Την επόμενη περίοδο…

Duesseldorf_18-05-2014 1

Δημοσιεύσεις και εκδηλώσεις

.

1) Στις Σελίδες Ιστορίας της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» 11 Μαϊου 2014 (ένθετο Plus) θα υπάρχει αφιέρωμα στη Sano Halo  με αφορμή το θάνατό της και τη σημασία που είχε το βιβλίο της Thea Halo «Not even my name», στη γνωστοποίηση στις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

Επίσης θα υπάρχει αναφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το βιβλίο οι Αρνητές της Γενοκτονίας.

Veria 10-11 4 20142) Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε σχολεία έχω συγκροτήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο, που πιθανόν να είναι χρήσιμο σ’ αυτούς που θέλουν να απευθυνθούν με σωστό τρόπο σε παιδιά μεταδίδοντας ακριβείς πληροφορίες.
Το κείμενο αυτό με τίτλο: Διδάσκοντας τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού σε μαθητές    μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:  https://kars1918.wordpress.com/2012/04/09/teaching2/

3)
  Το Σάββατο και την Κυριακή 10,11/5/2014) θα γίνουν οι επετειακές εκδηλώσεις στη Βέροια από την Εύξεινο Λέσχη.

Η Ημερίδα -στην οποία θα πάρω μέρος μαζί με τον κ. Χρ. Γαλανίδη, πρόεδρο της ΕΠΜ- θα γίνει την Κυριακή 12 π.μ.   στο Πολιτιστικό Κέντρο της ΕΛΒ. Λ. Πορφύρα 1-Πανόραμα.
.
Επίσης, το Σάββατο 17 Μαϊου, στις 3 μ.μ. θα πάρω μέρος στο Ντίσελντορφ, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τους ποντιακούς συλλόγους της περιοχής.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ Gedenkveranstaltung

Duesseldorf_18-05-2014 2
Duesseldorf_18-05-2014 3

2 Σχόλια

 1. Η εκδήλωση που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στις 11 Μαϊου 2014 ήταν ιδιαιτέρως πετυχημένη, τόσο από πλευράς θεματολογίας που επέλεξαν οι διοργανωτές, όσο και από τη συμμετοχή του κόσμου σε μια γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε.

  Εάν οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι είχαν μια αντίστοιχη προσέγγιση των πραγμάτων, το «οργανωμένο» κίνημα δεν θα βρισκόταν στην τραγική αυτή θέση που βρίσκεται σήμερα, οδηγημένο εκεί από μικρόμυαλες εγωιστικές παρέες επηρμένων ημιμαθών…..

 2. ΕLB on

  Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

  Στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε το Σάββατο 10 Μαΐου, στο σαλόνι του ξενοδοχείου «Λοζίτσι», ο κ. Λάζαρος Ζευγαρόπουλος πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, παρουσίασε τους δύο ομιλητές, τον κ. Χρήστο Γαλανίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και επίτιμο πρόεδρο της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. και τον κ. Βλάση Αγτζίδη, διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ιστορικό, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τονίσουν τις σημαντικότερες γραμμές των εισηγήσεων τους.

  Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Βέροιας κα. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, ο Στρατηγός διοικητής της 1ης Μεραρχίας πεζικού Αντώνιος Νομικός, ο διοικητής της σχολής Μετεκπαίδευσης Αστυνομίας κ. Διονύσιος Κούγκας, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Γεώργιος Κάκαρης και ο πρόεδρος του Π.Ο.Ξ. κ. Απόστολος Τσαμήτρος.

  IMGP4563

  Την επομένη το πρωΐ στις 10.00πμ στον Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου Βέροιας τελέστηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των 353.000 Ελλήνων Ποντίων θυμάτων της τούρκικης θηριωδίας, μετά το πέρας του οποίου πραγματοποίησε ολιγόλεπτη ομιλία ο κ. Παύλος Πυρινός. Στο μνηνόσυνο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Ημαθίας κ. Γιοβανόπουλος Κων/νος και κα. Μπατσαρά Γεωργία, ο Αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας κ. Κων/νος Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας κα. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Κων/νος Βοργιαζίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ημαθίας κ. Δημήτριος Μούρνος, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Ελισάβετ Αρχοντάκη, ο Διοικητής 1ης Μεραρχίας Στρατηγός Αντώνιος Νομικός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας κ. Ηλίας Μπόλος, ο Διοικητής Κέντρου Μετ/σης Αστυνομίας Β. Ελλάδας κ. Διονύσιος Κούγκας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας κ. Αλέξανδρος Κουβακάς, ενώ για άλλη μια χρονιά εκπρόσωποι των τμημάτων νέων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, του Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ημαθίας ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και με τα λάβαρα των συλλόγων τίμησαν τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων Ποντίων, θυμάτων του Κεμαλισμού.

  Κατόπιν, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Καπετανίδη και χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Χαράλαμπο Καπουρτίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τις αρχές του τόπου να συμβάλλουν ενεργά στην προώθηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Έπειτα πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού ενώ αξίζει να τονιστεί για άλλη μια φορά η πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας να καταθέσει συμβολικό ποσό αντί στεφάνου στον ειδικό λογαριασμό προώθησης της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μία πρωτοβουλία την οποία ασπάστηκαν ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας και το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Ημαθίας.

  IMGP4540

  Έπειτα, στις 12 το μεσημέρι, το πρόγραμμα περιλάμβανε την ημερίδα στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ε.Λ.Β. στο Πανόραμα. Τα πολύ σημαντικά θέματα των δύο ομιλητών προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κόσμου ο οποίος κατέκλυσε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ και η παρουσία των εκπροσώπων των αρχών έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

  Το παρόν έδωσαν ο πατήρ Νικόλαος Μπαγανάς, οι Αντιδήμαρχοι Βέροιας Μαυροκεφαλίδης Νικόλαος και Αριστομένης Λαζαρίδης, η Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιώργος Μελιόπουλος και η κα Ιωάννα Σωφρόνωφ, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας κ. Αλέξανδρος Κουβακάς, ο λαογράφος, συγγραφέας και γνώστης της ποντιακής διαλέκτου κ. Χριστόφορος Χριστοφορίδης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. κ. Κ. Περτσινίδης, Χ. Καπουρτίδης, Λ. Κουμπουλίδης και Λ. Ζευγαρόπουλος, και ο πρώην πρόεδρος της Ε.Λ.Β. κ. Α. Τσαχουρίδης.

  Στην πρώτη ενότητα ο κ. Χρήστος Γαλανίδης μεταξύ άλλων ανέδειξε σημαντικά ιστορικά σημεία της αποτρόπαιης και πιο κατακριτέας πράξης του εικοστού αιώνα που υπέστη ο χριστιανικός πληθυσμός της καθ’ ημάς ανατολής, υπογράμμισε τις τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων Ποντίων ως προς την επιβίωση τους και την διαφύλαξη των πολιτισμικών αξιών τόσο στον ιστορικό Πόντο, όσο και μετά την εγκατάσταση τους στον ελλαδικό χώρο, κάνοντας αναφορά στις σημαντικές προσωπικότητες που διέπρεψαν, τόνισε την αναγκαιότητα της στόχευσης του επίσημου ελληνικού κράτους ως προς την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και απάντησε στο κυρίαρχο ερώτημα που θέτει η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, «μετά την Γενοκτονία τι ?».

  Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης αρχικά έδωσε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και την στάση του ελληνικού κράτους στην περίοδο 1916-1922, κατόπιν αναφέρθηκε στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπό το πρίσμα του Κεμαλικού αλλά και του Σταλινικού διωγμού, και τέλος σχολίασε την πολιτική που ασκήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών που επέβαλε η συνθήκη της Λωζάνης, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα πρωτάκουστα οφέλη της ελληνικής πολιτείας από τον ερχομό των προσφύγων και την εγκατάσταση τους στον ελλαδικό χώρο και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της από κοινού διεκδίκησης του προσφυγικού ελληνισμού, της επίτευξη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

  Μετά το τέλος των εισηγήσεων ο κ. Λάζαρος Ζευγαρόπουλος έδωσε τον λόγο στους παρευρισκομένους και συντόνισε άψογα έναν ουσιώδη και γόνιμο διάλογο όπου δόθηκαν από τους εισηγητές τεκμηριωμένες απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που τέθηκαν.

  Ακολούθησε δεξίωση με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα και κατόπιν η διοίκηση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας προσέφερε στους καλεσμένους εισηγητές αναμνηστικά δώρα ενθύμια της επισκέψεως τους στην Βέροια.

  http://www.kathemera.gr/2014/05/159494/%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%87%CE%B7-%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%BD/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: