Σεμινάριο Ιστορίας: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων από τους Ναζί και η Μνήμη της»

Την Παρασκευή  6-3-2015, 6-8 μ.μ. η Οντέτ Βαρόν-Βασάρ, ιστορικός-διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοιχτό πανεπιστήμιο θα παρουσιάσει το θέμα «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ  (1943-1944) ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ».

Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας-«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς στην «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.

Η Ελλάδα γνώρισε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξόντωσης των Εβραίων σε ναζιστικά στρατόπεδα στην Ευρώπη (82%). Η εισηγήτρια θα παρουσιάσει την εκτόπιση και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων στο πλαίσιο της Κατοχής, εστιάζοντας στις αιτίες και τις ιδιαιτερότητες αυτής της τραγωδίας.

Θα αναφερθεί επίσης σε όσους αντιστάθηκαν και σε όσους διεσώθησαν, καθώς και στο βαρύ πέπλο σιωπής που κάλυψε τα δραματικά αυτά γεγονότα για πολλές δεκαετίες ως τη στιγμή που προκλήθηκαν οι πρώτες ρωγμές. Στην εισήγηση θα επιχειρηθεί η προσέγγιση της διαλεκτικής της λήθης και της μνήμης, ώστε να διερευνηθούν οι δρόμοι μέσα από τους οποίους αναδύεται και συγκροτείται αυτή η δύσκολη μνήμη στην Ελλάδα σήμερα.   

https://kars1918.wordpress.com/2014/12/30/seminar-2015/

2 Σχόλια

 1. Β on

 2. Β on

  http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=6458

  […] Το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που διαπράχθηκε στη χώρα, η μαζική κατοχική «απαλλοτρίωση» της περιουσίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης θεωρείται – τονίστηκε – θέμα «κλειστό», μετά τις γενικώς παραδεκτές ως δίκαιες νομοθετικές ρυθμίσεις, που έλαβε μεταπολεμικά το ελληνικό κράτος για την επιστροφή των εβραϊκών περιουσιών.
  Ωστόσο, έγγραφα (ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στο συμπόσιο) αποδεικνύουν ότι μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μέρος των ναζιστικών «κλοπιμαίων» δεν έχει επιστραφεί, είτε επειδή δεν βρέθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, είτε επειδή οι κάτοχοί τους εξοντώθηκαν και οι κληρονόμοι τους απέτυχαν να αποδείξουν την κυριότητα, στα δικαστήρια.
  Αλλά και εξαιτίας της «απροθυμίας» στελεχών της δημόσιας διοίκησης, όπως δείχνουν ιστορικά αρχεία που παρουσιάστηκαν, να εφαρμόσουν το γράμμα του νόμου, για την επιστροφή των περιουσιών, που σε μεγάλο βαθμό, εκπορευόταν και από την υπέρτερη ανάγκη να αποκατασταθεί η κλονισμένη κοινωνική ισορροπία, λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού, που ξέσπασε μεταξύ εβραίων πρώην ιδιοκτητών και χριστιανών κατοχικών χρηστών.
  Γενικώς, το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο- όπως προκύπτει από τα πορίσματα του συμποσίου- δεν ευνόησε, εν πολλοίς, την πλήρη αποκατάσταση των θυμάτων.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι, από έναν αριθμό περίπου 13.000 ακινήτων ιδιοκτησιών, μόνο 300 σπίτια και 50 καταστήματα επιστράφηκαν σε δικαιούχους επιζήσαντες Εβραίους του Ολοκαυτώματος.
  Το μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο, από τα υπόλοιπα πέρασε στο μετακατοχικό Οργανισμό Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδας (ΟΠΑΙΕ), που ανέλαβε προνοιακές υποχρεώσεις προς τους αναξιοπαθούντες εβραίους.[…]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: