Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου: Μεταξύ Documento και Μπουκαδούρας….

Η Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου είναι η επίσημη μέρα τιμητικών εκδηλώσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Δηλαδή για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, όπως προέβλεπε ο νόμος, μόνο που το εφαρμοστικό προεδρικό διάταγμα αντικατάστησε τον όρο «γενοκτονία» με τον όρο «Μικρασιατική Καταστροφή». Καταλαβαίνετε τους λόγους. Για περισσότερα δείτε ένα άρθρο μου εκείνης της εποχής (2001) για το συγκεκριμένο γεγονός: Νέο ατόπημα κατά του μικρασιατικού ελληνισμού…


Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου σε προσωπικό επίπεδο συμβαίνουν δύο γεγονότα:

  1. Στην εφημερίδα «Documento» υπάρχει ένθετο περιοδικό αφιερωμένο στη Μικρασιατικη καταστροφή με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ. Η πολιτιστική ‘επανάσταση'» με σημαντικά άρθρα, καλή  εικονογράφηση. Η δική μου συμβολή αφορά τη διαχείριση της Ανταλλάξιμης Περιουσίας και τελειώνει με μια δημιουργική πρόταση προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… Υπάρχουν επίσης εξαιρετικά κείμενα των Μιχάλη Βαρλά Michael Varlas, Δ. Αρδανιώτης (για τα μουσικά) και Βασιλική Λάζου….

2.       Στις 7.30 μ.μ.  συμμετέχω σε μια εκδήλωση στην Καλαμάτα για να συζητήσουμε σε βάθος και χωρίς αναστολές, μια από τις πλέον άγνωστες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: τις αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής και τις καταλυτικές της επιδράσεις… 

Την εκδήλωση τη διοργανώνει Το Πολιτιστικό Στέκι Μπουκαδούρα,   Μιαούλη 30, 24100 Καλαμάτα.

Στην ανακοίνωσή τους γράφουν: «Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη »Μικρά Ασία» (εκδόσ. Παπαδόπουλος) – με καλεσμένο τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο καλεσμένος ομιλητής θα παρουσιάσει τη διαδικασία μετάβασης από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του έθνους-κράτους για να αποσαφηνιστούν αδιερεύνητα στοιχεία της ιστορίας όπως είναι – μεταξύ άλλων – οι λόγοι που το μιλιταριστικό κίνημα των Νεότουρκων αποφάσισε και πραγματοποίησε τη Γενοκτονία των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, καθώς και οι ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των μεγάλων δυνάμεων της εποχής για την ελληνική ήττα. Κατά την εκδήλωση θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ιστορικός Μάριος Αθανασόπουλος.

Θ’ ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια με τους
– Γιώργο Κλάδη, κρουστά
– Νίκο Παλαιολόγο, ούτι
– Ελένη Πανταζοπούλου, τραγούδι»

Φωτογραφία του χρήστη Μπουκαδούρα.

Advertisement

1 comment so far

  1. harrosnews on

    Εκδήλωση για τη Μικρά Ασία στη «Μπουκαδούρα»
    Πρώτη Δημοσίευση: 15/09/2017 19:08 – Τελευταία Ενημέρωση: 15/09/2017 19:12

    Τιμώντας την επέτειο των οδυνηρών γεγονότων του 1922, το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» οργανώνει εκδήλωση την προσεχή Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο πολιτιστικό στέκι «Μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας), με ομιλητή τον Βλάση Αγτζίδη.

    Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της διαδικασίας μετασχηματισμού της (1908-1923) προκαλούσαν πάντα αμφιθυμία. Η συνειδητή άρνηση και η επιλεγμένη σιωπή καθόρισαν τις προτεραιότητες της ιστορικής επιστήμης. Ο ελληνισμός της Ανατολής και η καταστροφή του δεν αποτέλεσαν μέρος των νεοελληνικών επιστημονικών προτεραιοτήτων.

    Ο καλεσμένος ομιλητής θα παρουσιάσει τη διαδικασία μετάβασης από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του έθνους-κράτους για να αποσαφηνιστούν αδιερεύνητα στοιχεία της ιστορίας, όπως είναι – μεταξύ άλλων – οι λόγοι που το μιλιταριστικό κίνημα των Νεότουρκων αποφάσισε και πραγματοποίησε τη Γενοκτονία των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, καθώς και οι ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των μεγάλων δυνάμεων της εποχής για την ελληνική ήττα.

    Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Ιστορίας. Το θέμα της διατριβής του αφορούσε στον ελληνικό Τύπο της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο του μεσοπολέμου. Για το φαινόμενο του παρευξείνιου ελληνισμού και τη διερεύνησή του συνεργάστηκε με το ΑΠΘ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Bordeux III (Γαλλία). Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία, όπως: – «Ποντιακός ελληνισμός: Από τη γενοκτονία και το σταλινισμό ως την περεστρόικα» το 1990 – «Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: Οι συνέπειες για τον Ελληνισμό» το 1992 – «Οι άγνωστοι Έλληνες του Πόντου» (επιμέλεια) το 1995 – «Πόντος: Ένα ανοιχτό ζήτημα», το 1996, «Παρευξείνιος διασπορά: Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου» το 1997, «Οι Νιώτηδες της Κρήτης: Μια οικογένεια στις κρητικές επαναστάσεις» το 2000 κ.ά. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγγραφή της «Ιστορίας της ελληνικής διασποράς στα βορειοανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου», το 1995, καθώς και δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχαζίας από την εμπόλεμη περιοχή (1993) και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1996.

    Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στην ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Τα άρθρα του, που ξεπερνούν τα 200, δημοσιεύτηκαν στα εξής έντυπα: Ελευθεροτυπία, Έθνος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Άρδην, Ιστορικά, Έρεισμα, Ελλοπία, Επίκαιρη (Κύπρος), Εθνικός Κήρυξ (Νέα Υόρκη), Υπέρ (Λος Άντζελες), Ελληνική Διασπορά (Τιφλίδα), Akropoli (Μόσχα), Journal of refugee studies (Oξφόρδη), Pogrom (Γερμανία). Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό. Σήμερα υπηρετεί σε θέση συμβούλου στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.

    Κατά την εκδήλωση θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο ιστορικός Μάριος Αθανασόπουλος.

    Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια με τους Γιώργο Κλάδη – κρουστά, Νίκο Παλαιολόγο-ούτι και Ελένη Πανταζοπούλου, τραγούδι.
    http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: