Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις «Ανιχνεύσεις» – ΕΡΤ-3

Η σημερινή εκπομπή των «Ανιχνεύσεων» (23.00) που επιμελείται ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης θα είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στην εκπομπή αυτή συμμετέχω εγώ καθώς και οι :  Γιώργος Κοντογιώργης, Δημήτρης Σταματόπουλος, Χάρης Εξερτζόγλου…. Το ενδιαφέρον με την εκπομπή αυτή είναι ότι στο πάνελ θα βρεθούμε ιστορικοί διαφορετικών προσεγγίσεων….  Δείτε το κείμενό μου που επιγράφεται «Η γενοκτονία και η άρνησή της»  από το συλλογικό έργο «Το Τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης»   

Το επιπλέον ενδιαφέρον που έχει αυτή η εκπομπή είναι ότι πραγματοποιείται για πρώτη φορά μια επιστημονική συνάντηση διαφορετικών ιστοριογραφικών τάσεων. Kάτι, (μάλλον) παράδοξο, είναι ότι η πρώτη συνάντηση λαμβάνει χώρα ….«στο γυαλί»  της τηλεόρασης .

 Παρακάτω παρατίθεται η παρουσίαση της σημερινής εκπομπής, δια χειρός Παντελή Σαββίδη :

Το 1922 και η αλήθεια (για το νεοελληνικό κράτος)

Στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής (14 Σεπτεμβρίου) θα εστιάσει το ενδιαφέρον της η εκπομπή «Ανιχνεύσεις», Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, ρίχνοντας μια σύγχρονη ματιά στα γεγονότα αλλά κυρίως στην ερμηνεία τους.

 Ποιο θα είναι το κύριο ζητούμενο στην εκπομπή; Να δείξουμε ότι σε εποχές σαν και αυτήν που διανύουμε που εθνικοποιούνται οι ευρωπαϊκές πολιτικές, χρειάζεται να διαμορφώσουμε πιο σφριγηλό κοινωνικό κα,ι ίσως, εθνικό ιστό για να μπορέσουμε αντεπεξέλθουμε.

Άρα, πρέπει να ρίξουμε μια νέα ματιά στο πως διαμορφωθήκαμε ως κοινωνία, (πως διαμορφώσαμε εθνική και κοινωνική συνείδηση) και πως μπορούμε αυτά τα χαρακτηριστικά να τα επαναπροσδιορίσουμε σήμερα μέσα από μια νέα ματιά στην ιστορική εξέλιξη από το 1922 ως σήμερα.

 Το 1922 ήταν η τελευταία πράξη ενός πολεμικού δράματος που ξεκίνησε το 1821 και οδήγησε στο σημερινό ελληνικό κράτος.

Η Ελλάδα ήταν το πρώτο εθνικό κράτος που προέκυψε από την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταφέροντας ανατολικότερα, τις αλλαγές που πυροδότησε στην Ευρώπη η Γαλλική Επανάσταση.

Πυλώνας αυτών των νέων εθνικών κρατών ήταν οι αστικές τους τάξεις.

Πως εξελίχθηκε ταξικά η ελληνική κοινωνία και κυρίως πως εξελίχθηκε η άρχουσα τάξη της; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της τάξης αυτής και ποια η σχέση και η σύγκρισή της με τις ευρωπαϊκές αστικές τάξεις;

  Τι τελικά συνέβη στη Μικρά Ασία και εξαφανίσθηκε ο ελληνισμός από τις πανάρχαιες εστίες του;  Ποιες ήταν οι πολιτικές και γεωπολιτικές σκοπιμότητες και ισορροπίες;

 Μερικά, μόνο, από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν.

http://www.anixneuseis.gr/?p=49227

<p><a href=»http://vimeo.com/49385319″>Το 1922 και η αλήθεια.</a> from <a href=»http://vimeo.com/user8568800″>Pantelis Savvidis</a> on <a href=»http://vimeo.com»>Vimeo</a>.</p>

1 comment so far

  1. […]  Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις “Ανιχνεύσεις” – ΕΡΤ-3 (kars… […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: