ΜΙΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ;

ΜΙΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ;
————————————————————

Η επιλογή του Ιβάν Σαββίδη να μιλά στα ρωσικά και να χρησιμοποιεί μεταφραστή έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια. Εάν αγνοήσουμε τις ρατσιστικές αναφορές του Ανδρέα Ανδριανόπουλου -ο οποίος πριν από καιρό λειτούργησε ως κοινός χουλιγκάνος- εμφανίστηκαν πλήθος αναφορών  για το θέμα αυτό στο δημόσιο χώρο.

Στο πλαίσιο του προβληματισμού για το θέμα αυτό εντάσσεται η σχετική αναφορά του Αλάφούζου, αλλά και πολλών σχολιασμών στο διαδίκτυο. Στην καλύτερη εκδοχή, τα σχόλια αυτά βασίζονται στην άγνοια περί των συνθηκών διαμόρφωσης του νέου ελληνισμού στο ελεύθερο κράτος, καθώς και στην απόλυτη άγνοια της ιστορίας των Ελλήνων στη Ρωσία και στην ΕΣΣΔ…

ΑΣ  ΣΧΟΛΙΑΣΤΟΥΝ  ΚΑΙ  ΕΔΩ  ΟΛΑ  ΑΥΤΑ:
——————————————————————–


Δεδομένο είναι ότι ο Σαββίδης προέρχεται από ελληνόφωνο πληθυσμό.. Ιστορικά στην ελληνική περίπτωση η γλώσσα ήταν δευτερεύον στοιχείο στην εθνική ταυτότητα. Το πρωτεύον ήταν η ελληνορθόδοξη προέλευση και η συνείδηση περί της ταυτότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις πρωτες ελληνικές συνεδριάσεις μετά το 1832, η αλβανοφωνία ήταν κοινός τόπος στη Βουλή των Ελλήνων λόγω της αρβανίτικης καταγωγής μεγάλου μέρους των Βουλευτών. Επίσης, η γλώσσα με την οποία συνεννοούνταν ο Μιαούλης με τους συντρόφους του πριν τινάξει την οθωμανική ναυαρχίδα ήταν επίσης η αλβανική. Χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα…. Επίσης στις μέρες μας, ο κορυφαίος Έλλην της Διασποράς υπήρξε ο ελληνοαμερικανός μεγαλοβιομήχανος Άντριου Άθενς, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος στα πρώτα Δ.Σ. του ΣΑΕ. Ο Άθενς μιλούσε ελάχιστα ελληνικά και η συνεννόηση γινόταν μόνο στην αγγλική γλώσσα. Αυτό δεν σήμαινε τίποτα όμως στη συνείδησή του και στην δράση του υπέρ του ελληνισμού….

ΕΠΙΣΗΣ, Ο Ιβάν Σαββίδης προέρχεται από τον ελληνισμό που μεγαλούργησε από τον 19ο αιώνα στη Ρωσία, αλλά και στη σοβιετική περίοδο έως και το 1937, όταν ξεκίνησαν οι αντιμειονοτικές σταλινικές διώξεις…… Οι πληθυσμοί αυτοί διαπαιδαγωγήθηκαν μέσα στο σοβιετικό πλαίσιο των 70 χρόνων, πλήρως αποκομμένοι από τα δυτικά πρότυπα και από την ίδια την Ελλάδα, την οποία θεωρούσαν ως μονη πατρίδα. Ήταν αναγνωρισμένοι ως επίσημη ελληνική μειονότητα που ο σκληρός πυρήνας της με βάση την απογραφή του 1989 έφτανε τις 360.000 (ο πραγματικός εκτιμάμε ότι πλησίαζε τις 500.000) άτομα περίπου.

Ένεκα των σταλινικών διώξεων του ’37-’38 (που έκλεισε τα ελληνικά σχολεία) και των εκτοπίσεων του ’49 στην Κεντρική Ασία ανάπτυξαν μια εξωφρενική ελλαδολατρεία…. Βέβαια, μετά τη σοβιετική κατάρρευση περισότεροι από 200.000 έφτασαν στην Ελλάδα (μεταξύ αυτών και οι γονείς του Σαββίδη). Εδώ συνάντησαν την πραγματική Ελλάδα και τον αληθινό Νεοέλληνα….

Οπότε, έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει 25 χρόνια ελεύθερης επαφής των δύο ελληνικών κόσμων…. και υποθέτω ότι οι αυταπάτες και οι ωραιοποιήσεις είχαν παραχωρήσει πλέον τη θέση τους σε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση.

 

Advertisement

17 Σχόλια

 1. Savvas Iliadis on

  Μέσα του κυλάει αίμα απo τις ρίζες του ποντιακού ελληνισμού…το δείχνει με τις πράξεις του…και ας τον έχουν παρεξηγήσει! μου άρεσε η ομιλία του σε άψογα ποντιακά ..στα εγκαίνια της έδρας ποντιακών μελετών…

 2. Αλατζόγλου Γιάννης on

  Ας μη ξεχνάμε τον Μικρασιατικό Ελληνισμό του εσωτερικού της Μικρασίας που ήταν τουρκόφωνοι κατ΄ανάγκην.

 3. kikh on

  αναρωτιεμαι γιατι ασχολεισαι με το σαββιδη.

  • Jean Alatzoglou on

   ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ……ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΓΩΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΖΩΗΣ (ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΚΑ !!!

 4. Καλύτερα Ρωσοπόντιος, παρά Νέο-Έλληνας
  9 Μαρτίου 2016, 10:30
  Τελευταία ανανέωση: 9 Μαρτίου 2016, 10:36
  Κώστας Κεφαλογιάννης
  Κώστας
  Κεφαλογιάννης
  Κώστας Κεφαλογιάννης
  Καλύτερα Ρωσοπόντιος, παρά Νέο-Έλληνας

  Facebook
  Twitter
  E-mail
  Εκτύπωση661190 SHARES
  Κακώς ενοχλείται ο Σαββίδης που το ερυθρόλευκο σύστημα επικοινωνίας τον λέει Ρωσοπόντιο. Αν σκεφτεί ποιοι του προσάπτουν την καταγωγή ως κατηγορία, θα γελάσει! Ο Κώστας Κεφαλογιάννης εξηγεί…

  Εντάξει λοιπόν. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι Έλληνας Πόντιος, είναι Ρώσος Πόντιος. Έτσι αποφάσισε το ερυθρόλευκο σύστημα επικοινωνίας, έτσι διακινούν πρόθυμα τα παπαγαλάκια του. Προφανώς επειδή έχουν καταλάβει ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ ενοχλείται. Κακώς ενοχλείται. Για την ακρίβεια, αν καθίσει να σκεφτεί ποιοι ακριβώς του προσάπτουν την καταγωγή ως κατηγορία, μάλλον θα έπρεπε να γελάει κιόλας.

  Σχετικό Περιεχόμενο
  «Γουστάρουμε που είμαστε Πόντιοι» (pic)
  ΣΧΕΤΙΚΑ
  5 άρθρα
  2 ομάδες, 1 πρόσωπο
  Διότι, αν το να είσαι Έλληνας σήμερα, σημαίνει να κουβαλάς δεν ξέρω κι εγώ πόσες κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

  και όχι μόνο να μην ντρέπεσαι αλλά να κάνεις και υποδείξεις σε άλλους πώς θα ανεβάσουν την ποιότητα του προϊόντος, τότε καλύτερα Ρωσοπόντιος. Ο Ρωσοπόντιος , όσο κι αν δυσκολεύεται να φτιάξει καλή ομάδα στο χορτάρι, σε παράγκες – έχει ξεκαθαρίσει και δείχνει καθημερινά πως – δεν πρόκειται να καταφύγει.

  Αν το να είσαι Έλληνας σήμερα, σημαίνει συνομιλίες με πακιστανικά κινητά, τότε καλύτερα Ρωσοπόντιος. Ο Ρωσοπόντιος επενδύει στην ελληνική οικονομία (για το κέρδος και όχι για την Παναγία Σουμελά φυσικά, ωστόσο επενδύει) όταν οι άλλοι ανεμίζουν σημαίες Λιβερίας. Και για τις συνομιλίες του χρησιμοποιεί κανονικά κινητά. Ρωσοποντιακά ενδεχομένως, σίγουρα πάντως, όχι από το Πακιστάν.

  Αν το να είσαι Έλληνας σήμερα, σημαίνει διαρκές ιντερνετικό ή και κανονικό τραμπούκο σε όσους στέκονται απέναντι σου, ξύλο σε δημοσιογραφικά θεωρία, ξύλο σε σκοτεινά δρομάκια, ξύλο ακόμα και κάτω από τα σπίτια δημοσιογράφων ενώ πάνω τους περιμένει η γυναίκα τους και το παιδί τους, απολύσεις δημοσιογράφων και επικοινωνιακή νοοτροπία που θα ζήλευε και ο «Κιμ πάτα το κουμπί», τότε καλύτερα Ρωσοπόντιος. Τον Ρωσοπόντιο, κάθε δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να τον σκίσει για τα ποδοσφαιρικά του λάθη όσο συχνά θέλει και όσο συχνά οφείλει. Να τον κρίνει σκληρά και ενίοτε άδικα. Χωρίς να φοβάται απρόοπτες, νυχτερινές, συναντήσεις με άσβερκα παιδάκια που τρώνε όλο το φαγητό τους και δεν τα πάνε πολύ καλά με την αλφάβητο.

  Αν το να είσαι Έλληνας σήμερα, σημαίνει λαμογιά, κουτοπονηριά, ψευτιά, τζάμπα μαγκιά, χυδαιότητα, καιροσκοπισμό, διαφθορά και μια αχόρταγη διάθεση για επιβολή με κάθε κόστος, όλα όσα έφεραν δηλαδή το ελληνικό ποδόσφαιρο σε κατάσταση αποσύνθεσης και εν πολλοίς χαρακτηρίζουν τους περισσότερους παρευρισκόμενους στην επίμαχη σύσκεψη της λίγκας (και κάποιους που δεν παρευρέθηκαν), τότε καλύτερα Ρωσοπόντιος. Ο Ρωσοπόντιος έχει προς το παρόν, το μέτωπο του καθαρό και η εμπλοκή του στο άθλημα δεν τον έχει βρωμίσει, παρά μονάχα με τα απόνερα των άλλων.

  Και για να τελειώνουμε, αν το να είσαι Έλληνας σήμερα, σημαίνει ότι κοιτάζεις έναν άνθρωπο στα μάτια, κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι μαζί του για μερικές ώρες και δεν τολμάς να του πεις στα ίσια αυτό που διακινείς αμέσως μετά με με non paper, τότε καλύτερα Ρωσοπόντιος. Ο Ρωσοπόντιος, ό,τι έχει να σου πει, στο λέει κατάμουτρα!

  Άρα, εν μέρει, έχουν δίκιο. Ο Ιβάν Σαββίδης, με βάση όσα έχουμε δει τα χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, σίγουρα δεν είναι Έλληνας. Για την ακρίβεια, δεν είναι Νέο – Έλληνας. Και μακάρι να μη γίνει ποτέ…

  http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/177152/kalytera-rosopontios-para-neo-ellinas

 5. 13.03.2018 :

  Spiegel: Τσίπρας και Σαββίδης οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλο

  Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τα έκτροπα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πολλές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στη δήλωση μεταμέλειας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, για την εισβολή του με περίστροφο στο γήπεδο της Τούμπας και υπογραμμίζουν την απειλή επιβολής σοβαρών κυρώσεων από τη FIFA στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

  Η διαδικτυακή έκδοση του Spiegel εστιάζει στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Ποιος είναι ο άνδρας με το περίστροφο;».

  Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η έφοδος του ένοπλου μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στο γήπεδο «βυθίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια βαθιά κρίση – και απειλεί ολόκληρη τη χώρα». Η ανταπόκριση του Spiegel περιγράφει την άφιξη του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα, την αγορά του ευρισκόμενου σε κρίση ΠΑΟΚ το 2012, την ανάδειξη της ομάδας σε μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος και την εξέλιξη του ιδίου μέσα σε λίγα χρόνια «σε έναν από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας».

  Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ούτως η άλλως δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση, έχει περιέλθει σε μια οξύτατη κρίση. Πρόκειται και για μια αξιομνημόνευτη στροφή στην ιστορία επιτυχίας του Ιβάν Σαββίδη. Η χαιρεκακία είναι έντονη στις τάξεις των ποδοσφαιρικών και επιχειρηματικών του εχθρών. Αυτοί θεωρούσαν ανέκαθεν τον Σαββίδη αμφίβολης υπόστασης επιχειρηματία, ως έναν υπερβολικά προσηλωμένο στους στόχους του ολιγάρχη με εξαιρετικές επαφές με την κυβέρνηση Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Γι΄αυτούς (σ.σ. τους εχθρούς του Σαββίδη) το επεισόδιο στο γήπεδο ήταν έκφραση του αισθήματος ότι είναι άτρωτος, γνωρίζοντας ότι προστατεύεται από τους πολιτικούς του πάτρωνες, τον πλούτο του και την αγάπη των οπαδών του ΠΑΟΚ».

  Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε πρόβλημα και προ Σαββίδη

  Το Spiegel περιγράφει την άνοδο του Ιβάν Σαββίδη, που ξεκινώντας ως απλός εργάτης έφτασε στην 30η θέση της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους Ρώσους το 2013 και την πολιτική του καριέρα ως βουλευτής του κόμματος του ρώσου προέδρου Πούτιν.

  Επίσης γίνεται λόγος για την εξαγορά πλειάδας επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως και για τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη.

  «Αναμφίβολα η ταχεία άνοδος του Σαββίδη ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, αυτός και ο Τσίπρας οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλο», σχολιάζει το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε τον ΠΑΟΚ χωρίς να καταβάλει εκατομμύρια ευρώ τόκων για τα χρέη της ομάδας επωφελούμενος από έναν νόμο, ενώ αναφέρεται και η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για διαγραφή υψηλού προστίμου που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ. Ως αντάλλαγμα προς την κυβέρνηση Τσίπρα «η εφημερίδα και ο τηλεοπτικός του σταθμός είναι φιλοκυβερνητικά, ενώ ο ίδιος συγκρίνει τον Τσίπρα με τον Πούτιν και καλεί τους Έλληνες να ‘κρατηθούν από τον Τσίπρα’».

  Πάντως το περιοδικό τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμά κανείς τη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, δεδομένου ότι «μια γερμανική εταιρεία αγόρασε τα ελληνικά αεροδρόμια, μια κινεζική το λιμάνι του Πειραιά και τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, για τους οποίους είχαν ενδιαφερθεί και Ρώσοι, τους ανέλαβαν Ιταλοί. Ακόμη δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πεδίο δράσης ύποπτων μορφών ήδη πριν από την περίοδο του Σαββίδη».

  «Κίνδυνος για τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας»

  Σύμφωνα με το Spiegel, «ο Ιβάν Σαββίδης προκαλεί τόση αποστροφή στην Ελλάδα επειδή τον βλέπουν ως απειλή του κυρίαρχου κατεστημένου. Είναι ένας νεόπλουτος ταπεινής καταγωγής. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η στενή του σχέση με τον Τσίπρα. (…) Μετά είναι και η νέα του πατρίδα: η Θεσσαλονίκη. Μια πόλη ακριβώς το ίδιο περιθωριοποιημένη όσο και ο Σαββίδης, πάντα στη σκιά της πανίσχυρης Αθήνας, όπου ανέκαθεν κινούνται τα νήματα της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής. Στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης έχει την στήριξη όλων, από όλο το κομματικό φάσμα».

  Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων «το παρόν σκάνδαλο γύρω από τον Σαββίδη είναι επικίνδυνο για τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι ένας νέος διχασμός, αυτή τη φορά με γεωγραφικές και οικονομικές διαχωριστικές γραμμές – και με αφετηρία μια ποδοσφαιρική έχθρα».

  Στην αποβολή του ΠΑΟΚ από τις τάξεις της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) αναφέρεται με σύντομο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι «το επεισόδιο με το περίστροφο έχει συνέπειες» και επισημαίνει ότι «η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τη συμμετοχή της ελληνικής επαγγελματικής ομάδας σε αυτήν» εξαιτίας της εφόδου του ένοπλου προέδρου του ΠΑΟΚ στο γήπεδο. Η SZ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης «απειλείται με σοβαρές ποινές που ενδέχεται να φθάσουν μέχρι και τον υποβιβασμό της».

  (Πηγή: Deutsche Welle)

  http://www.kathimerini.gr/953604/article/epikairothta/politikh/spiegel-tsipras-kai-savvidhs-ofeiloyn-polla-o-enas-ston-allo

 6. BLYATelpides on

  οσο ειναι ποντιοι οι BLYAT που κουβαληθηκαν εδω μετα το 1990 … τοσο ειναι και αυτος…………
  δεν μιλαει ποντιακα…. μιλαει ΡΟΣΟΠΟΝΤΙΑΚΑ (οποιος ειναι πραγματι ποντιος ξερει τη διαφορα)…… κατι σαν τα ελληνικα που μιλανε οι αλβανοι μεταναστες στη χωρα μας…. ταμαθενεις απο εμπειρια και αναγκη και οχι απο παραδοση 🙂
  τους θυμομαστε και απο το στρατο… τη προσφορα τους

  • Kοstikaς on

   To μόνο που καταφέρνεις, blyat, είναι να αποδεικνύεις πόσο ηλίθιος, αμαθής και βλάκας, blyat, είσαι. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, blyat, επιτρέπεται σε τέτοια ρατσιστικά αντιποντιακά σκουλίκια να αναρτούν τέτοιου τύπου σχόλια.

   Σάλτα και, blyat, ……………

 7. Βασιλική Σαρηγιαννίδου on

  Να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι έχει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και τα Ελληνικά του θα έπρεπε να είναι άριστα. Αυτός , όμως, επιμένει Ρώσικα. Επίσης επειδή είχε διπλή ιθαγένεια δεν μπορούσε να εκλεγεί μέλος της Ρώσικης Δούμα. Αρνήθηκε λοιπόν την Ελληνική. Στην συνέχεια το Ελληνικό Κράτος , επειδή είχε αρνηθεί την Ελληνική ιθαγένεια, του την έδωσε εκ νέου με ειδική νομοθετική διάταξη. Νομίζω το 2012.. Γιατί κανονικά δεν επιτρέπεται . Την πήρε για εξαιρετικές προς την πατρίδα υπηρεσίες. Το ότι είναι Πόντιος δεν σημαίνει κάτι εξαιρετικό. Δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ η καταγωγή του. Ούτε τα χρήματα τον κάνουν σπουδαίο. Όλοι γνωρίζουμε ποιά είναι η σωστή στάση ζωής για να ξεχωρίσεις. Οι εξαιρετικές προς την πατρίδα υπηρεσίες είναι οι επενδύσεις του και η επιχορήγηση , επιλεκτικά, Ποντιακών συλλόγων. Α! ναι και η έδρα Ποντιακών σπουδών στο ΑΠΘ. Πόντιοι είμαστε πολλοί και μεταξύ μας έχουμε και καλούς και εξαίρετους και κακούς και καθάρματα. Ο καθένας ας τον κατατάξει , τον κ. Σαββίδη , με γνώση και γνήσια κριτήρια .

 8. Perqueo (@perqueo_839iv) on

  Ο Σαββίδης έχει ως μητρική γλώσσα την Ποντιακή διάλεκτο της Ελλ. Γλώσσας. Αυτήν είχαν ως μητρική γλώσσα οι 250.000 Έλληνες του Πόντους που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι ανιστόρητοι του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ να μάθουν γράμματα !

 9. Χρηστος Παριδης on

  Εγώ τον συνάντησα στην Παναγία Σουμελα συν Νέα Υόρκη και μίλησαμε ποντιακά και είναι πολύ πιο Έλληνας από τον Έλληνα !!! Τον Μαρινάκη ☠️💀

 10. […] τέτοια «ποντιακότητα». Μάλιστα, δὲν κατανοῶ τὴν «ἀρνητικὴ ἀπόδειξη» ποὺ χρησιμοποιεῖται ὑπὲρ τῆς θέσης γιὰ […]

 11. Μιλά ελληνικά ο Ιβάν Σαββίδης;ΑΠΟΨΕΙΣ
  25.01.2020 11:29
  Τελευταία Ενημέρωση
  25.01.2020 11:33
  Βλάσης Αγτζίδης
  Βλάσης Αγτζίδης
  Η επιλογή του Ιβάν Σαββίδη να μιλά στα ρωσικά και να χρησιμοποιεί μεταφραστή έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια
  Μεγάλος χαμός γίνεται στο διαδίκτυο και όχι μόνο με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι «Ρώσος»… Υπονοώντας ότι εθνικά είναι Ρώσος -ήτοι μη Έλληνας- και όχι ότι υπήρξε πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εννοείται ότι η χρήση αυτού του εθνικού προσδιορισμού γίνεται μειωτικά και περισσότερο εντάσσεται σε μια μεγάλη ρατσιστική παράδοση της «Μικράς πλην Εντίμου» που ξεκινά με τους «τουρκόσπορους» του 1922 (της μοναρχικής Δεξιάς) και φτάνει στους «ελληνοποιημένους» του 2000 (του Κωστάκη Καραμανλή) για να αποθεωθεί με τη στέρηση των στοιχειωδών πόρων από τους γέροντες πρόσφυγες Πόντιους της ΕΣΣΔ το 2012 από τον ανάλγητο Γιάννη Βρούτση (κάτι που οδήγησε στο θάνατο από την ανέχεια μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας).
  ……………………………………
  ……………………………………
  ……………………………………

  https://www.ethnos.gr/apopseis/84731_mila-ellinika-o-iban-sabbidis

 12. Το Spiegel το Μάρτη του 2018 κατάλαβε το τι συμβαίνει στην Ελλάδα πολύ καλύτερα από πολλούς Νεοέλληνες και έγραψε:

  « Η χαιρεκακία είναι έντονη στις τάξεις των ποδοσφαιρικών και επιχειρηματικών του εχθρών. Αυτοί θεωρούσαν ανέκαθεν τον Σαββίδη αμφίβολης υπόστασης επιχειρηματία, ως έναν υπερβολικά προσηλωμένο στους στόχους του ολιγάρχη με εξαιρετικές επαφές με την κυβέρνηση Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

  ……Ο Ιβάν Σαββίδης προκαλεί τόση αποστροφή στην Ελλάδα επειδή τον βλέπουν ως απειλή του κυρίαρχου κατεστημένου. Είναι ένας νεόπλουτος ταπεινής καταγωγής.

  Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η στενή του σχέση με τον Τσίπρα. (…) Μετά είναι και η νέα του πατρίδα: η Θεσσαλονίκη. Μια πόλη ακριβώς το ίδιο περιθωριοποιημένη όσο και ο Σαββίδης, πάντα στη σκιά της πανίσχυρης Αθήνας, όπου ανέκαθεν κινούνται τα νήματα της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής. Στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης έχει την στήριξη όλων, από όλο το κομματικό φάσμα»

 13. Ένα κείμενο μεταξύ ξενοδουλείας και ρατσισμού, όπου ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο «Ρώσος» και στην καλύτερη περίπτωση ο «Ρωσοπόντιος»….

  https://radar.gr/article/archizei-na-xilonetai-to-poulover-ton-en-elladi-epicheiriseon-tou-ivan-savvidi?fbclid=IwAR3cOvXrk_LpE4j4JQEx-pqNGldBvC0B-dUKuVpzdNgsia-0p_-KX-bUipw


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: