Σεμινάριο Ιστορίας 2011-2012

Σεμινάριο Ιστορίας για τη Μικρά Ασία και τους πρόσφυγες

Στις 4 Οκτωβρίου ξεκινά  το Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας που διοργανώνω για 4η χρονιά στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς (7-9 μ.μ.) «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς, Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού).  

Φέτος, κατά το Α’ μέρος, επικεντρώνεται στα ζητήματα που σχετίζονται με το ιστορικό μεταίχμιο του ’22 και τις συνέπειές του στην ελληνική κοινωνία.  

Τα υπό διαπραγμάτευση θέματα είναι τα εξής:

4 Οκτωβρίου  Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός :«Το διακύβευμα του ‘22»

18 Οκτωβρίου:  Κυριάκος Μαρτάκης, ερευνητής, πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας:«Πρόσφυγες του ’22 στη Νέα Ερυθραία-Κηφισιά  Παρέμβαση: Λία Βαλάτα-Τσιάμα, φιλόλογος

1 Νοεμβρίου: Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός : «Η πολιτική συμπεριφορά των προσφύγων στις Ανατολικές συνοικίες της Αττικής (1930-1944). Aπό τους φανατικούς βενιζελικούς του Μεσοπολέμου στα εαμικά προπύργια της Κατοχής»

15 Νοεμβρίου: Μιχάλης Βαρλάς, ιστορικός, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, «Μικρά Ασία και πρόσφυγες: Μύθοι και νοσταλγία»

29 Νοεμβρίου:  Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικός : «Συναντώντας τους Τούρκους ιστορικούς. Με αφορμή το αφιέρωμα της εφημ. ‘Δρόμος’» 

13 Δεκεμβρίου: Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός : «Aρνήσεις της γενοκτονίας στην Ελλάδα: ‘‘Νικητές’’ VS“ηττημένοι’’» 

10 Ιανουαρίου 2012, Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, φιλόλογος: «Η λαϊκή μετεωρολογία στον Πόντο»

24 Ιανουαρίου, Λήδα Ιστικοπούλου: «Η κοινότητα της Κωσταντινούπολης. Από τη ρωμιοσύνη στον ελληνισμό»

7 Φεβρουαρίου, Ιφιγένεια Παπακωσταντίνου, ιστορικός: «Η πολιτική της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης 1919-1922»

21 Φεβρουαρίου, Νίκος Ουζούνογλου,  καθηγητής στο ΕΜΠ, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωσταντινουπολιτών: «Αυτοί που παρέμειναν. Η ελληνική μειονότητα στην Κωσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο»

-6 Μαρτίου, Τάκης Σαλκιτζόγλου, νομικός: «Η ‘αθώωση’ των ενόχων της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Άρειο Πάγο»

 20  Μαρτίου, Ειρήνη Σαρίογλου, ιστορικός: «Ο ληστρικός φόρος περιουσίας του 1942 στην Τουρκία κατά των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων και τα συνακόλουθα   εργατικά τάγματα του 1943 «. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Εξορία» σκηνοθεσία Κ. Λεγάκη, μουσική Ε. Καραϊνδρου. 

3 Aπριλίου, Λία Βαλάτα-Τσιάμα, φιλόλογος, παρουσίαση της γραπτής μαρτυρίας (1965) «Αναμνήσεις από το Οδεμήσι Μικράς Ασίας»  του Κωσταντίνου Χ. Δεμίρη  

8 Μαϊου, Bασιλική Λάζου, ιστορικός , «Συμμοριόπληκτοι»: Οι εσωτερικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου.

22 Μαϊου,  «Στρογγυλό Τραπέζι» με θέμα:  “Η επανάσταση των μπολσεβίκων, οι μετεπαναστατικές εξελίξεις και ο σοβιετικός Μεσοπόλεμος”. Συμμετέχουν: Κώστας Παλούκης, ιστορικός, Χρήστος Κεφαλής εκδοτική ομάδα του περ. «Μαρξιστική Σκέψη», Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός. Έχει κληθεί και ο ιστορικός Αναστάσιος Γκίκας, από το Τμήμα Ιστορίας του ΚΚΕ…….. 

5 Ιουνίου, αφιέρωμα στις σταλινικές διώξεις. Εισηγητές θα είναι: Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός, εισαγωγή-συντονισμός, Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός Ιστορικό περίγραμμα», Όλγα Σεβαστίδου, κοινωνική ανθρωπολόγος: «Η Μνήμη των σταλινικών διώξεων (1937-1949) στις αφηγήσεις ζωής των Ποντίων της ΕΣΣΔ».

Επίσης ο Μάριος Μαρκοβίτης θα παρουσιάσει αναλυτικά την περίπτωση του στελέχους του ΚΚΕ  Μάρκου Μαρκοβίτη, που είχε καταφύγει στην ΕΣΣΔ, είχε ενταχθεί στις ελληνικές κοινότητες της Νότιας Ρωσίας και είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 1938 κατά τη διάρκεια των σταλινικών διώξεων. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τις τελευταίες του επιστολές που γράφτηκαν λίγο πριν την εκτέλεσή του (άνοιξη 1938).

 

 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=310139

Advertisement

15 Σχόλια

 1. Δημητρης on

  καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω αν θα υπάρξει καποιο βιντεο απο τα σεμιναρια αυτα.

  μφχ/Δ

 2. Βλάσης Αγτζίδης on

  Δυστυχώς δεν υπάρχει η τεχνικη υποστήριξη για να ανέβουν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο διαδίκτυο.

  Πάσα βοήθεια δεκτή!

 3. Δημητρης on

  Δυστυχως δεν μπορω να βοηθησω. Η διαθεσιμότητα στο διαδίκτυο θα ήταν τρομερος πολλαπλασιαστης της δυναμης της προσπαθειας αυτης. Το γνωριζετε καλυτερα απο μενα. Αλλιως για τους ελληνες του εξωτερικου, δεν υπαρχουν και πολλες επιλογες.

 4. ASHMINA FOUFA on

  Καλμέρα κύριε Αγτζίδη, πολύ ενδιαφέρουσα η θεματολογία του προγράμματος σας. Εύχομαι καλή αρχή και επειδή είναι Τρίτη ίσως μπορέσω να έρθω.
  Με εκτίμηση,
  Μίνα Φούφα-Κορώνη

 5. ανώνυμος on

  Ἄν δέν εἶναι δυνατόν νά ὑπάρχει ταυτόχρονη μετάδοση ἤ ἀναμετάδοση καί στό διαδίκτυο, μήπως θά ἦταν εὔκολο νά δημοσιεύονται ἔστω οἱ εἰσηγήσεις σέ κάποιο ἱστολόγιο;
  Σᾶς εὐχαριστοῦμε ἀπό Θεσσαλονίκη
  ΓΧΤ

 6. Βλάσης Αγτζίδης on

  Καλή ιδέα να ανεβαίνουν, τουλάχιστον σ’ αυτό το μπλογκ, οι εισηγήσεις που συνοδεύονται από γραπτό κείμενο. Για άλλους τρόπους προβολής των εισηγήσεων δείτε στο 2ο σχ.

  Θα σας ενημερώσω μόλις έχω κάποιες απ΄ τις εισηγήσεις.

 7. Ηλίας Αρ. Υφαντής on

  Εκτιμώ ότι δεν θα είναι δύσκολο να αναρτηθούν στο διαδίκτυο ολιγόλεπτα, χαρακτηριστικά, προσεκτικώς επιλεγμένα αποσπάσματα από τις ομιλίες…

  Είναι δυνατόν, επίσης, να αναρτηθεί σειρά…

 8. […] Θυμηθήκαμε την τραγική εκείνη αναθεωρητική προσπάθεια -που μπροστά της ωχριά η περίπτωση Ρεπούση- γιατί αύριο (Τρίτη 6 Μαρτίου) ο νομικός Τάκης Σαλκιτζόγλου, θα αναπτύξει το θέμα : «Η ‘αθώωση’ των ενόχων της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Άρειο Πάγο» στο πλαίο του Σεμιναρίου Ιστορίας που διοργανώνετα στο Ελεύθερο πανεπιστήμιο στην Κηφισιά-Αττικής στην «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς, Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.  Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε από το Πράγραμμα του Σεμιναρίου στο μπλογκ του επιμελητή ιστορικού Βλάση Αγτζίδη: https://kars1918.wordpress.com/2011/09/26/2011-2012-2/ […]

 9. […] Περισσότερες πληροφορίες: https://kars1918.wordpress.com/2011/09/26/2011-2012-2/ […]

 10. […] επόμενη Τρίτη, 5-6-2012, (7-9 μ.μ.) κλείνει ο φετινός κύκλος του Σεμιναρίου Ιστορίας που λαμβάνει χώρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς […]

 11. […] (δεξιά) και ο Κώστας Παλούκης (αριστερα), ομιλητές στο Σεμινάριο Ιστορίας που διοργάνωσε ο Βλ. Αγτζίδης με θέμα "“Η επανάσταση […]

 12. […] περσινό πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ Like this:Like2 bloggers like this. « Παρασκευή […]

 13. […] επόμενη Τρίτη, 5-6-2012, (7-9 μ.μ.) κλείνει ο φετινός κύκλος του Σεμιναρίου Ιστορίας που  διοργανώνω εδώ και 4 χρόνια και λαμβάνει χώρα […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: