«Niko’nun kemençesi»

0nikonunkemencesiΜετά τις επιτυχημένες παρουσιάσεις του βιβλίου του Ομέρ Ασάν στην Αθήνα και στην Πάτρα ήρθε η σειρά της Μακεδονίας, με ένα σύνολο εκδηλώσεων.

Διαβάστε κατ’ αρχάς:

Omer Asan: Greek-speaking writer from Turkey

Περιμένoντας τον Omer Asan

Αναδημοσιεύουμε:

Ο Τραπεζούντος Ομέρ Άσαν έρχεται στην Ελλάδα για να πραγματοποιηθεί την συνάντηση που ονειρευόταν να γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΟΖΑΝΗ, ΞΑΝΘΗ , ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Κιλκίς, Καβάλα, Πτολεμαΐδα, Ωραιόκαστρο, Χρυσούπολη

1 Νοεμβρίου 2016 – 10 Νοεμβριου 2016

Ο Ομέρ Ασάν, συγγραφέας του ιστορικά πρωτοποριακού και στη συνέχεια απαγορευμένου μετά από δική στην Τουρκία βιβλίου «Πολιτισμός του Πόντου» (το οποίο μεταφράστηκε και στα ελληνικά) θα περιοδεύσει στην Βόρεια Ελλάδα με το τελευταίο βιβλίο του. Ο συγγραφέας, μετά από πρόσκληση κυρίως Ποντιακών Συνδέσμων, θα συμμετέχει σε περίπου 10 εκδηλώσεις όπου θα συναντηθεί με αναγνώστες και φίλους του, θα παρουσιάσει και θα υπογράψει τα βιβλία του.

Φωτογραφία του χρήστη Iason Books.I. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1/11/2016
Οι εκδόσεις IASON BOOKS και το Τμήμα Φοιτητών της Ποντιακής Διαλέκτου στο ΠΑΜΑΚ (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) σας προσκαλούν στο Πρόγραμμα Ποντίων Εκπαιδευτικών με τον ποντιόφωνο συγγραφέα Ομέρ Ασά ο οποίος θα μιλήσει για την εκμάθηση της διαλέκτου και θα υπογράψει το καινούργιο του βιβλίο με διηγήματα από Μαύρη Θάλασσα «Η Κεμεντζέ του Νίκου».
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016, στις 20:00
στο αμφιθέατρο 5 του ΠΑΜΑΚ.
Ο συγγραφέας στο τέλος τις εκδήλωσης θα δεχθεί ερωτήσεις.

ΙΙ.  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
στις 19:30, 2/11/2016

Οι εκδόσεις IASON BOOKS και το ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE,
με την ευγενική υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη,
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
«Η ΚΕΜΕΝΤΖΕ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ» του Ομέρ Ασάν
που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30
στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Makedonia Palace
Στην παρουσίαση του βιβλίου, μαζί με τον συγγραφέα θα παρευρεθούν οι:

Βλάσσης Αγτζίδης, ιστορικός – συγγραφέας
Αγγελα Φωτόπουλου, μεταφράστρια – δημοσιογράφο
Θεοδόσης Κυριακίδης, ιστορικός

Ο ΘOΔΩPHΣ KOTIΔHΣ θα παίξει Κεμεντζέ
και ο ηθοποιός NIKOΣ TYPITIΔHΣ θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.

…………………………………………………….
Makedonia Palace:
(Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Τ.Κ: 54640, Θεσσαλονίκη)
+30 231 089 7197


IIΙ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

3/11/2016

Oι εκδόσεις IASON BOOKS και Η Ενωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Καινούργιου βιβλίου του Ομέρ Άσαν με τίτλο » Η Κεμεντζέ του Νίκου» στις 3 Νοεμβρίου , ώρα 19:30 στη αίθουσα του κτιρίου Ι.Καποδιστριας (ΚΑΠΗ Ωραιοκαστρου)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ,
Ηρακλής Τσακαλίδης Αντιδημαρχος Ωραιοκαστρου,προεδρος ΕΠΩΦ και
Πρόεδρος Σ.Πο.Σ Θεσσαλονικης της ΠΟΕ
Ομέρ Άσαν , συγγραφέας του βιβλίου
Βλάσσης Αγτζίδης , ιστορικός – συγγραφέας

IV.

ΚΙΛΚΙΣ
4/11/2016

IASON BOOKS και ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ» και ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ομερ Ασάν με τίτλο «Η ΚΕΜΕΝΤΖΕ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ» στην αίθουσα
«Βασίλειος Ευγενίδης» του Επιμελητηρίου Κιλκίς στις 4 Νοεμβρίου 2016, ωρα 19:00.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Παύλος Τονικίδης
-Αποστολία Πάνου
-Νίκος Κωνσνατντινίδης
-Βλάσης Αγτζίδης
-Ομέρ Ασάν
asan.
V. ΚΟΖΑΝΗ
5/11/2016

IASON BOOKS σας προσκαλεί στην παρουσίαση βιβλίου του Ομέρ Ασάν με τίτλο
«Η Κεμεντζέ του Νίκου» στις 5 Νοεμβρίου στην Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη.

VI.
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
6/11/2016

IASON BOOKS σας προσκαλεί στην παρουσίαση βιβλίου του Ομέρ Ασάν με τίτλο
«Η Κεμεντζέ του Νίκου» στις 6 Νοεμβρίου στην Πτολεμαϊδα στο Αμφιθέατρο του ξενοδοχείου Παντελίδη.

VII.

ΞΑΝΘΗ
7/11/2016

Οι εκδόσεις IASON BOOKS και ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης έχουν την χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου «Η κεμεντζέ του Νίκου», του Πόντιου ερευνητή και συγγραφέα Ομέρ Ασάν.

Για το καινούριο βιβλίο με διήγηματα στο οποίο ο συγγραφέας αποτυπώνει τα αισθήματα του για τον ποντιακό ελληνισμό θα μιλήσουν ο συγγραφέας και ο κύριος Θεόδωρος Ρωμανίδης πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης και ο κυρ. Φάνης Μαλκίδης δι­δά­κτωρ κοι­νω­νι­κών ε­πι­στη­μών και μέ­λος της Διε­θνούς Έ­νω­σης Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, παρ. Θερμοπυλών 8, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:30.

VIII.
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ
8/11/2016
Το ΝΠΔΔ ΕΥνεστία Δήμου Νέστου, ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου και οι εκδόσεις IASON BOOKS σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Η κεμεντζέ του Νίκου» του Πόντιου ερευνητή και συγγραφέα Ομέρ Ασάν, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης.

IX.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
9/11/2016

Οι εκδόσεις IASON BOOKS και οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νόμου Πιερίας σας προσκαλούν στην εκδήλωςη και παρουσίαση βιβλίου του Ομέρ Ασαν με τίτλο «Η Κεμεντζέ του Νίκου» την Τετάρτη 9 Νοεμβριου και ώρα 19:00 στην Αστική Σχολή Κατερίνης.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Πάρης Παπαγεωργίου διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογιας του Α.Π.Θ.

X.
ΚΑΒΑΛΑ
10/11/2016

…………………………………..
Για επικοινωνία:
info@iasonbooks.com.gr
+306973713809
www.iasonbooks.com.gr

Ο τίτλος του βιβλίου του Ομέρ προέχεται από ένα παραδοσιακό τραγούδι της Τραπεζούντας που τραγούδησε ο Νίκος Παπαβραμίδης:

Οι στίχοι είναι: 

—————————————————
Niko’nun kemençesi
—————————————————

TRABZONDUR YOLUMUZ


Trabzondur yolumuz, para tutmaz elimiz («elumuz» as pronounced in local Black Sea dialect of Turkish)
Güzel kızlar olmasa ne olurdu halimiz («halumuz»)

Derenin derincesi, akar suyun incesi
Ya bak nasıl çalıyor (da) Niko’nun kemençesi

Tabancam dolu saçma, kaçma Emine’m kaçma
Yüreğim yaralıdır (da), sen de bir tane açma

Kemençemin başına, yıldıza bak yıldıza
Allah! ne yapacağım, vuruldum ha şu kıza

Olmadı, çalamadım ??? kaydesini???
Beğenmedi ????
Severdim anla seni ??….

1 comment so far

 1. Β... on

  Λαμπρή εκδήλωση με Ομέρ Ασάν
  ΣΑΒΒΑΣ ΓΑΒΟΥΧΙΔΗΣ

  Λαμπρή εκδήλωση με Ομέρ Ασάν

  Με αισθήματα απεριόριστης αγάπης και εκτίμησης για το πλούσιο και σπουδαίο έργο του, υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν τον Τούρκο συγγραφέα και αγωνιστή, Ομέρ Ασάν, οι Κιλκισιώτες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κιλκίς, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

  Τον Τούρκο ποντιακής καταγωγής παρουσίασαν, ο Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς και η εφημερίδα ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, η οποία άλλωστε μας είχε πρωτογνωρίσει τον κ. Ασάν σε μια άλλη εκδήλωση του 1999, που πραγματοποίησε τότε για την παρουσίαση του περίφημου βιβλίου του, «Πολιτισμός του Πόντου».

  Στην εκδήλωση εκείνη, η οποία ήταν η πρώτη για τον Ομέρ Ασάν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε άλλωστε στον σύντομο χαιρετισμό του, που άνοιξε την εκδήλωση της Παρασκευής, ο εκδότης της ΠΣ, Παύλος Τονικίδης.

  «Η σχέση της εφημερίδας μας με τον Ομέρ κρατάει πολλά χρόνια», είπε ο κ. Τονικίδης, θυμίζοντας ότι για το βιβλίο πάνω στον ποντιακό πολιτισμό ο συγγραφέας του πλήρωσε ακριβό τίμημα αφού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του στη Τουρκία με διώξεις, για να προσφύγει ο συγγραφέας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο και τον δικαίωσε.

  Με αφορμή το έργο του Ομέρ Ασάν, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Ιπεκτσί για την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας, ο κ. Τονικίδης έκανε λόγο για την ανάγκη «να χτίσουμε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών, αφού τίποτα δεν μας χωρίζει αλλά αντίθετα μας ενώνουν πολλά».

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση της συλλογής διηγημάτων του συγγραφέα «η Κεμεντζέ του Νίκου», για το οποίο μίλησε η φιλόλογος Αποστολία Πάνου, διαβάζοντας και αποσπάσματά του.

  Η κ. Πάνου υπογράμμισε ότι κίνητρο για το ανθρωπιστικό και φιλειρηνικό πνεύμα που διατρέχει το έργο του κ. Ασάν ήταν τα «ρωμαίϊκα», η γλώσσα δηλαδή που μιλούσαν οι κάτοικοι στη ορεινή περιοχή (παρχάρια) της Τραπεζούντας, όπου γεννήθηκε.

  Όμως ο Ομέρ Ασάν δεν περιορίστηκε μόνο στο συγγραφικό του έργο αλλά περπάτησε και στα μονοπάτια της Έβδομης Τέχνης. Το 2011 έκανε το ντοκιμαντέρ «Αδελφέ που πας: Μια Ιστορία Αποχωρισμού», με θέμα την ανταλλαγή πληθυσμών και τις φιλίες που έχουν μεταμορφωθεί σε νοσταλγία, με στόχο να καταδειχθεί ότι η εθνική καταγωγή δεν είναι υπεράνω των ανθρώπινων αξιών.

  Κάτι, που ο συγγραφέας κατέθεσε από ψυχής με την μοναδική ερμηνεία του ποντιακού «τραγουδιού του Νίκου» στην τουρκική γλώσσα, που έκανε καταχειροκροτούμενος, με τη συνοδεία της λύρας των Παναγιώτη Ηλιάδη και Γρηγόρη Αμοιρίδη, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εκδήλωση προσφέροντας τη μουσική της νότα.

  Και βέβαια, ο Νίκος του τραγουδιού αλλά και του νέου βιβλίου του συγγραφέα δεν είναι άλλος από τον Νίκο Κεμεντζετζή, έναν πόντιο «πρώτης γενιάς» από την Τραπεζούντα, που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

  Στον Ομέρ Ασάν και το έργο του αναφέρθηκε με το γνωστό λογοτεχνικό αλλά και γλαφυρό ύφος του και ο γνωστός μας εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Νίκος Κωνσταντινίδης, την εισήγηση του οποίου μπορούν να διαβάσουν οι αναγνώστες σε ξεχωριστή στήλη.

  Όσο για την ολοκληρωμένη προσωπικότητα του Τούρκου συγγραφέα και αγωνιστή, την σκιαγράφησε με μοναδικό τρόπο ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, υπογραμμίζοντας ότι «καθήκον της γενιάς μας είναι να ξαναγράψουμε ή τουλάχιστον να ξαναδούμε την ιστορία, δίνοντας περισσότερο χώρο στους ιστορικούς αντί των πολιτικών».

  «Ο Ομέρ ήταν ο πρώτος από τους ελληνόφωνους της Τουρκίας που αναζήτησε την ταυτότητά του με αφετηρία την γλώσσα», υπογράμμισε ο κ. Αγτζίδης, τονίζοντας για το νέο βιβλίο του συγγραφέα ότι «δεν είναι πάνω στην ιστορία αλλά ανοίγει ιστορία».

  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις εκ μέρους του κοινού και με τον συγγραφέα να διαλέγεται μαζί του, με σπασμένα μεν αλλά συγκινητικά για την προσπάθεια που έκρυβαν μέσα τους ελληνικά! Κι όσο για τα βιβλία του, που είχαν εκτεθεί στο φουαγιέ της αίθουσας, έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα!

  https://kars1918.wordpress.com/2016/11/01/nikonun-kemencesi/

  http://epontos.blogspot.gr/2016/11/blog-post_41.html


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: