Η ζωή συνεχίζεται… και μετά τις εκλογές

[…]

1) Την Τρίτη 8 Μαϊου 2012 η ιστορικός Bασιλική Λάζου, παρουσιάζει το θέμα Συμμοριόπληκτοι”: Οι εσωτερικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ιστορίας που διοργανώνεται στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς (7-9 μ.μ.) «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς, Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού).

Τα υπόλοιπα θέματα του Σεμιναρίου είναι:

22 Μαϊου“στρογγυλό τραπέζι” με θέμα: Η επανάσταση των μπολσεβίκων, οι μετεπαναστατικές εξελίξεις και ο σοβιετικός Μεσοπόλεμος. Συμμετέχουν: Κώστας Παλούκης, ιστορικός, Χρήστος Κεφαλής εκδοτική ομάδα του περ.“Μαρξιστική Σκέψη”Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός. Έχει κληθεί και ο ιστορικός Αναστάσιος Γκίκας, από το Τμήμα Ιστορίας του ΚΚΕ……..

5 Ιουνίου, αφιέρωμα στις σταλινικές διώξεις.

Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός Ιστορικό περίγραμμα»,

Όλγα Σεβαστίδου, κοινωνική ανθρωπολόγος: «Η Μνήμη των σταλινικών διώξεων (1937-1949) στις αφηγήσεις ζωής των Ποντίων της ΕΣΣΔ»

Περισσότερες πληροφορίες: https://kars1918.wordpress.com/2011/09/26/2011-2012-2/


Λίγα λόγια για το θέμα

«Συμμοριόπληκτοι» ή «ανταρτόπληκτοι» ονομάστηκαν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, που κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου (1946-1949) υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να εγκατασταθούν προσωρινά σε άλλες περιοχές. Στόχος της υποχρεωτικής μετακίνησης των πληθυσμών αυτών ήταν η δημιουργία «νεκρής ζώνης» ώστε να απομονωθούν οι αντάρτες από τον αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος τoυς εξασφάλιζε διατροφή αλλά και εφεδρείες.

Οι ερευνητές εκείνης της περιόδου υπολογίζουν ότι οι «συμμοριόπληκτοι» ανέρχονταν περίπου σε 800.000 άτομα. Σε αμερικανικές και ελληνικές στατιστικές εκείνης της εποχής οι βιαίως εκτοπισθέντες από τα χωριά τους ανέρχονταν σε 684.000 άτομα.

Χαρακτηριστική ταινία για τους «συμμοριόπληκτους΄υπήρξε το ‘Καραβάν Σεράι» του Λάζαρου Παυλίδη σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά.

————————————————————————————————————————

2) Το Β΄ Τοσίτσειο-Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης σας προσκαλεί  την Τρίτη 8  Μαϊου 2012 στις 9:00 το πρωί στην εκδήλωση -αφιέρωμα που διοργανώνει για την Μικρασιατική Καταστροφή…..

……………………..

στο Β’ Μέρος

Στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής»

Συμμετέχουν και απαντούν στα ερωτήματα των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, ο ιστορικός κ.Βλάσης Αγτζίδης και ο ιστορικός κ. Μιχάλης Βαρλάς,  Διευθυντής του Τμήματος Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

………

Πρόγραμμα

Χαιρετισμός από τον διευθυντή του Β’ Τοσίτσειου-Αρσάκειου Γυμνασίου Εκάλης κ. Ανδρέα Κουλάδη.

Α’ ΜΕΡΟΣ

Θυμάμαι ακόμη’ ταξίδευε σε άκρες Ιωνικές…
Μνήμες από την ακμή, την καταστροφή και την προσφυγιά. Αφηγηματικός κορμός εμπλουτισμένος με αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων και ιστορικές καταγραφές.
Απόδοση σμυρναίικων τραγουδιών από την χορωδία του σχολείου μας και τη μαθήτρια Παπαδοπούλου Μάγδα.
Ερμηνεία έργων για πιάνο των Μ.Καλομοίρη και Γ.Κωνσταντινίδη από την κ. Μαρία Τασσοπούλου, καθηγήτρια μουσικής του Α’ Τοσίτσειου-Αρσάκειου Γυμνασίου Εκάλης.
Συμμετέχουν οι μαθητές: Βρεττός Χρήστος, Ζαράγκα Φαίη, Καρτάλη Ελεάνα, Κιούση Μαρία, Κτενά Νίκη, Παπαδάκη Αριάδνη, Πρεβεζάνου Αντιγόνη, Σιμιτζή Ευα, Χριστοδούλου Σπύρος.

Η Σμύρνη μέσα από τα καρτ-ποστάλ
Μια παρουσίαση από τον Λουκά Χριστοδούλου, Αντιπρόεδρο του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας- Γενικό Γραμματέα Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας.

Β’ Μέρος

Στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής»
Συμμετέχουν και απαντούν στα ερωτήματα των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, ο ιστορικός κ.Βλάσης Αγτζίδης και ο ιστορικός κ. Μιχάλης Βαρλάς,  Διευθυντής του Τμήματος Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Προβολή ντοκυμαντέρ με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Προσφυγικό για τους μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου.

Γ’ Μέρος

Η Σμύρνη της μουσικής και των τραγουδιών
Παρουσίαση από τις μαθήτριες Αγγελοπούλου Κλαίρη και Εξάρχου Σοφία.

Μουσικό ταξίδι στη Μικρασία από το μουσικό σχήμα «Εν τω άμα»
Παίζουν οι μουσικοί:  Λαούτο Νίκος Αγγελόπουλος, Ούτι και φωνή Χρήστος Σύγγελλος, Βιολί Κωνσταντίνος Γεωργούλης, Κανονάκι και φωνή Στέφανος Δορμπαράκης.

Εκθεση
Από την Τετάρτη 2 Μαίου μέχρι και την Πέμπτη 10 Μαίου στο χώρο του θεάτρου των Τοσίτσειων Αρσάκειων Σχολείων Εκάλης  θα λειτουργεί έκθεση με θέμα: Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ-ποστάλ ευγενική προσφορά του κ.Λουκά Χριστοδούλου.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: