ΚΙΛΚΙΣ 1913: Η μάχη που έκρινε τη μοίρα της Μακεδονίας

σάρωση0005Στις ιστορικές σελίδες της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (23 Ιουνίου 1913) επιμελήθηκα ενός αφιερώματος για τη Μάχη του Κιλκίς και τον 2ο Βαλκανικό Πόλεμο.  

σάρωση0079Στο αφιέρωμα συμμετείχε η Νατάσα Μποζίνη και ο Θανάσης Βαφειάδης.  Στο δικό μου κείμενο που παρατίθεται αμέσως μετά, περιγράφεται το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο που οδήγησε στους Βαλκανικούς πολέμους.  Δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Η χριστιανική συμμαχία«. Μετά από το δικό μου παρατίθενται τα πολύ σημαντικά κείμενα της Μποζίνη και του Βαφειάδη: 

Η μάχη που έκρινε τη μοίρα της Μακεδονίας

 Κιλκίς 1913

 Του Βλάση Αγτζίδη (*)

    Η δεύτερη φάση της πολεμικής σύγκρουσης στα ευρωπαϊκά ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  θα αρχίσει στις 16 Ιουνίου 1913 και θα περατωθεί στις 18 Ιουλίου. Το μέτωπο των βαλκανικών  χριστιανικών κρατών, που είχε κατανικήσει τα νεοτουρκικά στρατεύματα  είχε διαρραγεί και οι παλιοί σύμμαχοι συγκρούστηκαν μεταξύ τους για την τελική μορφή που θα είχε η εδαφική επικράτεια που θα καταχύρωναν υπέρ τους. Η Βουλγαρία θα επιχειρήσει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της επιτιθέμενη κατά των Ελλήνων και των Σέρβων για να δεχτεί τελικά την επίθεση και της Ρουμανίας αλλά και της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

     Η μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, υπήρξε το κομβικό σημείο στην εξέλιξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Έθεσε εκτός μάχης το μεγαλύτερο Βαλκάνιο ανταγωνιστή και επιβεβαίωσε οριστικά την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα. 

Το ιστορικό μεταίχμιο  

              Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος είναι ένας από τους κρίκους που συναπαρτίζουν ένα καίριο μεταίχμιο στην ιστορία της Εγγύς Ανατολής.  Ένα μεταίχμιο που ξεκίνησε με το πραξικόπημα της ακροδεξιάς τάσης των Νεότουρκων κατά της οθωμανικής αρχής της Υψηλής Πύλης. Το Νεοτουρκικό, και ειδικά η ακροδεξιά του τάση, δεν θα προέρχεται από αστικά στρώματα, όπως ήταν η έως τότε παράδοση του εθνικισμού, αλλά από ένα σκληρό πυρήνα κυνικών στρατιωτικών. Η βία κατά των οθωμανικών χριστιανικών πληθυσμών, θα είναι το κύριο στοιχείο με το οποίο οι νέοι κυρίαρχοι θα ταυτίσουν την άνοδό τους στην εξουσία.   

       Οι Νεότουρκοι αντιμετώπιζαν τους Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως «εσωτερικά καρκινώματα». (αναφορά του Τζελάλ Μπαγιάρ, Νεότουρκου και συνεργάτη του Μουσταφά Κεμάλ). Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω αναφορά της ελληνικής εφημερίδας «Νέα Αλήθεια» της οθωμανικής Θεσσαλονίκης  στις 10 Ιουλίου 1910: «Μας αφανίζετε. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε τη δυστυχία που μας βρήκε τα δύο τελευταία χρόνια …για πιο λόγο υφιστάμεθα όλους αυτούς τους διωγμούς; …Μας παίρνετε όσα μας ανήκουν και τα δίνετε σε άλλους. Φυλακίζετε τους ιερείς και τους δασκάλους μας. Ξυλοκοπείται τους πολίτες και από παντού ακούγονται θρήνοι και οδυρμοί.» 

Τον Οκτώβριο του 1911 αποφασίστηκε και επισήμως, σε συνέδριο των Νεότουρκων που έγινε στην οθωμανική Θεσσαλονίκη, η εξόντωση των μη τουρκικών εθνοτήτων. Επίσης φαίνεται ότι οι Νεότουρκοι είχαν εκπονήσει ένα σχέδιο μετατροπής της περιοχής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωσταντινούπολης σε τουρκικό εθνικό κράτος με τη μεταφορά  χιλιάδων μουσουλμάνων κατοίκων και προσφύγων από την υπόλοιπη Βαλκανική. 

Η αντιμειονοτική πολιτική της τάσης αυτής των Νεότουρκων, θα προκαλέσει μεγάλη  κοινωνική όξυνση. Οι Μικρασιάτες σοσιαλιστές, όπως ο Δ. Γληνός και ο Γ. Σκληρός, θα αναλύσουν με εντυπωσιακή διεισδυτικότητα τις νέες συνθήκες. Χαρακτηριστική είναι η προσέγγιση του Δημήτρη Γληνού: «Διωκόμεθα, απειλούμεθα, καταπιεζόμενα, εκβιαζόμεθα, σφαζόμεθα, ηκούσθη από τους τόπους των χθεσινών συναδελφώσεων. Εις τα παράλια, καθώς και εις τα βάθη της Μικράς Ασίας, εις την Μακεδονίας, εις την Θράκην, εις την Ήπειρον, εις τας νήσους του Αρχιπελάγους άρχεται ο διωγμός….  η μόνη ultima ratio, η μόνη πειθώ, η μόνη ακαταμάχητος λογική, η λογική των όπλων. Η Ελλάς, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιον έχουσιν εντός του τουρκικού κράτους εκτεθειμένους εις τας καταπιέσεις, εις τους διωγμούς, εις την μάχαιραν των Τούρκων εκατομμύρια αδελφών.» 

Ακριβώς αυτή η κατάσταση υποχρέωσε τα σκληρά ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους χριστιανική κράτη των Βαλκανίων να συνασπιστουν σε συμμαχία. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι υπήρξαν απόρροια της ακραίας εθνικιστικής πολιτικής των Νεότουρκων.

σάρωση0005

ΤΑ 3 ΦΟΝΙΚΑ 24ΩΡΑ ΤΗΣ ΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Κ. ΚΑΛΛΑΡΗ

ΚΙΛΚΙΣ 1913: Η μάχη που έκρινε τη μοίρα της Μακεδονίας

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΟΖΙΝΗ*

Τα τρία φονικά 24ωρα της ΙΙ Μεραρχίας του ελληνικού πεζικού εναντίον των βουλγαρικών θέσεων και το άγνωστο τηλεγράφημα του διοικητή της, Κωνσταντίνου Καλλάρη

Εφοδος ελληνικής διμοιρίας πεζικού κατά των βουλγαρικών θέσεων, με εφ' όπλου λόγχη, στη μάχη του ΚιλκίςΕφοδος ελληνικής διμοιρίας πεζικού κατά των βουλγαρικών θέσεων, με εφ’ όπλου λόγχη, στη μάχη του ΚιλκίςΕπίσης, τα όσα «ανορθόδοξα» συνέβησαν, σύμφωνα με τις γνωστές στρατιωτικές τακτικές της εποχής, έκαναν αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση να αποκτήσει διαχρονική αξία για μελέτη, σε στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, από τότε μέχρι και σήμερα…

Οι ειδικές συνθήκες

Η απελευθέρωση του Κιλκίς είναι στενά συνδεδεμένη με τη ΙΙ Μεραρχία. Τη μοναδική που εξαπέλυσε νυχτερινή αιφνιδιαστική επίθεση στις 21 Ιουνίου και 6 ώρες μετά είχε καταφέρει τη διάσπαση του βουλγαρικού στρατεύματος.

Λίγα 24ωρα πριν, ο διοικητής της είχε πετύχει την εκκαθάριση της Θεσσαλονίκης από τους Βούλγαρους με το σχέδιο που είχε εκπονήσει για την αντιμετώπιση της βουλγαρικής φρουράς της πόλης και άρχισε να το εφαρμόζει αμέσως μετά την έγκρισή του από το Γενικό Στρατηγείο και την απροειδοποίητη επίθεση του βουλγαρικού στρατού, χωρίς να έχει προηγηθεί κήρυξη πολέμου.

Αϋπνοι και εξαντλημένοι, οι Ελληνες μαχητές μετακινούνται αμέσως προς το μέτωπο του Κιλκίς. Εκεί οι Βούλγαροι έχουν ήδη κατασκευάσει σημαντικά οχυρωματικά έργα. Η περιοχή είναι ιδανική για όποιον έχει προηγηθεί. Το πεδίο είναι εντελώς ανοιχτό και προσφέρει τέλεια παρατήρηση και τομείς για να αναπτυχθεί το πυροβολικό.

Οι Βούλγαροι το έχουν εξασφαλίσει και μπορούν να ελέγξουν τις Σέρρες, το Σιδηρόκαστρο, τη Δοϊράνη και τις γέφυρες του ποταμού Στρυμόνα. Παράλληλα ανεφοδιάζονται και αποσύρονται εξίσου εύκολα.

Αντίθετα, όλα όσα ακολούθησαν στον τρόπο που τα ελληνικά στρατεύματα οργανώθηκαν και έδρασαν για να αντιμετωπίσουν τη βουλγαρική διάταξη δεν προμήνυαν τη σημαντική νίκη, που τελικά πέτυχαν.

Επιγραμματικά και σύμφωνα με το ιστορικό της μάχης οι συνθήκες ήταν οι εξής:

Το Γενικό Στρατηγείο απείχε πολύ από τα πεδία της μάχης. Η αλληλογραφία και η αντίδραση στις εξελίξεις δεν ήταν άμεση. Κάθε μεραρχία ενεργούσε μόνο σε συνεννόηση με το Γενικό Στρατηγείο και όχι σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες.

Ο διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού Κωνσταντίνος ΚαλλάρηςΟ διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού Κωνσταντίνος ΚαλλάρηςΤο Γενικό Στρατηγείο είχε την απ’ ευθείας διοίκηση των 8 μεραρχιών και αποκτούσε εικόνα της κατάστασης μόνο τις απογευματινές ώρες, που έφταναν οι αναφορές των μεράρχων. Επρεπε να τις μελετήσει, να τις συνδυάσει και να αποστείλει τις εντολές.

Οι εντολές… έπρεπε και να αποκρυπτογραφηθούν, αλλά αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό, όπως συνέβη με την εντολή που έλαβε η ΙΙ Μεραρχία, η οποία τελικά κινήθηκε με πρωτοβουλία του διοικητή της και πέτυχε την απελευθέρωση του Κιλκίς.

Τέλος, ειδικά σε αυτήν τη μάχη οι εντολές δεν προέβλεπαν εφεδρείες, κυκλωτικές ενέργειες, άρα και ελιγμούς…

Κατά μέτωπο και με τη λόγχη έπρεπε να αντιμετωπιστεί ο εχθρός .

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι αμέσως μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων συγκροτήθηκαν, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα και τα Σώματα Στρατού. Παρ’ όλ’ αυτά επετεύχθη το ακατόρθωτο και με… ανορθόδοξο τρόπο.

Ο ελληνικός στρατός έτρεψε σε φυγή τα στρατεύματα των πρώην συμμάχων. Είναι 3.30 π.μ. και η ΙΙ Μεραρχία με διαταγή του Κ. Καλλάρη διασπά σε 6 ώρες τα οχυρά του εχθρού.

Ο δεκανέας Λινάρδος

Ο δεκανέας και δάσκαλος από την Αχαΐα, Κωνσταντίνος Λινάρδος, περιγράφει στο ημερολόγιό του: «Εις πυροβολισμός ηκούσθη και αμέσως πυρ ομαδόν. Ηρχισε να φωτίζη η ανατολή, ημείς έχοντες όπισθέν μας το φως δεν εβλέπομεν, αυτοί τουναντίον έβλεπον τους κινουμένους ημέτερους όγκους και φυσικά δεν επήγε χαμένο κανένα βλήμα. Με τον πρώτο πυροβολισμό ανεκατεύθημεν έως ότου δε αραιώσουμεν και καταλάβουμε μέρος εις την κορυφή λόφου, όπου ήτο σιταροκαλαμιά, αυτοί έρριψαν 4-5 πυρά ομαδόν και επηδούσαμε σαν κοκορόπουλα.

»Αυτή την στιγμή θα είχομεν πλέον του 1/3 της δυνάμεως απωλείας. Ενώ έκαστος προσεπάθη να προκαλυφθεί και επυροβολούμεν εις τον αέρα, έφθασαν οι του τρίτου τάγματος με εφ’ όπλου λόγχη αλαλάζοντες και φωνάζοντες εμπρός – εμπρός…».

Το γράμμα του Παπαβασιλείου

Ο Ιπποκράτης Παπαβασιλείου, αξιωματικός του επιτελείου της ΙΙ Μεραρχίας, στα γράμματα προς τη γυναίκα του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σαρίκιοϊ 21 Ιουνίου 1913

Σήμερον ήτο η μεγαλυτέρα μας μάχη μέχρι σήμερον. Η Μάχη του Κιλκίς, διαρκέσασα δύο ημέρας. Εξοχος μεγαλοπρέπεια. Το εξοχώτερον όμως είνε ότι την νίκην την έδωσεν η Μεραρχία μου. Και ήτο μάχη σπουδαιοτάτη διότι απ’ αυτήν εκρέματο η τύχη του πολέμου, της Ελλάδος ίσως.

»Σήμερον το πρωί η αγωνία όλων είχε φθάση εις το κατακόρυφον. Εκάμαμεν αιφνιδιασμόν το μεταμεσονύκτιον ο οποίος εζάλισε κάπως τους Βούλγαρους και το πρωί μόλις έφεξε εις τας 3 εξακολουθήσαμεν σφοδροτάτην επίθεσιν…

»Εις τας 9.40 η Μεραρχία μου ετηλεγράφη προς τον Βασιλέα «Αγγέλλω νίκην Κιλκίς»»

Το τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρεται ο Ι. Παπαβασιλείου φυλάχθηκε από το στρατηγό Κ. Καλλάρη, ο οποίος και το απέστειλε στο Γενικό Στρατηγείο, με μεγάλη ευλάβεια.

Αυτό το κείμενο, με τα αχνά γράμματα, εμπιστεύθηκε στη γράφουσα η απόγονος της οικογένειας, Μαρία Καλλάρη, και δημοσιεύεται σήμερα για πρώτη φορά μεταφέροντας τη φόρτιση των στιγμών που έζησαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Εχει ημερομηνία 21 Ιουνίου 1913 και ώρα 9.40:

«Αγγέλλω νίκην Κιλκίς

Εχθρός υποχωρεί εγκαταλείψας οχυρωμένας θέσεις του

Ηδη εγκαταλείπει και πόλιν

Πλευρική ραγδαίαν επίθεσις Μεραρχίας μου εδικαίωσε προσδοκίας σας

επενεγκούσα αποφασιστικήν έκβασιν αγώνος

Κ. Καλλάρης»

Ο «ανορθόδοξος» στρατιωτικός τρόπος απελευθέρωσης του Κιλκίς προκάλεσε το ενδιαφέρον ξένων στρατηγών της εποχής.

Ο Γάλλος στρατηγός Debeney, όταν επισκέφθηκε το 1913 το πεδίο της μάχης Κιλκίς-Λαχανά και έκπληκτος από τον τρόπο που αναπτύχθηκαν οι μεραρχίες για αυτή τη μάχη, δήλωσε: «Αυτή η τακτική δεν ήταν ούτε γαλλική ούτε γερμανική… ήταν απλά ελληνική».

* Δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής και σεναριογράφος ιστορικών ντοκιμαντέρ (http://arxiokallari. blogspot.gr/)

σάρωση0005

Εκατόμβες νεκρών και τραυματιών

Του ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ *

Οι ελληνικές απώλειες κατά τη διάρκεια της τριήμερης μάχης του Κιλκίς υπήρξαν βαρύτατες, γιατί η επίθεση διεξήχθη κατά μέτωπο και σε έδαφος εντελώς ακάλυπτο. Οι μεγαλύτερες απώλειες προήλθαν από τη δραστική βολή του βουλγαρικού πυροβολικού, το οποίο είχε ενισχυθεί από Αυστριακούς αξιωματικούς. Ενας ακόμη λόγος των μεγάλων απωλειών ήταν ότι ο ελληνικός στρατός δεν βρέθηκε απέναντι σε έναν αντίπαλο που εγκατέλειψε πρόωρα τον αγώνα, αλλά αντίθετα πολέμησε σθεναρά και υπερασπίσθηκε βήμα προς βήμα το έδαφος που κατείχε.

Οι πρώτες εκθέσεις που συντάχθηκαν μετά τη μάχη δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν ορθά το μέγεθος των ελληνικών απωλειών, το οποίο σχεδόν διπλασίαζαν. Ετσι σε τηλεγράφημα του Γενικού Στρατηγείου στις 22 Ιουνίου, όπου γινόταν ο πρώτος απολογισμός της μάχης, γραφόταν: «Αι απώλειαί μας ήσαν ανάλογοι προς το μέγεθος και την σφοδρότητα του τρομερού αγώνος.

»Ο ακριβής αριθμός δεν εγνώσθη εις το Γενικόν Στρατηγείον, κατά τα φαινόμενα όμως, δεν θα απέχη πολύ των 10 χιλιάδων νεκρών και τραυματιών. Η περιφανής αύτη νίκη των ελληνικών όπλων, εξηγοράσθη μεν διά πολλού αίματος, τ’ αποτέλεσμα αυτής είνε τοιαύτα, ώστε να επιδράσωσιν επί της όλης εκστρατείας και να εξασφαλίσωσι την ησυχίαν και ασφάλειαν της Χώρας». Οι πραγματικές απώλειες εκτιμήθηκαν αργότερα και ανήλθαν συνολικά σε 5.652 άνδρες εκτός μάχης, από τους οποίους 1.483 της ΙΙ Μεραρχίας, 773 της ΙΙΙ, 1.257 της IV, 2.123 της V και 16 της ταξιαρχίας ιππικού.

Πολύ μεγάλες ήταν και οι απώλειες των Βουλγάρων, όπως έγινε δυνατό να εκτιμηθεί από το πλήθος των νεκρών μέσα στα χαρακώματα και στο πεδίο της μάχης.

* Ερευνητής της τοπικής ιστορίας, τοπογράφος-μηχανικός. Συνέγραψε το δίτομο έργο «Το Χρονικό του Κιλκίς 1913-1940», Κιλκίς, 2013

σάρωση0005

Δείτε:

http://arxiokallari.blogspot.gr/2013/06/blog-post_23.html

16 Σχόλια

 1. oxtapus on

  Reblogged this on Oxtapus *beta.

 2. Lefteris on

  Εχω μια ερώτησι, γιατί αυτά τα ιστορικά δεν στέλνωντε στους Σκοπιανούς στον Ομπαμα, στους Τούρκους στους Γερμανούς Ενγκλέζους;
  Εγώ έχω στείλει στον Ομπάμα πολλά και με έχουν βάλει στα κείμενα της FBI ακόμη προσπαθώ………………..

 3. Αλέξης on

  Φίλεμου Λευτέρη, με συγκινεί η αφέλειά σου που προσπαθείς στέλνοντας ιστορικά κείμενα να επηρρεάσεις την πολιτική της υπερδύναμης. Εύγε!

 4. Γ.Δ. on

  Σαν σήμερα: 30 Ιουνίου 1913, η σφαγή των Ελλήνων Μακεδόνων του Δοξάτου
  Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της σφαγής του Δοξάτου

  30η Ιουνίου και όπως κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, τελούνται εκδηλώσεις μνήμης
  για την επέτειο της σφαγής
  και της πυρπόλησης του Δοξάτου (30 Ιουνίου 1913) από τα Βουλγαρικά στρατεύματα.
  Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο χώρο του Ηρώου, στην Πλατεία της Εκκλησίας του Δοξάτου.
  Για την ιστορία
  Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο η περιοχή της Δράμας καταλαμβάνεται τον Οκτώβριο του 1912 από τους Βουλγάρους, για να απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο την 1η Ιουλίου 1913.

  Κατά την αποχώρησή τους όμως οι Βούλγαροι προκαλούν ολέθριες καταστροφές και τα γεγονότα του Δοξάτου στις 30 Ιουνίου 1913 συγκλονίζουν την υφήλιο.

  Σφάζονται άντρες, γυναίκες και παιδιά και η κωμόπολη παραδίδεται στις φλόγες.

  Ο τραγικός απολογισμός της καταστροφής είναι εξακόσιοι πενήντα (650) νεκροί και 240 σπίτια και 80 καταστήματα πυρπολημένα.

  Τις επόμενες ημέρες όλες οι έγκριτες εφημερίδες του κόσμου δημοσιεύουν φρικιαστικές λεπτομέρειες από τη σφαγή και την πυρπόληση του Δοξάτου.

  Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την περίοδο 1916-18 οι Βούλγαροι, ως σύμμαχοι των Γερμανών, καταλαμβάνουν για δεύτερη φορά την Ανατολική Μακεδονία.

  Όσοι άντρες διασώθηκαν από τη σφαγή του 1913 οδηγούνται το καλοκαίρι του 1917 ως όμηροι στη Βουλγαρία.
  Σύμφωνα με την Έκθεση της Διασυμμαχικής Επιτροπής εβδομήντα τέσσερις (74) από αυτούς πεθαίνουν εκεί με φρικτά βασανιστήρια, ενώ 200 περίπου γυναικόπαιδα αφανίζονται από πείνα και αρρώστιες στο Δοξάτο.
  Το κακό τρίτωσε κατά την τελευταία βουλγαρική κατοχή, όταν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 1941, μία από τις πολλές ομάδες εξέγερσης εισήλθε στο Δοξάτο, χτύπησε το αστυνομικό τμήμα, πυρπόλησε το οίκημα και σκότωσε οχτώ (8) Βούλγαρους αστυνομικούς και έναν βουλγαρογραμμένο συνεργάτη τους. Κατά τη μάχη που διεξήχθη σκοτώθηκε ένας αντάρτης από τη Χωριστή.
  Το μένος των Βούλγαρων κατά των Ελλήνων εκφράσθηκε δύο φορές με τις σφαγές του Δοξάτου.

  Η πρώτη με θύματα 650 αθώους Δοξατινούς (άνδρες, γυναίκες και παιδιά), έγινε την 30η Ιουνίου 1913.

  Οι Βούλγαροι υποχωρούσαν και με το πρόσχημα ότι πρόσκοποι τους πυροβόλησαν, μπήκαν στο Δοξάτο.
  Αφού άρπαξαν ότι πολύτιμο βρήκαν, το κατέκαψαν και έσφαξαν 650 κατοίκους.
  Το Δοξάτο τότε είχε 1500 κατοίκους.
  Την ημέρα εκείνη, σφαγιάσθηκαν 650 άτομα.
  Μετά τη σφαγή, το Δοξάτο παραδόθηκε στις φλόγες. Η πλούσια κοινότητα, με τα λαμπρά οικοδομήματα, καταστράφηκε.

  Ο συγγραφέας κ. Κων/νος Μιχόπουλος με το βιβλίο του « Δοξάτο-Ηρωϊκή και Μαρτυρική πόλη » και υπότιτλο « οι σφαγές του 1913 και 1941 από τον βουλγαρικό στρατό » αναφέρεται στα γεγονότα της καταστροφής της πόλης και στη βαρβαρότητα πού επέδειξαν προς τους κατοίκους οι Βούλγαροι κατά την διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου και του Α΄και Β΄ Π.Πολέμου.
  Η ιστορική αναφορά είναι απόλυτα σύμφωνη με όσα περιέχονται στις σελίδες της Ιστορίας της περιόδου εκείνης.

  Πηγή: Ανδρέας Γούδας, dramini.gr

 5. The Crimes of Bulgaria in Macedonia: An Authentic Document, Based on Facts …»
  Google

  This is a digital copy of a book lhal w;ls preserved for general ions on library shelves before il was carefully scanned by Google as pari of a project

  to make the world’s books discoverable online.

  Il has survived long enough for the copyright to expire and the book to enter the public domain. A public domain book is one thai was never subject

  to copy right or whose legal copyright term has expired. Whether a book is in the public domain may vary country to country. Public domain books

  are our gateways to the past, representing a wealth of history, culture and knowledge that’s often dillicull lo discover.

  Marks, notations and other marginalia present in the original volume will appear in this file – a reminder of this book’s long journey from the

  publisher lo a library and linally lo you.

  Usage guidelines

  Google is proud lo partner with libraries lo digili/e public domain materials and make them widely accessible. Public domain books belong to the
  public and we are merely their custodians. Nevertheless, this work is expensive, so in order lo keep providing this resource, we have taken steps to
  prevent abuse by commercial panics, including placing Icchnical restrictions on automated querying.
  We also ask that you:

  + Make n on -commercial use of the files We designed Google Book Search for use by individuals, and we request thai you use these files for
  personal, non -commercial purposes.

  + Refrain from automated querying Do not send automated queries of any sort lo Google’s system: If you are conducting research on machine
  translation, optical character recognition or other areas where access to a large amount of text is helpful, please contact us. We encourage the
  use of public domain materials for these purposes and may be able to help.

  + Maintain attribution The Google «watermark» you see on each lile is essential for informing people about this project and helping them find
  additional materials through Google Book Search. Please do not remove it.

  + Keep it legal Whatever your use. remember that you are responsible for ensuring that what you are doing is legal. Do not assume that just
  because we believe a book is in the public domain for users in the United States, that the work is also in the public domain for users in other

  countries. Whether a book is slill in copyright varies from country lo country, and we can’l offer guidance on whether any specific use of
  any specific book is allowed. Please do not assume that a book’s appearance in Google Book Search means it can be used in any manner
  anywhere in the world. Copyright infringement liability can be quite severe.

  About Google Book Search

  Google’s mission is to organize the world’s information and to make it universally accessible and useful. Google Book Search helps readers
  discover the world’s books while helping authors and publishers reach new audiences. You can search through I lie lull lexl of 1 1 us book on I lie web
  al |_-.:. :.-.-:: / / books . qooqle . com/|

  76*
  52.5.S

  >

  CONTENTS

  Pages.
  Chapter I

  Iktroduction 1

  Chapter II
  Dispatches of King Constantine 2

  Chapter III

  Period Prior to the Hostilities 4

  Atrocities committed against the Turks and the Greeks; protest of
  the foreign correspondents at Salonica to the «Ligue pour la
  defense des droits de rhomme.» Atrocities against the Servians.
  The reports from Sofia.

  Chapter IV

  Districts Occupied by the Bulgarians at the Beginning of the War
  (Nigrita and Gevgheli) 9

  Chapter V

  Atrocities Committed on the Western Bank of the River Strymon.. 12
  The District of Kilkis. The Districts of Doiran and Strumnitza.

  Chapter VI

  The Pillage and Burning of Serres 17

  The reports of the Austrian consul-general at Salonica and the vice-
  consul at Serres. The investigation of the consul-general of
  Italy at Salonica. Report of the Jewish delegation of Salonica.
  Other testimony.

  The Slaughter at Demir-Hissar 24

  Report of the Commander of the 7th Division. Report of the Com-
  mission composed of members of the Chamber of Deputies.
  Testimony of Mr. L. Leune and Mr. George Bourdon.

  The Massacres and the Destruction of Doxato 29

  The testimony of Messrs. Rene Puaux, Lucien Magrini, Commander
  Hubert Cardale, Vladimir Tordoff, etc.
  Kavala and Drama 36

  Chapter VII

  The Attacks Against the Clergy and Teachers 37

  The destruction of the schools and historical monuments.

  Chapter VIII

  Who is Responsible ? 40

  Documents establishing the participation of official Bulgaria in the
  atrocities committed in Macedonia.

  Conclusion 42

  FOREWORD

  This is a story of rapine and death. It is a history of crimes
  committed under the mask of civilized warfare, of outrages perpe-
  trated under the guise of military necessity, of murdered children
  and outraged women sent to their deaths amid scenes of cruelty
  and torture such as are almost beyond credulity in this twentieth
  century.

  The offenders were Bulgarians wearing the uniforms and the
  epaulets of their national army. The victims were Greeks, Mo-
  hamtmedans and any individuals who incited the wrath or stirred
  the cupidity of the merciless invaders.

  Every instance cited in this document is indisputable. Names,
  facts and dates are given with such frequency and with such
  authority that not one chapter in this astounding history can be
  denied. It is, simply and frankly, the true narrative of the mon-
  strous criminology of men who fought as savages, beyond the pale
  of civilized laws. All the facts come from officials and private
  individuals impartial in their statements, unbiased by their nation-
  ality and uninfluenced by the thought of either fear or favor. They
  were consuls of foreign governments, correspondents for the
  greatest newspapers of the world, and, in at least one instance, an
  officer in the Bulgarian army itself.

  The Universities of Athens, actuated by a love of truth and desir-
  ous of awaking the consciousness of civilization to the enormity of
  the Bulgarian atrocities, have issued and transmitted this authentic
  document to the universities and journalists of the world.

  CHAPTER I

  INTRODUCTION

  My Dear Sir and Colleague:

  Three weeks ago, in conformity to a joint resolution of the two
  Universities of Athens, we called your attention by cable to the
  atrocities committed by the Bulgarians in Macedonia, and announced
  to you that we should have the honor, at a later date, of forwarding
  to you a report relative thereto.

  If the report was not sent to you at an earlier date, it was due
  to the fact that the list of the frightful crimes that were to be
  related, was daily becoming longer by other acts surpassing in
  horror those previously committed.

  Unfortunately the list has not yet been dosed. The atrocities
  that will be enumerated below will, however, suffice to enlighten
  you as to the situation and to place the responsibilities.

  The great powfcrs were shocked by such horrors. They com-
  missioned their consuls, and appointed special committees to make
  investigations on the spot. Their reports have not yet been all
  made public, and some have not been completed. We quote those
  that have been published. The rest not being available, we have
  based this statement on the official reports of His Hellenic Majesty
  and of his staff, on the testimony of foreign diplomatic and ecclesi-
  astical persons, and on that of the special representatives of the
  principal foreign newspapers that were present.

  We regret to say that these representatives were not so numerous
  at the beginning of the war as we would have wished. We have
  preferred, however, to repeat the testimony of the same persons,
  rather than to quote the statements of the regular correspondents
  of those papers, who, residing in Greece, might be suspected of
  pro-Hellenic sympathies.

  Desiring to restrict ourselves to a report purely objective, we
  have discarded every personal opinion and confined our statement
  to the documentary evidence which we have selected after the
  closest examination, and which, it can be readily ascertained, ema-
  nates from authorities whose veracity cannot be questioned, and
  as far as it was possible foreign authorities.

  CHAPTER II

  DISPATCHES OF KING CONSTANTINE

  The impression which the dispatch sent by King Constantine to
  his government on July 12, 1913, created throughout official circles
  and the general public has not been forgotten.

  After exposing the atrocities committed by the fleeing Bulgarian
  army, King Constantine was compelled to add:

  «Protest in my name to the representatives of the civilized
  powers against the acts of these monsters in human form.
  Protest also to the entire civilized world and say that, to my
  great regret, I shall be compelled to proceed to reprisals, in
  order to inspire the perpetrators with a salutary fear, and make
  them reflect before committing outrages of this sort.

  The Bulgarians have surpassed all the horrors of barbaric
  times, and have proved that they no longer have a right to be
  reckoned among civilized people. ,,

  A few days later the New York Times asked His Majesty’s
  opinion on the atrocities committed, and the King caused the follow-
  ing reply to be sent:

  «Without going over the motives which have led Greece,
  Servia and Montenegro to repulse by force of arms the un-
  expected but well-prepared attacks of the Bulgarians on their
  allies of yesterday, which attacks have dictated to the allied
  governments their actual attitude, the atrocities committed
  every day by the Bulgarian armies and the outrages, long con-
  cealed, committed by the Bulgarians on the Turkish and Greek
  peoples since the first days of the Balkan war, impose on the
  allies an energetic attitude and the obligation to exact and to
  obtain for the future all necessary guarantees.

  As the Greek army advances crimes qf unthinkable cruelty
  are discovered. The Bulgarian authorities have silenced the
  voice of thousands of innocents who perished under horrors
  such as human history has never before recorded. There is
  not a village which has been occupied by the Bulgarians that
  has not had its men, women and children massacred, its young
  women outraged, its houses robbed and burned.

  At the first invasion of Demir-Hissar, last October, the
  Bulgarians massacred all the men of the village of Petrovo,
  and, after having outraged women and young girls, locked
  them in the mosque and set fire to it. They played on the
  bagpipes while the victims were dying.

  At Petritch, they made the wives and daughters of the
  victims dance before the bodies of the Mussulmans. At Doiran
  many thousands of Mussulmans were slaughtered and all their
  goods were plundered. At Nevrokop it was the same. At
  Meleniko, Drama, Serres, Dede-Agatch, Strumnitza — every-
  where the Bulgarian has passed — one sees only blood, dishonor
  and ruin.

  To the tortures endured yesterday by the Mussulmans come
  now those of the Christians. Even before the new war began
  the Bulgarians were oppressing all the Greek population of
  the territories occupied by them, and at the time of their
  sudden attack at Pangheon, they did not hesitate to quench
  their thirst for blood on the inoffensive Greek villagers.

  After their first defeats the Bulgarians turned upon the
  Greek population with unspeakable acts. By order of the
  officers hundreds of men, women and children were horribly
  mutilated, their houses were burned, and their goods were
  stolen.

  At Doiran the Greek Bishop and thirty notables were dragged
  away. 1

  At Kavala the Archbishop and twenty-eight Greek notables
  were forcibly taken away by the Bulgarians before they aban-
  doned the village.

  At Pravi the Bishop and more notables had the same fate.

  At Demir-Hissar the Bishop and three priests, with many
  notables and some women, were tortured and put to death.

  Serres, a flourishing and rich city, was almost completely
  destroyed by fire. The vice-consuls of Austria and Italy tried
  officially in vain to protect their consulates. The Bulgarians
  did not even respect the persons of the consuls, but carried
  them to the mountains and only released them on the payment
  of heavy ransoms.

  The national flags of foreign countries were raised on Euro-
  pean and American buildings, but had no effect. On the con-
  trary, the Bulgars concentrated their fire on the foreign houses
  because they knew that these houses sheltered numerous
  refugees. They cannonaded the city. The defenseless citizens

  1 The Bishop of Doiran was forcibly taken away by the Bulgarians to-
  gether with a number of other notables, and sent under guard to Sofia
  amidst the jeers and hoots of the Bulgarian soldiers and the inhabitants of
  the Bulgarian cities and villages through which he was carried. From
  Sofia he was sent, always under guard, to Mesdra covering the distance
  that separated the two cities mostly on foot. From this latter city he was
  taken to the deserted and secluded village of Etrepol, where according to his
  guards he was to be executed.

  The Roumanian army, however, which was marching through Bulgarian
  territory, reached the village of Etrepol where the Bishop was imprisoned,
  and saved him from further suffering and certain death. He was imme-
  diately released and sent to Bucharest in safety. Later His Holiness returned
  to his See.

  abandoned all their possessions, and in many cases their infirm
  relatives, to flee from the rain of shot which pitilessly pursued
  them.

  The great warehouses of the American Tobacco Company
  were burned, causing in all a loss of more than one million
  dollars. The managers, Messrs Harrington and Moore, escaped
  to Salonica during the conflagration.

  Bombs and shells raked the city, wiped out thousands of
  families, and left hundreds of victims.

  The Bulgarians cried «Hurrah» at the sight of the de-
  struction they wrought, and took away with them all that
  they could carry.

  Banks, business houses and stores, and all the residences
  were sacked. Neither the many churches, the mosques, the
  synagogues, nor the hospitals were spared. Before the de-
  struction of the city the distinguished Greek residents were
  massacred in cold blood.

  The scenes in the country are even more shocking. Every-
  where are the mutilated bodies of peaceful peasants, every-
  where are ashes and ruins where were joyous villages — a
  poignant desolation.

  Ordinary massacres and outrages on women no longer satisfy
  the Bulgarians, and they have invented refinements of cruelty
  which the imagination refuses to comprehend. Girls are out-
  raged before their parents, wives before their husbands, young
  men and old men are mutilated. Before the work is done
  their limbs are broken, their eyes are torn from the sockets.
  They disembowel one, burn another, cut off the noses and ears
  of others. At first it seemed that these crimes had been com-
  mitted by comitadjis or irregulars, but investigation has un-
  mistakably shown that all was done by regular soldiers under
  the orders of their chiefs.

  The Bulgarian authorities prepared everything. A Bulgarian
  Captain, Dimitri Botsanoff Angnet, was seen presiding at the
  massacres of Demir-Hissar. Elsewhere there were officers of
  the Twenty-first and Twenty-second Regiments.

  It is unbelievable that a civilized people could be so primitive
  as to commit such monstrosities, and one shudders to think of
  what may happen in the future to the Mussulman and Greek
  populations that may remain under Bulgarian domination.»

  CHAPTER III

  PERIOD PRIOR TO THE HOSTILITIES

  Desirous of confining this report to the incidents of the last
  four weeks, we shall not dwell on the sufferings of the Greeks
  Turkish and Jewish populations during the past eight months.

  We shall be content, however, to quote the words of Mr. Rene
  Puaux, representative of the Paris Temps, who was with the
  Bulgarians in the campaign of Thrace, regarding the general massa-
  cres, and for the following weeks immediately preceding the war,
  the protest of all the foreign newspaper correspondents in Salonica.

  Here is what the author of «Sofia to Chataldja» wrote to his
  paper on July 15, 1913:

  «The Bulgarian army, through its conduct, has placed itself
  beyond the pale of civilized laws. It has massacred everywhere
  the civil populations.

  From a report which I held, it appeared that its victims in
  Macedonia and Thrace were from 220,000 to 250,00a 1 It
  seems almost incredible, yet I only give these figures, because
  they were furnished to me in corroboration by another foreign
  very reliable personality, who recently returned from Con-
  stantinople.

  A Bulgarian officer whose name I am not at liberty to dis-
  close, confessed to me that the order to exterminate the women
  and children was a formal one, and was issued in order to
  definitely wipe out any possibility of subsequent claims of
  property in the territory captured by the Bulgarians.»

  The joint protest of the foreign correspondents addressed to the
  President of the «Ligue pour la Defense des Droits de VHomme,»
  reads as follows:

  «It appears to us advisable at a moment when the conflict
  among the Balkan powers has reached the present acute stage
  and war seems to be inevitable, that Europe be exactly in-
  formed of the conduct of the different allies, that the responsi-
  bilities be well fixed, and that the whole truth about certain
  acts particularly .odious be given. The ‘Ligue pour la Defense
  des Droits de I’Homme/ cannot remain unmoved in the face of
  the outrages committed by the Bulgarians in the regions under
  their occupation. At the outbreak of the war the press of
  Europe kept almost systematically silent regarding the reported
  horrors, but reports coming in every day both from the Greek

  J Mr. L. Magrini gives the same figures after a careful investigation of
  several months. (See Milan Secolo, July 18, 1913.) These figures are also
  confirmed by Captain Trappman who, after an investigation on the spot
  places the number of persons massacred in the two districts of Serres and
  ‘ Demir-Hissar alone at 50,000. (See the London Daily Telegraph, July
  21, 1913.)

  N. B. The above figures do not include the victims of the recent
  massacres.

  and Mohammedan populations, contain the most horrible details
  concerning the treatment inflicted upon them by the Bulgarians.
  Thousands of refugees arriving here daily are confirming’
  these reports. We are, therefore, convinced, Mr. President,
  that it would be to the interest of justice and humanity that
  an impartial investigation be made at once, in order that the
  world may know the whole truth regarding these acts, which
  are a shame and a disgrace in this twentieth century.

  We hope, Mr. President, that you will use your great au-
  thority and the great influence of the league to call the attention
  of Europe to these acts, and help to create a spirit of protest
  which to us appears to be necessary. ,,

  Signed. Crawford Price,

  of the London Times,
  Emil Thomas,

  of the Paris Temps,
  P. Tiano,

  of the Paris Journal,
  Luciano Magrini,

  of the Milan Secolo,
  P. Donaldson,

  of the Reuter Agency,
  G. Turbe,

  of the Havas Agency,
  Capt. T. A. Trappman,

  of the London Daily Telegraph,
  A. Grohmann,

  of the ‘ Franfurter Zeituntf’
  and the «Neue Freie PressJ’ of
  Vienna,
  M. Bessantchi,

  of the Vienna Zeit.

  Although we have been compelled to make this statement longer
  than intended, we are, nevertheless, unable to give a full account of
  the terrible atrocities committed by the Bulgarians, even if we
  were to confine this report to the incidents of the last four weeks.
  The list of the villages that were set on fire and pillaged, the num-
  ber of persons that were killed, those whose properties have been
  confiscated, and those who were outraged in their honor, is too
  long to recount.

  We will first draw your attention to the fate which met the
  very few Greek prisoners that fell into the hands of the Bulgarians, 1

  *We refer to the fate of the nine Greek evzones who were taken pris-
  oners at Kallinovon the first day of the war. They were all tortured first
  and then mercilessly butchered.

  and the terrible ordeal of Lieutenant Marcandonakis. 1 We will
  then enumerate the events that occurred in the most important
  centers which will be easier for foreigners to verify.

  To facilitate this, we shall divide the present work into three
  parts corresponding to the three principal districts where the sangui-
  nary events took place.

  1 — The Districts of Gevgheli and Doiran;

  2 — The other Districts west of the river Strymon, and,

  3 — The provinces of Serres and Drama.

  We must at first remind you, however, that the Servian army
  and population in Northern Thrace have likewise suffered greatly,
  and that the Servian government repeatedly drew the attention of
  the civilized world to those atrocities, some of which were verified
  by the Russian and French consuls at Uskub.

  An international commission comprising among its members Dr.
  Albert Perron of Paris, Dr. Ludwig Schlieb of Berlin, and Dr.
  Sieber Moller of the Royal Norwegian J^Javy, made an investi-
  gation in the Servian district of Knagevatz, which the Bulgarians
  occupied for a few days.

  The report of that commission was published on July 16, 1913,
  and contains a long series of horrible misdeeds. Murders, con-
  flagrations, rapines and outrages on women are cited. It gives the
  names of the victims and certifies that these crimes were committed
  by the regular Bulgarian army.

  We shall not waste any time on the reports that emanated from
  officious sources in Sofia and from certain correspondents residing
  in the Bulgarian capital, through which an attempt was at first
  made to deny the barbarities committed by the Bulgars in Mace-
  donia, and subsequently, when the impudence of this assertion
  was brought to light, to cause the impression that the Bulgarians
  wfere not the only ones that were given to massacre, pillage and
  incendiarism.

  In order to trample into the dust such calumnies, it will suffice to
  recite simply that throughout the entire territory occupied by the

  1 Sub-lieutenant Marcandonakis, who was mortally wounded during the
  assault of Saraghiol, had his eyes gouged out and his body was frightfully
  mutilated. Other Greek soldiers that were wounded in the same battle, were,
  according to an eye witness «cowardly butchered.» (See article by J. Leune
  in the Paris L’ Illustration, July 26, 1913.)

  At Radovichta a Servian officer had his nose and lips cut and his eyes
  torn out of the sockets by the Bulgarians. His comrades found him still
  living.

  Greek armies there was a large number of foreigners, many of
  them subjects of nations which have actively shown their sympathy
  for Bulgaria; that among the special correspondents, whose names
  we cite, a number of them represented newspapers that have judged
  Greek politics without indulgence. Yet not one foreign subject
  and not one newspaper correspondent could be found to assert that
  the Greek army has committed one single act of those of which the
  dispatches from Sofia speak.

  These reports, therefore, can deceive only those who wish to
  be deceived.

  Here is the text of a note communicated to the great powers
  by the representatives of Greece on July 19, 1913:

  «His Hellenic Majesty has taken cognizance of a telegram
  addressed to the London Evening News, by which His Majesty
  King Ferdinand requested an international investigation on the
  atrocities committed in Macedonia by the Bulgarian army.

  His Hellenic Majesty desires first to remark that he person-
  ally witnessed the acts which King Ferdinand denies without
  being on the spot and relying solely on the statements of his
  ministers.

  In protesting to the whole of Europe against the Bulgarian
  horrors, and in denouncing the crimes which have been com-
  mitted, by citing dates, places, and exact facts, King Constan-
  tine personally invited the entire civilized world to ascertain
  the acts of savagery which have forever placed Bulgaria-
  beyond all civilization and human laws.

  Greece asks that representatives of the civilized world be
  sent to investigate without delay. Because although the ruins of
  the cities of Serres, Nigrita, Doxato and of all the villages
  that were destroyed, although no battle took place in their
  proximity, will for a long time remain in their place as the
  living proof that the armies of King Ferdinand have passed
  that way, the bodies of thousands of Greeks that were
  slaughtered, mutilated and burned alive, and the frightful re-
  mains of old men, women and children that were massacred,
  cannot forever remain without burial.

  As a first urgent measure the Hellenic government has
  requested that all the consuls-general residing in Salonica be
  ordered by their respective governments to visit at once the
  districts of Kilkis, Doiran, Strumnitza, Demir-Hissar, Meleni-
  ko and Nevrokop through which the Greek divisions have
  passed, to ascertain whether even a single Bulgarian has been
  mistreated by the Greek armies.

  The inhabitants of all the Bulgarian villages in the afore-

  said districts, their families and property are protected by the
  Greek army in the same degree as are the Greeks and their
  property.

  A large number of Bulgarian peasants, believing that the
  Greek army was capable of imitating the conduct of their
  own, tried to follow the Bulgarian troops in their flight. They
  were soon, however, compelled to give up, as the Bulgarians
  were fleeing too fast, and they attempted to regain their homes.

  All these unfortunate persons are cared for by our military
  authorities. Rations are regularly distributed to them exactly
  as to the Greek and Turkish populations.

  The consuls-general will no doubt notice this to be a fact.
  The districts of Gevgheli, Doiran, Nigrita, Serres, Demir-
  Hissar, Zichna and Drama, must then be visited by them to
  ascertain that the accusations we have formulated against the
  Bulgarian armies were far below the truth.

  The special correspondents of the Paris Temps, the London
  Times, the Milan Secolo, the Figaro, the London Daily Tele-
  graph, the Tribuna of Rome, the Pall-Mail Gazette, the Cor-
  riere della Serra, etc., are already on the spot. Others are
  arriving daily. All these authorized witnesses are in a position
  to see, and could relate what they saw.

  The consuls-general of Austria-Hungary and Italy in Salo-
  . nica, who visited Serres recently, stated to His Majesty the
  King that the atrocities committed there by the Bulgarians
  exceeded in horror those that were at first reported.

  They learned the names of the Bulgarian officers who took
  an active part.»

  CHAPTER IV

  NIGRITA AND GEVGHELI

  Districts Occupied by the Bulgarians at the Beginning

  of the War

  It is well known that the present war was caused by the Bul-
  garians, who, bent upon taking Salonica by surprise, broke the
  neutral zone and occupied Nigrita, the key to the Salonica-Serres
  route on one side, and Gevgheli, the junction point of the Greco-
  Servian forces on the other.

  This is how the French Academician, Mr. Francis Charmes, de-
  scribes the Bulgarian action in the «Revue des deux Mondesi» of
  July 15, 1913, page 470:

  «We have seen a number of flagrant violations of the law
  of nations. None can equal, however, the treacherous attack

  10

  made against the Servians and the Greeks. The coup was
  not spontaneous. Of this we have no doubt. It was carefully
  planned and audaciously carried out * * * . The evident
  purpose of the Bulgarian attack was to separate the Servian
  and Greek armies exactly on the spot where later they joined
  forces.»

  Although proper precautions were taken, the* scheme was not
  as successful as the Bulgarians anticipated. They were compelled
  in three days to evacuate Nigrita and Gevgheli. Years, however,
  will elapse before the traces left by them during their short stay
  can disappear.

  Here is how, Mr. de Jessen, the well known Danish publicist and
  correspondent of the Paris L’ Illustration and Temps, 1 describes the
  scene in Nigrita the day following the evacuation of that town
  by the Bulgarians :

  «Thursday evening a telegram from King Constantine an-
  nounced to the authorities in Salonica, that the Greek armies
  advancing through the valley of Strouma in a north-north-
  easterly direction, found the city of Nigrita which had a popu-
  lation of 7,000, along with several other villages that were
  pillaged and burnt, destroyed by fire, and its population includ-
  ing old men, women and children massacred.

  The King requested that Mr. Albert Trappman of the
  London Doily Telegraph and myself, start at once for Nigrita
  to personally verify these acts.

  We left at dawn the following morning on horseback, and
  covered the distance of more than one hundred miles in two
  days, cutting through a region overrun by Bulgarian comitadjis
  who kept the population of certain sections so frightened that
  they did not dare to leave their homes and go to the fields.

  At about one o’clock in the afternoon we discerned at last
  the outlines of the unfortunate city which we hastened to reach
  as quickly as our tired horses would allow. Wednesday last
  it stood intact under its plane and mulberry trees vibrating
  with a life of industry. To-day it is but a pyre whose corpses
  cover the frightful ruins. Out of the 1,450 houses we found

  x See the Paris Temps of July 11, 1913. Mr. de Jessen forwarded numer-
  ous photographs to L’ Illustration. The negatives, however, were unfortu-
  nately received in Paris in a damaged condition. In this connection L’lllus-
  tration wrote on July 19, 1913: «a precious and irrefutable evidence has dis-
  appeared.» Several photographs of the city of Nigrita in ruins appeared in
  the Illustrated London News July 27, 1913. Numerous photographs were
  taken of all the Macedonian centers that have suffered in the hands of the
  Bulgarians. A collection is now being prepared of this unexceptionable
  evidence of Bulgarian atrocities.

  /

 6. 11

  only 49 standing and among those the church, whose bells
  were silenced after a night of fire and blood. One walking
  through the streets treads on stones blackened and still hot
  from the conflagration. The air was charged with heavy odors
  of human and animal flesh half burnt. The leaves of the
  vines and trees in the courtyards were shriveled up and black-
  ened. A grayish dust raised by the wind disturbed the waters
  of the stream which traversed the mass of ruins where three
  days ago stood the city of Nigrita.

  Among the smouldering debris very few bodies were to be
  seen. When the Greek army entered the place, most of the
  bodies were hastily buried on account of the terrible heat, but
  a number of them still remained unburied.

  Old men in pools of blood on whom the flies were swarm-
  ing; young men with faces distorted and hands twisted in a
  last gesture of agony and despair. The mayor and the military
  officer estimated that 470 people were burned alive. Besides
  these victims, others were suffering from moral injuries.
  Women were outraged before their children; girls ravished
  before their parents; children were slaughtered and old men
  roughly treated. We have seen and heard enough to under-
  stand that this city, so flourishing three days ago, became the
  city of woe, la cittd dolente, as Dante says, of whom one
  naturally thinks before these visions of horror.»

  Captain Trappman in a communication dated July 10, 1913, wrote
  to his paper, the London Daily Telegraph, in part as follows :

  «I will never forget what I saw in Nigrita, a Greek city
  of 8,000 inhabitants and about 1,500 houses. To-day it is a
  heap of smoking debris from which comes the odor of burned
  human flesh. From a distance the roofs of the remaining
  forty-nine houses appeared to be red, owing to the contrast
  with the blackened ruins. Search parties were working here
  and there, trying to locate the bodies of those who perished.
  Four hundred and seventy were burned alive or killed by the
  Bulgarians in the city alone. King Constantine invited us to
  continue our investigations in the other towns of this district,
  where an entire regiment is detailed in the work of disposing
  of the bodies of the murdered peasants. In Nigrita the Bul-
  garians massacred more than 1,500 Greeks, and outraged many
  women. Their condition is pitiable. All the houses were
  sacked. One can hardly find in the history of war a record
  of greater savagery than that displayed by the Bulgars in the
  District of Nigrita.»

  If the Gevgheli district was not made the theater of those horri-
  ble scenes that attract the foreign correspondent, it has had its

  12

  share of the atrocities. Almost the entire Greek population of
  the town bearing the same name escaped from the Bulgarians
  and took refuge in Goumentsa. Among the notables that remained
  behind, six were murdered, one a woman, and eight others includ-
  ing the Bishop’s Vicar were arrested and their lives saved only
  by a miracle. 1

  At Bogdantsa seven notables, including the priest Papastamataki,
  were murdered on the spot. Seventeen others were slaughtered at
  Doiran where they were taken. Similar crimes were committed
  in the other Greek sections of the district, at Negotsi, Selovon,
  Moine, etc. Stoyakovon was set on fire and totally destroyed and
  most of its population massacred. 2

  CHAPTER V

  ATROCITIES COMMITTED ON THE WESTERN BANK OF THE

  RIVER STRYMON

  The District of Kilkis

  Beaten and fleeing, the Bulgarian army adopted the system of
  setting on fire all the cities and villages which it was compelled
  to abandon, in order to deprive the Greek army of provisions and
  to retard its progress. According to an expression used by an
  eye witness, Mr. Lucien Magrini, the Bulgars placed between them-
  selves and the Greeks a «zone of fire. ,, (See the Milan Secolo
  July 7, 1913.) This method was followed throughout the entire
  campaign. Another witness, Mr. George Bourdon, whose testi-
  mony we regret that we cannot use as often as we would have
  wished, because the present work was almost completed when his
  correspondence began to appear in the Paris Figaro, made the
  same remark three weeks later and in the following terms :

  A smoke rising from afar is a sign that the Bulgarians are
  retreating. Their retreat is always marked by fire.» (See
  Figaro, July 25, 1913).

  The special correspondent of the Daily Telegraph cabled to his
  paper on July 17, 1913, as follows:

  *For the names of the victims see the official report of the Greek army
  staff dated July 18, 1913.

  2 For full details see the official report above cited.

  13

  «I have been advancing the last 48 hours as fast as my
  horse could carry me. Everywhere the Bulgarians in full re-
  treat are burning the villages. 5

  ft

  These tactics were, however, more strictly followed at the begin-
  ning of the hostilities, and it may be said that from Salonica to
  Doiran, and from Salonica to Serres, there is not one single village
  that was not burned by the Bulgarians. When the Greeks entered
  the town of Kilkis, which had a population of 5,000, only the resi-
  dence of the governor and a French convent where a large number
  of women and children sought refuge was left standing.

  The superior of the convent, Father Gustave Michel, made
  certain statements regarding the atrocities committed by the Bulga-
  rians worthy to be preserved. They were made the object of
  interpellation in the House of Commons. Here is what he said:

  «Most shocking crimes have been perpetrated around Kilkis
  by the Bulgarians, the majority of which I have seen with
  my own eyes. In the village of Kurkut a band of Bulgarians,
  headed by a man named Dontchieff, locked all the male popu-
  lation of the place in the mosque, and then compelled the
  women to surround it and witness the frightful spectacle.
  First they attempted to blow up the mosque by throwing bombs
  against its walls which, however, failed to explode. Then they
  set the place on fire and burned alive more than 700 men.
  Those who tried to escape were shot down as they ran. I
  saw in the streets of Kurkut the calcined human remains. I
  offered assistance to some starving women and was accused
  by a Bulgarian soldier of collecting human heads to send as
  curiosities to France.

  At Plantza the same band of marauders carried their atrocious
  work to still greater lengths. They first drove the male in-
  habitants into the mosque, which they burned, compelling as
  before the women to witness the horrible spectacle, and im-
  mediately after stacked the women together and burned them
  alive in the public square.

  In Rainovo men and women were slain and the bodies
  thrown into the wells.

  At Kilkis the Bulgarian inhabitants destroyed the mosque
  and massacred their fellow-townsmen of the Moslem faith.

  On several occasions I have held conversations with Bul-
  garian «comitadjis.» With unbelievable callousness they
  boasted of the atrocities they have committed. Among them
  I was surprised to find merchants of Sofia, students from the
  Bulgarian Universities, even professional men. One man. a

  14

  student of literature, assured me that he had killed with his
  own hand not less than one hundred and forty Greeks.

  I was called to the bedside of a dying man. He had been
  beaten to death for resisting a ‘comitadji’ who had seized upon
  his daughter. I applied to the French consul at Salonica beg-
  ging him to exert his power to put an end to these massacres.

  99

  Father Michel’s statement was corroborated by Mr. Magrini, cor-
  respondent of the Milan Secolo, by the Catholic sisters at Kilkis,
  and by the three missionaries of the Evangelical Churches in Sa-
  lonica whose testimony is very valuable as it covers not only the
  atrocities committed at Kilkis, but at Doiran, Strumnitza, Serres,
  etc.

  Their protest cabled to the press of Europe and America on
  July 23, 1913, reads as follows:

  «After their first defeat the Bulgarians began, in revenge,
  a series of most horrible crimes against the Greek noncom-
  batants, who were entirely unprotected. Defeated at Nigrita
  by the Greek army, they turned in fury to the burning and
  pillaging of the towns along the line of their retreat and the
  massacre of the defenceless peasants. In Nigrita over seven
  hundred persons were slaughtered, many of the victims being
  women and children. The atrocity was perpetrated by orders
  of the Bulgarian army officers.

  Two days before the evacuation of Doiran the Bulgarians
  called a counsel, sending a summons to the Greek Bishop and
  thirty of the foremost citizens to attend. They were all
  detained by the Bulgarian authorities and for many days
  nothing further was learned of their fate. Later the mutilated
  bodies of the unfortunate hostages were found. Not one had
  been spared. 1

  In Strumnitza the Bulgarians paused in their flight long
  enough to kill three Greek peasants, a woman and sixteen Mo-
  hammedans. They sacked the stores and threatened a general
  massacre. Fortunately the Greek Bishop was able to prevent
  further butchery by declaring that he would not be responsible
  for the lives of the Bulgarian citizens of the town should the
  Greek troops see the shambles.

  At Demir-Hissar the destruction of life and property was
  fiendish. A hundred and four men and women were killed,
  among them a Bishop and a priest. The Bulgarians resorted
  to the most revolting forms of torture. The body of the

  1 The Bishop of Doiran was found imprisoned in Etrepol, a deserted and
  secluded village in Bulgaria, and was released by the Roumanian army.

  15

  Bishop was found horribly mutilated, his beard and hair torn
  from his head. Many of the victims were frightfully’ dis-
  membered and all of the corpses showed unmistakable signs
  of hideous torture. The women and young girls were delivered
  over to the soldiery.

  It was at Serres, however, that Bulgarian savagery reached
  its height. After its evacuation a detachment was sent back to
  bombard the town. The inhabitants fled panic-stricken. A
  party of Bulgarian officers and soldiers, assisted by the local
  Bulgarian authorities and a band of ‘irregulars/ entered and
  looted the city, subsequently setting fire to the houses, which
  they drenched with petroleum. The fleeing inhabitants were
  shelled by the artillery. In the town itself nothing was spared.
  The Austrian consul, together with the women and children
  who had sought refuge in the Consulate, were dragged to the
  mountains. The Italian consulate also suffered destruction.
  The flags of foreign powers were ignored. The American
  flag, flying over the stores of the American Tobacco Company,
  availed nothing. The managers escaped to Salonica, reporting
  a loss of nearly a million dollars. Every man, woman and
  child caught in the streets or hiding within the looted houses
  was mercilessly slain. About four thousand houses, a thousand
  stores, eighteen mosques and churches, all the schools, syna-
  gogues and hospitals are crumbling ruins to-day. The loss
  exceeds $3,000,000. Twenty thousand people are destitute.

  In the town of Doxato, with a population of about three
  thousand, two thousand five hundred were killed and the village
  reduced to ashes. The farms all over the district are wiped
  out and no one can determine the number of the murdered
  peasants. The Bulgarian army has left behind it a trail of
  utter devastation and misery.

  Signed. Rev. M. Brunau,

  of the German Evangelical Mission,

  Rev. P. Toekhuvanian,

  of the Armenian Evangelical Mission,

  Rev. A. Mitsopoulos,

  of the Greek Evangelical Mission.

  Doiran and Strum nitza

  The startling advance of the Greek army from Kilkis to Strum-
  nitza prevented the fleeing and closely pursued Bulgarians from
  engaging in any systematic destruction of property. Persons,
  however, were attacked, and we may note among other crimes the
  forcible abduction and disappearance of the Bishop of Doiran and
  twenty-seven other prominent citizens of that city.

  The entrance of King Constantine and his army into the city of
  Doiran was marked by the following characteristic incident :

  16

  «The Mufti (an official expounder of Mohammedan law),
  says the official report under date of July 10, 1913, greeted the
  King in the name of the Mussulman community, and offered
  to him as a sign of homage according to Turkish custom a
  pot of basil. He then asked the King’s protection for the 600
  victims of Doiran, women and children, whose husbands and
  fathers were slain last October by the Bulgarians. The Mufti
  then related that all the mosques except one, which was used
  as a church, were burned to the ground by the Bulgarians, and
  he asked that the remaining one be returned to his people.

  The King at once gave orders that food be regularly dis-
  tributed to the widows and the orphans at the expense of the
  Greek government, and that the mosque be returned to its
  original owners. The Mufti stated that there were more than
  5,000 widows and orphans in the neighborhood who needed
  protection and assistance. In fact the Turkish population in
  the surrounding country was almost completely exterminated
  by the Bulgarians. One meets everywhere victims whose prop-
  erty has been destroyed and who lost their sole support.

  The Greek government is confronted to-day with the neces-
  sity of giving relief to these unfortunate Mussulmans whose
  destitution and distress the Bulgarians have wrought. In
  certain Turkish villages near Doiran, the Bulgarians forcibly
  Converted* the Mussulman population and assigned them
  priests who afterwards fled with the Bulgarian troops. 15

  If Strumnitza suffered less than Doiran, it was due to the courage
  of its Archbishop whose manly attitude nearly cost him his life.

  Here is how the correspondent of the Paris Temps at Salonica
  (see issue of July 14) describes what occurred in Strumnitza:

  «Before evacuating the city, the Bulgarian soldiers sacked
  several Greek and Turkish houses. They killed the priest
  Constantine and wounded his wife. They slew another Greek
  on his way from Gevgheli and massacred sixteen Turks includ-
  ing children. They placed under arrest a number of notable
  citizens with the intention of murdering them, and released
  them only when the Greek Bishop declared that he would not
  be responsible for the lives of the Bulgarian citizens of the
  town and the surrounding country should the Greek troops
  see the shambles.

  iThe Turkish community of Doiran has submitted a long memoire de-
  scribing in all its details the outrages committed by the Bulgarians in the
  district of Doiran. This report was authenticated by the Bulgarian priests
  Telatinof, Nakof and Yanoff, who voluntarily vouched for the statements
  of the victims.

  The memoire was published in a large number of European newspapers,
  notably the Paris- Temps.

  17

  Two were, however, killed in the interim, and, alleging an
  epidemic, the Bulgarians tried to lock the Bishop in a pavilion
  where the cholera victims were kept. He managed to escape
  during the night to a nearby village. The Greek army occupied
  the city on Wednesday at seven in the evening.»

  CHAPTER VI

  THE PILLAGE AND BURNING OF SERRES

  The Province of Serres and Drama

  However terrible were the atrocities committed on the left bank
  of the river Strymon, they cannot be compared, in the extent of
  destruction, with those committed by the Bulgars on the right bank
  of said river. The difference is due to two reasons: First, in
  that the province of Serres is richer than those of Doiran and
  Kilkis, and, second, because the bridges spanning the river Strymon
  were all destroyed and the Greek armies could not arrive in time to
  prevent the catastrophe.

  Unable to give a full list of the heinous crimes committed, as
  all the villages in the valley of Serres were burned ; we will confine
  this account as we have done up to now to the principal centers.

  The Burning and Plunder of Serres

  . Serres is one of the very few cities in the interior of Macedonia
  where foreign consular authorities are located. Moreover, it was
  visited by the consuls-general of Austria and Italy at Salonica.
  We have, therefore, in our possession foreign official documents,
  and, faithful to our method, we shall quote them in preference to
  the more detailed reports of the Greek authorities.

  The text of the official dispatch sent by the Austro-Hungarian
  consul to his government, as per translation forwarded to the Paris
  Temp^ by its Vienna correspondent, reads as follows:

  «To-day I proceeded to Serres in company with my Italian
  colleague. The three-fourths of the city formerly so rich and
  flourishing is now a mass of smouldering ruins. The Bul-
  garians had already abandoned Serres on July 5. On the 11th
  troops and comitadjis led by officers and officials made their
  appearance. They bombarded the defenceless town with four
  guns, pillaged from top to bottom and burned its finest quar-

  !See Temps, July 23 ; 1913.

  18

  ters, as well as several houses belonging to Austrian subjects
  and our consulate. The loss amounts to about 45,000,000
  francs (about 9 million dollars).

  Fifty notables were massacred, among them the Hungarian
  subject, Albert Biro. Several persons perished in the flames.
  The five new tobacco warehouses of the Austrian firm of Her-
  zog & Co. were set on fire and they are still burning. The
  estimated loss is about 2,500,000 francs (about $500,000).

  Our flag was not respected. The vice-consul, Mr. Zlatko,
  who was holding the flag, was carried off to the mountain with
  150 other persons who sought refuge in the consulate and was
  released only after paying a heavy ransom.

  It is essential that help should be sent for the persons under
  our protection, who belong to the best and heretofore wealthiest
  Jewish families.

  Please send without delay large sums for the purchase of
  food and raiment.

  Drama h^s been occupied. At Doxato several hundred
  women and young girls were found to have been massacred
  by the Bulgarians.

  One hundred and forty massacred persons were found at
  Demir-Hissar.

  Twenty Greeks of Serres were first robbed and then put to
  death by the Bulgarians in the estate of Pierre Pantza.

  The loss sustained by the Greeks of Serres exceeds 2,000,000
  francs (about $400,000). The losses of the Austrian tobacco
  firm of Herzog & Co., and the American Tobacco Co., are
  enormous.»

  Mr. Zlatko, the Austrian vice-consul at Serres, sent the follow-
  ing telegraphic report to the consul-general at Salonica:

  «A Bulgarian detachment of cavalry and infantry bombarded
  the town pf Serres on Friday morning. After a few shells
  fell in different directions, the infantry marched into the city,
  setting all the houses and stores on fire and massacring the
  inhabitants. Serres was almost totally destroyed. The num-
  ber of victims is numerous. About 20,000 persons are with-
  out shelter. All the food, clothing and stores have been de-
  stroyed. The town faces a famine. The situation is desperate.
  Please send help.

  On Friday toward noon, soldiers of the regular army at-
  tacked my house and drove me into the street with my family
  and a large number of persons who had fled from the massacre
  and the fire and had taken refuge with me. We were im-
  mediately led up to the mountain. All the women and chil-
  dren that accompanied me were threatened with death, and it

  19

  was only by paying large ransoms that we were released. I am
  safe and well, but my house was burnt. I am, with my family,
  without shelter or clothing. All our subjects who live here
  are in the same situation as myself.

  The Greek army occupied the city on Friday evening. A
  police service was at once organized and order was main-
  tained. Everything is quiet now. 3

  V

  The reports of the Italian authorities have not yet been made
  public. An idea may, however, be gained in advance of what they
  contain, by reading a long article which Mr. Magrini forwarded
  to his paper the Milan Secolo and published in that paper on July
  18, 1913. Mr. Magrini interviewed not only the Italian vice-consul
  at Serres, but in company with the Italian consul-general at Salonica
  assisted in the investigation made by the latter, and reported the
  speech he made before leaving the destroyed city.

  The main parts of Mr. Magrini’s article, confirmed also by
  Mr. P. Lafco in the Corriere delta Serra July 17, 1913, which, as he
  himself formally declared was based on information obtained from
  the Italian consular authorities, 1 read as follows :

  «The public is not aware, wrote Mr, Magrini, of the volumi-
  nous and detailed record of evidence collected by the foreign
  consuls at Salonica and kept secret, regarding the massacres
  of the Moslem population in Macedonia and Thrace by the
  Bulgarians.

  From a personal investigation made, I am able to say
  that about 200,000 Turks, including defenceless men, women,
  old men and children, were put to death by the Bulgarians
  during the first few months of the Balkan war. The entire
  eastern part of Macedonia and Thrace, oppressed in an in-
  credible manner, was plundered and terrorized. The silence
  kept by the great powers about the massacre of the Mussul-
  man population, encouraged the Bulgarians to continue their
  work and led them to the present massacre and pillage of the
  Greek population. Europe can no longer doubt. Two of the
  great powers caused, on account of these horrible crimes, an
  investigation to be made by their consuls who came to the con-

  1 The testimony of Mr. Munchausen, professor of languages at Serres,
  must also be taken into consideration. Professor Munchausen was among
  the Austrian subjects taken with the vice-consul to the mountains by the
  Bulgarians. His testimony was obtained by the special correspondent of the
  London Daily Telegraph and published in that paper on July 21, 1913. It
  confirms Mr. Magrini’s statement and adds certain supplementary details.
  The dispatch sent to the New York Herald by its special correspondent on
  July 17, is also interesting.

  20

  elusion that the Greek version regarding these crimes, was
  much below the actual truth.

  An Eventful Week

  When it became known that the Italian consul-general,
  Mr. Macchioro Vivalba, and his Austrian colleague, Mr.
  Auguste Krel, were going to Serres, I thought that it was my
  duty to follow them. I assisted and participated with them
  in the examination of numerous witnesses, and I am therefore
  in a position to make known the result of the consular investi-
  gation from which it appears that the Bulgarian government
  planned the destruction of Serres beforehand, and is directly
  responsible for it.

  We were able to reconstruct the eventful week through
  which the Macedonian city passed. On Friday, July 4, the
  Bulgarian advocate adviser of the Italian consul reported to
  him that the following order was received:

  ‘If it appears that Serres is lost to the Bulgarians, let
  it be destroyed.’

  On the evening of the same day General Ivanoff, who was
  beaten at Lahana, passed through the station of Serres on his
  way to Demir-Hissar. On Saturday, July 5, the stores and
  houses were sacked and seventeen notables were massacred;
  four other notables, among them the principal of the gym-
  nasium, the director of the hospital and the manager of the
  Orient Bank, were led outside of the city and killed with
  bayonet thrusts. Thereafter General Voulkof, Governor of
  Macedonia, and all the Bulgarian functionaries, soldiers, and
  gendarmes left the city hurriedly. On Saturday and Monday
  the town was quiet in expectation of the arrival of the Greek
  army. The inhabitants, however, were arming themselves in
  order to repel a probable attack by the comitadjis. On Tues-
  day and Wednesday some skirmishes took place between a
  number of the inhabitants and groups of soldiers who tried
  to enter the town and set it on fire. On Thursday the in-
  habitants, foreseeing the catastrophe, dispatched messengers
  to Nigrita to demand help, but it was too late.

  I questioned the Moslem Ahmed-Hafiz formerly attached
  to the Bulgarian police together with the Austrian consul-
  general. Here is his statement:

  On Thursday evening the Bulgarian officer Monef called
  at my house and told me that the Bulgarians were going to burn
  Serres the following day. He invited me to join in the pillage
  and the burning with a band of Moslems. I refused. Then
  Monef asked me for petroleum ; I replied that I had none.

  21

  On Thursday, during the night, four field guns were placed on
  the hill Dulti, which commands the city, and the following
  morning at eight o’clock the bombardment began and created a
  terrible panic. Later more than 500 infantry, several groups
  of cavalry, numbering ten each, and about 50 comitadjis entered
  the city armed with bombs, and the atrocities began. I recog-
  nized several officers among the soldiers, including Dr. Yankof,
  secretary to General Voulkof and government councilor, the
  late chief of police Karagiosof and Orpanief, chief of the
  gendarmerie of Serres. It looked like a well organized plan.
  The doors of the houses and stores were broken open with
  sticks tipped with iron, which the soldiers carried. The build-
  ings were entered and pillaged. The booty was loaded on some
  hundred wagons, specially got together for this purpose. Then
  the houses were emptied, one by one, sprinkled with petroleum
  and other inflammable substances and set on fire. Using the
  least possible effort, in a row of three houses they would set
  on fire the one in the middle, relying on the violent wind which
  was blowing to complete the work of destruction. The sol-
  diers fired on the people who attempted to save the burning
  houses, consulates, and foreign buildings.

  The Attack on the Italian Consulate

  In the quarter Kamenikia, twenty-eight persons, including
  the Hungarian subject, Albert Biro, were massacred. The
  Austrian vice-consul with the people who had sought refuge
  in the consulate were carried off to the mountain. His mag-
  nificent residence was sacked and then burned. All the build-
  ings that were protected by foreign flags, were treated in the
  same manner. At the Orient Bank an attempt was made to
  open the safe by means of a bomb, but it failed, and the build-
  ing was set on fire and destroyed.

  The Italian consular agency, located in a well constructed
  building, surrounded by a vast garden, was miraculously saved
  from destruction. It is the only house saved in a whole square
  which was burnt down.

  The Italian consular agent, Mr. Menahem Simantow, ex-
  plained to us that at noon on Friday a number of infantry
  soldiers ordered him to open his house, where 600 persons,
  mainly women and children, had taken refuge. Mr. Simantow
  showed himself at a window, and the soldiers demanded
  400 Turkish pounds, abouts $200. Mr. Simantow, who
  could speak Bulgarian, persuaded them to be satisfied with
  only four pounds (about $20.00) and to withdraw. The pres-
  ence of a young Bulgarian, Mavrodief, says Mr. Simantow,
  saved the agency from catastrophe. However, it became neces-
  sary in the course of the day to buy off other soldiers with

  22

  fresh ransoms. The consulate, full of refugees, was surrounded
  by flames, and it was with difficulty that we managed to protect
  ourselves. The consul then continued his narrative in relation
  to the massacre of the Moslem element and the persecution
  which the entire population had to undergo since the occupa-
  tion of the town by the Bulgarians. He gave us details un-
  heard of before. The authorities seized upon the best articles :
  furniture, carpets, silverware and clothing. Everything was
  stolen and sent to Sofia. He related that when Czar Ferdinand
  visited Serres, the prefect asked him to loan a silver service
  on which, according to custom, bread and salt was to be offered
  to the Bulgarian Sovereign. The consul readily consented,
  but when the Czar departed, the service was not returned to
  him. He made repeated demands for it, but without avail. He
  then threatened to create a scandal and to have the Italian
  Legation at Sofia intervene for the return of the service. He
  finally succeeded in obtaining an indemnity which hardly
  amounted to one-fourth of the value of the stolen articles.

  As Mr. Simantow is a wealthy merchant, the Bulgarian au-
  thorities obtained from his stores merchandise to the value of
  50,000 francs (about $10,000) and left with him worthless re-
  ceipts in lieu of payment. Such receipts were to be found
  everywhere in Eastern Macedonia and Thrace; very often,
  especially when Greeks were concerned, the receipts contained
  instead of the value and nature of the merchandise received,
  insulting expressions in the Bulgarian language.

  All storekeepers were also compelled to put up signs in the
  Bulgarian language, and even the Italian consular agent had
  to obey the order. In fact, he was fined because he failed to
  comply with it when first requested.»

  Four Thousand Houses Destroyed

  Mr. Magrini then publishes an interview he had with the Austrian
  vice-consul, whose statement we quoted above, and continues :

  «In company with Mr. Vivalba and Consul Krai, I visited
  and inspected repeatedly all parts of the city. What an im-
  mense desolation ! It is figured that more than four thousand
  houses have been destroyed. The consuls-general declared that
  they have never witnessed such a spectacle. Our views coin-
  cide. We are facing a resurrection of Tamerlan and Gengis
  Khan. The horror of the destruction is beyond all imagination.
  It is impossible to estimate the full damage. The losses alone
  of the three large tobacco comp’anies, the Herzog Company
  and the two American companies, amount to $2,000,000.

  23

  The Promises of the Italian Consul

  On July 14 Commander Mazarakis of the Greek army re-
  turned to the Mussulmans the great mosque which the Bul-
  garians confiscated and converted into an exarchistic church.
  The ceremony attending the restitution was very touching.
  The Mussulmans wept with joy and praised Greece for their
  deliverance. The Bishop and the orthodox clergy were present.
  The Italian consul-general, who was also present, made a speech
  and declared that he would communicate to his government the
  nameless horrors of Bui gar barbarity verified by him, and he
  added, that the manifestation of harmony and brotherly feel-
  ing existing between the Mussulmans and the Greeks was a
  happy omen for the resurrection of the city of Serres now re- f
  stored to peace and order by the Greek authorities. ,,

  It may be observed that the Greeks and the Turks were not the
  only ones that suffered. The Jewish community in Serres also had
  a terrible experience. Here is the essential part of the report drawn
  up by the Jewish delegation from Salonica: 1

  «It is under the painful and melancholy impression that we
  have felt when visiting the still smouldering ruins of what once
  was the flourishing city of Serres that we are making this re-
  port. The city of Serres, with a population of about 30,000
  people, composed of 16,000 Greeks, 12,000 Mussulmans and
  1,300 Israelites, was until recently, notwithstanding the un-
  fortunate Balkan war, full of life and relatively prosperous.

  A vandal hand heavily laid upon it caused a deathly silence
  to succeed the beneficent hum and bustle of its commercial
  activities. Out of 6,000 houses in Serres, 4,000, the very best,
  were reduced to ashes. More than 4,000 shops were first pil-
  laged and then burned. The disaster is enormous. All the
  inhabitants, without distinction, suffered more or less. Over
  one-half of the population is without food or shelter. Out of
  200 Jewish families living in the city, 131 lost their real and
  personal properties, stock in trade, etc.; 112 saw their belong-
  ings completely destroyed, and among these 29 families lost
  also their houses. The shops of 32 others were burned. The
  material losses sustained by the Jewish population alone ex-
  ceed 41,035 Turkish pounds (about $205,000).

  The community lost the synagogue, one school for the erec-
  tion of which 50,000 francs ($10,000) were expended, and
  two houses.

  1 For the losses sustained by the Jewish community see the Paris Temps
  of July 21, 1913, the Echo (TAthenes of July 24, and the report of Mr.
  Schinas of the Salonica press bureau published in the Liberie de Salonique
  July 15, 1913.

  24

  The indirect losses of the Jewish merchants arising from
  moneys due them by non-Jewish business men who saw, like-
  wise, their fortunes swept away in the common disaster, must
  be also included. These losses can not be estimated at present.

  During our visit in Serres we had occasion to talk to Major
  Mazarakis, commander of the place, and thank him for his
  kindness to our co-religionists. Major Majarakis is imbued
  with the best intentions, but as he will have to rejoin his regi-
  ment sooner or later, he has appointed several committees com-
  posed of prominent citizens, without distinction of race or re-
  ligion, to look after the work of assistance and public health.»

  We may end by remarking that the Bulgarians, like the «high-
  waymen» and the other associations of malefactors of the early
  part of the nineteenth century, committed part of their crimes under
  disguise. More privileged, however, than the bandits of the past,
  the Bulgarians had as their headquarters the very offices of the
  Tiighest local authorities. This clearly appears from the following
  official dispatch dated July 17, 1913:

  «The Austrian and Italian consuls, who arrived here, were
  horror-stricken before the Bulgarian crimes and at the sight
  of their victims shown to them in my presence and in the pres-
  ence of the Archbishop. * * * We visited the offices of
  General Voulkoff in company with the consuls, and we dis-
  covered there a large number of false beards and wigs used
  by the comitadjis for a disguise, also a quantity of stolen arti-
  cles, including carpets and ladies’ clothing. A similar dis-
  covery was made by me in the palace of the Governor at Kilkis.»

  Mazarakis,
  Commander of the Place of Serres.

  The Slaughter at Demir-Hissar

  The first news of the massacres committed at Demir-Hissar were
  made known by the following report of the commanding officer of
  the Sixth Division dated July 12, 1913, and published in the Paris ‘
  Temps on July 14:

  «I have the honor to report to Your Majesty that an officer
  of my staff, sent to Demir-Hissar, ascertained that Captain
  Meligof, of the Bulgarian gendarmerie, arrested, at the instance
  of three pro-Bulgarian persons, the Bishop, Monseigneur
  Constantine, the priest Papastravou, Mr. Papazacharizanou,
  a prominent citizen, and more than 100 Greeks who were im-
  prisoned in the confines of the Bulgarian school. On July 7
  and 8, Bulgarian soldiers and gendarmes massacred them and

  25

  requisitioned Turkish peasants to bury them within the school
  property outside the enclosure on the east side.

  An officer of my staff caused the grave to be opened in
  order to verify the facts. He found in a depth of about six
  feet the bodies of the victims all in a pile.

  Further, the Bulgarian officers and soldiers outraged sev-
  eral young girls and killed one named Agatha Thomas, daugh-
  ter of a gardener, who resisted their attacks. The shops were
  either ransacked or destroyed, and the house furniture of the
  Greeks carried away. The lives of many were saved by the
  Turks who sheltered them in their homes.

  The city in general presents a mournful spectacle of destruc-
  tion.»

  A commission composed of Greek ex-members of the Chamber
  of Deputies at Constantinople from Macedonia, and members of
  the Chamber of Deputies in Athens, visited the place and forwarded
  to His Holiness the Ecumenical Patriarch at Constantinople and to
  the President of the Greek Chamber of Deputies, a report con-
  taining the following details:

  «The line of the Bulgarian retreat from Lahana led through
  Demir-Hissar where 104 prominent citizens were at once ar-
  rested, including the Bishop and three priests. Eighty were
  immediately put to death and the remaining twenty- four, feign-
  ing death, although covered with serious bayonet thrusts, man-
  aged to escape. Two women were among the victims and two
  children, aged two and three years, respectively; two of the
  survivors, very old men, were covered with bayonet thrusts.
  One of them had been buried alive, but the earth being thrown
  lightly over him he managed to free himself sufficiently to at-
  tract attention and was saved. His condition is critical.

  A very great number of women and girls suffered at the
  hands of the retreating troops, all stores and houses were
  looted, but the height of Bulgar barbarity was attained when
  the Bishop and three priests were killed by the very hand of
  Captain Anghel Dimitrieff Bostanof of the 12th Regiment, who
  first cut their hands and gouged their eyes out. 1

  All these atrocities were committed by officers and soldiers
  of the regular Bulgarian army belonging to the 12th and 21st
  Regiments. The consuls of Austria and Italy interviewed and
  took the depositions of the survivors. The bodies of the dead,
  some of which have been frightfully mutilated, are now being
  buried.

  1 This was confirmed by the correspondent of the New York Herald.
  See issue July 17, 1913.

  \

  26

  On the morning of July 7, toward nine o’clock, a score of
  Bulgarian soldiers, carrying arms with bayonets fixed and hav-
  ing an officer in command, went to the residence of the Bishop
  where the Great Logothetis of the Diocese, Mr. Thomas Papa-
  charizakis, was visiting at the time, and knocked at the door.
  As the Bishop refused to open, they broke it down. An
  officer with a detail of six men placed the immates under
  arrest and ransacked the house from garret to cellar. They
  took among other things forty Turkish pounds ($200) which
  they found in a drawer of the Bishop’s desk. After treating
  the prisoners with every imaginable indignity they conducted
  them near the Bulgarian school and forced them to kneel.
  The Bishop was repeatedly stabbed by bayonet thrusts, and his
  skull crushed by a blow. Mr. Papacharizakis died of apoplexy,
  due to fright, but his corpse was, nevertheless, bayoneted.
  The sufferings of the Bishop lasted longer. The Bulgarians
  kicked and insulted him, and tore the hair and beard from his
  head. Afterwards they stripped the bodies of their victims
  even to their undergarments.

  Having accomplished their inhuman work, the soldiers re-
  turned to the residence of the Bishop seeking for his sister, who
  had escaped, and who remained in hiding on the roof of a
  neighboring house. The aged mother of the Bishop died from
  shock. The looters secured all the vestments of the church be-
  longing to the Bishop, including two mitres, a cross set in
  diamonds, and a gold bound Bible. They took all secular valu-
  ables and 240 Turkish pounds (about $1,200), belonging to the
  Bishop’s sister.

  Until noon of the following day the corpses of the victims
  remained exposed on the roadside. Then, with the bodies of
  many others, they were tied by the feet and dragged to a pit
  which they dug in the yard of the half-finished Bulgarian school
  house and there thrown in. We exhumed some of the remains
  and, although decomposition had set in, we could see unmis-
  takable signs of the dreadful tortures which had been inflicted.
  An examination of all of the corpses was impossible, as many
  were far gone in decay. The body of the Bishop was thrown
  in head down. The faces of the martyred victims bore the
  traces of ineffable sufferings.

  The exhumation took place amidst the sobs of the widows,
  the orphans and the entire community.»

  The competent local authorities drew up a list of the victims,
  among whom were the Bishop of Meleniko, Monseigneur Constan-
  tine, the Archpriest Stavros, the great Logothetis Thomas Papa-
  charizakis, Constantine Harizano and other notables. 1

  1 For a full list of those that were killed and those that disappeared or
  were wounded, see the official report of the Greek staff supra cited.

  27

  The Paris U Illustration of August 2, 1913, contains numerous
  photographs of Demir-Hissar and of the survivors. Also the pic-
  tures of four of the forty-two young girls that were outraged by the
  Bulgarians.

  The following account signed by L. Leune accompanied these
  pictures :

  «We are passing through the pretty town of Demir-Hissar
  built on a hill, with its picturesque bridge set on the rocks and
  its cypress trees. Women and children come and go, shadows
  of human beings with faces full of suffering and despair. A
  wounded man crosses the street. He has had a strange experi-
  ence. Before their precipitate departure, the Bulgarians caused
  the drum to beat, a sign which means, in nearly every country,
  that some important communication is about to be announced
  by the authorities. The people of Demir-Hissar rushed out
  of their houses in masses. The Bulgarian soldiers seized the
  Bishop, the priests and the notables, 110 people in all, and
  conducted them to the courtyard of the Bulgarian school house,
  where an immense pit had been freshly dug. The prisoners
  were forced to sit around it. Poor fellows, they well under-
  stood that this great yawning hole was going to be their grave.
  They looked at it and smiled like martyrs. They were about
  to depart for the great beyond to commence that great life
  which time can not destroy. They will watch from above the
  victorious Hellenic army take possession of the land which
  they have so bravely defended during their short stay on earth
  and preserved for their mother country. It would be their
  work.

  The Bulgarian bayonet is doing its terrible work. A thrust
  carries the beard of the Bishop away with the jaw. Another
  digs his eyes out. A third stops the beating of the heart.
  Fingers, hands and other limbs are torn away from the victims
  and thrown pell-mell. It can hack, that Bulgarian bayonet!
  Their work, that mass of mutilated bodies without form, the
  Bulgars contemplate with satisfaction and a sneer. * * *
  How brave they are, the soldiers of King Ferdinand, these
  ‘Japanese of Europe/ these ‘Prussians of the Balkans’! * * *

  But the Greek army is approaching! * * * The corpses
  remain and the murderers are fleeing. And the wounded man
  continues : ‘After my first wound, I feigned death. When the
  Bulgarians fled, I got up. The Greek soldiers were there.’ »

  A small town can not so easily recover from such a disaster.
  The picture which Mr. George Bourdon, who spent three entire
  weeks at Demir-Hissar after the slaughter of July 7, has drawn of
  the place is proof of this statement.

  28

  Here is the text of his dispatch to the Figaro which appeared
  in that paper on August 4, 1913:

  Salonica, August 2.

  «On my return from the general headquarters at Livanovo,
  which is the Olympus of a very busy staff, I visited the city
  of the dead. I am speaking of Demir-Hissar.

  Demir-Hissar, a charming little Turkish town northwest of
  Serres, is built at the foot of a rocky mountain which gives it
  the aspect of a thicket lying against a wall. Dominated at the
  top by the ruins of an old fort, traversed by a river, which, at
  this time of the year, shows its dry bed of white pebbles ; with
  its pretty little coffee house standing on stilts and open to the
  four winds; its murmuring springs; its mosques and trees as
  old as Mahomet; its uneven pavements; its quaint little stores-
  where but lately sat squatting merchants from afar picking the
  glittering beads of their amber diaplets; it forms a fetching^
  picture.

  Turks, sitting behind their baskets rilled with fruit, vainly
  await a customer. One seeks on the azure skies the blue line
  of the Bosphorus or the small wave of the sea of Marmara.
  I imagined myself back in Broussa where I felt to have found
  again that gentle and mysterious charm of the high quarters of
  Scutari.

  Nothing, however, but silence reigns in this grief-stricken
  city, which resembles a motionless widow, who, having cried’
  her eyes out, can not shed any more tears.

  The rare people we meet on our way, mostly Turks, rise and*
  salute us with deference. The aids of the King and the Greek
  princes are guiding me through the town. How very few peo-
  ple indeed we meet! The streets are deserted of the human-
  beings that gave them life ; the little neat stores are abandoned,
  the big houses are without their occupants, even the courtyards
  are without their inmates. What cataclysm then has so sud-
  denly struck this charming town ? It is neither fire, earthquake
  nor lava. Its houses are intact. The Bulgarians, however, have
  passed this way.

  Swords, bayonets and knives were freely used, and Demir-
  Hissar realized how true was its old Turkish name : The Fort-
  ress of Iron. Turks and Greeks although unequal in number
  suffered alike. A large number of Greeks owe their lives to-
  tenderhearted Turks and they own this with gratitude.

  In many places, where the bodies of the victims were interred,
  pious hands have placed a stone, a cross or a candle to burn.
  There is nothing so touching as these humble signs of grief and
  mourning. They bear no names. It is like a human wail which
  quietly and discreetly finds vent, yet it rends the heart and fills-
  the skies.

  At Nigrita, at Doiran, at Strumnitza, the same atrocities.

 7. 29

  Serres was barbarously destroyed. The three-fourths of the
  town was reduced to ashes. Four thousand houses, churches
  and mosques were systematically set on fire and burned. Forty
  thousand people remained without food or shelter.

  So many massacres, so much looting and destruction of prop-
  erty, stirred the Greek hearts to exasperation and brought about
  that wonderful transformation that carried the armies of King
  Constantine forward for three weeks. The impulse was ir-
  resistible as each and every man felt in him the violent desire
  to conquer.

  These are not the empty words frequently used to embellish
  the exploits of a successful athlete. They express profound
  realities, and the state of mind of an army, which made up in
  heroism what it lacked in experience. It was imbued with some
  of the religious and the divine. I do not think that our great
  revolutionary armies were inspired with a purer faith and a
  more violent willingness for self-sacrifice.

  There was something of the sublime in this Greek army,
  as in our own, a spectacle rare enough to compel admiration.

  I know that I will not be believed or believed but par-
  tially. I know also that there are people who would smile when
  they hear of heroism and of wonders. It matters not. I am
  but a witness who sees, hears and relates, and I am satisfied
  that not one of the foreign newspaper correspondents, not one
  of the witnesses who like myself have heard and seen, would
  contradict me.»

  The Massacres and the Destruction of Doxato

  Doxato, the center of production and tobacco industry, was the
  -most prosperous of the Macedonian cities. Nothing but the church,
  -which was saved by a miracle, and a few families hidden among the
  ruins, remain.

  The newspaper correspondents, Messrs. Puaux and Magrini, vis-
  ited the town the day following its destruction by the Bulgarians.

  Commander Cardale, of the British Royal Navy, who was at
  Kavala, proceeded there at once and became also a witness of the
  terrible catastrophe.

  We are reproducing here below their testimony, to which we will
  add that of Vladimir Tordoff, editor of Outro Rossije of Moscow,
  and a few others.

  Testimony of Mr. Puaux 1

  «I spent the following morning in Doxato, about ten miles
  south of Drama, and I had the good fortune to interview many

  iSee Paris Temps, July 21, 1913.

  30

  impartial witnesses, including a French couple, a Mr. and Mrs.
  Valette, who related to me in detail the events which culminated
  in the burning of the town and the murder of thousands of
  inhabitants.

  The Bulgarians, for the ostensible reason that certain sharp-
  shooters from the village fired in the morning and on the after-
  noon, without, however, inflicting any injury, on a number of
  stragglers belonging to the retreating army of Kavala, decided
  to punish the inhabitants of Doxato.

  On Sunday morning, July 13, they reached the town and
  placed a cordon about the estate of Mr. Valette, with the evident
  intention of arresting his interpreter, overseer and a family
  servant, all of whom were Greeks. Mr. Valette displayed the
  French flag over his doorway and protested to the commander,
  who was not very far away, against the arrests. The com-
  mander, after a long parley, finally accepted Mr. Valette’s
  view, but he detailed two sentries to guard the gate of his estate.
  The order to attack was then given and the Bulgarian soldiers
  opened fire on the town with four cannon ; in less than half an
  hour the shattered houses began to collapse, and at noon the
  artillery fire ceased. Then two Bulgarian cavalrymen came
  and took away the sentries that were left to guard the estate,
  and addressing the Gypsy employes who worked on Mr.
  Valette’s estate, over one hundred in number, urged them to go
  to Doxato ‘where the looting was good.’

  The soldiers told Mr. Valette that they had received orders
  to remove the Greek servants to Drama, and finding resistance
  useless, Mr. Valette determined to accompany his employes,
  ordered two of his carriages to be prepared and went with them.
  At Drama he met Mr. Dobreff, the Bulgarian Governor, who
  seemed greatly agitated, declaring that a great disaster had hap-
  pened and that he must at once give aid to the victims and
  orders for the disposal of the dead. Mr. Dobreff proceeded at
  once to Doxato, together with Mr. Bachivakof, the lieutenant-
  governor, the cdimacan of Doxato and the president of the
  municipal council of Drama, caused the burial of some of the
  bodies and returned once more to Drama. During his stay
  he ordered the release of Mr. Valette’s servants.

  On Monday morning the town was still burning and the
  Valette estate was crowded with refugees who were afraid to
  leave. The Greek army arrived two days later. Mr. Valette
  added that during the past week the people had been very
  nervous, as the preceding Sunday the Bulgarians arrested the
  prominent citizens, and on Friday and Saturday a few skir-
  mishes took place in the neighborhood of the town between
  Bulgarian and Greek volunteers.

  If a few stragglers of the Bulgarian army were fired upon,
  that was not a reason, said Mr. Valette, why a whole city should

  31

  be burned and pillaged and more than one thousand persons,
  including women and children, murdered.

  Mr. Valette’s statement was corroborated by his daughter.
  They are both among the principal witnesses who will be ex-
  amined by the French Commission appointed by President
  Poincare to investigate, in response to a telegram of protest sent
  by King Constantine, when it reaches that place.

  One fact is certain, that almost all the peasants were robbed
  before they were put to death. When about to photograph a
  group of these unfortunate victims, 1 whom Bulgarian cavalry-
  men took outside of the limits of the city to murder, I found
  empty purses lying among the corpses now in a state of decom-
  position. Two men, belonging to that group, managed to es-
  cape and reached the estate of Mr. Valette, crawling through
  the fields on their hands and knees. They told Mr. Valette
  that the Bulgarians compelled their victims to give up every-
  thing they had before they were put to death.

  Doxato, until recently so flourishing, is now a heap of ashes.
  On the central square a group of three old women attracted our
  attention. One of them was sobbing violently. She had lost
  everything in the world. Her whole family was killed and her
  house destroyed. The other two were trying to console her.
  Their husbands and sons were also massacred, but they
  answered quite simply : ‘They died for Greece.’ »

  Testimony of Mr. Magrini

  Mr. Magrini conducted his own investigation in company with
  the most prominent Italian citizen in the district of Kavala, Mr.
  George Buffetti. He described conditions as follows in a corre-
  spondence published in the Milan Secolo, July 26, 1913 :

  «On Saturday evening Bulgarian soldiers placed four field
  guns at a distance of 300 feet from the town, and on Sunday
  morning they commenced the bombardment. The inhabitants
  fled, some in the direction of Kavala, others following the dry
  bed of the river toward the mountains, carrying their money
  with them. A few hundred locked themselves in their homes.

  The Bulgarian cavalry appeared suddenly on the scene and
  pursued the fugitives, while 400 Bulgarian soldiers with bay-
  onets fixed entered the town followed by two wagonloads of
  cans full of petroleum. The cavalry, composed of 120 men,
  was divided in two sections with Birnef and Symeonof
  as commanding officers, respectively. They attacked and cut
  right and left men, women and children with their swords,

  1 The photos of Mr. Puaux appeared in V Illustration of August 2, 1913.

  /

  32

  while the infantrymen robbed the victims and finished the
  work of destruction.

  Unheard of acts of savagery are related. A number of
  Mussulmans, whom the Bulgarians requested to take part on
  the assurance that Bulgaria and Turkey had formed an alliance
  against Greece, also participated in the massacre which lasted
  until five o’clock in the afternoon.

  Besides Majors Symeonof and Birnef, many other officers
  and officials took an active part in the massacre according to
  the testimony of the survivors, including Athanas Priestef,
  chief of police of Doxato, Jean Borof, Karakof and Vakef, a
  justice of the peace.

  Having completed our investigation we were about to leave
  Doxato, when a man with distorted features, dashed towards
  us like a madman and asked for a piece of bread. Mr. Buffetti
  recognized in him a millionaire tobacco merchant, whose family
  had been massacred and his properties destroyed. We took
  him along in our carriage to Drama.»

  Testimony of Commander Cardale of the Royal British Navy

  Commander Cardale made certain statements to Mr. Stevens,
  special correspondent of the London Daily Telegraph (see issue of
  July 24, 1913), which the latter summed up as follows:

  «Commander Cardale, an active officer of the British Navy,
  who happened to be at Kavala, and who, on hearing of the
  horrors committed by the Bulgarian troops at Doxato, left im-
  mediately for that place, gave me the following description of
  what met his eyes on reaching the scene of the massacres.

  At the entrance of the town the first thing that met his gaze
  were bands of dogs feeding on human remains. The burnt
  town appeared to be deserted, and a great deal of shouting had
  to be resorted to before some women issued from the ruins.
  By the time he got to the place most of the bodies lying in the
  streets had been removed, but many, for want of grave-
  diggers, had been temporarily deposited at the entrance of the
  village, which explains the horrible sight above mentioned.

  In one courtyard a large number of women and children were
  massacred. The bodies of thirty of them were still there when
  Commander Cardale visited the place. All the bodies had
  bayonet thrusts and bore marks of unspeakable mutilations.
  The walls were spattered with blood to a height of six feet
  from the ground, and he » accounts for this by the narrative
  given him by the surviving inhabitants, who say that the victims
  were not put to death at once, but were slowly brought to their
  end by bayonet thrusts.

  33.

  In one corner of the courtyard he saw huddled together the
  bodies of six little children. Into the courtyard of a rich Turk’s
  house a similar flock of women and children were driven for
  slaughter by the Bulgarians, but before they had time to dis-
  patch them all some broke through the cordon of soldiers placed
  at the entrance and ran upstairs into the house of the Turk,
  seeking refuge under the carpets and divans of the place.

  Commander Cardale found the cushions and carpets slashed
  by sword cuts and the walls reeking with human blood and
  hacked remains. In one of the rooms there was a stove pipe.
  Up this pipe he saw, wedged in, a girl, 7 years of age, who had
  evidently tried to escape in this way, the murderers killing her
  by thrusts from bayonets from below. On the body of the little
  victim he counted four such bayonet wounds. In another room
  he was shown the place, still bespattered with blood, where a
  woman and her child had been crucified on the wall. The im-
  pressions that the bodies had left were plainly visible, as were
  also the holes left by the nails driven through the outstretched
  hands and feet of the victims.

  Throughout the town he personally counted 600 bodies still
  left unburied, mostly of women and children. He verified the
  following story showing how the precepts of Christianity are
  understood by the so-called Christian Bulgarians:

  Thirty Greeks and one Turk sought refuge in the sanctuary
  of a Greek church while the massacres were going on outside.
  A squad of Bulgarian soldiers entered the church. To the
  Greeks they said that if they had found them outside they
  would have killed them all, but, as they were Christians in a
  Christian church, they would spare their lives. But as to the
  Turk, he must die, and suiting the action to the word, they
  killed the Moslem on the steps of the altar.

  Commander Cardale showed me several of the photographs
  he took with his camera, and placed at my disposal any I
  wished to send to England for publication.» 1

  Commander Cardale was questioned by Mr. Andreades, Professor
  of Law at the University of Athens, and he declared that the cor-
  respondent of the London Daily Telegraph reproduced exactly in
  its principal parts the account he gave him of the atrocities. He
  added that the number of dead could not be accurately fixed, but
  that by counting the graves, the bodies and other human remains
  that were strewn everywhere, he estimated that no less than 600
  were killed.

  The commander saw bodies lying six hundred yards outside of

  1 They were published in the Illustrated London News, Aug. 9, 1913.

  .34

  the town limits. They were the bodies of those who tried to get
  away and were cut to pieces by the Bulgarian cavalry. He stated
  that the testimony of all the witnesses he had examined agreed that
  Bulgarian officers of the highest rank participated in the massacres.

  He also confirmed the story that Gypsies and Turks were induced
  to take part in the work of destruction and looting of the pros-
  perous town.

  In the absence of arms, their auxiliaries, who were called in the
  afternoon probably to help complete the work as quickly as possi-
  ble, used sticks and agricultural implements to attack their victims,
  whose end was thus rendered more horrible.

  Testimony of Captain Trappman

  Captain Trappman, after an investigation of his own, cabled to
  his paper, the London Daily Telegraph, in part as follows i 1

  «The French Commission appointed to investigate will find
  ample evidence how the Bulgarian cavalry, followed by in-
  fantry, chased the luckless villagers for miles, the cavalry
  killing or wounding, whilst the infantry mutilated the corpses.»

  Testimony of Vladimir Tordoff

  Mr. Vladimir Tordoff made a summary in French of the corre-
  spondence in Russian he sent to his paper UOutro Rossije of Mos-
  cow. This summary, which was published in the Liberte de
  Salonique July 20, reads as follows :

  «On July 2/15, toward midnight, news reached the general
  headquarters of the Greek army at Hadji-Beylik, of the atroci-
  ties committed by the Bulgarians at Doxato. I was returning
  from the battlefield of Strumnitza which I had just visited
  in a military automobile. Although exhausted with fatigue, I
  asked some of my colleagues, Mr. Puaux of the Paris Temps
  and Mr. Mavroudi of the Debats, to try and obtain from the
  military authorities a vehicle to convey us to Doxato.

  Our request was immediately granted by the military authori-
  ties, and very early the following morning, after hardly three
  hours rest, we were able to start for Doxato.

  We first crossed the bridge of Strouma on foot and on the
  way met a large number of dray-carts carrying wounded and

  !See Daily Telegraph, June 24, 1913.

  35

  supplies. An officer, speaking Russian perfectly, met us and
  placed at our disposal, in accordance with instructions received
  from headquarters, an automobile with two young, brave and
  very experienced chauffeurs.

  Qne of them was a volunteer who came expressly from the
  United States to take part in the war.

  The trip to Doxato was one of the most difficult and tire-
  some we had experienced. We were several times compelled
  to ford streams and pull the automobile, to improvise foot
  bridges from stones and branches of trees, etc.

  It was about nine o’clock the following morning when we
  reached Demir-Hissar. A group of prominent citizens with a
  brokenhearted countenance stopped our vehicle and insisted
  that we go and see the bodies of the martyred victims of Bul-
  gar barbarity.

  The bodies were lying in the courtyard of a house shaded by
  an immense plane-tree around which two Turkish girls with
  picturesque costumes were playing. We had advanced but a
  few steps when a nauseating odor compelled us to stop our
  nostrils. A large number of unburied corpses were already in
  a decomposed state. A group of women standing nearby were
  wringing their hands and crying piteously. We were pro-
  foundly moved at this spectacle.»

  Mr. Tordoff then gives his impressions about the destroyed city
  of Serres, and certain villages of that district which have had the
  same fate, also about Zlakovo where he met a woman whose daugh-
  ters were ravished and her husband killed by the very Bulgarian
  soldiers who accepted their hospitality. Mr. Tordoff continues his
  narrative as follows :

  «At Drama we found the population celebrating with great
  enthusiasm the arrival of the Hellenic troops which entered the
  town the day before amidst general relief.

  About a dozen miles from Drama we faced the ruins of
  Doxato. This prosperous town was destroyed by the Bul-
  garians on the pretext that Greek sharpshooters killed near
  that place a number of Bulgarian soldiers who were retreating
  from Kavala.

  The Bulgarians bombarded Doxato for three hours with the
  aid of four cannon placed on commanding heights, and they set
  different sections of the town on fire. Not being satisfied with
  this, they invited the gypsies to participate in the looting and
  massacre of the Greeks. The slaughter of the people by the
  Bulgarians was frightful. Hundreds of innocent citizens were
  slain. The place was everywhere looted. We saw on the pave-

  f

  36

  ments, among the ruins of the houses and shops, safes that were
  forced open, broken sewing-machines, etc., etc. Women were
  wringing their hands and/Crying in despair. I saw with my own
  eyes children carrying bayonet wounds. I met an old woman
  who had lost everything. She was crying piteously for her five
  children, of the fate of whom she was ignorant. A Greek
  priest was pierced through and through by a bayonet thrust near
  the church door. We saw at different places piles of corpses
  exposed to the sun, and others, half buried, whose heads, arms
  or legs were sticking out of the soil.

  One-half of the population of Doxato disappeared without
  leaving any traces.

  This heartrending spectacle impressed me painfully. Dur-
  ing the entire trip from Hadji-Beylik to Doxato, I felt a terrible
  shame that such savageries were committed by Slavs.»

  Kavala and Drama

  The people of Kavala and Drama have been so terribly oppressed
  during the past few months, that it will be difficult to give an ac-
  curate account in a few words. 1 These cities were at least saved
  from massacre and destruction.

  Kavala owes its escape to a very ingenious stratagem of Admiral
  Coundouriotis. 2 The Bulgarians believing that they were to be sur-
  rounded, abandoned the city, taking with them as hostages Bishop
  Athanase and his secretary, two doctors, the headmaster of the
  Greek school, the dragoman of the Greek consulate, the honorary
  dragoman of the French consulate and the most prominent Greek
  citizens of the town. 8

  1 For complete details see a long article by Gaston Deschamps, an eye-
  witness, which was published in the Paris Temps July 22, 1913. Also an
  article by Mr. Magrini in the Milan Secolo of July 18, which contains also-
  an interview with Mr. Protopapas, the mayor of Kavala. Concerning Drama,
  read the correspondence of Mr. Puaux in the Paris Temps July 21, 1913, and
  that of Mr. Mavroudi in the Journal des Debats, July 24, 1913.

  2 Mr. Deschamps who was on the island of Thasos opposite Kavala at
  the time, describes this stratagem in all its details and characterizes it as
  «one which Themistocles, admiral of the Athenians, would have approved.»
  See article above cited.

  3 Here is the list:

  1. The Bishop of Kavala. 2. P. Lekos, dragoman of the Greek con-
  sulate. 3. P. Candiotis, Hellenic subject and manager of the Bank of Athens.
  4. A. Charissiadis, merchant. 5. Dr. Poulidis. 6. M. Kolokythas, merchant
  and honorary dragoman of the French consulate. 7. Dr. Conoplidis. 8.
  Th. Vratzouhas, agent of the firm of Moriatis & Co., of Manchester. 9*
  Boulgaridis, tobacco merchant, Hellenic subject. 10. C. Ioannou, tobacco-
  merchant, Hellenic subject. 11. A. Alexopoulos, tobacco merchant, Hellenic
  subject. 12. A. Zorbas, manager of the newspaper Simaia. 13. A. Natzos r

  A

  37

  The same tactics were followed at Pravi, a small town northwest
  of Kavala, 1 at Chari-Chaban and other places.

  The prosperous village of Alistrati was saved, thanks to the
  «timely arrival of the Greek army which extinguished the conflagra-
  tion the Bulgarians had started. Official Greek sources also attribute
  the saving of Drama to the rapid march of the 7th Division. Ac-
  cording to Mr. Puaux, however, «Drama suffered little by compari-
  son, thanks to the coolness and the humanity shown by the two
  :principal Bulgarian functionaries, Colonel Guezof and Prefect
  Dobref.» 2

  We bow before the testimony of Mr. Puaux, and, extending our
  -congratulations to these two Bulgarian officials, we can not help
  remarking that the efficacy of their intervention is an additional
  -proof of the heavy responsibility that weighs upon all of their col-
  leagues throughout the rest of Macedonia.

  CHAPTER VII
  THE ATTACKS ON THE CLERGY AND TEACHERS

  The Destruction of the Schools and Historical Monuments

  There are certain crimes among the many horrible ones that have
  «been committed which the universities of Athens feel very keenly.

  Your attention was drawn to the fiendish attacks made against
  the high Macedonian prelates, and the large number of priests that
  iell victims to their faith and fidelity to duty. The acts of violence
  to which so many professors and teachers were subjected have,
  no doubt, aroused your indignation.

  From the correspondence of Mr. George Bourdon in the Paris

  1 Here are the names of the citizens of Pravi carried off by the Bul-
  garians :

  Rev. Econome Papanicolaou, C. Emmanuelides, D. Emmanuelides, K.
  Likides, P. Likides, George Karageorge, E. Hadjistergiou, C. Hadjistergiou,
  C Fanitsas, N. Tascos, S. Joannis, D. Ragas, D. Lambros and Christ
  Mousteniotis.

  2See Paris Temps, July 21, 1913.

  Hellenic subject, employed by the Bank of Athens. 14. Th. Pantazis, com-
  mission merchant. 15. M. Pappadopoulos, secretary to the Archbishop.
  16. I. Yattos. 17. Th. Valimidis. 18. P. Zoulas. 19. D. Tamintzikis. 20. S.
  Phessas. 21. C. Phessas. 22. A. Vassiliadis. 23. D. Economou. 24. G.
  Antoniadis, 25. A Papadopoulos. 26. J. Zorbas, and 27. C. Striminghis.
  The Hellenic government immediately communicated this list to the
  Greek legations abroad with the instruction to protest against this violation
  of the rules of international law, and to demand protection for the lives of
  the Hellenic subjects led away by the Bulgarians.

  V

  38

  Figaro, which we quote below, you may form an idea of the horri-
  ble death which Professor Papapavlos, D.L., suffered. He was
  one of the most distinguished Hellenists, a brilliant scholar, and a
  graduate of the universities of Athens and Leipzig. At the time
  of his death he was the headmaster of the gymnasium at Serres.
  Here is what Mr. Bourdon wrote on July 24, 1913 :

  «The bodies of some of the hostages taken by the Bulgarians
  from Serres will be found in a corn field. We searched for
  them for a long time in vain. Finally one of us exclaimed :
  ‘We are getting near.’

  A stench of putrefaction, a strong, penetrating, persistent
  and sickening smell of decaying flesh, an experience of which
  I had in Casablanca, struck our olfactory nerves. We first
  discovered one corpse, then a second, then a third — seven in
  all. The first was lying about two hundred yards away from
  the second, and three hundred yards approximately separated
  the latter from the other four.

  The last body we found on a slope not far from the others.
  The first poor fellow must have stumbled as he lost his shoe
  and fell three yards forward. Another must have been struck
  on the back. He was lying face down and his whole body was
  half stuck in the muddy field. A third had his skull crushed
  with a gun, and the blow must have been so violent that it
  broke the butt of the gun and threw it a few feet away. We
  found the barrel still loaded with five cartridges in a thicket
  not very far away, and the butt, which was covered with coagu-
  lated blood and hairs, fitted exactly.

  Near the corpse of another victim we found a second broken
  butt. No doubt the murderer must have taken the barrel of
  the gun with him. A fifth was lying on his back, his twisted
  hands and fingers stuck in the soil. His face was black, his
  mouth wide open and he seemed to be still yelling from fright.
  It reminded me of those two petrified corpses one sees at
  Pompeii, with twisted limbs and open mouths, looking, after so*
  many centuries, as if they have not ceased to scream under the
  molten lava.

  Conscious of the sensibilities of my readers, I shall not pro-
  tract the description of this horrible spectacle.

  We armed ourselves with a stern will power, stopped our
  nostrils and with horror-stricken eyes proceeded to the com-
  pletion of the investigation we had undertaken, which we con-
  sidered necessary.

  We took photographs of these frightful remains which we
  are going to publish. 1 One thing is certain, that these notables,.

  1 They were published in L’ Illustration, August 2, 1913.

  39

  like many others, were the victims of the regular army and not
  of the comitadjis although the Bulgarian authorities deny this.
  They were taken prisoners at Serres and forcibly carried off
  by the retreating army.

  The unfortunate victims before our eyes were well dressed
  and had every appearance of gentlemen. That they were from
  Serres, we have no doubt, as three of the bodies were recog-
  nized and identified. ,,

  One of the victims was Professor Papapavlos, and the other two
  Dr. Cryssafis, the best doctor in Serres, and Mr. Stamoulis, the
  manager of the Orient Bank.

  An adequate idea of what the Greek Church and the teachers
  had to suffer in Macedonia and Thrace may be gained by con-
  sulting the official reports of the Bishops which were published in
  the Ecclesiastiki Alitheia, the official organ of the ecumenical
  patriarchate.

  The publication of these reports commenced on July 28, 191 3, 1
  and is far from being completed. No doubt they will be translated
  into French, and the civilized world will then be able to learn how,
  in this twentieth century, such persecutions, recalling the darkest
  times of the religious wars, were conceived and carried into
  execution.

  We shall mention only the case of Eurydice Papa-Apostolou, a
  teacher at Pravi, who lost her reason after she was assaulted by
  Bulgarian soldiers. 2

  We may also mention the well known fact that in Macedonia
  and Thrace the Greek schools were turned into hospitals, barracks
  and stables, so that, in the guise of military necessity, Greek instruc-
  tion was everywhere interrupted. In this way the Bulgarians ex-
  pected to assimilate the Greek population of Macedonia and Thrace
  to that of Eastern Roumelia, which, in spite of the treaty of Berlin
  and other supplementary treaties, was deprived of its churches and
  schools and forced to patronize the Bulgarian.

  The literary world will also be shocked at the numerous acts of
  vandalism against the ancient relics.

  iSee «Ecclesiastiki Alitheia» Nos. 23 and 27.

  2 Read the report of the Bishop of Elefteroupolis published in the afore-
  said paper June 28. This poor girl is now an inmate of the Dafni lunatic
  asylum, near Athens.

  40

  The reports of the Bishops contain ample proof of this statement*
  Not only several objects of ancient art were stolen, but a number
  of inscriptions disappeared or were destroyed.

  The rage shown by the Bulgarians against the inscriptions was
  manifest everywhere, and is partly explained by their fear that the
  Greek inscriptions constituted historical records.

  It appears from a letter of Dr. Economou, ephor of antiquities
  in Macedonia, addressed on June 12, 1913, to his colleague, Pro-
  fessor S. Lambros, that the Bulgarians of Ostrovon destroyed an
  inscription because it contained the name Alexander, which they took
  for that of Alexander the Great.

  These acts of vandalism, or rather these bulgarisms, are nothing
  in comparison to the profanation at Silyvria by the Bulgarian officer
  Kaptsef, of the tomb believed to be that of Emperor Basil, the slayer
  of Bulgarians.

  In the conflagration of Serres many relics belonging to the
  medieval and ancient periods perished, including the magnificent
  Cathedral, a jewel of byzantine architecture, with its priceless con-
  tents; the collection of the antiquities preserved in the Metropolis
  and in the hospital ; the collection of the manuscripts of the diocese
  and those of the gymnasium, together with twenty churches, many
  of which were old, or contained ancient inscriptions, icones or
  sculptures. 2

  CHAPTER VIII
  WHO IS RESPONSIBLE?

  In the course of this lengthy statement, we had several times
  occasion to cite the names of the Bulgarian officers and officials
  who were not only the instigators of the massacres, the looting and
  the burning of the cities, but the leaders as well.

  It is, therefore, a question of official crimes, and any attempt to
  throw the responsibility on the comitadjis will be in vain. This
  truth was established by the actual facts, and strongly proclaimed

  1 See, among the many other reports, those of the Bishops of Heraclee,
  Ganos and Derkos.

  2 Full information regarding the inscriptions and other medieval and
  ancient objects of art, until recently preserved in the Cathedral of Serres,
  will be found in the splendid works of Prof. Papageorgiou (Bysantinische
  Zeitschrift, 1894) and of Messrs. Pedrizet and Chesnay {Monuments de
  VAcademie des Inscriptions, Paris, 1904).

  41

  and confirmed by the consular reports and the statements of the
  foreign consuls at Salonica and by Commander Cardale of the
  British Royal Navy.

  The following editorial appeared in the Paris Temps, which is
  always so well informed, on August 4, 1913 1 1

  «The moral condition of Bulgaria was aggravated by the
  investigation made by the counselor of the French Legation
  at Athens, Mr. du Halgouet, whose worth and character are
  unanimously recognized and respected. This investigation con-
  firms and defines the accusations made by King Constantine.»

  Still more convincing are the official documents found in the
  palace of the Bulgarian Governor at Serres on July 16, 1913. We
  give the principal ones:

  (a) Order No. 8265, dated June 21, by which the Governor of
  Serres, Voulkof, ordered the prefect of Drama to arrest and com-
  mit to some prison in Bulgaria the Greek Bishop of that town and
  the foremost citizens, on the pretext that they were inflaming the
  population.

  (b) Order No. 8391, bearing date June 21, addressed to the
  Governor of Serres, Voulkof, by the Chief-of-Staff, Moustakof,
  contained a list of prominent citizens who were to be imprisoned
  by the latter.

  (c) Document No. 8390, dated June 21, addressed by Voulkof,
  Governor of Serres, to the prefect of Strumnitza, ordered the im-
  prisonment of the Greek Bishop of that town in a Bulgarian
  monastery.

  1 The Paris Temps of July 30 already contained the following dispatch
  from Salonica:

  «Mr. du Halgouet, first secretary of the French legation in Athens and
  Colonel Lepidi, who were ordered by the French government to make an in-
  vestigation on the reported massacre and looting by the Bulgarians, visited
  Serres, Doxato and Demir-Hissar, and made a thorough examination.

  The result, which they incorporated in an official report, agrees in every
  respect with the result of the investigation previously made by the consuls-
  general of Austria and Italy at Salonica. Mr. du Halgouet asserts that
  Serres and Doxato were destroyed in the same manner and after a settled
  plan, not by the comitadjis, but by the regular Bulgarian army which acted
  in accordance with special orders received from higher sources.

  The local civil officials and the chiefs of the Bulgarian police and gen-
  darmerie helped the army in its work of destruction.

  Mr. du Halgouet declared that several Bulgarian officers were among
  the slayers.

  This dispatch was fully confirmed by a long correspondence by Gaston
  Deschamps, published in Le Temps, August 7, 1913.

  w

  42

  (d) Dispatch No. 8256, dated June 21, addressed by the Prime
  Minister of Bulgaria, Mr. Danef, to the military governor of
  Serres, counselled the latter to have the Bishop and the notables
  tried by a court martial before sending them to prison, in order
  to justify their arrest.

  (e) Lastly, dispatch No. 8263 from the military governor of
  Serres to the Bulgarian Commander-in-Chief advising him of the
  arrest of the Bishops of Doiran and Kavala.

  CONCLUSION

  Sir and Very Honorable Colleague :

  This statement, notwithstanding our efforts to abridge it, not-
  withstanding the many atrocities we have omitted, is much longer
  than intended. No doubt you must have observed, if you have had
  the patience to read it through, that not one single fact could be
  denied, and that it is based on unimpeachable testimony. But even
  glancing through it, you must have been convinced that, when you
  were asked by cable three weeks ago to stigmatize these misdeeds
  without precedent in the history of modern warfare, in the name of
  righteousness and Christian morality, we did not exaggerate.

  We expressed the hope that European public opinion would pre-
  vent the repetition of the Macedonian atrocities in that part of
  Thrace which was still occupied by the Bulgarians and which is
  inhabited, almost entirely, by Greeks and Turks.

  Unfortunately, the echo of indignation which the news from
  Macedonia created throughout the civilized world failed to reach
  the ears of the governments at Sofia ; so that Dede-Agatch, Macri,
  Gioumouldjina, Xanthy and other localities in Thrace were made
  the scenes of horrors no less atrocious than those committed in
  Macedonia.

  We thought, however, that this sad deception should not prevent
  us from sending you the present report.

  Bulgaria owes its independence in a great measure to the massa-
  cres of Batak, to the «Bulgarian Atrocities» so eloquently denounced
  by the late Gladstone. At a moment when it is being debated, not-
  withstanding the outcome of war, whether many hundred thousand
  Greeks are to be left under Bulgarian rule, it appears to us neces-
  sary that the civilized world, so justly shocked by the atrocities of

  «1

  43

  which the Bulgars were the victims in 1876, should form a more
  accurate idea of the crimes committed by them in 1913. 1

  Please accept, Dear Sir and Colleague, the assurance of my
  highest consideration.

  Theodore Zaimis,
  Rector of the Universities of Athens,

  Athens, August 31, 1913.

  1 According to an article by J. W. Ozanne, which appeared in the Nine-
  teenth Century, one of the largest English Reviews, on August 1, 1913, «the
  Bulgarian attack against the districts occupied by the Greeks and the Ser-
  vians was accompanied by scenes of unheard of savagery, before which the
  atrocities of Botak, which caused a shiver of horror to run throughout the
  civilized world, pale into insignificance. * * * The subjects of King
  Ferdinand have established a record.»

  1

  https://archive.org/stream/crimesbulgariai00panegoog/crimesbulgariai00panegoog_djvu.txt

 8. Οι Στρατιωτικές Επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 Συνοπτική Αναφορά

  Συντάκτης: Αντ/γος ε.α. ΝΙΚ. ΚΟΛΟΜΒΑΣ

  Εισαγωγή

  Ο «ατυχής», όπως χαρακτηρίστηκε εξωραϊσμένα αλλά στην ουσία ταπεινωτικός και καταστρεπτικός Ε/Τ πόλεμος του 1897, άφησε σε ολόκληρο το Έθνος σοβαρές τραυματικές εμπειρίες.
  Ευτυχώς όμως το πάθημα, κυρίως από την έλλειψη προπαρασκευής, έγινε μάθημα και έτσι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (Α΄ και Β΄) που ακολούθησαν το 1912-13, είχαν αίσια έκβαση και εξεπλήρωσαν ως ένα ικανοποιητικό βαθμό τους πόθους και τα οράματά μας.

  Η Στρατιωτική Προπαρασκευή
  Χρονικά αρχίζει το 1904 και συνεχίζεται έως την έναρξη του Πολέμου
  Η μεγάλη, ωστόσο, ώθηση για τη δημιουργία αξιομάχων ΕΔ, δόθηκε στα επόμενα τρία χρόνια (1909-1912), τόσο από το Στρατιωτικό Σύνδεσμο του 1909 όσο και κυρίως το 1910-1912 από τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο. Μάλιστα αυτός, σε εκδήλωση καλής θελήσεως και ενωτικού πνεύματος, ανεκάλεσε στις ΕΔ τους Πρίγκιπες που είχαν απομακρυνθεί από τον Σ.Σ., ενώ Γενικός Διοικητής του Στρατού ορίσθηκε ο Διάδοχος Κωνσταντίνος.

  Όλες αυτές οι προετοιμασίες εξασφάλισαν, ώστε ο Σ.Ξ., στα πρόθυρα του πολέμου να παρατάξει 7 Μεραρχίες Πεζικού (4 ενεργές και 3 επιστρατευόμενες, 1 Ταξιαρχία Ιππικού, 1 Ανεξάρτητο Σύνταγμα Πεζικού – που αργότερα αναπτύχθηκε σε Μεραρχία – και 8 Τάγματα Ευζώνων. Ένα σύνολο 130 χιλ. ανδρών, 32 χιλ. κτηνών και 5.700 αυτοκινήτων και ζωήλατων.

  Αλλά και στο Ναυτικό μετακλήθηκε Αγγλική αποστολή υπό τον Υποναύαρχο Τάφνελ. Και ακόμη αποκτήθηκαν το νεότευκτο θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ» από την Ιταλία – κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια των Τούρκων –, δύο αντιτορπιλικά πρόσφατα ναυπηγηθέντα, τέσσερα μικρότερα σκάφη και ένα υποβρύχιο το «Δελφίν». Γενικά, δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι ο στόλος μας υπερείχε ποσοτικά του Τουρκικού, όμως η υψηλή ταχύτητα και η ισχύς πυρός του «Αβέρωφ» έκαναν τη διαφορά. Η ύπαρξη του στόλου μας, εβάρυνε αποφασιστικά για τη συμμετοχή της χώρας μας στη συμφωνία των Βαλκανικών Κρατών, διότι ήταν ο μόνος που θα απαγόρευε τις θαλάσσιες μεταφορές στο Αιγαίο, από την Μικρά Ασία και την Συρία δυνάμεως περίπου 250 χιλ. ανδρών για την ενίσχυση των Τουρκικών δυνάμεων του Βαλκανικού Μετώπου.

  Επίσης, στο Ναυτικό προσκολλήθηκαν πάνω από 95 εμπορικά και επιβατικά πλοία, ενώ αποκτήθηκαν ακόμη τέσσερα αεροσκάφη που υπήχθησαν στο Σ.Ξ.

  Θα ήταν εξάλλου παράλειψη, αν δεν γινόταν λόγος για την εθελοντική όσο και συγκινητική στράτευση περίπου έξι χιλιάδων νέων από το Εξωτερικό, αλλά και από την Κύπρο, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Νησιά και κυρίως από την Κρήτη. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και το Σώμα του Ζακύνθιου Αλεξάνδρου Ρώμα με 1.100 άνδρες, καθώς και του Ιταλού Στρατηγού Ριτσιότι Γκαριμπάλντι, γιού του περιώνυμου Γκιουζέπε Γκαριμπάλντι με 2.300 Ιταλούς, τους γνωστούς ερυθροχίτωνες, τα οποία έδρασαν στην Ήπειρο ,στην δύναμη των οποίων είχε ενταχθεί, ως Λοχαγός ο Έλληνας πολιτικός και ποιητής Λορέντζος Μαβίλης ,γεννημένος στην Ιθάκη και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα και ο οποίος στις 28-11-1912 έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις πλαγιές του Δρίσκου ,μεταξύ Ιωαννίνων και Μετσόβου.

  Η Διεξαγωγή των Επιχειρήσεων

  α. Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος

  Η Γενική Επιστράτευση του Ε.Σ. κηρύχθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1912 και του Πολέμου στις 4 Οκτωβρίου, ενώ οι Τούρκοι είχαν επιστρατευθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.

  Ο Ε.Σ. είχε κατανεμηθεί, αφενός μεν στη Στρατιά Θεσσαλίας με δύναμη 110 χιλ. υπό τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, αφετέρου δε στο Τμήμα Ηπείρου με δύναμη λίγο πάνω από 10 χιλ. υπό τον Αντιστράτηγο Κων/νο Σαπουντζάκη.

  Στον Πόλεμο συμμετείχαν και οι γνωστές Βαλκανικές Χώρες με δύναμη η Βουλγαρία 300 χιλ., η Σερβία 220 χιλ. και το Μαυροβούνιο 35 χιλ. ανδρών. Δηλαδή ένα σύνολο 675 χιλ. ανδρών, που αντιπαρατάχθηκε σε δύναμη 345 χιλ. Τουρκικού Στρατού.

  Τους Έλληνες αντιμετώπιζαν, στη Μακεδονία ο Χασάν Ταξίν Πασάς με την Ομάδα Αλιάκμονος των 3 και πλέον Μεραρχιών και στην Ήπειρο ο Αλβανός Εσάτ Πασάς με την ομάδα Ιωαννίνων των 2 Μεραρχιών.

  Οι επιθετικές ενέργειες των δυνάμεών μας, που έπαιρναν για πρώτη φορά το βάπτισμα του πυρός, άρχισαν το πρωί στις 5 Οκτωβρίου. Τα τμήματά μας διάβηκαν τη μεθόριο γραμμή, τη γνωστή Μελούνα, και κινήθηκαν προς την γενική κατεύθυνση Στενά Σαρανταπόρου – Σερβία – Κοζάνη.

  Στις 9 Οκτωβρίου το πρωί εξαπολύθηκε η επίθεση με 3 Μεραρχίες (I, II και III) κατά μέτωπο, δυτικά την IV προς τα Στενά της Πόρτας μεταξύ Πιερίων και Καμβουνίων, ακόμη δυτικότερα την V ΜΠ και την Ταξιαρχία Ιππικού καθώς και το Απόσπασμα Ευζώνων Γεννάδη, σε ευρεία υπερκερωτική κίνηση από τα Δυτικά. Ανατολικά των Στενών Σαρανταπόρου κατευθύνθηκε η VII ΜΠ με το Απόσπασμα Ευζώνων Κωνσταντοπούλου προς τα Στενά της Πέτρας μεταξύ Πιερίων και Ολύμπου. Ως εφεδρεία τηρήθηκε η VI ΜΠ.

  Εδώ, χάριν της ιστορικής αλήθειας θα σημειώσουμε δύο ατυχή περιστατικά. Το πρώτο αφορά στην βραδεία αναδιάταξη του Πυροβολικού λόγω σοβαρών εδαφικών δυσχερειών, με αποτέλεσμα να μην υποστηριχθούν επαρκώς οι μετωπικά επιτιθέμενες Μεραρχίες και να υποστούν σοβαρές απώλειες και το δεύτερο στην αδράνεια της Ταξιαρχίας Ιππικού και του Αποσπάσματος Γεννάδη να κινηθούν δραστήρια από Δυτικά, να καταλάβουν τον Πόρο της Ζάμπουρδας στον Αλιάκμονα ποταμό και να αποκόψουν την υποχώρηση των Τούρκων, οι οποίοι τελικά διέφυγαν
  Η έγκαιρη, εν τούτοις, ενέργεια της IV ΜΠ με τη διάνοιξη των Στενών της Πόρτας, υποχρέωσε τους Τούρκους να υποχωρήσουν προ της απειλής να εγκλωβιστούν κι έτσι οι Δυνάμεις μας στις 10 Οκτωβρίου απελευθέρωσαν τα Σέρβια, όπου οι υποχωρούντες Τούρκοι εσφάγιασαν 75 προκρίτους, κατοίκους και ιερείς, δείγμα της βαρβαρότητάς τους.

  Εν συνεχεία, τα τμήματά μας πέρασαν τον Αλιάκμονα και στις 11 Οκτωβρίου εισήλθαν αμαχητί στην πλημμυρισμένη από τη γαλανόλευκη Κοζάνη.

  Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες της Κυβερνήσεως για ταχεία κάθοδο των Βουλγάρων προς την Θεσσαλονίκη, ώθησαν τις Δυνάμεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι ο όγκος της Στρατιάς, πλην της V ΜΠ που κινήθηκε προς την Πτολεμαΐδα (Καϊλάρια), δια των διαβάσεων Βερμίου και Πιερίων κατήλθε στην Πεδιάδα Ημαθίας, κατέλαβε αμαχητί στις 16 Οκτωβρίου την Βέροια και προήλασε προς τα Γιαννιτσά, την Ιερή πόλη των Τούρκων, όπου και δόθηκε η ομώνυμη μάχη.

  Η σύγκρουση το πρωί της 19ης Οκτώβρη, με 5 Ελληνικές Μεραρχίες σχεδόν σε παράταξη, υπήρξε πεισματώδης. Επαναλήφθηκε την επομένη και η ισχυρή πίεση την οποία δέχτηκαν οι Τούρκοι μαζί με τον φόβο εγκλωβισμού, τους ανάγκασαν σε υποχώρηση, με αποτέλεσμα περί την μεσημβρία της 20ης Οκτωβρίου οι πρώτες Ελληνικές Μονάδες να εισέλθουν στα Γιαννιτσά.

  Μετά τη νικηφόρο μάχη, η Στρατιά συνέχισε την προέλασή της προς την Θεσσαλονίκη και εγκατέστησε το Στρατηγείο της στο χωριό Γέφυρα (Τόπσιν) εγγύς Αξιού Ποταμού, όπου στις 24 Οκτωβρίου δέχτηκε αντιπροσωπεία για συνομιλίες προς παράδοση.
  Εν τω μεταξύ, η από Κοζάνη κινηθείσα προς ΒΔ V ΜΠ προς κάλυψη του αριστερού της Στρατιάς, υπέστη στις 24 Οκτωβρίου αιφνιδιασμό στα έλη του Αμυνταίου, που παρ’ ολίγον να καταλήξει σε άτακτη φυγή. Ευτυχώς οι Τούρκοι δεν εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση και τα πράγματα αποκαταστάθηκαν.

  Πάντως, στο σημείο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να θυμίσουμε ότι στα 500 χρόνια περίπου απάνθρωπης σκλαβιάς στην Μακεδονία, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσεως, είχαν συντελεσθεί μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και εξισλαμισμοί Ελλήνων Χριστιανών. Αρκετές περιοχές είχαν στην υπόψη περίοδο συμπαγείς Μωαμεθανικούς και όχι μόνο πληθυσμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Θεσσαλονίκη, όπου από δημογραφικής πλευράς προηγούνταν οι Εβραίοι και ακολουθούσαν κατά σειρά οι Τούρκοι, οι Έλληνες, οι Βούλγαροι και άλλοι. Μπορούμε συνεπώς να διατυπώσουμε την άποψη, μιλώντας ιστορικά και όχι συναισθηματικά, πράγμα που μας επιτρέπει το υψηλής στάθμης ακροατήριο, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στα Γιαννιτσά, αλλά και στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, πολεμούσαμε σε εχθρικό περιβάλλον, και εκεί κυρίως πρέπει να αποδοθεί ο αιφνιδιασμός του Αμυνταίου (Σόροβιτς).

  Επανερχόμενοι στις συνομιλίες για την παράδοση της Θεσσαλονίκης, τελικά ο Χασάν Ταξίν Πασάς πείσθηκε για το μάταιο του αγώνα και προτίμησε να παραδώσει την πόλη στην Ελληνική Στρατιά, απορρίπτοντας σχετική πρόταση των Βουλγάρων, αλλά και σχετικές νύξεις των Σέρβων.
  Το πρωτόκολλο παραδόσεως υπογράφηκε εκ μέρους των Ελλήνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Στρατιάς Αντ/ρχη Βίκτωρα Δούσμανη και τον Λοχαγό Ιωάννη Μεταξά κι έτσι η Θεσσαλονίκη μετά από 482 χρόνια Τουρκικής σκλαβιάς (από το 1430) απελευθερωνόταν στις 26 Οκτωβρίου ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.
  Παραδόθηκαν περίπου 1.000 Αξιωματικοί και 25.000 Οπλίτες, ενώ κυριεύθηκε άφθονο πολεμικό υλικό.
  Εν τω μεταξύ, ύστερα από Βουλγαρικές παρακλήσεις, ο Κωνσταντίνος καλόπιστα συγκατένευσε και δύο Τάγματά τους καταυλίσθησαν στην Θεσσαλονίκη.

  Μετά την κατάληψη της πόλης, όπου έσπευσε σκόπιμα να εγκατασταθεί και ο βασιλέας Γεώργιος Α΄, μέρος της Στρατιάς στράφηκε προς την Δυτική Μακεδονία. Στις 7 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Φλώρινα, ενώ την ίδια ημέρα οι Σέρβοι καταλάμβαναν το Ελληνικότατο Μοναστήρι. Κατόπιν στις 11 Νοεμβρίου τμήματά μας εισήλθαν στην Καστοριά μετά από αγώνα και στις 7 Δεκεμβρίου καταλάμβαναν την Κορυτσά. Παράλληλα οι μεν Μαυροβούνιοι κυρίευαν εδάφη στην Β. Αλβανία και πολιορκούσαν την Σκόδρα, ενώ οι Βούλγαροι εισέβαλαν στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, επίσης στη Δυτική Θράκη και σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Θράκης, πολιορκώντας την Ανδριανούπολη.
  Ταυτόχρονα με τον αγώνα στον ηπειρωτικό χώρο, δυνάμεις του Ναυτικού με αγήματά τους, συνεργαζόμενες με τμήματα του Στρατού μεταφερόμενες με επίτακτα πλοία, απελευθέρωναν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων της Ίμβρου και Τενέδου, όχι όμως και τα Δωδεκάνησα που τελούσαν από τις αρχές το 1912 υπό Ιταλική κατοχή.
  ………………………..
  ……………………….

 9. …………………………..
  …………………………..
  Η κυριαρχία του στόλου μας στο Αιγαίο ήταν αδιαφιλονίκητη. Και στις δύο φορές που ο Τουρκικός Στόλος επιχείρησε να εξέλθει από τα Στενά του Ελλησπόντου και έλαβαν χώρα οι ναυμαχίες της Έλλης (8 Δεκεμβρίου) και της Λήμνου ( 5 Ιανουαρίου 1913), ο άξιος και εύτολμος Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης τον ανάγκασε, με σοβαρές απώλειες και σημαντικές ζημιές, να ανακρούσει πρύμναν και να καταφύγει στην ασφάλεια των Στενών.
  Ένα παράτολμο ναυτικό επεισόδιο της περιόδου, που δείχνει το υψηλό ηθικό και την μαχητικότητα των Ναυτικών μας, ήταν αυτό της καταδρομής του τορπιλοβόλου 11 με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ν. Βότση τη νύχτα στις 18 Οκτωβρίου στον επιμελώς οχυρωμένο και ναρκοθετημένο λιμένα της Θεσσαλονίκης. Με δύο τορπίλες έπληξε το σχετικά παροπλισμένο ημιθωρηκτό Φέτχ-Ι-Μπουλέντ και το βύθισε.
  Ακόμη ναυτικά αγήματα κατέλαβαν τον λαιμό της Χαλκιδικής και απέτρεψαν την είσοδο Βουλγαρικών Στρατευμάτων, ενώ Σώματα Προσκόπων απελευθέρωσαν την Χαλκιδική στις23 Οκτωβρίου.
  Σημαντικές επίσης υπηρεσίες προσέφερε και η νεοσύστατη Αεροπορική δύναμη με αναγνωρίσεις και παροχή πληροφοριών για τις κινήσεις του αντιπάλου.
  Παράλληλα, στο μέτωπο της Ηπείρου ο Στρατηγός Σαπουντζάκης, με περιορισμένη δύναμη 10 χιλ. περίπου ανδρών τηρούσε μάλλον αμυντική στάση έναντι των υπερτέρων Τουρκικών δυνάμεων, περίπου 20 χιλ. Παρ’ όλα αυτά, βελτίωσε σταδιακά τις θέσεις του, καταλαμβάνοντας μέχρι τέλους Οκτωβρίου το Γρίμποβο (6), την Φιλιππιάδα (12), την Πρέβεζα (21), τα Πέντε Πηγάδια (28) και το Μέτσοβο (31). Από τις 10 Ιανουαρίου 1913, όμως, το κύριο βάρος της προσπάθειας μεταφέρθηκε στην Ήπειρο. Τη διεύθυνση των επιχειρήσεων ανέλαβε ο Διάδοχος και με σοβαρές ενισχύσεις από την Θεσσαλονίκη που μεταφέρθηκαν με πλοία, στις 20 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκε η γενική επίθεση για την εκπόρθηση της φύσει–θέσει οχυρής τοποθεσίας του Μπιζανίου και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Οι τολμηρές διεισδύσεις, κυρίως, των Ευζωνικών Ταγμάτων του Ιατρίδη και Βελισσαρίου από Δυτικά, αλλά και η ισχυρή κατά μέτωπον πίεση, επέφεραν το ποθητό αποτέλεσμα και στις 21 Φεβρουαρίου ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε θριαμβευτικά στην πόλη μετά την συνθηκολόγηση των Τουρκικών Δυνάμεων και την παράδοση περίπου 20.000 ανδρών.
  Εν συνεχεία ο Στρατός μας προήλασε στην Β. Ήπειρο και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου απελευθέρωσε το Αργυρόκαστρο (3), τους Αγίους Σαράντα (3), την Πρεμετή (27 Φεβ.), το Τεπελένι (4) και την Κλεισούρα (3), ενώ η Χειμάρρα είχε απελευθερωθεί στις 5 Νοεμβρίου 1912. Στην προσπάθεια αυτή μεγάλη υπήρξε και η συμμετοχή του Στόλου με αποβατικά αγήματα και κυρίως με υποστήριξη δια πυρών και ανεφοδιασμό από θαλάσσης.
  Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης του Λονδίνου στις 17 Μαΐου 1913.

  Β΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
  Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος άρχισε στις 16 Ιουνίου 1913 και περατώθηκε στις 18 Ιουλίου. Δηλαδή ένας πόλεμος 30 περίπου ημερών, αρκετά συντομότερος του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, αλλά κατά πολύ αιματηρότερος, λόγω αφενός της εξαιρετικά πείσμονος αντιστάσεως των Βουλγάρων, αμυνομένων υπέρ βωμών και εστιών και αφετέρου των θηριωδιών που διέπραξαν σε βάρος του αμάχου πληθυσμού, κυρίως Ελλήνων αλλά και Τούρκων. Οι Βούλγαροι αλαζόνες και άπληστοι, οραματιζόμενοι την Μεγάλη Βουλγαρία της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου (1878) και θεωρούντες εαυτούς ως τους Πρώσους των Βαλκανίων, διαθέτοντες συνάμα τον μεγαλύτερο και αρτιότερα εξοπλισμένο και Εκπαιδευμένο Στρατό, 300 χιλ. και πλέον ανδρών, μετά από σειρά προηγηθέντων επεισοδίων, επετέθησαν αιφνιδιαστικά και ταυτόχρονα στις 16/17 Ιουνίου, τόσο κατά των Ελλήνων στην Ελευθερούπολη, Νιγρίτα και Παγγαίο, όσο και κατά των Σέρβων στο Ιστιπ και Γευγελή. Ήδη από τις 19 Μαΐου Ελλάς και Σερβία είχαν συνάψει συμφωνία και με απόρρητο (μυστικό) πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας, για την αντιμετώπιση της Βουλγαρικής επιθετικότητας.
  Η Ελληνική αντίδραση υπήρξε άμεση. Την επόμενη νύχτα αιχμαλωτίσθηκαν, μετά από αιματηρές συγκρούσεις, όλα τα Βουλγαρικά Τμήματα στην Θεσσαλονίκη. Και το πρωί στις 19 Ιουνίου άρχισε η προέλαση των Δυνάμεών μας προς Κιλκίς και Λαχανά, με Αρχιστράτηγο τον βασιλέα πλέον Κωνσταντίνο, μετά τη δολοφονία του πατρός του Γεωργίου Α΄ στην Θεσσαλονίκη στις 5 Μαρτίου.
  Οι Δυνάμεις των Βουλγάρων στην περιοχή, ανέρχονταν σε 70 χιλ. περίπου υπό τον Αντιστράτηγο Ιβάνωφ, διοικητή της 2ης Στρατιάς. Η μάχη διήρκησε επί τριήμερον και ήταν σκληρότατη με μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν. Ο αγώνας υπήρξε τόσο πείσμων, ώστε κυριολεκτικά θυσιάστηκαν 10 Δ/τές Συνταγμάτων και Ταγμάτων. Οι αδυσώπητοι Βούλγαροι, υποχωρούντες σε όλα τα μέτωπα προς της χώρα τους, διέπρατταν φοβερά εγκλήματα. Την εκδικητική μανία τους στην Ελλάδα πλήρωσαν ακριβά η Νιγρίτα, οι Σέρρες, το Σιδηρόκαστρο και προπαντός το μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, αλλά και οι κάτοικοι των χωρίων της περιοχής.
  Οι αγριότητες αυτές – οι ξένοι παρατηρητές, ακόμη και οι Τούρκοι, τις ονόμασαν φρικαλεότητες – εξόργισαν τον Κωνσταντίνο σε τέτοιο βαθμό ώστε, παραφράζοντας τον γνωστό Ρωμαίο τιμητή (κήνσορα) Κάτων, που είχε πει για την Καρχηδόνα την ιστορική φράση ότι έπρεπε να καταστραφεί (Cartago delenda est) ανέκραξε: η Βουλγαρία πρέπει να καταστραφεί (Bulgaria delenda est). Έτσι άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί η επιμονή του, να υπογράψουν οι Βούλγαροι συνθηκολόγηση άνευ όρων επί του πεδίου της μάχης και ώθησε τον Στρατό μας, παράτολμα μέχρι την Τζουμαγιά, 90 χιλ. βόρεια από τα σημερινά μας σύνορα, ατενίζοντας την Σόφια.
  Ο Ελληνικός Στρατός, μετά τις νικηφόρες μάζες 19-21 Ιουνίου στο Κιλκίς Λαχανά, κινήθηκε προς βορρά σε 2 φάλαγγες:
  Η αριστερή με τον όγκο των Δυνάμεών μας (5 Μεραρχίες), αφού κατέλαβε με αγώνα στις 23 Ιουνίου τον ζωτικό κόμβο της Δοϊράνης, διέσχισε το Δυτικό Μπέλες. Εκεί οι Σέρβοι από την Γευγελή αδράνησαν, ενώ θα μπορούσαν να αποκόψουν τους υποχωρούντες Βουλγάρους
  Ο Στρατός μας κατόπιν κινήθηκε προς Ανατολάς κατά μήκος της κοιλάδας του Στρούμνιτσα πoταμού, του κυριότερου παραποτάμου του Στρυμόνα , στη συμβολή του οποίου με 4 Μεραρχίες, έχοντας καταλάβει το Πετρίτσι, στράφηκε προς Βορρά ακολουθώντας την κοιλάδα του. Ήδη προηγουμένως μια Μεραρχία, αφού κατέλαβε την Στρώμνιτσα, συνέχισε προς Βορρά κατά μήκος των Δυτικών απολήξεων του όρους Όρβηλος προς Πέχτσεβο – Τσάρεβο Σέλο(άνω κοιλάδα Μπρεγκάλνιτσα ,παραποτάμου Αξιού π.)
  .
  Η δεξιά φάλαγγα (2 Μεραρχίες και η Ταξιαρχία Ιππικού) δια των διαβάσεων των Κρουσίων πέρασε την πεδιάδα της Ροδοπόλεως και έφθασε στον μέσο ρου του Στρυμώνα. Εκεί στο ύψος του οχυρού Ρούπελ συνενώθηκε με την αριστερή και συνέχισαν την προς βορρά κίνηση κατά μήκος της κοιλάδας του Στρυμώνα. Πιο πριν μία Μεραρχία της κινήθηκε ανατολικότερα του όρους Πιρίν προς το (παλαιό) Νευροκόπι – Μπάνσκο.
  Εν συνεχεία, η κυρία φάλαγγα εξεπόρθησε αρχικά την φύσει – θέσει οχυρή τοποθεσία των στενών της Κρέσνας, μήκους 16 χλμ. από 6-10 Ιουλίου και κατόπιν συνέχισε τον επικό αγώνα της στο χώρο του Σιμιτλή 11-14 Ιουνίου και της Τζουμαγιάς 15-18, ενώ οι δευτερεύουσες προσπάθειες Δυτικά του Ορβήλου και Ανατολικά του Πιρίν σημείωναν ικανοποιητική πρόοδο.
  Εδώ θα επισημάνουμε μια εξαιρετικά σοβαρή παρασπονδία των Σέρβων «φίλων» μας. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν υποχρέωση βάσει του κοινού σχεδίου να επιχειρούν παράλληλα, καλυπτόμενοι αμοιβαίως, όταν ο Στρατός μας έφθασε στο ύψος του Σιμιτλή, δηλαδή 60 περίπου χιλιόμετρα βορειότερα από τα σημερινά μας σύνορα, πιεζόμενοι από τους Ρώσους ή και έχοντες επιτύχει τους κύριους αντικειμενικούς τους σκοπούς, ανέκοψαν απροειδοποίητα την προχώρησή τους. Απόρροια τούτου και παρά τις επανειλημμένες αγωνιώδεις εκκλήσεις μας, ήταν να μείνει ακάλυπτο για αρκετό χρόνο το αριστερό μας πλευρό και οι Βούλγαροι, απαγκιστρωμένοι από τους Σέρβους, να στραφούν εναντίον μας και να διατρέξουμε τον έσχατο κίνδυνο συντριβής. Εκεί οι απώλειές μας υπήρξαν βαρύτατες και η καταστροφή αποτράπηκε χάρη στον υπερήρωα Έλληνα μαχητή.
  Εν τω μεταξύ, η μεταφερθείσα ατμοπλοϊκώς από την Ήπειρο VIII Μεραρχία απελευθέρωσε την Ξάνθη 12 Ιουλίου, και την Κομοτηνή 15 Ιουλίου, ενώ με τη σύμπραξη Στρατού και Ναυτικού, απελευθερώθηκαν η Καβάλα στις 23 Ιουνίου, η Αλεξανδρούπολη 12 Ιουλίου και το Πόρτο Λάγος 16 Ιουλίου.
  Οι νικηφόρες μάχες εντός της Βουλγαρίας και κυρίως η εισβολή, χωρίς σχεδόν αντίσταση, των Ρουμανικών δυνάμεων από βορρά, είχαν σαν αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό της σε σύναψη ανακωχής και κατάπαυση του πυρός στις 18 Ιουλίου 1913. Παράλληλα, οι Τούρκοι είχαν ανακτήσει την Ανατολική Θράκη, που είχαν απολέσει από τους Βουλγάρους στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
  Τελικά, στις 28 του ιδίου μηνός υπεγράφη, κάτω από απαράδεκτες παρεμβάσεις κυρίως σε βάρος μας των Μεγάλων Δυνάμεων, στο Βουκουρέστι, συνθήκη Ειρήνης. Η Ελλάδα είχε βεβαίως κερδίσει την Ήπειρο ,την Μακεδονία,τα νησιά του Αν. Αιγαίου και την(αυτόνομη )Κρήτη, υποχρεωθείσα όμως να εκκενώσει τα μεγάλης εκτάσεως εντός της Βουλγαρίας σε βάθος καταληφθέντα με τη λόγχη εδάφη ,παρά τα κρατούντα στο Διεθνές Δίκαιο του πολέμου, περιορισθείσα τελικώς στα σημερινά προβληματικά μας σύνορα επί του όρους Μπέλες, αντί τουλάχιστον στην κοιλάδα του Στρούμνιτσα ποταμού, όπου οι πόλεις Στρούμνιτσα, Πετρίτσι και το εγγύς Μελένικο, με σημαντικό Ελληνικό πληθυσμό. Τραγική ήταν η εικόνα που παρουσίαζαν τα καραβάνια των ξεσπιτωμένων Ελλήνων προσφύγων που ακολουθούσαν τους αποχωρούντες Ελληνικούς Σχηματισμούς, προκειμένου να αποφύγουν την εκδικητική μανία των Βουλγάρων.
  . Αλλά, δυστυχώς, αναγκασθήκαμε, επίσης, να επιστρέψουμε τον Οκτώβριο 1913 στους ηττημένους Βουλγάρους την προ τριμήνου απελευθερωθείσα Δυτική Θράκη και να εγκαταλείψουμε αργότερα, αρχές του 1914 την Β. Ήπειρο, έναντι διατηρήσεως των νησιών του Αν Αιγαίου .Ευτυχώς, κρατήσαμε την Καβάλα, χάρη στην σθεναρή παρέμβαση του Κωνσταντίνου προς τον γυναικάδελφό του Κάιζερ Γουλιέλμο.
  Παρ’ όλα αυτά, ήταν μεγάλα τα κέρδη από τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους. Τεράστιες όμως ήταν και οι απώλειές μας σε ανθρώπινο δυναμικό: 41.555 Αξιωματικοί και Οπλίτες (νεκροί – τραυματίες και αγνοούμενοι) από τον Στρατό, 29 από το Ναυτικό και 2 Αξιωματικοί από την Αεροπορία, χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε τις εκτεταμένες σφαγές των αμάχων και τις τεράστιες υλικές ζημιές.
  Η χώρα μας διπλασιάστηκε σε έκταση: από τα 64 τ.χιλ. αυξήθηκε στα 120 και ο πληθυσμός από 2,6 εκατ. στα 4,7 περίπου, αν και ο επιπλέον πληθυσμός ήταν ανομοιογενής, με πλεονάζοντες, ιδίως στη Μακεδονία τους Μουσουλμάνους. Τελικά, ομοιογένεια επιτεύχθηκε το 1929, μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών, υποχρεωτικές και προαιρετικές, που έλαβαν χώρα κατά την δεκαετία του1920,χωρίς να παραβλέπονται οι μετακινήσεις πληθυσμών ,κυρίως λόγω διωγμών κατά την πρώτη20ετία του 1920(Μακεδονικός αγώνας 1904-1908,κίνημα Νεοτούρκων 1908,Βαλκανικοί πόλεμοι 1912,Α΄ΠΠ1914-1918) .
  Η Ελλάδα πάντως ανδρώθηκε, έγινε βιώσιμη και υπολογίσιμη δύναμη.
  Μέγα, τελικώς επίτευγμα που οφείλεται:

  Στο όραμα και στη διορατικότητα της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας.
  Στη σωστή προετοιμασία των Ε.Δ. και του Λαού, ιδίως κατά τα τελευταία προ του πολέμου έτη (1909-1912), αλλά και κυρίως στην από κοινού δράση με άλλα Βαλκανικά κράτη, κατά περίπτωση.
  Στην ορθή εκτίμηση για τις προθέσεις των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, ως προς το Ανατολικό Ζήτημα (συρρίκνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ανακατανομή των εδαφών της, ιδίως στον ευρωπαϊκό χώρο).
  Στην κυριαρχία του Στόλου μας στο Αιγαίο η οποία συνετέλεσε, αφενός μεν στην απελευθέρωση τον Ιούλιο 1913 της Δυτικής Θράκης(προσωρινά) και των νησιών του Αν. Αιγαίου ,αφετέρου δε και κυρίως στην απαγόρευση των μεταφορών δια θαλάσσης από τους Τούρκους, με αποτέλεσμα να μη φθάσουν ποτέ ενισχύσεις περίπου 250 χιλ. ανδρών από την Μικρά Ασία και την Συρία στα Βαλκάνια.
  Στη στροφή της Στρατιάς προς την Θεσσαλονίκη, που υπήρξε το προοίμιο του επιτυχούς Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.
  Και πάνω απ’ όλα:
  Στην ομοψυχία και ενότητα Στρατού και Λαού, Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, αλλά και στο ξεδίπλωμα στρατιωτικών αρετών και πνεύματος αυτοθυσίας υψηλού επιπέδου από Αξιωματικούς και Οπλίτες, στρατευμένους και εθελοντές.

  Του Αντ/γου ε.α. ΝΙΚ. ΚΟΛΟΜΒΑ Επίτιμου Δ/του Γ΄Σ.Σ. Πτυχιούχου Νομικής Α.Π.Θ.

  Η Στρατιωτική Προπαρασκευή
  Χρονικά αρχίζει το 1904 και συνεχίζεται έως την έναρξη του Πολέμου
  Η μεγάλη, ωστόσο, ώθηση για τη δημιουργία αξιομάχων ΕΔ, δόθηκε στα επόμενα τρία χρόνια (1909-1912), τόσο από το Στρατιωτικό Σύνδεσμο του 1909 όσο και κυρίως το 1910-1912 από τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο. Μάλιστα αυτός, σε εκδήλωση καλής θελήσεως και ενωτικού πνεύματος, ανεκάλεσε στις ΕΔ τους Πρίγκιπες που είχαν απομακρυνθεί από τον Σ.Σ., ενώ Γενικός Διοικητής του Στρατού ορίσθηκε ο Διάδοχος Κωνσταντίνος.

  Όλες αυτές οι προετοιμασίες εξασφάλισαν, ώστε ο Σ.Ξ., στα πρόθυρα του πολέμου να παρατάξει 7 Μεραρχίες Πεζικού (4 ενεργές και 3 επιστρατευόμενες, 1 Ταξιαρχία Ιππικού, 1 Ανεξάρτητο Σύνταγμα Πεζικού – που αργότερα αναπτύχθηκε σε Μεραρχία – και 8 Τάγματα Ευζώνων. Ένα σύνολο 130 χιλ. ανδρών, 32 χιλ. κτηνών και 5.700 αυτοκινήτων και ζωήλατων.
  Αλλά και στο Ναυτικό μετακλήθηκε Αγγλική αποστολή υπό τον Υποναύαρχο Τάφνελ. Και ακόμη αποκτήθηκαν το νεότευκτο θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ» από την Ιταλία – κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια των Τούρκων –, δύο αντιτορπιλικά πρόσφατα ναυπηγηθέντα, τέσσερα μικρότερα σκάφη και ένα υποβρύχιο το «Δελφίν». Γενικά, δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι ο στόλος μας υπερείχε ποσοτικά του Τουρκικού, όμως η υψηλή ταχύτητα και η ισχύς πυρός του «Αβέρωφ» έκαναν τη διαφορά. Η ύπαρξη του στόλου μας, εβάρυνε αποφασιστικά για τη συμμετοχή της χώρας μας στη συμφωνία των Βαλκανικών Κρατών, διότι ήταν ο μόνος που θα απαγόρευε τις θαλάσσιες μεταφορές στο Αιγαίο, από την Μικρά Ασία και την Συρία δυνάμεως περίπου 250 χιλ. ανδρών για την ενίσχυση των Τουρκικών δυνάμεων του Βαλκανικού Μετώπου.
  Επίσης, στο Ναυτικό προσκολλήθηκαν πάνω από 95 εμπορικά και επιβατικά πλοία, ενώ αποκτήθηκαν ακόμη τέσσερα αεροσκάφη που υπήχθησαν στο Σ.Ξ.
  Θα ήταν εξάλλου παράλειψη, αν δεν γινόταν λόγος για την εθελοντική όσο και συγκινητική στράτευση περίπου έξι χιλιάδων νέων από το Εξωτερικό, αλλά και από την Κύπρο, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Νησιά και κυρίως από την Κρήτη. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και το Σώμα του Ζακύνθιου Αλεξάνδρου Ρώμα με 1.100 άνδρες, καθώς και του Ιταλού Στρατηγού Ριτσιότι Γκαριμπάλντι, γιού του περιώνυμου Γκιουζέπε Γκαριμπάλντι με 2.300 Ιταλούς, τους γνωστούς ερυθροχίτωνες, τα οποία έδρασαν στην Ήπειρο ,στην δύναμη των οποίων είχε ενταχθεί, ως Λοχαγός ο Έλληνας πολιτικός και ποιητής Λορέντζος Μαβίλης ,γεννημένος στην Ιθάκη και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα και ο οποίος στις 28-11-1912 έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις πλαγιές του Δρίσκου ,μεταξύ Ιωαννίνων και Μετσόβου.

  Η Διεξαγωγή των Επιχειρήσεων
  α. Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος
  Η Γενική Επιστράτευση του Ε.Σ. κηρύχθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1912 και του Πολέμου στις 4 Οκτωβρίου, ενώ οι Τούρκοι είχαν επιστρατευθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.
  Ο Ε.Σ. είχε κατανεμηθεί, αφενός μεν στη Στρατιά Θεσσαλίας με δύναμη 110 χιλ. υπό τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, αφετέρου δε στο Τμήμα Ηπείρου με δύναμη λίγο πάνω από 10 χιλ. υπό τον Αντιστράτηγο Κων/νο Σαπουντζάκη.
  Στον Πόλεμο συμμετείχαν και οι γνωστές Βαλκανικές Χώρες με δύναμη η Βουλγαρία 300 χιλ., η Σερβία 220 χιλ. και το Μαυροβούνιο 35 χιλ. ανδρών. Δηλαδή ένα σύνολο 675 χιλ. ανδρών, που αντιπαρατάχθηκε σε δύναμη 345 χιλ. Τουρκικού Στρατού.
  Τους Έλληνες αντιμετώπιζαν, στη Μακεδονία ο Χασάν Ταξίν Πασάς με την Ομάδα Αλιάκμονος των 3 και πλέον Μεραρχιών και στην Ήπειρο ο Αλβανός Εσάτ Πασάς με την ομάδα Ιωαννίνων των 2 Μεραρχιών.
  Οι επιθετικές ενέργειες των δυνάμεών μας, που έπαιρναν για πρώτη φορά το βάπτισμα του πυρός, άρχισαν το πρωί στις 5 Οκτωβρίου. Τα τμήματά μας διάβηκαν τη μεθόριο γραμμή, τη γνωστή Μελούνα, και κινήθηκαν προς την γενική κατεύθυνση Στενά Σαρανταπόρου – Σερβία – Κοζάνη.

  Στις 9 Οκτωβρίου το πρωί εξαπολύθηκε η επίθεση με 3 Μεραρχίες (I, II και III) κατά μέτωπο, δυτικά την IV προς τα Στενά της Πόρτας μεταξύ Πιερίων και Καμβουνίων, ακόμη δυτικότερα την V ΜΠ και την Ταξιαρχία Ιππικού καθώς και το Απόσπασμα Ευζώνων Γεννάδη, σε ευρεία υπερκερωτική κίνηση από τα Δυτικά. Ανατολικά των Στενών Σαρανταπόρου κατευθύνθηκε η VII ΜΠ με το Απόσπασμα Ευζώνων Κωνσταντοπούλου προς τα Στενά της Πέτρας μεταξύ Πιερίων και Ολύμπου. Ως εφεδρεία τηρήθηκε η VI ΜΠ.
  Εδώ, χάριν της ιστορικής αλήθειας θα σημειώσουμε δύο ατυχή περιστατικά. Το πρώτο αφορά στην βραδεία αναδιάταξη του Πυροβολικού λόγω σοβαρών εδαφικών δυσχερειών, με αποτέλεσμα να μην υποστηριχθούν επαρκώς οι μετωπικά επιτιθέμενες Μεραρχίες και να υποστούν σοβαρές απώλειες και το δεύτερο στην αδράνεια της Ταξιαρχίας Ιππικού και του Αποσπάσματος Γεννάδη να κινηθούν δραστήρια από Δυτικά, να καταλάβουν τον Πόρο της Ζάμπουρδας στον Αλιάκμονα ποταμό και να αποκόψουν την υποχώρηση των Τούρκων, οι οποίοι τελικά διέφυγαν
  Η έγκαιρη, εν τούτοις, ενέργεια της IV ΜΠ με τη διάνοιξη των Στενών της Πόρτας, υποχρέωσε τους Τούρκους να υποχωρήσουν προ της απειλής να εγκλωβιστούν κι έτσι οι Δυνάμεις μας στις 10 Οκτωβρίου απελευθέρωσαν τα Σέρβια, όπου οι υποχωρούντες Τούρκοι εσφάγιασαν 75 προκρίτους, κατοίκους και ιερείς, δείγμα της βαρβαρότητάς τους.
  Εν συνεχεία, τα τμήματά μας πέρασαν τον Αλιάκμονα και στις 11 Οκτωβρίου εισήλθαν αμαχητί στην πλημμυρισμένη από τη γαλανόλευκη Κοζάνη.
  Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες της Κυβερνήσεως για ταχεία κάθοδο των Βουλγάρων προς την Θεσσαλονίκη, ώθησαν τις Δυνάμεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι ο όγκος της Στρατιάς, πλην της V ΜΠ που κινήθηκε προς την Πτολεμαΐδα (Καϊλάρια), δια των διαβάσεων Βερμίου και Πιερίων κατήλθε στην Πεδιάδα Ημαθίας, κατέλαβε αμαχητί στις 16 Οκτωβρίου την Βέροια και προήλασε προς τα Γιαννιτσά, την Ιερή πόλη των Τούρκων, όπου και δόθηκε η ομώνυμη μάχη.
  Η σύγκρουση το πρωί της 19ης Οκτώβρη, με 5 Ελληνικές Μεραρχίες σχεδόν σε παράταξη, υπήρξε πεισματώδης. Επαναλήφθηκε την επομένη και η ισχυρή πίεση την οποία δέχτηκαν οι Τούρκοι μαζί με τον φόβο εγκλωβισμού, τους ανάγκασαν σε υποχώρηση, με αποτέλεσμα περί την μεσημβρία της 20ης Οκτωβρίου οι πρώτες Ελληνικές Μονάδες να εισέλθουν στα Γιαννιτσά.
  Μετά τη νικηφόρο μάχη, η Στρατιά συνέχισε την προέλασή της προς την Θεσσαλονίκη και εγκατέστησε το Στρατηγείο της στο χωριό Γέφυρα (Τόπσιν) εγγύς Αξιού Ποταμού, όπου στις 24 Οκτωβρίου δέχτηκε αντιπροσωπεία για συνομιλίες προς παράδοση.
  Εν τω μεταξύ, η από Κοζάνη κινηθείσα προς ΒΔ V ΜΠ προς κάλυψη του αριστερού της Στρατιάς, υπέστη στις 24 Οκτωβρίου αιφνιδιασμό στα έλη του Αμυνταίου, που παρ’ ολίγον να καταλήξει σε άτακτη φυγή. Ευτυχώς οι Τούρκοι δεν εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση και τα πράγματα αποκαταστάθηκαν.
  Πάντως, στο σημείο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να θυμίσουμε ότι στα 500 χρόνια περίπου απάνθρωπης σκλαβιάς στην Μακεδονία, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσεως, είχαν συντελεσθεί μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και εξισλαμισμοί Ελλήνων Χριστιανών. Αρκετές περιοχές είχαν στην υπόψη περίοδο συμπαγείς Μωαμεθανικούς και όχι μόνο πληθυσμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Θεσσαλονίκη, όπου από δημογραφικής πλευράς προηγούνταν οι Εβραίοι και ακολουθούσαν κατά σειρά οι Τούρκοι, οι Έλληνες, οι Βούλγαροι και άλλοι. Μπορούμε συνεπώς να διατυπώσουμε την άποψη, μιλώντας ιστορικά και όχι συναισθηματικά, πράγμα που μας επιτρέπει το υψηλής στάθμης ακροατήριο, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στα Γιαννιτσά, αλλά και στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, πολεμούσαμε σε εχθρικό περιβάλλον, και εκεί κυρίως πρέπει να αποδοθεί ο αιφνιδιασμός του Αμυνταίου (Σόροβιτς).
  Επανερχόμενοι στις συνομιλίες για την παράδοση της Θεσσαλονίκης, τελικά ο Χασάν Ταξίν Πασάς πείσθηκε για το μάταιο του αγώνα και προτίμησε να παραδώσει την πόλη στην Ελληνική Στρατιά, απορρίπτοντας σχετική πρόταση των Βουλγάρων, αλλά και σχετικές νύξεις των Σέρβων.
  Το πρωτόκολλο παραδόσεως υπογράφηκε εκ μέρους των Ελλήνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Στρατιάς Αντ/ρχη Βίκτωρα Δούσμανη και τον Λοχαγό Ιωάννη Μεταξά κι έτσι η Θεσσαλονίκη μετά από 482 χρόνια Τουρκικής σκλαβιάς (από το 1430) απελευθερωνόταν στις 26 Οκτωβρίου ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.
  Παραδόθηκαν περίπου 1.000 Αξιωματικοί και 25.000 Οπλίτες, ενώ κυριεύθηκε άφθονο πολεμικό υλικό.
  Εν τω μεταξύ, ύστερα από Βουλγαρικές παρακλήσεις, ο Κωνσταντίνος καλόπιστα συγκατένευσε και δύο Τάγματά τους καταυλίσθησαν στην Θεσσαλονίκη.
  Μετά την κατάληψη της πόλης, όπου έσπευσε σκόπιμα να εγκατασταθεί και ο βασιλέας Γεώργιος Α΄, μέρος της Στρατιάς στράφηκε προς την Δυτική Μακεδονία. Στις 7 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Φλώρινα, ενώ την ίδια ημέρα οι Σέρβοι καταλάμβαναν το Ελληνικότατο Μοναστήρι. Κατόπιν στις 11 Νοεμβρίου τμήματά μας εισήλθαν στην Καστοριά μετά από αγώνα και στις 7 Δεκεμβρίου καταλάμβαναν την Κορυτσά. Παράλληλα οι μεν Μαυροβούνιοι κυρίευαν εδάφη στην Β. Αλβανία και πολιορκούσαν την Σκόδρα, ενώ οι Βούλγαροι εισέβαλαν στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, επίσης στη Δυτική Θράκη και σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Θράκης, πολιορκώντας την Ανδριανούπολη.
  Ταυτόχρονα με τον αγώνα στον ηπειρωτικό χώρο, δυνάμεις του Ναυτικού με αγήματά τους, συνεργαζόμενες με τμήματα του Στρατού μεταφερόμενες με επίτακτα πλοία, απελευθέρωναν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων της Ίμβρου και Τενέδου, όχι όμως και τα Δωδεκάνησα που τελούσαν από τις αρχές το 1912 υπό Ιταλική κατοχή.
  Η κυριαρχία του στόλου μας στο Αιγαίο ήταν αδιαφιλονίκητη. Και στις δύο φορές που ο Τουρκικός Στόλος επιχείρησε να εξέλθει από τα Στενά του Ελλησπόντου και έλαβαν χώρα οι ναυμαχίες της Έλλης (8 Δεκεμβρίου) και της Λήμνου ( 5 Ιανουαρίου 1913), ο άξιος και εύτολμος Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης τον ανάγκασε, με σοβαρές απώλειες και σημαντικές ζημιές, να ανακρούσει πρύμναν και να καταφύγει στην ασφάλεια των Στενών.
  Ένα παράτολμο ναυτικό επεισόδιο της περιόδου, που δείχνει το υψηλό ηθικό και την μαχητικότητα των Ναυτικών μας, ήταν αυτό της καταδρομής του τορπιλοβόλου 11 με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ν. Βότση τη νύχτα στις 18 Οκτωβρίου στον επιμελώς οχυρωμένο και ναρκοθετημένο λιμένα της Θεσσαλονίκης. Με δύο τορπίλες έπληξε το σχετικά παροπλισμένο ημιθωρηκτό Φέτχ-Ι-Μπουλέντ και το βύθισε.
  Ακόμη ναυτικά αγήματα κατέλαβαν τον λαιμό της Χαλκιδικής και απέτρεψαν την είσοδο Βουλγαρικών Στρατευμάτων, ενώ Σώματα Προσκόπων απελευθέρωσαν την Χαλκιδική στις23 Οκτωβρίου.
  Σημαντικές επίσης υπηρεσίες προσέφερε και η νεοσύστατη Αεροπορική δύναμη με αναγνωρίσεις και παροχή πληροφοριών για τις κινήσεις του αντιπάλου.
  Παράλληλα, στο μέτωπο της Ηπείρου ο Στρατηγός Σαπουντζάκης, με περιορισμένη δύναμη 10 χιλ. περίπου ανδρών τηρούσε μάλλον αμυντική στάση έναντι των υπερτέρων Τουρκικών δυνάμεων, περίπου 20 χιλ. Παρ’ όλα αυτά, βελτίωσε σταδιακά τις θέσεις του, καταλαμβάνοντας μέχρι τέλους Οκτωβρίου το Γρίμποβο (6), την Φιλιππιάδα (12), την Πρέβεζα (21), τα Πέντε Πηγάδια (28) και το Μέτσοβο (31). Από τις 10 Ιανουαρίου 1913, όμως, το κύριο βάρος της προσπάθειας μεταφέρθηκε στην Ήπειρο. Τη διεύθυνση των επιχειρήσεων ανέλαβε ο Διάδοχος και με σοβαρές ενισχύσεις από την Θεσσαλονίκη που μεταφέρθηκαν με πλοία, στις 20 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκε η γενική επίθεση για την εκπόρθηση της φύσει–θέσει οχυρής τοποθεσίας του Μπιζανίου και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Οι τολμηρές διεισδύσεις, κυρίως, των Ευζωνικών Ταγμάτων του Ιατρίδη και Βελισσαρίου από Δυτικά, αλλά και η ισχυρή κατά μέτωπον πίεση, επέφεραν το ποθητό αποτέλεσμα και στις 21 Φεβρουαρίου ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε θριαμβευτικά στην πόλη μετά την συνθηκολόγηση των Τουρκικών Δυνάμεων και την παράδοση περίπου 20.000 ανδρών.
  Εν συνεχεία ο Στρατός μας προήλασε στην Β. Ήπειρο και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου απελευθέρωσε το Αργυρόκαστρο (3), τους Αγίους Σαράντα (3), την Πρεμετή (27 Φεβ.), το Τεπελένι (4) και την Κλεισούρα (3), ενώ η Χειμάρρα είχε απελευθερωθεί στις 5 Νοεμβρίου 1912. Στην προσπάθεια αυτή μεγάλη υπήρξε και η συμμετοχή του Στόλου με αποβατικά αγήματα και κυρίως με υποστήριξη δια πυρών και ανεφοδιασμό από θαλάσσης.
  Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης του Λονδίνου στις 17 Μαΐου 1913.

  Β΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

  Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος άρχισε στις 16 Ιουνίου 1913 και περατώθηκε στις 18 Ιουλίου. Δηλαδή ένας πόλεμος 30 περίπου ημερών, αρκετά συντομότερος του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, αλλά κατά πολύ αιματηρότερος, λόγω αφενός της εξαιρετικά πείσμονος αντιστάσεως των Βουλγάρων, αμυνομένων υπέρ βωμών και εστιών και αφετέρου των θηριωδιών που διέπραξαν σε βάρος του αμάχου πληθυσμού, κυρίως Ελλήνων αλλά και Τούρκων. Οι Βούλγαροι αλαζόνες και άπληστοι, οραματιζόμενοι την Μεγάλη Βουλγαρία της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου (1878) και θεωρούντες εαυτούς ως τους Πρώσους των Βαλκανίων, διαθέτοντες συνάμα τον μεγαλύτερο και αρτιότερα εξοπλισμένο και Εκπαιδευμένο Στρατό, 300 χιλ. και πλέον ανδρών, μετά από σειρά προηγηθέντων επεισοδίων, επετέθησαν αιφνιδιαστικά και ταυτόχρονα στις 16/17 Ιουνίου, τόσο κατά των Ελλήνων στην Ελευθερούπολη, Νιγρίτα και Παγγαίο, όσο και κατά των Σέρβων στο Ιστιπ και Γευγελή. Ήδη από τις 19 Μαΐου Ελλάς και Σερβία είχαν συνάψει συμφωνία και με απόρρητο (μυστικό) πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας, για την αντιμετώπιση της Βουλγαρικής επιθετικότητας.
  Η Ελληνική αντίδραση υπήρξε άμεση. Την επόμενη νύχτα αιχμαλωτίσθηκαν, μετά από αιματηρές συγκρούσεις, όλα τα Βουλγαρικά Τμήματα στην Θεσσαλονίκη. Και το πρωί στις 19 Ιουνίου άρχισε η προέλαση των Δυνάμεών μας προς Κιλκίς και Λαχανά, με Αρχιστράτηγο τον βασιλέα πλέον Κωνσταντίνο, μετά τη δολοφονία του πατρός του Γεωργίου Α΄ στην Θεσσαλονίκη στις 5 Μαρτίου.
  Οι Δυνάμεις των Βουλγάρων στην περιοχή, ανέρχονταν σε 70 χιλ. περίπου υπό τον Αντιστράτηγο Ιβάνωφ, διοικητή της 2ης Στρατιάς. Η μάχη διήρκησε επί τριήμερον και ήταν σκληρότατη με μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν. Ο αγώνας υπήρξε τόσο πείσμων, ώστε κυριολεκτικά θυσιάστηκαν 10 Δ/τές Συνταγμάτων και Ταγμάτων. Οι αδυσώπητοι Βούλγαροι, υποχωρούντες σε όλα τα μέτωπα προς της χώρα τους, διέπρατταν φοβερά εγκλήματα. Την εκδικητική μανία τους στην Ελλάδα πλήρωσαν ακριβά η Νιγρίτα, οι Σέρρες, το Σιδηρόκαστρο και προπαντός το μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, αλλά και οι κάτοικοι των χωρίων της περιοχής.
  Οι αγριότητες αυτές – οι ξένοι παρατηρητές, ακόμη και οι Τούρκοι, τις ονόμασαν φρικαλεότητες – εξόργισαν τον Κωνσταντίνο σε τέτοιο βαθμό ώστε, παραφράζοντας τον γνωστό Ρωμαίο τιμητή (κήνσορα) Κάτων, που είχε πει για την Καρχηδόνα την ιστορική φράση ότι έπρεπε να καταστραφεί (Cartago delenda est) ανέκραξε: η Βουλγαρία πρέπει να καταστραφεί (Bulgaria delenda est). Έτσι άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί η επιμονή του, να υπογράψουν οι Βούλγαροι συνθηκολόγηση άνευ όρων επί του πεδίου της μάχης και ώθησε τον Στρατό μας, παράτολμα μέχρι την Τζουμαγιά, 90 χιλ. βόρεια από τα σημερινά μας σύνορα, ατενίζοντας την Σόφια.
  Ο Ελληνικός Στρατός, μετά τις νικηφόρες μάζες 19-21 Ιουνίου στο Κιλκίς Λαχανά, κινήθηκε προς βορρά σε 2 φάλαγγες:
  Η αριστερή με τον όγκο των Δυνάμεών μας (5 Μεραρχίες), αφού κατέλαβε με αγώνα στις 23 Ιουνίου τον ζωτικό κόμβο της Δοϊράνης, διέσχισε το Δυτικό Μπέλες. Εκεί οι Σέρβοι από την Γευγελή αδράνησαν, ενώ θα μπορούσαν να αποκόψουν τους υποχωρούντες Βουλγάρους
  Ο Στρατός μας κατόπιν κινήθηκε προς Ανατολάς κατά μήκος της κοιλάδας του Στρούμνιτσα πoταμού, του κυριότερου παραποτάμου του Στρυμόνα , στη συμβολή του οποίου με 4 Μεραρχίες, έχοντας καταλάβει το Πετρίτσι, στράφηκε προς Βορρά ακολουθώντας την κοιλάδα του. Ήδη προηγουμένως μια Μεραρχία, αφού κατέλαβε την Στρώμνιτσα, συνέχισε προς Βορρά κατά μήκος των Δυτικών απολήξεων του όρους Όρβηλος προς Πέχτσεβο – Τσάρεβο Σέλο(άνω κοιλάδα Μπρεγκάλνιτσα ,παραποτάμου Αξιού π.)
  .
  Η δεξιά φάλαγγα (2 Μεραρχίες και η Ταξιαρχία Ιππικού) δια των διαβάσεων των Κρουσίων πέρασε την πεδιάδα της Ροδοπόλεως και έφθασε στον μέσο ρου του Στρυμώνα. Εκεί στο ύψος του οχυρού Ρούπελ συνενώθηκε με την αριστερή και συνέχισαν την προς βορρά κίνηση κατά μήκος της κοιλάδας του Στρυμώνα. Πιο πριν μία Μεραρχία της κινήθηκε ανατολικότερα του όρους Πιρίν προς το (παλαιό) Νευροκόπι – Μπάνσκο.
  Εν συνεχεία, η κυρία φάλαγγα εξεπόρθησε αρχικά την φύσει – θέσει οχυρή τοποθεσία των στενών της Κρέσνας, μήκους 16 χλμ. από 6-10 Ιουλίου και κατόπιν συνέχισε τον επικό αγώνα της στο χώρο του Σιμιτλή 11-14 Ιουνίου και της Τζουμαγιάς 15-18, ενώ οι δευτερεύουσες προσπάθειες Δυτικά του Ορβήλου και Ανατολικά του Πιρίν σημείωναν ικανοποιητική πρόοδο.
  Εδώ θα επισημάνουμε μια εξαιρετικά σοβαρή παρασπονδία των Σέρβων «φίλων» μας. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν υποχρέωση βάσει του κοινού σχεδίου να επιχειρούν παράλληλα, καλυπτόμενοι αμοιβαίως, όταν ο Στρατός μας έφθασε στο ύψος του Σιμιτλή, δηλαδή 60 περίπου χιλιόμετρα βορειότερα από τα σημερινά μας σύνορα, πιεζόμενοι από τους Ρώσους ή και έχοντες επιτύχει τους κύριους αντικειμενικούς τους σκοπούς, ανέκοψαν απροειδοποίητα την προχώρησή τους. Απόρροια τούτου και παρά τις επανειλημμένες αγωνιώδεις εκκλήσεις μας, ήταν να μείνει ακάλυπτο για αρκετό χρόνο το αριστερό μας πλευρό και οι Βούλγαροι, απαγκιστρωμένοι από τους Σέρβους, να στραφούν εναντίον μας και να διατρέξουμε τον έσχατο κίνδυνο συντριβής. Εκεί οι απώλειές μας υπήρξαν βαρύτατες και η καταστροφή αποτράπηκε χάρη στον υπερήρωα Έλληνα μαχητή.
  Εν τω μεταξύ, η μεταφερθείσα ατμοπλοϊκώς από την Ήπειρο VIII Μεραρχία απελευθέρωσε την Ξάνθη 12 Ιουλίου, και την Κομοτηνή 15 Ιουλίου, ενώ με τη σύμπραξη Στρατού και Ναυτικού, απελευθερώθηκαν η Καβάλα στις 23 Ιουνίου, η Αλεξανδρούπολη 12 Ιουλίου και το Πόρτο Λάγος 16 Ιουλίου.
  Οι νικηφόρες μάχες εντός της Βουλγαρίας και κυρίως η εισβολή, χωρίς σχεδόν αντίσταση, των Ρουμανικών δυνάμεων από βορρά, είχαν σαν αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό της σε σύναψη ανακωχής και κατάπαυση του πυρός στις 18 Ιουλίου 1913. Παράλληλα, οι Τούρκοι είχαν ανακτήσει την Ανατολική Θράκη, που είχαν απολέσει από τους Βουλγάρους στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
  Τελικά, στις 28 του ιδίου μηνός υπεγράφη, κάτω από απαράδεκτες παρεμβάσεις κυρίως σε βάρος μας των Μεγάλων Δυνάμεων, στο Βουκουρέστι, συνθήκη Ειρήνης. Η Ελλάδα είχε βεβαίως κερδίσει την Ήπειρο ,την Μακεδονία,τα νησιά του Αν. Αιγαίου και την(αυτόνομη )Κρήτη, υποχρεωθείσα όμως να εκκενώσει τα μεγάλης εκτάσεως εντός της Βουλγαρίας σε βάθος καταληφθέντα με τη λόγχη εδάφη ,παρά τα κρατούντα στο Διεθνές Δίκαιο του πολέμου, περιορισθείσα τελικώς στα σημερινά προβληματικά μας σύνορα επί του όρους Μπέλες, αντί τουλάχιστον στην κοιλάδα του Στρούμνιτσα ποταμού, όπου οι πόλεις Στρούμνιτσα, Πετρίτσι και το εγγύς Μελένικο, με σημαντικό Ελληνικό πληθυσμό. Τραγική ήταν η εικόνα που παρουσίαζαν τα καραβάνια των ξεσπιτωμένων Ελλήνων προσφύγων που ακολουθούσαν τους αποχωρούντες Ελληνικούς Σχηματισμούς, προκειμένου να αποφύγουν την εκδικητική μανία των Βουλγάρων.
  . Αλλά, δυστυχώς, αναγκασθήκαμε, επίσης, να επιστρέψουμε τον Οκτώβριο 1913 στους ηττημένους Βουλγάρους την προ τριμήνου απελευθερωθείσα Δυτική Θράκη και να εγκαταλείψουμε αργότερα, αρχές του 1914 την Β. Ήπειρο, έναντι διατηρήσεως των νησιών του Αν Αιγαίου .Ευτυχώς, κρατήσαμε την Καβάλα, χάρη στην σθεναρή παρέμβαση του Κωνσταντίνου προς τον γυναικάδελφό του Κάιζερ Γουλιέλμο.
  Παρ’ όλα αυτά, ήταν μεγάλα τα κέρδη από τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους. Τεράστιες όμως ήταν και οι απώλειές μας σε ανθρώπινο δυναμικό: 41.555 Αξιωματικοί και Οπλίτες (νεκροί – τραυματίες και αγνοούμενοι) από τον Στρατό, 29 από το Ναυτικό και 2 Αξιωματικοί από την Αεροπορία, χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε τις εκτεταμένες σφαγές των αμάχων και τις τεράστιες υλικές ζημιές.
  Η χώρα μας διπλασιάστηκε σε έκταση: από τα 64 τ.χιλ. αυξήθηκε στα 120 και ο πληθυσμός από 2,6 εκατ. στα 4,7 περίπου, αν και ο επιπλέον πληθυσμός ήταν ανομοιογενής, με πλεονάζοντες, ιδίως στη Μακεδονία τους Μουσουλμάνους. Τελικά, ομοιογένεια επιτεύχθηκε το 1929, μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών, υποχρεωτικές και προαιρετικές, που έλαβαν χώρα κατά την δεκαετία του1920,χωρίς να παραβλέπονται οι μετακινήσεις πληθυσμών ,κυρίως λόγω διωγμών κατά την πρώτη20ετία του 1920(Μακεδονικός αγώνας 1904-1908,κίνημα Νεοτούρκων 1908,Βαλκανικοί πόλεμοι 1912,Α΄ΠΠ1914-1918) .
  Η Ελλάδα πάντως ανδρώθηκε, έγινε βιώσιμη και υπολογίσιμη δύναμη.
  Μέγα, τελικώς επίτευγμα που οφείλεται:

  Στο όραμα και στη διορατικότητα της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας.
  Στη σωστή προετοιμασία των Ε.Δ. και του Λαού, ιδίως κατά τα τελευταία προ του πολέμου έτη (1909-1912), αλλά και κυρίως στην από κοινού δράση με άλλα Βαλκανικά κράτη, κατά περίπτωση.
  Στην ορθή εκτίμηση για τις προθέσεις των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, ως προς το Ανατολικό Ζήτημα (συρρίκνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ανακατανομή των εδαφών της, ιδίως στον ευρωπαϊκό χώρο).
  Στην κυριαρχία του Στόλου μας στο Αιγαίο η οποία συνετέλεσε, αφενός μεν στην απελευθέρωση τον Ιούλιο 1913 της Δυτικής Θράκης(προσωρινά) και των νησιών του Αν. Αιγαίου ,αφετέρου δε και κυρίως στην απαγόρευση των μεταφορών δια θαλάσσης από τους Τούρκους, με αποτέλεσμα να μη φθάσουν ποτέ ενισχύσεις περίπου 250 χιλ. ανδρών από την Μικρά Ασία και την Συρία στα Βαλκάνια.
  Στη στροφή της Στρατιάς προς την Θεσσαλονίκη, που υπήρξε το προοίμιο του επιτυχούς Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.
  Και πάνω απ’ όλα:
  Στην ομοψυχία και ενότητα Στρατού και Λαού, Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, αλλά και στο ξεδίπλωμα στρατιωτικών αρετών και πνεύματος αυτοθυσίας υψηλού επιπέδου από Αξιωματικούς και Οπλίτες, στρατευμένους και εθελοντές.

  Του Αντ/γου ε.α. ΝΙΚ. ΚΟΛΟΜΒΑ Επίτιμου Δ/του Γ΄Σ.Σ. Πτυχιούχου Νομικής Α.Π.Θ.

  http://www.diplomatikoperiskopio.com/2013/02/1912-13.html

 10. Μάχη Κιλκίς Λαχανά 19-21 Ιουνίου 1913
  Γράφει ο Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Ταξίαρχος ε.α.

  Μετά τη σύναψη της Συνθήκης του Λονδίνου, μεταξύ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και των Συμμαχικών δυνάμεων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο), ήλθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν τα Βαλκανικά κράτη τις μεταξύ τους διαφορές, για τη διανομή των Οθωμανικών εδαφών της Βαλκανικής. Οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας απέβλεπαν στην επέκτασή της σ’ ολόκληρη τη Μακεδονία. Η Σερβία και η Βουλγαρία είχαν συνάψει συμφωνία διανομής, αλλά κατόπιν η Σερβία δεν αναγνώριζε πια τη συμφωνία αυτή γιατί ενώ υπολόγιζε ότι στο μερίδιό της θα περιλαμβάνεται και η Αλβανία και θα αποκτούσε διέξοδο στην Αδριατική, τώρα με την ίδρυση του Αλβανικού κράτους (από Ιταλία και Αγγλία) περιορίζονταν τα κέρδη προς Δυσμάς.
  Η Βουλγαρία όμως επέμενε να πάρει όλα τα συμφωνηθέντα εδάφη. Με την Ελλάδα δεν υπήρχε καμία συμφωνία διανομής.
  Οι Σέρβοι αναγνώριζαν τα δικαιώματα της Ελλάδας επί των εδαφών που κατείχε ο Ελληνικός Στρατός. Η Βουλγαρία όμως επεδίωκε να εξώσει την Ελλάδα, από τα εδάφη αυτά και να ιδρύσει την Μεγάλη Βουλγαρία της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, του 1878.

  Η Βουλγαρία είχε πάρει την απόφασή της. Θα αναλάμβανε αιφνιδιαστικά ομόχρονη επίθεση κατά του Σερβικού και Ελληνικού Στρατού. Η απόφασή τους στηρίχθηκε στην αλαζονεία που κατείχε την πολιτική και στρατιωτική της ηγεσία, για την δήθεν ηθική και μαχητική υπεροχή του Βουλγαρικού στρατού και τις στρατηγικές ικανότητες της Διοικήσεώς του, και στην περιφρόνηση των ικανοτήτων του Σερβικού και Ελληνικού Στρατού. Η Σερβία και η Ελλάδα έβλεπαν ότι ο από Βουλγαρίας κίνδυνος ήταν κοινός, και στις 19 Μαΐου συνδέθηκαν σε αμυντική συμμαχία.

  Η Βουλγαρική κυβέρνηση, προς εφαρμογή του σχεδίου της, μετακίνησε τον όγκο του στρατού της προς την Μακεδονία και προς τα Σερβοβουλγαρικά σύνορα. Στα μέσα Ιουνίου οι μετακινήσεις είχαν περατωθεί. Ταυτόχρονα όμως έλαβαν τα μέτρα τους η Σερβία και η Ελλάδα, με προώθηση των συγκεντρώσεων των δυνάμεών τους.
  Εναντίον του Ελληνικού Στρατού διατέθηκε η 2α Βουλγαρική Στρατιά, υπό τον Στρατηγό Ιβάνωφ, ανεπτυγμένη στην γραμμή Δοϊράνη – Κιλκίς – Λαχανάς – βόρεια πλευρά Παγγαίου όρους – Ελευθερούπολη και εναντίον των Σέρβων αναπτύχθηκε η 4η Βουλγαρική Στρατιά στην περιοχή Ιστίπ – Ραδοβίτσα – Στρώμνιτσα.
  Την νύχτα 16-17 Ιουνίου 1913, ο Βουλγαρικός Στρατός επιτέθηκε ταυτόχρονα κατά των Σερβικών και Ελληνικών θέσεων. Η 2η Στρατιά επιτέθηκε αρχικά κατά των Ελληνικών προφυλακών στο Παγγαίο. Στις 17 Ιουνίου οι επιθέσεις επεκτάθηκαν προς Νιγρίτα και δυτικά της λίμνης Αρτζάνι.
  Την νύκτα 17-18 Ιουνίου η Βουλγαρική δύναμη (1250 ανδρών) που διέμενε στη Θεσσαλονίκη ως φιλοξενούμενη αιχμαλωτίσθηκε κατόπιν μάχης.
  Στις 18 Ιουνίου έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με τον επιτελή του Ιωάννη Μεταξά και αναλαμβάνει την Διοίκηση των Ελληνικών Δυνάμεων.

  Ο πόλεμος άρχισε ακήρυχτος Στο νέο αυτό πόλεμο έμπαινε ο Ελληνικός στρατός με ακμαιότατες ηθικές δυνάμεις, φλεγόμενος από την επιθυμία να τιμωρήσει τους Βουλγάρους, για την προκλητικότητα και δολιότητά τους.

  Ο Στρατηγός Ιβάνωφ, αφού απώθησε τις Ελληνικές προφυλακές, σχεδίαζε να αναλάβει στις 19 Ιουνίου γενική επίθεση προς Θεσσαλονίκη.
  Τον πρόλαβε όμως η επιθετική εξόρμηση ολόκληρου του ελληνικού στρατού το βράδυ της 19ης Ιουνίου και τον καθήλωσε σε άμυνα.

  Οι Δυνάμεις του Ιβάνωφ ανέρχονταν σε 59 τάγματα πεζικού, 124 πυροβόλα και 7 ίλες ιππικού. Τα ισχυρότερα κέντρα αμύνης του ήταν το Κιλκίς και ο Λαχανάς από απόψεως αμυντικής οργανώσεως (από την 16 Οκτωβρίου 1912). Στο Κιλκίς διέθεσε μόνο 8 τάγματα, στον δε Λαχανά και εκατέρωθεν του Στρυμονικού 20 τάγματα.
  Οι υπόλοιπες δυνάμεις του κατανεμήθηκαν βορείως Λίμνης Αρτζάν, στις Σέρρες και από Παγγαίο μέχρι Ελευθερούπολη. Ειδικά στο μέτωπο Παγγαίου – Ελευθερούπολης διέθεσε 12 τάγματα τα οποία αχρηστεύθηκαν, γιατί τα καθήλωσε να φυλάγουν τις ακτές, προς απόκρουση ενδεχομένως αναβάσεως από την θάλασσα.

  Το πρωί της 19ης Ιουνίου οι 2η, 4η, 5η και 3η Μεραρχίες ξεκίνησαν από την γραμμή Λητή – Μονόλοφος – Νέα Φιλαδέλφεια – Αγιονέρι με συγκλίνουσες κατευθύνσεις προς Κιλκίς. Οι 6η και 1η από Άσσηρο και Προφήτη προς Λαχανά.
  Στο δεξιό πλευρό η 7η Μεραρχία από Αρέθουσα προς Νιγρίτα και στο αριστερό η 10η Μεραρχία από γέφυρα Γουμένιτσας επί του Αξιού προς λίμνη Αρτζάν.
  Άρχιζε η μάχη Κιλκίς – Λαχανά με σύγχρονη επίθεση ολοκλήρου του Ελληνικού Στρατού.
  Γενικά μάχη επί μετώπου 80 χιλιομέτρων με 8 Μεραρχίες, συμπαρατεταγμένες, με κύρια ενέργεια προς Κιλκίς, διά τεσσάρων (4) Μεραρχιών.
  Στις 8 το πρωί άρχισε η επαφή με τις Βουλγαρικές προφυλακές. Στις 10:00 η μάχη είχε αναπτυχθεί. Οι 4 Μεραρχίες προς Κιλκίς είχαν εμπλακεί σε σφοδρότατο αγώνα προ της προωθημένης αμυντικής τοποθεσίας των Βουλγάρων επί της γραμμής Πέρινθος – Μαυρονέρι – Νέο Γυναικόκαστρο. Η επίθεση διεξήγετο κάτω από πυκνότατο πυρ του Βουλγαρικού Πυροβολικού και πεζικού και μέσα στις πυρκαγιές των σπαρτών που άναψαν από τις εκρήξεις των Βουλγάρικων οβίδων.
  Δεξιά προς Λαχανά η 1η και 6η Μεραρχίες πλησίασαν τις βουλγαρικές θέσεις μετά το μεσημέρι και στις 3 το απόγευμα άρχισαν την επίθεσή τους.
  Μέχρι το βράδυ η προωθημένη τοποθεσία του Κιλκίς είχε πέσει κατόπιν φονικού αγώνα και οι Βούλγαροι οπισθοχωρούσαν προς την κύρια τοποθεσία αντιστάσεώς τους γύρω από το Κιλκίς.
  Στον Λαχανά επίσης αποσύρονταν στην κύρια τοποθεσία τους Προφήτης Ηλίας – Παλιόκαστρο. Στο δεξιό πλευρό η 7η Μεραρχία είχε ανατρέψει την Βουλγαρική αντίσταση στο στενωπό Σκεπαστού και στο αριστερό η 10η ανέτρεψε τους Βουλγάρους προς Αρτζάν. Μεταξύ Κιλκίς και Αρτζάν η Ταξιαρχία Ιππικού επιτηρούσε το κενό.
  Την επόμενη η μάχη ξανάρχισε. Όλη την ημέρα οι Μεραρχίες ενεπλάκησαν σε σκληρότατους αγώνες για να πλησιάσουν σε αποστάσεις εφόδου κατά της κύριας Βουλγαρικής τοποθεσίας. Τα πυρά των Βουλγάρων όμως ήσαν φονικότατα και το έδαφος τόσο ακάλυπτο, ώστε οι Ελληνικές δυνάμεις καθηλώθηκαν.
  Η κρίση της μάχης επήλθε την επομένη 21η Ιουνίου με σειρά ορμητικών εφόδων διά της λόγχης. Η τοποθεσία του Κιλκίς έπεσε στις 11 το πρωί, του δε Λαχανά στις 4 το απόγευμα. Η 2α Βουλγαρική Στρατιά διασπάσθηκε και ένα μέρος της δυνάμεώς της τράπηκε προς Δοϊράνη ενώ το μεγαλύτερο μέρος της διέφυγε πανικόβλητο προς Σέρρες.
  Η τριήμερη μάχη του Κιλκίς – Λαχανά στοίχισε στον Ελληνικό Στρατό 8.700 νεκρούς και τραυματίες πολύ βαρύ το τίμημα, έκρινε όμως ολόκληρη την πορεία του πολέμου. Οι Βούλγαροι τρόμαξαν, αιφνιδιάσθηκαν με την καθολική ήττα τους σε όλη την έκταση του πεδίου της μάχης, δεν κατόρθωσαν να συνέλθουν, το ηθικό τος κατέπεσε και υποχώρησαν βαθιά προς τα στενά της Κρέσνας.
  Οι μεγάλες απώλειες που υπέστη ο Ελληνικός στρατός, οφείλονταν στην επικρατούσα αντίληψη ότι το πεζικό ήταν ικανό να πετύχει μόνο του, χωρίς ισχυρή προστασία του πυροβολικού, την εκπόρθηση μιας ισχυρά οργανωμένης εχθρικής τοποθεσίας.
  Στην μάχη Κιλκίς – Λαχανά λίγες περιπτώσεις οργανωμένης συνεργασίας Πεζικού – Πυροβολικού παρουσιάσθηκαν, όπως στον Λαχανά που πραγματικά η δράση του πυροβολικού οργανώθηκε σε στενή συνεργασία με την προσπέλαση του πεζικού.
  Στις περισσότερες φάσεις του αγώνα στο Κιλκίς το πεζικό επετίθετο ανεξάρτητα από την προχώρηση και κατάληψη θέσεων βολής από το πυροβολικό. Οι απώλειες υπήρξαν φοβερές. Παρ’ όλες όμως τις απώλειες το πεζικό προχωρούσε σ’ αυτό το ακάλυπτο έδαφος που δεν παρείχε ούτε ένα μέτρο απυρόβλητο. Προχωρούσε με τους Διοικητές Συνταγμάτων επικεφαλής με όλους τους αξιωματικούς στην πρώτη γραμμή, ατρόμητο, έφθανε στην απόσταση εφόδου και ορμούσε με την λόγχη, κύμα ακατάσχετο, ακαταγώνιστο. Εκεί η λόγχη νίκησε το πυρ!

  Τι στρατός ήταν αυτός;
  Ήταν ο στρατός που είχε δημιουργήσει η πνευματική τάξη της Ελλάδος. Καθηγητές, ποιητές, λογοτέχνες, με τον λόγο τους, με τα έργα τους, με την διδασκαλία τους είχαν ποτίσει το λαό, τη νεολαία με την Αγάπη προς την Πατρίδα.

  Ο Εθνικός μας ποιητής, ο Κωστής Παλαμάς, στα αποκαλυπτήρια του Ηρώου του Κιλκίς, εξύμνησε την ηθική δύναμη του στρατού αυτού.
  Η Ελλάς στέκεται στα υψώματα του Κιλκίς και μιλάει σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν.

  «Είμαι η πατρίδα. Μουσική στο διάβα μου τον αέρα δένει. Ριζώνω όπου σταθώ. Φως όπου πατώ σπέρνω, και μιας αλήθειας και μιας χάρης είμ’ εγώ η μητέρα και ήρθα. Τον Ύμνο φέρνω».

  Και ο Ύμνος της Πατρίδας, λέει ο ποιητής στη συνέχεια του λόγου του, είναι η ζωογόνος δύναμη του Γένους:

  «Τον Ύμνο τον πολύφωνο και σάλπισμα κι’ αηδόνι φέρνω, να πάει τη δόξα μας βαθιά κρυφά όπου καίει του Γένους η καρδιά».

  Σήμερα μετά από 104 χρόνια πρέπει εμείς οι μεταγενέστεροι να υποκλιθούμε στον αγώνα και την θυσία των προγόνων μας που με τη ζωή τους μας χάρισαν την ανεξαρτησία και έτσι μπορούμε σήμερα να αναπνέουμε την δροσερή αύρα της Ελευθερίας.

  Τιμή και δόξα αθάνατοι νεκροί!!!

 11. Μετά την «μεγάλη Αλβανία» τώρα και «μεγάλη Βουλγαρία»! – Έστησαν μνημείο με την Μακεδονία υπό βουλγαρική κατοχή
  17/11/2017 –

  Μετά την «μεγάλη Αλβανία», μας προέκυψε και η… «μεγάλη Βουλγαρία» σε αυτή την… υπέροχη γειτονιά των Βαλκανίων που ζούμε. Μνημείο στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένος ο χάρτης της «μεγάλης Βουλγαρίας» τοποθέτησε η κυβέρνηση της χώρας σε κεντρικό πάρκο της Σόφιας, εκφράζοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον βουλγαρικό νέο-μεγαλοϊδεατισμό.

  Πρόκειται για το μνημείο γνωστό ως ο «Λέων του Αγίου Στεφάνου», πάνω στο οποίο είναι χαραγμένος ο χάρτης της «μεγάλης Βουλγαρίας», που περιλαμβάνει την ελληνική Μακεδονία, εδάφη της Σερβίας, της Ρουμανίας, και των Σκοπίων.

  Φυσικά η «μεγάλη Βουλγαρία» φτάνει μέχρι τις όχθες του Αιγαίου, κάτι που συνιστούσε και εξακολουθεί να συνιστά πάγιο και αδιόρατο στρατηγικό στόχο της Βουλγαρίας: Να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο.

  Εκτός όμως από την προκλητικότητα του χάρτη στο Μνημείο, εξίσου προκλητική είναι και η επιλογή του σημείου της τοποθέτησής του:

  Στο πάρκο, μπροστά από το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού, όπου θα διεξάγονται οι συναντήσεις κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ.

  Έτσι η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβαίνει στο κτίριο περνώντας μπροστά από ένα «μνημείο» το οποίο θα απεικονίζει την Μακεδονία υπό βουλγαρική κατοχή! .

  Παρά τις αντιδράσεις, σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, της Ελλάδας και της Σερβίας, και τις «παρασκηνιακές» -έως τώρα- διαμαρτυρίες της Ρουμανίας και των Σκοπίων, η βουλγαρική κυβέρνηση, δια της υπουργού Εξωτερικών της, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, διαρρέοντας ότι απλά εκφράστηκε «δυσαρέσκεια μέσω ανεπίσημων διαύλων», όπως έγραψαν βουλγαρικά ΜΜΕ.

  Σύμφωνα με μερίδα του βουλγαρικού Τύπου, στις 9/11/2017, «ο διευθυντής του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρεσβευτή στη Σόφια, ενώ την επόμενη ημέρα, υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας θα είχε επίσης επαφές με την ελληνική πλευρά».

  Κατά πληροφορίες, επίσης, ήδη η Σερβία έχει προβεί σε έντονο διάβημα προς τη Σόφια.

  Βέβαια ακόμη είναι άγνωστο το αποτέλεσμα των επαφών αυτών.

  Των ελληνικών αντιδράσεων, ακολούθησε ένα μπαράζ, εμφανώς στημένων δημοσιευμάτων στον βουλγαρικό Τύπο, με στόχο την Ελλάδα.

  Είναι εμφανές ότι ορισμένοι κύκλοι στη Σόφια, προσπαθούν να αναζωπυρώσουν ανθελληνικά αντανακλαστικά και να ρίξουν λάδι στη φωτιά των βαλκανικών εθνικισμών, μιας περιοχής που ώρες ώρες θυμίζει πραγματικά φρενοκομείο.

  Οι πρεσβείες των χωρών – μελών της ΕΕ στη Σόφια δεν πληροφορήθηκαν το εθνικιστικό παραλήρημα του υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας, Κ.Καρακατσάνοφ, ο οποίος, κατά τα αποκαλυπτήρια του λέοντα προέβη σε ευθείες αναφορές για σημερινά τμήματα της ελληνικής επικράτειας και άλλων κρατών των Βαλκανίων;

  Εκτός όμως από το Βούλγαρο υπουργό δεν ήταν λίγοι και εκείνοι οι στρατευμένοι καλοθελητές – αναλυτές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί- που ύψωσαν τους τόνους ειδικά κατά της Ελλάδας.

  Κι όλα αυτά, όταν οι μνήμες της βουλγαρικής κατοχής στην Μακεδονία και την Θράκη είναι ακόμη νωπές.

  Μιας κατοχής, η οποία θεωρείται και ήταν από τις σκληρότερες. Το ίδιο σκληρή –ή και παραπάνω- από την αντίστοιχη γερμανική.

  Η πλέον ενδεικτική περίπτωση είναι η ονομαζόμενη «σφαγή του Δοξάτου». Ήταν στις 29/9/1941, όταν οι Βούλγαροι δολοφόνησαν 2.140 Έλληνες αμάχους στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας. Στο Δοξάτο υπήρχαν τα περισσότερα θύματα, αλλά επεκτάθηκε στην πόλη της Δράμας και σε 22 χωριά.

  Κι’ όμως, μερίδα βουλγαρικών ΜΜΕ, με αφορμή την επανατοποθέτηση του «Λέοντος του Αγίου Στεφάνου», εξαπολύοντας υβριστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας, έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα, υπάρχουν ονομασίες με περιοχές που δεν ανήκουν στην Ελλάδα!

  Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος λέων βρισκόταν μπροστά από ένα μνημείο για πεσόντες Βούλγαρους στρατιώτες, που εγκαινιάστηκε το 1934.

  Ένα τμήμα του καταστράφηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς το 1944 (ως γνωστόν, η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος της Γερμανίας κατά τον Β¨ΠΠ) και στο μέσον του 1980 όσα τμήματά του είχαν σωθεί, απομακρύνθηκαν και αποθηκεύτηκαν στο Εθνικό Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας.

  http://www.pronews.gr/kosmos/valkania/646822_meta-tin-megali-alvania-tora-kai-megali-voylgaria-estisan-mnimeio-me-tin

 12. Αρετή Τούντα-Φεργάδη Ομότιμη καθηγήτρια ελληνικής Διπλωματικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

  Η Σύμβαση περί Ειρήνης των Αθηνών
  της 1ης/14ης Νοεμβρίου 1913 και τα παρεπόμενα

  ().
  Η Σύμβαση Περί Ειρήνης των Αθηνών, της 1/14 Νοεμβρίου 1913 {1}, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει μείνει γνωστή ως Συνθήκη των Αθηνών.Ήταν η τρίτη Συνθήκη Ειρήνης, στην οποία, όμως, συμμετείχαν τα δύο από τα εμπόλεμα μέρη στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους. Η Σύμβαση αποτελείται από Προοίμιο και 16 Άρθρα, 3 Πρωτόκολλα και 1 Δήλωση. Όλα τα κείμενα δημοσιεύονταν σε ελληνική μετάφραση και επαναλαμβάνονταν στη γαλλική, η οποία, τότε ακόμα, ήταν η επίσημη γλώσσα της διπλωματίας. Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 1913, όπου προηγείτο ο νόμος ΔΣΙΓ, υπ. αριθ. 4213, με το μοναδικό άρθρο του οποίου ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Βουλή των Ελλήνων αποφάσιζαν και διέτασσαν όπως η Σύμβαση Περί Ειρήνης και τα παραρτήματά της«έχει πλήρη και νόμιμον από της ημέρας της υπογραφής της ισχύν».Άξιο προσοχής είναι πως, μετά τα προαναφερθέντα κείμενα, ακολουθούσε το κείμενο της Συνθήκης Ειρήνης του Λονδίνου, της 17/30 Μαΐου 1913. Η δημοσίευση αυτή συνιστούσε και την επικύρωση της συγκεκριμένης Συνθήκης Ειρήνης. Αξιοπρόσεκτο είναι το ότι, βάσει της Σύμβασης των Αθηνών, επαναλαμβάνονταν οι διπλωματικές και προξενικές σχέσεις των δύο συμβαλλομένων μερών, οι οποίες είχαν παύσει υφιστάμενες, λόγω της εμπλοκής τους στους Βαλκανικούς πολέμους.

  Ο λόγος της υπογραφής της Σύμβασης Περί Ειρήνης των Αθηνών εξηγείται στο άρθρο 15 αυτής, βάσει του οποίου Ελλάδα και Τουρκία υπόσχονταν αμοιβαίως πως θα τηρήσουν τη Συνθήκη Ειρήνης του Λονδίνου, η οποία δεν είχε επικυρωθεί λόγω της εμπλοκής των πρώην Βαλκάνιων συμμάχων στη δίνη του αδελφοκτόνου Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, ο οποίος ξέσπασε ένα μήνα μετά τον ειρηνικό διακανονισμό του Μαΐου 1913. Έτσι, το ζήτημα της υπογραφής οριστικής Συμβάσεως Ειρήνης, ανάμεσα στα δύο κράτη, βάσει της οποίας θα ρυθμίζονταν επί μέρους θέματα, όπως αιχμαλώτων πολέμου, δικαστικής δικαιοδοσίας, εθνικότητας, εμπορίου κ.ά., παρέμεινε εκκρεμές. Το επίμαχο άρθρο, 15, ανέφερε κατά λέξη τα ακόλουθα«Τα δύο Υψηλά συμβαλλόμενα Μέρη υποχρεούνται να τηρήσωσι τας αφορώσας εις Αυτά διατάξεις της εν Λονδίνω Συνθήκης της 30ής Μαΐου 1913, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων του άρθρου 5 της ρηθείσης Συνθήκης».

  Επρόκειτο για το άρθρο, βάσει του οποίου η Τουρκία και τα Σύμμαχα Βαλκανικά κράτη «εμπιστεύονταν […] τη φροντίδα του καθορισμού της τύχης όλων των οθωμανικών νησιών της Θάλασσας του Αιγαίου, εξαιρουμένων της Κρήτης και της Χερσονήσου του Άθω», στις Μεγάλες Δυνάμεις. Η Σύμβαση, επομένως, των Αθηνώνάφηνε σε εκκρεμότητα το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους. Ή, όπως υποστηρίζει ο Richard Hall,«Το ζήτημα των νησιών παρέμενε ανοιχτό με τη Συνθήκη των Αθηνών».

  Ούτε η επιδοθείσα στην Ελλάδα, μετά από τρεις μήνες, γνωστή Διακοίνωση των Δυνάμεων, της 1ης/13ης Φεβρουαρίου 1914, βάσει της οποίας εξαρτούσαν το θέμα των νησιών από την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από τη Βόρειο Ήπειρο, έλυνε το πρόβλημα. Διότι, ναι μεν οι έξι Δυνάμεις, μνημονεύοντας, στην αρχή της Διακοίνωσης, το άρθρο 5 της Ειρήνης του Μαΐου, του 1913 και το άρθρο 15 της Σύμβασης των Αθηνών, του Νοεμβρίου 1913, δήλωναν την απόφασή τους να παραχωρήσουν τα νησιά στην Ελλάδα, η οποία τα κατείχε, ήδη, de facto, αλλά η υλοποίηση εκείνης της απόφασης ετίθετο υπό αίρεση.Συγκεκριμένα, «Η οριστική απόδοση στην Ελλάδα των νησιών, που οι έξι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν να θέσουν στη διάθεσή της, δεν θα καταστεί εκτελεστέα, παρά μόνο όταν τα ελληνικά στρατεύματα θα έχουν εκκενώσει τα εδάφη, που έχουν προσφερθεί στην Αλβανία, δυνάμει του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 1913 [συμπεριλαμβανομένης] της νήσου Σάσωνος, και όταν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δεσμευτεί τυπικώς στο να μην προβάλει καμία αντίσταση και να μην υποστηρίξει ούτε να ενθαρρύνει άμεσα ή έμμεσα καμία αντίσταση κανενός είδους στην εγκαθιδρυθείσα κατάσταση από τις Δυνάμεις στη νότιο Αλβανία».

  Οι περιορισμοί, επομένως, αφορούσαν στην αποδοχή, εκ μέρους της Ελλάδας, των ελληνοαλβανικών συνόρων, όπως αυτά είχαν προσδιοριστεί με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα όφειλε να αποσύρει τα στρατεύματά της από περιοχές της Βορείου Ηπείρου, η εκκένωση των οποίων θα έπρεπε να ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 1914 και να μην προβάλει καμία αντίσταση. Θεωρούμε, επομένως, πως η συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης, υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο και τον Αλέξανδρο Καραπάνο, και η ανακήρυξη της Αυτόνομης Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου, την 1η και 2α Μαρτίου, φαινόταν να αποδυναμώνει τις όποιες δεσμεύσεις της τότε ελληνικής κυβέρνησης, ως προς την αποδοχή της Διακοίνωσης των Δυνάμεων. Αν η ελληνική κυριαρχία επί των νήσων ήταν αδιαμφισβήτητη, δεν θα απαιτείτο η συμπερίληψη του θέματος στην ατυχή Συνθήκη των Σεβρών, ούτε στις προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις της Συνδιάσκεψης της Λωζάννης και η ένταξή του στο άρθρο 12 της ομώνυμης Συνθήκης Ειρήνης, όπου αναφέρεται ρητώς η οριστική απόδοση των νησιών στην Ελλάδα. Η μαρτυρία τουMichael Llewellyn Smith, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν απεδέχθη την απόφαση των Δυνάμεων, του Φεβρουαρίου 1914, ως προς τη Μυτιλήνη, τη Σάμο και τη Χίο, λόγω της στρατηγικής τους θέσης και της άμεσης γειτνίασής τους με τα μικρασιατικά παράλια, και ακόμα η θέση του πως η Ελλάδα κατείχε τα νησιά de facto και «η έκρηξη του Μεγάλου Πολέμου τακτοποίησε το εν λόγω θέμα προς όφελός της», αιτιολογούν την πιο πάνω θεώρηση.

  Όπως ήταν αναμενόμενο, στην Ελλάδα, η υπογραφή της Σύμβασης Περί Ειρήνης των Αθηνών χαιρετίστηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας με δοξολογία. Για την Τουρκία, η παρισινή, ημερήσια εφημερίδα, L’Humanité, της 16 Νοεμβρίου 1913, σημείωνε πως οι Νεότουρκοι εξέφραζαν έναν «σκεπτικισμό», ως προς το εάν η μόλις υπογραφείσα Συνθήκη θα επιδρούσε στη διατήρηση της ειρήνης. Το ζήτημα των νησιών δεν είχε διευθετηθεί. Η διάρκεια των καλών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών θα προέκυπτε ως επακόλουθο της στάσης, που θα τηρούσε η Ελλάδα απέναντι στους Μουσουλμάνους, αλλά και από τη στάση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέναντι στους Έλληνες κατοίκους της. Πάντως, σύμπας ο Τύπος των Νεότουρκων θεωρούσε τη Συνθήκη Περί Ειρήνης των Αθηνών «ικανοποιητική».

  Από τις Μεγάλες Δυνάμεις, άμεσα ενδιαφερόμενη για το νησιωτικό ήταν η Ιταλία, της οποίας η παραπλανητική πολιτική, που είχε υιοθετήσει και ακολουθούσε κατά γράμμα, αποτυπωνόταν στην εφημερίδα Messagero, της Ρώμης, όπου σε άρθρο αναφερόμενο στο εν λόγω ζήτημα, υποστηριζόταν πως η μόλις συνομολογηθείσα διεθνής πράξη θα διευκόλυνε στη διευθέτηση των εκκρεμών προβλημάτων και, ειδικότερα, εκείνου, που αφορούσε στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ελλάδα και Ιταλία, έχοντας κοινά συμφέροντα, ήταν πλέον στον δρόμο της βελτίωσης των φιλικών τους σχέσεων και θα είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν υπό καθεστώς καλής γειτονίας τόσο στην Αδριατική, όσο και στη Μεσόγειο. Είναι πασιφανέστατο πως η ιταλική κυβέρνηση προσπαθούσε να αποσυσχετίσει το θέμα της Δωδεκανήσου, την οποία κατείχε «προσωρινώς» από την άνοιξη του 1912, από το ζήτημα των υπολοίπων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

  Στον βαλκανικό χώρο, η αγαστή συνεργασία και σύμπνοια Ελλάδας και Ρουμανίας, που είχε εγκαθιδρυθεί στο Βουκουρέστι, υπογραμμίστηκε από τον Ρουμάνο βασιλιά, Κάρολο, ο οποίος αναφερόμενος στη σύναψη της Σύμβασης των Αθηνών, υποστήριξε πως, σε περίπτωση που Τουρκία και Βουλγαρία διενεργούσαν επίθεση εναντίον της Ελλάδας, θα είχαν να αντιμετωπίσουν τη ρουμανική επέμβαση.

  Δεν χωρεί αμφιβολία πως η Σύμβαση Περί Ειρήνης των Αθηνών συνιστούσε μια επιπλέον επιτυχία στη διπλωματική πορεία του Έλληνα ηγέτη, του Ελευθερίου Βενιζέλου. Παρ’ όσα, όμως, ευαγγελιζόταν ο Έλληνας πρωθυπουργός την επαύριον της υπογραφής της, σύμφωνα με τα οποία Ελλάδα και Τουρκία«ουδέν πλέον έχουσι να μοιράσωσιν» και η ύπαρξη μουσουλμάνων στην Ελλάδα και Ελλήνων στην Τουρκία επέβαλε τη συνεργασία των δύο χωρών, η δε υπεράσπισή τους συνιστούσε σοβαρό λόγο «όπως αμφότερα τα Κράτη διατηρώσι σχέσεις οσημέραι καλλιτέρας», η πραγματικότητα αποδείχθηκε όλως διάφορη και, συνάμα, ιδιαιτέρως σκληρή. Τα απάνθρωπα σχέδια των Νεότουρκων άρχισαν να εφαρμόζονται από την Ανατολική Θράκη.Αποκαλυπτικό ήταν άρθρο του Π. Χαραλαμπίδη, το οποίο αναδεικνύει ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, μέσα από τις γραμμές του οποίου αναβιώνουν τα όσα άρχισαν να διαδραματίζονται εκεί αμέσως μετά την υπογραφή της οριστικής ελληνοτουρκικής Συνθήκης Ειρήνης. Συγκεκριμένα:«Καταδιωγμοί, δηώσεις, φυλακίσεις, απειλαί, ύβρεις […] απαγχονισμοί κατά των Ελλήνων της Θράκης καθ’ εκάστην λαμβάνουσι χώραν με κρούσματα σποραδικά και κατά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Συστηματικός πόλεμος εξοντώσεως εκηρύχθη κατά του Ελληνισμού εν Τουρκία από την υπογραφήν της ειρήνης, οι δε τας τύχας της Τουρκίας ιθύνοντες Νεότουρκοι άνευ σεβασμού προς την υπογραφείσαν ειρήνην, τρίβουσιν εκ χαράς τας χείρας κηρύττοντες μετά κυνικής αναιδείας […] ότι θα πατάξωσιν αμειλίκτως παν ό,τι ελληνικόν, διότι ο Ελληνισμός είνε ο θανάσιμος εχθρός των».

  Όλη αυτή την εξόχως βίαιη κατάσταση βίωνε ο ελληνισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρότι, στις 10/23 Μαΐου 1914, λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπογράφηκε μια άλλη ελληνοτουρκική Συμφωνία, που αναφερόταν σε ανταλλαγή πληθυσμών, Ελλήνων και Μουσουλμάνων. Ας υπενθυμιστεί, όπως επισημαίνει ο Ladas, πως η Σύμβαση αυτή, όπως και η βουλγαρο-τουρκική, του Σεπτεμβρίου 1913, η οποία αναφερόταν σε ανταλλαγή πληθυσμών και μάλιστα σε ανταλλαγή των κατοίκων ολόκληρων χωριών, υπήρξε ο προάγγελος της Σύμβασης του Νεϊγύ, του Νοεμβρίου 1919 και της Συνθήκης του Ιανουαρίου 1923 για την υποχρεωτική ανταλλαγή των ελληνοτουρκικών πληθυσμών, με ορισμένες εξαιρέσεις, η οποία ενσωματώθηκε στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης.

  Η σημαντικότητα της Συνθήκης της Λωζάννης, της 24 Ιουλίου 1923, βάσει της οποίας αναγνωρίστηκε η de jure ελληνική κυριαρχία στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, συμπυκνώνεται στα όσα σημείωνε ο Γρηγόριος Δαφνής, τον Μάρτιο του 1965, «Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης «δεν προκάλεσε ενθουσιασμόν […], αλλ’ επιφυλάξεις». Ωστόσο, συνέχιζε, «υπήρξεν η μόνη επιζήσασα εκ των συνθηκών ειρήνης, αι οποίαι έκλεισαν τον Α΄ Παγκόσμιον Πόλεμον».Και συνεχίζει, ακόμα και σήμερα, να συνιστά τον θεμέλιο λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων παρά τις όποιες μεταβολές, που έχουν σημειωθεί στη μακρά πορεία της ισχύος της, σε ορισμένα, επί μέρους, συμβατικά κείμενά της, όπως για παράδειγμα η Σύμβαση περί της μεθορίου της Θράκης, της οποίας οι αποστρατικοποιημένες ζώνες στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας καταργήθηκαν, βάσει της Συμφωνίας της Θεσσαλονίκης, του Ιουλίου 1938.

  [1]Το κείμενο, εκτός από περιορισμένες παρεμβάσεις, συνιστά προδημοσίευση από το βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο «Η ανάπλασις της ευρωπαϊκής Ανατολής». Βαλκανικοί Πόλεμοι και γαλλικός τύπος.

  http://www.huffingtonpost.gr/entry/e-semvase-peri-eirenes-ton-athenon_gr_5a5cab0fe4b003efadb6afb1?utm_hp_ref=gr-homepage

 13. ΓΙΑ ΤΟΝ Α’ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ…
  ———————————————-

  Η δημιουργία της Βαλκανικής Συμμαχίας

  Μετά την νίκη της Ιταλίας στον Ιταλοτουρκικό Πόλεμο του 1911-1912 οι Νεότουρκοι έχασαν την εξουσία μετά από πραξικόπημα. Οι Βαλκανικές χώρες το είδαν ως ευκαιρία να επιτεθούν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους για επέκταση.

  Με την αρχική ενθάρρυνση Ρώσων αντιπροσώπων το Μάρτιο του 1912 η Σερβία και η Βουλγαρία υπέγραψαν συμμαχία εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Βάσει της συμφωνίας σε περίπτωση νίκης επί των Τούρκων, η Βουλγαρία θα προσαρτούσε τα εδάφη ανατολικά του Στρυμόνα, η Σερβία τα εδάφη βόρεια του όρους Σκάρδος. Οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το μοίρασμα των εδαφών της Μακεδονίας. Στην συμμαχία προστέθηκε αργότερα και το Μαυροβούνιο.

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος που ήταν τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, θεωρώντας ότι, αν ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση στα Βαλκάνια χωρίς Ελληνική συμμετοχή θα χανόταν για πάντα η δυνατότητα να υλοποιηθούν οι ελληνικές εθνικές διεκδικήσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη, υπέγραψε τον Μάιο του 1912 αμυντική συμμαχία με τη Βουλγαρία. Οι δύο χώρες επίσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το μοίρασμα των εδαφών της Μακεδονίας και συναίνεσαν απλώς στο να κρατήσει κάθε χώρα όσα εδάφη θα κατάφερνε να αποσπάσει από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ένας παράγοντας που ώθησε την Βουλγαρική ηγεσία να δεχθεί τέτοιου είδους συμφωνία ήταν το γεγονός πως η ήττα της Ελλάδας κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 είχε δημιουργήσει στους υπολοίπους Βαλκάνιους την πεποίθηση ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν αποτελούσε υπολογίσιμο παράγοντα.

  Οι Βούλγαροι, οι οποίοι θεωρούσαν ότι είναι «οι Πρώσοι των Βαλκανίων», πίστευαν ότι στην καλύτερη περίπτωση ο Ελληνικός Στρατός θα κολλούσε στα σύνορα ή θα σημείωνε λίγες τοπικές επιτυχίες χωρίς πάντως να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις εδάφη που αποτελούσαν στόχο της Βουλγαρίας. Δέχθηκαν όμως την συμμαχία με την Ελλάδα επειδή πίστευαν στο αξιόμαχο του Ελληνικού στόλου, ο οποίος είχε την δυνατότητα να εμποδίσει την μεταφορά ενισχύσεων από τα λιμάνια της Μικράς Ασίας προς την Ευρωπαϊκή Τουρκία, όπως και πράγματι έκανε.
  Με τις τολμηρές του διπλωματικές πρωτοβουλίες ο Βενιζέλος ήρθε σε αντίθεση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο (όπως και ο Ίων Δραγούμης) λόγω και του πρόσφατου Μακεδονικού αγώνα θεωρούσε πιο επικίνδυνο αντίπαλο την Βουλγαρία και εξέταζε την περίπτωση συμμαχίας με την Τουρκία.

  Με δεδομένη την πρόσφατη περίοδο του Μακεδονικού αγώνα, την αντιπαλότητα με τη Βουλγαρία και γενικότερα με τους φορείς των ιδεών του πανσλαβισμού, στην ελληνική πολιτική ζωή κυριαρχούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα η ιδέα του σλαβικού κινδύνου. Η Ελλάδα αντιμετώπιζε το δίλημμα εάν θα ήταν προτιμότερη η συμμαχία με τους Χριστιανούς Σλάβους εναντίον των Τούρκων ή εάν η σλαβική απειλή ήταν τόσο επικίνδυνη ώστε θα έπρεπε να προτιμηθεί η συμμαχία με την καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία μετεξελισσόμενη θα μπορούσε ίσως και να κυβερνηθεί από Έλληνες.

  Ο καταστροφικός πόλεμος του 1897 είχε επηρεάσει πολλούς, ανάμεσα τους και τον Ίωνα Δραγούμη ο οποίος θεώρησε ότι το Ελληνικό κράτος είχε αποτύχει και ότι η πρόοδος του Ελληνισμού θα έπρεπε να αναζητηθεί με μία αυτοκρατορική λογική μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι απόψεις αυτές φτάνουν στο αποκορύφωμά τους λίγο πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους όταν ο Ίων Δραγούμης απογοητευμένος από το Ελληνικό κράτος μιλάει πιο ιδεαλιστικά για «ανατολικό κράτος», απαξιώνοντας «το κρατίδιον», όπως αποκαλούσε την Ελλάδα. Αντίθετα ο Βενιζέλος, τέκνο της Κρήτης η οποία είχε μόλις πρόσφατα αποκτήσει την αυτονομία της, εμφανιζόταν περισσότερο ως οπαδός του κλασσικού αλυτρωτισμού του 19ου αιώνα. Θέτοντας δε ως άμεσο στόχο την απελευθέρωση των Οθωμανικών κτήσεων στην Ευρώπη, χωρίς μάλιστα προηγούμενη συμφωνία για το μοίρασμα τους, άλλαξε άρδην την εξωτερική πολιτική. Η επιλογή του Βενιζέλου για συμμαχία με τη Βουλγαρία αποτελούσε μεγάλη τομή ειδικά για την παλιά γενιά του μακεδονικού αγώνα. Τελικά ο κρητικός πολιτικός κατάφερε να υπερνικήσει τις αντιδράσεις της διπλωματικής γραφειοκρατίας, φροντίζοντας ταυτόχρονα να καταστήσει την χώρα ετοιμοπόλεμη, ώστε να μην επαναληφθεί η τραυματική εμπειρία του 1897.

  Η αλήθεια είναι ότι μετά την επανάσταση στο Γουδί ο Ελληνικός στρατός είχε βελτιώσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς το επίπεδο εκπαιδεύσεως με την άφιξη ξένων (Γαλλικών) εκπαιδευτικών αποστολών, είχε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό του, και είχε διοικητικά αναδιοργανωθεί με την βελτίωση του συστήματος των προαγωγών των αξιωματικών και την απομάκρυνση των Βασιλοπαίδων από την ηγεσία. Ταυτόχρονα τέθηκε σε εφαρμογή και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου με αποκορύφωμα την αγορά του Θωρηκτού «Αβέρωφ».

  Στρατιωτική προπαρασκευή

  Κατ΄ αρχήν κύριος μοχλός της στρατιωτικής προπαρασκευής, ήταν το αποτέλεσμα του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 εκ της μελέτης του οποίου τα συμπεράσματα που εξήχθησαν οδήγησαν την τότε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας στην αναδιοργάνωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στην επαύξηση της εκπαίδευσης με παράλληλο εκσυγχρονισμό των διατιθέμενων μέσων. Ένας δεύτερος μοχλός υπήρξε ο συνεχιζόμενος Μακεδονικός Αγώνας, τρίτος επίσης μοχλός ήταν το Κρητικό Ζήτημα. Πέραν όμως αυτών τα διάφορα παράλληλα γεγονότα που συνέβαιναν τότε στα Βαλκάνια, δεν άφηναν καμία αμφιβολία πως τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου δεν θ΄ αργούσαν να φανούν. Και βεβαίως η Ελλάδα δεν μπορούσε να αγνοήσει και τους ελληνογενείς πληθυσμούς της Μακεδονίας που υπέφεραν κυρίως από τις βουλγαρικές βαρβαρότητες.

  Το 1900 επί κυβέρνησης Γ. Θεοτόκη, που ανέλαβε το 1899, συστήθηκε η «Γενική Διοίκηση Στρατού» υπό τον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο το 1904 εγκρίνεται και ψηφίζεται ο νέος οργανισμός του στρατού. Σύμφωνα με αυτόν ο ελληνικός στρατός συγκροτείται από τρεις Μεραρχίες. Παράλληλα δημιουργείται το «Ταμείο Εθνικής Αμύνης» από τους πόρους του οποίου παραγγέλθηκαν 60.000 τυφέκια Μάνλιχερ. Η συνολική δύναμη του ελληνικού «εν ενεργεία» στρατού ανέρχονταν μέχρι τότε σε 18.000 άνδρες από τους οποίους οι 8.000 ήταν αποσπασμένοι σε Βασιλική Χωροφυλακή, μεταβατικά αποσπάσματα, φρουρές φυλακών, Τελωνοφυλακή, ακόμη και Αγροφυλακή. Η υπόλοιπη στρατιωτική δύναμη ήταν κατανεμημένη σε διάφορες πόλεις της χώρας, σε τέτοια διασπορά όμως, που ήταν αδύνατη η εκπαίδευση των μονάδων.

  Το 1906 και συνέχεια της ίδιας κυβέρνηση, μετά τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, λήφθηκαν και τα πρώτα σοβαρά μέτρα στρατιωτικής ανασυγκρότησης τα οποία και εξακολούθησαν να επιταχύνονται κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας της κυβέρνησης Θεοτόκη. Το Ταμείο Εθνικής Αμύνης με μια σειρά διαταγμάτων προικοδοτήθηκε με νέους πόρους έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η παραγγελία άλλων 40.000 ακόμη τυφεκίων Μάνλιχερ που παραλήφθηκαν το ίδιο έτος, ενώ συνάφθηκε δάνειο 20.000.000 δρχ. που διατέθηκε στο παραπάνω Ταμείο για παραγγελίες υλικού επιστράτευσης και κατασκευή αποθηκών. Το ύψος εκείνων των παραγγελιών καθώς και των ετών 1907, 1908, και 1909 (επί Θεοτόκη) ανήλθε στο συνολικό ποσό των 77.000.000 δρχ. Έτσι το 1909 όταν μετά τη παραίτηση του Γ. Θεοτόκη ανέλαβε ο Δ. Ράλλης ο ελληνικός στρατός είχε παραλάβει συνολικά: 100.000 Τυφέκια Μάνλιχερ, 7.000 Αραβίδες Μάνλιχερ, 10 Πυροβολαρχίες ταχυβόλων, 36.000.000 Φυσίγγια νέου τυφεκίου, όπως και υλικό επιστράτευσης για δύναμη τριών μεραρχιών και κάποια δευτερεύοντα είδη που δεν είχαν ακόμη παραληφθεί.

  Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos

  Αυτό που έχει χαρακτηρίσει την ιστοριογραφία της εποχής είναι η μνημειώδης κόντρα του πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, με το πρίγκιπα τότε και διάδοχο του θρόνου, Κωνσταντίνο σχετικά με την πορεία του Ελληνικού Στρατού. Ο διάδοχος επιθυμούσε πρώτα την κατάληψη του Μοναστηρίου προς Βορρά, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας την πιθανότητα να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη από το βουλγαρικό στρατό, πίεζε τον Κωνσταντίνο να κατευθυνθεί προς τη φυσική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, μια περιοχή με στρατηγική σημασία, η απελευθέρωση της οποίας αποτελούσε διακαή πόθο του ελληνισμού.

  Τα τηλεγραφήματα τα οποία αντάλλαξαν οι δύο άνδρες που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής ιστορίας κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα έμειναν στην ιστορία, αποτελώντας ένα προοίμιο του Εθνικού Διχασμού. «Καθιστώ υμάς υπευθύνους διά πάσαν αναβολήν έστω και στιγμής» του τηλεγραφεί επιτακτικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

  Βενιζέλος: «Αναμένω να μοι γνωρίσετε την περαιτέρω διεύθυνσιν, ην θα ακολουθήση η προέλασις του στρατού Θεσσαλίας. Παρακαλώ μόνον να έχετε υπ’ όψιν ότι σπουδαίοι πολιτικοί λόγοι επιβάλλουσι να ευρεθώμεν μίαν ώρα ταχύτερον εις την Θεσσαλονίκην».

  Κωνσταντίνος: «Ο στρατός δεν θα οδεύση κατά της Θεσσαλονίκης. Εγώ έχω καθήκον να στραφώ κατά του Μοναστηρίου, εκτός αν μου το απαγορεύετε».
  Βενιζέλος: «Σας το απαγορεύω!»

  Ο Βενιζέλος δεν έμεινε εκεί: Ανησυχώντας για την έκβαση των επιχειρήσεων, απευθύνθηκε στον βασιλιά, Γεώργιο Α’, προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση του Διαδόχου και να διασφαλιστεί η προέλαση του στρατού προς τη Θεσσαλονίκη.

  Τελικά, ο Κωνσταντίνος πείθεται με τη μεσολάβηση του πατέρα του βασιλιά Γεωργίου Α’ και στις 25 Οκτωβρίου η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού φθάνει προ των πυλών της Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η καθοριστική νίκη στη Μάχη των Γιαννιτσών (19 – 20 Οκτωβρίου), που είχε κάνει ευκολότερη την προέλαση του ελληνικού στρατού.

  ———————-

  Στη συμπρωτεύουσα δεν υπήρχαν πολλές στρατιωτικές δυνάμεις από την πλευρά των Τούρκων, καθώς είχαν μετακινηθεί, όπως αναφέραμε, προς τα Γιαννιτσά. Στις 18/10 ο Ν. Βότσης, με ένα μικρό πολεμικό πλοίο, μπήκε στο λιμάνι της πόλης και τορπίλισε το τουρκικό καταδρομικό «Φεχτή-Μπουλέν», προκαλώντας πανικό στους Τούρκους.

  Ήταν πλέον φανερό ότι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ήταν θέμα χρόνου. Πραγματικά, οι πρόξενοι των μεγάλων δυνάμεων στην πόλη παρενέβησαν για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την παράδοση της τουρκικής φρουράς. Αρχικά ο Τούρκος αρχιστράτηγος Χασίν Ταξίν πασάς ήταν αδιάλλακτος, αργότερα όμως μεταπείσθηκε.

  Στις 25/10 οι πρόξενοι Γαλλίας, Γερμανίας, Μ. Βρετανίας και Αυστροουγγαρίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο φρούραρχος της πόλης Σεφίκ Πασάς μετέφεραν στον Κωνσταντίνο τις τουρκικές «προτάσεις» για παράδοση της πόλης. Αυτός αρνήθηκε, θεωρώντας υπερβολικές τις τουρκικές αξιώσεις. Τελικά, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, ο Ταξίν πασάς υποχώρησε και το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου έστειλε μήνυμα στον Κωνσταντίνο ότι αποδεχόταν τους όρους του για παράδοση της πόλης.
  Ο Κωνσταντίνος ενημέρωσε τηλεγραφικά τον βασιλιά Γεώργιο και τον Βενιζέλο, όπως και τον επικεφαλής των βουλγαρικών δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονταν στο χωριό Άγιοι Απόστολοι, 32 χλμ. μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Ένα τηλεγράφημα του Βενιζέλου (02:30 π.μ. της 27/10) προς τον Κωνσταντίνο, με το οποίο τον διέτασσε να μπει στη Θεσσαλονίκη (που είχε ήδη απελευθερωθεί), έγινε αιτία για νέα όξυνση στις σχέσεις των δύο ανδρών, η οποία για κάποιους, αποτέλεσε την αρχή του εθνικού διχασμού…
  Στις 26 Οκτωβρίου 1912 ο Τούρκος αρχιστράτηγος του ελληνικού μετώπου Ταξίν Πασάς παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στους απεσταλμένους του Κωνσταντίνου Βίκτωρα Δούσμανη και Ιωάννη Μεταξά. Ο στρατηγός Π. Δαγκλής εγκαταστάθηκε στο Διοικητήριο, ενώ ο λοχαγός Εξαδάκτυλος με τον Ίωνα Δραγούμη, ύψωσαν στο ελληνικό προξενείο στην παραλία, την ελληνική σημαία.

  Υπήρχε όμως ένα ακόμα πρόβλημα. Η στάση των Βούλγαρων που προσπαθούσαν να δρέψουν τους καρπούς της ελληνικής επιτυχίας. Ο στρατηγός Γκεόργκι Τεοντόροφ, αξίωσε από τον Ταξίν Πασά την υπογραφή αντίστοιχου πρωτοκόλλου παράδοσης της πόλης με αυτό που υπογράφτηκε με την Ελλάδα. Ο Τούρκος αρνήθηκε.

  Στη συνέχεια, ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο την είσοδο δύο μεραρχιών τους στην πόλη (35.000 άνδρες συνολικά), χωρίς να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία. Ο νομάρχης Λάρισας Π. Αργυρόπουλος, που ακολουθούσε το γενικό στρατηγείο, ο Ίων Δραγούμης και ο λοχαγός Εξαδάκτυλος επέμεναν να μην επιτρέψει ο Κωνσταντίνος (ο οποίος ήδη από τα ξημερώματα της 28/10 βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη), κάτι τέτοιο. Τελικά ο αρχιστράτηγος δέχτηκε να μπουν στην πόλη δύο βουλγαρικά τάγματα. Ωστόσο, οι Βούλγαροι κατάφεραν να μπει στη Θεσσαλονίκη μία ολόκληρη μεραρχία.
  Το γεγονός αυτό, κάποιες προσπάθειες βουλγαρικών στρατευμάτων να μπουν χωρίς άδεια στην πόλη (εμποδίστηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις) και μία έκθεση του στρατηγού Τεοντόροφ ότι είχε καταλάβει τη Θεσσαλονίκη και την πρόσφερε στον βασιλιά της Βουλγαρίας(!!!) ήταν η απαρχή της ρήξης Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στις 29 Οκτωβρίου έφτασε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας ο βασιλιάς Γεώργιος. Αποδόθηκαν τιμές από τους άνδρες της II Μεραρχίας, χαιρετισμοί με 21 κανονιοβολισμούς, ενώ υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία στον Λευκό Πύργο.
  Τα όνειρα, οι κόποι και οι θυσίες πολλών δεκαετιών είχαν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα και να δικαιώνονται…

 14. Το ποτάμι που έγινε κόκκινο

  Το Μελένοικο , κρυμμένο σε μία εκπληκτικού κάλλους χαράδρα, ήταν μια πανέμορφη πόλη, με ελληνικό πληθυσμό, φημισμένη για τα κόκκινα κρασιά ] που αγαπούσαν οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες και για τη νοικοκυροσύνη των κατοίκων της, που είχαν 5 σχολεία, 70 εκκλησιές και όμορφα, μεγάλα σπίτια.
  Η κατάληψη του Μελένοικου από τους Βουλγάρους, τον Οκτώβριο του 1912, ήταν αφετηρία δεινών. Οι ελληνικές κοινότητες της περιοχής που με κόπους και θυσίες είχαν αντέξει κάτω από τους Οθωμανούς, τώρα κινδύνευαν με πλήρη αφανισμό. Eκκλησίες δημεύτηκαν, ελληνικά σχολεία γίνανε βουλγάρικα, Ιερείς και δάσκαλοι κακοποιήθηκαν, οι κάτοικοι πιέζονταν να δηλωθούν Βούλγαροι και να στείλουν τα παιδιά τους στα βουλγάρικα σχολεία.
  Οι Κομιτατζήδες του φοβερού Σαντάσκι, δεν δίσταζαν να λεηλατούν καταστήματα και να κατάσχουν τα σταφύλια, το βασικό αγροτικό προϊόν των Μελενοικιωτών, υποχρεώνοντάς τους να παρέχουν στέγη και τροφή σε 200 περίπου Βούλγαρους Στρατιώτες και Χωροφύλακες, που πλήρωναν με αποδείξεις «πληρωτέες από τον Τσάρο».

  Το Σάββατο 22 Ιουνίου, μετά την ήττα στο Κιλκίς, οι Βούλγαροι έφυγαν. Αλλά την επομένη, ενώ οι κάτοικοι πανηγύριζαν την ελευθερία, έφτασαν Βούλγαροι που υποχωρούσαν από το Δεμίρ Ισάρ. Οι βιαιότητες και οι λεηλασίες που ακολούθησαν, κράτησαν ως το απόγευμα. Πριν φύγουν κι αυτοί, δολοφόνησαν 3 κατοίκους της Κάτω Τζουμαγιάς και 8 από την Έλσιανη, που ήταν στο δρόμο τους.

  Το Βουλγαρικό Ιππικό συνέχισε τις βιαιότητες, δολοφονώντας την επόμενη άλλους 4 κατοίκους και 4 ακόμη την μεθεπόμενη, μεταξύ των οποίων και τον 55χρονο Ιερέα Χρυσάφη, τον οποίο πρώτα ακρωτηρίασαν. Η βία συνεχίστηκε ως τις 27 Ιουνίου. Τα ίδια κάνανε και στο σλαβόφωνο αλλά πατριαρχικό χωριό Ράδοβο, το οποίο πυρπολήθηκε.

  Στο μεταξύ, στις 28 Ιουνίου η Ρουμανία εισήλθε και αυτή στον πόλεμο. Χωρίς να αντιμετωπίζει σοβαρή αντίσταση, ο Ρουμανικός Στρατός προέλαυνε προς τη Σόφια. Το τέλος του πολέμου ήταν κοντά. Και η προέλασή μας έπρεπε να γίνει ταχύτερη, μας περίμεναν τόσοι Έλληνες, τόσες ελληνικές πόλεις και χωριά.

  Στις 30 Ιουνίου, ο Λόχος μας διατάχθηκε να ελευθερώσει το Μελένοικο. Βαδίζαμε ακολουθώντας την κοίτη ενός ποταμιού, πατώντας σε άμμο και λευκά χαλίκια και μπαίνοντας και στο νερό ως τον αστράγαλο και πότε πότε ως τα γόνατα. Για να φτάσεις στο Μελένοικο πρέπει πρώτα να περάσεις μία τρομερή χαράδρα, μισή ώρα πορεία, με απότομες πλαγιές και όλο στροφές, που δεν ξέρεις ποιος παραφυλάει από πίσω. Είναι τόσο άγριο το τοπίο που γεννά αισθήματα φόβου. Το μόνο που βλέπεις όσο προχωράς, είναι υψηλά τοιχώματα από υδατογενείς προσχώσεις.

  Στο άκρο σχεδόν αυτής της χαράδρας, στα δεξιά της τοιχώματα, είναι χτισμένο κλιμακωτά το Μελένοικο. Και μέσα από την πόλη, ρέει ένας χείμαρρος, που όπως λένε, την εποχή των ραγδαίων βροχών είναι πολύ άγριος και κατεβάζει πέτρες και χώματα.
  Αλλά όταν φτάσαμε εμείς ήταν καλοκαίρι, και νόμιζε κανείς ότι έβλεπε δύο ήσυχα ποταμάκια να διαρρέουν την πόλη, με μερικές γειτονιές να θυμίζουν Βενετία και πολλές ξύλινες γέφυρες να συνδέουν τις δύο πλευρές. Οι κήποι ήταν γεμάτοι πολύχρωμα άνθη και οι πλαγιές γεμάτες αμπέλια.

  Βαδίζοντας με τεταμένη την προσοχή, είδαμε το πρώτο λευκό οίκημα, ένα καφενείο, που ήταν εκεί που άρχιζε το ποτάμι. Πέντε δέκα φαντάροι και καμιά πενηνταριά «Μελενοικιώτες» το είχαν ρίξει στο κρασί και στο ούζο.
  «Καλά, τι σόι διαταγή ήταν αυτή;» σκέφτηκα.
  «Γιατί στείλανε εμάς, αν είχανε πει και σε άλλους;»
  Όμως ήταν δικοί μας, η 1η Διμοιρία του Λόχου μας, που είχε βρει καλύτερο δρόμο και έφτασε πρώτη, παίρνοντας τη δόξα και τις τιμές. Όπως μας έλεγε μετά ο Λοχίας Χρηστίδης της 1ης, οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν με Σταυρούς και Εξαπτέρυγα! Αλλά πήραμε κι εμείς το μερίδιό μας, ιδίως από τα μικρά παιδιά, τους μαθητές και τις μαθήτριες, που ορμούσανε στις αγκαλιές μας, και μας φιλούσαν στα καλά καθούμενα!
  «Φίλησέ με, φίλησέ με Καπετάνιε» φωνάζανε τα κοριτσάκια στο Σαλαχώρη. Κι αν έκανε αυτός να φιλήσει ένα, φώναζαν και τα υπόλοιπα!
  «Και μένα Καπετάνιε και μένα!»
  «Αυτήν την εφίλησες δυο φορές Καπετάνιε!»
  Αλλά είχαν και οι μεγάλοι τα παράπονά τους …
  «Στο δικό μου σπίτι δεν ήρθατε ακόμη παιδιά, να δείτε τι κρασί φτιάχνω εγώ!»
  Με το φίλο μου τον Σαλαχώρη, μας άρεσε να αναλύουμε τα πάντα:
  «Πες μου βρε Μιχάλη», τόσες όμορφες κοπέλες σαν τα κρύα τα νερά έχει εδώ πέρα, γιατί εγώ δεν νοιώθω τίποτα; Ούτε κούκου..»
  «Ποιος ξέρει τι μας ρίχνουν στο συσσίτιο» είπε αυτόκλητος στην κουβέντα μας ένας άλλος στρατιώτης, ο Νικολάτος , που η αλήθεια είναι ότι δεν τον βάζαμε συνήθως στις συζητήσεις μας, γιατί έβλεπε παντού συνωμοσίες και καταντούσε βαρετός.
  «Χρειάζεται να μας ρίξουν κάτι στο συσσίτιο βρε παιδιά;» απάντησα.
  «Άμα βλέπω πρωί μεσημέρι βράδυ τις αξύριστες φάτσες σας, μπορώ να σκεφτώ γυναίκες; Βάλτε με σκοπό μονάχο 2-3 μέρες κοντά σε μια βρύση, να χαζεύω τις κοπελιές που έρχονται με τις στάμνες για νερό, αφήστε μου και μια στάμνα κρασί «Μελενοικιώτικο», και θα σου πω εγώ μετά αν κάνει κούκου … Θα λαλήσω σαν κόκορας» …
  …………………………………………………..
  Αποφασίσαμε να αλλάξουμε συζήτηση και σκέψεις. Άλλωστε, με τη συζήτηση, είχαμε φτάσει μπροστά στο Ναό των Ταξιαρχών, τον παλαιότερο της πόλης, με εκπληκτικές βυζαντινές τοιχογραφίες. Ανάψαμε ένα κερί και συνεχίσαμε. Λίγο πιο κάτω, ήταν η οικία του ιατρού κ. Πανάγου. Εντυπωσιακή από έξω, με το κλασικό στυλ της, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακή στο εσωτερικό της, καθώς ήταν ζωγραφισμένη με εκπληκτικές τοιχογραφίες, με ζωηρά χρώματα, και θέματα από την μυθολογία! Πάνω από την διπλή είσοδο υπήρχε μία επιγραφή με τη χρονολογία 1795, που περιέγραφε το κάλλος και τα τεχνικά στοιχεία της οικίας.

  Οικία ιατρού Πανάγου

  Λίγο πιο πέρα, μας εντυπωσίασε ένα παλαιό τετράγωνο οικοδόμημα, που έστεκε επιβλητικά στον ανήφορο, ψηλό και ογκώδες με μικρά παράθυρα, άτακτα τοποθετημένα. Θύμιζε στρατώνα ή φυλακή, αλλά ήταν απλά το σπίτι κάποιου εύρωστου οικονομικά «Μελενοικιώτη» .

  Τα επώνυμα των «Μελενοικιωτών»
  μαρτυρούσαν την βυζαντινή τους καταγωγή: Μούρτζουφλος, Κουροπαλάτης, Φλάμπουρας, Βούδημος, Δούκας, Λάσκαρις, Γάιος, Σπανδώνης, Κομνηνός, Πλουμής κλπ . Το Μελένοικο, όταν πήγαμε εμείς, είχε περί τους 3.500 κατοίκους, από τους οποίους 2.500 τουλάχιστον ήταν Έλληνες. Αλλά όπως μας είπαν, πριν λίγα χρόνια ήταν περίπου 4.500. Η βουλγάρικη κακοδιοίκηση και προπαγάνδα έδιωξαν πολλούς κατοίκους και πολλά ελληνικά σπίτια άδειασαν. Όσοι όμως παρέμειναν, κρατούσαν ψηλά το φρόνημά τους.
  Το Μελένοικο ήταν κυκλωμένο από 40 βουλγαρικά χωριά. Κι ο Λόχος μας διατάχθηκε να τα αφοπλίσει. Μας πήρε μέρες, αλλά το κάναμε. Αν και για να είμαι ειλικρινής, τις πρώτες μέρες, όλο καριοφίλια με τσακμακόπετρες και μονόσφαιρα μαζεύαμε.
  «Αν κάνουμε και σκαλίσουμε κανένα χωράφι, θα βρούμε φυτεμένες φυσεκιές και μανλιχεριές» έλεγα του Σαλαχώρη.
  Ευτυχώς το κατάλαβε κι ο Λοχαγός μας, κι αρχίσαμε νέο γύρο στα χωριά, με περισσότερη αγριάδα. Μια άγρια ματιά και δυο καλές με το κοντάκι, και άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα μάνλιχερ από τα χωράφια κατά δεκάδες. Υπήρχαν πληροφορίες και για Κομιταντζήδες που τριγυρνούσαν, και στήναμε ενέδρες στα περάσματα για να τους πιάσουμε. Αλλά μάταια. Τους ειδοποιούσαν οι Βούλγαροι των γύρω χωριών και κρύβονταν.

  Σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνάσματα. Σε ένα βουλγάρικο χωριό που το είχαν εγκαταλείψει οι κάτοικοι, βρήκαμε ρούχα και αποφασίσαμε να μεταμφιεστούμε. Και τι μεταμφίεση! Πέντε έξι Στρατιώτες ντυθήκαμε γυναίκες, πήραμε και τις στάμνες στον ώμο, και τραβήξαμε το δρόμο για τη βρύση ενός διπλανού χωριού, έχοντας κρυμένα τα περίστροφα κάτω απ’ τα ρούχα.
  Αλλά καθώς προχωρούσαμε κουνάμενες και λυγάμενες, να ’σου μπροστά μας καμιά δεκαριά Στρατιώτες της 1ης Διμοιρίας, που είχαν όρεξη να παραστήσουν τους γαμπρούς! Έτσι είσαστε; Αφού μας χάλασαν το κόλπο, θα το διασκεδάσουμε. Κάναμε τις αθώες, που δεν μιλούσαν ελληνικά. Ο Σαλαχώρης κουνιόταν λίγο παραπάνω, ήταν και μικροκαμωμένος, έγινε στόχος του Λοχία τους. Που ήθελε αγκαλίτσες και φιλάκια. Ο Σαλαχώρης συνέχιζε τα νάζια, δήθεν ότι δεν ήθελε αλλά και ήθελε, παίρνει θάρρος ο Λοχίας και του τραβάει το μαντήλι που είχε τυλιγμένο στο κεφάλι, κρύβοντας το πρόσωπο.
  Βλέπει ξαφνικά το μαυριδερό πρόσωπο του Σαλαχώρη, με γένια και μουστάκια και έχασε τα λόγια του.
  ……………………………………………………………..
  10 Ιουλίου, ήρθε Διαταγή στον Λόχο να σπεύσουμε επειγόντως στα υψώματα της Τζουμαγιάς, στα ΒΔ του Ογνάρ Μαχαλά.
  Αποχαιρετίσαμε τους καλούς ανθρώπους του Μελένοικου, χωρίς να ξέρουμε ότι δεν θα παρέμενε για πολύ ακόμη ελληνικό. Το αυτοκρατορικό σκήπτρο και το αδαμαντοκόλλητο ξίφος, μέρος των βυζαντινών κειμηλίων της πόλης, που έδωσαν οι πρόκριτοι στον Βασιλιά, όταν πήγαν να τον επισκεφθούν στο Λιβούνοβο, υποβάλλοντας τα σέβη και την ευγνωμοσύνη τους για την απελευθέρωση, ζύγιζαν λιγότερο από τις σκληρές διεθνείς σκοπιμότητες που επέβαλε η απόφαση του Συνεδρίου του Βουκουρεστίου, που επιδίκασε το Μελένοικο και το Πετρίτσι στη Βουλγαρία.

  Η απόφαση αυτή ελήφθη στις 28 Ιουλίου του 1913 και όταν την έμαθαν οι «Μελενοικιώτες», σε συνέλευση που κάνανε στις 30, αποφάσισαν να αφήσουν για πάντα την πατρίδα τους και να ακολουθήσουν τον ελληνικό Στρατό, όπως και οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών του Πετριτσίου και του Σταρτσόβου.
  Το Γενικό Στρατηγείο διέταξε να διατεθούν σε βοήθεια των κατοίκων μεταγωγικά του Στρατού, μεταφέροντας την κινητή τους περιουσία.

  Σαν το έμαθε ο Σαντάνσκι αποφάσισε να επιτεθεί για να λεηλατήσει τα σπίτια πριν τα αδειάσουν οι κάτοικοι. Και πολιόρκησε για 3 μέρες το Μελένοικο, το οποίο υπεράσπιζε μόνο ένας Λόχος Πεζικού, μέχρι που το ΓΣ έστειλε ένα Τάγμα Ευζώνων, που λύσανε την πολιορκία μετά από φονικές μάχες.
  Η εκκένωση της πόλης πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου 1913 και 353 οικογένειες πήραν το δρόμο της προσφυγιάς προς το Σιδηρόκαστρο, την Κάτω Τζουμαγιά, τις Σέρρες και το Κιλκίς.

  Οι κάτοικοι, με θαυμαστή αξιοπρέπεια, άφησαν τα αρχοντικά τους, πήραν λίγο χώμα στις χούφτες και έφυγαν. Πίσω έμεινε η λαμπρή ιστορία της πόλης με το πρότυπο σύστημα αυτοδιοίκησης, το ονομαζόμενο «Κοινόν του Μελενοίκου», που έδινε τη δυνατότητα, «εις τους εκλεκτούς, τους φρόνιμους και ικανούς από τους πολίτας πάσης τάξεως», να συμμετέχουν ισότιμα στη διοίκηση του «Κοινού».

  Μετά τη φυγή των κατοίκων η πόλη λεηλατήθηκε από τους Βουλγάρους, που ξήλωσαν πόρτες, παράθυρα, σίδερα, κεραμίδια και με βόμβες ανατίναξαν ότι απέμεινε.

  Το γαλλικό περιοδικό «L’Illustration» δημοσίευσε στις 30-8-1913 φωτογραφίες της εγκαταλελειμμένης πόλης.
  Και όταν το 1929 επισκέφτηκε το Μελένοικο η Ελληνοβουλγαρική Επιτροπή Μεταναστεύσεως, για την εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων και ορισμό αποζημιώσεων, ο Έλληνας αντιπρόσωπος Δ. Βογασλής σημείωσε: «…δύσκολο ήταν να ξεχωρίσουμε πού τελείωνε το ένα σπίτι και πού άρχιζε το άλλο. Παρέμεινε όρθιος μόνον ο Μητροπολιτικός Ναός του Μελενοίκου καί τούτο χάρις εις την επέμβαση της Αρχαιολογικής Εταιρείας Σόφιας. Τον επισκέφτηκα. Ένα μεγαλόπρεπο μεσαιωνικό κτίσμα…»

  Όσο για το κρασί που είχαν στις υπόγειες στοές κάτω από τα σπίτια τους, στις περίφημες «τρυπητές» που το διατηρούσαν δροσερό, η παράδοση λέει ότι οι κάτοικοι άδειασαν τα κρασοβάγενα στο ποτάμι που έγινε κόκκινο.

  Το κόκκινο αίμα του Μελένοικου …

  Διήγηση:
  Στρατιώτης εθελοντής Νικήτας Μαύρος, τελειόφοιτος Φαρμακευτικής, ΙΙΙ/18 Τάγμα, 6η ΜΠ, πραγματικό πρόσωπο.
  Κρασί Μελενίκου
  Η καταπληκτική ποιότητα των κρασιών του Μελενοίκου, πέρα από την παραδοσιακή καλλιέργεια των αμπελιών, οφειλόταν στον τρόπο διατήρησης των κρασιών μέσα στις «τρυπητές», τις υπόγειες στοές που μοιάζουν με λαβύρινθους, και τις οποίες λάξευαν οι αμπελοκαλλιεργητές στον ασβεστολιθικό βράχο, πάνω στον οποίο κάθονταν τα σπίτια τους.
  Οι στοές αυτές είχαν χειμώνα-καλοκαίρι σταθερή θερμοκρασία 9-12 βαθμών.
  «Αν σε βάλουμε και στο ποτάμι, εκεί που πάνε για πλύσιμο, μετά δεν θα τολμάμε να βαδίσουμε μπροστά σου στην πορεία» (για όσους δυσκολεύτηκαν στα Κυπραίικα)

  Πόλεμος:
  Δύο μέρες μετά την έκρηξη του πολέμου, οι Βούλγαροι αποπειράθηκαν να λεηλατήσουν το Μελένοικο. Οι κάτοικοι, απτόητοι από απειλές, κατάφεραν να κρύψουν και να διασώσουν τα πολύτιμα κειμήλια. Αφαίρεσαν από τους ναούς όλο τον αρχαιολογικό πλούτο και τον έκρυψαν στα σπίτια και τις σπηλιές. Οι Βούλγαροι, αλλόφρονες για την αποτυχία των ερευνών τους, χρησιμοποίησαν άγρια βασανιστήρια.
  Θύμα της βίας τους ο Μητροπολίτης Μελενοίκου, ο οποίος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι Βουλευτές κ. Σπανούδης και Κοσμίδης, «… επλήγη την πρωίαν της 25ης Ιουνίου αγρίως δια λόγχης εις την κεφαλήν και τας πλευράς. Εποδοπατήθη και έπειτα κατεσπιλώθη και εσυλήθη. Συνεμαρτύρησαν εις ιερεύς, εις πρόκριτος και ο Μέγας Λογοθέτης (ονόματι Θωμάς Παπαχαριζάκης, ο οποίος αν και είχε πεθάνει από συγκοπή καρδιάς, εν τούτοις, το πτώμα του λογχίστηκε). Εκ της αυτής επαρχίας εκρεουργήθησαν και 102 άλλοι Έλληνες. Τα άμφια και τα αντικείμενα της Μητροπόλεως διηρπάγησαν».
  Οι νεκροί έμειναν εκτεθειμένοι ως την την 26η Ιουνίου και έπειτα ρίχθηκαν σε βόθρο στον περίβολο του νεόδμητου ημιτελούς βουλγαρικού σχολείου.
  Στα βυζαντινά χρόνια, η πόλη χρησίμευε ως τόπος εξορίας μεγιστάνων και τιτλούχων της Βυζαντινής Αυλής, που έπεφταν σε δυσμένεια. Έτσι, συν τω χρόνω, η πόλη άκμασε και κατοικούσε σ’ αυτή αμιγής και αριστοκρατικός Ελληνισμός. Και η φύσει οχυρά θέση, όπου δεσπόζει βυζαντινή Ακρόπολη, την προστάτευε από επιδρομές και λεηλασίες.
  Η οικονομική καχεξία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας δεν εμπόδισε το Μελένοικο να διατηρεί ακμαία τα σχολεία του.
  Με Ημιγυμνάσιο, δημοτικά σχολεία αρρένων και θηλέων και νηπιαγωγείο. Η αγάπη των Ελλήνων του Μελενοίκου προς τα γράμματα και τις επιστήμες υπήρξε παραδειγματική.
  Κατά το 1810, όταν στη Μακεδονία επικρατούσε πνευματικό σκότος, στο Μελένοικο υπήρχε τυπογραφείο, που ανήκε στον λόγιο Σχολάρχη Δημ. Καλαβακίδη, και στο οποίο αυτός ετύπωνε βιβλία αλλά και τα δικά του συγγράμματά. Ενώ ο ιατρός Αντώνιος Παλατίδης, που κατοικούσε στη Βιέννη, κληροδότησε στην πατρίδα του 3.000 λίρες και πολλές μετοχές της Εθνικής Τραπέζης προς συντήρηση των σχολείων και προς βοήθεια των πτωχών.
  Οι κάτοικοι, οι ίδιοι προτιμούν να λέγονται «Μελενίκιοι»!
  Πηγή:Φώτης Σαραντόπουλος.

 15. Η ηρωική Μάχη του Κιλκίς και ο θρίαμβος της ελληνικής λόγχης
  Γενικά / Ιούνιος 19, 2020

  Του Ανδρέα Αγτζίδη εκπαιδευτικού
  (1926-2018)

  21 Ιουνίου 1913: Το Κιλκίς γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής του από τους μιαρούς Βουλγάρους, που επί αιώνες επιβουλεύονταν τα εδάφη της ελληνικής Μακεδονίας. Σήμερα, για μας τους Κιλκισιώτες αλλά και για όλους τους Έλληνες είναι εορτή εορτών και πανήγυρις πανηγύρεων, γιατί πριν 94 χρόνια στις 21 Ιουνίου 1913 ο δαφνοστεφής ελληνικός στρατός κατετρόπωσε τις βουλγαρικές στρατιές, τις οποίες κατεδίωξε πέραν της οροσειράς του Μπέλλες και χάρισε στην πόλη μας την ελευθερία και την δόξα.

  Οι Βούλγαροι, μετά την λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου παρεβίασαν την συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ Σερβίας, Βουλγαρίας, Μαυροβούνιου και Ελλάδας και με ύπουλο και σατανικό τρόπο θέλησαν να πραγματοποιήσουν τα προαιώνια σχέδιά των, που ήταν η κατάληψη της Μακεδονίας.

  Τα αποτελέσματα του Α’ Βαλκανικού Πολέμου
  Κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, προστάτη της Θεσσαλονίκης, όπως είναι γνωστό, ο δαφνοστεφής ελληνικός στρατός υπέγραφε με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού Χασάν Ταξίν το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης καθώς και όλων των τουρκικών στρατευμάτων που ήσαν γύρω από την πόλη. Παραδόθηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου περίπου 25.000 οπλίτες και 1000 αξιωματικοί, στους οποίους μάλιστα επετράπη να φέρουν το ξίφος των, καθώς και τα εξής λάφυρα πολέμου: 70 πυροβόλα, 30 πολυβόλα, 7000 τουφέκια, 1200 άλογα και άλλα διάφορα υλικά.
  Ενώ, λοιπόν, υπογραφόταν η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Τοντόρωφ, διοικητή της 7ης μεραρχίας, κινούνται προς νότο με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, παρά την ειδοποίηση που έλαβε από τον Στρατηγό Καλλάρη, ότι η Θεσσαλονίκη είναι πλέον ελληνική. Την ειδοποίηση αυτή του Στρατηγού Καλλάρη την θεώρηση ως απάτη. Τ ο πρωί της 27ης Οκτωβρίου ο Χασάν Ταξίν, απέστειλε προς τον Θεοδώρωφ, αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Τώρα πλέον οι Βούλγαροι θέτουν σε εφαρμογή το ύπουλο και σατανικό των σχέδιο, αφού απέτυχε κάθε προσπάθεια να πείσει τον Χασάν Ταξίν να υπογράψει και μ’ αυτούς παρόμοιο πρωτόκολλο, που υπέγραψε και με τους Έλληνες, για να έχει το δικαίωμα ισότιμα να εισέλθει στη Θεσσαλονίκη. Αφού, λοιπόν, όλες οι προσπάθειές του απέτυχαν, ο Τοντόρωφ, ζητεί να συναντήσει το Διάδοχο και αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού. Πράγματι στις 4μ.μ. ο Βούλγαρος στρατηγός Τ οντόρωφ, μαζί με τον υπασπιστή του υπίλαρχο Σταντσίεφ, γίνεται δεκτός από τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης. Εν πρώτοις υποβάλει τα συγχαρητήρια για τις λαμπρές νίκες του ελληνικού στρατού και εν συνεχεία παρακαλεί να επιτραπεί σε δύο τάγματα του στρατού του να εισέλθουν στη Θεσσαλονίκη, δήθεν, να αναπαυθούν γιατί σ’ αυτά υπηρετούν και οι πρίγκιπες Βόρις, διάδοχος του θρόνου και Κύριλλος, υποσχόμενοι ότι εφ’ όσον επιτραπεί η είσοδος των δύο ταγμάτων στην πόλη θα συνεμορφούντο απολύτως προς τις εκάστοτε εντολές του Έλληνα φρουράρχου.
  Ύστερα από αυτές τις κατηγορηματικές δηλώσεις του στρατηγού Τ οντόρωφ, ο αρχηγός του ελληνικού στρατού τότε Διάδοχος Κωνσταντίνος, έδωσε εντολή να επιτραπεί η είσοδος στην πόλη δύο βουλγαρικών ταγμάτων. Έτσι, από το πρωί της 29 Οκτωβρίου 1912 εισήλθαν στην πόλη δύο βουλγαρικά τάγματα, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Η πανουργία και η δολιότητα των Βουλγάρων εξαπάτησε την καλοπροαίρετη διάθεση του αρχιστράτηγου.
  Ενώ οι μήνες περνούσαν οι Βούλγαροι, όχι μόνο δεν σκέφτονταν να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλ’ αντιθέτως, κρυφά έβαζαν μέσα στην πόλη νέες στρατιωτικές δυνάμεις, αυξάνοντας τον αριθμό επικίνδυνα. Πλέον οι στόχοι των Βουλγάρων αποκαλύπτονται, διότι λαμβάνουν την απόφαση να επιτεθούν ταυτόχρονα κατά των Σέρβων και των Ελλήνων. Τ ο όνειρό τους είναι να δημιουργήσουν την Μεγάλη Βουλγαρία.

  Η μάχη της Θεσσαλονίκης
  Ετσι στις 16 Ιουνίου 1913 ο βουλγαρικός στρατός είναι προετοιμασμένος να χτυπήσει ταυτοχρόνως τους Σέρβους και τους Έλληνες. Εναντίον των Ελλήνων αποφασίσθηκε να επιτεθεί η 2η βουλγαρική στρατιά από Δοϊράνης μέχρι Καβάλας με τρεις Μεραρχίες και με άλλες τρεις εφεδρικές στο Δεμίρ Ισάρ (Σιδηρόκαστρο) Καβάλα και Ανατολική Μακεδονία.
  Ο ελληνικός στρατός αντιπαραθέτει από τον κόλπο του Σταυρού μέχρι την Γευγελή οκτώ Μεραρχίες και την ταξιαρχία ιππικού, που κατανεμήθηκαν ως εξής:
  7η μεραρχία στα δεξιά της ελληνικής διάταξης μέχρι την λίμνη Βόλβη. 1η μεραρχία από λίμνη Λαγκαδά μέχρι αμαξωτής οδού Σερρών Θεσσαλονίκης. 4η μεραρχία δυτικά της οδού Σερρών Θεσσαλονίκης μέχρι του Γαλλικού ποταμού. 3η και 5η μεραρχία δυτικά Γαλλικού, υψώματα Πικρολίμνης, Μικροκάμπου μέχρι Αξιοχωρίου, η 5η δεξιά και η 3η αριστερά. 2η μεραρχία στη Θεσσαλονίκη. Ταξιαρχία ιππικού στη Σίνδο. 10η μεραρχία στην περιοχή Αξιοχωρίου Πολυκάστρου, με ταχύτατη οργάνωση της αμυντικής γραμμής με σχετικά έργα (χαρακώματα, συρματοπλέγματα κλπ). Με επείγουσες εμπιστευτικές διαταγές καθορίζεται ο τρόπος ενεργειών των μεραρχιών. Σε καμμιά περίπτωση δεν θα επιτεθούν πρώτοι οι Έλληνες. Η πρωτοβουλία θα αφεθεί στους Βουλγάρους και μόλις επιτεθούν πρώτοι θα αρχίσει κεραυνοβόλος αντεπίθεση κατά των επιτιθέμενων δυνάμεων. Παρά το ότι οι βουλγαρικές δυνάμεις επετέθησαν πρώτοι κατά Σέρβων και Ελλήνων καταθέτουν στις Μεγάλες Δυνάμεις έντονη διαμαρτυρία, ότι δήθεν τους επετέθησαν πρώτοι οι Σέρβοι και οι Έλληνες. Το θράσος των όπως βλέπουμε είναι απύθμενο και η αγριότητά των ξεπερνούσε τα όρια του Αττίλα και του Κρούμου. Τα όρια πλέον της υπομονής έχουν εξαντληθεί, γι’ αυτό στις 12.30 της 17 Ιουνίου 1913 ο αρχιστράτηγος, που βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει εντολή στον αρχηγό του επιτελείου να εκδώσει άμεσες διαταγές να αντεπιτεθούν με ορμή κατά των βουλγαρικών δυνάμεων που αποτελούν πλέον φανερό κίνδυνο για την Ελλάδα.
  Παρά τις έντονες συστάσεις του φρουράρχου οι ευρισκόμενες μέσα στην Θεσσαλονίκη βουλγαρικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την πόλη εκώφευσαν και αδιαφόρησαν. Ύστερα από αυτήν την στάση των Βουλγάρων, στις 3μ.μ. της 17ης Ιουνίου 1913 κατόπιν επείγουσας διαταγής της κυβέρνησης και τον βασιλιά αρχιστράτηγου, η 2η μεραρχία με τα τμήματά της έθεσε σε στενό αποκλεισμό τις βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονταν α: μήνες μέσα στην πόλη. Η στρατιωτική Διοίκηση στέλνει επείγον έγγραφο στο Βούλγαρο διοικητή που τους έδινε προθεσμία μιας ώρας να εγκαταλείψουν την πόλη. Τους έθεσαν μάλιστα και αμαξοστοιχία. Η προθεσμία της μιας ώρας πέρα και οι Βούλγαροι δεν έδωσαν καμμιά απάντηση.
  Αντιθέτως, μάλιστα, άρχισαν οργανώνονται αμυντικά μέσα στα καταλύματά των. Αφού πέρασαν διάφορες δεκάλεπτες προθεσμίες που τους δίνονταν, χωρίς ανταπόκριση, στις 6.30’ της 17 Ιουνίου 19 διατάχθηκαν να παραδοθούν ειδάλλως θα βληθούν με πυροβόλα όπλα. Τέλος μετά και την τελευτά παράταση παράδοσης, έσπευσαν άνευ αντιστάσεως και παραδόθηκαν 300 οπλίτες. Οι άλλοι, οι περισσότεροι ήθελαν ν’ αντισταθούν. Παρά τις συνεχείς παραινέσεις να παραδοθούν δυστυχώς επεδίωκαν την σύγκρουση. Κατά τις 12 τα μεσάνυκτα άρχισε να βάλλει εναντίον των ένα πυροβόλο. Όταν ο υπερφίαλος εχθρός είδε ότι κάθε αντίσταση είναι μάταιη, δέχτηκαν να παραδοθούν. Έτσι το πρωί της ] Ιουνίου 1913 παραδόθηκαν 19 αξιωματικοί, 1260 οπλίτες και 80 κομιτατζήδες, ενώ 60 νεκροί και 17 τραυματίες βρέθηκαν στους στρατώνες τους.
  Σ’ αυτήν την σύγκρουση οι Έλληνες είχαν 18 νεκρούς και 42 τραυματίες. Οι Βούλγαροι αιχμάλωτοι με πλοία μεταφέρθηκαν στο Τρίκκερι και κλείσθηκαν στο στρατόπεδο αιχμαλώτων. Η Θεσσαλονίκη είναι πια απαλλαγμένη και από τις τελευταίες βουλγαρικές εστίες. Είναι ελεύθερη.

  Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος
  Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος είναι πια γεγονός, βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Γενικό Στρατηγείο διατάσσει στις 18 Ιουνίου 1913 και τις οκτώ μεραρχίες να αναλάβουν γενική επίθεση κατά των βουλγαρικών δυνάμεων, που είναι πια βέβαιον, ότι για μια φορά ακόμη εκδηλώνουν τα βέβηλα αισθήματά των σε βάρος της μακεδονικής γης. Το πρωί της 1 Ιουνίου 1913 οι ελληνικές μεραρχίες εξορμούν εναντίον των εχθρικών δυνάμεων σ’ ένα ευρύτατο πολεμικό μέτωπο και δρέπουν νίκες και θριάμβους.
  Οι μάχες που διεξάγονται είναι σκληρές, αιματηρές. Μάχονται σώμα με σώμα. Η αντίσταση των Βουλγάρων είναι λυσσαλέα μα και το πείσμα των Ελλήνων είναι μεγάλο, είναι μυθικό. Μπορεί το αντίτιμο των μαχών αυτών να είναι πολύ βαρύ, μα περιφανής νίκη στεφανώνει τα τιμημένα όπλα των Ελλήνων. Οι Βούλγαροι μπρος στην ακάθεκτη ορμή των γενναίων μας φαντάρων υποχωρούν σ’ όλα σχεδόν τα μέτωπα. Έντρομοι κατευθύνονται προς τη λίμνη Αρτζάν, καθώς και στη γραμμή Λειψυδρίου-Κολχίδας-Μαυρονερίου-Γυναικοκάστρου. Η πρώτη μάχη του Κιλκίς 19 Ιουνίου 1913 τελειώνει με το Θρίαμβο των ελληνικών οπλών.
  Η Ελλάδα κερδίζει τη νίκη και σώζει όχι μόνο το Κιλκίς αλλά την Μακεδονία και την Ελλάδα. Στην τσέπη ενός Βούλγαρου αξιωματικού που σκοτώθηκε αυτήν την μέρα της μάχης, βρέθηκε επιστολή που απευθυνόταν σε φίλο του στη Σόφια. Στην επιστολή έγραφε: «…Το Κιλκίς έγινε απόρθητο. Εδώ ανοίχτηκε ο τάφος της Ελλάδος. Εαν μπορέσουν οι Έλληνες και διασπάσουν τη γραμμή αυτή γρήγορα θα μας δεχθεί η Σόφια…». Κι όμως αυτό το απόρθητο κάστρο μέσα σε τρεις μέρες αιματηρών συγκρούσεων, οι ηρωικοί, οι γενναίοι μας φαντάροι με την τιμημένη λόγχη κατόρθωσαν να αλώσουν την πόλη και να θέσουν εκ ποδών τον εχθρό, συνεχίζοντας την καταδίωξή του. Ο Γάλλος ταγματάρχης Σαρπώ, που επισκέφτηκε το Κιλκίς μετά τη μάχη θα αναφωνήσει πως: «Η οχυρωματική απώλεσε την αξίαν της… λόγω της γενναιότητας και της ανδρείας των Ελλήνων».

  Η μάχη του Κιλκίς
  Η μάχη του Κιλκίς που αρχίζει στις 19 Ιουνίου 1913 και συνεχίζεται σ’ όλην την τεράστια έκταση του μετώπου, αποτελεί πρωτόγνωρο θρίαμβο και κατέλαβε ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο αγώνας συνεχίζεται με πρωτοφανές πείσμα. Ξημερώνοντας 20 Ιουνίου 1913 οι σάλπιγγες ηχούν θριαμβευτικά και καλούν τους γενναίους και ακατάβλητους φαντάρους μας, τους σύγχρονους ημιθέους της ελευθερίας με την ξιφολόγχη ανά χείρας να εξορμήσουν εναντίον του εχθρού που επιβουλεύτηκε την όμορφη Μακεδονία μας, την χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  Μπροστά στην ορμή των Ελλήνων, οι Βούλγαροι δειλιάζουν, τρομοκρατούνται και αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις θέσεις των και να υποχωρούν προς την τελευταίαν των οχυρωματική γραμμή του Κιλκίς. Ένα προς ένα τα χωριά ελευθερώνονται: Ακροποταμιά, Ποταμιά, Αργυρούπολη κλπ.
  Επειδή το Γενικό Στρατηγείο επεδίωκε την όσο το δυνατό ταχύτερη κατάληψη του Κιλκίς, διέταξε στις .30’ μ.μ. της 20ης Ιουνίου 1913 τις τέσσερεις μεραρχίες του Κέντρου να καταλάβουν το Κιλκίς. Οι γενναίοι στρατιώτες μας επιτίθενται με ορμή εναντίον των καλά οχυρωμένων Βουλγάρων στους γύρω από την πόλη λόφους. Το πυροβολικό βάλλει συνεχώς, ακατάπαυστα εναντίον του εχθρού. Τα σπαρτά παίρνουν φωτιά από τις οβίδες που πέφτουν και καίγονται. Ένας πελώριος μαύρος καπνός υψώνεται και καθιστά δυσκολώτερη την προέλαση. Όλη τη νύχτα οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Άφθονο το αίμα ρέει και ποτίζει κάθε σπιθαμή της απελευθερωμένης κιλκισιώτικης γης.
  Τα χαρακώματα καταλαμβάνονται εξ εφόδου από τους ημιθέους φαντάρους μας. Αμέτρητα πτώματα του εχθρού καλύπτουν τα πεδία των μαχών. Η διοίκηση της βουλγαρικής μεραρχίας ζητεί δίωρη ανακωχή για να περισυλλέξουν τα πτώματα των σκοτωμένων που ξεπερνούσαν τους 500 για να τους θάψουν. Μετά την δίωρη ανακωχή η μάχη συνεχίζεται πεισματώδης με σοβαρές απώλειες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Ξημερώνοντας 21 Ιουνίου 1913 στις 3.30’ π.μ. η 2η μεραρχία αποφασίζει να κάνει το τελευταίο άλμα και να καταλάβει την πόλη. Δύο συντάγματα εξορμούν με αποφασιστικότητα εναντίον των βουλγαρικών θέσεων με εφ’ όπλου λόγχη και ύστερα από σκληρό αγώνα και με πολλές απώλειες κατέλαβαν στις 4 το πρωί τα πρώτα βουλγαρικά χαρακώματα. Η μάχη που διεξάγεται μέσα στα ίδια τα χαρακώματα είναι λυσσώδης, σώμα με σώμα μάχονται οι φαντάροι μας. Ο εχθρός μπρος στη θυελλώδη ορμή των γενναίων μαχητών μας εγκαταλείπουν τις θέσεις των και στις 9 το πρωί κατελήφθησαν και τα τελευταία χαρακώματα. Κατά την διάρκεια της πολύνεκρης και σκληρής μάχης μπαίνουν και οι υπόλοιπες τρεις μεραρχίες του κέντρου που με συνδυασμένα πυρά οι Βούλγαροι τρέπονται σε φυγή με κατεύθυνση το Βορρά.
  Το Γενικό Στρατηγείο κατά τις 10.40’ π.μ. αφού πληροφορήθηκε την άτακτη υποχώρηση των Βουλγάρων στέλνει προς την ταξιαρχία ιππικού την εξής διαταγή: «Κιλκίς καταλαμβάνεται. Εχθρός καταδιώκεται. Καταδιώξατε σκληρώς και αγρίως». Επίσης οι μεραρχίες του κέντρου την Ιμμ λαμβάνουν την εξής διαταγή: «Καταδιώξατε παντί σθένει τον εχθρόν μέχρις τελείας εξαντλήσεώς σας».
  Οι Βούλγαροι υποχωρούν κάτω από τα συνεχή σφυροκοπήματα του ελληνικού στρατού. Η ταξιαρχία του ιππικού μόλις αντελήφθη τη σύμπτυξη του εχθρού προς Σταυροχώρι, να βάλλεται από το πυροβολικό της 3ης μεραρχίας, έκανε αιφνιδιαστική επέλαση και επέφερε σύγχυση στα βουλγαρικά τμήματα, τα οποία ετράπησαν σε φυγή, ενώ 100 Βούλγαροι στρατιώτες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.
  Οι δυνάμεις της 1ης και της 6ης μεραρχίας λαμβάνουν διαταγή να επιτεθούν ταυτοχρόνως κατά του Λαχανά και δια της λόγχης, ύστερα από σφοδρή βολή πυροβολικού καταλαμβάνουν εξ εφόδου τον Λαχανά και όλα τα γύρω υψώματα.
  Η ελληνική σημαία κυματίζει περήφανα σ’ ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Οι βουλγαρικές δυνάμεις καταδιωκόμενες πέρασαν την οροσειρά του Μπέλλες. Έτσι, έληξε η τριήμερη αιματηρή μάχη Κιλκίς-Λαχανά. Ο αρχιστράτηγος βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ απηύθυνε προς τους ηρωικούς μαχητές τον εξής τιμητικό χαιρετισμό: «Εις τον ανδρείον στρατόν μου, τον επιδείξαντα τοιούτον ηρωισμόν κατά τας μάχας των ημερών αυτών, τον συντρίψαντα τον εχθρόν, οπουδήποτε και αν τον συνήντησε, εκφράζω τον θαυμασμόν μου και την υπερηφάνειάν μου, διότι ηγούμαι αυτού. Εν Μπάλτσα 2161913, ώρα 9 μ.μ. Κωνσταντίνος Β’».

  Το τίμημα της νίκης
  Το τίμημα της περίλαμπρης νίκης υπήρξε πολύ μεγάλο. Κατά την διάρκεια της τριήμερης φονικής μάχης του Κιλκίς 1921 Ιουνίου 1913 έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι διοικητές μεγάλων μονάδων όπως ο Καμπάνης, ο Καραγιαννόπουλος, ο Διαλέτης και άλλοι 30 αξιωματικοί και 749 στρατιώτες και τραυματίζονται 37 αξιωματικοί και 3811 οπλίτες. Σ’ αυτήν την μάχη οι Βούλγαροι εκτός από τους νεκρούς και τραυματίες των οποίων ο αριθμός ήταν πολύ μεγάλος είχαν αφήσει πάνω από 2500 αιχμαλώτους στρατιώτες και αρκετούς αξιωματικούς. Επίσης έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων 19 πυροβόλα, 5 βλητοφόρα, 1300 τουφέκια και άφθονα άλλα υλικά.
  Η περιφανής νίκη του Κιλκίς-Λαχανά υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές νίκες που έγραψε ο ελληνικός στρατός στα νεώτερα χρόνια της ιστορίας της. Γι’ αυτό η ελεύθερη Πατρίδα για να τιμήσει του ήρωες-γιγαντομάχους της μάχης του Κιλκίς-Λαχανά 19-21 Ιουνίου 1913, στην μεν πλατεία του Λαχανά έστηνε το «άγαλμα της Ελευθερίας» στο δε Κιλκίς ονόμασε την κεντρική λεωφόρο «21ης Ιουνίου» καθώς και σε διάφορους κεντρικούς δρόμους έδωσε τα ονόματα διακεκριμένων αξιωματικών που έπεσαν κατά την διάρκεια της τριήμερης φονικής μάχης, όπως, Καραγιαννοπούλου, Παπακυριαζή, Διαλέτη, Λέκκα, Καμπάνη κ.λ.π. Το ευρισκόμενο στρατόπεδο στην Β.Δ. πλευρά του Κιλκίς έλαβε το όνομα «Καμπάνη» προς τιμή του ήρωα συνταγματάρχη Καμπάνη, που σκοτώθηκε κατά την ημέρα της μάχης από θραύσμα οβίδος πυροβολικού.
  Στα δυτικά της πόλεως πάνω σε λόφο στήθηκε το μεγαλόπρεπο και επιβλητικό ηρώον ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα, που παριστάνει έναν όρθιο μαχητή να κρατάει στο χέρι του τραυματία και κάτω στα πόδια του να κείτεται νεκρός μαχητής. Γύρω δε από αυτό το υπέροχο σύμπλεγμα κυκλικά υπάρχουν οι προτομές πρωταγωνιστών της νικηφόρας μάχης και είναι εγγεγραμμένα τα ονόματα όλων των υπέρ Πατρίδος πεσόντων αγωνιστών.
  Η τριήμερη αιματηρή αλλά νικηφόρος μάχη του Κιλκίς 1921 Ιουνίου 1913, που φέτος γιορτάζουμε την 94η επέτειο είναι μια από τις πιο ένδοξες μάχες που έδωσαν οι Έλληνες κατά την μακρά ιστορική των περίοδο. Διότι η νίκη αυτή έκρινε, χωρίς υπερβολή, οριστικά την τύχη της Μακεδονίας μας, της χώρας του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου.
  Ας είναι αιώνια η μνήμη των ηρωικών νεκρών της γιγαντομαχίας της μάχης του Κιλκίς και το παράδειγμα της θυσίας των να φωτίζει παντοτινά το δρόμο στις νέες γενιές.
  Θα κλείσω το σημερινό επετειακό κείμενο με στίχους από το ποίημα «Ύμνος στο Ηρώο του Κιλκίς» του Μεταλλικιώτη φίλου ποιητή Ιγνάτιου Σαμουηλίδη:

  «Στα συντρίμια της ΜΑΧΗΣ,
  από ξύλινες ρόδες
  και χαλύβδινες κάνες,
  η ψηλή σου θωριά θαρραλέα
  προβάλλει.
  Τεντωμένο μπροστά
  το δεξί σου το χέρι
  οργι σμένο πι στόλι κρατεί
  για τα θύματα τόσων Ελλήνων.

  Και το άλλο θερμά
  μητρικά κεκαμμένο
  μαχητή λαβωμένο
  βαριά συγκρατεί.
  Τ ’ ανοιγμένα του μάτια σωτηρία να βρουν από σένα ζητάνε.
  Στη σκεπή δρασκελιά σου
  ένας άλλος
  στρατιώτης κοιμάται γερτός ενός κι είκοσι χρόνων.
  Τα κλεισμένα του μάτια την ταφή μοναχά περιμένουν…»
  —————————————————————–
  Δημοσιεύτηκε με αφορμή την 94η επέτειο της μάχης στην εφημερίδα Ημερησία 21 Ιουνίου 2007

  http://maxitis.gr/andrea-agtzidi-i-iroiki-maxi-tou-kilkis-kai-o-thriamvos-tis-ellinikis-logxis/

 16. Ανδρέας on

  (-Κλεμμένο-)
  Χρόνια πολλά, για την σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του Κιλκίς, με σεβασμό σε όσους χάσανε την ζωή τους ή τραυματίστηκαν ή και ακόμα σε αυτούς που πολέμησαν και κατάφεραν να επιζήσουν από την φονικότερη ίσως μάχη των βαλκανικών πολέμων. Διαβάστε ένα γράμμα ενός απλού στρατιώτη με λίγη μόρφωση αλλά με πολύ αγάπη για τη πατρίδα που γράφηκε πριν απο τη μάχη του Κιλκίς και βρέθηκε μετά τη μάχη στη τσέπη του, ενώ αυτός είχε ήδη περάσει στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων…….συγκινητικό……

  21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1913 Η ΜΑΧΗ ΚΙΛΚΙΣ -ΛΑΧΑΝΑ!!!!
  Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ!!!

  Ένας στρατιώτης, ο Ανδρέας από τη Ρούμελη, βρέθηκε την παραμονή της μάχης σε άλλη μονάδα σε μία χαράδρα κοντά στο Κιλκίς (την «Κιλκίδα», όπως το αναφέρει).
  Φαίνεται πως είχε μία προαίσθηση για το τέλος του. Από εκεί λοιπόν έγραψε μια συγκινητική επιστολή προς τη γυναίκα του, τη Βασιλικούλα.

  Με λίγες γραμματικές γνώσεις, με συγκεκομμένες, κατά τη ρουμελιώτικη προφορά λέξεις και με πολλά ορθογραφικά λάθη, αλλά με πολύ και αγνό πατριωτισμό έγραψε αυτήν την επιστολή. Την άλλη μέρα κατά την ιστορική μάχη, το παλληκάρι αυτό, ο άγνωστος Ανδρέας, σκοτώθηκε.

  Ο Ιερέας της Μονάδας, πρεσβύτερος Καλλίμαχος Δημήτριος που είχε το θλιβερό καθήκον της ταφής των νεκρών, βρήκε μέσα στο ματωμένο χιτώνιο του Ανδρέα το γράμμα του προς τη Βασιλικούλα του. Έτσι, το γράμμα αυτό δεν πήγε ποτέ στη Βασιλικούλα, αλλά πήγε κατευθείαν στην Ιστορία.

  Ο Ιερέας το συμπεριέλαβε στο βιβλίο του «Από το Στρατόπεδο» που δημοσίευσε το 1914.

  «Ήνε τώρα δυο μέρες Αγαπημένη μου Βασιλικούλα, που κάμωμε πόλεμο με αυτά τα παληόσκυλα μας βαρούνε πολί μι ουβίδες. Χάθηκαν πουλά πεδιά θκα μας, πάει κι η Γιανς μας. Τόρα περιμένουμε σε μια ρεματιά να ξαπουστάσουμ λιγουλάκι κι σι γραφο Βασιλικούλα σι χανο για την Πατρίδα, αυτό το χουριό που θέλουμ να πάρουμ του λεν Κιλκίδα και λεν πως το μουσχάρη θα πλεξ στο έμα. Έχο ένα έστημα πως κιγώ θα πάο να φάω κούμαρα να βρω τον παπούλημ αλά να μην κλαψς Βασιλικούλαμ. Άμα ήνε για την Πατρίδα δάκρια δεν εχ, κλάματα μονάχα για όσοι ψοφούν στο στρόμα. Θυμάσε τι έλεγε κι ο Μήτρος του Παπούλ για τα γνέκες τον παλιό κερό στη Σπαρτ ή ταν ή επιτάς. Κλάματα δεν θέλω, ντροπής πράματα να σκούξτε για μας εδο τσ βουλγαροχτόν, εγδικιτάδες ντιπ κι για ούλες τις ατιμίες που πράξαν στ αδέλφια μας Μακεδόνες. Μόνο ένα κερί στην Άγια Παρασκεβί φτάνι.
  Σε φιλό Βασιλικούλα μ’ πολύ, για χαρά, για την Πατρίδα.

  Από ρέμα Κιλκίδας. Αντρέας.»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: