Ο Αστερίξ στα ποντιακά

mantis-asterixMιας και όπως φάνηκε η ΠΟΕ δεν έχει σοβαρή προοπτική για μια άλλη πορεία -όπως πολλοί ήλπισαν…. Ούτε τα παλιά τζάκια εύκολα μπορούν  να δεχτούν να χάσουν την ψευδαίσθηση εξουσίας. Σήμερα φάνηκε ότι καλά κρατούν. Χωρίς καμιά αυτοκριτική, πορεύονται με τον γνωστό δοκιμασμένο τρόπο: Συκοφαντώντας, κινδυνολογώντας και υμνώντας τους ενόχους της αλλοτρίωσης…  

Για άλλη μια φορά επικράτησαν -έστω οριακά- οι Κακοφωνίξ και οι διάφοροι «μάντηδες» (για όσους ξέρουν από….  Αστερίξ και Οβελίξ). Και ήδη ο Γιώργος ο Παρχαρίδης, ο μέγας ένοχος, είναι και επισήμως «επίτιμος πρόεδρος» στο μαντρί του… Πριν όμως μπούμε στην ουσία, δηλαδή την παρουσίαση του Αστερίξ στην ποντιακή διάλεκτο, ας θυμίσουμε μια προχθεσινή δικιά μας υπόθεση: «Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία (των εκλογών για εξυγίανση), πολύ φοβάμαι ότι ούτε η τύχη, ούτε και ο όποιος Θεός του Πόντου θα την ξαναδώσει. Στο σημείο αυτό θα φανεί αν οι σύλλογοί μας έχουν ωριμάσει, ή παραμένουν σε μια κατάσταση ύπνωσης και άγνοιας του κινδύνου

Η άποψή μου  είναι ότι η θετική πλευρά της εκλογικής διαδικασίας, που επέλεξε να αμφισβητήσει το Βαθύ Κράτος της ΠΟΕ, δηλαδή αυτή του Θεοδόση Κυριακίδη, ας μην χαλάσει τη ζαχαρένια της  σε ένα χώρο-κιτς, που λειτουργεί με το γνωστό τρόπο του αντιπαραγωγικού και εμφυλιοπολεμικού παρχαριδισμού. Ας προσπαθήσει να κάνει ουσιαστικές και θετικές παρεμβάσεις στην ελληνική κοινωνία, που τόσο λείπουν. Το πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο δείχνει το δρόμο. Επίσης, ο αείμνηστος Γεώργιος Σαββαντίδης, καθηγητής Φιλολογίας στο  Πανεπιστημίο Ιωαννίνων, δεν περίμενε από καμιά Ομοσπονδία να του υποδείξει να κάνει την εκπληκτική μετάφραση (από τα γαλλικά στην ποντιακή) του παρακάτω κόμικ. 

Ας επιστρέψουμε καλύτερα στον Αστερίξ:

————————-

Ο Αστερίκον εν τζιπ έξυπνος πολεμιστής κι εξέρ’ ν’ εγαντουρεύ’ τ’ εχθρούσατ’. Εν ψιλωτός και χαμελός. Ασ’ άλλ’ τη μερέαν εν ο Οβελίκον, τ’ εν ψηλόν σαγλάμψ, άμα κι αγαθόν κι αγνόν σο νούνιγμανατ’. Όντες έτον χάταλον ερούξεν σο καζάν με το μαγικόν το ζωμίν κι επεκεί εχ’ τρανόν δύναμη. Για τοι Ρωμαίοις λέγει: «Είναι παλαλοί ατοίν οι ανθρώπ’!» Ασα 1965 τη χρονίαν (Le Tour de Gaul) κιαδά μερέαν έχνε κι έναν σκύλον.

Τα ιστορίας θέκουν ατά σα πενήντα χρόναι πριχού γεννίεται ο Χριστόν: Οι Ρωμαίοι (όχι τ’ εμέτερ ασον Πόντον, αλλά εκείν ασην Ρώμην τ’ Ιταλίας) επάτεσαν τον κόσμον όλον. Αέτς πα, η Γαλατία όλον εν αφκά α σοι Ρωμαίοις – άμα ‘κ εν όλον! Έναν χωρίον με Γαλάτες ‘κ προσκυνά τοι Ρωμαίοις. Αβούτοι χωρέτ’ έχνε το μαγικόν το ζωμίν ντο δι ατείντζ τρανόν τακάτ κι αντιφέρκουνταν κι ευτάνε αντίστασην! Αέτς πα οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι που ωρίαζνε τα κάστρα σο Πετίμπονον, σο Ακουάριον, σο Λάβδανον και σο Μπαμπάορον εύραν την πελάνατουν.

%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%be

 

Παρχαρίδης

1 comment so far

  1. Είναι λυπηρό να βλέπει κάποιος τους Ποντίους αντί να δημιουργήσουν ένα κόμικ το οποίο να διηγείται την ζωή και τους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού στις αλύτρωτες πατρίδες μέσα από περιπέτειες δύο ποντίων ηρώων (π.χ. των περιβόητων Κωστίκα και Γιωρίκα), μεταφράζουν τις περιπέτειες ενός Κέλτη. Φαινόμενο και αυτό της γενικής παρακμής του Ελληνισμού των αρχών του 21ου αιώνα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: