Σαββατο 26 Μαϊου: Μια εκδήλωση στην Πλατεία Αμερικής


 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ 

Πρόφατα αναφέρθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του εκδήλωση στη Σµύρνη ότι η πόλη κάηκε το Σεπτέµβριο του 1922 από τον ελληνικό στρατό που υποχωρούσε. Aυτή η ιστορική αναφορά για την τελευταία πράξη του δράµατος, έφερε και πάλι στην επιφάνεια µια σελίδα της Ιστορίας, της οποίας αγνοούµε σηµαντικές παραµέτρους. Και αυτή η σελίδα σχετίζεται µε το µεγάλο µετασχηµατισµό που συνέβη στην Εγγύς Ανατολή την περίοδο 1908-1923 µε την κατάρρευση της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας και την αντικατάστασή της από έθνη-κράτη. 
Όσον αφορά την ερντογάνεια διαπίστωση τα πράγµατα είναι σαφή. Τουλάχιστον για µας και για αρκετούς Τούρκους ιστορικούς. Όµως η αλήθεια δεν αποτελεί µέρος της συλλογικής µνήµης στη σύγχρονη Τουρκία. Στην Τουρκία υπάρχουν δύο κυρίαρχες εκδοχές: Η πρώτη και η παλιότερη είναι ότι τη Σµύρνη πυρπόλησε ο ελληνικός στρατός κατά την αποχώρησή του. Όταν όµως αποδείχτηκε ότι αυτή η εκδοχή ήταν παράλογη -µιας και ο τελευταίος Έλληνας στρατιώτης είχε αποχωρήσει κάποιες µέρες πριν την πυρπόληση της πόλης, η οποία έγινε ενώ ήταν ήδη υπό την τουρκική κατοχή- επιλέχθηκε µια άλλη ερµηνεία. Ότι υπεύθυνοι για την πυρκαγιά της Σµύρνης ήταν οι Αρµένιοι. 
Σήµερα γνωρίζουµε µε ακρίβεια ότι η σφαγή και η πυρπόληση της Σµύρνης έγινε από τους νικητές του ελληνοτουρκικού πολέµου (1919-1922), στο πλαίσιο ενός συγκεκριµένου σχεδίου εθνικής εκκαθάρισης. Το ζήτηµα αυτό αποσιωπήθηκε εντέχνως και στην Ελλάδα, της οποίας οι κυρίαρχες ελίτ είχαν µεγάλο µερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη αυτή. Ακόµα και σήµερα υπάρχει ασάφεια παρότι το ερώτηµα έχει απαντηθεί εδώ και δεκαετίες. Με την εισήγηση «Το ιστορικό τέλος της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας, ο µετασχηµατισµός της Εγγύς Ανατολής (1908-1923) και το ζήτηµα της Γενοκτονίας», θα επιχειρηθεί η αποκωδικοποίηση των διαδικασιών µετασχηµατισµού, όπως αυτές συνέβησαν τόσο στο πλαίσιο του Α’ Παγκόσµιου Πόλεµου, όσο και αυτό της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής 

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: