Δύο μέρες μετά τις εκλογές: Πού να πάω;

Η εκλογική διαδικασία έλαβε τέλος.
(Τουλάχιστον για κάποιους μήνες!!!)

Η πλήρης συνειδητοποίηση της τραγικής κατάστασης -στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα εξαιτίας πολύ συγκεκριμένων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων- φαίνεται ότι θα συμβαδίζει με την ανάπτυξη της κρίσης και τους ρυθμούς της κατάρρευσης…..

Την Τρίτη 19 του Ιούνη, δύο μέρες μετά τις εκλογές, γίνονται δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Η πρώτη οργανώνεται από την Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίαςη οποία κλείνει τη φετινή περίοδο κρίση-μων σεμιναρίων με  το θέμα: «Μια μέρα μετά τις εκλογές».

Η δεύτερη διοργανώνεται  από το 2-o Γυμνάσιο Γλυκών Νερών (Αττική), είναι αφιερωμένη στο Σημείο Μηδέν της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και έχει ως τίτλο: «Οι Έλληνες της Ιωνίας- 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης».

Στη Πρόσκληση που μας έστειλαν τα παιδιά που οργανώνουν την εκδήλωση διαβάζουμε: «Το 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών έχει την χαρά να σας προσκαλέσει σε ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Οι Έλληνες της Ιωνίας- 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης». Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, στις 7:00 μ.μ. στην Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά», Χλόης και Τρικάλων Αγία Παρασκευή. Στην εκδήλωση συμμετέχουν το μουσικό σχήμα «Αμάν ναι!» και το νεανικό χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Γλυκών Νερών. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!…..»

Το δίλημμα για το ποιά εκδήλωση είναι σημαντικότερη, είναι μεγάλο. Αλλά μιας και στη δική μου αντίληψη «....Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 υπήρξε το πραγματικό αλλά και συμβολικό τέλος μιας μεγάλης ιστορικής διαδικασίας, που συνδέθηκε με την οριστική είσοδο της Εγγύς Ανατολής στην εποχή των εθνών-κρατών….», και επιπλέον, η εκτίμηση ότι το νήμα της σημερινής κρίσης όταν ξετυλιχτεί μας πηγαίνει κατευθείαν στη Μεγάλη Καταστροφή, όταν οι κρατικοδίαιτες ελίτ της Παλαιάς Ελλάδας, έκαναν ότι περνούσε απ΄το χέρι τους για να καταστρέψουν τους κοσμοπολίτες και δραστήριους προοδευτικούς αστούς της Μικράς Ασίας, και στη συνέχεια προσπάθησαν με μεγάλη επιτυχία να αλλοτριώσουν το λαό και να περιωρίσουν τη σημασία εκείνου του κοσμοϊστορικού μεταίχμιου…   η επιλογή είναι προφανής

Αλλά και η άλλη εκδήλωση είναι επίκαιρη και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και συμμετέχουν εξαιρετικοί επιστήμονες. Στην Ανακοίνωση που στάλθηκε αναφέρεται: «Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την  Τρίτη 19 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο “Δρακοπούλου” στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστήμιου Αθηνών (και όχι στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων) στις 19:00

KoinDimΕισηγητές οι:

Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γεράσιμος Μοσχονάς, αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Συντονίζει η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Ιστορίας Παντείου Πανεπιστήμιου, μέλος του συντονιστικού της Πρωτοβουλίας μας. 

Την ελλαδική αμφιθυμία απέναντι στους Μικρασιάτες και τους πρόσφυγες του ΄22 προσπάθησα να την περιγράψω στο «Eλλάς και Μικρά Ασία: μια ανεξερεύνητη σχέση«, ενώ παρουσίασα στο περσινό αφιέρωμα της «Ελευθεροτυπίας» με τίτλο : “Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή. ...” τη  σημασία της Μικρασιατικής Καταστροφής στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνικής δομής, 

1 comment so far

  1. Γ.Ν on

    Οι Έλληνες της Μ. Ασίας – 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης on PhotoPeach

    http://photopeach.com/album/17kirqx?invitecode=00ad74d7be

    http://photopeach.com/public/swf/spiral.swf


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: