Ένα εικαστικό αφιέρωμα στη φύση, της Αθηνάς Σχινά

Mέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση με τίτλο «Εύκρατη Ζώνη. Ύλη, ενέργεια, χώρος, μορφή σε ενδογενείςισορροπίες και συνεχείς μεταλλαγές« στο Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Άνδρο. Την έκθεση  επιμελήθηκε η τεχνοκριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά. 

Είναι το τρίτο μέρος μιας τετραλογίας που αφορά τη φύση και το περιβάλλον. Τα εικαστικά αυτά αφιερώματα,  που θα ολοκληρωθούν του χρόνου, ξεκίνησαν το 2015. Αφορμή ήταν η ένταση των μηνυμάτων που έστελνε ο πλανήτης, ότι κάτι αλλάζει δραματικά στις φυσικές ισορροπίες.

 

Ακριβώς στο αίτημα αυτό των καιρών η εικαστική δημιουργία μπορεί να έχει τη δική της συμβολή, να κάνει το δικό της σχόλιο με τον ιδιαίτερο τρόπο της. Η εγρήγορση που απαιτεί η εποχή μας, μιας και όλα αλλάζουν και τίποτα δεν παραμένει  δεδομένο, έχει το εικαστικό της αποτύπωμα. Εξ άλλου αυτός είναι και ο ρόλος της τέχνης. Να μας προβληματίζει ώστε να στοχαζόμαστε γύρω από τα διάφορα φαινόμενα, κοινωνικά και φυσικά, να κατανοούμε τις νομοτέλειες αλλά και τις συνέπειες που έχουν οι ανθρώπινες πράξεις.

Όπως γράφει η επιμελήτρια: «... η φύση είναι η κομβική ένωση πολλών παλαιότερων, αλλά και σύγχρονων αναγκαιοτήτων, που μπορούν να εμφανιστούν  με αλληγορίες και με συμβολικές αναγωγές του λόγου της εικόνας. Ενός «λόγου» που γίνεται ευχερέστερα κατανοητός, μέσα από την εικαστική δημιουργία. Αυτή η δημιουργία διαθέτει δομές κι αναθεωρητικές δυνατότητες που λειτουργούν με ευελιξία κι αυτοτέλεια, με πνευματικότητα και εκφραστική ελευθερία, συνισταμένες με άλλα λόγια που μπορούν να συνεγείρουν την ατομική συνείδηση και κατ’ επέκταση ομάδες ανθρώπων ή γιατί όχι και λαών, μέσα από την ευοίωνη κι ενθαρρυντική προοπτική¨.

Στη έκθεση συμμετέχουν με έργατους εκλεκτοί καλλιτέχνες, οι οποίοι με αλφαβητική σειρά είναι: Ν. Αγγελίδης, Χρ. Βουδούρογλου, Π. Βρέλλης, Γ. Γυπαράκης, Ειρ. Κανά, Ελ. Κουτσουκέλη, Γ. Λάππας, Κ. Μάσσος, Ελ. Παρμακέλη, Β. Σπυρούλη, Αντ. Στάβερης και Ηλ. Τσακμάκης.

Το εξώφυλλο κοσμεί ένα έργο του αδικοχαμένου Γιώργου Λάππα.

 

————————————————————————————-

Oι διαφημίσεις που βλέπετε στο τέλος των αναρτήσεων και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τη θεματολογία του μπλογκ μας, προέρχονται από τη WordPress  και δεν αποφέρουν κανένα οικονομικό όφελος στο ιστολόγιο μας.

 

Advertisement

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: