Μια πρώτη εκτίμηση για τις εκλογές από τα αμερικανικά Μέσα

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

(Λ. Κοζάρης – Γ. Χουλιάρας) 

ΕΚΛΟΓΕΣ – EXIT POLLS – ΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ 35,5 και 39,5 % (έναντι 23 και 27 % για τη ΝΔ) εκτιμάται ότι έλαβε στις εκλογές σήμερα ο Σύριζα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου,  όπως μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, αναφέρει μια πρώτη ανταπόκρισηBloomberg «Syriza Defeats Samaras to Win Greek Election, Exit Poll Shows», ενώ Ποτάμι και Χρυσή Αυγή φαίνεται να διεκδικούν την τρίτη θέση.

 Στα exit polls που δείχνουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αναφέρεται ανταπόκριση των NektariaStamouli και Alkman Granitsas στη WSJ με τίτλο»Syriza Poised for Victory in Greek Election» σημειώνοντας ότι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα  ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμο να επιτύχει ιστορική νίκη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κυναίνεται από 35,5% έως 39,5%, ενώ της Νέας Δημοκρατίας από 23% έως 27%. Εάν όπως επισημαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίσει πάνω από 150 έδρες τότε θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Σε ευρεία νίκη του Σύριζα και ενδεχόμενη αυτοδυναμία, αναφέρεται ανταπόκριση της Washington Post (» Greeks on Course Expected to Elect Leftist Syriza Party in Sunday Vote», Griff Witte)με τον χαρισματικό ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα να έχει πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να επανεκκινήσει την οικοινομία και να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση που ενδέχεται να αποτελούν πρόκληση για τους διεθνείς πιστωτές της χώρας. Σε επιβίωση και αξιοπρέπεια αναφέρονται εκλογείς που ερωτήθησαν, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστα οικονομικά ερωτήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιτυγχάνει άνετη νίκη επί της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ανταπόκριση των Renee Maltezou και Deepa Babington στο Reuters (μέσω CNBC) με τίτλο » Greece’s Syriza set to sweep election in anti-austerity triumph» σημειώνοντας ότι είναι αρκετά πιθανή και η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, σύμφωνα με τα exit polls.

Με μεγάλη διαφορά κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές στην Ελλάδα αναφέρει ανταπόκριση του AP (μέσωHuffington Post) με τίτλο » Exit Poll Projects AntiBailout Syriza Party Wins Greek Election By Wide Margin«, σύμφωνα με τα exit polls, προσθέτοντας ότι παραμένει ασαφές προς το παρόν εάν επιτυγχάνει την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με άρθρο γνώμης David Powell του Bloomberg Economics (Syriza Absolute Majority Points to Debt Restructuring), ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του Σύριζα καθιστά πιθανή κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ παραμένει περιορισμένη, εφόσον οι πιστωτές δεν υιοθετήσουν σκληρή γραμμή, καθώς θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία ενόψει ισχυρής εκλογικής εντολής.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: