O Bαρουφάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ, το τραύμα και το κόμικ

Στις 7 Νοεμβρίου παρουσιάσαμε στον Ιανό το κόμικ WOW (V for V). το οποίο υπηρξε μια πρωτοβουλία της Χρύσα Ariadni Κουσελά (σχέδιο, σενάριο, χρώμα), η οποία συνεργάστηκε  με τους Aρη Παπαδόπουλο (σενάριο), Δημήτρη Σωτηράκη (σχέδιο) και Δήμο Κωτσόπουλο (χρώμα). Για το κόμικ δες εδω: https://kars1918.wordpress.com/2016/11/06/xryssa-kousela/

  Στην εκδήλωση εκτός από μένα μίλησαν οι: Ντέπυ Βρεττού, δημοσιογράφος της ΕΡΤ,  Βλάσης Μισσόςοικονομολόγος, Άρτεμις Μοσχολέααπό τον κινηματικό χώρο και ο σκιτσογράφος, εικονογράφος Σπύρος Ορνεράκης,

Την εκδήλωση μπορείτε να τη δείτε στο παρακάτω βίντεο. Η δική μου παρουσίαση είναι μεταξύ του 22ου λεπτού και του 37ου


Η απόπειρα με το WOW (V for V) να εκφραστεί με τον τρόπο αυτό μια πολιτική άποψη για μια σημαντική ιστορική στιγμή, αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια εξόδου του ελληνικού κόμικ από τον παραδοσιακό κύκλο των φίλων του.

Η Κουσελά εκπονεί αυτή τη στιγμή τη διδακτορική της διατριβή και στην ερευνητική της αναζήτηση συναντήθηκε με ένα κόμικ που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της ιδέας. Ήταν το MAUS του Art Sriegelman, καθώς και άλλα όπως Batman: Death by Design, Logicomix, V for Vendetta.

Το αντικείμενο του κόμικ είναι η πρώτη περίοδος της διακυβέρνησης του Σύριζα, όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης [με δύο vί :)] κλήθηκε να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας τα πιεστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που γίνονταν αξεπέραστα από τον δυσβάστακτο δανεισμό που είχαν χρεώσει την Ελλάδα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Με το πολιτικό αυτό κόμικ η Κουσελά παίρνει θέση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, που έως σήμερα ταλανίζει αναλυτές και πολιτικούς. Όπως λέει η ίδια σε μια πρόσφατη συνέντευξή της: «Το WOW είναι το πρώτο σύγχρονο ελληνικό κόμικ με πολιτικό σούπερ ήρωα. Δεν είναι γελοιογραφία. Αυτό είναι μια καινοτομία. Πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα και αρκετά μπροστά και για τα διεθνή. Όπως επισημαίνω συχνά η Marvel πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι θα εντάξει στο δυναμικό των σούπερ ηρώων της τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.  Συνεπώς το WOW είναι μια ελληνική πρωτοπορία, το πρώτο κόμικ ολοκληρωμένο, που μιλά για την πολύπαθη μνημονιακή Ελλάδα από το 2010 έως το 2015, για την κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών και το έλλειμμα Δημοκρατίας και όλα αυτά με πρωταγωνιστή ένα πολιτικό σούπερ ήρωα με το κωδικό όνομα V, που δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό των  Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη.»

7-11-2016-ianos-1

Advertisements

2 Σχόλια

 1. Β. on

  Αν όχι τώρα πότε θα αναλάβεις τις ευθύνες σου Γιάνη Βαρουφάκη;
  Το άρθρο

  Πάνος Παναγιώτου

  Γιάνη, σε θυμάμαι το 2012 σε τηλεοπτική εκπομπή να απορρίπτεις με στόμφο ως αδύνατη πρόβλεψη μου για την επιστροφή της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στις αγορές, με το επιχείρημα πως τα ομόλογα βρίσκονταν σε μία τεράστια φούσκα η οποία θα έσπαγε σύντομα ωθώντας τα επιτόκια όλων των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και του κόσμου στα ύψη.

  Τελικά, βέβαια, συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Αντί να καταρρεύσουν τα ομόλογα κατέρρευσαν τα επιτόκια τους, φτάνοντας, μάλιστα, σε πολλά κράτη ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα.

  Σε όλο το επόμενο διάστημα και ενώ τα στοιχεία δεν σε επιβεβαίωναν, συνέχισες να υποστηρίζεις την ίδια άποψη και όταν τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ισπανία βγήκαν στις αγορές αλλά και δανείστηκαν με το χαμηλότερο επιτόκιο για δεκαετίες, σκέφτηκα ότι ήταν σοφό να την εγκαταλείψεις. Αν όχι τότε που δεν υπήρχαν πλέον προβλέψεις αλλά αδιαμφησβήτητα γεγονότα, πότε;

  Ωστόσο εσύ συνέχισες, σαν το σταματημένο ρολόι που περιμένει υπομονετικά εκείνο το λεπτό από τα 1440 της ημέρας που θα δείξει τη σωστή ώρα, με την ελπίδα ότι ίσως κάποια στιγμή, δεν έχει σημασία το πότε, θα επιβεβαιωθείς.

  Την ίδια στρατηγική ακολούθησες και όταν ανέλαβες το υπουργείο Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όταν ένας ολόκληρος λαός, εξαντλημένος, περίμενε, επιτέλους να δει καλύτερες μέρες.

  Όπως γνωρίζεις καλά εσύ αλλά όχι και ο κόσμος, στο διάστημα πριν αναλάβεις τη θέση που εκμεταλλεύτηκες για να κάνεις το διεθνές προσωπικό σου μάρκετινγκ, σοβαρά άτομα είχαν εκπονήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαπραγμάτευσης το οποίο και σκόπευαν να θέσουν σε εφαρμογή ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και με καλύτερες προϋποθέσεις για την Ελλάδα απ’ ότι πριν, εκμεταλλευόμενα την τεράστια αποδοχή της νέας κυβέρνησης από την κοινωνία αλλά και τη διάθεση των δανειστών να μην ανοίξει ξανά το θέμα GRexit, δύο χρόνια μετά το PSI.

  Αλλά την πρώτη ημέρα που ανέλαβες υπουργός Οικονομικών απέρριψες όλες τις μελέτες και τη στρατηγική που είχε χαραχτεί από έναν άλλον Γιάννη και παίρνοντας τη διαπραγμάτευση επάνω σου διέσπασες τη διαπραγματευτική ομάδα που είχε, ήδη, συνταχτεί, απομόνωσες και απέκλεισες τους «άλλους» και ενημέρωνες μόνο τους «δικούς» σου, για να καταλήξεις σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο έργο «Ο Υπουργός Τρελάθηκε», διαπομπεύοντας την χώρα διεθνώς και αποζητώντας και απολαμβάνοντας κάθε στιγμή δημοσιότητας στην πλάτη των ταλαιπωρημένων Ελλήνων, ξοδεύοντας τους μήνες σα να ήταν μέρες και τα λιγοστά κεφαλαιακά αποθέματα της Ελλάδας σα να ήταν η Σαουδική Αραβία.

  Και σήμερα, με τη χώρα μας στον τοίχο που και εσύ την έσπρωξες για να τον φτάσει, διαβάζω σε άλλη μία από τις συνεντεύξεις σου πως αναρωτιέσαι «αν όχι τώρα πότε» η κυβέρνηση θα ακολουθήσει, ξανά, την ίδια στρατηγική του καταστρέφω αντί να δημιουργήσω, που την έπεισες να ακολουθήσει το 2015.

  Και έτσι αναρωτιέμαι και εγώ αν όχι τώρα, που είδες τί προκάλεσες, που είδες τις υπόλοιπες χώρες που ήταν σε Μνημόνια να έχουν βγει από αυτά και όλες, μα όλες τις χώρες της ΕΕ να απολαμβάνουν εξαιρετικά φθηνό δανεισμό και την Ελλάδα να είναι μόνη που κοιτά το πάρτι έξω απ’ το παράθυρο και χτυπά το τζάμι σαν φτωχός συγγενής, τότε πότε σκοπεύεις να αποποιηθείς το ρόλο του σταματημένου ρολογιού που περιμένει καρτερικά 1 φορά στις 1440 να είναι σωστό, απλά και μόνο για να επιβεβαιωθεί ότι, τελικά, είναι σταματημένο;

  Γιατί στις κοινωνίες η ιστορία γράφεται σε πραγματικούς χρόνους και με πραγματικά γεγονότα και η βγαλμένη από έναν ουτοπικό κόσμο «στρατηγική» και λογική σου μπορεί να έφερε σε εσένα τα ματωμένα χρήματα και την ροκ κακοφημία που επεδίωκες αλλά στην Ελλάδα έφερε τα capital controls, ένα σκληρό μνημόνιο και τη χαμένη ευκαιρία να βάλει τέλος σε μία κρίση που με ευθύνη σου επιμηκύνθηκε, ελπίζω για λιγότερο απ’ όσο φοβάμαι.

  Αν, λοιπόν δεν είναι τώρα η στιγμή να προσγειωθείς στην πραγματικότητα, να αρχίσεις να βλέπεις αυτό που ισχύει και όχι αυτό που φαντάζεσαι, να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να σταματήσεις, προκειμένου να συντηρηθείς στη δημοσιότητα, να βλάπτεις τη χώρα δίνοντας κάθε τόσο λαβή στο εξωτερικό για αρνητικό σχόλια εναντίον της, τότε πότε Γιάνη;

  * Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr) και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο

  http://analitis.gr/anichti-epistoli-panagiotou-se-varoufaki-an-ochi-tora-pote-tha-analavis-tis-efthines-sou-giani/

 2. Γιωρίκας on


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: