Το ιστορικό βάθος της ρωσοτουρκικής αντιπαράθεσης

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο ειδησεογραφικό σάιτ Huffington Post (02/12/2015)

Huf————————————————-

Το ιστορικό βάθος της ρωσο-τουρκικής αντιπαράθεσης

huffington-3-12-2015.
Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στη Βόρεια Συρία, με αφορμή την για 17» παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, έχει μεγάλη συμβολική σημασία
. Πρωτίστως γιατί είναι η πρώτη πολεμική πράξη που σημειώνεται μεταξύ των δύο χωρών από τον Νοέμβριο του 1916 και τις μάχες του Καυκάσου. Επίσης, γιατί συνδέεται με τις προσπάθειες επιστροφής της μετακεμαλικής Τουρκίας ως σημαντικής στρατιωτικής δύναμης. Θα προσπαθήσουμε στο κείμενο αυτό να διερευνήσουμε το ιστορικό βάθος της σύγκρουσης.

Ένα μεθοδολογικό πρόβλημα

Για την διευκόλυνση της ιστορικής αφήγησης θα κάνουμε μια αυθαίρετη παραδοχή,ταυτίζοντας τους παλιούς προνεωτερικούς Οθωμανούς με το σύγχρονο νεωτερικό τουρκικό έθνος. Η ταύτιση αυτή δεν είναι σωστή, ούτε η ύπαρξη συνέχειας μεταξύ των δύο οντοτήτων είναι αυταπόδεικτη. Οι εθνικιστές που ίδρυσαν και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία εμφορούνταν από αντιοθωμανικά συναισθήματα. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του ιδεολογικού πατέρα του παντουρκισμού, του Ζιγιά Γκιοκάλπ, ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν περισσότερο ρωμαίικη παρά τουρκική και ότι γι’ αυτό έπρεπε να την καταστρέψουν και στη θέση της να δημιουργήσουν ένα αυθεντικό τουρκικό κράτος. Μόνο με την άνοδο των ισλαμιστών στην πολιτική εξουσία της Τουρκίας, άρχισε να εμφανίζεται η αντίληψη ότι η σύγχρονη Τουρκία αποτελεί την κληρόνομο της παλιάς ισλαμικής Αυτοκρατορίας, διαμορφώνοντας έναν εντελώς νέο εθνικό μύθο στη γείτονα χώρα.

Παράλληλα, ο ίδιος μύθος υπήρξε εξ αρχής τμήμα της ελληνικής θεώρησης για την ιστορία της Εγγύς Ανατολής, όπου ο όρος «Τούρκος» παίρνει άλλη σημασία ανάλογα με τις εποχές. Παλιότερα είχε αποκλειστικά θρησκευτική σημασία, σημαίνοντας τον «μουσουλμάνο», ενώ στην εποχή του εθνικισμού μεταβλήθηκε σε εθνικό όρο. Πάντως, ακόμα και σε κύκλους ιστορικών, η αυθαίρετη ταύτιση της προνεωτερικής, πολυεθνικής, ισλαμικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το σύγχρονο τουρκικό έθνος-κράτος, είναι σχεδόν καθολική.

Έχοντας πάντα στο νου την παραπάνω επισήμανση θα επιχειρήσουμε να εντοπίσουμε το ιστορικό βάθος της σύγκρουσης.

Τέσσερεις αιώνες πριν

Αν προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την απαρχή της συνάντησης των δύο ιστορικών οντοτήτων -που μέσα από μια σύνθετη πορεία μεταμορφώσεων και αλλαγών, κατάληξαν σήμερα να μορφοποιηθούν ως Ρωσική Ομοσπονδία και Τουρκική Δημοκρατία- θα πάμε τέσσερεις αιώνες πίσω. Όταν οι Οθωμανοί, ως «πύρινη ρομφαία του Αλλάχ», θα σκοντάψουν στα τείχη της Βιέννης (1683), όπου και θα εξαντληθεί πλήρως η ορμή του Ισλάμ. Την ίδια εποχή είχε συγκροτηθεί γύρω από τη Μόσχα μια νέα μεγάλη Αυτοκρατορία, η οποία καθ’ όλο τον 16ο αιώνα εδραίωνε τη θέση της στον ευρωπαϊκό χάρτη, πολεμώντας διαρκώς με όλους τους γείτονές της, Πολωνούς και Σουηδούς στα δυτικά, με τα ισλαμικά τουρκικά χανάτα στην Κεντρική Ασία και με τους Τάταρους στο Νότο, όπου βαθμιαία θα συναντηθεί και με τους Οθωμανούς.

Η πρώτη ρωσο-οθωμανική συνάντηση γίνεται το 1669, όταν οι περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονταν αριστερά του Δνείπερου γίνονται υποτελείς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα γεγονότα αυτά δημιουργούν τις συνθήκες να ξεσπάσει ο πρώτος ρωσο-οθωμανικός πόλεμος, από το 1676 έως το 1681, και ο ποταμός Δνείπερος θα αναγνωριστεί ως σύνορο των δύο αντιμαχομένων δυνάμεων.

Βασικός άξονας της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής υπήρξε η κάθοδος προς τις θερμές θάλασσες του Νότου. Πρώτα στον Εύξεινο Πόντο και στη συνέχεια στη Μεσόγειο.

 
 

Την έξοδο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα εμπόδιζε το ταταρικό Χανάτο της Κριμαίας, το οποίο ήταν υποτελές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η πρώτη αποτυχημένη εκστρατεία εναντίον του θα γίνει το 1687 για να ακολουθήσει η δεύτερη το 1696 στις περιοχές γύρω από την Αζοφική Θάλασσα (την Μαιώτιδα Λίμνη των αρχαίων Ελλήνων, όπου βρίσκεται σήμερα η Μαριούπολη περιτριγυρισμένη από ελληνικά χωριά) με αποτέλεσμα την κατάληψη του σημαντικού οθωμανικού φρουρίου του Αζόφ.

Ακολουθεί ο ρωσο-οθωμανικός πόλεμος (1710-1711), όταν ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Η’ προτρέπει το σουλτάνο να επιτεθεί στη Ρωσία. Με τη Συνθήκη του Προύθου η Ρωσία υποχρεώνεται να επιστρέψει το φρούριο του Αζόφ. Η πόλη του Τανγκανρόκ (το Ταϊγάνιον των αρχαίων Ελλήνων) καταστρέφεται.

Τον Σεπτέμβριο του 1768 ο σουλτάνος θα κηρύξει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ο οποίος θα διαρκέσει έξι χρόνια και θα οδηγήσει στη νίκη της Ρωσίας και στην υπογραφή της Συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, με την οποία η Ρωσία αναγνωρίζεται ως προστάτης των χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ρωσία θα ενσωματώσει οθωμανικά εδάφη του Καυκάσου, καθώς και οθωμανικά φρούρια που υπάρχουν στην Κριμαία. Το Χανάτο της Κριμαίας ανεξαρτητοποιείται από την Υψηλή Πύλη. Λίγο αργότερα, το 1783, το ταταρικό Χανάτο της Κριμαίας θα ενσωματωθεί στη Ρωσία.

Ο επόμενος πόλεμος θα προκληθεί από τους Οθωμανούς το 1787, θα κρατήσει πέντε χρόνια και θα λήξει με την επικράτηση των Ρώσων, οι οποίοι με τη Συνθήκη του Ιασίου θα φτάσουν ως τον ποταμό Δνείστερο.

Στην κάθοδό της προς τον Νότο, η Ρωσική Αυτοκρατορία συγκρούεται και μια άλλη μεγάλη ισλαμική δύναμη, την Περσία, η οποία διεκδικεί εδάφη του Καυκάσου (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν). Αρκετοί θα είναι οι ρωσο-περσικοί πόλεμοι όπως του 1796 και 1804-1813. Με το τέλος του πολέμου αυτού η Ρωσία ενσωματώνει τα εδάφη της Υπερκαυκασίας. Άλλες δύο συρράξεις θα συμβούν μεταξύ Ρωσίας και Περσίας. Το 1826 λόγω της εισβολής της Περσίας σε ρωσικά εδάφη και το 1828, όταν υποχρεώνεται η Περσία να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης, για να αποφύγει την κατάληψη της Τεχεράνης.

Ο ρόλος των δυτικών δυνάμεων

Η πολιτική των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθορίζεται από τους εκάστοτε συσχετισμούς και συμφέροντα. Ήδη από το 1781 είχε συζητηθεί από την Αικατερίνη Β΄ και τον Αυτοκράτορα της Γερμανίας Ιωσήφ Β΄ ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε ήδη μετατραπεί στον «μεγάλο ασθενή» της Εγγύς Ανατολής και της Μεσογείου.

Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1806 προκλήθηκε για την διεκδίκηση των περιοχών της Μολδαβίας και της Βεσαραβίας. Το τέλος της ρωσο-γαλλικής αντιπαράθεσης με την παραχώρης των Ιονίων Νήσων στον Ναπολέοντα, οι Ρώσοι αποκτούν ένα Γάλλο σύμμαχο στη σύγκρουση με τους Οθωμανούς. Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1812) η Ρωσία ενσωματώνει τη Βεσσαραβία.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα προκαλέσει τον ρωσο-οθωμανικό πόλεμο του 1828-29, ο οποίος θα λάβει τέλος με τη Συνθήκη της Αδριανούπολης. Η Ρωσία απέκτησε ένα προτεκτορατο στη Μολδοβλαχία, ενσωμάτωσε τις εκβολές του Δούναβη, καθώς και τις ευξεινοποντιακές ακτές του Καυκάσου, τμήματα του οποίου παρέμεναν υπό οθωμανικό έλεγχο. Με τη Συνθήκη αυτή αποδίδεται αυτονομία στην Ελλάδα, όπως και στη Σερβία, παρότι σε μικρότερο βαθμό.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα συνεχίσει να ελέγχει τις επαρχίες της Βλαχίας (σημερινή Ρουμανία) και της Μολδαβίας έως τον Ιούλιο του 1853που θα δεχτεί την επίθεση της Ρωσίας. Η επιθετικότητα της Ρωσίας θα προκαλέσει την φιλο-οθωμανική παρέμβαση της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας από τη μια και της Οθ. Αυτοκρατορίας, Γαλλίας και Βρετανίας από την άλλη θα διαρκέσει έως το 1856 και θα σημάνει το τέλος της επεκτατικης ρωσικής πολιτικής. Ο Εύξεινος Πόντος θα κηρυχθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, οι εκβολές του Δουναβη, όπως και η Βλαχία και η Μολδαβία επιστρέφουν στους Οθωμανούς και η Ρωσία χάνει το καθεστώς προστάτη των χριστιανών.

Το 1864 θα τελειώσει επισήμως ο πόλεμος του Καυκάσου, όταν η οθωμανική παρουσία στο Βόρειο Καύκασο, που εκφραζόταν με την αντίσταση των ντόπιων μουσουλμανικών ορεινών φυλών (Κιρκάσιων, Τσετσένων κ.ά.), θα πάρει τέλος με την υποταγή τους.

Η πανσλαβιστική φάση

Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας είχε πλέον υιοθετήσει ως κυρίαρχο ιδεολόγημα τον πανσλαβισμό, δηλαδή την ένωση όλων των σλαβικών λαών υπό μιας εξουσίας. Σ΄ αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο έγινε η επόμενη ρωσο-οθωμανική σύγκρουση. Αφορμή υπήρξαν οι αντι-οθωμανικές εξεγέρσεις του 1875 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τον Απρίλιο του 1877, μετά την εξασφάλιση της αυστριακής ουδετερότητας, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο, ο οποίος έληξε το Μάρτιο του 1878 με την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου.

Η βόρεια Δοβρουτσά και οι περιοχές Καρς, Αρνταχάν και Βατούμι του Καυκάσου ενσωματώνονται στη Ρωσία. Αποκτούν επίσης αυτονομία ή ανεξαρτησία διάφορες οθωμανικές περιοχές όπως: Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Η Βουλγαρία, ως ο προνομιακός Μικρός Βαλκάνιος Σλάβος Αδελφός είναι ο μεγάλος ωφελημένος. Δημιουργείται η Μεγάλη Βουλγαρία που περιλαμβάνει τα εδάφη της σημερινής Βουλγαρίας καθώς και εδάφη της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής (σημερινής) ελληνικής Μακεδονίας -πλήν Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Γρεβενών και Κοζάνης- εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ και κάποια εδάφη της σημερινής Αλβανίας.

Η Συνθήκη αυτή που εξυπηρετούσε το πανσλαβιστικό φαντασιακό ακυρώθηκε σύντομα με τη Συνθήκη του Βερολίνου, όπου οι Δυτικές Δυνάμεις διαίρεσαν τη Βουλγαρία σε Ανατολική Ρωμυλία και Πριγκηπάτο της Βουλγαρίας.

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο τελευταίος ρωσοτουρκικός πόλεμος

Με το στρατιωτικό πραξικόπημα των Νεότουρκων του 1908, η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε ήδη διαφοροποιηθεί σε επίπεδο παραδοσιακής δομής. Οι εθνικιστές στρατιωτικοί, που παραμέρισαν το σουλτάνο, επέλεξαν να συμμαχήσουν με τη Γερμανία και τις υπόλοιπες Κεντρικές Δυνάμεις τόσο για να επανακτήσουν τα όσα απώλεσαν κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και κατά τους ρωσο-οθωμανικούς στον Καύκασο. Επίσης σημαντικό κίνητρο ήταν η υλοποίηση του παντουρκιστικού τους οράματος με τη δημιουργία μιας καθαρά τουρκικής αυτοκρατορίας που θα συμπεριλάμβανε τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας.

Στο ρωσο-τουρκικό μέτωπο του Καυκάσου οι τουρκικές δυνάμεις θα υποστούν πανωλεθρία στη Μάχη του Σαρίκαμις. Τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν εντός του οθωμανικού εδάφους καταλαμβάνοντας έως την Άνοιξη του 1916 μεγάλες περιοχές της οθωμανικής Αρμενίας και του Ανατολικού μικρασιατικού Πόντου, όπου δημιουργήθηκε από Έλληνες η Προσωρινή Κυβέρνηση Τραπεζούντας.

Τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν και κατέλαβαν το Ερτζιγκιάν, το Μους και το Μπιτλίς. Οι τελευταίες συγκρούσεις θα σημειωθούν το Νοέμβριο του 1916.

 
 

Οι αντιαπολυταρχικές επαναστάσεις που θα ξεσπάσουν στη Ρωσία από το Φεβρουάριο του 1917 δεν θα επιτρέψουν την συνέχιση της προέλασης του ρωσικού στρατού. Να σημειωθεί ότι με βάση τις μυστικές συμφωνίες των συμμάχων, η Ρωσία θα ενσωμάτωνε μετά το τέλος του πολέμου όλες τις παρευξείνιες περιοχές της Βόρειας Τουρκίας και την Κωνσταντινούπολη. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Κερένσκι συνέχισε την πολιτική των προκατόχων της. Η Οκτωβριανή Επανάσταση δημιούργησε όμως ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Η αριστερή τάση των επαναστατών (σοσιαλεπαναστάτες. Τρότσκι, αναρχικοί) ήταν υπέρ της συνέχισης του πολέμου και τη μετατροπή του σε επαναστατικό. Τελικά επικράτησε η ηττοπαθής άποψη του Λένιν. Με τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ (Μάρτιος 1918) οι μπολσεβίκοι παρέδωσαν στους Γερμανούς την Ουκρανία και την Κριμαία και στους Νεότουρκους το Καρς και το Αρνταχάν του Καυκάσου. Η επιστροφή των καυκασιανών εδαφών στον Μουσταφά Κεμάλ πασά θα επισημοποιηθεί με μια ξεχωριστή ρωσοτουρκική Συνθήκη, που υπεγράφη το 1921, εν μέσω του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922). Η Συνθήκη αυτή επέτρεψε στους Τούρκους εθνικιστές να ισχυροποιηθούν οικονομικά και στρατιωτικά και να συντρίψουν -με τη βοήθεια των Ιταλών, των Γάλλων αλλά και του ελληνικού Διχασμού- τόσο τον ελληνικό στρατό στη Μικρά Ασία, όσο και τα ένοπλα κινήματα των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.

RUSSIA TURKEY HISTORY

7 Σχόλια

 1. δυστυχως,την μεγαλη ευκαιρια να ξεμπερδευει η τουρκια με τους μογγολους τουρκους.την εχασε,βοηθοντας τους,εναντιων των ελληνων.ο εβραιος λενιν,βοηθησε τον αλλο εβραιο μουσταφα ριζα(κεμαλ).τωρα,που ξαναεγιναν,ορθοδοξοι,χαθηκε η ευκαιρια,τα λαθη,πληρωνονται.

 2. ακριβως,αυτη ειναι η αληθεια,οπως την γραφει ο συγραφεας.

 3. […] 2-12-2015: Κείμενο στο ειδησεογραφικό σάιτ Huffington Post με θέμα «Το ιστορικό βάθος της ρωσο-τουρκικής αντιπαράθεσης» […]

 4. Research Paper: ISIS-Turkey List
  11/09/2014 10:25 am ET | Updated Nov 29, 2015
  David L. Phillips
  Director of the Program on Peace-building and Rights, Columbia University’s Institute for the Study of Human Rights
  COLUMBIA UNIVERSITY
  IN THE CITY OF NEW YORK

  INSTITUTE FOR THE STUDY OF HUMAN RIGHTS

  Research Paper: ISIS-Turkey Links

  By David L. Phillips

  Introduction

  Is Turkey collaborating with the Islamic State (ISIS)? Allegations range from military cooperation and weapons transfers to logistical support, financial assistance, and the provision of medical services. It is also alleged that Turkey turned a blind eye to ISIS attacks against Kobani.

  President Recep Tayyip Erdogan and Prime Minister Ahmet Davutoglu strongly deny complicity with ISIS. Erdogan visited the Council on Foreign Relations on September 22, 2014. He criticized «smear campaigns [and] attempts to distort perception about us.» Erdogan decried, «A systematic attack on Turkey’s international reputation, «complaining that «Turkey has been subject to very unjust and ill-intentioned news items from media organizations.» Erdogan posited: «My request from our friends in the United States is to make your assessment about Turkey by basing your information on objective sources.»

  Columbia University’s Program on Peace-building and Rights assigned a team of researchers in the United States, Europe, and Turkey to examine Turkish and international media, assessing the credibility of allegations. This report draws on a variety of international sources — The New York Times, The Washington Post, The Guardian, The Daily Mail, BBC, Sky News, as well as Turkish sources, CNN Turk, Hurriyet Daily News, Taraf, Cumhuriyet, and Radikal among others.

  Allegations

  Turkey Provides Military Equipment to ISIS

  • An ISIS commander told The Washington Post on August 12, 2014: «Most of the fighters who joined us in the beginning of the war came via Turkey, and so did our equipment and supplies.»

  • Kemal Kiliçdaroglu, head of the Republican People’s Party (CHP), produced a statement from the Adana Office of the Prosecutor on October 14, 2014 maintaining that Turkey supplied weapons to terror groups. He also produced interview transcripts from truck drivers who delivered weapons to the groups. According to Kiliçdaroglu, the Turkish government claims the trucks were for humanitarian aid to the Turkmen, but the Turkmen said no humanitarian aid was delivered.

  • According to CHP Vice President Bulent Tezcan, three trucks were stopped in Adana for inspection on January 19, 2014. The trucks were loaded with weapons in Esenboga Airport in Ankara. The drivers drove the trucks to the border, where a MIT agent was supposed to take over and drive the trucks to Syria to deliver materials to ISIS and groups in Syria. This happened many times. When the trucks were stopped, MIT agents tried to keep the inspectors from looking inside the crates. The inspectors found rockets, arms, and ammunitions.

  • Cumhuriyet reports that Fuat Avni, a preeminent Twitter user who reported on the December 17th corruption probe, that audio tapes confirm that Turkey provided financial and military aid to terrorist groups associated with Al Qaeda on October 12, 2014. On the tapes, Erdogan pressured the Turkish Armed Forces to go to war with Syria. Erdogan demanded that Hakan Fidan, the head of Turkey’s National Intelligence Agency (MIT), come up with a justification for attacking Syria.

  • Hakan Fidan told Prime Minister Ahmet Davutoglu, Yasar Guler, a senior defense official, and Feridun Sinirlioglu, a senior foreign affairs official: «If need be, I’ll send 4 men into Syria. I’ll formulate a reason to go to war by shooting 8 rockets into Turkey; I’ll have them attack the Tomb of Suleiman Shah.»

  • Documents surfaced on September 19th, 2014 showing that the Saudi Emir Bender Bin Sultan financed the transportation of arms to ISIS through Turkey. A flight leaving Germany dropped off arms in the Etimesgut airport in Turkey, which was then split into three containers, two of which were given to ISIS and one to Gaza.

  Turkey Provided Transport and Logistical Assistance to ISIS Fighters

  • According to Radikal on June 13, 2014, Interior Minister Muammar Guler signed a directive: «According to our regional gains, we will help al-Nusra militants against the branch of PKK terrorist organization, the PYD, within our borders…Hatay is a strategic location for the mujahideen crossing from within our borders to Syria. Logistical support for Islamist groups will be increased, and their training, hospital care, and safe passage will mostly take place in Hatay…MIT and the Religious Affairs Directorate will coordinate the placement of fighters in public accommodations.»
  • The Daily Mail reported on August 25, 2014 that many foreign militants joined ISIS in Syria and Iraq after traveling through Turkey, but Turkey did not try to stop them. This article describes how foreign militants, especially from the UK, go to Syria and Iraq through the Turkish border. They call the border the «Gateway to Jihad.» Turkish army soldiers either turn a blind eye and let them pass, or the jihadists pay the border guards as little as $10 to facilitate their crossing.

  • Britain’s Sky News obtained documents showing that the Turkish government has stamped passports of foreign militants seeking to cross the Turkey border into Syria to join ISIS.

  • The BBC interviewed villagers, who claim that buses travel at night, carrying jihadists to fight Kurdish forces in Syria and Iraq, not the Syrian Armed Forces.

  • A senior Egyptian official indicated on October 9, 2014 that Turkish intelligence is passing satellite imagery and other data to ISIS.

  Turkey Provided Training to ISIS Fighters

  • CNN Turk reported on July 29, 2014 that in the heart of Istanbul, places like Duzce and Adapazari, have become gathering spots for terrorists. There are religious orders where ISIS militants are trained. Some of these training videos are posted on the Turkish ISIS propaganda website takvahaber.net. According to CNN Turk, Turkish security forces could have stopped these developments if they had wanted to.

  • Turks who joined an affiliate of ISIS were recorded at a public gathering in Istanbul, which took place on July 28, 2014.

  • A video shows an ISIS affiliate holding a prayer/gathering in Omerli, a district of Istanbul. In response to the video, CHP Vice President, MP Tanrikulu submitted parliamentary questions to the Minister of the Interior, Efkan Ala, asking questions such as, «Is it true that a camp or camps have been allocated to an affiliate of ISIS in Istanbul? What is this affiliate? Who is it made up of? Is the rumor true that the same area allocated for the camp is also used for military exercises?»

  • Kemal Kiliçdaroglu warned the AKP government not to provide money and training to terror groups on October 14, 2014. He said, «It isn’t right for armed groups to be trained on Turkish soil. You bring foreign fighters to Turkey, put money in their pockets, guns in their hands, and you ask them to kill Muslims in Syria. We told them to stop helping ISIS. Ahmet Davutoglu asked us to show proof. Everyone knows that they’re helping ISIS.» (See HERE and HERE.)

  • According to Jordanian intelligence, Turkey trained ISIS militants for special operations.

  Turkey Offers Medical Care to ISIS Fighters

  • An ISIS commander told the Washington Post on August 12, 2014, «We used to have some fighters — even high-level members of the Islamic State — getting treated in Turkish hospitals.»

  • Taraf reported on October 12, 2014 that Dengir Mir Mehmet Fırat, a founder of the AKP, said that Turkey supported terrorist groups and still supports them and treats them in hospitals. «In order to weaken the developments in Rojova (Syrian Kurdistan), the government gave concessions and arms to extreme religious groups…the government was helping the wounded. The Minister of Health said something such as, it’s a human obligation to care for the ISIS wounded.»

  • According to Taraf, Ahmet El H, one of the top commanders at ISIS and Al Baghdadi’s right hand man, was treated at a hospital in Sanliurfa, Turkey, along with other ISIS militants. The Turkish state paid for their treatment. According to Taraf’s sources, ISIS militants are being treated in hospitals all across southeastern Turkey. More and more militants have been coming in to be treated since the start of airstrikes in August. To be more specific, eight ISIS militants were transported through the Sanliurfa border crossing; these are their names: «Mustafa A., Yusuf El R., Mustafa H., Halil El M., Muhammet El H., Ahmet El S., Hasan H., [and] Salim El D.»

  Turkey Supports ISIS Financially Through Purchase of Oil

  • On September 13, 2014, The New York Times reported on the Obama administration’s efforts to pressure Turkey to crack down on ISIS extensive sales network for oil. James Phillips, a senior fellow at the Heritage Foundation, argues that Turkey has not fully cracked down on ISIS’s sales network because it benefits from a lower price for oil, and that there might even be Turks and government officials who benefit from the trade.

  • Fehim Taştekin wrote in Radikal on September 13, 2014 about illegal pipelines transporting oil from Syria to nearby border towns in Turkey. The oil is sold for as little as 1.25 liras per liter. Taştekin indicated that many of these illegal pipelines were dismantled after operating for 3 years, once his article was published.

  • According to Diken and OdaTV, David Cohen, a Justice Department official, says that there are Turkish individuals acting as middlemen to help sell ISIS’s oil through Turkey.

  • On October 14, 2014, a German Parliamentarian from the Green Party accused Turkey of allowing the transportation of arms to ISIS over its territory, as well as the sale of oil.

  Turkey Assists ISIS Recruitment

  • Kemal Kiliçdaroğlu claimed on October 14, 2014 that ISIS offices in Istanbul and Gaziantep are used to recruit fighters. On October 10, 2014, the mufti of Konya said that 100 people from Konya joined ISIS 4 days ago. (See HERE and HERE.)

  • OdaTV reports that Takva Haber serves as a propaganda outlet for ISIS to recruit Turkish-speaking individuals in Turkey and Germany. The address where this propaganda website is registered corresponds to the address of a school called Irfan Koleji, which was established by Ilim Yayma Vakfi, a foundation that was created by Erdogan and Davutoglu, among others. It is thus claimed that the propaganda site is operated from the school of the foundation started by AKP members.

  • Minister of Sports, Suat Kilic, an AKP member, visited Salafi jihadists who are ISIS supporters in Germany. The group is known for reaching out to supporters via free Quran distributions and raising funds to sponsor suicide attacks in Syria and Iraq by raising money.

  • OdaTV released a video allegedly showing ISIS militants riding a bus in Istanbul.

  Turkish Forces Are Fighting Alongside ISIS

  • On October 7, 2014, IBDA-C, a militant Islamic organization in Turkey, pledged support to ISIS. A Turkish friend who is a commander in ISIS suggests that Turkey is «involved in all of this» and that «10,000 ISIS members will come to Turkey.» A Huda-Par member at the meeting claims that officials criticize ISIS but in fact sympathize with the group (Huda-Par, the «Free Cause Party», is a Kurdish Sunni fundamentalist political party). BBP member claims that National Action Party (MHP) officials are close to embracing ISIS. In the meeting, it is asserted that ISIS militants come to Turkey frequently to rest, as though they are taking a break from military service. They claim that Turkey will experience an Islamic revolution, and Turks should be ready for jihad. (See HERE and HERE.)

  • Seymour Hersh maintains in the London Review of Books that ISIS conducted sarin attacks in Syria, and that Turkey was informed. «For months there had been acute concern among senior military leaders and the intelligence community about the role in the war of Syria’s neighbors, especially Turkey. Prime Minister Recep Erdogan was known to be supporting the al-Nusra Front, a jihadist faction among the rebel opposition, as well as other Islamist rebel groups. ‘We knew there were some in the Turkish government,’ a former senior US intelligence official, who has access to current intelligence, told me, ‘who believed they could get Assad’s nuts in a vice by dabbling with a sarin attack inside Syria – and forcing Obama to make good on his red line threat.»

  • On September 20, 2014, Demir Celik, a Member of Parliament with the people’s democratic party (HDP) claimed that Turkish Special Forces fight with ISIS.

  Turkey Helped ISIS in Battle for Kobani

  • Anwar Moslem, Mayor of Kobani, said on September 19, 2014: «Based on the intelligence we got two days before the breakout of the current war, trains full of forces and ammunition, which were passing by north of Kobane, had an-hour-and-ten-to-twenty-minute-long stops in these villages: Salib Qaran, Gire Sor, Moshrefat Ezzo. There are evidences, witnesses, and videos about this. Why is ISIS strong only in Kobane’s east? Why is it not strong either in its south or west? Since these trains stopped in villages located in the east of Kobane, we guess they had brought ammunition and additional force for the ISIS.» In the second article on September 30, 2014, a CHP delegation visited Kobani, where locals claimed that everything from the clothes ISIS militants wear to their guns comes from Turkey. (See HERE and HERE.)

  • Released by Nuhaber, a video shows Turkish military convoys carrying tanks and ammunition moving freely under ISIS flags in the Cerablus region and Karkamis border crossing (September 25, 2014). There are writings in Turkish on the trucks.

  • Salih Muslim, PYD head, claims that 120 militants crossed into Syria from Turkey between October 20th and 24th, 2014.

  • According to an op-ed written by a YPG commander in The New York Times on October 29, 2014, Turkey allows ISIS militants and their equipment to pass freely over the border.

  • Diken reported, «ISIS fighters crossed the border from Turkey into Syria, over the Turkish train tracks that delineate the border, in full view of Turkish soldiers. They were met there by PYD fighters and stopped.»

  • A Kurdish commander in Kobani claims that ISIS militants have Turkish entry stamps on their passports.

  • Kurds trying to join the battle in Kobani are turned away by Turkish police at the Turkey-Syrian border.

  • OdaTV released a photograph of a Turkish soldier befriending ISIS militants.

  Turkey and ISIS Share a Worldview

  • RT reports on Vice President Joe Biden’s remarks detailing Turkish support to ISIS.

  • According to the Hurriyet Daily News on September 26, 2014, «The feelings of the AKP’s heavyweights are not limited to Ankara. I was shocked to hear words of admiration for ISIL from some high-level civil servants even in Şanliurfa. ‘They are like us, fighting against seven great powers in the War of Independence,’ one said.» «Rather than the [Kurdistan Workers’ Party] PKK on the other side, I would rather have ISIL as a neighbor,» said another.»

  • Cengiz Candar, a well-respected Turkish journalist, maintained that MIT helped «midwife» the Islamic state in Iraq and Syria, as well as other Jihadi groups.

  • An AKP council member posted on his Facebook page: «Thankfully ISIS exists… May you never run out of ammunition…»

  • A Turkish Social Security Institution supervisor uses the ISIS logo in internal correspondences.

  • Bilal Erdogan and Turkish officials meet alleged ISIS fighters.

  Mr. Phillips is Director of the Program on Peace-building and Rights at Columbia University’s Institute for the Study of Human Rights. He served as a Senior Adviser and Foreign Affairs Expert for the U.S. Department of State.

  Author’s Note: Information presented in this paper is offered without bias or endorsement.

  http://www.huffingtonpost.com/david-l-phillips/research-paper-isis-turke_b_6128950.html

 5. […] στο Γαράκιοϊ. Η περιοχή αυτή βρέθηκε στα όρια του έντονου ρωσο-τουρκικού ανταγωνισμού, ο οποίος και εν τελει καθόρισε την ιστορική της […]

 6. The Trebizond Booklet

  In 1922, a group of Armenian boys at the Sahag-Mesrobian Armenian School in Trebizond, Turkey, created a handmade book as a gift to their teachers. Each boy shared a story, poem, or drawing, written in English. The boy with the finest handwriting copied the contributions. An unknown hand added photographs of each boy and a portrait of the group. Young Krikor Der-Vartanian, a talented artist, provided illustrations. The boys called their collaboration New Year’s Gift. These boys were not ordinary schoolchildren. They were young survivors of the Armenian Genocide. Krikor and his friends were just a few of the tens of thousands of children rescued by Near East Relief.

 7. Türk -Rus İlişkileri Özel Sayı Editör: Prof. Dr. Salih YILMAZ

  Salih YILMAZ

  Abstract There is an extensive historical background between Turkey and Russia relations. In the period of the Ottoman Empire and Tsarist Russia, both sides struggled for territories of Balkan and Caucasus. In other words, there was an Ottoman- Russian power struggle in the Caucasus and Balkan in the long time. In the period of national struggle, these states fought against for not only old regime but also common occupying states and with this striving they started to recognize internationally. These two features and common similarities led to become an ally between two states. However, after World War II ongoing political intentions of Soviets over Turkey posed a serious threat for Turkey. The balance of power shifted in Europe after the war and Turkey took advantage from this instability.In this period Turkey became member of an international alliance called the North Atlantic Treaty Organization (NATO), therefore Turkey constituted a security against Russian threats. During Putin’s reign, social, economical and political relations between Turkey and Russia have been revived but what Russia really think about Syria or another words, attitudes towards of Russia in terms of military engagement in Syria have changed relations them in a negative way. Shooting down of a Russian warplane by Turkey on its border paves the way to a new period. In this work, relations of Turks and Russian will be analysed in the light of historical facts according to period. Keywords; Ottoman Empire, Tsarist Russia, Cold War, Syria, Putin’s Reign, Russian jet…….

  https://www.academia.edu/25585831/T%C3%BCrk_Rus_%C4%B0li%C5%9Fkileri_%C3%96zel_Say%C4%B1_Edit%C3%B6r_Prof_Dr_Salih_YILMAZ?email_work_card=abstract-read-more


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: