Ένα συνέδριο «μαϊμού», που εξευτελίζει τους Πόντιους

Ένα συνέδριο «μαϊμού», που εξευτελίζει τους Πόντιους
του Βλάση Αγτζίδη*
 .
To Σ/Κ (5-6 Aυγούστου) η πλειονότητα του ΔΣ της ΠΟΕ -10 μέλη από τα 19 (γιατί τα υπόλοιπα 9 παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενα)- χρησιμοποιώντας ως όχημα ένα ξεπεσμένο όργανο τη ΔΙΣΥΠΕ οργανώνει μια μάζωξη που της έχει δώσει το βαρύγδουπο τίτλο «8ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού».
 .
Κανείς άλλος δεν συμμετέχει, πλην των οργανώσεων που ελέγχει η πλειονότητα. ΚΑΜΙΑ ομοσπονδία του εξωτερικού, ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή, θα πάρει μέρος. Συμμετέχουν όμως αυτοί οι εξ Αθηνών, που η ομάδα Παρχαρίδη κατηγορούσε για χρόνια αδίκως ως «λαμόγια».

Και είχε βάλει ως στόχο να καταστρέψει και να ελέγξει δομές και διαδικασίες που ήταν αρκετά προχωρημένες. Και τα κατάφερε…. Κι έτσι, αυτή τη στιγμή τα «λαμόγια της Αθήνας» έχουν μετατραπεί σε βασικούς στυλοβάτες των παλιών κατηγόρων τους. O tempora, o mores, που θα έλεγαν κι οι αρχαίοι μας πρόγονοι…
 .
Άρα τι παγκόσμιο είναι αυτό το πράγμα;
 .
Εδώ δεν είναι ούτε καν πανελλαδικό!!!
 .
Η εξαθλίωση και η κατάπτωση -όπως έγραψα σε μια συζήτηση- σχετίζεται με τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του Παρχαρίδη… ο οποίος δυστυχώς με διάφορες κατά καιρούς αντιφατικές παρέες προσπάθησε από το 2010 να μετατρέψει την ΠΟΕ σε ένα συγκεντρωτικό όργανο, να ελέγξει πλήρως το χώρο μέσα από μια μικρόμυαλη αντίληψη -που ήταν στερημένη μιας ολοκληρωμένης γνώσης για το ποντιακό- και να διεκδικήσει διοικητικά έναν παντοτινό ρόλο.
.
Έτσι ξεκίνησε από το 2010 η συνδικαλιστική κατάπτωση των εκλογικών διαδικασιών. Άρχισε η πολιτική της από τα πάνω υπόδειξης των εκλεκτών του προέδρου, της γραμμής και των σκονακίων που μετέτρεπαν τους πρωτοβάθμιους συλλόγους σε άβουλα πρόβατα. Κι όλα αυτά, προσπαθώντας να εξοντώσει εκλογικά εκείνα τα μελη του Δ.Σ. που είχαν ανεξάρτητη και κριτική φωνή και να περιστοιχιστεί μόνο από πιστούς οπαδούς -οι οποίοι κατά καιρούς άλλαζαν.
 .
Επίσης επιδίωξε την αποδιάλυση τη ΔΙΣΥΠΕ, μόνο και μόνο για να γίνει αυτός πρόεδρος ενώ οι εκλογές ανέδειξαν τότε τον Σαββίδη.
 .
Ακολούθησε πρακτικές και μεθοδεύσεις που μέχρι τότε ήταν γνωστές ως «τανιμανιδισμός». Και τις ξεπέρασε εντελώς…
 .
Και φτάσαμε σήμερα στο τραγικό σημείο να διοργανώνεται τώρα ως τάχα «8ο» ένα ψευτο-παγκόσμιο ψευτο-συνέδριο από ένα μέρος των ελλαδιτών Ποντίων και ΜΟΝΟ με ελλαδίτες. Δεν είναι αυτό ντροπή και κατάπτωση;
 .
Πάντως εμείς τα λέγαμε από παλιά: https://kars1918.wordpress.com/2016/11/18/poe-3/ αλλά δυστυχώς υπήρξαμε «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»…
.
Ένα συνέδριο "μαϊμού", που εξευτελίζει τους Πόντιους
Παρχαρίδης

 

5 Σχόλια

 1. Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

  Κάλεσμα όλων των Ποντίων στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία

  Κάλεσμα προς όλες τις ποντιακές ομοσπονδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού να βρεθούν ενωμένες ενόψει της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων, το 2019, και να αγωνιστούν προκειμένου να κάνουν γνωστή την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, διεκδικώντας το δικαίωμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, απηύθυναν οι πρόεδροι τριών Παμποντιακών Ομοσπονδιών του εξωτερικού (Ευρώπης, ΗΠΑ- Καναδά και Αυστραλίας) και τα εννέα παραιτηθέντα μέλη του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις του 2019 ανά τον κόσμο για τα 100χρονα.

  Οι τρεις ομοσπονδίες των Ποντίων του εξωτερικού προτείνουν την σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής, που θα συντονίσει και θα προετοιμάσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία, ώστε να είναι πολύπλευρες και με απήχηση τόσο στις νέες γενιές των Ποντίων όσο και στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε διεθνή φόρα και λόμπι.

  «Οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει ως Ομοσπονδία του εξωτερικού μπορούν να αποτελέσουν τα εργαλεία για έναν καλύτερο συντονισμό των εκδηλώσεων για τα 100χρονα, με ύψιστο στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Επίκεντρο των εκδηλώσεων αυτών πρέπει να είναι ο πολιτισμός – χοροί, τραγούδια, γαστρονομία – και η ιστορία, μέσα από διεθνή επιστημονικά συνέδρια», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων της Ευρώπης, Ανέστης Οσιπίδης.

  Παράλληλα, μετέφερε την αγωνία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην προ ημερών συνάντηση που είχε μαζί του αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, προκειμένου τα 100χρονα να βρουν όλους τους Πόντιους ενωμένους. «Ας ενωθούμε για τα 100χρονα και μετά ας αναθεωρήσει ο καθένας τη θέση του, εάν αυτό επιθυμεί», ανέφερε ο κ. Οσιπίδης.

  «Το κύριο πρόβλημα μας είναι ότι δεν είμαστε ενωμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός Ποντίων θέλει την ένωση. Αυτή τη στιγμή ο θύτης (Τουρκία) καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την μη αναγνώριση από ότι τα θύματα. Έχουμε χρέος προς τους προγόνους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την αναγνώριση» επεσήμανε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, και έκανε λόγο για «τρικλοποδιές» από τον ελλαδικό χώρο, που εμποδίζουν την κοινή πορεία προς αυτό το στόχο. «Αυτό είναι ένα έγκλημα που μας βαραίνει», είπε. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων της Αυστραλίας, Παναγιώτης Παπουλίδης, δήλωσε πως οι Έλληνες Πόντιοι του εξωτερικού θα συνεχίσουν τον αγώνα τους όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

  Ο εκπρόσωπος των εννέα παραιτηθέντων μελών του Δ.Σ. της ΠΟΕ, Θεοδόσης Κυριακίδης, διευκρίνισε ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου δεν αποτελεί νέα προσπάθεια διάσπασης, αλλά ένα κάλεσμα προς όλους τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών του εξωτερικού (Κύπρου, Ουκρανίας, Ρωσίας, Γεωργίας, Αρμενίας κ.α.) -ανεξάρτητα από το τι θα γίνει θεσμικά στον ελλαδικό χώρο– να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα από τις εκδηλώσεις της συμπλήρωσης των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Να τεθούν οι βάσεις για συνεργασίες ώστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από κράτη, να γίνουν δημοσιεύσεις σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά.

  Οι εννέα παραιτήθηκαν με επιστολή τους το Μάιο, καθώς δεν απέδωσε η προσπάθειά τους να υπάρξει κοινή εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία (στις 19 Μαΐου) στη Θεσσαλονίκη από τις τρεις ποντιακές ομοσπονδίες της Ελλάδας (ΠΟΠΣ, ΠΟΣΕΠ και ΠΟΕ). Μία από τις προτάσεις που θα κατατεθούν στην Οργανωτική Επιτροπή που θα συντονίσει τις εκδηλώσεις μνήμης ανά τον κόσμο για τα 100χρονα είναι η διεξαγωγή εκδηλώσεων – ανά εβδομάδα σε διαφορετικό νομό της χώρας, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού – από την 1/1/2019 έως τις 31/12/2019.

  Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο επίκειται η διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη του τακτικού συνεδρίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), στο οποίο οι τρεις Ομοσπονδίες του εξωτερικού ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν, καθώς δεν συμφωνούν με τις οργανωτικές διαδικασίες.

  Ο πρόεδρος της Παμποντιακής ΗΠΑ – Καναδά Κώστας Τσιλφίδης απηύθυνε κάλεσμα ενότητας ενόψει των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού ενώ τόνισε πως μία εβδομάδα πριν επικοινώνησαν με τον Γεν.Γραμματέα της ΔΙΣΥΠΕ, Γιάννη Αντωνιάδη ζητώντας να συζητήσουν από κοινού αλλά τελικά δεν δέχτηκε κανένας από τη ΔΙΣΥΠΕ αλλά τώρα μέσω Facebook καλούν τον κόσμο και τους συλλόγους να λάβουν μέρος.

  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας ζήτησε ενότητα καθώς και να συμφωνήσουν μαζί σε κάποια πράγματα. Αναρωτήθηκε με τη σειρά του πως μπορεί ένα παγκόσμιο να συνεχίζει χωρίς καμία ομοσπονδία. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία, είπε χαρακτηριστικά.

  https://epontos.blogspot.gr/2017/08/100.html

 2. Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ προς Γιώργο Παρχαρίδη: «Φαίνεται πως επιδιώκετε να γίνετε ο αρχιτέκτονας της διάσπασης των ποντιακών οργανώσεων του εξωτερικού»

  Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ προς Γιώργο Παρχαρίδη: «Φαίνεται πως επιδιώκετε να γίνετε ο αρχιτέκτονας της διάσπασης των ποντιακών οργανώσεων του εξωτερικού»
  Ανέστης Οσιπίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
  Η ΟΣΕΠΕ, από την ίδρυσή της, έθεσε ως στόχο της τη συγκρότηση και συνοχή του οργανωμένου ποντιακού χώρου, με βάση τη βούληση των πρωτοστατών της ύπαρξής της. Πάντα με σεβασμό στις προβλεπόμενες από το καταστατικό της νόμιμες διαδικασίες, τον δημοκρατικό έλεγχο, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία, τη συνέχεια, την εξέλιξη. Η ΟΣΕΠΕ άντεξε διότι λειτούργησε με πειθώ, διάλογο, σεβασμό στις αποφάσεις των οργάνων – γεγονότα που εξασφάλιζαν τη συνοχή και ανάπτυξή της ανά γενιά, χωρίς να χάσει ούτε δευτερόλεπτο την ελληνική ποντιακή ψυχή της.

  Στον μακρύ αυτό δρόμο, φωτεινές όσο και ταπεινές προσωπικότητες δείχνουν με την παρουσία και τις πράξεις τους το δρόμο που πρέπει να οδεύσουμε.

  Οι αείμνηστοι πρόεδροί της Γιάννης και Χρήστος Παπαδόπουλος συμπύκνωναν τις αρετές δύο ατόμων σε ένα πρόσωπο: Μυαλό και δράση. Αλλά με έναν απαράβατο όρο: Κανείς δεν είναι υπεράνω της ΟΣΕΠΕ. Όλα τελειώνουν εντός των οργάνων της. Όλες οι απόψεις ακούγονται, ζυμώνονται, η πάλη ιδεών είναι αδιάλειπτη, και τελικά η σύνθεση με δημοκρατικές διαδικασίες ενισχύει και θωρακίζει την ΟΣΕΠΕ.

  Εμείς δεν θα απέχουμε από την τήρηση της κληρονομιάς αυτής. Θα την τιμήσουμε λέξη προς λέξη για να έχουμε καθαρό πρόσωπο κοιτώντας τις μορφές των προέδρων μας στους τόπους της αιώνιας κατοικίας τους.

  Λυπούμαστε για το γεγονός ότι πρώην πρόεδροι μας, και ειδικότερα οι κύριοι Γιώργος Αμαραντίδης και Γιώργος Τσορακλίδης, παραφράζουν και αλλοιώνουν το νόημα και την ουσία της πολιτικής διαθήκης των πάντα ζωντανών στη μνήμη μας αδερφών μας. Πρώην πρόεδροι που μαγεύτηκαν από κομματικά θέλγητρα της πολιτικής Κίρκης της μητέρας Ελλάδος, αποτυχημένοι πλέον πολιτευτές, αποτυχημένοι σε εκλογές των σωματείων τους στον γερμανικό χώρο, αποτυχημένοι πρώην εκπρόσωποί μας στον διεθνή παγκόσμιο ποντιακό χώρο.

  Αναζητούν μια διαπίστευση, μια εξουσιοδότηση από σωματεία που βρίσκονται 300 χιλιόμετρα μακριά της κατοικίας τους, εκμεταλλευόμενοι αυτά για να κατέλθουν ως «σύνεδροι» σε ένα παγκόσμιο συνέδριο, ενδεχομένως παρωδία, με σκοπό να εκλεγούν πρόεδροι σε ένα όργανο που ήδη έχει απολέσει την αξιοπιστία του πολλαπλώς, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα επιφέρει η πίεσή τους μεταξύ των εμπλεκόμενων με τη συμπεριφορά τους σωματείων. Από τη μια πλευρά των σωματείων στα οποία ανήκουν και από την άλλη των σωματείων που ζητούν να τους αναδείξουν συνέδρους.

  Τα στελέχη αυτά, με τις επιλογές και την συμπεριφορά τους, έχουν ήδη εκπέσει στη συνείδηση μας, πριν από την οριστική κρίση των συνέδρων της ΟΣΕΠΕ.

  Δημόσια και κατηγορηματικά η ΟΣΕΠΕ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αναγνωρίζει το αποκαλούμενο «Παγκόσμιο Συνέδριο του Πανοράματος» και τα εκλογικά του αποτελέσματα, όπως και την –στο παρασκήνιο δρομολογούμενη, από το νυν προεδρείο– πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές, να αναλάβει πρωτοβουλία διαβούλευσης με τις ομοσπονδίες του απόδημου ελληνισμού για εξεύρεση λύσης. Την πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης είχαμε ήδη λάβει, εμείς οι πρόεδροι του απόδημου ελληνισμού, μια εβδομάδα πριν από το «Συνέδριο», και η κίνησή μας αυτή δεν έτυχε της αποδοχής του κυρίου Παρχαρίδη, ο οποίος, λίγες μέρες πριν, μας «επέπληξε» από έδρας ως φοιτητές του στο ΑΧΕΠΑ.

  Κύριε Παρχαρίδη, οι προκάτοχοί σας στον οργανωμένο ελλαδικό ποντιακό χώρο έφεραν τη διάσπαση στις ποντιακές οργανώσεις της Ελλάδος, κι εσείς, εξ όσων φαίνεται, επιδιώκετε να γίνετε ο αρχιτέκτονας της διάσπασης των ποντιακών οργανώσεων του εξωτερικού.

  Ανέστης Οσιπίδης
  Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη

  https://epontos.blogspot.gr/2017/08/100.html

 3. Date obolum Belissario – Ανοιχτή επιστολή με αφορμή το συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ

  Date obolum Belissario – Ανοιχτή επιστολή με αφορμή το συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ
  (Φωτ.: Νεκτάριος Κεκιτζόγλου)
  Δώστε τον οβολό σας στον ένδοξο αλλά ατυχήσαντα Βελισσάριο! Δώστε κάτι στους λαμπρούς αλλά ατυχήσαντες (στα ποντιακά πράγματα) ηγέτες του οργανωμένου ποντιακού χώρου… Μια ακόμα έστω και φευγαλέα παρουσία ενός έστω και μικρού και ασήμαντου σωματείου στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι κι αυτό κάτι για τον Γιώργο Παρχαρίδη, συμβάλλει κάπως στο να περισωθεί η υστεροφημία του… Μια απουσία σωματείου, έστω της πεντάρας, από το ίδιο Συνέδριο, κάτι είναι για τον Ανέστη Οσεπίδη, τώρα που μετρά τους φίλους του… Και ούτε οι παρουσίες ούτε οι απουσίες είναι αδιάφορες για τον Ιβάν Σαββίδη, που και ο ίδιος σίγουρα περιμένει το Συνέδριο για να κάνει ταμείο…

  Αλλά, Γιώργο Παρχαρίδη, όταν ο πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕ Γιάννης Αντωνιάδης έκανε εκείνες τις πανάθλιες δηλώσεις λέγοντας για το αρμενικό έθνος, ότι δεν έχει καμιά προσφορά στον πολιτισμό, και για εμάς τους Πόντιους ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας θα μας δώσει διεθνές διαβατήριο για να μας ανοίγουν όλοι τις πόρτες, τότε εσύ αντί να τον διώξεις κλοτσηδόν τον διατηρούσες και ως πρόεδρο της ΠΟΕ και ως γραμματέα της ΔΙΣΥΠΕ, ενώ άστραφτες και βροντούσες εναντίον μου επειδή ζήτησα την παραίτησή του…

  Όταν ο Γιώργος Γεωργιάδης, πρώην γενικός γραμματέας της ΠΟΕ, έστελνε την ιταμή επιστολή της ΠΟΕ στην Διαμαντοπούλου, υπουργό Παιδείας και σθεναρή υποστηρίκτριά μας, εσύ αντί να τον αποπέμψεις επίσης κλοτσηδόν, αποστρεφόσουν εμάς που αποδοκιμάζαμε το ατόπημα. Τώρα γύρευε οβολούς στήριξης…

  Διότι, Γιώργο, αυτά είναι σοβαρότατα θέματα και δεν επιτρέπεται να μην αντιλαμβάνεται την σημασία τους ένας ηγέτης…

  Και εσύ Ανέστη Οσεπίδη, που φιλοδοξείς να γίνεις πρωτομάστορας ενός νέου παγκόσμιου ποντιακού οικοδομήματος, είναι προφανές –και μόνο τυφλοί δεν το βλέπουν– ότι πας να δημιουργήσεις αυτό το οικοδόμημα με τα μπάζα της ΔΙΣΥΠΕ που προσπαθείς να κατεδαφίσεις. Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι όποιος επιχειρηματολογεί για τα προφανή, μοιάζει να προσπαθεί «διά λύχνου τον ήλιον δεικνύναι», να δείξει δηλαδή με λυχνάρι τον ήλιο. Εσύ ό,τι και να πεις, ό,τι και να κάνεις, ό,τι και να προφασίζεσαι δεν πρόκειται να δικαιολογήσεις την απουσία των τριών ομοσπονδιών του εξωτερικού από το Συνέδριο, τόσο το παρόν, το τακτικό, όσο και το έκτακτο που προηγήθηκε… Ό,τι έχεις να πεις, έλα να τα πεις στο Συνέδριο. Δεν έρχεσαι… Θα μετράς απέξω αγωνιωδώς απουσίες σωματείων… Και κάθε απουσία θα είναι και ένας οβολός στήριξης για σένα… Τι μιζέρια…

  Ιβάν Σαββίδη, όταν το 2010 η ΠΟΕ έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα κατά του καθεστώτος στην Παναγία Σουμελά, εσύ έστελνες στην Αρχιεπισκοπή επιστολή στήριξης της οικογενειοκρατίας, γεμάτη ύμνους. Τώρα θα μετράς απουσίες και παρουσίες από το Συνέδριο… Άχαρο έργο…

  Το θέμα είναι ότι όλοι εσείς έχετε τεράστια πράγματι προσφορά στον ποντιακό χώρο, παρά τα πολλά μοιραία λάθη σας. Αλλά στις μεταξύ σας σχέσεις όσον αφορά τα ποντιακά, τα κάνατε μούσκεμα…

  Και δυστυχώς αυτό το πληρώνει πανάκριβα ο οργανωμένος (και ξεχαρβαλωμένος) χώρος…

  Κάντε κάτι, έστω την ύστατη στιγμή. Ελάτε σε μια συνεννόηση! Οι αποστάσεις μεταξύ σας επί θεμάτων ουσίας είναι σχεδόν μηδενικές. Και εσείς τις δώσατε κοσμικές διαστάσεις!

  Όσο για όλους εμάς τους άλλους, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από ένα: Να μην είμαστε κολλημένοι σε εσάς! Να σας αγαπάμε ως φίλους, να εκτιμούμε την προσφορά σας αλλά να μην διστάζουμε να λέμε αλήθειες, έστω και αν αυτές (σας) καίνε!

  Γιάννης Αποστολίδης,
  π. πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

  http://www.pontos-news.gr/article/167668/date-obolum-belissario-anoihti-epistoli-me-aformi-synedrio-tis-disype

 4. Α.Β. on

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
  ———————————————————————————

  Οι προτάσεις είναι σαφείς. Τόσο για τα ελλαδικά όσο και για τα παγκόσμια.

  Με την εμπειρία της πολύχρονης ελλαδικής σύγκρουσης -που ξεπερνά και το ίδιο το Κυπριακό- ξέρουμε ότι ξεκίνησε ως σύγκρουση των δύο μονομάχων Παναγία Σουμελα-Εύξεινος Λέσχη, με διακύβευμα τη διαχείριση των κτιρίων του Βερμίου, τα οποί έξυπνα οικειοποιήθηκε μια οικογένεια. Σήμερα όμως αυτή σύγκρουση έχει γίνει πολύπλοκη και έχει ξεπεράσει την παραδοσιακή θεσσαλονικιώτικη αντιδικία.

  Μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους:

  1) Διάλυση όλων των ελλαδικων ομοσπονδιών, μικρών και μεγάλων και εξαρχής δημιουργία ενός νέου δευτεροβάθμιου ή

  2) Ξεχωριστές ομοσπονδίες ανά διοικητική περιφέρεια και δημιουργία μιας πανελλαδικής συντονιστικής ένωσης.

  Όσον αφορά το παγκόσμιο όργανο να δημιουργηθεί ένα νέο με βάση την ισότητα των ομοσπονδιών, ίσως με κάποια μικρή πρόνοια για τις πολύ μεγάλες.

  Και για το μεγάλο πρόβλημα των θεσσαλονικέων Ποντίων που έχει το όνομα «Παναγία Σουμελά του Βερμίου» μπορούμε να ακολουθήσουμε επίσης την πολιτική της ιστορίας και της λειτουργικότητας. Δεν είναι δυνατόν να είναι αυτό το κεντρικό θέμα του ποντιακού κινήματος, όταν υπάρχουν τεράστια άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορική μνήμη, με την εδραίωση της ποντιακής παρουσίας στην Ελλάδα, με την ανασυγκρότηση των Ποντίων τη ςτ. ΕΣΣΔ, με το μεγάλο σύγχρονο νεοπροσφυγικό πρόβλημα, με τους Πόντιους της Τουρκίας κ.λπ.

  Το κτίσματα του Βερμίου έχουν μια συμβολική σημασία και ήταν μοναδικά την εποχή που ακόμα η προσφυγιά ήταν βαριά και ελάχιστοι Πόντιοι ασχολιόντουσαν με τα κοινά. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ΔΕΝ είναι μοναστήρι. Είναι απλώς μια εκκλησία…

  Η ΜΟΝΗ αληθινή Παναγία Σουμελα είναι αυτή του Πόντου. Και η μόνη λύση είναι στην Ελλάδα και στη Διασπορά να γίνουν πολλές νέες ανιστορήσεις της μοναδικής πρώτης μονής. Ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών πληθυσμών… Και τα κειμήλια που δόθηκαν σ’ αυτή του Βερμίου να επιστρέψουν παραυτα στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και όταν ιδρυθεί το μεγάλο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού να πάνε εκεί…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: