Κυριακή 1η Ιουλίου: Εκδήλωση στου Ζωγράφου

«Εκδήλωσεις Μνήμης» διοργανώνει την Κυριακή 1 Ιουλίου και ώρα 19:30 στο πάρκο Γουδή (ή στο Πάρκο στο Γουδί) ο Δήμος Ζωγράφου σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ζωγράφου , το Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης» και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος.

Η εισήγησή μου θα έχει ως θέμα:

Η γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, το Ολοκαύτωμα της καθ’ ημας Ανατολής και οι Λευκές Σελίδες της νεοελληνικής ιστοριογραφίας.

Στόχος της ομιλίας είναι να παρουσιαστούν αυτά που συνέβησαν στο μικρασιατικό Πόντο κατά την περίοδο 1916-1923, στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο.

Ένα πλαίσιο που σχετιζόταν απολύτως με τις διαδικασίες μετάβασης από την Οθωμανική αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη.


“….Η μεγάλη αντίθεση στην Εγγύς Ανατολή είχε στον πυρήνα της τη σύγκρουση του νεοφανούς τουρκικού εθνικισμού (1908) με τις προοδευτικές ομάδες του οθωμανικού πληθυσμού (Έλληνες της Ανατολής, Αρμένιοι, Ασσυροχαλδαίοι).

Γύρω απ’ αυτόν τον πυρήνα θα οργανωθούν οι Γενοκτονίες των χριστιανικών λαών, θα εμφανιστούν συμμαχίες και θα δημιουργηθούν κρατικές αντιπαλότητες. Σημαντικό ρόλο κατά την πρώτη περίοδο (1914-1918) θα έχει η Γερμανία, η οποία στο πλαίσιο της κρατική της πολιτικής θα συνεργαστεί και θα ενθαρρύνει τις επιδιώξεις των Νεότουρκων εθνικιστών.

Η δεύτερη φάση (1919-1923) θα χαρακτηριστεί από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, η έκβαση του οποίου θα κρίνει οριστικά τόσο τη μοίρα των χριστιανικών κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή…

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: