‘Νικητές’ εναντίον ‘Ηττημένων’. Λόγος για την Άρνηση της Γενοκτονίας!


Την Τρίτη,  13 Δεκεμβρίου  [7-8.30 μ.μ. «Έπαυλη Δροσίνη» (Βιβλιοθήκη), Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά]  θα παρουσιάσω το θέμα  «Αρνήσεις της γενοκτονίας στην Ελλάδα: ‘Νικητές’ VS ‘Ηττημένοι’».

Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο του Σεμιναρίου  Ιστορίας που διοργανώνεται στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς.  Με τον αρχικό προγραμματισμό, τη μέρα αυτή επρόκειτο να παρουσιάσει η Χαρά Γαλανού, νομικός-εγκληματολόγος το θέμα: «Αρνήσεις της γενοκτονίας στην Ελλάδα. Ιστορικές αιτίες, εγκληματολογικές ερμηνείες». Λόγοι ανωτέρας βίας  επέβαλαν την αλλαγή αυτή.

Το θέμα της «Άρνησης της Γενοκτονίας» δίχασε απ’ τις αρχές της περασμένης δεκαετίας τόσο την (όποια) νεοελληνική διανόηση όσο και τον πολιτικό κόσμο.

Θα παρουσιαστεί το ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα που υπάρχει στη σημερινή Ελλάδα και αφορά την επί της ουσίας ΜΗ αποδοχή του προβληματισμού για την Γενοκτονία  που συνέβη στην Ανατολή από τον τουρκικό εθνικισμό εις βάρος των «μη αφομοιώσιμων» πληθυσμών. Θα διερευνηθούν παράλληλα και οι αιτίες που δημιουργούν  την Άρνηση (negationnisme).

Το ζήτημα αυτό το διαπραγματεύτηκα στο πλαίσιο της μελέτης μου που δημοσιεύτηκε στο συλλογικό Το Τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης¨.  Ο τίτλος του σχετικού κεφαλαίου είναι Η γενοκτονία και η άρνησή της.  Παλαιότερα είχα προσπαθήει να το ερμηνεύσω προσεγγίζοντας το φαινόμενο του αντιπροσφυγικού αναθεωρητισμού. Μπορείτε να  διαβάσετε το κείμενο αυτό  πηγαίνοντας στην αντίστοιχη ανάρτησηO αντιπροσφυγικός αναθεωρητισμός σε μέρη τρία.

Επίσης, με το θέμα αυτό σχετίζεται και ένα άλλο κείμενό μου:
Kεμαλισμός και νεοελληνική ιστοριογραφία

Advertisement

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: