Από τα ελληνοσοβιετικά στο προσφυγικό: δύο εκδηλώσεις σε Κιλκίς-Κατερίνη

Δύο εκδηλώσεις θα γίνουν στο Κιλκίς (12-2-2017, 11.30 π.μ., Εμπορικό Επιμελητήριο Κιλκίς) και στην Κατερίνη (13-2-2017, 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου). Όσοι βρεθείτε σ’ αυτά τα μέρη καλώς να ορίσετε. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα.

12-2-2017-kilkis

 

13-2-2017-katerini 

13-2-2017-%ce%baaterini

3 Σχόλια

 1. Posted on 15/02/2017 Εκδηλώσεις,Ιστορικά,Ρεπορτάζ
  Λίγα λόγια για την εκδήλωση στο Κιλκίς με θέμα τον ελληνισμό της Σοβιετικής Ένωσης
  Του Φοίβου Μακρίδη

  Είχα τη χαρά να συμμετέχω ως ένας από τους ομιλητές (μαζί με τον Βλάση Αγτζίδη και τον κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο) στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος για την ιστορία και τον πολιτισμό του Κιλκίς, σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κιλκίς και το σύλλογο παλιννοστούντων ομογενών Νομού Κιλκίς «Η ωραία πηγή», με θέμα τον ελληνισμό της Σοβιετικής Ένωσης, που έγινε την Κυριακή 12 Φλεβάρη.

  Η εκδήλωση κράτησε συνολικά 2,5 ώρες, είχε αρκετό οπτικό υλικό, με φωτογραφίες από τους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης και την παρακολούθησαν 55 – 60 άτομα. Όταν μια εκδήλωση έχει τέτοια συμμετοχή σε επαρχιακή πόλη, τότε δείχνει ότι υπήρχε έντονο ενδιαφέρον.

  Προσπαθήσαμε να ρίξουμε φως σε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία, εντός της Σοβιετικής Ένωσης, οι Έλληνες κομμουνιστές είχαν την εξουσία στα χέρια τους. Πρόκειται για το πιο σημαντικό παράδειγμα του τι έκαναν οι Έλληνες κομμουνιστές όταν είχαν την εξουσία: ένα παράδειγμα, όμως, το οποίο κανένας πλέον δεν το διεκδικεί. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η τραγικότητα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου.

  Γιατί από τη μια η ελληνική Δεξιά φοβάται να μιλήσει για τους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης, γιατί θα πρέπει να αναφερθεί:

  στην εκπληκτική πολιτιστική αναγέννηση των Ελλήνων,
  στην απελευθέρωσή τους κατά τα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης από το τσαρικό καθεστώς,
  στην ανάπτυξη των ελληνικών εκδόσεων βιβλίων, εφημερίδων κι εντύπων,
  στην ίδρυση της Ελληνικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας στο Κράσνονταρ που αντανακλούσε την ανάπτυξη της μόρφωσης των Ελλήνων,
  και φυσικά στις τέσσερις αυτόνομες ελληνικές περιοχές (Σοβιέτ σε επίπεδο Δήμων), που υπήρχαν εντός της Σοβιετικής Ένωσης, στις οποίες ο ελληνικός πληθυσμός ήταν πλειοψηφία κι η επίσημη γλώσσα ήταν τα ελληνικά.
  Ενώ από την άλλη μεριά, η ελληνική Αριστερά (που κατά μεγάλο βαθμό έχει σταλινικές καταβολές) φοβάται να μιλήσει για τους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης, γιατί θα πρέπει να αναφερθεί:

  στις σταλινικές διώξεις που βίωσαν οι Έλληνες στα τέλη της δεκαετίας του ’30,
  στο χαρακτηρισμό της ελληνικής μειονότητας ως ύποπτης για αντεπαναστατική δράση – μιας κι η εθνική κυβέρνησή «τους» στην Ελλάδα ήταν στο στρατόπεδο των Άγγλων,
  στον εκτοπισμό των Ελλήνων το ’49 προς το εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης από το Καζακστάν μέχρι 60 – 80 χιλιόμετρα έξω από την Κίνα.
  Ο σταλινισμός, όπως κατήργησε μία προς μία όλες τις κατακτήσεις τις επανάστασης, σε σημείο που να εξοντώνει ηθικά και φυσικά όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και τους χθεσινούς του συντρόφους, έτσι πέρασε σε μια σοβινιστική πολιτική και στον εκτοπισμό των εθνικών μειονοτήτων, μαζί και της ελληνικής ποντιακής μειονότητας.

  Ο σταλινισμός έμεινε γυμνός μπροστά στις κομμουνιστές αρχές. Ο σταλινισμός ήταν… «τσατσαλισμός»!

  https://foivery.wordpress.com/2017/02/15/%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B9%CE%BB%CE%BA%CE%AF%CF%82/

 2. Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

  To Προσφυγικό ζήτημα και ζητήματα της Ισλαμικής Παράδοσης παρουσιάστηκαν σε μια εξαιρετική εκδήλωση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

  Δύο εξαιρετικές εισηγήσεις από δύο έξοχους ομιλητές για το Προσφυγικό & το Ισλάμ απήλαυσαν οι φίλοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης. Ο διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βλάσης Αγτζίδης και ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Γεράσιμος Μακρής παρουσίασαν με γλαφυρό τρόπο τις εισηγήσεις τους και στην συνέχεια συζήτησαν με το κοινό λύνοντας πολλές απορίες σε μια εκδήλωση που…
  ξεπέρασε τις τρεις ώρες.

  Το προσφυγικό ζήτημα από το δέκατο ένατο αιώνα μέχρι σήμερα παρουσιάστηκε από τη Σχολή Γονέων-Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου(Αίθουσα ΕΚΑΒΗ). Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Γεράσιμος Μακρής αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

  Ο πρώτος εισηγητής κ. Αγτζίδης αναφέρθηκε στο Ελληνικό Προσφυγικό ζήτημα τον 19ο αιώνα, από την καταφυγή στην Ελλάδα προσφύγων Ελλήνων από την Κρήτη και τη Μακεδονία, σαν οδυνηρή απόρροια των αποτυχημένων εξεγέρσεων και πολιτικών ανακατατάξεων. Τόνισε ότι αργότερα, με την εμφάνιση του βουλγαρικού εθνικισμού μεγάλοι πληθυσμοί από την Ανατολική Ρωμυλία κατέφυγαν στην Οθωμανική Μακεδονία και στην Ελλάδα. Με τους Βαλκανικούς πολέμους το προσφυγικό ζήτημα γενικεύτηκε στη Βαλκανική χερσόνησο. Πληθυσμοί κάθε εθνότητας εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες και κατέφυγαν στα εδάφη που κατάφεραν να ελέγξουν οι μητέρες-πατρίδες τους. Eκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες γιατί τα σύνορα διαφόρων χωρών άλλαξαν βίαια. Το προσφυγικό φαινόμενο κορυφώθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν 1.5 εκατομ. επιζώντες από την Ιωνία, τον Πόντο, τη Βιθυνία, την Ανατολική Θράκη κ.α. θα κατέκλυσαν την ηττημένη Ελλάδα.Τότε διδαχθήκαμε και οι πρόσφυγες και οι γηγενείς τι πραγματικά σημαίνει προσφυγιά.

  Οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι παντού, υπάρχουν τεράστιες διαφορές κάθε είδους και αυτό καλλιεργούσε τους πάσης φύσεως φονταμενταλισμούς. Τα διάφορα γεγονότα οδήγησαν σε μεγάλες ιδεολογικές, πολιτισμικιές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις. Όσο για μας τους σημερινούς Έλληνες και για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του προσφυγικού φαινομένου πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε σαν αδελφούς που οι συγκρούσεις τους οδήγησαν πάνω στα βράχια της χώρας μας στην αναζήτηση καλύτερης ζωής.

  Ο δεύτερος ομιλητής κ. Μακρής έκανε αναφορά στην ισλαμική παράδοση, στα βασικά χαρακτηριστικά της, τις θεολογικές και ηθικές αρχές που τη διέπουν, τις βασικές πρακτικές που ακολουθούν τα μέλη της. Εμμέσως το προσφυγικό ζήτημα αφορά την υποδοχή και δεξίωση του συνανθρώπου μας, του πρόσφυγα, του διαφορετικού για τη χώρα μας. Ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο από τους πρόσφυγες από πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής άποψης και πρέπει να κατανοήσουμε πως μας βλέπουν, πως τους βλέπουμε, πως τους αντιλαμβανόμαστε και πόσο μας κατανοούν. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα ιστορίας και ιστορικής μνήμης που αφορούν τις σχέσεις της Δύσης με τον ισλαμικό κόσμο, αλλά και τις σχέσεις της χώρας μας με τα ισλαμικά κράτη. Κατέδειξε ότι η ταυτότητα αποτελεί όχι μια μονοδιάστατη και μονοσήμαντη ανιστορική ιδιότητα, αλλά μια σχέση μεταξύ του Εαυτού και του Άλλου. Όπως κάθε σχέση, έτσι και αυτή υπόκειται σε κανόνες, υπακούει σε αναγκαιότητες και προσπαθεί να τις υπερνικήσει. Στο διαλεκτικό αυτό παιχνίδι, συναντούν τα υποκείμενα την ηθική, τις αξίες και εμπλουτίζουν το όραμά τους για έναν καλύτερο και περισσότερο ανοιχτό κόσμο πέρα από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και πάσης φύσεως φοβικά σύνδρομα.

  Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων προς τους ομιλητές και διεξοδικός διάλογος. Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδέσιμος της Ευαγγελικής εκκλησίας Κατερίνης κ. Γ. Υφαντίδης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Ι. Καζνταρίδης και πλήθος κόσμου. Συνδιοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Ποντίων Πιερίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, ο Σύλλογος Θρακών Πιερίας και ο Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης».

  http://lefteria.blogspot.gr/2017/02/to_57.html#more


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: