Μιλώντας για τη Γενοκτονία σε μαθητές των Μεσογείων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους μαθητές της γ’ τάξης του Γυμνασίου των Σπάτων, καθώς και του Α’ και Β’ Γυμνασίου Αρτέμιδος έγινε στις 3 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σπάτων. Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο του δραστήριου Ποντιακού Συλλόγου Αρτέμιδας (Λούτσα), μαθηματικό Κώστα Ευκαρπίδη, καθώς και στους γυμνασιάρχες και τους καθηγητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση. 

Ανέλαβα να οδηγήσω τους μαθητές στην περιπλάνηση στις άγνωστες ατραπούς των μεγάλων ανακατατάξεων της περιόδου 1908-1923.  Φυσικά, το μοντέλο διδασκαλίας που ακολουθώ εδώ και χρόνια συνίσταται στην παρουσίαση του πραγματικού ιστορικού πλαισίου και των κοινωνικών και εθνικών ανταγωνισμών που οδήγησαν στην απόφαση για τις Γενοκτονίες των χριστιανικών λαών από τους Νεότουρκους εθνικιστές. Χωρίς καμιά ωραιοποίηση ή πλαστογράφιση των ιστορικών στοιχείων, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης κριτικής στάσης των μαθητών, βασισμένη στη στέρεη γνώση, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις και άκοπες ρεβανσιστικές φλυαρίες. Στην παρουσίαση-διδασκαλία στα Σπάτα, προτιμήθηκε ως η πλέον κατάλληλη μέθοδος η παράθεση των ιστορικών στοιχείων υπό τον τύπον σχολιασμού σε επιλεγμένο οπτικό υλικό.  

Σε προσωπικό επίπεδο η διδασκαλία της Γενοκτονίας στους μαθητές κινείται στους άξονες που περιέγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση υπό τον τίτλο  Βασικά κείμενα για τη διδασκαλία της Γενοκτονίας.

 Στην εκδήλωση-συζήτηση συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά με τους καθηγητές τους. 

Στη συνέχεια ακολούθησε γονιμος διάλογος, ο οποίος έγινε γονιμότερος όταν ένας καθηγητής που εξέφραζε τις παραδοσιακές -και λιγάκι αντιμικρασιατικές- απόψεις, που σήμερα επανέρχονται με δριμύτητα στο ΚΚΕ ως απόρροια της συντηρητικής του στροφής, επανέλαβε με το γνωστό τρόπο (ξύλινη γλώσσα+στερεοτυπικές μεταφυσικές εικόνες) τη γνωστή άποψη όπως τη διατύπωσε αρχικά ο Ιωάννης Μεταξάς (1915) και στη συνέχεια (1919) –και για άλλους λόγους- το ΣΕΚΕ της «μικράς πλην εντίμου Ελλάδος».

 Από την παρέμβαση αυτή  φάνηκε ότι απαιτείται μια σφαιρική αντίληψη, όχι μόνο των ιστορικών γεγονότων, αλλά και της πολιτικής συμπεριφοράς των ελλαδικών πολιτικών σχηματισμών, καθώς και των διαφόρων ιδεολογικών κατασκευών, μύθων και συνειδητών παραπλανήσεων που έχουν διαμορφωθεί στις δεκαετίες των -συνειδητά επιλεγμένων- Σιωπών για τα τραγικά εκείνα γεγονότα.

 Οι μαθητές και οι καθηγητές αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Σπάτων

Ο Κώστας Ευκαρπίδης, πρόεδρος του συλλόγου, καλωσορίζει τους μαθητές των δύο γυμνασίων που έφτασαν πρώτα και ανοίγει την   εκδήλωση, ενώ λίγα λεπτά μετά τη λήψη αυτής της φωτογραφίας έφτασε και το τρίτο γυμνάσιο.

Advertisement

1 comment so far

 1. Σύγχρονη Παιδεία on

  Εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων

  15/5/2012

  Που
  Street: Σοφοκλή Βενιζέλου 114
  City: Αθήνα, Ηλιούπολη

  Εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων

  α Ελληνικά Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία», σε συνεργασία με το Δήμο Ηλιούπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Τρυγώνα», διοργανώνουν εκδήλωση – ομιλία, με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.

  Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο κ. Βλάσσης Αγτζίδης, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας – μαθηματικός, με θέμα: «90 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής (Πόντος, Ιωνία, Αν. Θράκη). Οι πολιτικοί συσχετισμοί και οι επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική δομή της σημερινής Ελλάδας», και θα συμμετέχει ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων, Μοσχάτου – Ταύρου, «Σέρρα».

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 15/5/12, στις 20.30΄, στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ηλιούπολης.

  http://www.ilioupoli.gr/politistika/events/12-05-14/%CE%95%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%B7_%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%89%CE%BD-3188647698.aspx


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: