2 Οκτωβρίου. Μια πρωτότυπη Ημερίδα στη Νέα Σμύρνη

2 Οκτωβρίου 2016, Εστία Νέας Σμύρνης

CC

H πρωτοβουλία για την Ημερίδα αυτή ανήκει στην Ντόρα Βακιρτζή, εγγονή του Θανάση Μαστροπαναγιώτη από τα Μοσχονήσια -στον οποίο ανήκε το θαυμάσιο καφέ «Ο Ερμής» στην παραλία της πόλης- την τραγική ιστορία του οποίου παρουσιάσαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις…

 

DW

Ημερίδα : « Η Μικρασιατική Καταστροφή ως πολύ-επιστημονικό παιδαγωγικό μέσον»

Διοργάνωση : Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής

Την εκδήλωση στηρίζει η Εστία Νέας Σμύρνης

Πρόγραμμα:

10.00πμ -10.30πμ Προσέλευση –Υποδοχή  
10.30πμ – 10.45πμ Ντόρα Βακιρτζή, Πρόεδρος Ι.Κ.ΔΥΝ.Ιωάννης Παπαδάτος, Πρόεδρος Εστίας  Νέα Σμύρνης ΈναρξηΧαιρετισμός
10.45πμ –11.00πμ Νικόλαος Μ.Καρδασιλάρης Επιχειρηματίας Συλλέκτης Παρουσίαση έκθεσης«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας 1919-1922»
11.00πμ –11.15πμ Στρατής  Ζαφείρης                        Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠΑΠΕΝ Χαιρετισμός  και αναφορά στην αναγκαιότητα της κριτικής και δημιουργικής σκέψης στην παραγωγική ανασυγκρότηση
11.15πμ –11.30πμ Βλάσης Αγτζίδης           Δρ.Σύγχρονης Ιστορίας, Συγγραφέας Μαθηματικός Ιστορική αναδρομή
11.30πμ – 11.45πμ Νίκος Κάκαρης                  Μαθηματικός  με ειδίκευση στην Πληροφορική & Στατιστική Ανάλυση με πολύχρονη εμπειρία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημοσίων Οργανισμών) Μαθήματα management από τη Μικρασιατική Εκστρατεία
11.45πμ -12.00πμ Διάλειμμα  
12.00πμ -12.15μμ Λιάνα Λεκανίδη               Σύμβουλος ΗR, Επιχειρηματίας Οδηγός Επιβίωσης :η εμπειρία του Κ.Ν.Πολίτη (Μικρά Ασία 1917-1924)
12.15μμ-12.30μμ Στέλιος Φενέκος                    Ναύαρχος ε.α με σπουδές management, πρόεδρος   “κοινωνίας αξιών” Μαθήματα  δημοκρατίας και θεσμών (Σχέσεις πολιτείας-στρατού,-Στρατιωτικός υπεύθυνος πολίτης)
12.30μμ-12.45μμ Νίκος Ουζούνουγλου             Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.). Η αξιοποίηση  ιστορικών γεγονότων ως παιδαγωγικό εργαλείο για ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης
12.45μμ-13.30μμ Ερωτήσεις –Συζήτηση
13.30μμ-14.00μμ Έκθεση 

Λήξη

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας 1919-1922»

 

3 Σχόλια

 1. Κύριε Αγτζίδη, ελπίζω να έρθω στην συνάντησή σας, όντας νεοσμυρνιώτης.
  Στέλνω το εξής και περιμένω μια τοποθέτησή σας εδώ (στον σχολιασμό) αν είστε εύκαιρος:
  http://aftokathorismos.blogspot.com/2016/09/blog-post_68.html?spref=bl
  Αυτοκαθορισμός: Για το ζήτημα της γενοκτονίας ή μη γενοκτονίας

  • Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την ανάλυση, πλην του σημείου που προσεγγίζετε αρκετά αγνωστικιστικά το ζήτημα της γενοκτονίας, δηλαδή της νομικής αποτυπωσης της εθνοκάθαρσης. Τη διχογνωμία «εθνοκάθαρση ή γενοκτονία» την είχα προσεγγίσει σε ένα κείμενο την εποχή της «Φιλομαχίας»: https://kars1918.wordpress.com/2015/11/03/genocide-or-ethnic-cleansing/. Δείτε το…. Ευχαριστώ για την εξαίρεση από τον εσμό των εθνικοπαράφρονων. Είδα με ικανοποίηση ότι το κείμενό σας έγινε ασμένως αποδεκτό από τους αριστεροπόντιους: https://pontosandaristera.wordpress.com/2016/09/21/aftokathorismos/

 2. ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΠΟΛΥ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΣΟΝ»
  Τα νέα της πόλης μας

  ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΠΟΛΥ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΣΟΝ»

  Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα, με θέμα: «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως πολύ-επιστημονικό παιδαγωγικό μέσον», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (2/10), στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εστίας Νέας Σμύρνης, παρουσία πλήθους κόσμου.

  Την Ημερίδα, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής (Ι.Κ.ΔΥΝ.), χαιρέτησαν: η Πρόεδρος του Ι.Κ.ΔΥΝ., κ. Ντόρα Βακιρτζή, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους σκοπούς και στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, καθώς και η υπεύθυνη Μουσείων και Βιβλιοθήκης της Εστίας Νέας Σμύρνης, κ. Θέμιδα Παπαδοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η Μικρασιατική Καταστροφή, δηλαδή ο Ξεριζωμός, η απώλεια των τόπων και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τραύματα στη συλλογική μνήμη του Έλληνα! Έχουν όλοι οι Μικρασιάτες το σύνδρομο του τραύματος, δηλαδή της απώλειας της γενέθλιας γης! Όμως, το τραύμα αυτό, όσο κι αν πόνεσε, βοήθησε τους πρόσφυγες της 1ης, ακόμη της 2ης αλλά και της 3ης γενιάς, που κατόρθωσαν με εφαλτήριο τη συλλογική τους μνήμη να διαμορφώσουν μία ταυτότητα, που τους εξασφάλιζε την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο, δίνοντας ώθηση, μάλιστα, στην ανάπτυξη όλης της χώρας!».

  Αμέσως μετά, ο επιχειρηματίας συλλέκτης, κ. Νικόλαος Μ. Καρδασιλάρης, αναφέρθηκε στη φωτογραφική έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και πλαισίωνε την Ημερίδα, με θέμα: «Τα Ελληνική Ταχυδρομεία στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας 1919-1922».

  Κατόπιν, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.), κ. Στρατής Ζαφείρης, απεύθυνε χαιρετισμό και ανέπτυξε το θέμα της αναγκαιότητας της κριτικής και δημιουργικής σκέψης στην παραγωγική ανασυγκρότηση, ενώ στη συνέχεια, ο Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, Συγγραφέας Μαθηματικός, κ. Βλάσης Αγτζίδης, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή, σε μια πολυσύνθετη περίοδο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Μιλούμε για μια περίοδο ενός πραγματικά μεγάλου μετασχηματισμού, που ουσιαστικά ξεκινά με το Κίνημα των Νεοτούρκων του 1908, που έγινε στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη, και είναι μια τεράστια αλλαγή στην Οθωμανική Ιστορία, γιατί για πρώτη φορά οι εθνικιστές ανεβαίνουν στην εξουσία. Δηλαδή, παραμερίζουν τους παλιούς θρησκευτικούς ηγέτες, γιατί η Οθωμανική ήταν μια Ισλαμική Αυτοκρατορία, και τη διαχείριση αυτής της τεράστιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας την αναλαμβάνουν οι εθνικιστές, οι οποίοι, επηρεασμένοι κυρίως από τους Γερμανούς, έχουν βάλει ως στόχο την εθνικοποίηση όλου του χώρου. Και αυτή η διαδικασία, που ξεκινάει το 1908, περνάει πολλές φάσεις και φτάνει τελικά στη Μικρασιατική Καταστροφή, με την εξόντωση των Ελλήνων της καθ’ υμάς Ανατολής!».

  Συνεχίζοντας ο κ. Αγτζίδης, ανέφερε πως: «Όλο αυτό το καινούργιο κοινωνικό μοντέλο που διαμορφώνεται, αυτή η νέα αστική τάξη με τη σύγχρονη έννοια (δηλαδή οι βιομήχανοι, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, οι τραπεζίτες), κατά 60% είναι Έλληνες! Ξέρουμε πια, υπάρχουν πηγές, ότι το Οθωμανικό κεφάλαιο, κατά 60%, έως τις παραμονές του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου ανήκε σε Έλληνες! Αυτό είναι μια τεράστια εσωτερική κοινωνική αλλαγή, γιατί η δεύτερη μεγάλη κοινωνική ομάδα, κυρίαρχη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι οι παλαιοί Οθωμανοί, που είναι γύρω από το Οθωμανικό Κράτος, κι από την άλλη είναι οι νεοανερχόμενοι επιχειρηματίες, που είναι σε μεγάλο βαθμό Έλληνες, αλλά λιγότερο και Αρμένιοι και Εβραίοι, κι ένα πολύ μικρό ποσοστό, 15% περίπου, είναι Μουσουλμάνοι, από αυτούς που επιχειρούσαν σε αυτούς τους νέους τομείς.».

  Επίσης, ο κ. Αγτζίδης επισήμανε πως «η επικρατούσα κουλτούρα των Γερμανών αποτελούσε τη θεωρητική βάση για το Κίνημα των Νεοτούρκων, φτάνοντας μέχρι του σημείου να λένε ότι: «Εμείς οι Τούρκοι (οι Νεότουρκοι) είμαστε οι υπεράνθρωποι που έχει ονειρευτεί ο Νίτσε!»», προσθέτοντας πως «το πρώτο μέλημα των Νεοτούρκων ήταν να καταστρέψουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κι αντιμετώπιζαν τους Οθωμανούς ως περισσότερο Ρωμιούς, παρά ως Τούρκους. Κι αυτό φτάνει μέχρι και σήμερα να συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτά όμως, όλα πρωτοεμφανίζονται εκείνη την κρίσιμη περίοδο του μεγάλου μετασχηματισμού.».

  Στη συνέχεια, ο κ. Αγτζίδης προχώρησε στην παράθεση ιστορικών δεδομένων για τον Ελληνισμό της εποχής εκείνης, που αποτελούσε έναν άλλον κόσμο, εστιάστηκε κυρίως στη Γερμανική προσπάθεια να έχει έξοδο στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας και στη γενικότερη στάση της στις μετασχηματιστικές τάσεις της εποχής, κι ακόμη επισήμανε την αντιφατικότητα και την ανεπάρκεια της Ελληνικής πολιτικής στην κρίσιμη εκείνη περίοδο.

  Μετά από το απαραίτητο διάλλειμα, ακολούθησε η εισήγηση του κ. Νίκου Κάκαρη (Μαθηματικού με ειδίκευση στην Πληροφορική & Στατιστική Ανάλυση, με πολύχρονη εμπειρία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημοσίων Οργανισμών), με θέμα: «Μαθήματα management από τη Μικρασιατική Εκστρατεία.», ο οποίος, στην ομιλία του, ανέφερε πως: «Οι καιροί αλλάζουν. Το θέμα είναι ότι οι ευκαιρίες έρχονται και παρέρχονται και δεν πρέπει να μας βρίσκουν ανέτοιμους, ούτε αναποφάσιστους, αλλά κυρίως να μη μας βρουν διχασμένους, ώστε να μη φανούμε για ακόμη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων. Σημασία δεν έχει πόσο καλός είσαι, αλλά πόσο καλός θέλεις να γίνεις!».

  Η Ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία της κ. Λιάνας Λεκανίδη (Συμβούλου HR, επιχειρηματία) με τίτλο: «Οδηγός επιβίωσης: η εμπειρία του Κ. Ι. Πολίτη (Μικρά Ασία 1917-1924)».

  Η κ. Λεκανίδη παρουσίασε έναν πολύτιμο οδηγό επιβίωσης κάτω από αντίξοες συνθήκες, κι ακόμη, με τη βοήθεια διαφανειών, ανέπτυξε τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθει κανείς στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, κι ακόμη παράθεσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις βασικές αρχές Management, HR και ηγεσίας.

  Αμέσως μετά, ο Ναύαρχος ε.α., με σπουδές management και Πρόεδρος της «κοινωνίας αξιών», κ. Στέλιος Φενέκος, ανέπτυξε το ζήτημα: «Μαθήματα δημοκρατίας και θεσμών (Σχέσεις πολιτείας-στρατού-Στρατιωτικός υπεύθυνος πολίτης)», σημειώνοντας πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και δεδομένα, ενώ οι εργασίες της Ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. και Προέδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.), κ. Νίκου Ουζούνογλου, την οποία ανέγνωσε η Πρόεδρος του Ι.Κ.ΔΥΝ. κ. Ντόρα Βακιρτζή, καθώς ο ομιλητής απουσίαζε λόγω ασθενείας, πλην όμως είχε φροντίσει να αποστείλει το κείμενο της ενδιαφέρουσας ομιλίας του, που είχε σαν θέμα: «Η αξιοποίηση ιστορικών γεγονότων ως παιδαγωγικό εργαλείο και ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης.».

  Η Ημερίδα αυτή, σκοπός της οποίας ήταν η παρουσίαση του θέματος από διαφορετικά επιστημονικά πεδία (Management Ηγεσία, Διαχείριση κρίσεων HR Θεσμοί), έτσι ώστε να αναδειχθούν τόσο ο παιδαγωγικός ρόλος της μελέτης σημαντικών ιστορικών γεγονότων στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, όσο και οι πολύπλευρες εφαρμογές της μελέτης στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των παρευρισκομένων, στις οποίες απάντησαν οι παρόντες εισηγητές, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μεταξύ τους εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε.

  Παναγιώτα Σούγια

  http://www.ionianet.gr/content.php?id=13318


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: