Με αφορμή τον προπηλακισμό του Γ. Μπουτάρη

Είχαν πολύ ενδιαφέρον οι συζητήσεις που έγιναν στο διαδίκτυο με αφορμή τον προπηλακισμό του Μπουτάρη από κάποιους ανεξέλεγκτους τύπους που «πήραν το νόμο στα χέρια τους». Το κύριο συμπέρασμα από τις συζητήσεις αυτές –όπου η πλειονότητα των συμμετεχόντων συμφωνούσε με την άσκηση βίας, δικαιολογούσε τον θύτη και ενοχοποιούσε το θύμα- είναι θλιβερό. [Και αφορά δυστυχώς και πολλούς διαδικτυακούς φίλους της ηλ-σελίδας μου.]

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η ηθική και πολιτική βάση που στηρίζει μια δημοκρατική κοινωνία και την διαφοροποιεί από τις ολοκληρωτικές (φασιστικές ή σταλινικές).

 

Ότι στις κοινωνίες μας ο καθένας έχει το δικαίωμα έκφρασης της γνώμης, χωρίς να κινδυνεύει να βρεθεί είτε στο χώμα, είτε σε γκουλάγκ. Γιατί η βάση των δικών μας κοινωνιών βασίζεται στην θέση  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»…

Επειδή τις δημοκρατικές αντι-ολοκληρωτικές κατακτήσεις του πολιτισμού μας δεν θα τις θυσίαζα ποτέ και επειδή είμαι ένας από τους ελάχιστους που δημόσια και επώνυμα διαφώνησα με τις κατά καιρούς αντιφατικές και ίσως ακραίες θέσεις του Γιάννη Μπουτάρη, καταδίκασα έντονα τον προπηλακισμό.

Ως συμβολή στους προβληματισμούς έγραψα διάφορα σχόλια. Το τελικό μου κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εποχή» (Κυριακή, 27-5-2018) 

Το ποντιακό κίνημα και η Αριστερά  μπροστά στην φασιστική απειλή

του Βλάση Αγτζίδη (*)

Η επίθεση λίγων φανατικών στον δήμαρχο της πόλης, που θεσμικά παρευρέθη στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία -τιμώντας παράλληλα το περιεχόμενό της- δημιούργησε  πολλά και μεγάλα προβλήματα.  Υποβαθμίστηκε μια εξαιρετική εκδήλωση που είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Tamer Tsilingir,  έναν Τούρκο πολίτη ποντιακης καταγωγής που λόγω των αριστερών του φρονημάτων και της πολιτικής του δράσης είχε καταδικαστεί σε ισόβια, και μετά από 10 χρόνια στις τουρκικές φυλακές κατάφερε να δραπετεύσει και να ζήσει τελικά στην Ελβετία. 

Αντί λοιπόν την επαύριο ο ελληνικός Τύπος και τα Μέσα να ασχοληθούν με την ιστορική ομιλία του Tsilingir, ασχολούνται και δικαίως με την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης μέσα στην ποντιακή εκδήλωση.

Η ευθύνη της Αριστεράς

Η Αριστερά δυστυχώς έχει αδιαφορήσει ολοκληρωτικά για τα ζητήματα που έθεσαν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 οι πρόσφυγες του 1922 και οι απόγονοί τους. Επέλεξαν την αδιαφορία, την άρνηση, την προσπάθεια γελοιοποίησης και συκοφάντησης του προσφυγικού κινήματος.  Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αυτοδιοικητική ομάδα του Μπουτάρη τον άφησε μόνο σε μια εκδήλωση εξαιρετική –με ομιλητή τον επαναστάτη κομμουνιστή Tamer Tsiligir.  

Που ήταν η Αριστερά της πόλης; Σε μια εκδήλωση για τη Γενοκτονία! Δηλαδή σε μια εκδήλωση για ένα πληθυσμό που υπέστη ακραία βία από μια εξουσία (τη Νεοτουρκική) που επέλεξε να επιλύσει τα «εθνικά ζητήματα» με την εξόντωση των μειονοτικών πληθυσμών.

Η Αριστερά απουσίαζε κραυγαλέα γιατί  από χρόνια εχει περιφρονήσει την προσφυγική μνήμη και την έχει εγκαταλείψει στο έλεος του οποιουδήποτε εθνολαϊκιστή. Και ακριβως γι αυτούς τους λογους,  εξαιτίας αυτής της απουσίας,  μια ομάδα τραμπούκων  που βρισκόταν στον αντίποδα του εισηγητή αλλά και των διοργανωτών διέπραξε το έγκλημα του προπηλακισμού του Γ. Μπουτάρη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο απουσίας της Αριστεράς και της παράλληλης έλλειψης παντελούς ευαισθησίας για την προσφυγική μνήμη, αναπόφευκτα ο εθνολαϊκισμός και η μαυρίλα επιχείρησαν και επιχειρούν να καλύψουν το κενό…. Και εδώ είναι η πραγματική ευθύνη της Αριστεράς. Γιατί όσο και να προσπαθούμε να σταματήσουμε την ακροδεξιά καπηλεία, ο αγώνας μας θα είναι μάταιος γιατί όλοι οι υπόλοιποι αντιφασίστες είναι απόντες, αρνητές και αδιάφοροι.

Η ευθύνη των ποντιακών φορέων

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η ανομική ακροδεξιά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και να χρησιμοποιήσει την σύγχρονη προσφυγική μνήμη. Το 2015 μια ομάδα χρυσαυγιτών που συμμετείχε στην εκδήλωση στο Σύνταγμα επιτέθηκε και τραυμάτισε τον Γιώργο Κουμουτσάκο,  βουλευτή της Ν.Δ. και εκπρόσωπό της. Τότε η ΠΟΕ έλαβε μια γενναία απόφαση απαγόρευσης συμμετοχής  Χρυσαυγιτών στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία. Όμως η εμπειρία του 2015 και τα βίαια γεγονότα δεν φαίνεται ότι απασχόλησαν τους διοργανωτές της φετινής εκδήλωσης. Καμιά περιφρούρηση δεν εξασφάλισε την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της φετινής εκδήλωσης. με αποτέλεσμα όταν λίγοι φανατικοί πήραν το «νόμο στα χέρια τους» και επιτέθηκαν στον 75χρονο δήμαρχο της πόλης, κανείς από τους διοργανωτές δεν ήταν εκεί για να τον προστατεύσει -πλην ίσως μερικούς γενναίους εθελοντές.

Αυτό που πρέπει άμεσα να κάνουν οι τρεις ποντιακές ομοσπονδίες -που είχαν  την αντικειμενική ευθύνη για τα όσα θα συνέβαιναν στην εκδήλωση και περί αυτήν- είναι η διοργάνωση μιας ανοιχτής αντιφασιστικής εκδήλωσης μαζί με άλλους φορείς της πόλης που αρνούνται τον κοινωνικό εκφασισμό και την αυτοδικία.

Όλα αυτά  θα πρέπει να προβληματίσουν τους υπεύθυνους ποντιακούς φορείς και να αποφασίσουν μια τολμηρή πολιτική που θα έχει ως στόχο  ένα ξεκαθάρισμα ώστε να οριστούν οι κόκκινες γραμμές και η ηθική του ποντιακού κινήματος.

Η ευθύνη που έχουν οι φορείς είναι μεγάλη. Μια απλή ανακοίνωση καταγγελίας δεν αρκεί για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού συμβάντος. Ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη τους απέναντι στη δημοκρατική μας κοινωνία. Γιατί καλώς ή κακώς δεν θα ξεπεραστούν τόσο εύκολα οι συνέπειες της επίθεσης ενάντια στον Γ. Μπουτάρη, των οποίων το ίχνος θα βλέπουμε για μεγάλη περίοδο.

Η προσωπική στάση

Επειδή αγωνίζομαι εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια για τα ζητήματα αυτά και έχω γνωρίσει κάθε στιγμή και κάθε φάση που πέρασε ο αγώνας αυτός, μπορώ να αξιολογήσω τα όρια και τις κόκκινες γραμμές. Όπως επίσης και το τι ήθος πρέπει να επικρατεί σε όσους ισχυρίζονται ότι συμπαραστέκονται στην προσπάθεια καταξίωσης μιας τέτοιας τραγικής ιστορικής εμπειρίας, όπως αυτής της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι μη μουσουλμανικοί  πληθυσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον τουρκικό εθνικισμό….

Ε λοιπόν, αυτοί που πραγματικά πονούν για τις Γενοκτονίες δεν μπορεί να είναι αυτοί οι ακραίοι ημιμαθείς που νομίζουν ότι ο φανατισμός και η προκατάληψη αντικαθιστά τη γνώση.  Ούτε όσοι ονειρεύονται να διαπράξουν οι ίδιοι γενοκτονίες των «εχθρών τους» και γι αυτό με τόσο απλό και εύκολο τρόπο παρεισφρύουν σε εκδήλωση που έχουν διοργανώσει σοβαροί φορείς και παίρνουν το νόμο στα χέρια τους «γιατί έτσι τους γουστάρει».  Εάν το ποντιακό κίνημα θέλει να διατηρήσει την σοβαρότητά του θα πρέπει να βρει τρόπο να περιθωριοποιήσει και να θέσει εκτός του κινήματος, όσους έχουν την ίδια δομή και τις ίδιες προσδοκίες με τους παλιούς γενοκτόνους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όσοι θέλουν να λέγονται «Αριστεροί». Να σεβαστούν το λαό και τη μνήμη του και να συμπαρασταθούν με όποιο τρόπο μπορούν στον αγώνα για  την ιστορική του δικαίωση.

Τώρα, όσον αφορά τις κατά καιρούς εκφρασμένες απόψεις του Μπουτάρη, αυτό είναι άλλο πράγμα. Οι τιμητές του ας του ασκήσουν κριτική όπου θέλουν. Όχι όμως καπελλώντας με τη βίαιη συμπεριφορά τους μια τέτοια εκδήλωση που ουσιαστικά καταδικάζει τη γενοκτονική βία. Προσωπικά έχω συγκρουστεί δημόσια με τον Μπουτάρη με επώνυμα κείμενα και καταγγελίες, αλλά  στην κατάλληλη στιγμή και στο πεδίο που θα έπρεπε….

Εν κατακλείδι

Σε ένα παλιοτερο κείμενο στην εφημ «Εποχή» είχα γράψει: «Το μόνο πραγματικό ζήτημα που υπάρχει για το ζήτημα της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυροχαλδαίων), δυστυχώς δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό: Είναι η σωστή προσέγγιση και η τοποθέτηση του ζητήματος σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, ώστε να αποφευχθεί η ιδεολογική χρήση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων από ακροδεξιούς, ρατσιστές, αλυτρωτιστές. Και αυτό είναι απολύτως εφικτό, αρκεί να γίνει κατανοητό και να σταματήσουν οι σκιαμαχίες, οι οποίες προσπαθούν να αμφισβητήσουν ή να μειώσουν τη σημασία μιας πραγματικά τραγικής σελίδας της σύγχρονης ιστορίας.»

* Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός, [kars1918.wordpress.com]

 

 

 

Advertisement

2 Σχόλια

  1. Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την απόλυτη συμφωνία μου με τα παραπάνω.

  2. ΕΛΕΝΗ on

    Ομως και τα μμε εκεί ακριβώς εστίασαν , σαν ηθελημένα ίσως , ωστε να προσδώσουν τοση μεγαλη έκταση στο θεμα του προπηλακισμού *που δεν εγινε στο χωρο της κύριας εκδήλωσης*, και έτσι να μην δοθεί έκταση στο θέμα της ομιλίας.Και έτσι αντι το θέμα να ειναι οι γενοκτονία και οι ιστορικές αναφορές, όλα τα μμε διατήρησαν το κανονικό τους πρόγραμμα και στις ειδήσεις εβγαιναν οι φωτογραφίες και τα βιντεο στον Λ.Πύργο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: