Ένας χρόνος χωρίς τον πατέρα!

Η φωτογραφία είναι από την τελευταία συνέντευξη που έδωσε στον ερευνητή Νίκο Νούλα, ο οποίος επιμελείται ενός ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα της Κατoχής και του Εμφυλίου.

 

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2018 έφυγε από κοντά μας ο Ανδρέας Αγτζίδης, ένας από τους τελευταίους φύλακες της ιστορικής παρακαταθήκης του Κιλκίς, αλλά και εραστής της εκπαίδευσης και της ελληνικής γλώσσας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατό του θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο στο Σταυροχώρι του Κιλκίς. Το Σάββατο στις 4.30 μ.μ. θα γίνει η επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο, στο νεκροταφείο του Σταυροχωρίου και το μνημόσυνο την επόμενη μέρα, την Κυριακή, μετά το πέρας της λειτουργίας.

Με τα κείμενά του στον τοπικό Τύπο προσπάθησε να καταγράψει την τοπική ιστορία τα κρίσιμα εκείνα χρόνια του Μεσοπολέμου και ειδικότερα της δεκαετίας του ’40. Οδηγός του υπήρξε μια ρήση του  λογοτέχνη και ιστορικού Δημήτρη Φωτιάδη: «Όλοι όσοι κρατάμε στο χέρι μια πένα, μια σμίλη, ένα χρωστήρα, έχουμε την υποχρέωση ν’ αφήσουμε κληρονομιά σ’ εκείνους που θα έρθουν , τα λαμπρά και αθάνατα κατορθώματα της γενιάς μας.»

Με αφορμή το θάνατό του ο δημοσιογράφος Σταύρος Φάσος έγραψε: «Ένα ακόμη σημαντικό «κεφάλαιο» της ζωής του Κιλκίς στους τομείς της εκπαίδευσης, του πνεύματος, των κοινών και της αρθρογραφίας «έκλεισε» την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, με την εκδημία του καλού δασκάλου και ενεργού πολίτη τούτου του τόπου Ανδρέα Αγτζίδη. Συγχρόνως με την «αναχώρησή» του για το «δίχως γυρισμό ταξίδι» αραίωσαν σε πολύ μεγάλο πλέον βαθμό οι τάξεις των Κιλκισιωτών εκείνων της πρώτης γενιάς του ελεύθερου μετά το Β΄Βαλκανικό Πόλεμο Κιλκίς,  που συνέβαλαν στο «κτίσιμο», «στερέωμα» και κατόπιν προκοπή της κοινωνίας του, με άλλα λόγια στο να αποκτήσει τούτος ο ακριτικός τόπος την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ταυτότητά του.

Ο Ανδρέας Αγτζίδης, γόνος πολυμελούς προσφυγικής οικογένειας, ο κυρ-Ανδρέας όλων μας, είχε κάθε δίκιο να σεμνύνεται για την προσφορά της δικής του «φουρνιάς» σ΄αυτήν την υπόθεση, καθώς είχε πολύπλευρη και ενεργό προσωπική συμμετοχή και παρουσία.

Γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου του 1926, εξ ου και το όνομά του, στο Σταυροχώρι , βίωσε ως μικρό παιδί με τον πλέον έντονο τρόπο τα «πέτρινα» χρόνια του Μεσοπολέμου, με την ακραία φτώχεια και ανέχεια, και ως νεανίας και έφηβος τα φοβερά της δεκαετίας του ΄40.

Ήταν τότε που, όπως όλοι οι νέοι της κατοχής εμπνεύσθηκε από τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και, πάνω από όλα, της αγάπης για την πατρίδα, εξ ου και η ενεργός συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις της ΕΠΟΝ….»

Ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Ιωαννίδης έγραψε: «Πολυγραφότατος με τεράστια συμβολή στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλικής του σταδιοδρομίας, την οποία, υπηρέτησε και από συνδικαλιστικές και διοικητικές θέσεις, ως Πρόεδρος μεγάλης εκπαιδευτικής περιφέρειας των Αθηνών, αλλά, και ως Προιστάμενος Γραφείου Εκπαίδευσης Αθηνών εκτιμώντας η υπηρεσία την πολύπλευρη παρουσία του στην εκπαίδευση. Υπήρξε πάντα ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ με κεφαλαία.»

Στο πλούσιο αρχείο που άφησε στους επιγόνους του, υπάρχει μια πλήρης βιβλιοθήκη για τα γεγονότα της κατοχής και του Εμφυλίου, μαζί με πλούσια συλλογή βιβλίων που αφορούν την εκπαίδευση και το γλωσσικό ζήτημα. Τα χειρόγραφά του περιλαμβάνουν θέματα ιστορικά, τοπικά και ευρύτερα, εκπαιδευτικά, επετειακά.

Ήδη βρίσκονται στο δρόμο της έκδοσης τρία βιβλία του:

Το πρώτο αφορά την τελευταία  Μάχη της Κατοχής (4 Νοεμβρίου 1944) που έλαβε χώρα στο Κιλκίς αμέσως μετά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Το δεύτερο περιλαμβάνει άρθρα και κείμενα δημοσιευμένα στον τοπικά Τύπο και

το τρίτο, μια σημαντική βιογραφία από την δεκαετία του ΄20 έως την δικτατορία του 1967.

Στο Α’ Δημοτικό Σχολείο του Κιλκίς. 1967…

 

Διαβάστε:

In memoriam

…το τελευταίο του κείμενο για το Μακεδονικό Ζήτημα, που αποτυπώνει το πώς το είδε η γενιά των μαχητών της Εθνικής Αντίστασης:

To τελευταίο άρθρο του πατέρα μου: Για το Μακεδονικό Ζήτημα

https://kars1918.wordpress.com/2018/06/22/andreas-agtzidis-1/


….καθώς και ένα κείμενο υπεράσπισης της Εθνικής Αντίστασης από τον σύγχρονο αναθεωρητισμό:

Αθωώνοντας τον δοσιλογισμό. 

https://kars1918.wordpress.com/2017/02/16/to-pontiki/

 

Stavrohori1

Ο Ανδρέας Αγτζίδης, όταν υπηρετούσε ως δάσκαλος στο γενέθλιο χωριό του. Aπό τον εορτασμό για το 1821 στα τέλη δεκαετίας του ’50 στο Σταυροχώρι του Κιλκίς.

 

 

4 Σχόλια

 1. Βάλτε να πιούμε …

  Τα όνειρα που βυζάξαμε με της καρδιάς μας το αίμα
  πέταξαν και χαθήκανε μες της ζωής το ρέμα.
  Μα τάχα εμείς παντοτινά τ’ άφταστα θα ζητούμε;
  Βάλτε να πιούμε…

  Τα περασμένα σβήσανε, το τώρα δε θα μείνει.
  Τροφή των χοίρων έγιναν και οι πιο λευκοί μας κρίνοι.
  Μα τάχα πρέπει τους νεκρούς αιώνια να θρηνούμε;
  Βάλτε να πιούμε…

  Αδέλφια κάτω η βάρκα μας στο μόλο μας προσμένει.
  Ελάτε οι ταξιδιάρηδες να πιούμε συναγμένοι.
  Στο περιγιάλι το φαιδρό ας γλεντοτραγουδούμε.
  Βάλτε να πιούμε…

  Τάχατε κι όποιος δε μεθά κι όποιος δεν τραγουδήσει
  κι όποιος στ’ αγκάθια περπατά μια μέρα δεν θ’ αφήσει
  τ’ αγαπημένο μας νησί που έτσι γερά πατούμε.
  Βάλτε να πιούμε…

  Πες μας πού πάει ο άνθρωπος τον κόσμο σαν αφήνει;
  Πες μας πού πάει ο άνεμος, πού πάει η φωτιά σαν σβήνει;
  Σκιές ονείρων είμαστε, σύννεφα που περνούμε.
  Βάλτε να πιούμε…

  Στο ξέχειλο ποτήρι μας είν’ όλα εκεί γραμμένα.
  Καπνοί ’ναι τα μελλούμενα κι αφρός τα περασμένα.
  Καπνός κι αφρός το γέλιο μας κι εμείς που τραγουδούμε.
  Βάλτε να πιούμε…

  Άκουσε δε βιαζόμαστε να φύγουμε βαρκάρη.
  Μα σαν είν’ ώρα γνέψε μας, δε σου ζητούμε χάρη.
  Μα όσο να φύγεις πρόσμενε κι αν θέλεις σε κερνούμε.
  Βάλτε να πιούμε…

  Κ. Καρθαίος

  [Το Κ. Καρθαίος ήταν ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Κλέανδρος Λάκων, στρατιωτικός, που πολέμησε στους Βαλκανικούς, λογοτέχνης και διευθυντής ρεπερτορίου του Εθνικού Θεάτρου. Το συγκρότημα «Διάφανα κρίνα» στον δίσκο τους «Κάτι σαράβαλες καρδιές» το 1998 αποφάσισαν να μελοποιήσουν αυτό το ποίημα του Κ. Καρθαίου. Πέθανε το 1955.]

 2. […] της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης. Μου θύμιζε πάντα τον πατέρα μου. Είχε γεννηθεί την ίδια χρονιά, είχε την ίδια […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: