Σημαντική έκδοση μιας σπάνιας μαρτυρίας

Mihail Aggelou 2

Mια σπάνια μαρτυρία από ένα “αυτόπτη μάρτυρα” της μικρασιατικής τραγωδίας.

Η οριστική εκχώρηση της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης στους κεμαλικούς θα συμβεί με την υπογραφή της Συνθήκη των Μουδανιών στις 11 Οκτωβρίου του 1922 μεταξύ των κεμαλικών και των “συμμάχων”. Ένα μήνα μετά τη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης, θα πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Ανατολικής Θράκης.

Mihail Aggelou 3Η διαδικασία μετάβασης της Αυτοκρατορίας στην εποχή του έθνους-κράτους θα σημαδευτεί από Γενοκτονίες, πολέμους, αγριότητες, αλλά και την αναποτελεσματικότητα του “εθνικού κέντρου” και την κυνική πολιτική των “συμμάχων”.

Μεγάλοι πολιτισμοί της Εγγύς Ανατολής, όπως ο ελληνικός και ο αρμενικός θα εξαλειφθούν οριστικά από το γενέθλιο χώρο τους και οι πληθυσμοί θα εκπατριστούν υποχρεωτικά.

Ο Μιχαήλ Αγγέλου γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας. Συμμετείχε στις πολιτικές διεργασίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπηρέτησε στον οθωμανικό στρατό υπό τον Liman Von Sanders την εποχή της μάχης της Καλλίπολης. Στρατεύτηκε υποχρεωτικά ως φαρμακοποιός στον κεμαλικό στρατό και έζησε την φρίκη των σφαγών και των δηώσεων των ελληνικών πόλεων και χωριών. Αυτομόλησε στον ελληνικό στρατό και έζησε την φρίκη της κατάρρευσης του μετώπου και της ολοκλήρωσης της Γενοκτονίας.

Η μαρτυρία του αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τα όσα πραγματικά συνέβησαν στη Μικρά Ασία και ειδικότερα στην περιοχή της Νικομήδειας.

                                       Mihail Aggelou 1

….ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Θα υπάρχει επίσης στο δισέλιδο Ιστορίας (ένθετο «Plus») αφιέρωμα στη μεσοπολεμική βιομηχανική ανάπτυξη της Νέας Ιωνίας και τις οικονομικές συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής με άρθρα των Χάρη Σαπουτζάκη και Λουκά Χριστοδούλου, οι οποίοι έχουν συγγράψει βιβλίο  με τίτλο “Η Νέα Ιωνία 1922-1941 (Παρουσιάζεται την Δευτέρα

————————————————————————————————————-
————————————————————————————————————-

Παρουσίαση βιβλίου: Η Νέα Ιωνία στο Μεσοπόλεμο, 1922-1941

nea-ionia-mesop

Τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, ώρα 7μ.μ., στο Πνευματικό Kέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας (Αλατσάτων 27, Ν. Ιωνία) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των Χάρη Σαπουντζάκη- Λουκά Χριστοδούλου, με τον τίτλο «Η Νέα Ιωνία στο Μεσοπόλεμο, 1922-1941»

Στο έργο αυτό οι συγγραφείς, σε ξεχωριστές ενότητες, καταγράφουν την ιστορία της πολιτείας των ξεριζωμένων μικρασιατών, της Ν. Ιωνίας, της πρώτης εγκατάστασής τους και μετά τη δύσκολη αλλά και δημιουργική πορεία τους στη νέα πατρίδα, ως τον πόλεμο του ’40.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 12 ενότητες. Η εγκατάσταση των προσφύγων στη Ν. Ιωνία, Βιομηχανία: Ταπητουργία-Υφαντουργία-Εμπόριο, Εκκλησία, Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Δημόσιες υπηρεσίες, Δημοτικές εκλογές του 1934, Εκλογές (βουλευτικές κ.λ.π.) στο Μεσοπόλεμο και η προσφυγική ψήφος, Λαογραφικά, Μαρτυρίες.

Παράλληλα υπάρχει και CD με επιπλέον στοιχεία και ντοκουμέντα αλλά και πίνακες με χιλιάδες ονόματα εκλογέων κ.λ.π., και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται, και ήταν αδύνατο να συμπεριληφθεί στον τόμο, ο οποίος αριθμεί 432 σελίδες μεγάλου σχήματος.

Για το έργο θα μιλήσουν οι:

Βλάσης Αγτζίδης: διδάκτωρ νεότερης ιστορίας, συγγραφέας.

Δημ. Εφραίμογλου: διευθύνων σύμβουλος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Γιώργος Μιχαηλίδης: σκηνοθέτης, συγγραφέας.

Θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος N. Ιωνίας κ.Ηρακλής Γκότσης και ο αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α κ. Παύλος Θωμόγλου.

Το έργο εξεδόθη από την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια της Νέας Ιωνίας αλλά και τα 80 χρόνια από της ιδρύσεως του σωματείου.

3 Σχόλια

  1. Περιγραφή

    Η καταγεγραμμένη μνήμη του Μιχαήλ Αγγέλου ανήκει στην κατηγορία εκείνη των κειμένων με τα οποία τα θύματα μια μεγάλης καταστροφής προσπαθούν να αποτρέψουν τον αφανισμό της από τη μνήμη της ανθρωπότητας. Ο Αγγέλου ήταν ένας διανοούμενος Μικρασιάτης, γεννημένος στην κωμόπολη Κιουπλιά της Βιθυνίας, ο οποίος βρέθηκε μέσα στη δίνη των γεγονότων έχοντας τη δυνατότητα ερμηνείας της ιστορικής στιγμής. Το κείμενό του βρίσκεται κάπου μεταξύ των μονογραφιών των διανοουμένων και των προσωπικών αφηγήσεων της πρώτης γενιάς των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως του Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη («Τα τελευταία έτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»), του Γεωργίου Κ. Βαλαβάνη («Σύγχρονος γενική ιστορία του Πόντου»), του Ηλία Βενέζη («Το νούμερο 31328»), κ.ά. […]
    (από την εισαγωγή του Βλάση Αγτζίδη)

    http://www.osdelnet.gr/book/1190253/%CE%97-%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%AF%CE%B1-

  2. […] δείτε στη συνέχεια, μετά τη Βιογραφία του Ιωακείμ, όπως τα αφηγήθηκε ο Μιχαήλ Αγγέλου και δημοσιεύσαμε πρ…Κυριακάτικη […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: