Ένας «Πόντιος» στην ΓΑΚ-Art

4 1 Antartis Pontios_1ΓΑΚ-ΑΡΤΜε την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ, Νέο Ψυχικό) πραγματοποιήθηκε μια εικαστική έκθεση με τίτλο  ΓΑΚ-Art, που θα διαρκέσει έως τις 24 Οκτωβρίου.

Σημαντικοί  σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, 31 τον αριθμό,  εμπνεύστηκαν από τα αρχεία και δημιούργησαν έργα ειδικά για την επέτειο. Μεταξύ τους και αγαπημένος μας ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας!

Το έργο όμως που μας έκλεψε (για δύο λόγους) την καρδιά -ανάμεσα σε πολλά άλλα εκλεκτά έργα- ήταν το έργο του Στέφανου Ζαννή που έφερε τον τίτλο «Σελίδες βιβλίου-το ταξίδι το μακρύ». Είναι ένα σύνθετο έργο, πρωτοποριακό, υλοποιημένο με τη μορφή ενός μεγάλου βιβλίου που μπορείς να αγγίξεις και να ξεφυλλίσεις. Έργο εμπνευσμένο από την οδύσσεια της οικογένειας της γιαγιάς του: Αμισός, Μεσόβουνο, Νέα Ιωνία

24-10-20141-10-2014 7Θα αναφερθούμε αναλυτικά στο έργο σε μια επόμενη ανάρτηση, γιατί ο Ζαννής συμμετέχει με τον τρόπο του, από μια εικαστική πλευρά, στην πολύ επίκαιρη συζήτηση για την ιστορική Μνήμη και τη διαχείρισή της. Με το έργο του, το ερώτημα περί Μνήμης αποκτά και μια ακόμα απάντηση: την εικαστική, πλάι στις υπόλοιπες που είναι η ιστορία, η λογοτεχνική αποτύπωση, η κινηματογραφική αφήγηση.  

Προσωπικά τώρα: το έργο του Ζαννή έχει και μια άλλη αξία για μένα, εφόσον ένας ζωγραφικός μου πίνακας, ο «Πόντιος αντάρτης», επιλέχτηκε μαζί μ’ ένα νόμισμα της αρχαίας Αμισού, για να συμβολίσει το «μακρύ ταξίδι», της Σαμψούντιας γιαγιάς. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από την αρχαιότητα και τέλειωσε στην Ελλάδα το 1922, για να ξεκινήσει από εδώ, στην προσφυγιά, ένα άλλο ταξίδι, εξίσου δύσκολο και επώδυνο….

——-

 Η φωτογραφία που έβγαλα με το κινητό δεν ήταν ότι το καλύτερο, όπως καταλαβαίνετε. Ίσως σε κάποια επόμενη επίσκεψη στα ΓΑΚ  να πάω καλύτερα εφοδιασμένος…

Το ποίημα της γιαγιάς που έδωσε την έμπνευση γι αυτή την εξαιρετική εικαστική παρέμβαση ήταν το παρακάτω:

1-10-2014 8

1 comment so far


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: