Σάββατο στην Ελασσόνα…

Tο Σάββατο 12 του μηνός θα βρίσκομαι στην Ελασσόνα, ως ομιλητής σε μια εκδήλωση που διοργανώνει ο τοπικός ποντιακός σύλλογος για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και 90 απ’ την εγκατάσταση των προσφύγων… Η πρόσκληση του συλλόγου είναι η εξής:

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ένωση Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας, την εκδήλωση «Ενενήντα χρόνια μνήμης και εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας» που θα γίνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μμ στην αίθουσα θεάτρου «Δήμαρχου Βασιλείου Φαρμάκη».  

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Με τιμή,
Το διοικητικό συμβούλιο.

Πρόγραμμα
7.30 μμ :Έναρξη-χαιρετισμοί
7.40 μμ: Ομιλία από τον Αγτζίδη Βλάση, διδάκτορα σύγχρονης ιστορίας Α.Π.Θ
8.20 μμ:χορωδία του Μ.Σ.Καλλιθέας
8.40 μμ:Χορευτικά της ΕΠΕΕ

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και τα 90 από την εγκατάσταση των προσφύγων….

Από το 1881 που ενσωματώθηκε η νότια Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Τύρναβος)  η Ελασσόνα έγινε μια οθωμανική συνοριακή πόλη.  Οι Οθωμανοί κατασκεύασαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ένα τελωνείο. Το τελωνείο (φωτογραφία δεξιά) είναι  νεοκλασικού ρυθμού, κάτι που χαρακτηρίζει τις οθωμανικές αρχιτεκτονικές συνήθειες εκείνης της εποχής. Η λειτουργία του άρχισε από τα μέσα του 1883 και διήρκεσε ως το 1912. Στη συνέχεια, με την ενσωμάτωση της πόλης στηην Ελλάδα, αποτέλεσε εργαστήρι παρασκευής ντόπιων τσιγάρων από την «Ανώνυμος Εταιρεία Σιγαρέτων Ελασσών». Σήμερα ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας και προορίζεται να λειτουργήσει ως μουσείο.

Η Ελασσόνα εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος με την έναρξη του Α΄Βαλκανικού Πολέμου, ο οποίος υπήρξε απόρροια:
-της ανόδου των Νεοτούρκων στην οθωμανική εξουσία,
-της σκλήρυνση της πολιτικής τους κατά των χριστιανικών κοινοτήτων και
-της συμμαχίας των, αντιμαχόμενων έως τότε, βαλκανικών κρατών.

Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός μπαίνει στην οθωμανική Θεσσαλία και στις 6 καταλαμβάνει την Δεσκάτη και την Ελασσόνα.

Για τις συνθήκες που οδήγησαν στο Βαλκανικό Πόλεμο βλέπε το κείμενό μου:  Η εμφάνιση του τουρκικού εθνικισμού.

Στο χώρο της Θεσσαλίας οι πρώτοι Έλληνες πρόσφυγες ποντιακής που εγκαταστάθηκαν, ήταν κάποιες δεκάδες οικογένειες Καυκασίων που έφτασαν μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος το 1881, για να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Το επόμενο κύμα συνδέεται με τις βαλκανικές νίκες των Ελλήνων, όταν οι οικογένειες κάποιων εθελοντών μετανάστευσαν  στα απελευθερωμένα εδάφη από  τον Πόντο και τον Καύκασο. Το μεγάλο όμως κύμα προσφύγων στις δυτικές υπώρειες του Ολύμπου θα συνδεθεί με την Μικρασιατική Καταστροφή. Δύο τέτοια χαρακτηριστικά χωριά είναι η Καλλιθέα, ο Λόφος, η  Ολυμπιάδα, το Στεφανόβουνο, η Γαλανόβρυση…. Από τα χωριά αυτά προέρχονταν μερικοί καπετάνιοι του Ολύμπου....

Ιδρυτής της  Ολυμπιάδας  είναι ο διανοούμενος και συγγραφέας του βιβλίου «Στις επάλξεις του Καρς» Χριστόφορος Τσέρτικ-Τσερτικίδης (φωτογραφία προτομής δεξιά).  Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το χωριό ήταν κέντρο αντίστασης εναντίον των Γερμανών οι οποίοι το πυρπόλησαν.

Το έτερο ποντιακό χωριό της περιοχής είναι η Καλλιθέα, έδρα του Δήμου Ολύμπου. Παλιότερα ονομαζόταν Σάντοβο και Ορμανλί που σημαίνει χωριό με κήπους. Οι περισσότεροι κάτοικοι (700 στον αριθμό) είναι πρόσφυγες και Πόντιοι, που διατηρούν ζωντανά στο πέρασμα των χρόνων τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.  Από τα προσφυγικά χωριά του δυτικού Ολύμπου καταγόταν ο Λύσανδρος Ταμουρίδης, αντάρτης τόσο την περίοδο 1942-1944 όσο και στον Εμφύλιο. Στη σπάνια φωτογραφία δεξιά ο Λ. Ταμουρίδης και η Κωσταντίνα Ευθυμίου στον Εμφύλιο (Βίτσι 1948). Δύο μέρες μετά τη λήψη της φωτογραφίας, η Ευθυμίου σκοτώθηκε και ο Ταμουρίδης τραυματίστηκε σοβαρά….

Κλικ για κλείσιμοΟ Λόφος έχει και μια επιπλέον ιδιομορφία. Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχερείας, που αναδέχθηκε στο μεγάλο «διαφημιστικό κόλπο» του Γιώργου Παπανδρέου, την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, ανήκε σ’ έναν εκ Λόφου απόδημο, οδοντογιατρό στην Ιταλία . Καιρό πριν «λανσάρει» την ιδέα ο Γιώργος και της δώσει και θεσμική υπόσταση, την είχε καταθέσει (1996) ο εν λόγω απόδημος σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Φαίνεται όμως, ότι κάποιος σύμβουλος του τότε υπ.Εξ. αξιολόγησε θετικά τηνπρόταση και την πρότεινε ως δική του ιδέα στον υπουργό και έκτοτε πήρε το λαμπρό δρόμο που παρακολουθήσαμε. 

Το 1998 η Ελληνική Κυβέρνηση πρότεινε στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τη θεσμική κατοχύρωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας τη νέα Χιλιετία. Σε μια ιστορική απόφαση τον Δεκέμβριο του 1999, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την ίδρυση του Ιδρύματος και του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε συνεργασία με την Ελλάδα.

1

2 Σχόλια

  1. […] την πολύ πετυχημένη εκδήλωση που έγινε στην Ελασσόνα (Σάββατο 12-11-2011), αποφάσισα να […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: