Δύο πρωτοποριακές εκδηλώσεις…

 kilkis«Μπορούμε να μιλήσουμε για την ιστορία της Ανατολής και την προσφυγική εμπειρία
ανοιχτά και σε βάθος,  
χωρίς ταμπού και άλλες αναστολές;»

—————————————


Στο ερώτημα αυτό που χρόνια κατατίθεται προς πάσα κατεύθυνση -σε προσφυγικές οργανώσεις, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικούς φορείς- απάντησαν τολμηρά και προς τιμήν τους δύο οργανώσεις του Σύριζα στους προσφυγικούς νομούς Κιλκίς και Πιερίας…  

Έτσι οργανώνονται δύο εκδηλώσεις στις δύο πόλεις, (πατήστε ΚΛΙΚ επί των αφισών):

-Στο Κιλκίς πρώτα:  Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στο Κιλκίς στις 6 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς και

-Στην Κατερίνη: Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014  στις 11 π.μ. στην Αστική Σχολή Κατερίνης

Ο τίτλος των εκδηλώσεων είναι: 
 .
kateriniΤο θέμα των προσφύγων από τον  Α’ παγκόσμιο πόλεμο και το ζήτημα των Ποντίων με την ματιά
της σύγχρονης Αριστεράς
.  
 
.
Οι εθνικισμοί και οι Γενοκτονίες ως μέσο διαμόρφωσης των σύγχρονων κρατών”
– Προσέγγιση στην ιστορική εμπειρία της Ανατολής (Πόντος, Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη)
 .
—————————————————————————————————————–
Ο Μ Ι Λ Η Τ Ε Σ (και Σ Υ Ζ Η Τ Η Τ Ε Σ φυσικά),  είμαστε οι εξής: 
 .
Βλάσης Αγτζίδης : Τα γεγονότα στην Οθωμανική Ανατολή την περίοδο 1914-1923. Συνομιλώντας με την τουρκική
αριστερή ιστοριογραφία
 .
Στέλιος Θεοδωρίδης : Η συνείδηση της Ιστορίας θα μας απελευθερώσει
 .
Αντώνης Κάλφας:  Ανασυγκροτώντας τη σύγχρονη ιστορική μνήμη: η Μικρασιατική καταστροφή και η εγκατάσταση
στη Μακεδονία μέσα από απομνημονεύματα,μαρτυρίες και προφορικές ιστορίες προσφύγων (1974-2013)
.
.

.Καντίνσκι

 Η εφημερίδα Μαχητής του Κιλκίς, και το σάιτ http://lefteria.blogspot.gr/ της Κατερίνης, παρουσιάζουν ως εξής τις εκδήλωσεις:
 ΜΑΧΗΤΗΣ.gr | Ηλεκτρονική εφημερίδα του νομού Κιλκίς

Εκδήλωση ΝΕ/ΣΥΡΙΖΑ για το Ποντιακό ζήτημα μετά το Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ
Ημερίδα με θέμα «Το θέμα των προσφύγων από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα και το ζήτημα των Ποντίων με την ματιά της σύγχρονης Αριστεράς» διοργανώνει η νομαρχιακή επιτροπή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8.11.14, στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, με ώρα έναρξης 6 το απόγευμα.
Τα επί μέρους θέματα θα αναπτύξουν οι:

Βλάσης Αγτζίδης «Τα γεγονότα στην οθωμανική Ανατολή την περίοδο 1914-1923. Συνομιλώντας με την τουρκική αριστερή ιστοριογραφία»

Στέλιος Θεοδωρίδης «Η συνείδηση της ιστορίας θα μας απελευθερώσει»

Αντώνης Κάλφας «Ανασυγκροτώντας τη σύγχρονη ιστορική μνήμη: η Μικρασιατική Καταστροφή και η εγκατάσταση στη Μακεδονία μέσα από απομνημονεύματα, μαρτυρίες και προφορικές ιστορίες προσφύγων (1974-2013)».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:
«Τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Α Παγκόσμιου Πολέμου, ταυτίζονται με την ιστορική διαδρομή των ελληνικών προσφυγικών πληθυσμών της Aνατολής, που μετοίκησαν στην Ελλάδα και είναι αρκετά για να γραφτεί η Ιστορία έτσι όπως πραγματικά είναι. Η διαδρομή αυτή των εκατό χρόνων δεν ήταν μία ευθεία γραμμή πάνω στην οποία πορεύτηκαν οι πρόσφυγες για να φτιάξουν από το μηδέν τη νέα τους ζωή. Ήταν μια πορεία δύσκολη, που δεν τελείωσε με το τέλος του Α Παγκόσμιου Πολέμου. Αμέσως μετά έζησαν τον διχασμό του μεσοπολέμου, τον Φασισμό του καθεστώτος Μεταξά, τον πατριωτικό πόλεμο του ΄40, την Κατοχή, την απελευθέρωση, τον εμφύλιο, το αυταρχικό πρόσωπο των νικητών του εμφυλίου, την στρατιωτική δικτατορία, την μεταπολίτευση. Ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να μετακινούνται Ελληνικοί πληθυσμοί από και προς την Ελλάδα.

Στις εξελίξεις της κάθε περιόδου οι δυνάμεις της Αριστεράς ήταν παρούσες: Στην τότε Ρωσία, στην Τουρκία, στον ελλαδικό χώρο, στις χώρες των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα θέματα των προσφύγων της Ανατολής και ιδιαίτερα στο ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων.

Αυτό, που επιχειρούμε σε αυτήν την εκδήλωση είναι η καταγραφή των γεγονότων με την ματιά της σύγχρονης Αριστεράς, έξω από την οπτική των συμφερόντων ισχυρών παικτών της διεθνούς σκακιέρας, μακριά από αγκυλώσεις, εθνικιστικές εξάρσεις, καπηλείες της Ιστορίας και αλυτρωτισμούς».

http://maxitis.gr/ekdilosi-nomarxiakis-epitropis-syriza-prosfugia-pontiako-zitima/

Καντίνσκι

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ (9/11, ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, 11 π.μ.)

 ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΕΚΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ («ΕΝ ΠΟΝΤΩ». ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ Π. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, Η ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ)

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ

Με τίτλο «Εν Πόντω, συμβολή στη μνήμη 1890-1920» παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη η συλλογή από επιστολικά δελτάρια του Στέργιου Θεοδωρίδη. Η συγκρότηση της ιστορικής μνήμης είναι μια διαδικασία που οφείλει να απασχολήσει ακόμα πιο τεκμηριωμένα τον πολιτικό, ιστορικό και πολιτισμικό λόγο της σύγχρονης αριστεράς. Από την άποψη αυτή η ημερίδα του Σύριζα Πιερίας με ομιλητές τον πανελληνίως γνωστό μαχητικό συγγραφέα, αρθρογράφο και ερευνητή Βλάση Αγτζίδη (επιμελείται και τις ιστορικές σελίδες της εφ. Ελευθεροτυπία) και τον Στέργιο Π. Θεοδωρίδη είναι και επίκαιρη και αναγκαία. Με την ευκαιρία της άφιξης εδώ και του συλλέκτη Στέργιου Θεοδωρίδη ο οποίος θα παρουσιάσει κάποια μέρη της συλλογής του αξίζει να πούμε δυο λόγια για την σπάνια αυτή συλλογή-άθλο και τον δραστήριο συλλέκτη της. 

Συλλογή-άθλος αφού μετράει περί τις 700 καρτ ποστάλ και φωτογραφίες κι από την οποία λείπουν μόνο δύο δελτάρια, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θεοδωρίδης. Γεννημένος φυσικά στην Ελλάδα ο ίδιος, όπως και οι γονείς του άλλωστε, φέρει τις μνήμες του παππού («Αϊντε, καλή πατρίδα», έλεγε ο παππούς μου όταν έστριβε τσιγάρο»), άρχισε να συλλέγει «τυχαία σχεδόν» στα μισά της δεκαετίας του ’90.
Ενα σημαντικό μέρος από το πολύτιμο αυτό υλικό – περί τις 250 από τις περίπου 700 που διαθέτει στη συλλογή του ο Στέργιος Θεοδωρίδης – εκτέθηκε για το πλατύ έκθεσης με σκοπό να «μιλήσει» στο σημερινό Έλληνα και να του παρουσιάσει την εικόνα εκείνη που δεν γνωρίζει για τον Πόντο καθώς δεν πέρασε στα βιβλία της Ιστορίας: της καθημερινής ζωής, του πολιτισμού, της παιδείας και της θρησκείας, μαζί με απόψεις από τις μεγάλες πόλεις που άκμασαν όπως η Τραπεζούντα, η Σαμψούντα, η Κερασούντα και έγγραφα – ντοκουμέντα της εποχής.

«Θα μπορούσε κάποιος ερευνητής να αντιμετωπίσει τις καρτ ποστάλ ως τα Εφήμερα μιας ολόκληρης εποχής» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο συλλέκτης Στέργιος Θεοδωρίδης. «Μελετώντας τες κάποιος θα μπορούσε να βρει πλούσιο υλικό για έρευνα». Διότι μπορεί οι περισσότερες κάρτες να διακινούνταν μεταξύ εμπόρων κυρίως για ανταλλαγές ευχών, όμως συχνά σε αυτές μπορεί να βρει κάποιος πληροφορίες, όπως σχετικές με την επιδημία χολέρας που χτύπησε την Τραπεζούντα το 1910. Η πιο συνηθισμένη γλώσσα δε, που χρησιμοποιείται σε αυτού του είδους την αλληλογραφία είναι τα γαλλικά, διότι η γαλλική ήταν η διεθνής γλώσσα της εποχής.

Ο Στέργιος Θεοδωρίδης παρουσίασε το 2012 για πρώτη φορά ένα μικρό μέρος της συλλογής του που περιλαμβάνει επιστολικά δελτάρια της περιόδου 1890-1918, τα οποία είναι κυρίως επιχρωματισμένες λιθογραφίες, τεχνική διαφορετική από τις φωτοκάρτες που ήρθαν στη μόδα τις επόμενες δεκαετίες. Μια συλλογή που, όπως εξηγεί, ξεκίνησε τυχαία όταν ένας φιλοτελιστής στα μέσα της δεκαετίας του ’90 του έδειξε μία καρτ ποστάλ: την πρώτη της συλλογής του, η οποία απεικονίζει την είσοδο της Αγοράς στην Τραπεζούντα και έναν άνδρα με τοπική ενδυμασία.

«Η συλλογή είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή» τονίζει ο Στέργιος Θεοδωρίδης, ο οποίος εντόπιζε κυρίως τα αντικείμενα του πόθου του σε δημοπρασίες στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Τώρα όμως η κρίση έχει βάλει αναγκαστικά φρένο και στο συλλεκτικό του πάθος. «Εδώ η κρίση έχει χτυπήσει τη ζωή μας, δεν θα έχει χτυπήσει τη συλλογή; Εχω σταματήσει να αγοράζω πλέον. Δεν έχω δυνατότητα» λέει και ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να προχωρήσει στην έκδοση ενός λευκώματος που θα περιλαμβάνει το σύνολο της συλλογής του.
Στην ερώτηση τέλος του δημοσιογράφου της Αυγής «Δεν πιστεύεις, λοιπόν, ότι παράγουμε περισσότερη ιστορία απ’ όση μπορούμε να καταναλώσουμε…» ο Στέργιος Θεοδωρίδης θα πει: «Αντιθέτως, ζούμε μια «ανιστόρητη» πραγματικότητα, με τις οθόνες να στάζουν διαστρέβλωση και τους τροϊκανούς υποτακτικούς να κηρύσσουν το τέλος της Ιστορίας! Βλέπουμε νέες αναλγησίες πάνω στις ζωές των ανθρώπων – και τις μνήμες εκείνων των «τουρκόσπορων» και των «παστρικών» να υποτάσσονται σε ένα σωρό βεβαιότητες. Βεβαιότητες που, τάχα, μας χάριζε αφενός η επιφανειακή ενασχόληση με την Ιστορία ή η αμήχανη ιδεολογικοποίηση των ιστορικών γεγονότων και, αφετέρου, εκείνα τα ψυχαναγκαστικά διαβάσματα στο σχολείο, που έπιαναν τη σύγχρονη Ιστορία με ξεκομμένο πάντα τρόπο από τη ζωή μας. Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις υποβαθμίζουν την ιστορική εμπειρία, όχι μόνον των Ποντίων αλλά και γενικότερα των Ελλήνων της Ανατολής, αφήνοντας χώρο σε εθνικιστικές απόψεις.
ΠΗΓΕΣ: Αυγή [Κακουριώτης Σπύρος] 08/04/2014, Ελευθεροτυπία [Χρ. Σ.] 8/4/14, Τα Νέα [Μαίρη Αδαμοπούλου] 07/04/2014

http://lefteria.blogspot.gr/2014/11/911-11.html
influentialpicture

3 Σχόλια

 1. F on

  12 Νοεμβρίου 2014

  Ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής

  Η συγκρότηση της ιστορικής μνήμης είναι μια διαδικασία που απασχολεί τεκμηριωμένα τον πολιτικό και ιστορικό λόγο της σύγχρονης αριστεράς. Για τον λόγο αυτόν οργανώθηκε με επιτυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ημερίδα επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην μικρασιατική καταστροφή και στα τεράστια προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά) που δημιούργησε ο διωγμός των προσφύγων.

  Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης μίλησε για τις κεμαλικές διώξεις και τη γενοκτονία εκ μέρους των Νεότουρκων και έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάλυση της στάσης των μεγάλων δυνάμεων ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανθούσες κοινότητες των Ποντίων και του μικρασιατικού Ελληνισμού καθώς και για τη στάση της σοβιετικής ένωσης αλλά και για τις σταλινικές διώξεις.

  Ο Στέργιος Θεοδωρίδης ανέλυσε το ρόλο της μνήμης στην ιστορία της αριστεράς υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε σε συνεργασία και με τους τούρκους αριστερούς διανοουμένους τη μνήμη της ποντιακής γενοκτονίας.

  Τέλος ο Αντώνης Κάλφας μίλησε για τη σημαντική βιβλιογραφία που παράγεται στην Πιερία από το 1965 (αφηγήσεις, απομνημονεύματα και μαρτυρίες) οι οποίες επιτρέπουν να αντιληφθούμε τόσο τη σχεδιασμένη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου όσο και τις δυσκολίες εγκατάστασης, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.
  Σχεδόν έναν αιώνα μετά κοιτάμε προς τα εμπρός ,προς το μέλλον όλοι μαζί και διαφυλάσσουμε την ιστορική μνήμη μακριά από εθνικιστικές και πολιτικές σκοπιμότητες .Η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων είναι καθήκον και είναι μία πράξη που δεν χωρίζει, αλλά ενώνει και σαν Συριζα Πιερίας καλούμε όλους να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
  Στη συγκέντρωση μίλησε ο συντονιστής Πιερίας Ζήσης Ζάννας ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Τάσος Κανταράς καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων (Άρης Κασιμίδης, Δημήτρης Προκοπίδης, Γ. Γεωργιάδης κ.ά.) και πολλοί φίλοι του Πόντου.

  http://mikrasiatis.gr/syriza-pieris-gia-genoktonia-ellisnismou-anatolis/

 2. -syriza-gia-ti-genoktonia on

  Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή

  Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή
  Ημερίδα με θέμα «Οι εθνικισμοί και οι γενοκτονίες ως μέσο διαμόρφωσης των σύγχρονων κρατών – Προσέγγιση στην ιστορική εμπειρία της Ανατολής» διοργανώθηκε το σαββατοκύριακο στην Αστική Σχολή Κατερίνης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας. Αφορμή η συμπλήρωση 100 χρόνων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Στην ημερίδα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Μικρασιατική Καταστροφή και στα τεράστια προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά) που δημιούργησε ο διωγμός των προσφύγων.

  Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης μίλησε για τις κεμαλικές διώξεις και τη γενοκτονία εκ μέρους των Νεότουρκων και έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάλυση της στάσης των Μεγάλων Δυνάμεων. Αναφέρθηκε επίσης στις ανθούσες κοινότητες των Ποντίων και του μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και στη στάση της Σοβιετικής Ένωσης και τις σταλινικές διώξεις.

  Ο Στέργιος Θεοδωρίδης ανέλυσε το ρόλο της μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας στην ιστορία ενώ ο Αντώνης Κάλφας μίλησε για τη σημαντική βιβλιογραφία που παράγεται στην Πιερία από το 1965 (αφηγήσεις, απομνημονεύματα και μαρτυρίες) οι οποίες επιτρέπουν να αντιληφθούμε τόσο τη σχεδιασμένη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου όσο και τις δυσκολίες εγκατάστασης, το ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.

  Σε σημείωμά του με αφορμή την εκδήλωση, ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας τονίζει ότι η συγκρότηση της ιστορικής μνήμης είναι μια διαδικασία που απασχολεί τεκμηριωμένα τον πολιτικό και ιστορικό λόγο της σύγχρονης Αριστεράς και ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων είναι καθήκον και πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει.

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, εκ μέρους της Ένωσης Ποντίων Πιερίας παραβρέθηκε ο Δημήτρης Προκοπίδης, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες συζητήσεις έπρεπε να γίνονται από χρόνια στο χώρο της Αριστεράς, αναδεικνύοντας ως «παρεξήγηση» την ταύτιση του πατριωτισμού με τον εθνικισμό. Παρών και ο πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» Άρης Κασιμίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σπάει τα ταμπού των επετειακών εκδηλώσεων και αναπτύσσει έναν ευρύτερο προβληματισμό. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να καλλιεργηθεί «υγιής εθνική συνείδηση».

  http://www.pontos-news.gr/article/121712/o-syriza-gia-ti-genoktonia-ton-pontion-kai-ti-mikrasiatiki-katastrofi


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: