19 Ιανουαρίου, Σεμινάριο Ιστορίας: «Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Έλληνες της Πόλης«…

Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού το 1955 στον Βόσπορο Μεγα Ρεύμα

Tην Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, 7.15 μ.μ., ο Νίκος Μιχαηλίδης, ερευνητής του κωνσταντινουπολίτικου ελληνισμού, θα παρουσιάσει το  θέμα: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι Έλληνες της Πόλης», στο  Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας γίνεται στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Δήμου Κηφισιάς. 

Οι συναντήσεις του Σεμιναρίου λαμβάνουν χώρα στη   Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού. 

 

Ο ομιλητής θα  παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής μειονότητας από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης έως την έναρξη του πολέμου. Θα αναπτύξει τα όσα συνέβησαν κατά τα  3 χρόνια (1940, 1941 και 1942)  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη διαμόρφωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο αυτής της έκτακτης περιόδου. Την περίοδο αυτή η τουρκική ηγεσία βρήκε την ευκαιρία να οξύνει την καταπίεση της μειονότητας λαμβάνοντας σκληρά μέτρα, όπως τον έκτακτο φόρο Βαρλίκ Βεργκισι. 

Θα αναφερθεί στη στάση τόσο της τουρκικής κοινής γνώμης όσο και την τουρκικής ηγεσίας απέναντι στην κατεχόμενη Ελλάδα από τους Ναζί και θα αναπτύξει τη στάση ουδετερότητας που κράτησε η τουρκική κυβέρνηση.   

Θα παρουσιαστούν επίσης και τα πρώτα συμπεράσματα από την πρωτότυπη έρευνα για τους Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι συμμετείχαν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου. Βάση της έρευνας ήταν 110 προσωπικές συνεντεύξεις που πήρε ο Ν. Μιχαηλίδης από εθελοντές  ή από πολύ κοντινούς τους συγγενείς.    

———–

Οι δύο επόμενες συναντήσεις του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας στην Κηφισιά θα είναι: 

-23 Φεβρουαρίου, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός, με θέμα: «Αναζητώντας τα ίχνη του δωσιλογισμού στην κατοχική Αθήνα«,

-16 Μαρτίου,  Πάνος Στάμου, γ.γ. στο Κέντρο Ελληνο-ρωσικών Ιστορικών Ερευνών, με θέμα: «Τα Ορλωφικά (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1770) μέσα από τα μάτια των Ρώσων ιστορικών« 

https://kars1918.wordpress.com/2017/10/09/seminar-2017-2018/

 

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: