-Εκδήλωση για τις σταλινικές διώξεις

Από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας  [στον Καλλιτεχνικό-Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Άνω Λιοσίων  “Η Τραπεζούντα”  Πάρκο πόλης, Πλατεία Πόντου, Αγ. Γεώργιος, Άνω Λιόσια] oργανώνεται και φέτος η καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις.

Εισηγήσεις

Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός,

«Σταλινικές διώξεις: Το ιστορικό πλαίσιο»

Γιώργος Γρηγοριάδης, ερευνητής της ιστορίας του Σοχούμι,

«Τι κατέστρεψε ο σταλινισμός. Μ’ αφορμή την έκδοση της μελέτης για την εφημερίδα Κόκινος Καπνας»

Δικαίος Ψικάκος, ερευνητής, περιοδικό ‘Κόκκινο’

«Ο σταλινισμός ως φαινόμενο και η δεκαετία του ‘30»

Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός,

«Η Μνήμη των σταλινικών διώξεων και οι πολιτικές διαχείρισής της»

                         

Μια μαρτυρία από τα γκουλάγκ, από τον Βασίλη Ελευθεριάδη

Ερωτήσεις-παρεμβάσεις
———————

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Χρήστος Σαββουλίδης, μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Οι εκδηλώσεις Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις άρχισαν το 1987 από τα θύματα και τους απογόνους τους και συνεχίζονται έως σήμερα χωρίς διακοπή.

Η θεσμοθέτηση της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις έγινε από τους συνέδρους του 4ο Παγκόσμιου Ποντιακού Συνεδρίου το 1997.

Τότε έγινε ομόφωνα αποδεκτή η «ανακήρυξη της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τα θύματα των σταλινικών διώξεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση, εφ’ όσον τη μέρα αυτή, το 1949, πραγματοποιήθηκε η βίαιη εκτόπιση των ποντιακών πληθυσμών από τον Καύκασο στην Κεντρική Ασία». (Πρακτικά Δ’ Παγκόσμιου Συνέδριου Ποντιακού Ελληνισμού, σελ. 509.)

 

3 Σχόλια

 1. […] Για το πως θα πάτε, δείτε το χάρτη εδώ […]

 2. […] στο Πρόγραμμα για την εκδήλωση Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις το […]

 3. Μ. on

  22-06-2010

  Ήμουν προσκεκλημένος στις 21-06-2010 από τον κύριο Βλάση Αγτζίδη ιστορικό-συγγραφέα, στην αίθουσα ΅Ν. Ι. Σαββουλίδης΅ στη στέγη Ποντίων- Πάρκο πόλης-πλατεία Πόντου Άγιος Γεώργιος Άνω Λιοσίων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος, αντινομάρχες, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκλεγμένοι από διάφορα σωματεία.

  Ο λαός που ήλθε από την πρώην Σοβιετική Ένωση ο λαός του Πόντου, είναι ο λαός που πρέπει να έχει τον θαυμασμό μας και τον σεβασμό για τα επιτεύγματα που κατόρθωσε να έχει μέσα από τις ποιο ακραίες συνθήκες και πολλές φορές άγριες διώξεις τις οποίες υπέμενε με αξιοθαύμαστη υπομονή.

  Αξίζει στα αλήθεια να σας περιγράψω τι είδαν τα μάτια μου και τι άκουσαν τα αυτιά μου. Ένα πολύ ωραίο κτήριο με παραδοσιακή μορφή, κτισμένο σε χώρο που ήταν αναξιοποίητος, και σήμερα δεσπόζει στην περιοχή έχοντας αίθουσες εκδηλώσεων και θεατρική σκηνή. Αυτά ως προς την τοποθεσία και σας περιγράφω την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα θύματα διώξεων του Στάλιν το 1938 και 1949.

  Οι εισηγητές Βασίλης Τσενκελίδης, Δικαίος Ψικάκος και Βλάσης Αγτζίδης έδωσαν το περίγραμμα των διώξεων για την φυσική εξόντωση των Ελλήνων της Μαριούπολης , του Εύξεινου Πόντου και άλλων Ελλήνων που έτυχε να βρίσκονται στην επικράτεια των Σοβιετικών και πλήρωσαν με το αίμα τους το ότι η φυλή που ανήκον ήταν η Ελληνική. Ποτέ δεν συνεργάσθηκε Έλληνας του Πόντου με τους Γερμανούς εισβολείς σε αντίθεση με τους Ελλαδίτες που πάρα πολλοί πλούτισαν από το γεγονός της κατοχής.

  Η εκδήλωση τελείωσε με υποδειγματική προσοχή από πλευράς θεατών και ο συντονιστής ζήτησε από τους θεατές αν έχουν να υποβάλλουν κάποια ερώτηση ή διευκρίνηση.

  Εδώ αρχίζουν τα ωραία και απρόβλεπτα. Σηκώθηκε ένας που δήλωσε καθηγητής σε τοπικό γυμνάσιο με ειδικότητα ιστορικού και άρχισε να υπερασπίζεται τον Στάλιν και το έργο του. Αντιλαμβάνεστε ότι την συγκέντρωση την διέλυσε γιατί οι θεατές έφευγαν με αγανάκτηση για τα καμώματα του εν λόγω κυρίου. Τώρα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όχι μόνον η πολιτεία που του έδωσε το δικαίωμα να διδάσκει μαθητές δεν το σέβεται, αλλά το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση αυτός διδάσκει ιστορία και με τι ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η διαφορά σε σύγκριση με την δασκάλα του Δέρειου κ. Νικοπούλου είναι συντριπτική εις βάρος του από όλες τις απόψεις. Διερωτώμαι αν γνωρίζουν την διαδρομή του εν λόγω καθηγητή και τι κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση οι τοπική κοινωνία και η προϊσταμένη του αρχή. Κρίμα και άδικο τέτοιοι άνθρωποι να διδάσκουν Ελληνόπουλα.

  http://blog.mantzaris.eu/?p=611


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: