Οι οκτώ Τούρκοι, η Δικαιοσύνη και οι αλληλέγγυοι

σάρωση0063

Mε αφορμή το αίτημα ασύλου που κατέθεσαν οι οκτώ Τούρκοι πραξικοπηματίες που κατέφυγαν στην Ελλάδα και την εμφάνιση ενός κινήματος αλληλέγγυων με κάποια παράξενα επιχειρήματα  -εκτός των γενικών που άπτονται του διεθνούς δικαίου- έγραψα το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (20-1-2017)

 

Οι Οκτώ Τούρκοι, η ελληνική Δικαιοσύνη και το κίνημα των αλληλέγγυων

…Πάντως, το μόνο που συνδέει τις περιπτώσεις των
Εξ με τους Οκτώ είναι η εγκληματική συμπεριφορά
.
Των μεν Εξ κατά ολόκληρου του μικρασιατικού ελληνισμού που
τον παρέδωσαν συνειδητά και με νόμο στους τσέτες του
Κεμάλ τον Αύγουστο του ’22
και των Τούρκων
στρατιωτικών που ενεπλάκησαν σε αιματηρό πραξικόπημα στην πατρίδα
τους και δραπέτευσαν φοβούμενοι τα επίχειρα….

Του Βλάση Αγτζίδη (*)

praxikopima-tourkiaΈνα μεγάλο ζήτημα  βασανίζει τη νεοελληνική κοινή γνώμη: Να εκδοθούν ή όχι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο αιματηρό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ένα πραξικόπημα που μπορεί να απέτυχε, αλλά κόστισε περί τους 300 νεκρούς στον τουρκικό λαό και επιπλέον διευκόλυνε τον Ερντογάν στο να επιτύχει τους στόχους του.

Στη κατεύθυνση της μη έκδοσης των Οκτώ στην Τουρκία έχει εμφανιστεί ένα ενδιαφέρον κίνημα αλληλεγγύης, το οποίο με πολλούς τρόπους προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία και τις θέσεις του. Το κίνημα αυτό των αλληλέγγυων είναι αρκετά δυναμικό και κινείται προς την κατεύθυνση της επιρροής της δικαιοσύνης, ωσάν να υπήρχε η αμφιβολία για την ευθυκρισία των Ελλήνων δικαστών. 


Έχει ενδιαφέρον η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει και πολλές φορές λειτουργεί τόσο υποστηρικτικά, ώστε να σχετικοποιεί το ίδιο το στρατιωτικό πραξικόπημα και να αμφισβητεί την εμπλοκή των αξιωματικών σ’ αυτό –λες και η δραπέτευση έγινε για κάποιους άλλους ακατανόητους λόγους.  Στο ερώτημα αν πήραν μέρος στο πραξικόπημα ή όχι νομίζω ότι απαντά η ίδια δραπέτευσή τους από την πατρίδα τους. Αλλά έτσι και αλλιώς δεν είναι αυτή η απάντηση που θα βαρύνει στη λήψη της απόφασης. Το ζήτημα  της μη έκδοσης δεν σχετίζεται με τα αν είναι ή δεν είναι πραξικοπηματίες, ούτε με το βαθμό εμπλοκής τους στο πραξικόπημα, αλλά με την αμφισβήτηση της μεταχείρισής τους στην Τουρκία με βάση τους διεθνείς κανόνες.

Τα επιχειρήματα

Έχει ενδιαφέρον η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από αυτό το κίνημα αλληλεγγύης. Μια από τις  υπερβολές του, είναι η χρήση του παλιού συνθήματος των απόκληρων επαναστατών «Ελευθερία ή Θάνατος», για να περιγραφεί η παρούσα κατάσταση και τα διλήμματα για τη μοίρα των κεμαλιστών Τούρκων αξιωματικών. Το ότι είναι κεμαλιστές το διατρανώνουν περήφανα οι ίδιοι δηλώνοντας στις απολογίες τους ότι ήταν: «22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ».

Προσφιλές επιχείρημα των αλληλέγγυων είναι η ενθύμηση της δραπέτευσης από την Ελλάδα πολλών αντιστασιακών που ήρθαν σε αντίθεση με τους  Απριλιανούς πραξικοπηματίες. Στη σχετική επιχειρηματολογία αγνοείται εντελώς το γεγονός ότι οι Έλληνες που διέφυγαν επί χούντας ήταν αντιστασιακοί αγωνιστές που κυνηγήθηκαν από τους πραξικοπηματίες. Και ότι αντιθέτως οι  8 Τούρκοι ανήκουν στο παλιό Βαθύ Κράτος που διεκδίκησε να διατηρήσει τον παραδοσιακό ρόλο απέναντι σ’ έναν ανταγωνιστή, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των όπλων,  πραγματοποιώντας αιματηρό πραξικόπημα.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά επιχειρήματα ήταν αυτό  που συνέδεε τους Εξ του 1922, με τον Μπελογιάννη και όλους με τους 8 πραξικοπηματίες. Τρία εντελώς άσχετα και ανόμοια μεταξύ τους ζητήματα ενοποιούνται για κατασκευάσουν ιστορική κατηγορία.  Και σ’ αυτά τα ιστορικά επιχειρήματα επιστρατεύτηκε  και η αρχαία Αθήνα και το Κυλώνειο Άγος. Πάντως, το μόνο που συνδέει τις περιπτώσεις των Εξ με τους Οκτώ είναι η εγκληματική συμπεριφορά. Των μεν Εξ κατά ολόκληρου του μικρασιατικού ελληνισμού που τον παρέδωσαν συνειδητά και με νόμο στους τσέτες του Κεμάλ τον Αύγουστο του ’22 και των Τούρκων στρατιωτικών που ενεπλάκησαν σε αιματηρό πραξικόπημα στην πατρίδα τους και δραπέτευσαν φοβούμενοι τα επίχειρα. Και όσον αφορά τον Μπελογιάννη, μάλλον ξεχάσαμε τις ακόμα πιο οδυνηρές και άδικες  αποφάσεις των εκτάκτων στρατοδικείων του Εμφυλίου, που τυχαίνει η ανάμνησή τους να προκαλεί έως σήμερα αμηχανία και  ενόχληση.

Κατασκευάζοντας πλαίσιο

Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα τεχνηέντως κατασκευασμένο υπόρρητο σχήμα όπου το πρόβλημα το δημιουργεί αποκλειστικά και μόνο ο αυταρχικός Ερντογάν, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία διέρχεται ένα ιστορικό μεταίχμιο όπου ανατρέπονται οι ιδρυτικές της συμβάσεις, που βασίζονται στον εθνικισμό και στην ακραία αντιμειονοτική συμπεριφορά. Ότι  αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια παραδοξότητα, που απέχει πολύ από τα γνωστά κοινωνικά και κρατικά μοντέλα του δυτικού κόσμου. Ότι οι αυθεντικοί εθνικιστές είναι αυτοί που προέρχονται από το κεμαλικό κίνημα (που ως κατηγορία ανήκει στα φασιστικά κινήματα του μεσοπολέμου). Ότι ο Ερντογάν εκφράζει την ισλαμική προεθνικιστική οθωμανική ιδεολογία, που ιστορικά καταπιέστηκε από τον κεμαλισμό. Και ότι αυτή τη στιγμή έχει συνάψει συμμαχία με τους ακροδεξιούς του Μπαχτσελί (κεμαλικοί αυτοί) για να επιτύχει τον πολιτειακό μετασχηματισμό, διαμορφώνοντας ένα απολυταρχικό κράτος, όπου ο  κεμαλισμός έχει αντικατασταθεί από τον ισλαμισμό.

Με δυο λόγια το κίνημα αυτό που έχει ανθρωπιστικά κίνητρα, διακρίνεται παράλληλα από υπερβολές, από προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και από τη διατύπωση μανιχαϊστικών σχημάτων, που εν μέρει μόνο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

—————————————–

(*) διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός, https://kars1918.wordpress.com/

20-1-2017-kathimerini

Advertisements

21 Σχόλια

 1. vimasaronikou on

  Για την αναφορά στο Κυλώνειον Άγος;

  • G.L. on

   Η αναφορά στο Κυλώνειο Άγος αποτελεί άλλη μια απόδειξη της μειωμένης ιστορικής γνώσης και της πονηριάς για να βρεθούν επιχειρήματα υπέρ των τούρκων κεμαλικών.

   Οι Αρχαίοι Αθηναίοι δεν υποχρεώθηκαν να παράσχουν άσυλο σε Σπαρτιάτες πραξικοπηματίες. Ήταν μια εσωτερική διαδικασία που η αντίστοιχη στα καθ’ ημάς είχε σχέση μόνο με Έλληνες πραξικοπηματίες.Έτσι κι αλλιώς, τιμωρώντας τον Παπαδόπουλο, Παττακό, Θεοφιλογιαννάκο για την χούντα του ΄67 παραβιάσαμε τον αρχαίο νόμο και επι της ουσίας δεν δώσαμε απαλλαγή-άσυλο στους δικούς μας πραξικοπηματίες.

   Τώρα μας έπιασε ο ηθικός πόνος; Με τους Τούρκους πραξικοπηματίες;

   • vimasaronikou on

    Ουδείς των άνωθεν αναφερομένων χουντικών, ικέτευσε. Τουναντίον.

   • vimasaronikou on

    Δε ικέτευσαν Άσυλο οι χουντικοί, αυτή είναι μια δημαγωγική κουτοπονηριά.
    Και πέραν του ηθικού είναι πολιτικό ζήτημα: υποχωρούμε στις απαιτήσεις-για άλλη μια φορά- της επεκτατικής κεμαλο-νεοοθωμανο-φασιστικής Τουρκίας ή λέμε, επιτέλους, πρώτη φορά ΟΧΙ; Από το 1922 όλο ναι λέει η Ελλάδα σε ό,τι θέλουν οι Τούρκοι.

 2. Protagonistis on

  Συγχαρητήρια για το κείμενο. Πετυχαίνετε διάνα γιατί δεν αναφέρεστε στο αν πρέπει να εκδοθούν οι όχι οι Τούρκοι αξιωματικοί. Ένα θέμα που πολύ σωστά το αναθέτετε σε μια έντιμη δικαιοσύνη και στο διεθνές δίκαιο, αλλά στις υπερβολές των ημέτερων αλληλέγγυων.

  Είναι αλήθεια ότι ο όρος «αλληλέγγυος» παραπέμπει σε φρικιά, αντιεξουσιαστές, αντιρατσιστές κ.λπ. και όχι σε καθώς πρέπει νεοφιλελεύθερους αστούς της Αθήνας. Βλέπω σε κάποιες νύξεις σε σελίδες τους, ότι τους ενόχλησε και αυτός ο όρος, ενώ παρεξηγούν και το ίδιο το κείμενο κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν..

  Αλλά τι να κάνουμε; Αλληλέγγυοι προς τους Οκτώ είναι. Οπότε ας συμφιλωθιούν με την ιδέα ότι η αλληλεγγύη είνια ένα ευρύτερο φαινόμενο.

  • vimasaronikou on

   Η παροχή ασύλου σε ικέτες δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε ιδεολογικό ζήτημα. Είναι ηθικό και μόνο. Η καταφρόνηση της ικεσίας δηλοί απανθρωπιά που φυσικά καμία σχέση έχει είτε με αντιφασισμό είτε διεθνισμό είτε με τον ελληνισμό. Όταν κάποιος παραδίδεται και ζητά έλεος δεν έχεις παρά να το παράσχεις. Η Ελλάδα είναι μια πολιτικά ελεύθερη χώρα και μπορεί να κρίνει το καθεστώς άλλων χωρών. Το καθεστώς της Τουρκίας σήμερα είναι φασιστικό και γενοκτονικό, με κοινοβουλευτική επίφαση. Καμία εξουσία δε λειτουργεί ανεξάρτητη και τείνουν όλες με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα να συγκεντρωθούν στο νεοσουλτάνο Ερντογάν. Στοιχειώδης ανεξαρτησία πνεύματος, χωρίς εμπάθεια ή υποτέλεια, επιβάλλει στην Ελλάδα να τηρήσει συνέπεια έναντι της ιστορίας της, της [πολιτισμικής καταγωγής και κληρονομιάς της. Εξυπνακισμοί ή λογιοτατισμοί δε χωρούν σε ζητήματα ανθρώπινης ζωής. Όσο για τους «αλληλέγγυους»; Ουδείς εξ αυτών των «επαγγελματιών» της «αλληλεγγύης» έχει συνταχθεί με την ασυλία στους «οκτώ».

   • G.L. on

    Το να υπερασπίζονται οι Νεοέλληνες τους κεμαλικούς εθνικιστές καταντά απόλυτη ξεφτίλα και υποκρισία. Στο όνομα ενός ηθικού κανόνα που ουδέποτε τον εφαρμόζουν στα δικά τους, ούτε βεβαίως στους δεκάδες Τούρκους και Κούρδους αριστερούς αντικαθεστωτικούς που η Ελλάς έχει παραδόσει, υποστηρίζουν πραξικοπηματίες, εγκληματίες δηλαδή που θα έπρεπε να δώσουν λόγο στην πατρίδα τους, αντί να ψευτοκλαίνε στο εξωτερικό.

   • vimasaronikou on

    Η πατρίδα των 8, ασκεί γενοκτονία από συστάσεώς της. Είτε κεμαλικοί είτε νεοοθωμανοί κυβερνούν. Η Τουρκία επιχειρεί αναθεώρηση συνόρων και εσωτερικά έχει ακραίο δικτατορικό καθεστώς, κατέχει την Β. Κύπρο. Όλες οι χώρες του δυτικού κόσμου διατυπώνουν την κριτική τους για την δικτατορία στην Τουρκία επειδή δεν ασκείται δικαιοσύνη και δε παραδίδουν αιτούντες άσυλο φυγάδες στρατιωτικούς και θα τους δώσει η Ελλάδα; Τόσο δειλοί, τόσο άθλιοι, τόσο ραγιάδες, δεν έχουμε ακόμη καταντήσει όπως έδειξε και η απόφαση του Άρειου Πάγου.

 3. G.L. on

  «…Η εφημερίδα παραθέτει ακόμη την ιστορία των Τούρκων αξιωματικών για τη βραδιά του πραξικοπήματος, όπως οι ίδιοι την αφηγούνται, υποστηρίζοντας ότι, όντας κληρονόμοι της κεμαλικής παράδοσης που εδώ και καιρό είναι παρούσα στον τουρκικό στρατό, συμβολίζουν σήμερα αυτό που θέλει να εξαλείψει ο Eρντογάν από τις τάξεις της διοίκησής του, της αστυνομίας και του στρατού. …»

  εφημερ. Le Soir: Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα για τους 8 Τούρκους-

  http://www.presspublica.gr/le-soir-o-erntogan-apili-tin-ellada-gia-tous-8-tourkous-mesimeri-apofasizi-o-arios-pagos/

 4. Oχι στην έκδοση των «οκτώ» αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

  ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

  Οχι αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

  Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.

  Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται εξ άλλης αιτίας (διαδικασία ασύλου). Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με εμφανή συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου

  Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά τους ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

  Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.

  Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

  http://www.kathimerini.gr/893360/article/epikairothta/ellada/oxi-sthn-ekdosh-twn-oktw-apofasise-o-areios-pagos

 5. Protagonistis on

  KAI EXOYN DIKIO:

  «Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες….»

  https://left.gr/news/ayrio-anamenontai-ston-areio-pago-oi-apofaseis-gia-toys-8-toyrkoys-horis-na-apokleietai-nea

 6. Β on

  O oρθός λόγος δραπέτευσε από την Ελλάδα. ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

  Ξαφνικά για τους νεοφιλελεύθερους+Καραμπελιάς+ ακροδεξιοί του Κελεντερίδη, οι πραξικοπηματίες βαφτίστηκαν αντιστασιακοί .

  Πώς θα νοιώθαμε εμείς άραγε ενα μια χώρα έκανε το αντίστοιχο σε δικούς μας επίδοξους πραξικοπηματίες. Ας δούμε τώρα, σ’ αυτή την εποχή της κρίσης, εάν η Τουρκία αντιδράσει με κάτι σαν τα Ίμια (που αναμφισβητητα είναι ελληνικό έδαφος, αλλά κανείς δεν μπορεί πλέον να πάει εκεί). Με την κατάληψη άλλης μιας «αμφισβητούμενης» βραχονησίδας. Κάτι που και εύκολο είναι και θα δώσει πόντους στον Ερντογάν στο εσωτερικό του παιχνίδι. Ας ελπίσουμε βέβαια ότι δεν θα γίνει

  Ένα αρκετά έντονο κείμενο έγραψαν οι αριστεροπόντιοι. Δείτε το: https://pontosandaristera.wordpress.com/2017/01/10/mehmetcik/

 7. «Κόλαφος στον Ερντογάν»

  Μεγάλη απήχηση στον διαδικτυακό και έντυπο γερμανικό τύπο βρίσκει η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που κατηγορούνται για ανάμιξη στο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν.

  «Μόνο 17 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου», σημειώνει στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Spiegel, «ήταν όμως ένα σημαντικό τεστ για την ελληνική δημοκρατία. Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.»

  «Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο ρητά δεν αποφάσισε για το αν οι οκτώ στρατιωτικοί είναι προδότες με ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, όπως ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση. Δεν αποφάσισε επίσης για το αν οι οκτώ είναι αθώοι αξιωματικοί που δεν είχαν σχέση με το πραξικόπημα και διέφυγαν από φόβο, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι. Άλλο ήταν το έργο των δικαστών: να αποφανθούν αν η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί στους φυγάδες μια δίκαιη δίκη, αξιοπρεπή μεταχείριση και όχι υποβολή σε βασανιστήρια, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι τέτοια εγγύηση δεν υφίσταται.»

  «Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει το Spiegel. «Γιατί η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη μήνι της Τουρκίας…Η περίπτωση των οκτώ αξιωματικών έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ένστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού. Και αυτό συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια. Ένας κόλαφος στον Ερντογάν.»

  Ενεργοποίηση προσφύγων για αντίποινα;

  «Η Ελλάδα», γράφει η Süddeutsche Zeitung, «είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά. Η Άγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα. Ήδη σήμερα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι υπερπλήρη.»

  «Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας», επισημαίνει η Tageszeitung του Βερολίνου. «Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τί είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016.»

  Σπύρος Μοσκόβου

  http://www.msn.com/el-gr/news/world/%C2%AB%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD%C2%BB/ar-AAmhNkF?li=BBqxHCu&ocid=UP97DHP

 8. Η Αγκυρα απειλεί την Ελλάδα με αντίποινα
  REUTERS, A.P., ΑΠΕ

  Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί ενώ οδηγούνται στην αίθουσα του Αρείου Πάγου, όπου σφραγίστηκε η τύχη τους, με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για μη έκδοση στη γείτονα. «Welcome in Greece», τους καθησύχασε ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί.
  Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί ενώ οδηγούνται στην αίθουσα του Αρείου Πάγου, όπου σφραγίστηκε η τύχη τους, με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για μη έκδοση στη γείτονα. «Welcome in Greece», τους καθησύχασε ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί.
  :
  Με αντίποινα και συνολική επανεξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απειλεί η Τουρκία για την απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών, που κατηγορούνται για ανάμειξη στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. «Θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά» ήταν η πρώτη σύντομη τοποθέτηση πηγής που παρακολουθεί από κοντά τα δρώμενα στο νέο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες και αποτυγχάνει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

  Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος των οκτώ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. «Οι επιπτώσεις για τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία μας εναντίον της τρομοκρατίας και την κοινή μας δράση σε θέματα διμερούς/διεθνούς ενδιαφέροντος, θα αποτιμηθούν διεξοδικά. Πιστεύουμε ότι η απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα», σχολίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Διαμαρτυρόμαστε κατά της απόφασης που εμποδίζει τους κατηγορουμένους, οι οποίοι απείλησαν τη ζωή του προέδρου μας και συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 248 πολίτες μας, να εμφανιστούν ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΞ στην Αγκυρα. Χαρακτήρισε υποκινούμενη την απόφαση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των θυμάτων του πραξικοπήματος.

  Τέλος, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την έκδοση των στρατιωτικών και την παραπομπή τους σε δίκη. «Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα, σύμμαχος και γείτονας, απέτυχε να εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ και υπενθύμισε ότι η Αθήνα υποθάλπει επίσης ακροαριστερές και κουρδικές οργανώσεις, που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία.

  Η Τουρκία είχε απαιτήσει από την Ελλάδα την έκδοσή τους και τους είχε χαρακτηρίσει «προδότες», σε μια υπόθεση που έφερε στην επιφάνεια τις δύσκολες διμερείς σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών-συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Για άμεση παράδοση των οκτώ άθλιων στρατιωτών είχε κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  Γιλντιρίμ: Να επιταχυνθούν οι δίκες

  Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε από τους Τούρκους δικαστές να επιταχύνουν τις δίκες πραξικοπηματιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη αντιμετώπισή τους, γεγονός που δείχνει την προσπάθεια της Αγκυρας να αποδείξει ότι δεν έχει καταλυθεί το κράτος δικαίου στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, σημειωνόταν εικονική αερομαχία μεταξύ δύο οπλισμένων τουρκικών και δύο ελληνικών F-16 πάνω από το Αιγαίο και συγκεκριμένα στις 13.35 στα νοτιοανατολικά της Χίου.

  http://www.kathimerini.gr/893524/article/epikairothta/politikh/h-agkyra-apeilei-thn-ellada-me-antipoina

 9. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «οκτώ»
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

  ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
  Η οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πριν λίγη ώρα, για την απόφαση του Αρείου Πάγου μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις το τελευταίο εξάμηνο.

  Σε κάθε ελληνοτουρκική επαφή από τον Ιούλιο και έπειτα, από τις επαφές Ερντογάν-Τσίπρα μέχρι τις καθιερωμένες συναντήσεις διπλωματικών αντιπροσωπειών, το πρώτο θέμα που ετίθετο από την πλευρά της Άγκυρας ήταν οι οκτώ.

  Προφανώς, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και το απέδειξε αυτό, ωστόσο η διαχείριση των συνεπειών αυτής της απόφασης πέφτει στους ώμους της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά πιθανών συνεπειών.

  Πρώτον, στο προσφυγικό. Η τελευταία παράγραφος του τουρκικού ανακοινωθέντος μιλά για επανεκτίμηση των διμερών και πολυμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Εφόσον η Τουρκία αποφασίσει να μην συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα για το προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ανίκανη να διαχειριστεί πιθανή αύξηση των ροών.

  Δεύτερο θύμα θα είναι το Κυπριακό. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος, πως μπορεί να συνεχιστεί σοβαρή συζήτηση για το Κυπριακό, με την Άγκυρα να βρίσκεται σε κατάσταση έξαρσης.

  Ο τρίτος κίνδυνος είναι μια πιθανότητα επί τα χείρω εξελίξεων στο Αιγαίο, αυτή τη φορά όχι με παραβιάσεις και υπερπτήσεις, αλλά ενδεχόμενη κλιμάκωσή τους που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε ατύχημα.

  Ο τέταρτος, μακροπρόθεσμος και ίσως μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι η αποχαλίνωση της τουρκικής εθνικιστικής ρητορικής, μέρος της οποίας περιλαμβάνεται και στο τουρκικό ανακοινωθέν, καθώς η Ελλάδα περιγράφεται περίπου ως χώρα που υποθάλπει τρομοκράτες επικίνδυνους για τη σταθερότητα της Τουρκίας.

  Το διπλό μέτωπο κρίσης στις σχέσεις με τους εταίρους λόγω της εκκρεμούς αξιολόγησης και αναζωπύρωσης των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο υπό το πρόσχημα της μη έκδοσης των οκτώ, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, διακομματική, εθνική συναντίληψη και εμπιστοσύνη στην κρίση αυτών που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του κράτους.

  http://www.kathimerini.gr/893478/article/epikairothta/politikh/amesh-analysh-oi-ellhnotoyrkikes-sxeseis-meta-thn-apofash-toy-areioy-pagoy-gia-toys-oktw

 10. Β on

  Αγκυρα: Ο Τσίπρας τελικά θα υποκύψει στις πιέσεις για τους «οκτώ»
  ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

  ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
  Αργά ή γρήγορα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα υποχρεωθεί να ευθυγραμμιστεί με το τουρκικό αίτημα για τους οκτώ στρατιωτικούς. Αυτή η άποψη ξεχωρίζει τις τελευταίες ώρες στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα. Οι πληροφορίες της «Κ» από τον κύκλο του νέου Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι οι τουρκικές πιέσεις στο Αιγαίο και στο διπλωματικό πεδίο σύντομα θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

  Η τουρκική πλευρά προβάλλει την άποψη ότι την παρούσα χρονική συγκυρία, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία. Στο πεδίο της οικονομίας η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της καταστροφής και αυτή η εξέλιξη επιφυλάσσει αντίκτυπο για διάφορα πεδία. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κατανοήσει ότι η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών είναι κατεξοχήν μια πολιτική και όχι δικαστική υπόθεση-διαμάχη. Αυτό υπογραμμίζουν ομόφωνα οι πηγές μας.

  Την παραπάνω άποψη υποστηρίζει και ένα πρώην στέλεχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο σήμερα δραστηριοποιείται στο ακαδημαϊκό πεδίο της γειτονικής χώρας και πραγματοποιεί συχνές τοποθετήσεις στον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας. Ο Μεσούτ Χακκί Γιασίν τονίζει ότι την παρούσα στιγμή η Άγκυρα λαμβάνει μηνύματα που δείχνουν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την στάση της στο ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών.

  Οι παραπάνω απόψεις έρχονται στο προσκήνιο την στιγμή που ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Kanal 24, το οποίο το βράδυ της Δευτέρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίου και εμμέσως ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν στο μέλλον ως τουριστικό προορισμό την Ελλάδα.

  http://www.kathimerini.gr/894076/article/epikairothta/politikh/agkyra-o-tsipras-telika-8a-ypokyyei-stis-pieseis-gia-toys-oktw

  • vimasaronikou on

   https://vimasaronikou.wordpress.com/2017/01/27/%ce%b3%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%b1/
   Γνήσια ελληνική συνέπεια.

   Ικέσιος Ζεύς
   Συγκλονισμό στην ελληνική κοινωνία, στην Ευρώπη μα και στη διεθνή κοινότητα επιφέρει η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, να μη εκδοθούν οι οκτώ ( 8 ) ικέτες Τούρκοι αξιωματικοί.
   Είναι μια παγκόσμιας ακτινοβολίας εκπομπή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, του «Ικεσίου Διός».
   Είναι μια ιστορική πολιτική απόφαση για τον ελληνισμό στην Ελλάδα αφού πρώτη φορά μετά το 1922 (και μετά το 1974) αντιτάσσεται ευθέως σε τουρκική απαίτηση και αφού πρώτη φορά ελληνικός θεσμός εξουσίας, ενεργεί ανεξάρτητα και εκτός προαποφασισμένων πολιτικών πλαισίων.
   Είναι η δεύτερη πολιτική εκδήλωση βροντώδους ελληνικής άρνησης, έναντι της υποταγής και του ραγιαδισμού, μετά το «ΟΧΙ» της 5ης Ιουλίου 2015. Μάλιστα με την συστράτευση και συμπαράσταση της κοινής γνώμης, την οποία αφουγκράστηκαν εύστοχα οι δικαστές.
   Είναι μια πολιτική πράξη, σηματωρός, εν τω γίγνεσθαι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό στην Γενεύη.
   Και, είναι, μια πρωτοπόρα πολιτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των νέων γεωπολιτικών στρατηγικών  και ανακατατάξεων που εξελίσσονται μετά το Brexit και την εκλογή του D. Trump.
   Ο ασθμαίνων, ταλαίπωρος και ποικιλοτρόπως αντιδρών και αντιστεκόμενος ελληνικός λαός στην μνημονιακή Κατοχή, βεβαίως και αισθάνεται απελευθερωτική ικανοποίηση από την συγκεκριμένη επιλογή της ανώτατης βαθμίδας των Ελλήνων δικαστών. Και, προσμένει, αυτοί να συνταχθούν μαζί του στα μεγάλα προβλήματα που τον καταδυναστεύουν.
   Η δε Τουρκία, να προσέξει μη παγιδευτεί παρορμητικά και σε νέα εστία προστριβών και εντάσεων με τον έως τώρα «βολικό» δυτικό γείτονά της στο Αιγαίο, ο οποίος δείχνει να μην είναι και τόσο «δεδομένος» στις υπερφίαλες ανιστόρητες βλέψεις μα και στις βάρβαρες πράξεις της. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό στην Γενεύη μπορεί να την εγκλωβίσουν στον διεθνή έλεγχο για την αξιοπιστία του πολιτικού πολιτισμού της και την θέση της στα πλαίσια της δημοκρατίας, της ειρήνης και του ανθρώπινου πολιτισμού. Όσο για την πιθανολογούμενη χρήση του «πυρηνικού» όπλου της, που είναι η λαθρομετανάστευση, κατά της Ελλάδας, μπορεί να το αχρηστεύει τελειωτικά και να χρησιμεύσει απελευθερωτικά, ποικιλοτρόπως, για την Ελλάδα.
   Νίκος Καραβαζάκης

 11. Β on

  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
  Ο Χόλμπρουκ και ο Ερντογάν
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 31.01.2017 : 17:25
  Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν αναμενόμενη. Η μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δεν είναι για τον Ταγίπ Ερντογάν μόνο πολιτικό ζήτημα, έχει και έντονα προσωπική χροιά. Στη νέα κατάσταση πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί μετά τη 15η Ιουλίου, ο απόλυτος ηγέτης δεν ανέχεται πολλά και τιμωρεί σκληρά. Το περιστατικό στην περιοχή των Ιμίων δεν εκπλήσσει. Εγινε πρωτίστως για εσωτερικούς λόγους, αλλά η επέτειος της κρίσης του ’96 πρόσφερε στην Αγκυρα και μια άριστη ευκαιρία για να υπενθυμίσει τις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις της. Με το ηθικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πληγωμένο, λόγω των χιλιάδων συλλήψεων και απομακρύνσεων, η κίνηση προσφέρει μια ένεση εθνικού φρονήματος, ενώ λειτουργεί συσπειρωτικά ενόψει του δημοψηφίσματος για την επισημοποίηση της παντοδυναμίας του Τούρκου προέδρου.

  Η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος, άρα ο πρώτος στόχος. Ωστόσο, το μήνυμα έχει και άλλους αποδέκτες. Ο Ερντογάν επιλέγει να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας την ώρα που η πρωθυπουργός της Βρετανίας επισκέπτεται την Αγκυρα και λίγες μόλις ημέρες πριν από τη μετάβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ρίχνει «προειδοποιητικές» βολές κατά της Ελλάδας, όχι μόνο αγνοώντας την Ευρώπη, αλλά έχοντας και την αίσθηση ότι ούτε η Αμερική δεν θα ασχοληθεί με τον τρόπο που το έκανε στο παρελθόν. Το πρόσφατο περιστατικό στα Ιμια φέρνει στη μνήμη το ’96, όταν ουσιαστικά η παρέμβαση των ΗΠΑ –η Ευρώπη απουσίαζε–, μέσα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Μπιλ Κλίντον και την πιεστική μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απέτρεψε μια ελληνοτουρκική σύρραξη. Δεν θα υπεισέλθω στις λεπτομέρειες των γεγονότων της εποχής. Το επίκαιρο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα παρέμβει αυτή τη φορά. Οι διαφορές με το σήμερα είναι εμφανείς. Και ανησυχητικές. Η τότε ηγεσία της Τουρκίας επένδυε στη σχέση με την Αμερική και αναγνώριζε τον ρόλο της. Οταν ο Χόλμπρουκ τηλεφωνούσε γνώριζε ότι θα έβρισκε ανταπόκριση. Η επιρροή των ΗΠΑ ήταν μεγάλη, η παρέμβασή της καθοριστική.

  Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είναι σίγουρο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδείξει ανάλογο ενδιαφέρον ή ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας θα παρέμβουν προς την Αγκυρα με τον ίδιο τρόπο. Αλλά και να το έκαναν, οι όποιες κινήσεις τους θα ήταν αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας βλέπει διαφορετικά την Αμερική και τον κόσμο.Στο ίσως υπερβολικό, και σίγουρα απευκταίο, σενάριο ενός θερμού επεισοδίου, θα πληγούν φυσικά και οι γείτονες –οι ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, και από την άλλη, οι τουρκικές μετά τα συνεχή πλήγματα έχουν απολέσει σημαντικό μέρος της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας– όμως το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα υποστεί το βαρύτερο πλήγμα, αλλά η αποφυγή μιας σύρραξης, έστω και σύντομης. Κι αν τα πράγματα εκτροχιαστούν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχει ένας νέος Χόλμπρουκ, ότι θα έχει οδηγίες να παρέμβει, και ότι, ακόμη και αν το κάνει, θα εισακουσθεί.

  http://www.kathimerini.gr/894159/opinion/epikairothta/politikh/o-xolmproyk-kai-o-erntogan

 12. Β on

  ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ
  Πρόκληση και προειδοποίηση
  01.02.2017

  Ηταν απολύτως αναμενόμενο ότι η οργισμένη Αγκυρα θα αντιδρούσε έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Ηταν επίσης βέβαιο ότι οι προκλήσεις θα εκδηλώνονταν κυρίως στο Αιγαίο και έχει μικρή σημασία το γεγονός ότι η πρώτη είχε τη μορφή θαλάσσιας επιχείρησης σε αμφισβητούμενες περιοχές και όχι αεροπορικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

  Αντίθετα, έχει σημασία ότι η πρόκληση έγινε την ημέρα της επετείου του επεισοδίου των Ιμίων και με τη συμμετοχή εν σώματι όλης της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν ήταν απλώς πρόκληση, αλλά και σοβαρή προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά να μην κάνει κάποια άστοχη κίνηση στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι η Τουρκία παρακολουθεί και ενοχλείται έντονα από δηλώσεις, που θεωρεί προκλητικές, υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων. Ιδιαίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Αμύνης.

  Εκείνο όμως που θορύβησε την Αγκυρα και επέλεξε να προκαλέσει και ταυτόχρονα να προειδοποιήσει στα Ιμια ήταν το ατυχές έγγραφο που έστειλε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός, με το οποίο ανακοίνωνε ότι επεξεργάζεται σχέδιο δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας και συνθηκών κατοίκησης 28 ερημονήσων του Αιγαίου ως απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις κυριαρχίας σε κάποιες από αυτές ή όλες. Ατυχές γιατί πρώτον, αυτά τα πράγματα γίνονται δίχως να ανακοινώνονται, δεύτερον, γιατί ήταν απολύτως βέβαιο ότι η Τουρκία θα αντιδρούσε και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση στη σημερινή συγκυρία «να κτυπήσει τη γροθιά στο μαχαίρι». Η υπαναχώρηση από τέτοιες προθέσεις, που δείχνουν ακρισία, ήταν εκ των προτέρων αναπόφευκτη.

  Επομένως, είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι η θεαματική «εκδρομή» των ανώτατων Τούρκων αξιωματικών στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων έγινε για εσωτερικούς λόγους, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να περιβληθεί με αυξημένες εξουσίες. Οτι, δηλαδή, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για να ενισχυθεί το εθνικιστικό προφίλ που προβάλλει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για προειδοποίηση της δικής μας χώρας και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και να μην προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση.

  Η οργή, πάντως, της Τουρκίας για την απόρριψη του αιτήματος να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο μετά το πραξικόπημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Χθεσινό υπόμνημα των Τούρκων διπλωματών αποκαλύπτει ότι ανάλογα αιτήματα για έκδοση Τούρκων αξιωματικών που το καθεστώς κατηγορεί ότι πήραν μέρος στην απόπειρα του πραξικοπήματος έχει απευθύνει η Αγκυρα και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, δίχως να βρει ανταπόκριση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα είμαστε καλυμμένοι όσο παραμένουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η τελευταία υπάρχει.

  http://www.kathimerini.gr/894333/opinion/epikairothta/politikh/proklhsh-kai-proeidopoihsh

 13. «…. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί της ακτοφυλακής που είχαν συλληφθεί μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού, στην πλειοψηφία τους συνελήφθησαν και είχαν κάνει τα επεισόδια τους μήνες που είχαν προηγηθεί στο Αιγαίο……».

  http://www.msn.com/el-gr/news/politics/%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%C2%AB%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%C2%BB-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%AE/ar-AAnbsjp?li=BBqxHCu&ocid=UP97DHP

 14. Protagonistis on

  «του Ανδρέα Ρομπόπουλου *

  Κάθε χρόνο, συνήθως το τρίτο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη, διοργανώνεται στο Μόναχο η Συνάντηση Ασφαλείας Bilderberg. Μην ψάχνετε συνωμοσίες, όπως κρυφοί «εγκέφαλοι» που διαμορφώνουν το μέλλον του κόσμου.

  Οι συναντήσεις αυτές είναι δημόσιες και ουδείς από τους συμμετέχοντες, πρόεδροι κρατών, πρωθυπουργοί, κοινοβουλευτικοί, υπουργοί και έγκριτοι αναλυτές δεν αναλώνουν το χρόνο τους σε φαντασιώσεις για το μέλλον.

  Η Συνάντηση φέτος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17- 19 Φεβρουαρίου.
  ………………….

  ….ο Ντέιβιντ Πετρέους, μιλώντας στο εν λόγω πάνελ, είπε ότι «η 15η Ιουλίου είναι 11η Σεπτεμβρίου της Τουρκίας»….»

  http://www.armynow.net/tourkia-auti-h-thesi-tis-stin-pagkomia-nea-taksi/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: