Τhe Promise (H υπόσχεση). Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε

Την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε η προβολή της ταινίας «Τhe Promise» με ελληνικό τίτλο «H μεγάλη υπόσχεση». Η πρεμιέρα οργανώθηκε από την εταιρεία διανομής και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας.

Το θέμα της προέρχεται από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Προσεγγίζει τα τραγικά γεγονότα με μια ιστορία αγάπης, έναν έναν κλασικό κινηματογραφικό «τρόπο» αφήγησης μιας μεγάλης ιστορίας. Οι εικόνες της ταινίας ταιριάζουν απολύτως στην τραγική -αλλά προκλητικά αποσιωπημένη- εμπειρία του ελληνισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από τα Τάγματα Εργασίας, τα φοβερά  Αμελέ Ταμπουρού, έως την καταστροφή πολλών ελληνικών χωριών και πόλεων της Μικράς Ασίας και την εξόντωση του πληθυσμού, τόσο την περίοδο 1916-1917 όσο και την περίοδο 1920-1922.

Η ταινία γεννά σίγουρα και ερωτήματα για την λήθη που επιβλήθηκε στην ελληνική πλευρά, για την αβελτηρία των κυβερνήσεων, για τη συνειδητή καταστολή της προσφυγικής μνήμης στο όνομα της κυνικής διπλωματίας και της εξυπηρέτησης της εξωτερικής πολιτικής.

Aν ο τουρκικός εθνικισμός διέπραξε τις Γενοκτονίες των χριστιανικών οθωμανικών κοινοτήτων, οι δεξιές και κεντρώες ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1922 -κυρίως μετά το 1930-  επιχείρησαν τη γενοκτονία της μνήμης (βοηθούσης και της ελλαδικής αριστεράς)… Για το θέμα αυτό διαβάστε πατώντας «κλικ»:  Σύγχρονες ερμηνευτικές αντιφωνίες και ιδεολογικές συγκρούσεις 

—————————————-
Στη συνέχεια παρατίθενται δύο κείμενα για την ταινία, του Αιμίλιου Χαρμπή από την «Καθημερινή» και της  Κιάρας Σουγκανίδου από το Protagon…

——————————————-

Φιλμάροντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων

tp_d029_082

 

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

«Αυτή η ταινία οφείλεται στην έλλειψη παιδείας μου», δήλωσε ο Κρίστιαν Μπέιλ για τη συμμετοχή του στη «Μεγάλη υπόσχεση» (εδώ με τη Σαρλότ Λε Μπον).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην εποχή του Ιντερνετ και της εικόνας, όπου τα ιστορικά βιβλία μοιάζουν για πολλούς νέους μουσειακά εκθέματα ή ταυτίζονται με τραυματικές σχολικές αναμνήσεις, μπορούμε να πούμε πως είναι ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος των κινηματογραφικών ταινιών ιστορικού περιεχομένου. Εστω κι αν ανήκουν στο είδος της μυθοπλασίας, έστω κι αν δεν μπορούν επ’ ουδενί να υποκαταστήσουν την τεκμηριωμένη ιστορική έρευνα.

Μπορούν όμως να πληροφορήσουν, για παράδειγμα, πώς συνέβη η Γενοκτονία των Αρμενίων. Και μιας και το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι πολύ δημοφιλές στο σινεμά –όπως π.χ. συμβαίνει με το Ολοκαύτωμα– είναι ευπρόσδεκτη «Η μεγάλη υπόσχεση», που κυκλοφορεί από την Πέμπτη στις αίθουσες, και έρχεται να προστεθεί σε κάποιες λιγοστές ταινίες («Αραράτ», «Η μαχαιριά») της τελευταίας εικοσαετίας που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη (τραγική) ιστορική πτυχή.

Ηδη από τα τέλη του 19ου αιώνα (1894-1896) το κλίμα για τους Αρμενίους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε αρχίσει να βαραίνει. Ο χριστιανικός λαός που ζούσε επί αιώνες σε σχετική ειρήνη, μέσα στη μουσουλμανική επικράτεια, υπέστη τους πρώτους διωγμούς ως αποτέλεσμα της ρωσοτουρκικής έχθρας, που είχε αρχίσει και πάλι να φουντώνει.

Τα χιλιάδες ωστόσο θύματα εκείνης της εποχής ήταν «λίγα» σε σχέση με όσα θα ακολουθούσαν περίπου μια εικοσαετία αργότερα. Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε εξέλιξη και τον τουρκικό εθνικισμό στο ζενίθ, τον Απρίλιο του 1915 ξεκινούν μαζικοί διωγμοί, εκτελέσεις και εκτοπισμοί των Αρμενίων ολόκληρης της αυτοκρατορίας. Αποτέλεσμα: περίπου 1,5 εκατομμύριο νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, ένα πολεμικό έγκλημα, το οποίο μέχρι και σήμερα –εκτός από την Τουρκία– δεν αναγνωρίζουν ως γενοκτονία χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Η νέα ταινία αφηγείται ακριβώς αυτά τα τραγικά γεγονότα, επιλέγοντας βέβαια έναν κλασικό κινηματογραφικό «τρόπο»: την ιστορία αγάπης. Ο Μικαέλ Μπογκοσιάν (Οσκαρ Αϊζακ), με καταγωγή από τη Νότια Τουρκία, φτάνει στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να σπουδάσει Ιατρική. Για λίγο τα πράγματα πηγαίνουν πρίμα· η σχολή είναι ιδανική, ο αέρας της Πόλης τον συναρπάζει και η νεαρή Ανα (Σαρλότ Λε Μπον), Αρμένισσα επίσης, του κλέβει την καρδιά όπως καμιά άλλη στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι πως εκείνη έχει ήδη σχέση με τον Κρις (Κρίστιαν Μπέιλ) αλλά και ο Μικαέλ είναι αρραβωνιασμένος με μια κοπέλα από το χωριό του. Ολα αυτά βέβαια θα αποδειχθούν τελικά ασήμαντα μπροστά στο αδυσώπητο κύμα των εκκαθαρίσεων, οι οποίες θα σκορπίσουν τις ζωές τους, μαζί με εκείνες του υπόλοιπου αρμενικού λαού.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ σεναριογράφος Τέρι Τζορτζ («Hotel Rwanda», «Εις το όνομα του πατρός») συνθέτει εδώ –και σκηνοθετεί– ένα ερωτικό τρίγωνο τοποθετημένο μέσα στη δίνη του πολέμου. Εχοντας στη διάθεσή του μια πολύ πλούσια παραγωγή, κληρονομιά του πρώην ιδιοκτήτη της MGM Κερκ Κερκόριαν (πέθανε το 2015), δημιουργεί μερικά εντυπωσιακής κλίμακας σετ, τα οποία δίνουν επική διάσταση στην ιστορία του. Η τελευταία, αν και σχετικά συμβατική στην αφήγησή της, ζωντανεύει χάρη στους καλούς ηθοποιούς –και κυρίως τον Κρίστιαν Μπέιλ– που την υπηρετούν, καθώς και το, ούτως ή άλλως, πελώριο τραγικό φορτίο του θέματος.

«Δεν είχα ιδέα…»

Ο Μπέιλ, που ερμηνεύει μάλλον και τον πιο ενδιαφέροντα από τους χαρακτήρες, έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του μερικές αξιοπρόσεκτες επισημάνσεις που σχετίζονται και με όσα αναφέραμε στην αρχή: «Αυτή η ταινία οφείλεται στην έλλειψη παιδείας μου. Δεν είχα ιδέα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, δεν την είχα καν ακουστά. Οταν διάβασα το σενάριο, ντράπηκα λίγο, γιατί τότε παρακολουθούσα ειδήσεις και μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον η φρίκη αυτού που συνέβαινε στους Κούρδους Γεζίντι. Αν θυμάστε, είχε συμβεί κάτι τραγικό καθώς ήταν περικυκλωμένοι σε ένα βουνό και τους πολιορκούσε ο ISIS. Διάβαζα ένα σενάριο που διαδραματιζόταν πριν από 100 χρόνια και υπήρχαν άνθρωποι σε ένα βουνό πολιορκημένοι, που τους σκότωσαν, οπότε αυτό μου έμαθε πολλά. Με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο εύκολο είναι να συμβούν συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία, αλλά να θαφτούν κιόλας».

​​«Η μεγάλη υπόσχεση» προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη.


Η νέα ταινία του Κρίστιαν Μπέιλ εξόργισε τους Τούρκους

Ο Τέρι Τζορτζ ξέρει πώς να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια γενοκτονία. Στο συγκινητικό αλλά πολύ ψύχραιμο και μετρημένο «Hotel Rwanda» (2004) με θέμα τη γενοκτονία των Τούτσι από τους Χούτου στη Ρουάντα το 1994, η απόδοση της τραγωδίας έγινε από απόσταση, με απλή καταγραφή γεγονότων και δίχως να κατηγορείται η μία ή η άλλη πλευρά.

Το ίδιο λένε οι κριτικοί ότι έπραξε και στη νέα ταινία του, με τίτλο «The Promise» και πρωταγωνιστές τους Κρίστιαν Μπέιλ, Οσκαρ Αϊζακ και Σαρλότ Λε Μπον. Η ταινία έχει ως θέμα το ερωτικό τρίγωνο που αναπτύσσεται ανάμεσα στους τρεις πρωταγωνιστές ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1914. Σύμφωνα με τις κριτικές από το Τορόντο, στην πλοκή φαίνονται ξεκάθαρα τα έκτροπα στα οποία προέβησαν οι Τούρκοι σε βάρος των Ορθόδοξων Αρμενίων αλλά φαίνονται και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όσοι Τούρκοι δεν ήθελαν να πάρουν μέρος στη γενοκτονία.

 

Σε αυτήν την ταινία του Τέρι Τζορτζ κατηγορείται ο πόλεμος, όχι απαραίτητα η μία ή η άλλη πλευρά – όπως ακριβώς και στο «Hotel Rwanda».

MV5BNmUxNTIxMzktZGUxMi00MDFjLTkyM2QtNmRjZTQ3MjU4YTM2XkEyXkFqcGdeQXVyNjg2NTg2ODc@._V1_SY1000_CR0,0,1498,1000_AL_
Η ταινία «The promise» εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη, την εποχή της κατάρρευσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Ωστόσο στην περίπτωση του «The Promise» συμβαίνει κάτι το (σχεδόν) ανεξήγητο – επισήμως τουλάχιστον. Σήμερα, περίπου ενάμισι μήνα μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο, για τη συγκεκριμένη ταινία έχουν καταχωριστεί 87.000 κριτικές στη μεγαλύτερη διεθνή κινηματογραφική ψηφιακή πλατφόρμα IMDb, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των κριτικών έχει καταχωριστεί από άνδρες που δεν κατοικούν στις ΗΠΑ.

screen-shot-2016-10-25-at-09.13.05
Δίχως να έχει προβληθεί σε καμία χώρα (έκανε μόνο πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο τον περασμένο Σεπτέμβριο), το «The Promise» μέσα σε ενάμισι μήνα έχει συγκεντρώσει περίπου 87.000 κριτικές στην αμερικανική κινηματογραφική πλατφόρμα IMDb – κυρίως από άνδρες που δεν κατοικούν στις ΗΠΑ

Επίσης το 63,6% ψήφισε 1/10 («Απαίσια ταινία, έφυγα από το σινεμά») και το 35,4% ψήφισε 10/10 («Αψογη, αληθινό αριστούργημα»). Μόνο το 1% των ψηφοφόρων κινήθηκαν στις ενδιάμεσες θέσεις («Πολύ καλή», «Αρκετά καλή», «Καλή», «Μέτρια» κτλ.). Οι μεσαίες θέσεις είναι αυτές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους, παραδοσιακά.

MV5BMDE0OWE5OGQtYzBmZS00NTJmLWFmZGItOTgyYmUzZDY2NzI3XkEyXkFqcGdeQXVyNDkzNTM2ODg@._V1_SY1000_CR0,0,1498,1000_AL_
Τον αρμένιο πρωταγωνιστή υποδύεται ο Οσκαρ Αϊζακ, ο οποίος στον ρόλο είναι εξαιρετικός, σύμφωνα με τους κριτικούς που είδαν την ταινία στο Τορόντο

Πόσοι από τους 87.000 που ψήφισαν θετικά ή αρνητικά είδαν την ταινία που δεν έχει βγει ακόμη στις κινηματογραφικές αίθουσες; Στο IMDb δεν φαίνεται καν πότε θα βγει σε καμία χώρα. Η μόνη αναφορά είναι στις ΗΠΑ (2016).

Για να έχετε ένα βαθμό σύγκρισης, της ψηφοφορίας, ενδεικτικά σας λέω πως η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς, το «Ψάχνοντας την Ντόρι» που έχει κόψει 1 δις δολάρια σε εισιτήρια έχει λιγότερες κριτικές (74.409) και φυσικά όχι τόσο ακραίες. Η βαθμολόγηση είναι 7,7/10.

screen-shot-2016-10-25-at-09.12.32
Από τις 87.000 κριτικές στην πλατφόρμα IMDb, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη παγκοσμίως, το 63% είναι χείριστες, το 35,3% είναι άριστες και μόνο το 1% κυμαίνεται στο ενδιάμεσο. Η πλατφόρμα εξετάζει τα δεδομένα, για λόγους εγκυρότητας

Τι έχει συμβεί λοιπόν εδώ; Το IMDb το ερευνά, διότι το θέμα μπορεί και να πλήξει τη φερεγγυότητά του. Σύμφωνα με εικασίες των κριτικών κινηματογράφου που είδαν την ταινία και υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας, πιθανώς η αντίδραση να σχετίζεται με την τουρκική διπλωματία ή απλώς Τούρκοι, φανατικοί, να αντιδρούν – η Τουρκία, το 2015, 100 χρόνια μετά τα αιματηρά γεγονότα, δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και θεωρεί ότι «κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει» από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Από την άλλη οι Αρμένιοι, για πρώτη φορά βλέπουν μια ταινία να μιλάει για τη δική τους ιστορική καταστροφή.

Είναι αλήθεια πως, μέχρι στιγμής, το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν προβλήθηκε στο Χόλιγουντ – παρότι έγιναν προσπάθειες. Ο λόγος ήταν η πολύ πιεστική αντίδραση της διπλωματίας της Τουρκίας αλλά και του ίδιου του τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά αναφέρω τις προσπάθειες κινηματογραφικής μεταφοράς του ιστορικού μυθιστορήματος «The Forty Days of Musa Dagh» (=Οι 40 ημέρες στο Ορος του Μωϋσή) του αυστριακού συγγραφέα Φραντζ Βέρφελ. Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά. Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1915 και αφορά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το 1934, ο κινηματογραφικός κολοσσός MGM ανακοίνωσε την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου με πρωταγωνιστή τον Κλαρκ Γκέιμπλ. Ωστόσο σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία της MGM, η τουρκική κυβέρνηση και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Μουνίρ Ερτεγκούν, άσκησαν τεράστιες πιέσεις τόσο προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο προς την MGM και τελικά – ύστερα από έντονη πίεση και της αμερικανικής κυβέρνησης, η MGM απέσυρε την ταινία. Ένα από τα όπλα της πίεσης ήταν και οι απειλές για τις εβραϊκής ιδιοκτησίας εταιρείες όπως ήταν η MGM.

MV5BOWQ1YTZhMjEtNDlmMC00OWM0LWE4OWUtNTNkMDg4MmU1MWZjXkEyXkFqcGdeQXVyNjI5MjkxMzY@._V1_SX1777_CR0,0,1777,789_AL_
Σε πρώτο πλάνο στην ταινία, εκτυλίσσεται ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Κρίστιαν Μπέιλ, Οσκαρ Αϊζακ, Σαρλότ Λε Μπον

Το 1968-69, ο Τζέιμς Μπ. Χάρις, σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης, που συνεργάστηκε με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ για τη «Λολίτα» (1962) επιχείρησε να μεταφέρει σκηνοθετικά το «Ορος του Μωυσή» και πάλι για λογαριασμό της MGM, αλλά και εκείνος δέχθηκε μεγάλη πίεση και παραιτήθηκε από το σχέδιο.

Το 1982 η μικρή ανεξάρτητη εταιρεία High Investments Films κατάφερε να γυρίσει την ταινία με σκηνοθέτη τον αρμένιο Σαρκί Μουραντιάν. Ηταν b-movie και με την ανάλογη ποιοτική και εισπρακτική τύχη φυσικά. Στην Ελλάδα πάντως προβλήθηκε με τίτλο «Η σφαγή των Αρμενίων».

MV5BZWM4NzhhYzMtNzEyMS00NmFiLWE0MzMtMmUyMmEwMDE1MTc2XkEyXkFqcGdeQXVyNjg2NTg2ODc@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_
Οι Τούρκοι το 1915, στο πλαίσιο του Ιερού Πολέμου, επιτέθηκαν κατά των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων αλλά και των Γιαζιντιτών

Το 2006, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ανακοίνωσε ότι ήθελε ο ίδιος να γυρίσει μία ταινία με θέμα το συγκεκριμένο βιβλίο. Ωστόσο ύστερα από πιέσεις του Τουρκικού Ιδρύματος για τον Αγώνα Ενάντια στις Αβάσιμες Καταγγελίες για τη Γενοκτονία (ASİMED), παραιτήθηκε των σχεδίων του.

Την ίδια χρονιά και ο Μελ Γκίμπσον εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ίδιο βιβλίο και την κινηματογραφική μεταφορά του αλλά και ο εκείνος δέχτηκε πολύ ισχυρή πίεση και έτσι δεν προχώρησε στα γυρίσματα.

Πώς τα κατάφερε τελικά ο Τέρι Τζορτζ να γυρίσει επιτέλους την πρώτη σοβαρή παραγωγή θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων; Με τρεις εταιρείες παραγωγής (Babieka, Survival Pictures, Wonderful Films) οι οποίες του εξασφάλισαν αν μη τι άλλο ένα πολύ καλό καστ και τον πρωτοκλασάτο και υπερταλαντούχο Κρίστιαν Μπέιλ – αυτός σίγουρα θα συμμετείχε και για ιδεολογικούς λόγους.

MV5BMWNjYzdkMzgtZTJlYi00MWQ4LWEyYTQtODgxOTVmMDM2M2U5XkEyXkFqcGdeQXVyMzIwNDQ5OA@@._V1_
Αυτή είναι η πρώτη, σημαντικής παραγωγής, ταινία του Χόλιγουντ, με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Από τη δεκαετία του 1930 έως σήμερα, όλες οι επίσημες προσπάθειες έχουν καμφθεί από τις τουρκικές πιέσεις. Στα ονόματα των αποτυχόντων συγκαταλέγονται οι Κλαρκ Γκέιμπλ, Σιλβέστερ Σταλόνε και Μελ Γκίμπσον

Βεβαίως λόγω και της επετείου το 2015 των 100 χρόνων από το καταστροφικό συμβάν, δόθηκε στο θέμα δημοσιότητα, κινητοποιήθηκε έντονα η καλλιτεχνική κοινότητα και προφανώς, όποιες πιέσεις και να άσκησε, αν άσκησε η σημερινή τουρκική κυβέρνηση, δεν έπιασαν τον στόχο. Επιπλέον, υπάρχει και το προηγούμενο της γνωστής ταινίας του Ατόμ Εγκογιάν με τίτλο «Αραράτ» (2002) και με πρωταγωνιστές τους Σαρλ Αζναβούρ και Κρίστοφερ Πλάμερ. Η ταινία αυτή πραγματεύεται μεν τη γενοκτονία, ωστόσο είναι γαλλο-καναδικής παραγωγής, ουδεμία σχέση με το Χόλιγουντ δηλαδή.

Για την ιστορία, πάντως, στη γενοκτονία των Αρμενίων, αφανίστηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι – το 75% του πληθυσμού. Ο θάνατος ήταν φρικτός – ασφυξία με αέριο, κάψιμο (ενώ τα θύματα ήταν ζωντανά), πνιγμός στη Μαύρη Θάλασσα και σταύρωση. Οι ζωντανές γυναίκες και τα παιδιά υποχρεώθηκαν να παντρευτούν Τούρκους και να υιοθετηθούν από τουρκικές οικογένειες και φυσικά να βαπτιστούν μωαμεθανοί.

MV5BYzJiNDVhZDAtZGEwOS00ZjYwLWI5NDAtMWY3YTA3ZmYxZGQ3XkEyXkFqcGdeQXVyMzM0NTI3MzY@._V1_SY1000_CR0,0,1499,1000_AL_
Ο Τέρι Τζορτζ, σκηνοθέτης του «The Promise» έχει εμπειρία στον κινηματογραφικό χειρισμό των γενοκτονιών. Ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει και το συγκινητικό «Hotel Rwanda»

Οι Αρμένιοι δεν ήταν όμως οι μόνοι, που προς το τέλος της οθωμανικής αυτοκρατορίας υπέστησαν τέτοια δεινά. Οι Τούρκοι την ίδια περίοδο αποδεκάτισαν γενικώς τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολίας (Ασσυρίους, Ελληνες του Πόντου) καθώς και τους κούρδους Γιαζιντίτες. Ολα στο πλαίσιο του Ιερού Πολέμου.

http://www.protagon.gr/epikairotita/tourkiki-epithesi-kata-tis-neas-tainias-tou-kristian-beil-44341260992

Advertisement

7 Σχόλια

 1. Η έκθεση του Τζεμάλ Νουσχέτ, νομικού συμβούλου του φρουραρχείου Κωνσταντινούπολης και προέδρου εξεταστικής επιτροπής, αναφέρει μεταξύ άλλων:

  «Οι έξι χιλιάδες Έλληνες της Πάφρας αποκλεισθέντες εντός των εκκλησιών του Σαλαμαλίκ, του Σουλού Ντερέ, της Παναγίας και του Γκιοκτσέ Σου, παρεδόθησαν εις το πυρ και εντός αυτών εκάησαν όλοι: γέροντες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ουδείς εσώθη. Μερικαί εκ των γυναικών οδηγήθηκαν εις το εσωτερικόν των ναών υπό των Τσετών και αφού ησέλγησαν επ’ αυτών, τας εθανάτωσαν.
  Αι κινηταί περιουσίαι και τα χρήματα των Ελλήνων κατοίκων της Πάφρας ελεηλατήθησαν. Μετά το φρικώδες τούτο έργον οι Τσέται ήλθον εις τον δήμον Αλατσάμ, όπου παρέταξαν εις γραμμήν τους 2.500 χριστιανούς κατοίκους, και παρασύραντες αυτούς εις τους πρόποδες των ορέων, τους εθανάτωσαν όλους. Εκ των 25.000 Ελλήνων της περιφερείας Πάφρας – Αλάτσαμ ενενήκοντα τοις εκατόν εξοντώθησαν, οι δε εκτοπισθέντες εθανατώθησαν εις το εσωτερικόν».

 2. Αλκίνοος on

  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/promise-mia-tainia-poy-den-prepei-na-xasete

  Τhe Promise: Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε

  Τhe Promise: Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε

  07:21 | 03 Νοε. 2017
  Βλάσης Αγτζίδης
  Μοιραστείτε στο twitter
  Αυτό τον καιρό προβάλλεται η ταινία «Τhe Promise» με ελληνικό τίτλο «H μεγάλη υπόσχεση». Το θέμα της προέρχεται από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Προσεγγίζει τα τραγικά γεγονότα με μια ιστορία αγάπης, έναν έναν κλασικό κινηματογραφικό «τρόπο» αφήγησης μιας μεγάλης ιστορίας. Οι εικόνες της ταινίας ταιριάζουν απολύτως στην τραγική -αλλά προκλητικά αποσιωπημένη- εμπειρία του ελληνισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από τα Τάγματα Εργασίας, τα φοβερά Αμελέ Ταμπουρού, έως την καταστροφή πολλών ελληνικών χωριών και πόλεων της Μικράς Ασίας και την εξόντωση του πληθυσμού, τόσο την περίοδο 1916-1917 όσο και την περίοδο 1920-1922.

  To γεγονός της πραγματοποίησης της γενοκτονίας προκύπτει όχι μόο από τις μαρτυρίες των επιζώντων και τα διπλωματικά έγγραφα εκείνης της εποχής, αλλά και από τουρκικές πηγές. Πριν επικρατήσουν οι κεμαλικοί στην Τουρκία, οι σουλτανικοί άρχισαν τις ανακρίσεις για τις βιαιότητες που είχαν γίνει εν μέσω του Α’Π.Πολέμου κατά των αμάχων. Διάβασα μια περιγραφή από μια από τις εκθέσεις του Τζεμάλ Νουσχέτ, νομικού συμβούλου του φρουραρχείου Κωνσταντινούπολης και προέδρου εξεταστικής επιτροπής για τα εγκλήματα των Νεότουρκων:

  «Οι έξι χιλιάδες Έλληνες της Πάφρας αποκλεισθέντες εντός των εκκλησιών του Σαλαμαλίκ, του Σουλού Ντερέ, της Παναγίας και του Γκιοκτσέ Σου, παρεδόθησαν εις το πυρ και εντός αυτών εκάησαν όλοι: γέροντες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ουδείς εσώθη. Μερικαί εκ των γυναικών οδηγήθηκαν εις το εσωτερικόν των ναών υπό των Τσετών και αφού ησέλγησαν επ’ αυτών, τας εθανάτωσαν. Αι κινηταί περιουσίαι και τα χρήματα των Ελλήνων κατοίκων της Πάφρας ελεηλατήθησαν. Μετά το φρικώδες τούτο έργον οι Τσέται ήλθον εις τον δήμον Αλατσάμ, όπου παρέταξαν εις γραμμήν τους 2.500 χριστιανούς κατοίκους, και παρασύραντες αυτούς εις τους πρόποδες των ορέων, τους εθανάτωσαν όλους. Εκ των 25.000 Ελλήνων της περιφερείας Πάφρας – Αλάτσαμ ενενήκοντα τοις εκατόν εξοντώθησαν, οι δε εκτοπισθέντες εθανατώθησαν εις το εσωτερικόν».

  Αρκετοί από τους Έλληνες της Πάφρας (Δυτικός Πόντος) εξισλαμίστηκαν για να αποφύγουν την εξόντωση. Από τέτοια οικογένεια προέρχεται και ο Τούρκος αγωνιστής Γιάννης-Βασίλης (πρώην Ιμπραήμ) Γιαϊλαλί….

  Η ταινία γεννά σίγουρα και ερωτήματα για την λήθη που επιβλήθηκε στην ελληνική πλευρά, για την αβελτηρία των κυβερνήσεων, για τη συνειδητή καταστολή της προσφυγικής μνήμης στο όνομα της κυνικής διπλωματίας και της εξυπηρέτησης της εξωτερικής πολιτικής.

  Aν ο τουρκικός εθνικισμός διέπραξε τις Γενοκτονίες των χριστιανικών οθωμανικών κοινοτήτων, οι δεξιές και κεντρώες ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1922 -κυρίως μετά το 1930- επιχείρησαν τη γενοκτονία της μνήμης (βοηθούσης και της ελλαδικής αριστεράς)… Για το θέμα αυτό διαβάστε: Σύγχρονες ερμηνευτικές αντιφωνίες και ιδεολογικές συγκρούσεις.

  (*) Διδάκτωρ σύγχρονης Ιστόρίας, μαθηματικός, https://kars1918.wordpress.com/

 3. Inside and Outside the Purple: How Armenians Made Byzantium
  Posted on November 16, 2016 by armstronghistoryjournal
  Michael Goodyear

  University of Chicago (Chicago, Illinois)

  In the past few decades, there has been an increasing academic and popular focus on ethnic minorities, even turning minority studies into a viable academic field. In this new trend, however, minority studies are primarily focused on the present and recent past. This ignores the importance of historical minorities, especially ones that impacted states to such a degree as the Armenians impacted the Byzantine Empire. In addition to their own national history and culture, ethnic Armenians were also a highly important minority inside the Byzantine Empire.[1] During the middle centuries of Byzantium, from 610 to 1071, the Armenian populace served as an important source of manpower, and individuals of Armenian descent rose to the highest dignities in the Byzantine Empire as generals, politicians, patriarchs, intellectuals, and even emperors. Some of the most famous and important Byzantines in history had Armenian blood, including Emperor Heraclius (r. 610-641), who saved Byzantium from the perilous Persian onslaught in the seventh century, and Photios (r. 858-867, 877-886), the most famous medieval Patriarch of Constantinople.[2] Armenian immigrants and Byzantines of Armenian descent constituted one of the key factors behind the longevity of the Byzantine Empire, positively impacting Byzantium in the fields of demographics, the military, imperial rule, economics, intellectualism, and religion.

  The rise to prominence of the Armenians, starting at the end of the sixth century, constituted one of the most important changes in Byzantine ethno-demographics. Between the end of the sixth century and the Battle of Manzikert in 1071, the Armenians became the largest non-Greek ethnicity in the Byzantine Empire. Before examining any of the conditions created by their presence in the empire, it is first important to understand how the Armenians became Byzantium’s largest minority.

  a2
  Byzantine Empire c.867. Wiki picture

  The movements of the Armenians into the empire can roughly be broken into two different types, movement by choice and forced transplantation. Armenians that had become unhappy with the regime in Armenia, or believed that they could make a better life for themselves, crossed the border and entered the Byzantine Empire. In Byzantine territory, they would, at least in the first few centuries of this period, be able to count on receiving fertile land for farming, in exchange for military service.[3] The Byzantines, having suffered a population drop in the sixth century, were thankful for new populations to cultivate the land and fight off invaders. In addition, although the Byzantines followed the rulings of the Council of Chalcedon while the Armenians were Monophysites, the Byzantines and Armenians were both Christians.[4] This factor was especially important after the takeover of Armenia by the Umayyad Caliphate (661-750) during the second half of the seventh century, since many Armenians saw Christian Byzantium, even though it followed a different creed than the Armenians, as a better option than living under the rule of the infidel. After his sack of Theodosiopolis, Constantine V (741-775) was journeying back to Byzantium when Armenians from the surrounding countryside came and asked to return with him to Byzantium, to escape Arab rule.[5] Although the greatest period of voluntary immigration from Muslim-controlled Armenia to Byzantium was in the eighth century, it lasted throughout the period of Muslim rule in Armenia. Byzantium was a close neighbor, and the Byzantines were co-religionists, even if their exact beliefs and customs differed. It was seen by the Armenians as a close and viable option if they no longer wanted to endure Muslim rule or wanted new opportunities in Byzantium.

  The other way that Armenians settled in the empire was by forced population transfers. The earliest of these, during the period from 582 to 1071, was under Emperor Maurice (r. 582-602). There had been forcible transplantations of Armenians and other peoples before in Roman and Byzantine history, and population transfers would also be forced on peoples such as the Slavs during this period, but this era ushered in a much broader trend in Armenian settlement patterns. Following the Byzantine takeover of much of Armenia after Maurice helped Khosrow II (r. 590-628) retake the Sassanid throne, Maurice moved a significant portion of Armenians to Thrace. He wrote in a letter to Khosrow, “They are a perverse and disobedient race…they are between us and cause trouble. Now come, I shall gather mine and send them to Thrace; you gather ours and order them to be taken to the east. If they die, our enemies die; if they kill, they kill our enemies; but we shall live in peace.”[6]

  There is proof that this threat was carried out, as there were a substantial number of Armenian troops serving in Byzantine forces in the Balkans.[7] This series of forced population transfers continued throughout the coming centuries. Heraclius supposedly moved the descendants of the former Armenian royal family, the Arsacid Dynasty (54-428), to Philippi.[8] Philippikos Bardanes (r. 711-713) defeated a group of marauding Armenians and settled them in Melitene and the former province of Fourth Armenia.[9] In addition to those that had voluntarily left Armenia with Constantine V’s army, as mentioned earlier, there were also those that he took captive on campaign and moved to repopulate Thrace and Macedonia.[10] The continued settlement of Armenians in Thrace and Macedonia is evident by the Armenian prisoners, as well as Armenian carpets, listed in the spoils of the raids under Bulgar Khan Krum (r. c. 802-814).[11] Soldiers from the Armeniakon Theme,[12] almost certainly of Armenian background, were forcibly transferred to Sicily in 792, under Constantine VI, following an unsuccessful revolt.[13] Nikephoros I (r. 802-811) settled Armenians in Lacedaemon, the region of old Sparta, to repopulate the ravaged land, which had only been loosely in Byzantine hands during the previous two centuries.[14] Later in the ninth and tenth centuries, both Basil I (r. 867-886) and John I Tzimiskes (r. 969-976) settled ethnically Armenian Paulicians in Thrace.[15] This trend continued through the following two centuries, the last instance of Armenian population transfers being when Romanos IV Diogenes (r. 1068-1071) established an Armenian and Greek colony at Hierapolis, on the upper Euphrates.[16]

  This influx of Armenians into the empire, whether by choice or by force, provided substantial benefits for Byzantium. The low population density of the Byzantine Empire following the plagues, wars, and territorial losses of the sixth and seventh centuries meant that new bodies were needed. The long Byzantine-Persian War (602-628), and then the continuous stream of Arab advances during the following centuries, only exacerbated the already heavy losses from the great plagues of the era of Justinian I (r. 527-565). The sharp drop in population also meant a drop in agricultural and economic output, threating the empire with starvation and economic problems. In addition, since the population, especially in central and eastern Anatolia and Thrace, was so low, there were few obstacles from local peoples to the newcomers. The devastated Byzantine lands were repopulated through these new Armenian populations, who provided both economic and strategic benefits. New Armenian families cultivated the land and provided labor for economic stimulus.[17] The severe depopulation by the end of the seventh century led Justinian II (r.685-695, 705-711) to try and move various peoples to under-populated regions, such as the Slavs to Anatolia and the Cypriots to the city of Cyzicus, just to the southwest of Constantinople.[18] While these transfers ended in rebellion and failure, the Armenians proved a permanent figment of the Byzantine demographic landscape, becoming an important group whose influx into the empire had stemmed Byzantine depopulation. Patriarch Photios wrote that Michael III (r. 842-867) “re-erected subject cities which have long lain low, and built others from the foundations, and re-peopled others, and made the boundaries secure for the towns.”[19] The new Armenian settlers helped to recreate urban culture and urban economy, providing the numbers to reestablish old cities. Cities and the Byzantine economy had of course survived during the seventh and eighth centuries, but in much reduced terms. The new Armenians helped to create a new, more vigorous Byzantine economy and population.

  In addition, they could also provide strategic benefits. Depopulated regions had little chance of being able to defend the more central parts of the empire from invaders, or even stem their advance. The Armenians were a tough people from the hard lands of Armenia, used to struggles and fighting, and therefore an ideal population to have settled on one’s borders as a first defense. Integrating this new system of settlers as a first line of defense took more pressure off the Byzantine army, as now the population itself was strong and large enough to take a role in defending against foreign incursions. Before the tenth century, the Byzantine emperors had settled many Armenians in the Balkans, where they could be very useful as fighting men. Here in Thrace, Macedonia, and the Peloponnesus, they were far away from their homeland and removed from any potentially seditious Armenian movements again Byzantium, undercutting Armenian resistance against Byzantium. In addition, they were situated right on the frontier between the great Byzantine cities of Constantinople and Thessalonica and the dangerous peoples in the north, especially the Bulgars. This allowed for these regions to not only be repopulated by foreign peoples that were unlikely to rebel, being separated from their homeland and ethnic base, but also to serve as an economic and military asset in cultivating Byzantine land and serving as a first defense against foreign invaders.

  The wide geographic dispersion of important people of Armenian descent indicates a Byzantine Empire that welcomed, or at the very least did not actively oppose, the talents and energies of the Armenians, especially early on, when they buttressed a population ravaged by disease and war.[20] The movement of Armenians from Armenia to Byzantium exposed them to a very different culture, and in some contexts this manifested itself in Armenians developing new political and cultural orientations, or a degree of assimilation, which was stronger in the core than at the peripheries of the empire. Although they often cannot bring all of their possessions with them, immigrants always bring with them their customs, unique identity, and native language. But during the period from the late sixth to late tenth centuries, urbanization, economic integration, conversion, education, and linguistic Hellenization resulted in the Armenians becoming, for the most part, amalgamated into Byzantine society. They had settled across the empire, from the shores of the western Mediterranean to the heights of Mt. Ararat. The Armenians had bolstered the Byzantine population right when it needed it most, facing the seemingly invincible enemies of the Bulgars and the Caliphs with a population decimated by plague and war. Much of the credit to the victorious resistance and eventual recovery of the Byzantine Empire during the first millennium must go to the Armenian element that had entered the empire. Their settlement inside Byzantium is only the first among the many ways in which they played a role in Byzantine history.

  Although the Armenian population made substantial contributions to Byzantine society on a variety of levels, they primarily made their impact on Byzantium through the military. The Armenian people were renowned as soldiers during Late Antiquity and the early Middle Ages. This was especially important for Byzantium after the loss of its other soldier producing regions, such as Illyria and the Arab-populated border regions in Syria and Palestine. Armenians had served in Roman and Byzantine armies for centuries, even playing an important role in Justinian’s multiethnic armies and fighting on a variety of campaigns, but before 582 they were just one among many ethnicities. This situation remained the same until the reign of Maurice. With the Avaro-Slav incursions into the Balkans during the sixth century, Illyria, a major recruiting ground for Byzantine troops, was effectively lost, necessitating greater dependence on Armenian and other ethnicities for troops. Armenian troops started to comprise the lion’s share of Byzantine armies, although contingents of other peoples such as Huns and Lombards still existed. They were excellent soldiers that filled the void of the lost Illyrian and Arab recruiting grounds, formerly the paramount centers for recruiting strong Byzantine soldiers. In addition, the steady migrations of Armenians, both by choice and forced by the Byzantine government, into Byzantium meant that there was a steady pool of Armenians from which to recruit troops, even after Armenia proper had been lost to the Byzantines. Maurice started to recruit substantial numbers of Armenian troops to serve in Thrace sometimes under ethnically Armenian commanders, such as Sahak Mamikonian and Smbat Bagratuni.[21] They formed the backbone of the Byzantine army from the reign of Maurice onwards. As soldiers, commanders, and rebels, the military positions of the Armenians would greatly impact the Byzantine Empire during the period from 582 to 1071.

  a8
  Nikephoros Phokas defeats the army of the Hamdanid Emirate at Andrassos in 960. Illustration from the chronicle of 11th-century author John Skylitzes. Picture from Wiki

  Heraclius actively recruited Armenian troops during his campaigns against the Persians and there were substantial Armenian elements in the Byzantine army during the first battles with the Arab forces coming out of the desert. The presence of Armenians in the military presumably remained high during the Byzantine Dark Ages in the seventh and eighth centuries, for which we have few sources. This can be presumed on the basis that there was a strong Armenian presence under the Heraclian Dynasty (610-711) in the seventh centuries and again under the Macedonian Dynasty (867-1056) at the end of the ninth century, and the occasional reference to Armenians in the sparse literary sources of the eighth and early ninth centuries. Armenian troops continued to be a major force in the tenth and eleventh centuries. Ethnically Armenian soldiers comprised a large proportion of the armies of Nikephoros II Phokas (r. 963-969).[22] His successor, John I Tzimiskes, included 10,000 Armenian soldiers from King Ashot III (r. 952-977) of Armenia in one of his eastern campaigns.[23] The Byzantine general Bardas Phokas utilized Armenians in his armies to defeat the rebel Bardas Skleros in the late tenth century.[24] Basil II also utilized large numbers of Armenians in his campaigns against the Bulgarians and even in occupying Armenian states.[25] Michael IV (r. 1034-1041) and Constantine IX (r. 1042-1055) both utilized Armenian contingents as well, especially from the Byzantine regions that were heavily settled by Armenians, such as Sebastia, Taron, and Vaspurakan.[26] The dismissal of the Armenian militia by Constantine IX, however, led to a sharp drop-off in the utilization of Armenians in the Byzantine army. Of course, some Armenian still served in the Byzantine army. Romanos IV Diogenes still recruited some Armenians, posting a battalion under Khachatur, Dux of Antioch, to guard Cilicia.[27] There is evidence that Alexios I Komnenos (r. 1081-1118) still used Armenian soldiers in his armies, decades after the loss of Anatolia,[28] the most heavily Armenian populated Byzantine region, in 1071. The recruited armies of the previous centuries that had been so predominantly Armenian began to be replaced by mercenary armies during the eleventh century. Despite these few remnants, however, the destruction of the Armenian militia and the increasingly contentious relations between the Byzantines and Armenians during the eleventh century spelled the end for the great Armenian influence in the army that it had previously known. During its heyday, however, the Armenian element in the Byzantine army had greatly impacted Byzantine history, contributing many of the finest soldiers in Byzantine history.

  The Armenians also contributed some of the finest generals in Byzantine history; many of the leading Byzantine commanders throughout the period from 582 to 1071 were ethnically Armenian. Emperors Maurice and Phokas (r. 602-610) appointed the Armenians Mushel Mamikonian and Theodore Khorkhoruni to command posts.[29] The presence of Armenians in the highest echelons of the Byzantine military, however, began under Heraclius. Heraclius was heavily invested in promoting Armenians to leading positions, Armenians composing the lion’s share of his leading generals, such as Vahan, the Byzantine commander at the Battle of the Yarmuk (636), Mzhezh Gnuni, a leading general during the Byzantine-Persian War, and Manuel, praefectus augustalis, or Prefect of Egypt, during the later part of Heraclius’ reign.[30] The trend of Armenian generals continued after Heraclius’ death. Valentinus Arsacidus, Theodore Rshtuni, Smbat Bagratuni, John, Dux of Tigisis, in North Africa, and Isaac, Exarch of Ravenna compromised just a fraction of Byzantine commanders of Armenian descent during the second half of the seventh century.[31]

  Even during the eighth century, when the ruling house, the Isaurian Dynasty, was not Armenian, the leading positions in the army were still dominated by Armenians. Tadjak Andzevatzik served as strategos[32] of the Bucellarion Theme and Artavasdos Mamikonian as strategos of the Anatolikon Theme under the Isaurian Dynasty. Andzevatzik was an Armenian nakharar[33] that had lived in Byzantium since the 740s; his personal bravery during a campaign so impressed Constantine V that the emperor gave him the rank of strategos and command over an army of over ten thousand men.[34] In addition to Andzevatzik and Mamikonian, Leo IV (r. 775-780) appointed several generals of Armenian extraction to command Byzantine troops in Cilicia.[35] The ethnically Armenian Tatzios and Alexios Mousele were important military commanders under Constantine VI (r. 780-797), Mousele actually being the critical force in giving Constantine access to imperial power by leading an army to the shores of the Bosphorus to threaten the long-standing regency of his mother, Irene (r. 797-802).[36]

  The following centuries produced Armenians who become some of the greatest commanders in Byzantine history. Two important generals came from the ethnically Armenian family of Empress Theodora, the wife of Theophilos (r. 829-842).[37] Manuel, Empress Theodora’s uncle, was the leading commander under the Amorian Dynasty (820-867) and would briefly serve as strategos of five themes simultaneously, an unprecedented achievement in Byzantine history.[38] Under the regency of Theodora’s brother, Bardas Caesar, their brother Petronas served as the leading Byzantine commander. The tenth century was perhaps the greatest for the Armenian element in the Byzantine military. It had a host of spectacular Byzantine generals of Armenian extraction, including John Kourkouas and John Tzimiskes. Kourkouas would make the greatest inroads into Muslim ruled lands since the Muslim conquests of the seventh century, even taking the city of Edessa. The future emperors Nikephoros II Phokas and John I Tzimiskes then built on his achievements. Nikephoros was potentially of Armenian blood, and became known as “White Death of the Saracens” due to his spectacular victories over the ruling Hamdanid Dynasty (890-1004) in Syria. Tzimiskes then became the leading commander in the eastern parts of the Byzantine Empire after Nikephoros took the throne, conquering deep into the Levant, even coming within striking distance of Jerusalem. Basil II, one of the emperors of Armenian blood, also was known as one of the greatest Byzantine generals, slaughtering the Bulgarian army at the Battle of Kleidion in 1014, which in turn led to the complete Byzantine absorption of long-time rival Bulgaria.

  Imperial policy and circumstances worked against the Armenian military establishment in the eleventh century. Armenian troops were no longer recruited as heavily, and not very many new Byzantine generals were of Armenian descent. There was no organized Byzantine campaign against the Armenian presence in the military; a host of circumstances merely acted against this status quo that had existed for centuries. The loss of all of Armenia and most of Anatolia, those Byzantine regions that were most populated by Armenians, to the Seljuks following the Battle of Manzikert in 1071 was the final nail in the coffin of the Armenian presence in the Byzantine military.

  Although a token presence would continue to exist for a few decades, the Armenian element no longer held the power or influence that they had once had. However, its work had been done; the contributions of the Armenian ethnicity to the military had greatly furthered the Byzantine Empire’s strength and longevity. The Armenians had served as valued soldiers and commanders in the sixth through eleventh centuries, forming the core backbone of the Byzantine army that fought off the seemingly unstoppable Muslim onslaught and ensured Byzantium’s survival and recovery. Armenians commanders won the lion’s share of the greatest victories of the Byzantines over the Muslim states during this period. Other peoples, such as the Persians and Arabs, used Armenians, famous as warriors, in their armies, but it was only under the Byzantines that they consistently held a position of importance at both the levels of the common soldier and military leader. The Armenian military establishment in Byzantium was one of the most important reasons for the survival of Byzantium, and through it Europe, in the face of ascendant Muslim might. Byzantine’s survival is one of the greatest contributions by Armenians to Byzantine and European civilization.

  In addition to being the era of importance for the Armenians in the Byzantine Empire in terms of the population and military, 582 to 1071 was also the period of the Armenian emperors, where the majority of emperors were ethnically Armenian. This period was also the era of importance for the Armenians in the Byzantine Empire in terms of influence, military, and population. Many Armenians rose to high positions in the Byzantine government, including the highest position of them all: emperor. Nearly a fourth of all Byzantine emperors had an Armenian background, all of them reigning during the period from 582 to 1071.

  Twenty Byzantine emperors are suspected to have Armenian origins. Maurice was the first suspected emperor of Armenian ethnicity. Maurice came from a city in Armenia, but his origins are not actively discussed beyond that in any source.[39] Heraclius and his descendants were likely Armenian, given Heraclius’ keen interest in Armenia and favoritism towards Armenians.[40] His regime was packed with Armenians in many of the highest civil and military positions, and he took a vested interest in reuniting the Armenian and Orthodox Churches and defending Armenia from the onslaught of the Muslim Caliphate. Any lack of mention of Heraclius’ origins can be attributed to the fact that Greek panegyrists would hardly have wished to call attention to Heraclius having origins outside of the Greco-Roman heritage of Byzantium. Such an impression could have cost Heraclius favor with the common people, who would have seen his Armenian heritage as being foreign and outside the Byzantine heritage. In the following century, Philippikos Bardanes and Leo V are directly referred to as Armenians in several primary texts.[41]

  Holding the most sway over the entire empire, naturally these men of Armenian descent made their impact on the state. The Heraclian Dynasty and Leo V were particularly important. In 610, when Heraclius ascended the throne, Sassanid Persian armies had overrun Byzantine borders and would end up occupying half of the empire, from Egypt to Armenia. They even launched a joint siege against Constantinople with the Avars, which was one of the worst threats to Constantinople in Byzantine history. Heraclius saved Byzantium from the Sassanid Empire through adept leadership and a sixteen-year campaign that eventually destroyed the Sassanid armies. His descendants stemmed the tide of Muslim conquests, preserving Byzantium and preparing it for its eventual recovery. His great-grandson, Constantine IV, led the Sixth Ecumenical Council (680-681), which ended the Christian religious crisis over Monothelitism and at least nominally restored religious unity. Leo V ended one of the greatest threats to Byzantium, a Bulgar siege of Constantinople under Krum, and achieved a thirty-years peace with the Bulgars under Krum’s son, Omurtag (r. 814-831).

  The greatest period of Armenian control of the Byzantine throne, however, was from 842 to 1056. This period had its start with the death of the previous ethnically Armenian emperor, Leo V. Leo was hacked to pieces in cold blood in front of the palace chapel’s alter on Christmas Day of the year 820. His former comrade-in-arms, Michael, was then raised to the throne as Michael II (r. 820-829). Michael had no connection to the Armenians, nor did his son, Theophilos, but Theophilos’ wife, Theodora, was from an Armenian family in Paphlagonia.[42] The Armenian connection, however, only began to play an important part in Byzantine rule after the death of Theophilos in 842. Theodora initially held power as regent for her infant son, Michael III. Perhaps influenced by her eastern upbringing, Theodora restored the worship of icons and definitely ended the period of iconoclasm, for which she is remembered as a leading Orthodox saint. Her brother, Caesar Bardas, who became the real ruler of the Byzantine Empire from 856 to 866, eventually curbed Theodora’s power. He created, for all practical purposes, an Armenian court. He promoted various Armenians to high positions in the military and civil service, such as his brother Petronas, who commanded the imperial armies, and also sponsored Armenian intellectuals, such as Leo the Mathematician and John the Grammarian. He also had Photios, a fellow Armenian, appointed as Patriarch of Constantinople, despite having been an intellectual and not a clergyman. Theodora and Caesar Bardas, with their respective regimes, had created a staunchly Armenian ruling power in Constantinople in the name of the half-Armenian Michael III.

  Another Armenian, Basil, soon undermined this Armenian regime and would inaugurate one of the greatest dynasties in Byzantine history. Basil, known as the Macedonian, had come into the palace as a stable hand, eventually catching the eye of Michael III. Michael III was very fond of him and eventually fell entirely under his power, being convinced by Basil of his own uncle Bardas’ supposed threat to his throne. Basil had Bardas, the de facto Byzantine leader, killed and was appointed co-emperor by Michael. Michael, whose epithet, “the Drunkard,” speaks to his increasing incompetence and instability, was in turn killed by Basil, who took the imperial throne all for himself.

  a7
  Bsail I on horse back. Wiki picture

  Basil has been known as Basil the Macedonian for centuries, yet that epithet stems not from his ethnicity but from where he was born, in Byzantine Macedonia. The evidence actually leaves little room for uncertainty about Basil’s ethnic origins. Large numbers of Armenians had been relocated to Macedonia and Thrace since the time of the Emperor Maurice.[43] In addition, several Byzantine primary sources explicitly tell us that Basil was Armenian, including his own grandson, Constantine VII (r. 913-959).[44] This is perhaps the greatest proof, as it is unclear why Constantine would advertise an Armenian ancestry for his family if it were not true, especially since being from an ethnic minority damaged an emperor’s public support.

  Basil had incredibly good relations with Armenians inside and outside the Byzantine Empire during his reign. Many historians note no real difference in ethnically Armenian Byzantine emperors’ actions towards the Armenians, just the same religious persecution and territorial expansion at their expense.[45] This makes Basil and his son Leo VI (r. 886-912) the exceptions to the rule, as both had very amicable relations with the ruling Bagratid Dynasty (885-1045) in Armenia and with Armenians inside the Byzantine Empire. All of Basil’s co-conspirators that killed Michael III were Armenian, illustrating the connections between Armenians in the capital. Under both Basil I and Leo VI, various Armenians rose to positions of prominence, including the Logothete Symbatios, Ishkhan Kurtik of Locana, Artavasdos, captain of the Hetairoi, or foreign guards, Theophylact Abastaktos, and the later basileopator Stylianos Zaoutzes.[46] This indicates at the very least some preferential treatment towards fellow Armenians. Basil I and Leo VI also maintained very amicable relations with the new Bagratid Kingdom of Armenia. Basil I recognized Ashot I as an independent monarch, Leo VI maintained an alliance with Ashot and later his son Smbat I, and Leo’s widow, Zoe Karbonopsina, welcomed Ashot II to Constantinople in 914.

  The Macedonian Dynasty also had several injections of Armenian blood over its nearly 200 years on the throne. Leo’s second wife, Zoe Zautzaina, was the daughter of Stylianos Zaoutzes, and thus also an Armenian.[47] Although Leo’s son and successor, Constantine VII, was born by Leo’s fourth wife, Zoe Karbonopsina, this marriage still shows the importance of Armenians in the Macedonian Dynasty, especially early on in their hold on power. During Constantine VII’s youth, Romanos I Lekapenos (r. 920-944), the son of an Armenian peasant from the Armeniak Theme, took the throne.[48] Romanos married his daughter, Helena, to Constantine, and she gave birth to the imperial heir, Romanos II, who was mostly of Armenian blood. Later, during the minority of Basil II and Constantine VIII (r. 1025-1028), John I Tzimiskes, a talented general of Armenian descent, reigned from 969 to 976 in the names of the young emperors. John was related to the Armenian Kourkouas family and came from the powerful ethnically Armenian Byzantine military nobility that controlled vast tracts of imperial lands.[49] He reached an amicable agreement with the Armenian king, Ashot III, that involved Armenian military contributions to one of John’s campaigns.[50]Although John’s bloodline did not get combined with that of the Macedonian Dynasty, he was still another Armenian who ruled as part of the Macedonian Dynasty.

  The Macedonian Dynasty brought Byzantium to its greatest territorial height since the days of Heraclius, now having borders stretching from the Venetian lagoons to the mountains of the Caucasus and from the Syrian Desert to the steppes of the Crimea. The Byzantine army was arguably the most powerful military force in the world at the time of Basil II’s death in 1025. Byzantine coffers were full, the economy was still thriving, and the lands were secure. These achievements were only possible through the succession of superb emperors such as Basil I, John I Tzimiskes, and Basil II, and mighty generals such as John Kourkouas, many of them of Armenian ethnicity. These men of Armenian descent changed the destiny of Byzantium by bringing it back to greatness and providing it with the strength to weather the trials and tribulations of the coming centuries after the death of the last ruler from the Macedonian Dynasty in 1056.

  While all of these ethnically Armenian emperors from 582 to 1071 had most likely been at least partially aware of their Armenian origins, they considered themselves first and foremost as any Byzantine would, as Romans. The greatness of the Byzantine Empire was the primary goal of these emperors. There was no sort of national thought or sense of nationalism like exists today, and ethnicity did not have the national connotations that it does in the present day. Such a concept of a national state simply did not exist. Those Armenians who played roles in the highest echelons of the government and military were heavily Byzantinized. This is especially true for emperors, the highest position in Byzantium. The Armenian emperors ruled as Byzantines, promoting civilized Greek culture and learning, Roman statesmanship, and the building of Orthodox churches. Some emperors, such as Heraclius and Basil I, might have given some preferential treatment to their fellow Armenians, promoting them to high positions, but this did not make these emperors more Armenian than Byzantine. Overall, all Byzantine emperors acted for the benefit of Byzantium. In many cases, these Armenians deserved the support of their emperors, becoming leading intellectuals, generals, and even a patriarch in the case of Photios. Despite these occasional bursts of ethnic identity, however, there were no major policies in favor of Armenian culture. None of the emperors of Armenian descent belonged to the Armenian Church, as following Orthodoxy was absolutely necessary for becoming emperor. No emperor tried to introduce the Armenian language into the Byzantine court. These were only the Armenian emperors in ethnicity, and occasionally hiring preferences. Ethnically Armenian, they were as Roman and as Byzantine as the rest of the emperors and the rest of Byzantium, ruling in the spirit of the Byzantine combination of Roman statesmanship, Greek language and culture, and oriental mysticism.

  Although the imperial throne and the military were the main routes by which Armenians gained notoriety in the Byzantine Empire, Armenians made significant contributions to other areas of Byzantine society as well. In addition to the military and royalty, ethnically Armenian Byzantines made their impact on the intellectual, religious, administrative, and economic life of Byzantium.

  a3
  A 14th-century Armenian illuminated manuscript. Wiki picture

  Armenians were the leaders of the mid-ninth century intellectual resurgence in the Byzantine Empire, which became known as the Macedonian Renaissance. Bardas Caesar, Theodora’s brother and an Armenian, was a dedicated patron of the arts and sciences. This was not only on a personal basis; Bardas turned his support for intellectualism into state policy. This was expressed by the opening of a new “university” in the Magnaura Palace. This university was not an established intellectual administration like we have today, but rather a school of higher education with chairs in a variety of academic fields, such as philosophy and law. The Magnaura School became an intellectual hallmark of the Macedonian Renaissance. The shining leaders of the Macedonian Renaissance were two Byzantine Armenians, Leo the Mathematician and Photios. Leo was one of those medieval polymaths who excelled in a number of the sciences, including mathematics, geometry, astronomy, and philosophy. Leo became a trusted advisor to Bardas Caesar, who had consulted him on a variety of matters. With the creation of the university at the Magnaura Palace, Bardas immediately appointed Leo to head the establishment. Photios, like Leo, was a highly enlightened polymath, writing on theology, history, science, philosophy, medicine, rhetoric, lexicography, and romance. His Bibliotheca, also known as the Myriobiblon, is a gargantuan work which evaluates the works of a vast host of Byzantine authors since the fifth century B.C., many of which are now lost, making the Bibliotheca an important source on these lost works. In addition, there are other figures of Armenian heritage that enriched Byzantine intellectual life. The tenth century historian Genesios was most likely the grandson of Constantine the Armenian, given his laudatory handling of Constantine in On the Reigns of Emperors.[51] Emperor Constantine VII, one quarter Armenian, wrote a number of works on the empire, such as De Administrando Imperio and De Ceremoniis, and also patronized science and learning.

  a4
  Icon of Photius from an image of a fresco in Kiev. Wiki picture

  The greatest contribution to Byzantine society by Photios was not as an intellectual, however, but as Patriarch. He was one of the most powerful Patriarchs of Constantinople, fighting with the Pope over his appointment in the Photian Schism (863-867). Even today both Orthodox Christians and students of history remember him as one of the most powerful figures in the history of the Byzantine church. Several other Armenians also reached high positions in the church establishment, such as John the Grammarian (r. 837-843) and Theophylact (r. 933-956), both Patriarchs of Constantinople during the ninth century along with Photios.

  Armenians also served in the Byzantine civil service. Under Heraclius, several Armenians were promoted in the civil service, in addition to the military, but a unique precedent was the case of Manuel. Manuel had served as both the military and civil leader of Byzantine Egypt. The same would be true of many Armenian commanders, as the position of strategos of a theme entailed wielding both military and civil power. In this capacity, many Armenians such as Tadjak Andzevatzik, Artavasdos Mamikonian, and Theodora’s uncle, Manuel, all held positions in the civil administration of the empire.

  The greatest period of Armenians in the civil service and Byzantine administration was, like their most important contributions in Byzantine intellectualism and the Orthodox Church, in the ninth century. There were some examples of Armenian administrators in the period between the Heraclians and the regime of Caesar Bardas. Artavasdos appointed several Armenians to high civil positions in his short-lived regime in Constantinople in the mid-eighth century.[52] Leo the Armenian’s father-in-law, the Armenian Arsaber, became head of the judiciary and was appointed quaestor in 808 by Nikephoros I.[53] Also during this period, the great Byzantine family of Skleros first came to prominence under Leo Skleros, who served as governor of the Peloponnesus.[54] Later, Constantine the Armenian served Basil in his administration, also holding the rank of patrician and later logothete.[55] His son, Thomas, would serve Constantine VII as a logothete and also a philosopher, contributing to the intellectual atmosphere of Constantine’s court.[56] Stylianos Zaoutzes, an Armenian and father-in-law of Leo VI, held the title of basileopator and was an important minister under his son-in-law, Leo.[57] Basil II appointed men of Armenian origins to high administrative positions as well, Gregory the Taronite becoming governor of Thessalonica and Theodorakanos governor of Philippopolis. Later Theodorakanos’ relatives would also serve in the provincial administrations, George serving as governor of Samos and Basil as catapan of Lombardy.[58] In the eleventh century, to help administer their new Armenian territories, Byzantine emperors even employed Armenian monks to help with local administration in former Armenian territories such as Vaspurakan and Ani.[59] Therefore throughout the period from Heraclius through the Macedonian Dynasty Armenians had been present in the civil administration of the Byzantine Empire, often at the highest levels of the provinces and the entire empire.

  Despite the high positions Armenians occupied in the military, intellectual, religious, and administrative realms, as well as the highest position of all, emperor, the vast majority of Armenians were commoners. They often occupied the same roles as their Greek or Slavic neighbors, working as farmers, craftsmen, sailors, and traders. Just like those Armenians who reached the imperial throne and the highest levels of the military, those Armenians who played the greatest roles in Byzantine society were heavily influenced by Byzantine culture and were generally Greek-speaking Orthodox Christians. Prime examples include Leo the Mathematician and Patriarch Photios. As time passed, certainly many of these Armenian settlers were thoroughly integrated into Greek speaking Byzantine society.[60]

  Although medieval Armenia made its own contributions to theology, learning, arts, and architecture, Armenia was limited from fully developing due to its unstable position between two great powers and the constant internal unrest of the nakharars. It was in the Byzantine Empire that Armenians could contribute to all aspects of a powerful state, from the military to intellectualism. Their numbers, and especially their military and economic prowess, greatly contributed to Byzantium surviving the original Muslim onslaught of the Rashidun and Umayyad Caliphates in the seventh and eighth centuries. The Armenians also greatly contributed to the Macedonian Renaissance, one of the greatest flowerings of Byzantine culture, since nearly every major figure involved was of Armenian descent, from Caesar Bardas to Leo the Mathematician. Armenian generals, including John Kourkouas, John I Tzimiskes, and Basil II, directed the reconquest of Muslim occupied land, which had Byzantium reach its territorial and military height.

  The military might have been the main route by which Armenians gained notoriety in Byzantium, but just like any people, the Armenians were diverse and multi-talented, contributing to imperial life and growth through the throne, the military, the intellectual circles, the churches, the administration, and the economy. The breath of contributions from those of Armenian descent, from mighty emperor to the lowly farmer in the Anatolian fields, illustrates the importance of the Armenian minority in making Byzantium a rich and vibrant society. The relationship between Byzantium and its Armenian minority was not always positive, and there was an underlining tension between the Armenians and other ethnic groups on a racial and religious level, but the Armenians were possibly the greatest minority in Byzantine history. The number of great emperors, talented generals, wise intellectuals, leading clergymen, and valuable members of Byzantine society of Armenian ethnicity illustrate the greatness of Armenia inside the Byzantine Empire. The Armenians had their glory days simultaneously with Byzantium, producing a triumphant and rich culture that thrived for centuries, preserved the glories of the past, and laid the foundations of modern Europe.

  About the author

  Michael Goodyear recently graduated with honors from the University of Chicago with a B.A. in History and Near Eastern Languages and Civilizations, as well as a minor in Latin American Studies. The focus of his research was on Byzantine history.

  Recommended citation

  Goodyear, Michael. “Inside and Outside the Purple: How Armenians Made Byzantium.” Armstrong Undergraduate Journal of History 6, no. 2 (Nov. 2016).

  Notes

  [1] Nationalism, in the modern interpretation of it as a nation state, did not exist during the Middle Ages. The Armenians here refer not to citizens of Armenia, but those who were Armenian in culture, ethnicity, and background. The idea of Armenian unity existed in a common homeland, common language, and even common rule, but this unity did not imply a national sentiment or a latent kingdom any greater than the ancestral heartland and even this ancestral homeland varied over time, since the concept of Greater Armenia was based both on where Armenians were presently settled and places historically associated with Armenia, rendering political considerations poor indicators of either “Armenian” or “Armenia.” Culture, language, or religious beliefs are also poor indicators of being Armenian inside the Byzantine Empire, since many Armenians converted, began to speak Greek, and became Hellenized once inside Byzantine borders. Origins are the chief indicator of being ethnically Armenian. The Byzantines fall under these same considerations, as they were by no means a nation in the modern sense either. The people that comprised Byzantium were not a uniform monolith but did share many similar aspects in many cases, such as calling themselves “Roman,” speaking Greek, and practicing Orthodox Christianity.

  [2] The Patriarchy of Constantinople was one of the five members of the pentarchy, or the five major episcopal sees of the former Roman Empire, along with Rome, Alexandria, Antioch, and Jerusalem. After the loss of Alexandria, Antioch, and Jerusalem to Arab armies in the seventh century, the Patriarch of Constantinople became the de facto leader of Christians in the East and on-and-off rival with the Pope in Rome.

  [3] For more information on this phenomenon, see Peter Charanis, “Ethnic Changes in the Byzantine Empire in the Seventh Century,” Dumbarton Oaks Papers XIII (1959): 29. The reader should be wary, however, since Charanis closely follows the now antiquated views of George Ostrogorsky regarding soldier farmers. Still, many Armenians became part of the property-holding classes and also served in the Byzantine military. Perhaps the most quintessential example is that of the great landed aristocracy of the tenth and eleventh centuries, such as the families of Kourkouas and Skleros, which were also ethnically Armenian.

  [4] The Fourth Ecumenical Council, held at Chalcedon, took place in 451 and stipulated the nature of Christ, a question that had led to religious divisions and disputes well before even the First Ecumenical Council at Nicaea in 325. The Fourth Ecumenical Council decided that Christ had two distinct natures and wills, one human and one divine, perfectly united in hypostasis with neither being superior or inferior. Instead, the Armenians followed Monophysitism. Monophysite constituencies believe that Christ has one nature in which divinity and humanity are perfectly united. The Armenians recognized the Third Ecumenical Council, at Ephesus, as the last legitimate one, but did not recognize the Council of Chalcedon or any succeeding councils that are considered ecumenical in the Orthodox tradition. This standpoint was first officially stated at the First Council of Dvin in 506.

  [5] Zaven Arzoumanian, trans., History of Ghevond, the Eminent Vardapet of the Armenians (VIII Century) (Burbank: Council for Religious Education, Western Diocese of the Armenian Church of North America, 2007), 124.

  [6] Thomson, The Armenian History Attributed to Sebeos, 31-32.

  [7] Peter Charanis, “The Transfer of Population as a Policy in the Byzantine Empire,” Comparative Studies in Society and History III, No. 2 (1961):142. This passage discusses the argument for the literal interpretation of the removal of Armenians from their homeland under Maurice.

  [8] Ihor Ševčenko, trans., Chronographiae Quae Theophanis Continuati Nomine Fertur Liber Quo Vita Basilii Imperatoris Amplectitur (New York: De Gruyter, 2011), 14-15.

  [9] Cyril Mango and Roger Scott, trans., The Chronicle of Theophanes Confessor: Byzantine and Near Eastern History, A.D. 284-813 (New York: Oxford University Press, 1997), 532.

  [10] See Nina Garsoïan, “The Problem of Armenian Integration into the Byzantine Empire,” in Studies on the Internal Diaspora of the Byzantine Empire (Washington, D.C.: Dumbarton Oaks Research Library and Collection, 1998), 57-58. Peter Charanis, “Observations on the Demography of the Byzantine Empire,” Comparative Studies in Society and History III, No. 2 (1961): 13. Mango, Chronicle of Theophanes Confessor, 590.

  [11] See Nicholas Adontz, “Basil I the Armenian,” Armenian Review 9 (1949): 5.

  [12] Themes were Byzantine territorial administrative divisions that replaced the old provincial division sometime in the late seventh or early eighth centuries.

  [13] See Charanis, “The Transfer of Population,” 144.

  [14] Peter Charanis, “The Chronicle of Monemvasia and the Question of the Slavonic Settlements in Greece,” Dumbarton Oaks Papers 5 (1950): 154-156.

  [15] Anna Comnena, The Alexiad, trans. Peter Frankopan (London: Penguin Books, 2009), 425-426.

  [16] See Gérard Dédéyan, “The Founding and Coalescence of the Rubenid Principality, 1073-1129,” in Armenian Cilicia, ed. Richard Hovannisian (Costa Mesa, CA: Mazda Publishers, 2008), 80.

  [17] For a more complete economic analysis, see Angeliki Laiou and Cécile Morrisson, The Byzantine Economy (Cambridge: Cambridge University Press 2007), 44-45.

  [18] See Cyril Mango, Byzantium: The Empire of New Rome (New York: Charles Schribner’s Sons, 1980), 26.

  [19] Cyril Mango, trans. The Homilies of Photius, Patriarch of Constantinople (Washington, D.C.: Dumbarton Oaks, 1958), 185.

  [20] See Speros Vryonis, Jr., “Armenian and Greeks in Byzantine Taron,” in Armenian Baghesh/Bitlis and Taron/Mush, ed. Richard Hovannisian (Costa Mesa, California: Mazda Publishers, 2001), 94.

  [21] Thomson, Armenian History Attributed to Sebeos, 38-40. Michael Whitby and Mary Whitby, The History of Theophylact Simocatta (Oxford: Claredon Press, 1986), 144, 153. Robert Bedrosian, The Chronicle of Michael the Great, Patriarch of the Syrians (Long Branch, NJ: Sources of the Armenian Tradition, 2013), 129.

  [22] Alice Mary Talbot and Denis F. Sullivan, Leo the Deacon: Byzantine Military Expansion in the Tenth Century (Washington, D.C.: Dumbarton Oaks, 2005), 67.

  [23] Ara Edmond Dosturian, trans. Armenia and the Crusades, Tenth to Twelfth Centuries: The Chronicle of Matthew of Edessa (Lanham: University Press of America, 1993), 27-28.

  [24] John Harper Forsyth, The Byzantine-Arab Chronicle (938-1034) of Yahya b. Sa’id Al-Antaki (Ann Arbor, MI: University of Michigan, 1977), 393.

  [25] Dosturian, Armenia and the Crusades, 40, 4. Forsyth, Byzantine-Arab Chronicle, 543.

  [26] Dosturian, Armenia and the Crusades, 68, 71.

  [27] Dédéyan, “Founding and Coalescence of the Rubenian Principality,” 80.

  [28] Anna Comnena, Alexiad, 424. Anna said that Armenians lived in Philippopolis during the reign of her father, Alexios I (1081-18). See also Garsoïan, “Problem of Armenian Integration,” 82.

  [29] Thomson, Armenian History Attributed to Sebeos, 35-36, 60.

  [30] Thomson, Armenian History Attributed to Sebeos, 91. Bedrosian, Chronicle of Michael the Great, 137.

  [31] Thomson, Armenian History Attributed to Sebeos, 104, 107-109. Walter E. Kaegi, “Seventh-Century Identities: The Case of North Africa,” in Visions of Community in the Post-Roman World: The West, Byzantium and the Islamic World, 300-1100, ed. W. Pohl, C. Gantner, and R. Payne (Burlington, VT: Ashgate, 2012), 172-173. Walter E. Kaegi, Byzantium and the Early Islamic Conquests (New York: Cambridge University Press, 1995), 196.

  [32] Στρατηγός (strategos) literally means army leader. In the middle Byzantine Empire it referred to a military governor of a theme, or territorial unit.

  [33] Nakharar was a hereditary title given to the nobility of ancient and medieval Armenia. Referring to the nakharars as a group generally signifies the Armenian nobility as a group or a whole. Each nakharar generally controlled his own estate and could call upon a private army, which created a hierarchy of dependent land-owners and lords with regional power.

  [34] Arzoumanian, History of Ghevond, 141-143.

  [35] Arzoumanian, History of Ghevond, 140-141.

  [36] Judith Herrin, Women in Purple: Rulers of Medieval Byzantium (Princeton, NJ: Princeton University Press, 2001), 79, 93-94.

  [37] Ševčenko, Chronographiae Quae Theophanis Continuati, 88-89.

  [38] Joseph Genesios, On the Reigns of Emperors, trans. Anthony Kaldellis (Canberra: Australian Association for Byzantine Studies), 50.

  [39] Bedrosian, Chronicle of Michael the Great, 128.

  [40] Walter E. Kaegi, Heraclius: Emperor of Byzantium (Cambridge: Cambridge University Press, 2003), 22. Kaegi, Byzantium and the Early Islamic Conquests, 187.

  [41] Movsēs Dasxuranc’i, The History of the Caucasian Albanians, trans. C. Dowsett (London: Oxford University Press, 1961), 202. Genesios, On the Reigns of Emperors, 11, 25, 32. David Nicetas, The Life of Patriarch Ignatius, trans. Andrew Smithies (Washington, D.C.: Dumbarton Oaks, 2013): 6-7. Movses Dasxuranci refers to Philippikos Bardanes as Armenian and Genesios and the Life of Patriarch Ignatius refer to Leo V as Armenian.

  [42] Ševčenko, Chronographiae Quae Theophanis Continuati, 88-89.

  [43] Thomson, The Armenian History Attributed to Sebeos, 31-32.

  [44] Patricia Karlin-Hayter, trans., Vita Euthymii Patriarchae CP (Bruxelles: Editions de Byzantion, 1970), 4-5. Ševčenko, Chronographiae Quae Theophanis Continuati, 10-11.

  [45] Sirarpie Der Nersessian, Armenia and the Byzantine Empire: A Brief Study of Armenian Art and Civilization (Cambridge, MA: Harvard University Press, 1945), 17-18. Timothy Greenwood, “Patterns of Contact and Communication: Constantinople and Armenia, 860-976,” in Armenian Constantinople, ed. Richard Hovannisin and Simon Payaslian (Costa Mesa, CA: Mazda Publishers, 2010), 75. Peter S. Cowe, “Relations between the Kingdoms of Vaspurikan and Ani,” in Armenian Van/Vaspurakan, ed. Richard G. Hovannisian (Costa Mesa, CA: Mazda Publishers, 2000), 80. Nina Garsoïan, “Armenia, History,” in Dictionary of the Middle Ages, Vol. 1, ed. Joseph R. Strayer (New York: Charles Scribner’s Sons, 1982), 481.

  [46] The title λογοθέτης (Logothete) was a Byzantine administrative position equivalent to that of a minister of state. Ishkhan was a medieval Armenian title that meant prince. The ἑταῖροι (hetaireia) was an imperial guard corps that was primarily composed of foreigners. The term translates to “the company,” which harks back to the old Macedonian Companions of Philip II and Alexander the Great. For more information on the importance of these individuals in the governments of Basil I and Leo VI, see Der Nersessian, Armenia and the Byzantine Empire, 21; George Ostrogorsky, History of the Byzantine State (New Brunswick, NJ: Rutgers University Press, 1969), 242; and Nicholas Adontz, “Basil I the Armenian,” Armenian Review 9 (1956), 13-14.

  [47] Karlin-Hayter, Vita Euthymii Patriarchae, 46-49.

  [48] Ševčenko, Chronographiae Quae Theophanis Continuati, 418-419.

  [49] Talbot, Leo the Deacon, 141. Bedrosian, Chronicle of Michael the Great, 169.

  [50] Dosturian, Armenia and the Crusades, 27-28.

  [51] Genesios, On the Reigns of Emperors, xv-xx. See also Adontz, “Basil I the Armenian,” 15.

  [52] Mango, Chronicle of Theophanes Confessor, 578.

  [53] Herrin, Women in Purple, 151.

  [54] Peter Charanis, “The Armenians in the Byzantine Empire,” Byzantinoslavica XXII (1961): 206.

  [55] Genesios, On the Reigns of Emperors, 74.

  [56] Ševčenko, Chronographiae Quae Theophanis Continuati, 48-49.

  [57] Karlin-Hayter, Vita Euthymii Patriarchae, 4, 5.

  [58] See Der Nersessian, Armenia and the Byzantine Empire, 23-24.

  [59] Alexander Kazhdan, “Armenians in the Byzantine Ruling Class Predominantly in the Ninth Century,” in Medieval Armenian Culture (University of Pennsylvania Armenian Texts and Studies 6) (1983), 441.

  [60] Speros Vryonis, “The Vita Basilii of Constantine Porphyrogenitus and the absorption of Armenians in Byzantine society,” in Ευφρόσυνον. Αφιέπωμα στον Μανόλη Χατζηδάκη (Athens: Εκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων 1992), 678.

  https://armstronghistoryjournal.wordpress.com/2016/11/16/inside-and-outside-the-purple-how-armenians-made-byzantium/

 4. Genocide Denial Goes Viral: ‘The Promise’ And The IMDB

  Stefan Ihrig

  Dr. Ihrig is an author and professor in history at the University of Haifa.

  (L-R) Actors Oscar Isaac, Charlotte Le Bon and Christian Bale attend the ‘The Promise’ premiere during the 2016 Toronto International Film Festival on September 11, 2016 in Toronto, Canada. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
  Writing this is dangerous: Speaking out on the Armenian Genocide means taking a huge risk. At the very least, it will be an exhausting experience, getting harassed online, trolled, threatened, down-rated on Amazon and publicly vilified. Until now, this was true mainly for individuals—academics, artists and activists. Now, it seems to apply to Hollywood movies, too. The Armenian Genocide remains one of the most controversial topics of 20th-century history and, even after its centennial, there is little reason to believe that controversy will come to an end and that some sort of consensus will come into being any time soon. Quite the opposite. Just in the last weeks, Turkey left the European Union’s cultural program in protest over a piece honoring the victims of the genocide by the Dresden Symphonic Orchestra which was sponsored by the program. Most recently, Turkey prevented a concert—again the very same piece—at the German Consulate in Istanbul. And now, we are in the middle of the next anti-Armenian campaign. This time its object is a Hollywood movie, The Promise, an epic focusing on the Armenian Genocide, starring amongst others Christian Bale. Yet, this time it might actually backfire and go another way.

  Watch on Forbes: Genocide Survivor Clemantine Wamariya On Resiliency

  Play Video
  All this has a long tradition. Eighty years ago the Turkish government forced Hollywood to drop a movie project based on The Forty Days of Musa Dagh, then a best-selling novel on the Armenian Genocide by German-language author, Jew and outspoken Hitler opponent Franz Werfel. The Forty Days of Musa Dagh, originally written as a warning against Hitler through the prism of the Armenian Genocide, never saw the silver screen. Such a movie could have also raised awareness of the fate of the Jews in Nazi Germany at the time and later of the ongoing Holocaust. It could have shaped the “narrative” of the struggle against Hitler. Many have since been interested to finally turn the novel into a major production, most recently, for example, Mel Gibson and Sylvester Stallone, but Turkish opposition and obstruction seemed insurmountable.

  Much seemed to have changed in the last years, especially in the centennial last year. A whole barrage of new publications, academic and non-academic, add to recent milestone publications by the great historians of the Armenian Genocide, such as Raymond Kevorkian, Taner Akcam and Ronald Grigor Suny. Academic conferences were held all over the world. It was not without reason that, at all the conferences on the Armenian Genocide in Israel last year—at the Open University, at the Hebrew University, or at the Van Leer Jerusalem Institute—participants and organizers made a point to talk about past efforts to put on a conference about the Armenian Genocide and how these had been thwarted by intervention of the Turkish government. Israel was a prized battleground in the conflict over acceptance and denial. Hollywood was and is another.

  And while a lot has changed, a lot has stayed the same. One sure indicator is the lack of reviews these many new, well-written and well-researched books that appeared last year have received in the mainstream media outlets in the Western world. Furthermore, even a rudimentary survey of last year’s press coverage of the centennial of the Armenian Genocide shows that it were mainly authors of Armenian descent who spoke out for the Armenians and their story. Despite a series of resolutions by various European national parliament recognizing the Armenian Genocide, most of the public opinion-makers remain silent. This applies not only to journalists but also, for example, historians writing the big histories of the 20th century or World War I. It is thus not surprising that the press coverage of The Promise betrays the fact that the Armenian Genocide is still perceived as a “new” and relatively unknown topic to the public at large.

  The Turkish government has constructed a very solid and relatively successful wall of enforced silence, blocking attempts not only to acknowledge, but even to discuss the topic through various forms of intimidation. Armenian Genocide denial must be counted as one of the most successful lobbying campaigns of the last 100 years when it comes to influencing our understanding of the past. Even if methods of intervention have changed, Turkish denialism is not a thing of the past. It is less often direct intervention by the government or the embassy, but rather a general atmosphere of intimidation, fear and enforced silence. One can only imagine what the threatened repercussions for media companies are—papers, networks and movie distributors—but we know that they exist and are very real. What is also real and tangible is the instant slandering, the bullying reflex of an amorphous body of Turkish nationalists and denialists who will use social media to attack people who speak out.

  The Promise made it further than the past grand projects—mainly because it was independently financed. It is one of the most expensive independent movies ever. It has been actually made and seems to have made it. Well, almost: It still has to take a crucial hurdle. It still lacks distributors. And it is here that Turkish intimidation, threat of boycott and retaliation strikes. The movie was screened in September at the Toronto International Film Festival to rather small-sized audiences. Like any movie of note, it has its IMDB entry ready where you can find all the information on the movie and where people can rate the film from one star to ten. And here this movie, for all intents and purposes is not yet available to the public, has become something of an online sensation, or rather an online battlefield. Over the last weeks it has attracted over 91,000 votes, largely split between ten- and one-star votes. The majority, over 57,000, are one-star votes. This is an obvious campaign to downrate the movie which then triggered pro-Armenian voting. We are witnessing yet another anti-Armenian denialist campaign playing out abroad, far away from Turkey, in open, democratic societies. While it is not clear who is orchestrating the campaign, it has to be assumed that, as with other campaigns, connections go back to the Turkish government and/or nationalist groups.

  This seems to be something new. Armenian Genocide denialism has gone through various phases of development in the last decades. It has now fully endorsed, it appears, post-modern lingo, and often one finds pieces talking simply about “stories” and “discourses” where in the past facts and archival documents reigned supreme. If this was the post-modern turn of Armenian Genocide denial, we are witnessing now the social media turn of the phenomenon. Denialism has entered the age of Twitter and online mob-rule. And, unfortunately, quite successfully so.

  But what do over 91,000 votes on IMDB really tell us? Who votes when, how many actual people are behind it, and thus how representative is it? And for what exactly? Just as Trump’s presidential campaign can tell us a lot about the future of politics—say, for example, about the role of online bullying, social media message policy, and mobilizing hardcore supporters—so the IMDB hype surrounding the The Promise can tell us something about highly fragmented and mobilizable societies as well as, in many ways, radical groups mainly existing as such groups only in the universe of social media (for now). Until we understand this better and are more careful in falling into the traps of social media polls, likes and reviews, more than 91,000 votes make for fine advertisement and should help the movie secure good distribution so that we, and all those over 32,000 who voted for it, can actually see the movie. Few movies have ever experienced such a pre-release buzz on IMDB. That much is clear. Thank you, denialists

  https://www.forbes.com/sites/realspin/2016/11/14/genocide-denial-goes-viral-the-promise-and-the-imdb/#4eab87415880

 5. […] ρόλος της Γερμανίας στη Γενοκτονία των Αρμενίων  Τhe Promise (H υπόσχεση). Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε Εκδήλωση Μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων […]

 6. […] Τhe Promise (H υπόσχεση). Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: