Μετεκλογικές ευχές

Μετεκλογικές ευχές

Του Βλάση Αγτζίδη (*)

Με το 23% των ψηφοφόρων η ΝΔ κατάφερε να επικρατήσει και να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 158 εδρες στις 300 (39. 8% με 44% αποχή) …

All-focus

Προσωπικά θα ευχόμουν στους νικητές:

να ακολουθήσουν μια κεντρώα πολιτική,

να μην επιτρέψουν στον εξτρεμισμό (οικονομικό ή πολιτικό) να επιβάλλει το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου

να μη διαλύσουν το κοινωνικό κράτος

να μη διευρύνουν το κοινωνικό χάσμα

να μην επιτρέψουν στο σύστημα της διαφθοράς και της κλεψιάς, που άνθισε επι των  ημερών διακυβέρνησης του τόπου με το (σημιτικο κυριως) Πασοκ και την καραμανλική ΝΔ, να επανακάμψει.

IMG_20190708_120507_BURST001_COVER

Απ την άλλη, θα ευχόμουν στον ΣΥΡΙΖΑ που  πριν 4,5 χρόνια ανέλαβε πετυχημένα  κυβερνητικές ευθύνες, -παρότι ακόμα ήταν ένα μέτωπο του 4% ανόμοιων δυνάμεων διαμαρτυρίας- να εδραιώσει μια για πάντα την πολιτική του παρουσία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα προήλθε εκτός από την αναπόφευκτη φθορά και από μια λυσσώδη επικοινωνιακή επίθεση δέχτηκε. Το ψύχραιμο συμπέρασμα είναι ότι διαχειρίστηκε μια  εξαιρετικά δύσκολη περίοδο -και μια κατάρρευση που προκάλεσαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις- και τα κατάφερε. Εκλογικά αποτυπώθηκε με το σχεδόν 32% των ψήφων που έλαβε. Το διακύβευμα της επόμενης περιόδου είναι να εκφραστεί πολιτικά και οργανωτικά αυτό το ποσοστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ να πετάξει τα όποια βαρίδια και να  μετεξελιχθεί στο μεγάλο δημοκρατικό κόμμα, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Σ’ ενα κόμμα-θεματοφύλακα της ισορροπημένης ανάπτυξης και της  κοινωνικής ειρήνης που φέρνει η αίσθηση της δικαιοσύνης και η ευαισθησία για τους αδύναμους, υποστηρίζοντας με αποφασιστικότητα τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού μας.

—-

Πάντως τελικά, ούτε ο Τσίπρας έμοιαζε με τον Μαδούρο, ούτε πρότυπο ήταν η Βενεζουέλα, όπως με τόση επιμονή προσπάθησαν – και τα κατάφεραν εν μέρει- να πείσουν τον Νεοέλληνα τα ποικίλα προπαγανδιστικά κέντρα…..


DSCN0048

4 Σχόλια

 1. ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟ ΨΗΦΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
  ———————————————–
  Ένα απο θέματα που μου προκαλούν κατάπληξη είναι η επιλογή κάποιων παλιών προοδευτικών ανθρώπων, να επιλέξουν το ΚΚΕ…
  Προσπάθησα να καταλάβω τα βαθύτερα κίνητρα, τα οποία τους «υποχρεώνουν» να παρακάμψουν το γεγονός:
  -της αμφιλεγόμενης ιστορίας του,
  -της απολυταρχικής του δομής,
  -της σταλινικής παλινόρθωσης που επιχείρησαν τα παιδιά του Κολιγιάννη….
  Η μόνη αιτιολόγηση για τις αρνητικές σελίδες του παρελθόντος ήταν οτι: (τί να κάνουμε) αποτελούν «ιστορικές σταθερές»…
  Μόνο που για οποιον στοιχειωδώς γνωρίζει την ιστορία του ΚΚεξ (εξ ου προηλθε το παπαρηγικό ΚΚΕ) , ξέρει ότι δεν υπάρχουν στο θέμα αυτό » ιστορικές σταθερές» …
  Μόνο τα συμφέροντα της νεας (μετα το 89) νομεκλατούρας που επιχειρεί τη δημιουργία μιας ανελαστικής ιδεολογικής βάσης, ώστε να αναπαράγεται με σιγουριά.
  Εξαλλου όλοι αυτοί οι τύποι ειναι παιδια του Κολιγιαννη (που εξοντωσε τον Ζαχαριαδη) και σημερα υποδύονται τους ζαχαριαδικους….. εχουν μετατρεψει σε ειδωλο τον Σταλιν και πορευονται προς τα πισω ακολουθώντας τον Τρότσκι…..
  ———–
  Θεωρώ οτι οτι ειναι αλλοτριωση (και μαλλον ξεφτιλα για την Αριστερα) η ύπαρξη ενός τετοιου απολυταρχικου κομματος.
  Φυσικά ένας από τους λόγους είναι ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο από την αντισταλινική Αριστερά. Γιατί όλοι το θεωρούν ακίνδυνο -ως μουσειακό είδος.
  Η δε Δεξιά το χρησιμοποιεί ως χρήσιμο αντίβαρο προς τη ζωντανή Αριστερά.
  Όμως με αυτή την αντιμετώπιση, η υπόλοιπη Αριστερά επιτρέπει στο νεοσταλινικό ΚΚΕ :
  -να δημιουργεί μύθους,
  -να υμνεί τον Στάλιν,
  -να συγκαλύπτει και να αλλοιώνει το παρελθόν,
  -να στρατολογεί πιτσιρικάδες,
  -να τους κάνει πλύση εγκεφάλου και
  – να τραμπουκίζει ενάντια σε όποιον τολμήσει να μιλήσει για τη φύση και τα εγκλήματα του σταλινισμού…..
  ———————————–

 2. https://slpress.gr/politiki/i-epomeni-imera-gia-ton-topo-i-epomeni-imera-gia-ton-syriza/

  Η επόμενη ημέρα για τον τόπο, η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

  Βλάσης Αγτζίδης 14 Ιουλίου

  Οι εθνικές εκλογές ανέδειξαν τη ΝΔ νικήτρια, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση για την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του 2015 με ένα ποσοστό που πλησίαζε το 32%. Το σχέδιο της «στρατηγικής του ήττας» απέτυχε παταγωδώς, εφόσον άντεξε μόνος έναντι όλων στη σφοδρή –και ανήθικη πολλές φορές– πολεμική που δέχτηκε μέσα στην τετραετία τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ.

  Η εντυπωσιακή του συσπείρωση επιβεβαιώνει πως αποτελεί τον βασικό και ισχυρό πόλο του πολιτικού χώρου που ξεκινά από το Κέντρο και τελειώνει στις παρυφές της απολυταρχικής Αριστεράς. Το σχεδόν 32% των ψήφων που έλαβε οδηγεί τον αναλυτή στο ψύχραιμο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αποδέχεται ότι γενικά τα κατάφερε στη διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου και μιας οικονομικής κατάρρευση που προκάλεσαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ότι εκείνο το μέτωπο του αρχικά 4% ανόμοιων δυνάμεων διαμαρτυρίας, που πριν 4,5 χρόνια ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να φέρει εις πέρας το έργο του.

  Οι εκλογές αυτές είχαν ιδιαιτερότητες, εφόσον ήταν οι πρώτες που έγιναν μετά το τέλος του κύκλου των μνημονίων και της διαφαινόμενης απαρχής του τέλους της σφοδρής οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα. Το εκλογικό αποτέλεσμα προήλθε εκτός από την αναπόφευκτη φθορά και από μια λυσσώδη επικοινωνιακή επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα.

  Η ΝΔ και πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και ολιγάρχες που ήλεγχαν Μέσα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, κατάφεραν να δημιουργήσουν αρνητικά στερεότυπα, να τα διαχύσουν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, να συσπειρώσουν το χώρο της Δεξιάς, εκμεταλλευόμενοι έξυπνα την ευκαιριακή αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική του ΚΙΝΑΛ.

  Προσωπικά θα ευχόμουν στους νικητές:

  να ακολουθήσουν μια κεντρώα πολιτική.
  να μην επιτρέψουν στον εξτρεμισμό (οικονομικό ή πολιτικό) να επιβάλλει το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου.
  να μη διαλύσουν το κοινωνικό κράτος.
  να μη διευρύνουν το κοινωνικό χάσμα.
  να μην επιτρέψουν στο σύστημα της διαφθοράς και της κλεψιάς, που άνθισε επί των ημερών διακυβέρνησης του τόπου από το (σημιτικό κυρίως) ΠΑΣΟΚ την καραμανλική ΝΔ να επανακάμψει.
  Ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία;
  Το μεγάλο ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ορίζει και το διακύβευμα της επόμενης περιόδου. Δηλαδή, να εγκαταλειφθούν συνειδητά τα όποια βαρίδια και να μετεξελιχθεί στο μεγάλο δημοκρατικό κόμμα, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Σε ένα κόμμα-θεματοφύλακα της ισορροπημένης ανάπτυξης και της κοινωνικής ειρήνης που φέρνει η αίσθηση της δικαιοσύνης και η ευαισθησία για τους αδύναμους, υποστηρίζοντας με αποφασιστικότητα τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού μας.

  Το ζήτημα που μπαίνει είναι απλό και το διατύπωσε με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας: Το κόμμα και η κοινωνική του απήχηση θα πρέπει να συμβαδίσουν οργανωτικά, ώστε να αποτυπωθεί ουσιαστικά στο κόμμα αυτή η ευρύτερη εκλογική επιρροή. Κατά συνέπεια, ο μετασχηματισμός σε ένα νέο σχήμα είναι αναπόφευκτος. Αυτό το αναπόφευκτο εγχείρημα ενέχει δυσκολίες εφόσον θα συναντήσει σίγουρα αντιδράσεις από κάποιες παλιές ιδεοληπτικά αγκυλωμένες ομάδες.

  Όμως, η δυναμική των εξελίξεων που δημιούργησε το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ακυρωθεί. Η πολιτική ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του μετασχηματισμού του θα είναι η επόμενη σημαντική φάση της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Μια φάση που θα ορίσει το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μεγάλης περιόδου και θα εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια αξιόπιστη δύναμη με σαφείς οριοθετήσεις, τόσο από τη δεξιά του πλευρά όσο και από την αριστερή.

 3. Περί του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ

  – Νοέμβριος 30, 2019

  του Βλάση Αγτζίδη

  Με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΚΕΑ) το Σάββατο 30/11 και την Κυριακή 1/12 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αρχίζει διαδικασία που θα οδηγήσει στο συνέδριο της Άνοιξης…. Υπάρχουν ελπίδες για διαμόρφωση ενός πραγματικά ενιαίου κόμματος, που να πατά γερά στην πραγματικότητα και να μπορεί να διαχειριστεί ουσιαστικά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού;

  Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα ιστορικό μεταίχμιο. Από ένα πολύμορφο και εσωτερικά αντιφατικό κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στους παραδοσιακούς πολιτικούς κυρίαρχους που κατάστρεψαν τη χώρα, καλείται να μετασχηματιστεί σε ένα σοβαρό, ρεαλιστικό κόμμα που κατανοεί την κοινωνία και αξιοποιεί σωστά την ιστορική εμπειρία.

  Είναι μια πρόκληση, στην οποία κανείς δεν θα έπρεπε να της γυρίσει την πλάτη.

  Γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά μέσα στον ιστορικό χρόνο, που η κληρονομιά του Γεωργίου ΣΚΛΗΡΟΥ και του Γιάννη ΠΑΣΑΛΙΔΗ θα διεκδικήσει να διαμορφώσει την Αριστερά του 21ου αιώνα. ..

  …Γι αυτό είναι και πολύ σημαντική η Ημερίδα που διοργανώνει την Κυριακή η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών για τη ζωή και τις θέσεις του Γεωργίου Σκληρού. Γιατί οι απόψεις εκείνου του πολύ σημαντικού ρεύματος της Αριστεράς αναγκαστικά είχαν μπει στο περιθώριο λόγω της τριτο-διεθνιστικής κυριαρχίας. Μιας κυριαρχίας που οδήγησε στην αλλοτρίωση των μεγάλων ιδεών, στην κατάπτωση και την ταπείνωση των προσδοκιών, στη σοβιετική απολυταρχία και εν τέλει στην άρνηση του ουμανιστικού οράματος….https://kars1918.wordpress.com/…/11/29/georgios-skliros-epm/

  Η προηγούμενη αντίστοιχη ευκαιρία υπήρξε την εποχή -ήταν και τότε ένα ιστορικό μεταίχμιο- που οργανωνόταν το ΣΕΚΕ, υπήρχε ο αριστερός βενιζελισμός, όπως εκφράστηκε με τον Όμιλο Παπαναστασίου, οι Αγροτιστές του Καραβίδα κ.ά.. Δυστυχώς εκείνη η ελπιδοφόρα εποχή σφραγίστηκε από δύο καταστροφές: Τη Μικρασιατική Καταστροφή που προκάλεσε μια πρωτόγονη μοναρχική Δεξιά και την ένταξη του ΣΕΚΕ στη Κομιντέρν και την υιοθέτηση έκτοτε της γραμμής “His master’s voice” .

  Έκτοτε και λόγω των τραγικών εξελίξεων (Μεσοπόλεμος, δικτατορία Μεταξά, Κατοχή-Εμφύλιος, Βαθύ Κράτος της Δεξιάς, Δικτατορία, Μεταπολίτευση) δεν υπήρχε περιθώριο ουσιαστικής και αποτελεσματικής ανασύνταξης της Αριστεράς. Το πείραμα του ΚΚες και του ευρωκομμουνισμού ήταν περισσότερο απόηχος της εξέλιξης του σοβιετικού πειράματος και των εσωτερικών αντιφάσεων του ΚΚ. Βέβαια εκείνη η περίοδος άφησε συγκλονιστικές αναλύσεις, όπως αυτές του Κώστα Παπαϊωάννου, του Νίκου Πουλαντζά κ.ά.

  Νομίζω ότι τώρα ήρθε η εποχή για την ουσιαστική αποτίμηση της ιστορικής εμπειρίας, αποτίμηση απαραίτητη στην προσπάθεια συγκρότησης μιας Αριστεράς που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας..

  https://www.presspublica.gr/peri-toy-metaschimatismoy-toy-syriza/

 4. Andreas on

  ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
  Παππάς, ή η κωμωδία της «δρακογενιάς»
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 07.07.2020 :

  Μες στον ναρκισσισμό τους αυτοαποκαλούνταν «δρακογενιά». Μια γενιά μπορεί να μεταμορφώσει την κοινωνία. Ενας δράκος είναι ένα τερατώδες πλάσμα μυθικών διαστάσεων που φτύνει φλόγες και μπορεί να εξαφανίσει όλα τα ζωντανά γύρω του. Είναι «δρακογενιά» όσο το Μαξίμου όπου κατοίκησαν για μία τετραετία είναι ο «Λευκός Οίκος». Μια παρέα ήταν που φτιάχτηκε σε ταβέρνες και καφενεία όπου κατέληγε μετά τη συνέλευση στα αμφιθέατρα. Η μόνη τους παιδεία υπήρξε «η κοινωνική και η πολιτική διαμαρτυρία». Κι αυτή όμως εντός εισαγωγικών αφού, για χρόνια διαμαρτύρονταν χωρίς αντίκρισμα – και χωρίς να διακινδυνεύουν τίποτε. Βρέθηκαν εκεί όπου βρέθηκαν δωρεάν, άκοπα, χωρίς καν να φροντίσουν να μάθουν να μιλάνε. Σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν, σαν να μην το πίστευαν. Απόδειξη ότι στο εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν συμπεριφέρθηκαν σαν κυβέρνηση που εκπροσωπεί ένα κράτος και δέκα εκατομμύρια ανθρώπους. Συμπεριφέρθηκαν σαν παρέα που ο καθένας προσπαθεί να φανεί πιο έξυπνος από τους άλλους. Πήγαιναν στην Ευρώπη, έβγαζαν φωτιές από το στόμα τους, κι όταν οι άλλοι τους κοιτούσαν αδιάφορα αποχωρούσαν θυμωμένοι, σαν γνήσια παιδιά της δρακογενιάς.

  Ημιμαθείς μαρξιστοκάπως πίστευαν πως η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ένα παιχνίδι όπου ο ένας προσπαθεί να κοροϊδέψει τον άλλον, κι όποιος κερδίσει τις εκλογές τους κοροϊδεύει όλους. Μπήκαν στο Μαξίμου χωρίς να καταλάβουν ποιος τους άνοιξε την πόρτα και έκαναν αυτό που νόμιζαν πως έπρεπε να κάνουν όσοι κερδίζουν τις εκλογές. Θεώρησαν υποχρέωσή τους να κοροϊδεύουν τους πάντες. Κανείς δεν τους είπε ότι και η κοροϊδία έχει τις απαιτήσεις της. Αλλο να κοροϊδεύεις παίζοντας με εκατομμύρια, κι άλλο να κοροϊδεύεις οργανώνοντας διαδήλωση στην Πανεπιστημίου για την Παιδεία. Και επειδή κανείς ποτέ δεν τους είχε ζητήσει λογαριασμό για τις διαδηλώσεις πίστευαν ότι κανείς δεν θα τους ζητήσει λογαριασμό για τα εκατομμύρια.

  Ο κ. Παππάς παρίστανε εξαιρετικά τον δράκο. Ο «σκληρός» που τόλμησε να συγκρουσθεί με τα «βοθροκάναλα», με τη μόνιμη έκφραση του συνωμότη. Μπορεί να μην ήταν δημοφιλής, έπρεπε όμως να τον πάρεις σοβαρά διότι σε άφηνε να καταλάβεις πως πάντα κάτι ετοιμάζει. Το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα σε έκαναν να υποψιασθείς ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο φοβάσαι. Σκεφτόσουν όμως πως όταν έμπαινε βαθιά στο μαγειρείο σοβαρευόταν. Λάθος. Ηθελε να δηλητηριάσει τους καλεσμένους, όμως μπέρδευε τη στρυχνίνη με το αλάτι, με αποτέλεσμα να τους ανεβάζει την πίεση. Το πνεύμα της παρέας δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, ένα κράμα κουτοπονηριάς, αφέλειας, και της τερατώδους αυτοπεποίθησης της δρακογενιάς. Εχω αρχίσει να τον συμπαθώ τον κ. Παππά. Τους ήρωες της τραγωδίας τους συμπονάς ή τους φοβάσαι. Τους ήρωες της κωμωδίας όμως τους συμπαθείς, ιδιαίτερα όταν, στο τέλος, όποιος περνάει τους ρίχνει κι από μια σφαλιάρα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: