαδική βοήθεια θα δημιουργούσε γραμμή άμυνας για να σταματήσει τον κεμαλικό στρατό.

Ο νόμος 2870/1922 ψηφίστηκε «ομοφώνως» στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου 1922 και υπογράφτηκε στις 16 Ιουλίου 1922 από τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τον Λ.Κ. Ρούφο. Δύο ημέρες αργότερα ετέθη επ’ αυτού η «μεγάλη του Κράτους σφραγίς» με την υπογραφή του Δημητρίου Γούναρη, υπουργού Δικαιοσύνης. Άρχισε να ισχύει από τη στιγμή τηςδημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 20 Ιουλίου, αριθμός φύλλου 119.Στο εισαγωγικό του νόμου αναφέρεται: «Ψηφισάμενοι ομοφώνως της Γ’ εν Αθήναις Εθνικής Συνελεύσεως απεφασίσαμεν και διατάσσομεν…»

Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να ευρεθεί ποιοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου 1922 οπότε και ψηφίστηκε «ομοφώνως» ο νόμος, εφόσον μεταξύ της συνεδρίασης στις 3-6-1922 και της 24ης Ιανουαρίου 1924 δεν υπάρχουν πρακτικά, όπως εμφαίνεται από τη μελέτη του τόμου Εφημερίς των Συζητήσεων της Βουλής (1862 – 1967). Πιθανότατα, λόγω των έκτακτων γεγονότων οι αποφάσεις λαμβάνονταν με συνοπτικές διαδικασίες.

Πάντως το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση επικράτησης των κεμαλικών, ήταν γνωστό σε όλους.  Ακομα και ο μοιραίος Γούναρης ειχε απόλυτη γνώση του τι θα επακολουθήσει… . Όταν προτάθηκε ο διακανονισμός του Μαρτίου του 22 από τους Συμμάχους που προέβλεπε την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από τη Μικρά Ασία χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, είπε στον Άγγλο πρέσβη Λίντλεϋ (16/29 Μαρτίου 1922) : «Πως μπορούμε να αφήσουμε να σφάξουν αυτούς τους ανθρώπους οι επαναστάτες?»

( Μ. L. Smith, Το όραμα της Ιωνίας, εκδ. ΜΙΕΤ , Αθήνα, 2009   σελ 449).

Επίλογος

Η εξέλιξη είναι τραγική. Ένα μήνα μετά το μέτωπο καταρρέει ως χάρτινος πύργος και η Μικρασιατική Καταστροφή ολοκληρώνεται με τη σφαγή του άμαχου πληθυσμού από τους κεμαλικούς νικητές. Ο νόμος 2870/1922 υλοποιείται άμεσα με την χαρακτηριστική είναι η τελευταία εντολή της ελληνικής κυβέρνησης δια χειρός του πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη προς τις ελληνικές αρχές της Σμύρνης, όπου ζητά όπως : «…εμποδισθώσι αναχωρίσωσι Έλληνες Μικρασιάται δι’ Ελλάδα, ακόμα και όταν είναι εύποροι δυνάμενοι αναχωρήσωσι με συνήθη ταχυδρομικά ατμόπλοια.» Αλλά αυτό το θέμα της παράδοσης των Ελλήνων Μικρασιατών στα κεμαλικά στρατεύματα, θα μας απασχολήσει σε ένα μεταγενέστερο σχόλιο.

Πάντως, οι λεπτομέρειες της τελευταίας φάσης του μικρασιατικού δράματος έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί αποκαλύπτουν όλες τις αντινομίες και τις αντιφάσεις της ελληνικής πολιτικής ζωής αλλά και των κοινωνικών δυσπλασιών που χαρακτήρισαν την κρατική συγκρότηση της νεότερης Ελλάδας…

 

 

————-

12 Σχόλια

 1. ΘΝΣ on

  Θλιβερα εξοργιστικο ή εξοργιστικα θλιβερο?
  Οπως και να’ναι, η ουσια ειναι οτι η τοτε αρχουσα ταξη αλλαξε τον ρου της ιστοριας με τις φοβιες της και την ανικανοτητα της.
  Υπηρξαν πολυ τυχεροι που απεφυγαν μια γενικη εξεγερση, και μαλιστα την εποχη που επελαυναν οι Μπολσεβικοι και οι ιδεες τους.
  Και, οντας πραγματικα τυχεροι, καταφεραν να υπερνικησουν και την επομενη μεγαλη απειλη για την επιβιωση τους 25 χρονια αργοτερα…

  • ΘΝΣ on

   Καποιοι ισχυριζονται οτι «ο νομος δεν τεθηκε σε ισχυ», επιπλεον οτι «το ελληνικο κρατος εστειλε πολλα πλοια για να διασωσουν τους διωγμενους», καθως επισης οτι «ενας Αμερικανος καταφερε να σωσει 350,000 ατομα».
   Υπαρχει καποια δοση αληθειας σε αυτα???

 2. To «ομοφώνως» είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Το πιθανότερο είναι ότι οι βενιζελικοί δεν έπαιρναν μέρος. Μόνο σε κάποιες εκπροσωπούνταν από τον Δαγκλή. Σαφώς η κοινοβουλευτική λειτουργία εκείνες τις μέρες μόνο ως φυσιολογική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Για παράδειγμα ο νόμος πέρασε «ομοφώνως», δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, εφαρμόστηκε κανονικότατα, μόνο που η Βουλή φαίνεται ότι είχε κλείσει για θερινές διακοπές στις 29 Ιουνίου! Οπότε είναι πολύ περίεργο να συνεδρίασε τον Ιούλιο!

  Μια εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για Νόμο- απάτη των αντιβενιζελικών μόνο και μόνο για να σταματήσουν το κύμα εξόδου των Μικρασιατών….

  • ΘΝΣ on

   Δεν αναφερθηκε κατι στη Δικη των Εξη???

 3. Γιωργος on

  Γεια σας κ.Αγτζιδη. Θέλω να εκφράσω ένα παραπονο που έχει σχέση με την αντιμετώπιση ημών των ποντίων απο αυτο το κράτος. Είμαι 39 ετών και ΑΝΕΡΓΟΣ και ειμαι παλλινοστούντας ποντιος από την Γεωργια από όπου και ήρθαμε στην Ελλάδα το 1992.
  Μερικά χρονια μετά τον ερχομό μας λοιπόν και αφου οι γονείς μου δούλευαν, αποταμίευσαν κάποια χρήματα και αγόρασε ο πατέρας μου ένα αγροτεμάχιο εξ’αδιαιρέτου στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται οικισμός Φιλοθέης,δημος Παυλου Μελά, Θεσσαλονικη, Ευκαρπία, τκ 56429 (όπου τα σπίτια που χτίσαμε εμείς οι πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ είναι αυθαίρετα) . Καθ’όλη την διάρκεια των ετων από τότε μέχρι και το 2010 εγώ και ο πατέρας μου χτίζαμε από λίγο λίγο το σπίτι αυτό, στο οποίο και εγκατασταθήκαμε το 2006. Τα τελευταία μας χρήματα που είχαμε τα «επενδύσαμε» σε αυτό το σπίτι, γιατί τότε το 2010 το μόνο πράγμα που ακούγαμε από τις τηλεοράσεις είναι πως θα φυγουμε από το ευρώ και πως θα καταρεύσουν οι τράπεζες και θα χάσουμε τα χρηματά μας.

  Ποιο είναι το πρόβλημά μου . Το ΙΚΑ- ΕΦΚΑ κατέγραψε πρόστιμα ,την πρώτη φορά το 2004 ύψους 4000 ευρώ που τα πληρώσαμε, και τώρα ξαναστέλνει πρόστιμο ύψους 7000 ευρώ(για τον δευτερο όροφο) συν το κόστος της υποχρεωτικής τακτοποίησης του σπιτιού ύψους 5000 ευρώ. Αυτό το σπίτι τώρα (το αγροτεμάχιο δηλαδή) είναι γραμμένο επάνω μου. Ο πατέρας μου είχε την επικαρπία και εγω την ψηλή κυριότητα. Ο πατέρας μου απεβίωσε το 2017 όποτε αυτό αυτόματα, μεταβιβάζεται επάνω μου.
  Στο σπίτι ζούμε εγω που είμαι όπως σας είπα ΑΝΕΡΓΟΣ (λαμβάνω το Κοινωνικό Εισόδημα Αληλλεγγύης των 200 ευρώ), η μητέρα μου (που παίρνει το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων των 178 ευρώ) και η αδελφή μου, που είναι η μόνη που δουλεύει και μας συντηρει . Σημειωτέον οτι ήδη έχω τακτοποίσει τα χρέη μου από τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές μου προς το ΤΣΜΕΔΕ (ασφαλιστικός φορέας μηχανικών. Σπουδασα πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και πληρώνω 100 ευρώ τον μήνα για να εξοφληθεί το χρέος των 9500 ευρώ)
  Επορείς να λες με ντο να εφτάγω; Ο μηχανικός που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την τακτοποίηση μας λέει ότι η τακτοπίηση ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Εγώ δεν θέλω και το κυριώτερο ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να τα πληρώσω. Το μόνο μου έσοδο είναι τα 200 ευρώ στον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό που έχω.
  Πήγαμε στον ΕΦΚΑ της Σταυρούπολης με τον μηχανικό και ο διευθυντής μας είπε ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ! Δηλαδή να έρθεις ως νεοπρόσφυγας (που εμείς ανήκουμε στους ανταλλάξιμους πληθυσμούς τις συνθήκης της Λωζάννης ) να αγοράσεις γη, να χτίσεις σπίτι για να βάλεις ένα κεραμύδι πάνω από το κεφάλι σου και να πληρώνεις το κράτος, που θα έπρεπε να σε βοηθήσει?! Και αφου του πληρώσεις 4000 ευρώ, να έρχονται και να σου λένε ότι χρωστας άλλα 7000+5000?! Γιατί τα 4000 ευρώ που πληρώσαμε ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ! ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ , ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ! Και εκτός αυτού τα 2500 ένσημα που είχε ο πατέρας μου ουσιαστικά χάθηκαν, γιατί όσο ηταν εν ζωη έπαιρνε το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, και οταν πέθανε η μάνα μου δεν πήρε τίποτα απο αυτά τα ένσημα.Δεν παιρνει μειωμένη συνταξη απο τον πατερα μου.

  ΥΓ. Αναρωτιέμαι,αν δεν πληρωσω( δηλαδή η αδελφη μου θα πληρωσει) με τον νέο ποινικό κώδικα , με τον οποίο οι τρομοκράτες της 17Ν θα μπορέσουν να βγούν από την φυλάκη όπως και οι κλέφτες και κακοποιοί , οι πράξεις των οποίων θεωρούνται πλημμελήματα δεν μπαίνουν καν φυλακή, εμένα θα βάλουν φυλακή; Δηλαδή θα με διωξουν από το σπίτι;

  Ρωτησα ένα φιλο μου δικηγορο, και μου λέει πως με το ΙΚΑ-ΕΦΚΑ άκρη δεν βγάζεις και πως ακόμα και αν βρείς δικηγόρο , αυτός απλώς θα σε «γδυσει» και πως ακόμα και αν καταλήξει η υπόθεση στα δικαστηρια, πρέπει να δείξεις οτι προσπαθείς να το πληρώσεις αυτο το ποσό, δηλαδή οτι ο λογαριασμός κινείται.Αλλιώς θα το βγάλουν στο σφυρί.

  Αυτό που με ΤΡΩΕΙ και που παλαλών με είναι που εμεις η επονομαζόμενοι και «νεοπροσφυγες» ανήκουμε και εμείς στους ανταλλαξιμους πλυθησμούς της συμφωνιας της Λωζάννης. Μιλώ για τις ανταλλάξιμες περιουσίες δηλαδή. Οχι μόνο αυτές δεν αποδόθηκαν στους μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 όπως σωστα αναφερετε και σε εμάς τους νεοπρόσφυγες ( Εγω έχω μπερδευτει, τι είμαι ρωσοπόντιος , ρωσοπρόσφυγας , ομογενής , ελληνοπόντιος ; ¨ολα αυτά τέλος πάντων) αλλά το κράτος ζητά και λεφτά απο πάνω . Γιατί λέει παρανομήσαμε! Αλλά ο Τσουκάτος , ο Χριστοφοράκος το Πασοκ η ΝΔ που χρωστάνε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια , αυτοί είναι νόμιμοι!

  Και αυτό που λέω είναι πώς δεν ζητήσαμε τίποτα απο αυτό το ΚΩΛΟΚΡΑΤΟΣ. Με τις δικές μας δυνάμεις αγοράσαμε γη και χτήσαμε με τα ίδια τα χέρια μας το σπίτι. Και μας ζητάνε ένσημα εκτός του ότι ο πατέρας μου είχε 2500 ένσημα, εκτός του ότι πληρώσαμε 4000, τα οποία δεν μετράνε πουθενά! Εγω απ’οτι κατάλαβα η υπόθεση είναι μονόδρομος και πρέπει να πλρωθούν αυτά τα χρήματα. Αδιέξοδο. Δηλάδή τα τελευταία μας χρήματα πρέπει να τους τα δώσουμε; Και εμείς πως θα ζήσουμε; Αν αρρωστήσουμε, Θεος φυλάξει, τι θα κάνουμε;
  ΟΛ εμάς θέλνε να γαμούνε;
  Συγγνωμη για το «γαμούνε» αλλά αυτό συμβαίνει.

 4. ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΑΘΥ:
  ———————————
  Θα εκτιμούσα πολύ το ήθος σου εάν άφηνες τα μηνύματα με ολόκληρο το ονοματεπωνυματάκι σου, ώστε να γίνει κάπως ισότιμος ο «διάλογος»…

  Εννοείται ότι το συγκεκριμένο κείμενο -που ως παρουσίαση το βρήκες σε μια σελίδα αμετανόητων απολογητών της τότε πολιτικής της ¨Μικράς πλην Εντίμου»- θα τύχει αναλυτικής βιβλιοκρισίας.

  Το ενδιαφέρον είναι το δικό σου πάθος… Αντίστοιχη συμπεριφορά έχω διαπιστώσει σε κείμενά μου που δημοσιεύτηκαν στην Τουρκία από απογόνους κεμαλικών και λοιπών ενόχων εκείνης της ανθρωποσφαγής…

  Φαίνεται ότι οι απόγονοι (φυσικοί ή πολιτικοί) όσων ενεπλάκησαν στη καταστροφή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, έχουν την ίδια «ιερά οργή» όταν έρθουν σε επαφή με μια κάπως απομυθοποιητική προσέγγιση…

 5. ΑΓΑΠΗΤΗ/Ε ΚΑΘΥ
  ———————–

  Συνεχίζεις να χρησιμοποιείς ανοίκειο και προσβλητικό ύφος που παραπέμπει περισσότερο στους παλαιούς Αρβανίτες των Μεσογείων, παρά στους ευγενείς αστούς της Βασιλείας.

  Και όσο χρησιμοποιείς αυτό το ύφος, τόσο θα με υποχρεώνεις να μεταχειρίζομαι αντίστοιχα τα σχόλιά σου..

  Καταρχάς να σου δηλώσω ότι το πόνημα του κ. Κωνσταντίνου Βλάσση κάποια στιγμή και θα το προμηθευτώ και θα το σχολιάσω. Είμαι σίγουρος ότι κομίζει κάποια στοιχεία που δεν είχαν εντοπιστεί έως σήμερα όπως οι Εισηγητικές Εκθέσεις… https://doureios.com/product/prosfiges-oikonomia-nomothesia-kata-tin-mikrasiatiki-ekstrateia/

  Ελπίζω ο συγγραφέας να ακολουθεί τα στοιχεία και όχι το αντίθετο. Καθώς επίσης για τα όποια συμπεράσματά του να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων που υπάρχουν για εκείνη την εποχή…

  Αλλά όλα αυτά θα τα σχολιάσουμε εν καιρώ. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι τόσο πολύ, ούτε να βιάζεσαι… Αυτό το δραματικό παρελθόν που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε θα μας ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια ακόμα. Και όσο οι συνέπειες εκείνης της πολιτικής, που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή βιώνονται τόσο έντονα με την εμφάνιση της τουρκικής αυθαιρεσίας θράσους και επεκτατισμού, τόσο με μεγαλύτερη ένταση και εμείς θα προσπαθούμε να βρούμε τους ενόχους της Ήττας….

  Όσον αφορά την πρότασή μου να μιλήσεις ευθαρσώς και επωνύμως όπως κάνουμε όλοι μας σεβόμενοι τις θέσεις μας και εκτιθέμενοι γι αυτό, είναι εκ των ων ουκ άνευ απαίτηση.

  Και μια διευκρίνηση: ο όρος «απολογητής της μοναρχικής πολιτικής της «μικράς πλην εντίμου» δεν είναι καθόλου προσβλητικός και δεν θα έπρεπε να τον παίρνεις έτσι. Αποτυπώνει την ξεκάθαρη τοποθέτησή σου απέναντι στις πολιτικές εκείνης της εποχής. [Μια τοποθέτηση που έδωσε χώρο στην προβολή και των πλέον απίστευτων μυθευμάτων, όπως αυτές του Μ. Πρωτοπαπαδάκη για τις προσπάθειες του παππού του για τη σωτηρία των Σμυρνιών (sic!!!)]

  Σίγουρα δεν εκφράζεις την μεγαλοϊδεατική πολιτική των βενιζελικών, ούτε την ντεφετιστική των κομμουνιστών. Πολύ δε περισσότερο δεν βρίσκεσαι στην ίδια πλευρά με μένα, δηλαδή με το ρεύμα που κατ’ οικονομίαν αποκαλούμε «προσφυγική ιστοριογραφία» που επιτέλους στέκεται κριτικά απέναντι στις τρεις ελλαδικές σχολές αποδίδοντας τα του Καίσαρος των Καίσαρι… Άρα εκφράζεις με τον τρόπο σου και τις επιλογές σου την πολιτική που άσκησε τότε το Λαϊκό Κόμμα… Κάτι που το σέβομαι και συνδιαλέγομαι μαζί του, έστω και εάν κάποιοι του δικού σου ρεύματος δεν είναι και τόσο ευγενείς..

 6. kat kham on

  https://www.kathimerini.gr/politics/561287290/o-nomos-toy-1922-gia-ti-metanasteysi/

  Περαστικα σας ευχομαι κυριε Αγτζιδη μιας και το αφηγημα σας πλεον εχει καταρρευσει ανεπιστρεπτι…

  • ΘΝΣ on

   Απο πού φαινεται στο κειμενο του νομου οτι «η ομαδική έλευση στην Ελλάδα ανθρώπων χωρίς νόμιμα έγγραφα» αφορα αποκλειστικα μια αλφα προελευση και οχι μια βητα ή γαμμα?
   Και αυτα τα «νόμιμα έγγραφα» απο πού θα μπορουσαν να τα παρουν οι διαμενοντες εξω απο την περιοχη υπο ελληνικη διοικηση?

 7. kat kham Με εντυπωσιάζει η θρασυδειλία σας που προκύπτει από την άρνηση να υποστηρίξετε ευθαρσώς την άποψή σας με το πλήρες ονοματεπώνυμό σας…. Οι κεμαλιστές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, επιχειρώντας και οι αυτοί την υπεράσπιση του πολιτικού τους πατέρα για τη σφαγή της Σμύρνης, είναι πολύ πιο θαρραλέοι από εσάς. Να σου θυμίσω ότι για τη σφαγή της Σμύρνης η συνεργασία κεμαλικών και Λαϊκών ήταν άψογη! Γιατί -ανεξάρτητα από την απουσία οιουδήποτε σχεδίου σωτηρίας- η τελευταία εντολή της ελληνικής κυβέρνησης 5 μέρες πριν οι Τούρκοι μπουν στη Σμύρνη, με την υπογραφή του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη ήταν «Μην επιτρέψετε τους Έλληνες Μικρασιάτες να αναχωρήσουν. Ουδε καν τους ευπόρους, τους έχοντες ιδίαν δυνατότητα»...

  Ίσως η κουκούλα να ταιριάζει περισσότερο σε μια τέτοια προσέγγιση που 100 χρόνια μετά επιλέγει να συγκαλύπτει ένα μεγάλο εθνικό και ανθρωπιστικό έγκλημα, για το οποίο κανείς από τους δράστες εκείνης της περιόδου δεν είχε το ελάχιστο κουράγιο να πάρει τις ευθύνες… Και την ίδια στάση της θρασυδειλίας και της ψευτιάς την κληρονόμησαν κατά πως φαίνεται στους πολιτικούς τους επιγόνους.
  Αλλά θα μου πείτε εάν δεν μοιάζατε με τους πολιτικούς σας προγόνους δεν θα είσασταν τόσο πολύ προσκολλημμένοι στα παραμύθια σας, ούτε θα πιανόσασταν όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του.

  Γιατί το άρθρο του Κ. Βλάσση είναι γεμάτο με αποσιωπήσεις. Η πραγματικότητα εκείνης της περιόδου είναι κάπως συνθετότερη από την απλοϊκή ανάγνωση της η στρατευμένης έρευνας, που προσπαθεί να αμβλύνει της ευθύνες της μοναρχικής ηγεσίας εκείνη την εποχή και γι αυτό βασίζεται σε εξοφθαλμες αποσιωπήσεις ενοχλητικών δεδομένων. Γιατι δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος παρουσιάζεται έτσι κι αλλιώς ελλειματικώς…

  Νοιώθετε ικανοποιημένοι που ο εγκληματικός εκείνος νόμος δεν στρεφόταν άμεσα κατά των δυτικομικρασιατών αλλά μόνο κατά των Ποντίων και Καυκασίων. Δηλαδή των Μικρασιατών που η προσφυγιά τους προς τη Ρωσία τους οδήγησε από έναν άλλο δρόμο στην «μητέρα-πατρίδα». Και οι τότε κυβερνώντες επέλεξαν με το νόμο να τους αφήσουν να πεθάνουν έξω από τα σύνορα της ¨μητέρας-πατρίδας» γιατί δεν είχαν «νόμιμα έγγραφα». Νόμιμα από ποιόν; Από τις ελληνικές προξενικές αρχές που δεν υπήρχαν ή από τους μπολσεβίκους που μόλις είχαν κυριαρχήσει…

  Είναι τόσο εξώφθαλμα αντιμικρασιατικό και απάνθρωπο το αφήγημά σας που ένας ενδιαφέρον σχολιαστής σε ένα μικρασιατικό φόρουμ έγραψε τα εξής:
  «Ο Σταύρος Καράμπελας κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
  9 Μαρτίου στις 5:37 μ.μ. ·

  Η αναθεώρηση της Ιστορίας καλά κρατεί από τους απογόνους του Γούναρη και του Πρωτοπαπαδάκη και γενικά των απολογητών των βασιλικών δεξιών κυβερνήσεων της εποχής.

  Σήμερα παρουσιάζει η Καθημερινή, η γνωστή Καθημερινή του Βλάχου που μας ονόμαζε Χριστιανούς ή ξαδέρφια, βιβλίο που αναθεωρεί τις πραγματικές επιδιώξεις του γνωστού Νόμου 2870 «περί της παρανόμου μεταφοράς προσώπων ομαδόν ερχομένων εις τους Ελληνικούς λιμένας εκ της αλλοδαπής», που απαγόρευε στους προγόνους μας να γλιτώσουν τη σφαγή. Υποτίθεται ότι ο νόμος έγινε για να εμποδιστούν οι Πόντιοι να έρθουν από τον Καύκασο.

  Μαζί με το άρθρο του αναθεωρητή «ιστορικού» στην Καθημερινή, σας δίνω και μια παρουσίαση για τον ίδιο νόμο το 2016 στην Εφημερίδα των Συντακτών.
  Είστε έξυπνοι και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας, εγώ προσπαθώ να ηρεμήσω διαβάζοντας τις εντολές των περιφερειακών διοικητών σε όλη τη Μικρά Ασία να εμποδιστεί ο κόσμος να φύγει, καθώς και την επιστολή του «πρίγκηπα» Ανδρέα στον Μεταξά ότι έπρεπε να μας σφάξουν όλους οι Τούρκο
  ι….»

  Eυτυχώς θα έχουμε μια ολόκληρη επετειακή χρονιά, το 2022, για να δούμε σημείο προς σημείο εκείνη τη δραματική εποχή και τα εγκληματικά λάθη που έγιναν κυρίως από την πλευρά των πολιτικών σας απογόνων και οδήγησαν στη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή που υποστήκαμε ποτέ στην ιστορία μας…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: