Aνορθολογικές πολιτικές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕΤου ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ (*)

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους θεωρούσαν  ότι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτελούσε κάτι περισσότερο από μια αναπαραγωγή κοινότυπων ειδήσεων για ενδοελλαδική χρήση.  Ότι ήταν ο ιμάντας μεταβίβασης της ελληνικής άποψης, μαζί και ενδιαφερόντων στιγμιοτύπων,  στο διεθνή χώρο  Και αυτή η δυσάρεστη έκπληξη προήλθε από την πρόσφατη «εξαφάνιση» των ξενόγλωσσων  σελίδων του στη  ρωσική και αλβανική γλώσσα, διατηρώντας μόνο την αγγλόφωνη και τη γαλλόφωνη σελίδα.

Το επίσημο ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προήλθε από μια συνένωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ). Με τη συνένωση επιχειρήθηκε η βελτιστοποίηση των δομών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας. Στόχος του ήταν η μετάδοση των πληροφοριών και των εκτιμήσεων για την ελληνική και διεθνή πολιτική ζωή.  Όχι μόνο σε χώρες του δυτικού κόσμου, αλλά και σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα, όπως είναι αυτές που έχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες ή μια βαθειά παράδοση φιλελληνισμού. Όπως επίσης και σε χώρες που άμεσα ενδιαφέρουν την Ελλάδα –όπως είναι οι όμορες- που η ελληνική εξωτερική πολιτική εκτιμά ότι θα έπρεπε να ενημερώνονται για τις ελλαδικές εξελίξεις από ένα έγκυρο πρακτορείο ειδήσεων.

Είναι μάλλον αστείο το γεγονός ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός περνούν την πύλη της Ρωσίας με στόχο τη διαμόρφωση ενός άλλου πλαισίου στις σχέσεις των δυο χωρών, την ίδια ώρα το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων κατεβάζει τη ρωσική σελίδα μαζί και την αλβανική.

Μια τέτοια πράξη μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως έκφραση του Νεοελληνικού ανορθολογισμού και της αδυναμίας κατανόησης του διεθνούς πλαισίου και των εθνικών αναγκών. Αντί το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων να δημιουργήσει άμεσα νέες σελίδες στη βουλγαρική, σλαβομακεδονική, τουρκική γλώσσα προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να επηρεάσει τη γεωπολιτική μας γειτονιά, επιλέγει την αντιπαραγωγική εσωστρέφεια.

Μια φωτισμένη ηγεσία θα προσπαθούσε στην αντίθετη κατεύθυνση:  να διευρύνει την ειδησεογραφική εμβέλεια του πρακτορείου δημιουργώντας σελίδες όχι μόνο στις γλώσσες των όμορων κρατών, αλλά και στις γλώσσες των κοινωνιών, την τουριστική πελατεία των οποίων προσδοκούμε. Όπως επίσης  και των χωρών που πλήθος υπηκόων τους κατοικούν πλέον –υπό οιοδήποτε καθεστώς- στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι μια ζήτηση των ελληνικών ειδήσεων στις πατρίδες τους.

——–

(*) ιστορικός, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συγγραφή της ιστορίας της παρευξεινίου ελληνικής Διασποράς

http://www.presspublica.gr/anorthologikes-politikes-sto-ape-mpe/

2 Σχόλια

 1. Dimitrios Ioannidis on

  Θα έλεγα που είναι το παράξενο. Πάντα έτσι λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν αυτοί οι διορισμένοι «κύριοι».

 2. Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016
  Τι γίνεται με τον Ανταποκριτή του ΑΠΕ – ΜΠΕ στη Μόσχα; Λογοκρίνεται;

  Πριν από λίγο δημοσιέυσαμε άρθρο του Θανάση Αυγερινού … ανταποκριτή του ΑΠΕ – ΜΠΕ!!! στη Μόσχα που όμως δε δημοσιέυσει την είδηση.

  Αντί να δούμε την είδηση στο ΑΠΕ _ ΜΠΕ, την βρήκαμε αναρτημένη στο προσωπικό του ιστολόγιο Ellada-russia.gr.

  Διαβάζοντας τις επικρίσεις για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μπήκαμε στην ιστοσελίδα όπου ω!! του θαύματος ανακαλύψαμε ότι ανταποκριτής του κρατικού μας Πρακτορείου στη Μόσχα είναι ο ίδιος!!!

  «Είναι εξαιρετικά θλιβερό ότι το εθνικό πρακτορείο της Ελλάδας δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιεύσει τις δηλώσεις της κας Ζαχάροβα, προφανώς λόγω της επιλογής της ηγεσίας του να διατηρεί μια ανώμαλη, αντιδεοντολογική και εντέλει βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα κατάσταση στην εκπροσώπηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ στη Ρωσία.» – γράφει ο Θανάσης Αυγερινός στο άρθρο του.

  Να υποθέσουμε ότι το ΑΠΕ – ΜΠΕ λογοκρίνει τον ανταποκριτή του; Γιατί δεν δημοσιέυει μια τέτοια είδηση;

  Πρέπει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα μια σειρά ειδήσεων με ελληνικό ενδιαφέρον έχουν χαθεί για το ΑΠΕ – ΜΠΕ; Η κατάσταση δημιουργεί μια σειρά ερωτηματικά που θα πρέπει να απαντηθούν τόσο από το φίλο Θανάση Αυγερινό όσο και από το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

  bsgreeks.blogspot.com


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: