Το Σεμινάριο για το σταλινισμό

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε το σεμινάριο «Σταλινισμός και διανοούμενοι…» στο Σεμινάριο Ιστορίας που επιμελούμαι στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς.

 

DSCN0108

Την  1η Ιουνίου 2016 ολοκληρώθηκε  ο 8ος κύκλος του Σεμιναρίου Ιστορίας που πραγματοποιείται στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιου του Δήμου Κηφισιάς. Η καταληκτική εκδήλωση και στους οκτώ κύκλους που έχουν ολοκληρωθεί έως τώρα ήταν αφιερωμένη στις σταλινικές διώξεις και σε ένα από τα πολλά θέματα που σχετίζεται με το φαινόμενο του σταλινισμού.

Η επιλογή αυτή βασίζεται στην ομόφωνη καθιέρωση από το 4ο Παγκόσμιο   Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις.

Το 4ο Παγκόσμιο Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού που έγινε στη Θεσσαλονίκη (13-16 Ιουνίου 1997) έλαβε την εξής απόφαση:

Εμείς οι σύνεδροι του Δ’ Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού ….. Ομόφωνα ψηφίσαμε και διακηρύττουμε :

…………….

-Την ανακήρυξη της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τα θύματα των σταλινικών διώξεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση, εφόσον την ημέρα αυτή, το 1949, πραγματοποιήθηκε η βίαιη εκτόπιση των ποντιακών πληθυσμών από τον Καύκασο στην Κεντρική Ασία.…………………”

Δυστυχώς, ο οργανωμένος κοινωνικός χώρος των Ποντίων, στον οποίο τυπικά τουλάχιστον ανήκουν τα θύματα των διώξεων αυτών, έχει υποβαθμίσει συνειδητά τη μνήμη του ιστορικού γεγονότος, παραβιάζοντας την ιστορική απόφαση του 4ου Παγκόσμιου Συνέδριου. 

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους έχει επιλεχθεί να τιμάται η επέτειος της 13ης Ιουνίου με  θέμα, που προέρχεται απ΄ το φαινόμενο του σταλινισμού κατά την καταληκτική συνάντηση του Σεμιναρίου Ιστορίας του Ελεύθερο Πανεπιστήμιου του Δήμου Κηφισιάς. Κίνητρο επίσης αποτελεί η συνείδηση ότι το ζήτημα των σταλινικών διώξεων έχει περάσει στην αφάνεια. Ότι τα στερεότυπα στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ερευνών αλλά και σχετικών σπουδών που αφορούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Γεγονότα, που κυνικά ιδεολογικά και κομματικά συμφέροντα, μαζί με την νεοελληνική ανωριμότητα και αφασία, επιχειρούν να εξοβελίσουν από τη μνήμη. 

Το θέμα του φετινού Σεμιναρίου (1 Ιουνίου 2016) ήταν: «Σταλινισμός και διανοούμενοι την περίοδο του Μεσοπολέμου στη Σοβιετική Ένωση»

 Συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι:

Χρήστος Κεφαλής, υπεύθυνος συντακτικής επιτροπής περιοδικού ‘Μαρξιστική Σκέψη’,
Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος – μεταφραστής, εκδότης του περιοδικού – επιθεώρηση του ρωσικού πολιτισμού «Στέπα» και
Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός

Συντονισμός: Βλάσης Αγτζίδης.

Οι εισηγήσεις

Χρήστος Κεφαλής

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της κυριαρχίας του σταλινισμού στην Σοβιετική Ένωση. Αναφέρθηκε στο φαινόμενο αυτό ως μεγάλη ανατροπή της πορείας χειραφέτησης της ρωσικής κοινωνίας και της ανάπτυξης των τεχνών και των γραμμάτων καθ’ όλη την περίοδο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την εμφάνιση της πρωτοποριακής τέχνης κατά τη δεκαετία του ’20 και για την εμφάνιση μιας νέας γενιάς μεγάλων λογοτεχνών που  αντλούσε την έμπνευσή της από την Επανάσταση και από την προσπάθεια των λαϊκών στρωμάτων να ορίσουν μόνα τους τη μοίρα τους.

Υποστήριξε την άποψη ότι ο σταλινισμός δεν υπήρξε φυσιολογικό αποτέλεσμα της επανάστασης των μπολσεβίκων αλλά ένα εσωτερικό πραξικόπημα που οδήγησε στην κυριαρχία της αντεπανάστασης και μιας μικρής ομάδας αντεπαναστατών που υπονόμευσε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές κατακτήσεις της Επανάστασης του 1917. Και ότι η κυριαρχία της σταλινικής ομάδας σημαδεύτηκε με την εξόντωση όλης της πρώτης γενιάς των επαναστατών.

– Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

 Προσέγγισε από διαφορετικής σκοπιά το σταλινικό φαινόμενο θεωρώντας ότι υπήρξε αποτέλεσμα των βασικών αρχών του λενινισμού. Το σταλινικό καθεστώς και η ρωσική διανόηση του μεσοπολέμου. Αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της εξόντωσης των διανοουμένων όπως τη Μεγάλη Έξοδος των διανοουμένων προς τη Δύση, που συνέβη αμέσως μετά την κήρυξη της Επανάστασης. Παρουσίασε την  απέλαση του ανθού της ρωσικής διανόησης από την μπολσεβίκικη κυβέρνηση της Σοβιετικής Ρωσίας το 1922 με εντολή του Λένιν, καθώς και αποσπάσματα από αποχαρακτηρισμένα, την τελευταία εικοσιπενταετία, έγγραφα της περιόδου και αποτίμηση της ζημιάς που υπέστη η Ρωσία.

Αναφέρθηκε στη ρωσική διανόηση στην ΕΣΣΔ και στη διασπορά και την συνέκρινε με τους διανοούμενους που έμειναν στο εσωτερικό. Αναλυτική ήταν η αναφορά τουστη λενινιστική–σταλινική θεώρηση της διανόησης ως μηχανισμού προπαγάνδας και καταστολής.  Παρουσίασε το 1ο συνέδριο της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων και τη σχολή του «Σοσιαλιστικού ρεαλισμού». Αανεφέρθηκε στις περιπτώσεις των Ρώσων διανοουμένων όπως των Γιεβγκένι Ζαμιάτιν, Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και Αντρέι Πλατόνοφ, καθώς και αυτών που έχασαν τη ζωή τους στα γκουλάγκ: ο π. Πάβελ Φλορένσκι, ο Οσίπ Μαντελστάμ, ο Μιχαήλ Μπαχτίν, ο Βσέβολοντ Μέγιερχολντ.

Ο Βασίλης Τσενκελίδης

Παρουσίασε αναλυτικά στις συνέπειες που είχε επί της ελληνικής σοβιετικής μειονότητας η σταλινική πολιτική. Παρουσίασε αρχικά το νέο πλαίσιο που δημιουργήθηκε μετά την επικράτηση της Επανάστασης, που επέτρεψε την μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη, την εκπαίδευση, το θέατρο, τα έντυπα κ.λπ. Τόνισε ότι η πρωτοφανής πολιτιστική ανάπτυξη των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης έγινε μέσα στα στενά κομματικά και ιδεολογικά πλαίσια που καθόριζε το νέο σύστημα.  Ανάφερε παραδείγματα Ελλήνων διανοουμένων που ήταν μέλη του Κόμματος αλλά εκτελέστηκαν κατά τη διαδικασία των σταλινικών διωγμών. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις που είχαν οι διώξεις επί της ελληνικής μειονότητας. Η εξόντωση της κομματικής ηγεσίας των Ελλήνω, όπως και η εξόντωση των διανοουμένων της άφησαν ακέφαλο τον ελληνισμό. Το βάρβαρο έργο των μεγάλων διωγμών του 1937-38 θα ολοκληρώσουν οι μαζικές εκτοπίσεις του πληθυσμού στην Κεντρική Ασία που έγιναν από το 1944 (Έλληνες της Κριμαίας) και το 1949 (Έλληνες του Καυκάσου κ.λπ.) 

 Στη συνέχεια έγινε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και τέθηκαν πολλά ζητήματα που σχετιζόταν τόσο με το σοβιετικό πείραμα, όσο και με την ιστορία των Ποντίων και του ελληνισμού της τέως Σοβιετικής Ένωσης.

Η μεγάλη συμμετοχή στο Σεμινάριο έδειξε την  ανάγκη για συστηματικότερη παρουσίαση του φαινομένου του σταλινισμού, καθώς και των διώξεων που αυτός προκάλεσε κατά των σοβιετικών πληθυσμών.

DSCN0112

Από  αριστερά: Δ. Τριανταφυλλίδης, Β. Τσενκελίδης, Χρ. 
Κεφαλής, Βλ. Αγτζίδης
Επίσης:
http://www.pontos-news.gr/article/150993/oi-stalinikes-dioxeis-me-thymata-kai-ellines-sto-epikentro-seminarioy-istorias-toy-vl
http://www.presspublica.gr/ekdilosi-stalinismos/

3 Σχόλια

 1. Период сталинских репрессий обсудили на семинаре в Афинах

  Слева-направо Димитрис Триандафиллидис, Василий Ченкелидис, Христос Кефалис, Власис Агтзидис (фото: В.Агтзидис)
  Трагический период сталинских репрессий стал темой для обсуждения на семинаре, проводимом доктором исторических наук Власисом Агтзидисом в рамках программы Открытого университета афинского микрорайона Кифисья.

  «Тема сталинских репрессий год за годом уходит в забвение», – отметил известный историк. Согласно его словам, причиной такого феномена являются стереотипы, сложившиеся в Греции, а также идеологические и партийные интересы, которые вместе с новогреческой «незрелостью» не позволяют проводить исследования.

  8-ой год подряд на семинаре была отдана дань памяти 13 июня – Дню памяти греков – жертв сталинских репрессий и депортаций.

  «Дата 13 июня была объявлена единогласно как День памяти Сталинских репрессий на 4-ом Съезде Понтийского Эллинизма, проходившем с 13 по 16 июня 1997 года. 13 июня 1949 года основная часть греческого населения Черноморского побережья Кавказа была депортирована в Среднюю Азию и Казахстан», отметил Власис Агтзидис, и добавил, что «семинар в микрорайоне Кифисья проводится в июне по этой же причине».

  Власис Агтзидис (фото: Василий Ченкелидис)

  В работе семинара приняли участие:

  Член редколлегии журнала «Μαρξιστική Σκέψη» (Марксистская мысль) Христос Кефалис; журналист, переводчик, издатель журнала «Στέπα» (Степь) и исследователь русской культуры Димитрис Триандафиллидис; историк Василий Ченкелидис.

  Название семинара 2016 года звучало следующим образом «Сталинизм и интеллигенция в 20-е и 30-е годы 20-го века в Советском Союзе».

  Христос Кефалис в своем выступлении отметил: «Утверждение у власти команды Сталина было отмечено уничтожением всего первого поколения революционеров».

  Димитрис Триандафиллидис дал свою характеристику сталинскому периоду и отметил, что сталинизм стал результатом ленинской политики.

  Участники семинара (фото: Власис Агтзидис)

  Василий Ченкелидис в своем выступлении коснулся трагических последствий сталинских репрессий по отношению к грекам. Им были отмечены имевшие место положительные моменты по отношению к национальным меньшинствам в первые годы существования СССР, но в узких рамках партийной пропаганды.

  «Сталинские репрессии оставили греков Советского Союза без лидеров», – сказал он.

  В завершение семинара Власис Агтзидис отметил, что массовое участие в семинаре указывает на необходимость дальнейшего объяснения феномена Сталина и репрессий, которые при нем были проведены.

  TAGS

  http://www.pontos-news.gr/ru/article/151216/period-stalinskih-repressiy-obsudili-na-seminare-v-afinah

 2. »ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ» ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ

  Τη πρώτη νύχτα πλησιάζουνε
  και κλέβουν ένα λουλούδι
  από τον κήπο μας
  και δε λέμε τίποτα.
  Τη δεύτερη νύχτα δε κρύβονται πλέον
  περπατούνε στα λουλούδια,
  σκοτώνουν το σκυλί μας
  και δε λέμε τίποτα.
  Ώσπου μια μέρα
  -την πιο διάφανη απ’ όλες-
  μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας
  ληστεύουν το φεγγάρι μας
  γιατί ξέρουνε το φόβο μας
  που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας.
  Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα
  πλέον δε μπορούμε να πούμε τίποτα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: