Κυκλοφορεί το βιβλίο του Φουάτ Ντουντάρ

 

Fouat DundarEπιτέλους κυκλοφορεί στα ελληνικά μια από τις πλέον σημαντικές μελέτες για τους μηχανισμούς εξόντωσης των μειονοτικών ομάδων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τους Νεότουρκους εθνικιστές. Το βιβλίο του «Modern TurkiyeninSifresi» με είχε βοηθήσει να κατανοήσω αυτούς τους μηχανισμούς και το είχα χρησιμοποιήσει λίγα χρόνια πριν όταν είχα γράψει το άρθρο: Kεμαλισμός και νεοελληνική ιστοριογραφία. Μια σφαγή στο περιθώριο της Ιστορίας«, που με πολύ μικρές αλλαγές δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Ιστορία” (τεύχ.3, Μάϊος 2009, σελ. 70-71) της εφημερίδας “Έθνος”.

O Φουάτ Ντουντάρ είχε πάρει μέρος σ’ ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό συνέδριο που είχαμε οργανώσει δύο χρόνια πριν στην Κηφισιά, όπου είχε αναπτύξει το θέμα: «Η υποχρεωτική μετακίνηση των Ελλήνων από την Επιτροπή για την Ένωση και την πρόοδο (CUP) μεταξύ 1913-1918» (The deportation of the Greeks by the CUP between 1913-1918),

Το βιβλιο αυτό του Φουάτ Ντουντάρ, όπως και το αντίστοιχο του Τανέρ Ακσάμ, πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε ερευνητή που μελετά το φαινόμενο του εθνικισμού, του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών.

Αρχικά ο συγγραφέας κάνει μια βαθύτατη ανάλυση της ψυχογραφίας των στελεχών του Σωματείου Ένωσης και Προόδου (ΣΕΠ), γνωστών ως Νεοτούρκων, που υπήρξαν οι σχεδιαστές και εκτελεστές των γενοκτονιών των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής την περίοδο 1913-1922. Η προέλευση των ιδρυτών του ΣΕΠ αναλύεται στο κλίμα της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο ρόλος της Γερμανικής μιλιταριστικής ιδεολογίας αλλά και των ιδεολογικών ρευμάτων προερχόμενων από την Δύση, όπως του θετικισμού και κοινωνικού Δαρβινισμού (ρατσισμού), διαπιστώνεται με ιστορικά τεκμήρια. Αναλύονται στο εισαγωγικό κεφάλαιο η πορεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1900-1908 και η διαμόρφωση της ιδεολογίας των στελεχών των Νεοτούρκων. Διατυπώνεται με τεκμήρια η άποψη ότι η ηγεσία του Σωματείου – Κομιτάτου Ένωσης και Προόδου ήταν να περιοριστεί το μελλοντικό Τουρκικό κράτος στην χερσόνησο της Μικράς Ασίας-Ανατολής πράγμα που είχε πιστέψει και ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Β’. Συνέπεια της στρατηγικής αυτής είναι ότι το Σωματείο Ένωσης και Προόδου υπέθαλψε την ήττα των Οθωμανικών δυνάμεων στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.

Στο δεύτερο τμήμα του βιβλίου αναλύεται  με εξαντλητική λεπτομέρεια η επιχείρηση τουρκοποίησης της Μικράς Ασίας με τη βία,  πογκρόμ και μετακινήσεις πληθυσμών.  Κύρια πηγή της ανάλυσης είναι τα Οθωμανικά και Γαλλικά κρατικά αρχεία. Αρχικά οι στόχοι είναι οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης και της Δυτικής Μικράς Ασίας, που στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 1914 είναι στόχοι εκτεταμένων βιαιοτήτων από μηχανισμούς του κράτους και παρακράτους. Στόχος είναι η εκκαθάριση των παραλιών από Έλληνες.  Οι πρώτοι διωγμοί κατά των Ελλήνων είναι να εκδιωχθούν προς την Ελλάδα για να υπάρξει η αντίστροφη ροή μουσουλμάνων από τα πρώην εδάφη της Τουρκίας. Στη συνέχεια επιδιώκεται η «φυλάκιση» των Ελλήνων εντός της ηπειρωτικής χώρας και αρχίζουν οι εκτοπίσεις. Σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτονται από την συστηματική προσπάθεια μετακίνησης Αλβανών, Βοσνίων και Κιρκασιών από τα Βαλκάνια σε διάφορα σημεία της Μικράς Ασίας σε περιοχές που είναι κατοικημένες από Τούρκους σε ποσοστό κάτω από 5% ώστε να τουρκοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια δίδεται μια εκτενέστατη ανάλυση για τον εκτοπισμό των Αρμενικών πληθυσμών με κρυστάλλινη διαύγεια.  Δίνονται όλες οι λεπτομέρειες των συμβάντων στις αρμενικές ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές της Κιλικίας, Βαν και Ερζερούμ. Η επιλογή της περιοχής Ντερ Ζορ για τον μαζικό εκτοπισμό των Αρμενίων έχει γίνει μετά από μελέτη που είχε συνταχθεί το 1910. Οι συνθήκες των εκτοπισμών παρουσιάζονται με ακρίβεια.  Οι συνέπειες του Ρωσοτουρκικού πολέμου είναι ουσιαστικές και διερευνώνται σε βάθος. Τα στοιχεία που δίνονται για τους εκτοπισμούς των Ελλήνων και Αρμενίων στηρίζονται σε στατιστικούς πίνακες και χάρτες. Ο συγγραφέας έχει αναλύσει μέχρι κόμματος τα κωδικοποιημένα τηλεγραφήματα της Οθωμανικής Διοίκησης και ειδικότερα του Ταλαάτ.

Στη συνέχεια ο Δρ.Ντουντάρ ασχολείται με την ίδια επιστημονική ακρίβεια με τις εκτοπίσεις των Αράβων, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Εβραίων της Παλαιστίνης, Κούρδων, Λαζών, Γεωργιανών και Κιρκασίων. Όταν διαβάζει κανείς το βιβλίο έχει την αίσθηση ότι εξελίσσεται ένα παιχνίδι  εικονικής πραγματικότητας με εξαιρετική πολυπλοκότητα, αλλά καταλαμβάνεται ο αναγνώστης από τρόμο όταν σκεφθεί τα γεγονότα αφορούν εκατομμύρια ανθρώπινων ψυχών συμπεριλαμβανομένων ακόμα και Τούρκων.

Η παρουσίαση της βιαίας εκτόπισης του 50% του πληθυσμού των 100.000 Εβραίων της Παλαιστίνης έχει γίνει σε διαδοχικά στάδια από το Τζεμάλ.  Οι αρχικές καλές σχέσεις του Σιωνιστικού κινήματος με το Σωματείο Ένωσης και Προόδου  δεν εμποδίζουν  τους διωγμούς των Εβραίων. Η τύχη των Κούρδων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ρατσιστικές απόψεις του Ζιγιά Γκοκάλπ.  Ο συγγραφέας ονομάζει την όλη διαδικασία «Μηχανική των Εθνών-Ethnic Engineering».

Στον επίλογο του βιβλίου ο Δρ.Ντουντάρ αναλύει το θεωρητικό υπόβαθρο των γεγονότων. Παρουσιάζει με απτό τρόπο την επίδραση του θετικισμού, με παραμορφωμένο τρόπο στην ηγεσία των Ενωτικών. Φθάνει στο βαθμό να πει ο συγγραφέας ότι ο Ταλαάτ έβλεπε τις ενέργειες στα πλαίσια της διεργασίας της Μηχανικής Εθνών ως απλές αριθμητικές πράξεις που αφορά όμως εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινων ζωών.

 

Εκδότες: Greekworks.com, Pressious Arvantidis και Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών

Για πληροφορίες απόκτησης στείλτε email: neoscyclosbiblia@gmail.com

ΝΕΟΣ  ΚΥΚΛΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Τηλέφωνο : +30 210 6464270

2 Σχόλια

 1. […] ενός ακραίου εθνικισμού» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Φουάτ Ντουντάρ για την οργάνωση  των εθνικών εκκαθαρίσεων από τους […]

 2. F on

  Ο Κώδικας της σύγχρονης Τουρκίας

  o-kodikas-sygxronis-tourkia

  Εκδότες: Greekworks.com, Pressious Arvantidis και Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών
  Για πληροφορίες απόκτησης στείλτε email: neoscyclosbiblia@gmail.com και θα ενημερωθείτε άμεσα.

  Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014-ΩΡΑ 18.00 –
  στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: