11 Μαϊου: Ο Β. Μεϊχανετσίδης μιλά για την γενοκτονική πρόθεση στο Σεμινάριο Ιστορίας (Κηφισιά)

Στις 11 Μαϊου 2016  7.15 μ.μ. – 9 μ.μ. θα γίνει η συνάντηση του κύκλου των μαθημάτων Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς στην  «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά. 

 

armeniki genoktonia 4Το θέμα αφορά την πρόθεση που εμπεριέχεται στο σύστημα ιδεών τόσο των Νεότουρκων όσο και του κεμαλισμού για την επίλυση του εθνικού ζητήματος μέσω της βιολογικής εξαφάνισης των στοχοποιημένων πληθυσμών. 

Στην ευρύτερη περιοχή μας, η πρακτική αυτή:
αποφασίστηκε από τους Νεότουρκους το 1911,
τέθηκε σε εφαρμογή το 1914 κατά των Αρμενίων, Ελλήνων της Οθ. Αυτοκρατορίας και Ασσυρίων,
ολοκληρώθηκε το 1922 και
επισημοποιήθηκε με τη συνθήκη της Λωζάννης  
 

Το θέμα θα παρουσιάσει ο ιστορικός Βασίλης Μεϊχανετσίδης, μέλος της I.A.G.S. (International Association of Genocide Studies). Ο ακριβής τίτλος της εισήγησης είναι: «Σχετικά με τη Γενοκτονική Πρόθεση των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών».

Για το ιστορικό πλαίσιο των γενοκτονιών δείτε:
https://kars1918.wordpress.com/2013/07/04/1908-1923-2/

 

1 comment so far

 1. Για το συνέδριο του Μπόχουμ
  ——————————————————————-

  http://elefterosarthrografos.blogspot.gr/2016/02/blog-post_834.html

  «……………Υπάρχουν τεκμήρια της Γενοκτονικής Πρόθεσης

  Όσο για την παρουσίαση του Πόντιου γενοκτονολόγου Βασίλειου Μεϊχανετσίδη –που βλέπει και μελετά τη Γενοκτονική Διαδικασία κατά των Ελλήνων/Ρωμιών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας συνολικά (συνολική προσέγγιση) και όχι μονάχα κατά των Ελλήνων του Πόντου (περιοχική προσέγγιση)– αυτή αφορά στον εντοπισμό και στην τεκμηρίωση της γενοκτονικής πρόθεσης (Genocidal Intent), η οποία αποτελεί το καθοριστικό συστατικό στοιχείο για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

  Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης
  «Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι το οθωμανικό κράτος, είτε υπό τη νεοτουρκική διακυβέρνηση, είτε υπό την κεμαλική, είχε ως στόχο να γενοκτονήσει τον χριστιανικό πληθυσμό γενικότερα και τον ελληνορθόδοξο ειδικότερα. Υπάρχουν τεκμήρια της Γενοκτονικής Πρόθεσης, που αφορούν στους χριστιανούς στο σύνολό τους, είτε ήταν Έλληνες, είτε Αρμένιοι, είτε Ασσύριοι, αλλά υπάρχουν και τεκμήρια που αφορούν στην εξόντωση του ελληνικού ορθόδοξου πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» δήλωσε στο pontos-news.gr.
  Η διαφορά της δικής του παρουσίασης έγκειται στο ότι θα προσπαθήσει για πρώτη φορά να χαράξει σε αδρές γραμμές το γενοκτονικό σχέδιο στο σύνολό του. «Δεν θα επιμείνω τόσο πολύ σε αναφορές διπλωματών πχ. τι είπε ο ένας ή ο άλλος διπλωμάτης για την πρόθεση των Τούρκων να σκοτώσουν χριστιανικό πληθυσμό. Θα επιχειρήσω να παρουσιάσω ένα περιεκτικό γενοκτονικό σχέδιο που είχε πάρα πολλές πτυχές, όπως είναι η νομοθεσία, γεγονός το οποίο καταδεικνύει κεντρικό άνωθεν σχεδιασμό και επομένως πρόθεση». Εξάλλου, ένα τόσο περίπλοκο «Σχέδιο» με πολλές επιμέρους πτυχές (σφαγές, διώξεις, εκτοπισμούς, δηώσεις, εξισλαμισμούς, «παιδομάζωμα») δεν θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων, αλλά αποτέλεσμα πρόθεσης και κεντρικού σχεδιασμού, το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο.
  Τα Γενοκτονικά Προγραμμάτα (Genocide Programmes) ή Γενοκτονικά Σχέδια των Τούρκων Οθωμανών, λέει, ξεκινούν αμέσως μετά το 1908.
  «Οι αρχικές φάσεις εκτυλίσσονται στην Οθωμανική Μακεδονία. Έχουμε ελιτοκτονία, δηλαδή επιλεκτική δολοφονία της κοινωνικής ελίτ. Έχουμε δολοφονίες Ελλήνων και μετανάστευση και μετεγκατάσταση μουσουλμάνων «εποίκων/μεταναστών» από Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
  »Στη συνέχεια έχουμε τη νομοθεσία για τη στρατολόγηση των χριστιανών στον οθωμανικό στρατό, τα πρώτα νομοθετήματα για τον εκτουρκισμό της μειονοτικής εκπαίδευσης και την κατάργηση της αυτονομίας των κοινοτήτων και τον πρώτο οικονομικό αποκλεισμό κατά των Ελλήνων της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας με αφορμή το Κρητικό Ζήτημα. Επειδή όμως προέκυψαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η απελευθέρωση της Μακεδονίας, αυτές οι πρώτες φάσεις της γενοκτονικής διαδικασίας πέρασαν απαρατήρητες και εν πολλοίς λησμονήθηκαν. Εκεί βλέπουμε τις πρώτες συστηματικές ενέργειες με χαρακτήρα εθνοκάθαρσης, που ωστόσο διακόπηκαν με τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό (1912)».
  Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο Βασίλειος Μεϊχανετσίδης θα αναπτύξει τη Γενοκτονική Διαδικασία της περιόδου 1913-1923, η οποία εξελίσσεται στην Ανατολική Θράκη, τη Δυτική Μικρά Ασία και αργότερα στον Πόντο.»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: