Μια παράξενη αυτοκτονία στη Μόσχα του Στάλιν το 1938

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Νίκου Κυριαζή, καθηγητή του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» την Κυριακή 24-9-2017. Αφορά την αυτοκτονία του Δημ. Νικολόπουλου, Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα το 1938, για τον οποίο υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στο αρχείο του Υπ.Εξ.

Ο Κυριαζής καταθέτει την υπόθεση ότι ο Νικολόπουλος δολοφονήθηκε από τη σοβιετική μυστική αστυνομία, η οποία σκηνοθέτησε την αυτοκτονία του. Ο λόγος ήταν ότι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα γιατί -όπως υποστηρίζει ο Κυριαζής- ο Νικολόπουλος είχε πληροφορηθεί από άγνωστη πηγή ίσως από τους Έλληνες ομογενείς της Γεωργίας- ότι ο Στάλιν είχε διατελέσει πράκτορας την τσαρικής μυστικής αστυνομίας Οχράνα. 

Προσωπικά το άρθρο αυτό μ’ ενδιαφέρει γιατί αναπτύσσει -έστω ως υπόθεση- μια ιστορία που την γνωρίζαμε όλοι όσοι έχουμε μελετήσει εκείνη την περίοδο της σοβιετικής ιστορίας. Επί πλέον με ευχαριστεί προσωπικά το γεγονός ότι ο Κυριαζής αναφέρεται στην δική μου ερευνητική δουλειά όσον αφορά το ζήτημα των σταλινικών διώξεων κατά του σοβιετικού ελληνισμού.   

Ας διαβάσουμε όμως το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο Βήμα:

 

Η δολοφονία ενός πρέσβη στη Σοβιετική Ενωση το 1938

Ο ανεξιχνίαστος θάνατος του Δημήτρη Νικολόπουλου την περίοδο των μεγάλων εκκαθαρίσεων στην ΕΣΣΔ, οι διώξεις των Ελληνοπόντιων και το μεγάλο μυστικό του Ιωσήφ Στάλιν

Κυριαζής Νίκος

Τον Ιανουάριο – Μάρτιο του 1938 υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδας στη Σοβιετική Ενωση ο αδερφός της γιαγιάς μου, Δέσπους Κυριαζή, το γένος Νικολοπούλου, συνιδιοκτήτριας της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ». Το «ΕΘΝΟΣ» ιδρύθηκε το 1913 από τον Σταύρο Νικολόπουλο, που πέθανε ανύπαντρος το 1938 και τον κληρονόμησαν η αδερφή του και ο αδερφός του Γιάννης.

Τον Μάρτιο του 1938, ο Δ. Νικολόπουλος πέθανε στη Μόσχα. Η επίσημη εκδοχή της σοβιετικής πλευράς ήταν ότι αυτοκτόνησε. Η Δέσπω και ο Γιάννης δεν το πίστεψαν ποτέ, για τον απλό λόγο πως δεν είχε καμία αιτία να αυτοκτονήσει. Ηταν ευκατάστατος, εργένης, υγιής, μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης, συγγραφέας, με τα βιβλία του να έχουν κυκλοφορήσει και από γαλλικό εκδοτικό οίκο, στην ακμή της καριέρας του και ένας «μπον βιβάν». Επιπλέον, λίγες ημέρες πριν είχε στείλει γράμμα στην αδερφή του, περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, τα δώρα που θα έφερνε στα ανίψια του, τον πατέρα του Κώστα, τον αδερφό του Αχιλλέα και τον πρώτο του ξάδερφο (γιο του Γιάννη και της Μαριάνθης) Κώστα Νικολόπουλο, το Πάσχα που θα ερχόταν για διακοπές στην Αθήνα.

Σκηνοθετημένη αυτοκτονία

Είναι λογικό κάποιος που σχεδιάζει να αυτοκτονήσει να αγοράζει δώρα για τα ανίψια του και να γράφει ότι θα ερχόταν το Πάσχα; Η Δέσπω και ο Γιάννης Νικολόπουλος πίστευαν πως η αυτοκτονία ήταν σκηνοθετημένη για να καλύψει δολοφονία από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. Ηταν άλλωστε η εποχή των μεγάλων δικών παρωδίας και των εκκαθαρίσεων του Στάλιν με θύματα πρώην έμπιστους συνεργάτες του, όπως ο στρατάρχης Τσουχασέφσκι, ήρωας της επανάστασης και του εμφυλίου, αρχηγός του σοβιετικού στρατού, ο Γεζόφ, πρώην αρχηγός της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας, αλλά και χιλιάδες κατώτερα στελέχη του κόμματος και απλούς πολίτες.

Δύο άλλα σημεία που φαίνεται να είναι αντίθετα προς τη θεωρία της αυτοκτονίας είναι πού βρέθηκε το όπλο με το οποίο υποτίθεται ότι αυτοκτόνησε. Ο πρέσβης δεν είχε δικό του όπλο και για έναν διπλωμάτη το να προμηθευτεί πιστόλι παράνομα στη Μόσχα την εποχή της σταλινικής τρομοκρατίας θα ήταν δύσκολο και παρακινδυνευμένο. Αλλωστε, ακόμη και αν ήθελε να αυτοκτονήσει, δεν ήταν αναμενόμενο να το κάνει στην Ελλάδα, αφού έβλεπε άλλη μία, έστω τελευταία, φορά τα αδέρφια του και τα ανίψια του που αγαπούσε σαν δικά του παιδιά;
Αν λοιπόν αποκλειστεί η θεωρία της αυτοκτονίας και γίνει αποδεκτή η άποψη της δολοφονίας, πρέπει να αναζητηθεί ο λόγος που θα είχαν οι σοβιετικοί να το κάνουν και να σκηνοθετήσουν αυτοκτονία.

Οι διώξεις των μειονοτήτων

Η δεκαετία του 1930 ήταν μία από τις χειρότερες στην Ιστορία της Ρωσίας. Η αναγκαστική κολεκτιβοποίηση της αγροτικής παραγωγής οδήγησε σε μεγάλο λοιμό με, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ως 12 εκατομμύρια θανάτους, μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τα 6 εκατομμύρια Εβραίων που εξόντωσε ο Χίτλερ. (Τίμοθι Σνάιντερ «Αιματοβαμμένες χώρες», «Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν» Παπαδόπουλος 2017, Borgan Musial «Die Angriffsplane Hitlers gegen den Westen» List 2010 & Nicolaw Werth «Ein Staat gegen sein Volk» στο Stephane Coartois Das Schwarzbuch des «Kommunismas», Μόναχο 1998, σελ. 45-295.

Ακολούθησαν οι κομματικές εκκαθαρίσεις. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως οι εκκαθαρίσεις και οι διώξεις του Στάλιν είχαν και ρατσιστικό χαρακτήρα, αν και σε μικρότερο βαθμό από του Χίτλερ. Ο Στάλιν δεν εμπιστευόταν τις εθνικές μειονότητες της Σοβιετικής Ενωσης και κυνήγησε πολλές από αυτές αμείλικτα, με καταπίεση, τρομοκρατία, εκτοπίσεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και μεταφορά ολόκληρων μειονοτήτων από τις εστίες τους σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Σιβηρία, που συνεχίστηκαν και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου. Τέτοιοι πληθυσμοί ήταν οι Κοζάκοι, Πολωνοί, Γερμανοί, Τάταροι, Τσετσένοι, άλλοι μουσουλμάνοι σε μικρότερο βαθμό, και Ελληνοπόντιοι.

Οι διωγμοί, η διάσωση και ο Μανιαδάκης

Οι διωγμοί των Ελληνοπόντιων από το σοβιετικό καθεστώς έχουν εξιστορηθεί, όπως στο βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη «Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού». Ο Νικολόπουλος ως πρέσβης το γνώριζε και κατέβαλε προσπάθεια να επαναπατρίσει όσο το δυνατόν περισσότερους για να τους σώσει, και μάλιστα παρά την αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης του Μεταξά, του διαβόητου Μανιαδάκη. Ο Μανιαδάκης ήθελε να αποφύγει να έρθουν στην Ελλάδα Ελληνοπόντιοι, ύποπτοι ως κομουνιστές. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκείνης της εποχής, από συναδέλφους του και φίλους (γιατί σχετικά στοιχεία δεν υπάρχουν, όπως θα αναφερθώ μετά) φαίνεται πως στους λιγότερο από τους τρεις μήνες που υπηρέτησε στη Μόσχα, ο Νικολόπουλος κατόρθωσε να επαναπατρίσει περίπου
150 ελληνοποντιακές οικογένειες.

Προφανώς αυτή η δράση δεν τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους Σοβιετικούς αλλά δεν πρέπει να ήταν επαρκής λόγος για πιθανή δολοφονία του. Η εικασία λοιπόν είναι πως ο Νικολόπουλος γνώριζε ένα ή περισσότερα μυστικά, θανάσιμα όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, για τον ίδιο, μυστικά που δεν έπρεπε να γίνουν γνωστά.

Ο πράκτορας της ΟΧΡΑΝΑ

Το πιο πιθανό είναι να είχε πληροφορηθεί ότι ο Στάλιν, πριν από το 1917, το 1913, ήταν πληροφοριοδότης και καταδότης της μυστικής υπηρεσίας του τσάρου της ΟΧΡΑΝΑ. Αυτό έγινε επίσημα γνωστό μετά την πτώση του κομμουνισμού, όταν έγιναν προσβάσιμα τα αρχεία της ΣΕ και των μυστικών υπηρεσιών της και το συγκεκριμένο έγγραφο δημοσιεύθηκε στην Πράβδα 30 Μαρτίου 1989.

Δεδομένου όμως ότι ο Στάλιν (το πραγματικό του επίθετο ήταν Τσουχασβίλι) ήταν Γεωργιανός και ως πράκτορας της ΟΧΡΑΝΑ έδρασε κυρίως στην πατρίδα του Γεωργία, όπου και ο Πόντος, η πατρίδα δηλαδή των Ελληνοπόντιων της Ρωσίας – ΣΕ, είναι πιθανό κάποιος από αυτούς να είχε πληροφορηθεί το μυστικό του Στάλιν και να το είχε διοχετεύσει στον έλληνα πρέσβη. Είναι επίσης πιθανό η σοβιετική μυστική υπηρεσία με τους δικούς της καταδότες να το έμαθε και να θέλησε να δολοφονήσει τον πρέσβη προτού διαρρεύσει το μυστικό.

Τον Ιούνιο – Ιούλιο 2017 έκανα έρευνα στα Αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για τη ΣΕ του 1938. Η έκπληξή μου δεν περιγράφεται από όσα ανακάλυψα, δηλαδή τίποτε! Τα αρχεία είναι τόσο ελλιπή ώστε είτε πολλά (και τα πιο κρίσιμα έγγραφα) χάθηκαν ή σε κάποια άγνωστη εποχή να αφαιρέθηκαν, άγνωστο γιατί και από ποιους.

Τα έγγραφα που χάθηκαν

Συγκεκριμένα, βρήκα ένα μόνο έγγραφο με την υπογραφή Δ. Νικολόπουλου, που αφορούσε χορήγηση διαβατηρίου στον σοβιετικό πολίτη, μάλλον διπλωμάτη, Βλαδιμίρ Βολκόφ. Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο αναφορικά με τον θάνατό του από τον πρέσβη που τον διαδέχτηκε, κ. Μαρκέτη, ή κάποιον άλλον της πρεσβείας, σαν ο θάνατος να ήταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό και επουσιώδες. Προφανώς τέτοιο έγγραφο-πόρισμα θανάτου θα υπήρχε και είναι μεταξύ των εξαφανισμένων. Ενώ υπάρχουν έγγραφα που αφορούν αιτήσεις χορήγησης βίζας Σοβιετικών για την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένα με αίτηση βίζας επαναπατρισμού Ελληνοποντίων! Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο-αναφορά ούτε από τον Νικολόπουλο, ούτε από τον διάδοχό του στην πρεσβεία σχετικά με τις ελληνικές διώξεις, δίκες κ.λπ., αλλά ούτε για τα θέματα των Ελληνοποντίων, σαν να μη γίνονταν οι δίκες ή οι διωγμοί των Ποντίων. Μοναδική αναφορά, σαν να είχε διαφύγει της προσοχής όσων ίσως εξαφάνισαν τα υπόλοιπα έγγραφα, είναι μια παράγραφος σε ένα έγγραφο που αφορά τη στάση ενός έλληνα ιερέα Παπαδόπουλου, ο οποίος αποδείχτηκε ανάξιος του αξιώματός του (χωρίς οι κατηγορίες να προσδιορίζονται με ακρίβεια). Στο έγγραφο αναφέρεται σε μια παράγραφο. Συγκεκριμένα, στο υπ. ΑΠ 1407 (που υπογράφει ο πρέσβης Μαρκέτης), για την ελληνική κοινότητα του Καρς!

«Τοι αύται Κοινότηται δεν υφίστανται πλέον στη Ρωσσία. Τα ελληνικά εκκλησιαστικά συμβούλια διελύθησαν τελευταίως, είτε διότι οι Ελληνικαί Εκκλησίαι εκλείσθησαν, είτα διότι τα περισσότερα εφυλακίσθηκαν, εξωρίσθηκαν, απελλάθησαν ή ανεχώρησαν». Το «ανεχώρησαν» είναι έμμεση αναφορά στις ελληνικές οικογένειες που διασώθηκαν γυρίζοντας στην Ελλάδα χάρη στις προσπάθειες του Δ. Νικολόπουλου. Είναι η μοναδική αναφορά, επαναλαμβάνω, που αφήνει να φανεί, παρεμπιπτόντως, πως υπήρχε θέμα δίωξης Ελλήνων! Τα έγραφα που υπάρχουν αφορούν δευτερεύοντα θέματα, όπως χορηγήσεις βίζας σε σοβιετικούς διπλωμάτες κ.λπ.

Τέλος, όπως με ενημέρωσε αφυπηρετήσας πρέσβης δρ Αγης Χριστόπουλος, οι πρεσβείες συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών. Τέτοια έκθεση για το 1938 της πρεσβείας της Ελλάδας στη ΣΕ δεν υπάρχει. Είναι όμως βέβαιο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΥΠΕΞ, ότι υπήρξε και έχει και αυτή εξαφανισθεί. Ετσι, το θέμα του θανάτου του πρέσβη Δημητρίου Νικολόπουλου παραμένει ένα από τα μη διαλευκανθέντα μυστήρια του φοβερού έτους για τη ΣΕ 1938.

Η παράνοια του «μεγάλου πατερούλη»

Ηταν τέτοια η παράνοια του Στάλιν και των οργάνων του που στη διάρκεια του πολέμου εκτόπισαν την οικογένεια του Σουλτάν Αμέτ Χαν, ενός από τους άσους της σοβιετικής αεροπορίας με 49 καταρρίψεις γερμανικών αεροπλάνων, δύο φορές τιμημένο με το ανώτατο παράσημο του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης. Χρειάστηκε η μεσολάβηση του ίδιου του αρχηγού της σοβιετικής αεροπορίας Νοβίκοφ ώστε η οικογένειά του να επαναπατρισθεί. Οσο για τους Πολωνούς, γενικά καταδιώχθηκαν αμείλικτα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση τη συμφωνία Ρίμπεντροπ – Μολότοφ οι Σοβιετικοί επιτέθηκαν στην Πολωνία από τα ανατολικά ενώ οι Πολωνοί πολεμούσαν τους Γερμανούς και ότι μετά τη συνθηκολόγηση οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν 6.000-10.000 πολωνούς αξιωματικούς στο Κατίν.

Ούτε είναι περίεργο πώς μερικές δεκάδες χιλιάδες Κοζάκοι με αρχηγό τον στρατηγό του σοβιετικού στρατού, που είχε συλληφθεί αιχμάλωτος από τους Γερμανούς, Βλασόφ, υπηρέτησαν όπως και άλλοι Ρώσοι στις τάξεις της Βέρμαχτ. Στη δε ακτή Ομάχα, όπου δόθηκε η πιο πολύνεκρη μάχη από τις πέντε ακτές της απόβασης της Νορμανδίας, μερικές μονάδες του γερμανικού στρατού που υπερασπιζόταν τα οχυρά εναντίον των Αμερικανών ήταν Ρώσοι.

Ο κ. Νίκος Κ. Κυριαζής είναι καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=902859

……………………………………………………………..
……………………………..
………..
στρατόπεδο συγκέντρωσης- gulang

Σημείωση Β.Α.: Η πιθανολογούμενη στρατολόγηση του Στάλιν από την Οχράνα, την τσαρική μυστική αστυνομία είχε αναδειχθεί στην ΕΣΣΔ το 1989 όταν στις 30 Μαρτίου η Πράβδα δημοσίευσε ένα έγγραφο του 1913, που βρέθηκε στα αρχεία και υπογράφεται από τον «συνταγματάρχη Eremin», που υπήρξε επικεφαλής του τμήματος της Οχράνα που έδρευε στην Τιφλίδα.… 

Το έγγραφο αυτό είχε πρωτοδημοσιευτεί το 1956 στο περιοδικό Life. Στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε από μένα στο βιβλίο μου: Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό, Αθήνα, 1992.

Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι το έγγραφο είναι πλαστό…

Στάλιν Πράβδα 30-3-89

H υπόθεση αυτή αναφέρεται και στην εκτεταμένη βιογραφία του Στάλιν που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. 

Βέβαια πρέπει να πούμε το θέμα αυτό παραμένει ως υπόθεση και δεν έχει αποδειχθεί κάτι τελεσίδικα. Και αυτή την έλλειψη  έστω και κάποιες ενδείξεων την έλαβαν υπόψη τους οι καλοί μελετητές του Στάλιν όπως ο Μοντεφιόρε, ο Σέρβις και ο Κόνκουεστ. Οι οποίοι παρότι είναι γενικά εχθρικοί απέναντι στην Οκτωβριανή Επανάσταση, δεν αναφέρουν κάτι σχετικό. Ο ιστορικός Simon Sebag Montefiore αναφέρει ότι σε κανένα φάκελο της Οχράνα δεν υπάρχει τέτοια αναφορά και ότι ο Στάλιν περιγράφεται ως επαναστάτης και ποτέ ως κατάσκοπος. Ομοίως, ο Robert Conquest είχε την άποψη ότι οι ισχυρισμοί αυτοί «πρέπει να απορριφθούν». 

Πώς βγήκε η φήμη

Αν θέλουμε να βρούμε την αρχή της φήμης αυτής θα πρέπει να ανατρέξουμε σε ένα έγγραφο του  συνταγματάρχη Eremin, που υπήρξε επικεφαλής του τμήματος της Οχράνα που έδρευε στην Τιφλίδα.  Το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε το 1956 στο περιοδικό Life και αναδημοσιεύτηκε από τη σοβιετική Pravda to 1989.  Αλλά έκτοτε αποδείχθηκε πλαστό το έγγραφο του «συνταγματάρχη Eremin». Άλλη πηγή της φήμης ανιχνεύεται στη βιογραφία του Στάλιν που έγραψε το 1967 ο Edward Ellis Smith. Όπου την εκτίμηση ότι ο Στάλιν υπήρξε πράκτορας της Οχράνα την βάσιζε στην «ύποπτη’, όπως χαρακτήρισε, ικανότητά του να δραπετεύει από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές, την ανεμπόδιστη μετακίνηση και την οικονομική ευμάρεια χωρίς εμφανή πηγή εισοδήματος.

Πιθανότατα την απάντηση να δίνει ο Μοντεφιόρε, ο οποίος αναφέρει ότι κατά το δεύτερο ταξίδι που έκανε ο Στάλιν στην Κρακοβία τον Δεκέμβριο του 1913 μετά από αίτημα του Λένιν, συνάντησε και έγινε φίλος με τον Roman Malinovsky, έναν Μπολσεβίκικο που ήταν μυστικός πράκτορας της Οχράνα. Πιθανότατα η σχέση με τον Μαλινόφσκι διαμόρφωσε τη βάση της υπόθεσης ότι και ο Στάλιν υπήρξε πράκτορας της Οχράνα…

Έχει ενδιαφέρον ότι αυτό το ταξίδι του Στάλιν για να συναντήσει τον Λένιν έγινε για να συζητήσουν τη διαφορετική άποψη που είχαν για το ζήτημα των μενσεβίκων. Ο Στάλιν υποστήριζε ότι οι δύο αυτές μαρξιστικές τάσεις του Ρωσικού Σοσιαδημοκρατικού Κόμματος (ΡΣΔΕΚ) θα έπρεπε να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επανενωθούν ενώ ο Λένιν ήταν απολύτως αντίθετος με την άποψη αυτή. Τελικά στους κόλπους των μπολσεβίκων ηγετών επικράτησε η άποψη του Λένιν… Είχε προηγηθεί μια πρώτη συνάντηση με τον Λένιν κατά κατά τον Οκτώβριο του 1912, όπου ο Στάλιν συνοδευόμενος από την Βαλεντίνα Λόμποβα συζήτησε χωρίς αποτέλεσμα τη διαφωνία τους σχετικά με το ζήτημα της επανένωσης με τους μενσεβίκους.

Ένα μήνα μετά τη δεύτερη συνάντηση με τον Λένιν, ο Στάλιν ταξίδεψε στη Βιέννη, όπου φιλοξενήθηκε από τον εύπορο μπολσεβίκο  Αλέξανδρο Τροιανόφσκι. Αποτελεί ιστορική ειρωνεία ότι την ίδια ακριβώς στιγμή (Ιανουάριος του 1913) ήταν στην πόλη ταυτόχρονα ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Γιόσιπ Τίτο. Εκείνο το ταξίδι του Στάλιν στην Βιέννη είχε και ένα ελληνικό ενδιαφέρον, εφόσον χρησιμοποίησε διαβατήριο που έφερε το όνομα «Σταύρος Παπαδόπουλος».

Η περίπτωση Μαλινόφσκι

Ο Μαλινόφσκυ ήταν μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Πολωνος στην καταγωγή και σκληρός αντι-μενσεβίκος, προσχώρησε στο κόμμα των μπολσεβίκων (ΡΣΔΕΚ)τον Ιανοάριο του 1912 και με πρόταση του Λένιν εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Τον Οκτώβριο του 1912 εκλέχθηκε στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ως μπολσεβίκος και ήταν αναπληρωτής πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών. Ήταν υπεύθυνος της 6μελούς μπολσεβίκικης ομάδας (δύο εκ των οποίων ήταν πράκτορες Oχράνα).

Τη δράση του Μαλινόφσκι αντιλήφθηκε ο αρχηγός των μενσεβίκων Τζούλιο Μάρτοφ και τον κατάγγειλε το 1913 ως κατάσκοπο. Ο Λένιν αρνήθηκε να τον πιστέψει και υποστήριξε τον Μαλινόφσκι. Την ίδια στάση κράτησε και ο Στάλιν. Ήταν τόση η εμπιστοσύνη που είχαν οι Λένιν και Στάλιν στον Μαλινόφσκι, ώστε ο ίδιος ο Στάλιν απείλησε την αδελφή και τον γαμπρό του Μάρτοφ, τη Λυδία και τον Φέντερ Νταν, λέγοντας ότι θα το μετανιώσουν αν οι Μενσεβίκοι επιμένουν στην καταγγελία τους. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Μαλινόφσκι ευθυνόταν για τη σύλληψη από την Οχράνα του Sergo Ordzhonikidze (14 Απριλίου 1912), του Yakov Sverdlov (10 Φεβρουαρίου 1913) και του Στάλιν (23 Φεβρουαρίου 1913).

Τελικά η δράση αποκαλύφθηκε το Μάιο του 1914 και ο Μαλινόφσκι διέφυγε στη Γερμανία.  Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση επέστρεψε στη Ρωσία και προσπάθησε να γίνει μέλος του Σοβιέτ της Πετρούπολης. Αναγνωρίστηκε από τον Ζηνόβιεφ και το Νοέμβριο του 1918 συνελήφθη, δικάστηκε και εκτελέστηκε. 

Ο Μοντεφιόρε υποστηρίζει ότι η περίπτωση Μαλινόφσκι με την επιτυχημένη διείσδυσή του στους  κόλπους των μπολσεβίκων ενίσχυσε την καχυποψία και την παράνοια του Στάλιν που τελικά οδήγησε στις σταλινικές διώξεις. 

silence

 

 

5 Σχόλια

 1. Η πιθανολογούμενη στρατολόγηση του Στάλιν από την Οχράνα, την τσαρική μυστική αστυνομία είχε αναδειχθεί στην ΕΣΣΔ το 1989 όταν στις 30 Μαρτίου η Πράβδα δημοσίευσε ένα έγγραφο του 19013, που βρέθηκε στα αρχεία…

 2. Καθηγητής Δρ. Νίκος Κυριαζής on

  Αγαπητέ κ. Αγτζίδη, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αναφορικά με το άρθρο μου για τον Στάλίν και τον Έλληνα πρέσβη στην ΕΣΣΔ.

  Σε ποιό e-mail θα μπορούσα να σας βρω για να επικοινωνήσουμε;

  Με εκτίμηση,

  Νίκος Κυριαζής

  Καθηγητής Δρ. Νίκος Κυριαζής
  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

 3. […] ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Νίκου Κυριαζή με τίτλο «Η δολοφονία ενός πρέσβη στην ΕΣΣΔ το 1938«. Βρήκα το άρθρο αυτό ενδιαφέρον γιατί αναπτύσσει […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: