1821 και Έλληνες της Ανατολής

Το άγνωστο θέμα της συμμετοχής Ελλήνων από το χώρο της μικρασιατικής χερσονήσου, τόσο  στις προεπαναστατικές διεργασίες, όσο και στην ίδια την Επανάσταση θα παρουσιαστεί σε δύο εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Αθήνα.

Και στις δύο εκδηλώσεις θα είμαι ένας από τους ομιλητές, όπως και ο νομικός Τάκης Σαλκιτζόγλου, που συνέγραψε τη μονογραφία «Η  Μικρά Ασία στην επανάσταση του 1821″

Η πρώτη εκδήλωση διοργανώνεται από  το Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» στις 19 Μαρτίου, 6.30 μ.μ. στά γραφεία του (Κώστα Βάρναλη 12-Μεταμόρφωση)

Η δεύτερη διοργανώνεται από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων και το Ψωμιάδειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 21 Μαρτίου (19.00) στην αίθουσα της Ένωσης (Παναγ. Τσαλδάρη 13-Μελίσσια)

Σχετικά δείτε:

-Οι Έλληνες της Ανατολής στην Επανάσταση του 1821

Οι άγνωστες πλευρές του 1821

Για το 1821 και τη σειρά του Σκάι

Turk-le-sh-tir-e-me-dik-ler-im-iz-den-mi-sin-iz?

Μια συνέντευξη μ’ αφορμή το “νεο-οθωμανισμό”

Mικρασιάτες και ΄21. Μια βιβλιοπαρουσίαση στην “Ένωση Σμυρναίων”

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 και ώρα 18:30, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του συλλόγου μας επί της οδού Κ. Βάρναλη 12 Μεταμόρφωση Αττικής , ομιλία με θέμα «Οι Έλληνες της Ανατολής στην επανάσταση του 1821» .Έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους ομιλητές μας τον κο Σαλκιτζόγλου Τάκη (συγγραφέα & νομικό) και τον κο Αγτζίδη Βλάσση (ιστορικό) για τους Έλληνες της Ανατολής και τον ρόλο που έπαιξαν στην εξέλιξη του αγώνα. Αναφέρθηκαν στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και πως αυτά επηρέασαν με την σειρά τους την σύγχρονη ιστορίας μας. Η παρουσία μελών και φίλων, του αντιδημάρχου και των δημοτικών σύμβουλων του δήμου, πρόεδροι πολιτικών σωματείων και μέλη συλλόγων της πόλης γέμισε την αίθουσα και δημιούργησε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος του δήμου Μετ/σης Μιλτιάδης Καρπέτας δίνοντας τα εύσημα για μια ακόμη φορά στον σύλλογο μας για την άψογη οργάνωση και την πρωτοβουλία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Το κοινό παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αυτό φάνηκε στην ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε , από τις ερωτήσεις και τα σχόλια των παρευρισκομένων. Η εκδήλωση τελείωσε με την απονομή ανθοδεσμών στους δύο ομιλητές και τις απαραίτητεςαναμνηστικές φωτογραφίες και πίνοντας ένα δροσερό αναψυκτικό μας δόθηκε ευκαιρία να μιλήσουμε ιδιωτικά με τους δυο εισηγητές και να τους θέσουμε ερωτήματα. Ο κύριος Σαλκιτζόγλου δε προσυπόγραψε και τα βιβλία τα οποία αγόρασε το κοινό και δώρισε στην βιβλιοθήκη του συλλόγου το τελευταίο του βιβλίο που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του ιδρύματος μείζονος ελληνισμού με τίτλο «η Μ.Ασία στην επανάσταση του 1821».

http://paremvasikomotini.blogspot.com/2011/03/1821_22.html

http://www.dreampontos.com/forum/index.php?topic=1859.0

1 comment so far

 1. Στρατηγού Ευστράτιου Πίσσα – Απομνημονεύματα 1821. Η τεράστια συνεισφορά των μικρασιατών στην ελληνική επανάσταση

  Το να κυκλοφορήσουν σήμερα άγνωστα απομνημονεύματα της επανάστασης του 1821, αποτελεί από μόνο του ένα γεγονός. Πόσο μάλλον, όταν αυτά τα απομνημονεύματα, φωτίζουν αθέατες μέχρι σήμερα πτυχές, των πιο ένδοξων χρόνων της νεοελληνικής ιστορίας.

  Ο εκδοτικός οίκος Historical Quest σε συνεργασία με τον συγγραφέα Γιώργο Πύργαρη, φέρνουν στο φως το βιβλίο »ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΠΙΣΣΑ-ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1821» με την ακράδαντη πίστη πως το συγκεκριμένο έργο, θα αποτελέσει πολύ σύντομα μία ξεχωριστή κολόνα στο οικοδόμημα της συλλογικής μας μνήμης, η οποία παρεμπιπτόντως με το συγκεκριμένο έργο διευρύνεται.

  Το κείμενο του Πίσσα, έπρεπε να αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια, απαραίτητο στοιχείο αυτής της μνήμης. Γιατί ο συγγραφέας του, διέγραψε μια καταπληκτική τροχιά κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης. Από τις Κυδωνίες, το σημερινό Αϊβαλί -όπου μας παρουσιάζει την καταστροφή και την αποτέφρωσή τους στις αρχές Ιουνίου του 1821 από τους Τούρκους- έρχεται στην ηπειρωτική Ελλάδα να πολεμήσει, με πρώτο σταθμό την Πελοπόννησο. Από εκεί θα μεταβεί στις αρχές του 1822 στην Κρήτη όπου θα παραμείνει δύο ακριβώς χρόνια, μέχρι τα τέλη του 1823 και θα αναδείξει για πρώτη φορά τόσο άμεσα και μεστά τον κρητικό αγώνα του 1821. Από την Κρήτη επιστρέφει στην Πελοπόννησο όπου λαμβάνει μέρος στον εμφύλιο και μετά το τέλος του συμμετέχει ως αξιωματικός του τακτικού, σε μια ατυχή επιχείρηση για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, την οποία κατέχουν την εποχή εκείνη οι δυνάμεις του Ιμπραήμ. Μετά την επιχείρηση αυτή, μεταβαίνει στην Αθήνα για περαιτέρω στρατολόγηση του τακτικού και συμμετέχει λίγο αργότερα, στην εκστρατεία της Καρύστου με τον Φαβιέρο. Τον Αύγουστο του 1826, θα λάβει μέρος στη μάχη του Χαϊδαρίου, στην υποχώρηση προς την Ελευσίνα και στην αποτυχημένη εκστρατεία του Φαβιέρου στη Θήβα. Τέλη του 1826 ο Πίσσας με τον Φαβιέρο και άλλους τακτικούς, θα διασπάσουν τον κλοιό του Κιουταχή και θα εισβάλλουν στην Ακρόπολη, για να μεταφέρουν πυρίτιδα και φάρμακα στους πολιορκημένους. Από εκεί θα βγουν τον Μάϊο του 1827, κατά τις συνθήκες παράδοσης της Ακρόπολης με τον Κιουταχή. Λίγο αργότερα, ο Πίσσας θα ακολουθήσει τον Φαβιέρο στην εκστρατεία της Χίου.

  Πρόκειται για μια θαυμάσια τοιχογραφία της ελληνικής επανάστασης. Ο μικρασιατικός ελληνισμός σε μια αδιαίρετη ενότητα με τον ελληνισμό της Στερεάς και της Πελοποννήσου, της Κρήτης, άλλων νήσων του Αιγαίου, των Επτανήσων, της Κύπρου και της Μακεδονίας ακόμη. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ίσως τόσο ζωντανά, η τεράστια συνεισφορά των μικρασιατών στην ελληνική επανάσταση, καθώς και ο άγνωστος μέχρι σήμερα, αλλά πάνδημος και αιματηρός κρητικός αγώνας, παράλληλος και το ίδιο δυναμικός με τον αγώνα της Στερεάς και της Πελοποννήσου, αλλά δυστυχώς μοναχικός. Ο Πίσσας παρέχει επίσης, πολλές παράπλευρες αλλά σημαντικές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη περίοδο, παρουσιάζοντας συνάμα και την κατάσταση του τακτικού στρατού της εποχής, τις ιδιαιτερότητες, τις μάχες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, μέσα στο άναρχο και ρευστό περιβάλλον της επανάστασης του 1821.
  Το κείμενο του Πίσσα συμπληρώνεται με ένα μικρό απόσπασμα του Ζαχαρία Πρακτικίδη -πληρεξούσιου Κρήτης εκείνα τα χρόνια – που μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον πρώτο χρόνο της ελληνικής επανάστασης στην Κρήτη λίγο πριν φτάσει ο Πίσσας εκεί, καθώς και με δύο πολύ ενδιαφέροντα αποσπάσματα των απομνημονευμάτων του Γεωργίου Σκουλά, που αφορούν την επίθεση των Τούρκων στα Ανώγεια και τη φρικτή μάχη του Κρουσώνα.

  Τέλος, η διήγηση Πίσσα υποστηρίζεται και από έγγραφα άλλων φακέλων των Γενικών αρχείων του Κράτους, τα οποία παρατίθενται στο τρίτο μέρος του εν λόγω βιβλίου.

  Τα απομνημονεύματα Πίσσα έρχονται να αποδείξουν, πως η ελληνική επανάσταση του 1821, παραμένει σε πολλά σημεία της ανεξερεύνητη. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές αυτού του επικού ξεσηκωμού, που ο ιστορικός προβολέας δεν έχει φωτίσει ακόμη. Δυστυχώς, ολόκληρο τον 20ο αιώνα, πολλά ιστορικά κείμενα επισκιάστηκαν από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Δίκαια βέβαια γιατί όντως έχουμε να κάνουμε με ένα καταπληκτικό κείμενο, αλλά με την τεράστια αξία του κειμένου του ο Μακρυγιάννης, περιόρισε τον ορίζοντα αναδεικνύοντας μονάχα την επανάσταση στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Ο Μακρυγιάννης ως σύγχρονος Θουκυδίδης, θα διαβάζεται ίσως και μετά από χίλια χρόνια, αυτό όμως δεν απαγορεύει και σε άλλους σημαντικούς απομνημονευματογράφους να δώσουν τη δική τους οπτική και να λάβουν τη θέση τους στη συλλογική μας μνήμη. Ο Πίσσας έρχεται με διαφορά 150 χρόνων από τη στιγμή που έγραψε τα απομνημονεύματά του, να διεκδικήσει επάξια τη δική του θέση. Πιστεύουμε πως είναι κατάλληλος ο καιρός και οι συνθήκες, ώστε το ελληνικό κοινό να υποδεχθεί τη φωνή του και να τον τοποθετήσει επιτέλους, εκεί που πραγματικά του αρμόζει …

  http://mikrasiatis.gr/stratigou-eystratiou-pissa-apomnimonvmata-1821-terast-syneisfora-mikrasiaton-elliniki-epanastasi/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: